H πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με το σεναριακό ενδεχόμενο η Πολεμική Αεροπορία να αναλάβει την αποστολή της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (και) της Κροατίας, προκάλεσε αρκετό σχολιασμό στην σελίδα μας αλλά και στο Facebook, και από μία άποψη όχι αδικαιολόγητα.

Τα εύλογα ερωτήματα που μπορεί να προκληθούν στον καθένα είναι ποιος πληρώνει τον λογαριασμό, γιατί να μην το κάνει κάποιος άλλος, τι θα γίνεται στο Αιγαίο την ίδια στιγμή κτλ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν θέμα για κανένα από αυτά τα ερωτήματα.

Ωστόσο στο παρελθόν το θέμα του air policing στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε σημείο που έφτασε να γίνει επερώτηση στην βουλή με αφορμή fake news δημοσίευμα μάλιστα. Αναμφίβολα είναι ένα θέμα που προσφέρεται για λαϊκισμό και εσωτερική κατανάλωση.

Αυτό όμως στην Π&Δ δεν μας ενδιαφέρει σε καμια περίπτωση. Για να  ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λοιπόν, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ουσιαστικά δεν υπάρχει λειτουργικό κόστος για αυτές τις πτήσεις – κι εννοούμε ειδικά και ξεχωριστά για αυτές.

Οι χειριστές των F-16 πρέπει να απογειωθούν και να πετάξουν έτσι ή αλλιώς για να «γράψουν» και συμπληρώσουν κάποιον αριθμό ωρών πτήσης. Αν αυτές οι ώρες πτήσης θα είναι πάνω από την Πελοπόννησο, πάνω από το Αιγαίο ή πάνω από την Αλβανία, δεν έχει καμία διαφορά σε πρακτικό επίπεδο.

Είναι αυτονόητο δε, πως αυτό το σκεπτικό με το «γράψιμο ωρών» σαφώς δεν είναι κάτι που το σκεφτήκαμε εμείς μόλις τώρα. Στην ίδια την ΠΑ το λένε και όχι μόνο για τις συγκεκριμένες πτήσεις αλλά για κάθε άλλη πτήση που φαινομενικά μπορεί να μην έχει σχέση με αμιγώς πτητικό έργο των αεροσκαφών και των πληρωμάτων.

Η Κροατική Αεροπορία πνέει τα λοίσθια – Θα αναλάβει η Ελλάδα μια ακόμη αποστολή Air Policing;

Από πτήσης εξοικείωσης για διελεύσεις σε παρέλαση, τιμής ένεκεν για πεσόντες αεροπόρους, μέχρι τις αεροπορικές επιδείξεις του Ζευς, της γιορτής της ΠΑ και την μετάβαση ενός Embraer στο Ισραήλ για μεταφορά του Αγίου Φωτός ή ενός C-27 στην Ιταλία για μεταφορά τραυματία. Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει αυτό που γράψαμε: για τα πληρώματα και τους τεχνικούς είναι μία ακόμα συνηθισμένη ημέρα ρουτίνας, δεν αλλάζει τίποτα.

Επιπλέον, η αποστολή είναι άσχετη με την απόσταση. Υπό μία έννοια, όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο το καλύτερο για τα πληρώματα, γιατί πτήσεις με μεγάλα σκέλη και πιθανόν και με ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού (από έτερα αεροσκάφη της συμμαχίας προφανώς) δεν γίνονται κάθε μέρα και ειδικά στην περίπτωσή μας είναι μάλλον σπάνια εμπειρία για τους χειριστές μας.

Άλλωστε το επιτελείο της ΠΑ είναι γνωστό ότι «κυνηγάει με το ντουφέκι» αφορμές για μακροσκελείς τέτοιες πτήσεις, παλαιότερα είχε ζητήσει ως αποπληρωμή χρέους της ισραηλινής Αεροπορίας για κάποια συνεκπαίδευση, να γίνει «σε είδος» με την μορφή μετάγγισης καυσίμου σε τέσσερα F-16 νότια της Κρήτης, κι όχι βέβαια για το καύσιμο το ίδιο.

