NASA: Ξεχάστε τη γεωποίηση του Άρη

4
2319

Η μετατροπή του πλανήτη Άρη σε ένα νέο κόσμο που θα δύναται να φιλοξενήσει ζωή, αποτελεί αγαπημένο αντικείμενο όχι μόνο συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, αλλά και επιστημόνων που ονειρεύονται να μεταμορφώσουν το Κόκκινο Πλανήτη σε μια νέα Γη.

Η NASA ωστόσο έρχεται να μας προσγειώσει “ανώμαλα” λέγοντας πως η σημερινή τεχνολογία, αλλά και αυτή που αναμένεται να αναπτυχθεί στο προσεχές μέλλον, δεν μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα Εδέμ.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές ιδέες για τη γεωποίηση του Άρη, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρά του, δημιουργώντας ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του θα αύξανε τη θερμοκρασία. Η ατμόσφαιρα του Άρη όμως, ήδη αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα, αλλά είναι τόσο αραιή (πυκνότητα 0,6% της γήινης) και ψυχρή, που δε μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόκλησης του φαινομένου θερμοκηπίου.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τη NASA, είναι πως ούτως ή άλλως, ο πλανήτης δε διαθέτει αρκετά αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα, ή αυτά είναι παγιδευμένα στο υπέδαφος και μη προσβάσιμα. Ακόμη και αν είχαμε τρόπο να απελευθερώσουμε το CO2 που βρίσκεται σε μορφή πάγου στους πόλους του Άρη, αυτό που θα πετυχαίναμε θα ήταν μόλις να διπλασιάσουμε τη πυκνότητα της ατμόσφαιρας. Ακόμη και να μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αποθέματα CO2 του πλανήτη, το μέγιστο που θα πετυχαίναμε θα ήταν μια ατμοσφαιρική πίεση που αντιστοιχεί στο 7% αυτή της Γης, που δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για να ζεστάνει τον Άρη.

Βέβαια η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι μόλις ένα από τα πολλά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μελλοντικοί πρωτοπόροι που θα τον αποικίσουν. Η κοσμική ακτινοβολία που μαστιγώνει ανελέητα το πλανήτη, ελέω έλλειψης μαγνητικού πεδίου, θα αποστείρωνε οτιδήποτε δεν ήταν προστατευμένο.

Διαβάστε επίσης

Τεχνητή μαγνητική ασπίδα θα μπορούσε να ξανακάνει το πλανήτη Άρη κατοικήσιμο;

Notify of
ανδρέας
Guest

Έγιναν 60 χρόνων και άρχισαν να τα βλέπουν όλα δύσκολα. Ευτυχώς η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία θα φέρει σε πέρας το γιγάντιο έργο. Ήδη ο Άρης αρχίζει να μοιάζει με την χώρα μας.

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c
Offline

αναλογιζομενος ποιοι θα μας κυβερνουν τα επομενα χρονια, δεν εχω κανενα προβλημα να μαστιγωθω ανελεητα απ την κοσμικη ακτινοβολια στον αρη

Thras
Guest
Thras
Offline

Αναρωτιέμαι αν η μάζα του πλανήτη επαρκεί γαι την “δέσμευση” ατμόσφαιρας και τη διατήρησή της ή αυτή ακόμα και να την φτιάξουμε θα διαφεύγει σιγά – σιγά στο διάστημα…

nas
Guest
nas
Offline

η μαζα ειναι ενα θεμα αλλα ειναι σχετικα μικρο (το αλλο ειναι η θερμοκρασια), βαρυτικα επαρκεί , ομως στα ανωτερα στρωματα που εχει υψηλες θερμοκρασιες η ταχυτητες των μοριων θα ξεπερασουν την ταχυτητα διαφυγής και σιγα σιγα θα την κανουν με το αζωτο να φευγει γρηγορότερα,επισης εφοσον δεν εχει μαγνητικό πεδιο ,ενα ρευμα απο μια ηλιακη καταιγιδα ,μπορει να διωξει μερος της ατμόσφαιρας,μερικοι λενε οτι αυτο θα διαρκέσει μερικα εκατομμύρια χρονια αλλα και παλι αυτο ειναι θεμα . σε γενικες γραμμες δεν μπορει να μεινει μονιμα ατμόσφαιρα στον αρη .θα ειχε πιθανότητες αν υπηρχε μαγνητικη ασπιδα. αν παντος πλησιασουμε να… Read more »