Πως η NASA σχεδιάζει να κρατήσει ενεργούς τους Voyager 1 και 2

9
2063
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Voyager 1 και 2 είναι τα παλιότερα ανθρώπινα αντικείμενα στο διάστημα που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία. Όχι μόνο αυτό αλλά η NASA έχει καταστρώσει ένα σχέδιο έτσι ώστε να τα κρατήσει σε λειτουργία για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγη Ισχύος

Οι δυο βολιστήρες, που σχεδιάστηκαν από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, εκτοξεύτηκαν το 1977 και επάνω τους έφεραν μια πληθώρα επιστημονικών οργάνων. Πολλά από αυτά τα όργανα χρειαζόταν, πέρα από ηλεκτρική ενέργεια, και θέρμανση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις σε ενέργεια, οι βολιστήρες διέθεταν Θερμοηλεκτρικές Γεννήτριες Ραδιοϊσοτόπων (radioisotope thermoelectric generators – RTG’s). Ο καθένας από τους δύο βολιστήρες Voyager διαθέτει τρεις RTG‘s που κατά την εκτόξευση τους απέδιδαν συνολική ισχύ 470 Watt. Το πρόβλημα βεβαίως με τους RTG‘s είναι ότι η ισχύς τους, οσο περνά ο χρόνος, μειώνεται. ‘Έτσι λοιπόν σήμερα υπολογίζεται ότι μπορούν να αποδώσουν μόνο το 60% της αρχικής τους ισχύος.

Οι Voyager σήμερα και η αξία τους.

Οι δύο βολιστήρες αφού μας έδωσαν σημαντικά στοιχεία για το Ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες του, συνέχισαν το ταξίδι τους στο διάστημα. Ο Voyager 1 πέρασε την Ηλιόπαυση της Ηλιόσφαιρας το 2012. Ο Voyager 2 ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2018. .

Το σχέδιο για να παραμείνουν οι βολιστήρες επιχειρησιακοί.

 

Τα όργανα και των δύο βολιστήρων έχουν επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα και μακροζωία πολύ πέρα από το όριο ζωής τους αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας τους. Όμως ακριβώς επειδή η ισχύς των RTG‘s μειώνεται συνεχώς, οι επιστήμονες της NASA εκπόνησαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης: Θα αρχίσουν να κλείνουν κάποια από τα κυκλώματα θέρμανσης και έπειτα κάποια απο τα όργανα.


Οι επιστήμονες αρχικά θα αποφασίσουν ποια κυκλώματα θα κλείσουν στον
Voyager 2 πριν προχωρήσουν στον Voyager 1. Αυτό γιατί ο Voyager 2 έχει περισσότερα επιστημονικά όργανα από τον Voyager 1 οπότε και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Πρόσφατα έκλεισαν το κύκλωμα θέρμανσης του οργάνου κοσμικών ακτίνων. Παρά ταύτα το όργανο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και να στέλνει δεδομένα πίσω στην Γη. Στον Voyager 2 λειτουργούν επίσης δυο συσκευές παρατήρησης πλάσματος και ένα μαγνητόμετρο.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βολιστήρες είναι ότι από το 2017 οι ωθητήρες τους έχουν γίνει λιγότερο αποδοτικοί. Έτσι δυσκολεύονται να ελιχθούν έτσι ώστε να έχουν τις κεραίες τους στραμμένες προς την Γη. Και για τους δύο οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εφεδρικούς ωθητήρες. Στην περίπτωση του Voyager 1 οι συγκεκριμένοι εφεδρικοί ωθητήρες έχουν να χρησιμοποιηθούν από τότε που ο βολιστήρας πέρασε διπλά από τον Ποσειδώνα το 1989


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
VonUlver
Guest
VonUlver

Πραγματικά υπάρχει κάποιος που μπορεί να πιστέψει τους Αμερικάνους;

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Ναι, οι Ρώσοι.

aris32
Guest
aris32

και ποιους πρεπει να πιστεψουμε ; τους ρωσους μηπως που μεχρι πριν λιγα χρονια δεν παραδεχονταν οτι εγινε το τσερνομπιλ ;

antidrastis
Guest
antidrastis

Ο υπολογιστης που εγραψες το σχολιο δεν υπαρχει
Μια πετρινη πλακα υπαρχει μονο που επανω της σκαλισαμε δυο αραδες …

p270
Member
Trusted Member
p270

γιατί όχι; εχεις αποδείξεις για το αντίθετο;
οι ρωσοι πάντως δεν έχουν όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για την πρώτη προσσελήνωση

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Το pioneer τι έχει γίνει;

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Και τα δύο έχουν πάψει να στέλνουν σήματα εδώ και πολλά χρόνια. Το Pioneer 11 σταμάτησε το 1995 αν θυμάμαι καλά και το Pioneer 10 το 2003.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Ευχαριστώ

TGD
Guest
TGD

Τότε τα έφτιαχναν πιο γερά τα μηχανήματα!

Τι άσχετο σχόλιο είναι αυτό VonUlver;