Και εν τέλει λέγοντας άσχετη με την απόσταση, εννοούμε ότι θα μπορούσε να ήταν όχι η Κροατία αλλά κάποια άλλη χώρα ακόμα πιο μακριά, στην οποία περίπτωση μπορεί να χρειαζόταν βέβαιη μεταστάθμευση. Αν τέσσερα F-16 μας για παράδειγμα πήγαιναν στην Λιθουανία για έξι μήνες τι θα λέγαμε τότε; F-16 από Βέλγιο, Πορτογαλία κτλ το έχουν κάνει και παραπάνω από μία φορές. Αν δηλαδή εμείς για μία πτήση αναγνώρισης που ίσως και να μην χρειαστεί ποτε θεωρούμε ότι… «πιαστήκαμε κορόιδα» και το Αιγαίο είναι απροστάτευτο, αυτοί τι θα έπρεπε να πουν;

Αναχαίτιση ρωσικών Su-27 από βέλγικα F-16A και καζούρα στο twitter

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά δεδομένου ότι π.χ. για την περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχει χρειαστεί ούτε μία φορά να σηκωθούν ελληνικά αεροσκάφη για τον σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί, μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό (ουσιαστικά σχεδόν μηδαμινό) κόστος κυριολεκτικά κι όχι απλώς ως σχήμα λόγου.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, η Ελλάδα έχει δαπανήσει σε διάστημα 10 ετών (από το 2009), το «εξωφρενικό» ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 500.000 ευρώ ετησίως, όπως προέκυψε από σχετική απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να εκτελεστεί καμία πτήση πάνω από αλβανικό έδαφος. Ας αναλογιστούν οι «θιγμένοι» από την «τεράστια δαπάνη» για χάρη της Αλβανίας, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούσε η ανάληψη της αποστολής από τουρκικά αεροσκάφη…

Και σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για χρήματα που η ΠΑ θα ξόδευε ούτως ή άλλως, διότι οι πιλότοι θα έπρεπε να πετάξουν αυτές τις ώρες ούτως ή άλλως. Δεν πρόκειται για χρήματα που η ΠΑ θα εξοικονομούσε αν δεν αναλαμβάναμε το air policing της Αλβανίας.

Ελληνικά F-16 «προστατεύουν» από σήμερα το Μαυροβούνιο

Και αν ακόμα χρειαζόταν να σηκωθούν αεροσκάφη κάποια φορά για να ελέγξουν κάποιο άγνωστο ίχνος που δεν θα έδινε στοιχεία στον οικείο σταθμό εδάφους, δεν θα μιλάγαμε για σενάριο όπου ο προϋπολογισμός της ΠΑ τινάζεται στον αέρα. Αν θέλαμε να περιορίσουμε χασούρα και σπατάλες μπορούμε να το κάνουμε εύκολα ξεκινώντας από αλλού, όχι από συμμαχικές υποχρεώσεις.

38 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο ντορος γινεται γιατι ο μεσος Ελληναρας δεν μπορει ακομα να καταλαβει οτι οπως και στην Δημοκρατια
  ετσι και στις συμμαχιες σου δεν εχεις μονο δικαιωματα αλλα και υποχρεωσεις….

  • Προς Τάσος Σ.

   Η Ελλάδα έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα (από όλα τα μέλη) στα πλαίσια της νατοϊκής «συμμαχίας» που ακρωτηριάστηκε η Κύπρος για να μην διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε καιρούς πολύ δύσκολους (επί ψυχρού πολέμου – 1974) και να μην ρημάξει κανείς την πολυαγαπημένη τους τουρκία (κράτος εγκληματιών και δολοφόνων) που τόσο την υπολόγισαν στους νατοϊκούς σχεδιασμούς αντιπαράθεσης με την σοβιετική ένωση!!!

   Είναι απλά ανατριχιαστικές οι αναφορές του Πτέραρχου Π.Μπαλέ στο βιβλίο του «Παρακαταθήκες Αετών» που αναφέρει τις παραβιάσεις Σοβιετικών Βομβαρδιστικών την δεκαετία του 1980 στον εναέριο χώρο ανατολικά της Λήμνου (εισερχόμενα από Βουλγαρία, χώρος ευθύνης της τουρκική αεροπορίας!!!!!!!!!!!!!!!) και τις επιτυχές αναχαιτήσεις από τα Ελληνικά F-4E σε καιρικές συνθήκες απαγορευτικές για πτήσεις!!!! και με την τουρκική αεροπορία ανίκανη να εντοπίσει και να αναχαιτίσει τους εισβολείς (στον χώρο ευθύνης που της είχε δώσει η συμμαχία!!!!!!!!!!!!!!!!!..)…

   Αρκετά έχουμε κάνει για αυτή την μουλαροσυμμαχία… την έχουμε πληρώσει πανάκριβα..

