Συνεδριάζει στις 13:30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται  στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Βλέποντας τον χάρτη, προκύπτει και κάτι άλλο ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τούρκων, ότι αν η Έλληνες παρενοχλήσουν Τουρκικά σκάφη στην Ψευδοτουρκικη ΨευδοΑΟΖ, θα αντιδράσουν δυναμικά. Αυτή η ψευδοΑΟΖ, μοιάζει σαν ένας διάδρομος από Τουρκία σε Λιβύη, και πιθανότατα τον χρειάζονται οι Τούρκοι για να στείλουν πολεμικό υλικό και στρατό στην Λιβύη. Αν είναι Ελληνική, θα μπορούσαν οι δικοί μας να εμποδίσουν την μεταφορά όπλων και στρατού καθώς βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι παράνομο. Τώρα όμως με τις δηλώσεις προσπαθούν να φτιάξουν διάδρομο να τα πηγαίνουν, και κλίμα για να μην τα σταματήσουμε μου φαίνεται (πέραν των μακροχρόνιων… Read more »

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ agnostosependytis, Έχω την εντύπωση πως κάπου έχεις μπερδέψει τις έννοιες. Με ή χωρίς ΑΟΖ οι Τούρκοι (και οποιοδήποτε άλλο πλοίο, οποιασδήποτε εθνικότητας) είναι ελεύθεροι να διέλθουν εφόσον βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα (δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές). Άρα λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι εάν επιτρέπεται στους Τούρκους να πλεύσουν στη Μεσόγειο. Το πρόβλημα είναι εάν μπορούν ή όχι να εκμεταλλευτούν οικονομικά την περιοχή – αυτό είναι η ΑΟΖ. Η ΑΟΖ, δεν οριοθετεί θαλάσσιο σύνορο όπως πχ σύνορο αποτελούν τα χωρικά ύδατα. Η ΑΟΖ είναι περιοχή επεκτεινόμενη και πέραν των συνόρων (χωρικά ύδατα), μέσα… Read more »

kon
Member

Αγαπητή πτήση θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση για την ΑΟΖ με ένα παράδειγμα διευθέτησης μεταξύ της Γαλλίας και του Καναδά. Το σύμπλεγμα των νησιών Αγ Πιέρρου και Μικελόν (Saint Pierre and Miquelon) είναι μικρά νησάκια με μικρό πληθυσμό που βρίσκονται στις ΒΑ ακτές του Καναδά (Newfoundland). Η δύο χώρες στράφηκαν στο ανώτατο δικαστήριο για το δίκαιο της θάλασσα που εδρεύει στο Αμβούργο για να λύσουν τις διαφορές τους.Η Γαλλία αξίωνε πλήρη ΑΟΖ 200νμ για τα νησάκια.Το δικαστήριο δεν της απέδωσε τα 200νμ όμως της απέδωσε μια υπερπολλαπλάσια έκταση σε σχέση με το μέγεθος των νησιών και μάλιστα ως προς… Read more »

chriskri
Member
Noble Member
chriskri
kon
Member

Ευχαριστώ πολύ
Ο χάρτης με την ΑΟΖ βρίσκεται πατώντας στο εικονίδιο που γράφει map of Saint Pierre and Miquelon στην έκτη εικόνα με το βελάκι στα δεξιά.
Θυμίζει αρκετά την περίπτωση της Μεγίστης.

Babis_UK
Member
Babis_UK

Δεν ειναι καλη η ΑΟΖ που δωσανε στα Γαλλικα νησακια. Μια λωριδα πλατους καπου 10 μιλια. Και τα Saint Pierre and Miquelon εχουν εκταση 20 φορες πανω απ το συμπλεγμα της Μεγιστης

RBF69
Member
Noble Member
RBF69

Από συνεδριάσεις άλλο τίποτε, θα πρέπει ομως να παράγουμε, εκτός των συνεδριάσεων, και έργο εθνικώς ωφέλιμο, ειδάλλως θα παραμείνουμε ουραγοί των εξελίξεων και θα ακολουθούμε πάντοτε ασθαίμοντες και καταϊδρωμένοι το άρμα των αντπάλων μας χωρίς επιλογές κινήσεων