   Χαιρετίζω τις αποφάσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας να μην στείλουν ποτέ μάχιμα τμήματα στις πρόσφατες νατοϊκές αποστολές (Γιουγκοσλαβία – Αφγανιστάν, κτλ) παρά μόνο μηχανικό και υγειονομικό..

   Αν περισσεύει 1 μάχιμο Ελληνικό τμήμα από το Αιγαίο και τον Έβρο, να στέλνεται στην Κύπρο.

   • Ωραια απαντηση στη λογικη του «οι ξενοι φταινε για ολα» και «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο»…..
    Εμεις φταιμε για τον ακρωτηριασμο της Κυπρου,οχι η συμμαχια….

    • Ασφαλώς και φταίμε εμείς αλλά και αυτή η ψευτόσυμμαχία δεν έχει κάνει απολίτος τίποτε για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

     Ιδίως το 1974 εξαπάτησε την Ελληνική ηγεσία και φέρει τεράστια ευθύνη.

     • Φίλε Στράτο, η συμμαχία δεν θα κάνει ποτέ τίποτα για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού, του Αλβανισμού, του Βουλγαρισμού και οποιουδήποτε άλλου. Γιατί είναι συμμαχία. Επίσης, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο από τη ζωή μου για τη μελέτη της εισβολής του 74 έχω να παρατηρήσω τα εξής. Δεν εξαπάτησε κανένας την Ελληνική Ηγεσία το 74. Ελλάδα και Τουρκία ήταν οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει της συμφωνίας των Εγγυήσεων. Αυτήν την συμφωνία επικαλέστηκε η Τουρκία όταν πραγματοποίησε την εισβολή. Είχε προηγηθεί η επέμβαση ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο (πραξικόπημα). Το ποιος την προκάλεσε άσχετο. Δόθηκε έδαφος για την εισβολή. Η συμμαχία ενδιαφέρονταν να μην γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η ελληνική ηγεσία ήταν ανίκανη να διαχειριστεί το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου ότι κανένας δεν έκανε τίποτα, μετά όμως από το 74 και μέχρι σήμερα για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

     • Αγαπητέ φίλε Κυριάκο,

      Το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου (ο οποίος για 1 περίεργο λόγο ήθελε να διαλύσει την Εθνική φρουρά το καλοκαίρι του 1974!! και απέστειλε την περιβόητη επιστολή προς Γκιζίκη!!) αποφασίστηκε μετά από διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι τούρκοι δεν θα επέμβουν (διάβασε τους πρώτους 4 τόμους του Φάκελου της Κύπρου που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα – έχουν παρά πολλά στοιχεία – μαρτυρίες στρατιωτικών – διπλωματών της εποχής που επαληθεύουν πλήρως τον Ιωαννίδη).

      Όταν οι τούρκοι τελικά ενήργησαν εισβολή στην Κύπρο, ενώ ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών είχε ζητήσει από την Ελληνική ηγεσία να μην αντιδράσει και ότι πήγαινε στην άγκυρα για να τους σταματήσει.. δεν έκανε απολύτως τίποτε.

      Αν η Ελλάδα ενεργούσε ως εγγυήτρια δύναμη το 1974 στην Κύπρο όπως αναφέρεις, η Τουρκία θα είχε καταστραφεί σαν στρατιωτική δύναμη και η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ (κάποιοι λένε όλο το ΝΑΤΟ) θα είχε γίνει κουρελόχαρτο σαν συμμαχία.

      Αυτό το τίμημα πλήρωσε η Ελλάδα…στα πλαίσια αυτής της «συμμαχίας»….του καλού παιδιού..

      Για κάποιο άγνωστο λόγο η στρατιωτική ηγεσία (αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αρχηγός αεροπορίας και ναυτικού κυρίως) της εποχής εκείνης ακύρωσε όλες της αποστολές επέμβασης (πλην επιχείρησης «ΝΙΚΗ») των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο, που είχαν αποφασιστεί στην στρατιωτική σύσκεψη το πρωί της 20.Ιουλίου.1974 (παρουσία Γκιζίκη- Ανδρουτσόπουλου και Ιωαννίδη), και ξεκίνησε μυστικά διαπραγματεύσεις για την επάνοδο των πολιτικών…

 2. Προσωπικά δεν αναφέρθηκα πουθενά (στην ανάρτηση για την κατάσταση της Κροατικής αεροπορίας) σε θέμα κόστους των αποστολών εναέριας αστυνόμευσης που αναλαμβάνει η ΠΑ για λογαριασμό ξένων κρατών.
  Ούτος η άλλος σε ένα πρόσφατο περιστατικό με 1 πολιτικό αεροσκάφος που πέρασε σουβλάκι την Αδριατική και μπήκε στο Ιόνιο χωρίς να απαντάει στις κλήσεις (επειδή οι χειριστές του ρίξανε 1 υπνάκο), η ΠΑ έστειλε τον λογαριασμό στην αεροπορική εταιρία από τι μαθεύτηκε…
  Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί να εκτελεί εναέρια επιτήρηση σε κράτος που καταπατάει τα δικαιώματα της Ελληνική μειονότητας και έχει κάνει κουρέλι το διεθνές δίκαιο.
  Στο ότι αν δεν αναλάβει την αποστολή η Ελλάδα, θα την αναλάβει η τουρκία (επιχείρημα που έχει επαναλάβει και ο καμένος παλιά (αφού στην δολοφονία του Ήρωα Κώστα Κατσίφα ήταν πλήρως εξαφανισμένος)), είναι κάτι που (κατά την ταπεινή μου άποψη) πρέπει να επιδιώκουμε.
  Η απόσπαση έστω και μικρού (4) αριθμού μαχητικών αεροσκαφών της τουρκική αεροπορίας για αυτή την αποστολή, μαζί με τις εγκαταστάσεις υποστήριξης (που πρέπει να φτιαχτούν από το 0) και τα έξοδα συντήρησης της δύναμης θα αποσπάσουν χρήματα που διαφορετικά θα δινόντουσαν για το μέτωπο του Αιγαίου και της Κύπρου.
  Η ύπαρξη αριθμού τουρκικών μαχητικών στην αλβανία αποτελεί πρακτικά ανύπαρκτη απειλή για την Ελλάδα ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης αυτή η δύναμη θα εξαφανιστεί εύκολα, όντως τελείως αποκομμένη από τις μητρικές βάσεις της και τα υπόλοιπα συστήματα υποστήριξης της τηκ (ιπτάμενα ραντάρ, δίκτυο εναέριας επιτήρησης εδάφους, αντιαεροπορική ομπρέλα, κτλ).
  Αν μάλιστα μια νατοική «σύμμαχος» η Αλβανία επιτρέψει τουρκικά μαχητικά να επιχειρήσουν εναντίον της Ελλάδος από το έδαφος της! Αυτό θα είναι και 1 πολύ καλό διπλωματικό χαρτί για το μέλλον, όταν (και αν) θα εμφανιστεί μία (πατριωτική) Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς μας με τους αλβανούς στην Βόρεια Ήπειρο (που ο Ε.Σ απελευθέρωσε 3 φορές τα τελευταία 110 χρόνια (με αίμα) και η αισχρή διεθνή κοινότητα (μεγάλες δυνάμεις) την επέστρεψε στο κατασκεύασμα της το αλβανικό κράτος).
  Είναι η ίδια ανοησία που ευαγγελίζονται οι τούρκοι με την αποστολή υποβρυχίων στην αλβανία….Ο Ελληνικός στόλος απλά σε περίπτωση σύγκρουσης με την τουρκία θα επιχειρεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
  Το τι γίνεται στο Ιόνιο θα έρθει σε (πολύ) δεύτερη μοίρα ενώ αν βρεθεί τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί – αδρανοποιηθεί από ανθυποβρυχιακά μέσα του ΠΝ (ακόμη και τα P-3 που στο Αιγαίο χωρίς πλήρη αεροπορική υπεροχή της ΠΑ δεν μπορούν να πετάξουν (τις πρώτες μέρες του πολέμου..)).

  • Έχεις δίκιο στο ότι αν αναλάμβανε η Τουρκία την εναέρια αστυνόμευση στην Αλβανία, δεν θα ήταν σημαντική απειλή. Αν όμως μελλοντικά αποφασιζόταν η αναβάθμιση της παρουσίας της Τουρκίας;

   Το θέμα είναι η αυξημένη επιρροή της σε πολιτικό επίπεδο που έχουμε αποτύχει να ανασχέσουμε. Και επειδή θεωρώ πως η προσπάθεια άμεσης επιρροής της Ελλάδας, είναι καταδικάσμένη σε αποτυχία για μια ποικιλία λόγων (κάποιους από τους οποίους αναφέρεις), επιβάλλεται να πιέσουμε για τα συμφέροντα των Βορειοηπειρωτών μέσω τρίτων. Δηλαδή πείθοντας Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να βάλουν στη ατζέντα το θέμα.

   Για να πεισθούν όμως, δεν αρκεί η κουβέντα περί των αυτονόητων – σεβασμός στα ανθρώπινα διακαιώματα κτλ – αλλά πρέπει να μπεί και το συμφέρον στη μέση. Και έχουν κάθε συμφέρον μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας μας στις νατοϊκές υποχρεώσεις.

   Καλώς ή κακώς το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υπάρχει, τουλάχιστον στο «ορατό» μέλλον. Το εάν και πως εκμεταλλευόμαστε την συμμετοχή μας σε αυτόν τον υπερεθνικό οργανισμό, είναι το ζητούμενο.

  • Αυτό δεν καταλαβαίνουν πολλοί στο forum είναι οτι μια «στάθμευση» (γιατι γιαυτό θα πρόκειται) τουρκικών μαχητικών στην Αλβανία θα προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στα ελληνικά επιτελεία τώρα και όχι σε περίπτωση πολέμου. Μια τυχόν τουρκική αποστολή θα είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα συμπεριλαμβάνει α/φη υποκλοπής τηλεπικοινωνιών – ΗΠ μην πώ και ΑΝΦΣ (γιατί σίγουρα η Αλβανία πρέπει να προστατευθεί από τα εχθρικά…. δελφίνια του Ιονίου – μην πουμε για τις καρετα-καρετα).
   Απο την μια θα εχουμε παραβιάσεις και στο Ιόνιο σε σχεδόν καθημερινή βάση (και αν δεν μπορούμε να «ρίξουμε» α/σκάφος στο Αιγαίο σιγα να μην το κάνουμε στο Ιόνιο) και από την άλλη δεν θα έχουμε ελεύθερο χώρο (μακριά από αδιάκριτα τουρκικα μάτια) για να διεξάγουμε ευαίσθητες ασκήσεις και προσομοιώσεις (γιατί ο Δούρειος Ιππος γίνεται στο Ιόνιο άραγε;). Λοιπόν 5,5 εκ σε 10 χρόνια για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, πραγματικά είναι το deal του αιώνα.

   • Η τουρκία αν στείλει αεροπορία στην Αλβανία στα πλαίσια των αποστολών air policing του ΝΑΤΟ, αυτή θα είναι μερικών μαχητικών.

    Ακόμη και αν στείλει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ΗΠ που αναφέρεις??!!! πραγματικά αυτό θα είναι ευχής έργων να τα αποσπάσει από το Αιγαίο και να τα βάλει να κόβουν βόλτες στην Κέρκυρα και το Ιώνιο γιατί πραγματικά εκεί θα είναι τελείως αποκομμένα ενώ δεν θα έχουν και συνοδεία μαχητικών (εκτός και αν εννοείς ότι η μισή τουρκική αεροπορία θα μετακομίσει στην Αλβανία!!)..

    Το ότι δεν ρίχνουμε αεροσκάφος στο Αιγαίο είναι καθαρά πολιτική απόφαση.

    Μακάρι να κάνουν οι τούρκοι παραβιάσεις στο Ιόνιο, καθοδηγούμενοι από το διαστημικό σύστημα εναέριου ελέγχου της «αλβανικής αεροπορίας»!!! Θέλω να το δω αυτό.

    Στόχος μας με τους αλβανούς είναι ένας. Πως θα προστατευσόυμε την παρουσία των βορειοηπειρωτών Ελλήνων και των περιουσιών τους..

    Παρουσία τούρκικής (προκλητικής όπως αναφέρεις) αεροπορίας στην Αλβανία, βοηθάει τα μέγιστα (σε διπλωματικό επίπεδο) ώστε να δοθεί άλλοθι σε μία μελλοντική στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας στην περιοχή..

 3. Αλήθεια, νομίζω ότι δεν έχουμε συμμετάσχει ποτέ μέχρι τώρα σε καθήκοντα επιφυλακής στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ούτε στη Βαλτική ούτε βέβαια στην Ισλανδία. Πώς και την έχουμε γλυτώσει έτσι; Τι λόγους έχουμε επικαλεστεί;

 4. Με το δεύτερο και μόνον άρθρο επί του θέματος διευκρινίζονται επαρκώς τα θέματα.
  Συμμερίζομαι απόλυτα την πεποίθηση ότι στις συμμαχίες δεν υπάρχουν δικαιώματα μόνον, αλλά και υποχρεώσεις.
  Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι επιφυλάξεις αναγνωστών με αγωνία για την εθνική άμυνα είναι εκδήλωση λαϊκισμού ή συνωμοσιολογίας. Πολύ εύκολα αποδίδονται εσχάτως αυτές οι κατηγορίες. Αν απαιτείτο μεταστάθμευση, θα υπήρχε όντως θέμα αποδυνάμωσης της αμυντικής μας διάταξης, δεδομένης της διαθεσιμότητος των λοιπών μέσων. Στα Ίμια, η νεότερη μονάδα του Στόλου έπλεε στην Αδριατική (δεν υπήρχε άλλη, μια Knox, άραγε;) και έφθασε ασθμαίνουσα στο θέατρο των επιχειρήσεων πλέοντας πάση δυνάμει (θα μπορούσε να είναι πολύ αργά …).
  Τώρα οι διευκρινίσεις είναι επαρκείς. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι, όταν οι συνολικές ώρες πτήσεως ανά έτος είναι ορισμένες και πολύ λίγες, κάθε ώρα πρέπει να έχει, εξ επόψεως τακτικής αεροπορικής εκπαιδεύσεως, υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό δεν συμβαίνει με τις πτήσεις αυτές. Απλώς είναι υποχρέωση, και ως τέτοια σεβαστή. Δεν υπάρχει λόγος από υπερβάλλοντα ζήλο να εξιδανικεύουμε διαδικασίες. Δεν πείθουμε τους όντως συνωμοσιολόγους με τις υπερβολές, ούτε προσφέρουμε κάποιο θεάρεστο έργο διάδοσης του ορθολογισμού.

  • Θα συμφωνήσω και εγώ με το σχόλιο του Nikolaos και ταυτόχρονα θα πω ότι το άρθρο εξηγεί πολλά και καλώς το έγραψε ο κ.Παυλίδης. Η αλήθεια είναι ότι από το να διακινδυνεύουμε αεροσκάφη και προσωπικό σε θερμές ζώνες του πλανήτη όπου εμπλέκεται το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ ως σύμμαχοί μας, καλύτερα το air policing για να μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουμε στη συμμαχία. Φυσικά ανάλογα με το τι προσφέρεις, παίρνεις κιόλας γιατί τίποτα δεν είναι δωρεάν.
   Κάτι άλλο που θα έβλεπα ως πιθανή επιπλέον αξία το air policing για την ΠΑ πάνω από τα Βαλκάνια, εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι ότι η ΠΑ θα μπορούσε να πραγματοποιεί ταυτόχρονα «χαρτογράφηση»/αναγνώριση/εξοικείωση (όπως θέλετε πείτε το) πάνω από το έδαφος των χωρών αυτών, γιατί όπως λέει και μια λαϊκή ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Λογικά κάποια στιγμή, μάλλον και στα Σκόπια θα αναλάβουμε τέτοιο ρόλο.
   Μια άλλη απορία που έχω είναι η εξής: η επιλογή μιας χώρας για air policing στο FIR μιας άλλης είναι αποτέλεσμα κάποια ανοικτής ανακοίνωσης και εθελοντικής αίτησης συμμετοχής ή γίνεται με κάποια κριτήρια σε κάποιο επιτελείο του NATO;

 5. Κατανοητά όλα αυτά που γράφετε, αλλά δεν θα ήταν λογική μία αποζημίωση – όσον αφορά το λειτουργικό κόστος – από την χώρα «δέκτη» των αεροσκαφών μας;

 6. Το οτι καθημερινα αεροσκαφη και στελεχη ερχονται στα ορια τους με τις συνεχεις παραβιασεις καποιους δεν τους πειραζει παρα η παρουσια των Ελληνικων φτερων πανω απο τα Βαλκανια Η Ελλαδα ειναι η χωρα που θα γινει η ηγετιδα δυναμη των Βαλκανιων και πρεπει να το προετοιμασει με καθε τροπο. Δεν πρεπει να δυνεται πατημα στον επιτηδιο ουδετερο να χωσει τη μουτσουνα του στο ζωτικο μας χωρο. Ηδη το καναμε βαζοντας την Αλβανια στο ΝΑΤΟ χωρις κανενα ορο Τωρα εχουμε μια Τουρκικη βαση στα μετοπισθεν.

 7. Πάμε πάλι…

  Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ούτε συνομωσιολόγος είμαι ούτε και κρίνω με κομματικά κριτήρια. Ρώτησα απλώς αν υπάρχουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ διαθέσιμες ώρες για αυτό το σκοπό.Ώρες που δεν θα λείψουν από τις υποχρεώσεις της Π.Α. στο Αιγαίο και όπου αλλού «ξοδεύει» αυτές τις ώρες.Δεν είμαστε ούτε Πορτογαλία,ούτε και Βέλγιο, το πτητικό πρόγραμμα των μοιρών αναχαίτισης είναι ήδη αρκετά φορτωμένο και στο μέλλον και για όσο διάστημα θα διαρκέσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 η διαθεσιμότητες των αεροσκαφών θα μειωθούν αφού τα F-16 θα προοθούνται στην ΕΑΒ προς εκσυγχρονισμό.
  Αυτού του είδους οι πτήσεις θα γίνονται επ’ωφελεία μιας συμμάχου χώρας ,το κόστος για αυτές τις πτήσεις θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΓΕΑ/ΥΕΘΑ;; Το καλύπτει η σύμμαχος χώρα ή το ΝΑΤΟ;;
  Αν το κόστος αυτό καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ/ΓΕΑ πιστεύετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να αναλάβουμε αυτή την ΕΠΙΠΛΈΟΝ υποχρέωση;;; Είναι σοφό να ξοδεύουμε χρήματα και ώρες πτήσεως που μπορεί να μας λείψουν;;;

  Υ.Γ. Να σας θυμίσω ότι πριν μερικούς μήνες το ΥΕΘΑ στα πλαίσια των δημοσιονομικών περικοπών και για να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά είχε περικόψει κονδύλια που προορίζονταν για συντήρηση αεροσκαφών…

  • Χτυπάτε ανοιχτές πόρτες. Η απάντησή σας βρίσκεται στο άρθρο, το οποίο δεν διαβάσατε και απλώς θέλατε να πείτε τα δικά σας. Με λίγα λόγια: Όχι, δεν υπάρχει ΕΞΤΡΑ κόστος για αυτές τις αποστολές, αν κι όταν υπάρξουν.

 8. Mε άλλα λόγια η ΠΑ θα αναπροσαρμόσει το πτητικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών(γιατί γι αυτά μιλάμε και όχι για τα Embraer ή τα C-130) ώστε να καλύψει ΚΑΙ αυτή την υποχρέωση. Αυτή η αναπροσαρμογή θα γίνει εις βάρος των υπόλοιπων πτητικών υποχρεώσεων των μοιρών αυτών( που ήδη περιλαμβάνει και το air policing της Αλβανίας) και το όποιο κόστος τους θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ/ΓΕΑ.
  Τόσο το άρθρο όσο και την απάντηση που μου δώσατε στο προηγούμενο άρθρο τα διάβασα γι αυτό και εξέφρασα αυτές τις απορίες.
  Δεν σας τιμά καθόλου να χρησιμοποιείτε εναντίον μου μεθόδους βγαλμένες από τo βιβλίο «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» του Σοπενχάουερ, πραγματικά λυπάμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας,δεν καταλαβαίνω ποιός ο λόγος να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο.
  Μια καταραμένη απορία εκφράσαμε και μας χαρακτηρίζετε ως συνομωσιολόγους ότι είμαστε λαϊκιστές και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο…ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

  • Υπάρχει και μία άλλη ρήση, του Πιράντελο Λουίτζι: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».

   Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρως από εσάς, ή από οποιονδήποτε άλλον ΕΝΑΝ αναγνώστη. Το άρθρο δεν αποτελεί απάντηση σε εσάς προσωπικά, αφού οι ίδιες απορίες / ενστάσεις εκφράστηκαν και από άλλους και εννοώ όχι μόνο στον ιστότοπό μας, καθώς το θέμα συζητήθηκε και αλλού και με την αφορμή του αρχικού μας άρθρου σε σχέση με την Κροατία και με αφορμή την επερώτηση Καμμένου στην Βουλή πριν δυο μήνες. Δυστυχώς από τότε οι ίδιες απορίες / ενστάσεις αν και είναι άνευ αντικειμένου και προβλήματα εκ του μη όντος, συνεχίζουν και διαδίδονται / αναπαράγονται. Κάποιοι έχουν συμφέρον και τις διαδίδουν αναπαράγουν κι από την πλευρά τους καλά κάνουν. Οι υπόλοιποι, δεν έχουν τέτοια δικαιολογία. Τουλάχιστον όχι από την ώρα που έχουν ενημερωθεί.

   ΥΓ Δεν γίνεται καμία αναπροσαρμογή εις βάρος των υπόλοιπων πτητικών δραστηριοτήτων, μην ανησυχείτε. Στην ΠΑ δεν είναι άσχετοι ούτε ηλίθιοι.

   • Φυσικά και ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εμένα.Το ίδιο υπεροπτικό ύφος έχετε χρησιμοποιήσει εναντίον και άλλων αναγνωστών και το θλιβερο είναι ότι συνεχίζετε στον ίδιο τόνο… Είστε απλά τραγικός…
    Εξακολουθείτε πάντως να μην μας εξηγείτε πως από ένα ΠΕΠΕΡΑΣΜΈΝΟ αριθμό ωρών πτήσεως ( γιατί τα αεροσκάφη πετούν ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών πτήσεως μέχρι να καθηλωθούν λόγω συντήρησης ,και αυτός ο χρόνος συντήρησης θα παραταθεί και λόγω του εκσυγχρονισμού των F-16 με αποτέλεσμα να βρίσκονται λιγότερα σε διαθεσιμότητα για να εκτελούν τις υποχρεώσεις της Π.Α.) θα βρεθούν οι ώρες για να καλυφθεί και αυτή η επιπλέον υποχρεώση . Πείτε μας λοιπόν ότι εσείς δεν γνωρίζετε, αλλά γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου και της Π.Α. ,θα ήταν πιο τίμιο από αυτό που κάνετε τώρα…

    • Αν είμαι τραγικός όπως λέτε, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε!

     Υ.Γ. Ξέρω ότι θα ισχυριστείτε (ξανά) ότι αποφεύγω να απαντήσω. Η απάντηση όμως υπάρχει στο άρθρο. Το ότι δεν σας εξυπηρετεί στον συλλογισμό σας είναι δικό σας πρόβλημα που δεν θα το λύσω εγώ.

     • Απολύτως κανένας λόγος δεν υπάρχει για να συζητάμε. Απάντηση δεν δίνετε γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζετε…Καλύτερα να μας γράψετε για άλλη μια φορά για το ποιός βύθισε το Bismark…

     • Κάποιοι εργάζονται για την ενημέρωσή σας αλλά εσείς επιλεγετε να μας απευθύνεστε με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσατε να είστε πιο ευγενικός. Αλλά ζητάμε πολλά, έτσι;

     • @ Flight and Space
      Δεν επέλεξα εγώ να μην είμαι ευγενικός,εσείς είστε αυτοί που αντιμετωπίζετε όσους μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη από εσάς με άθλιο τρόπο,μην μου ζητάτε και τα ρέστα από πάνω… Δείξτε σεβασμό στους αναγνώστες σας,για να σας σεβαστούν και αυτοί…

 9. Γιατι να μην πληρωνει η χωρα που ζητα τις υπηρεσιες της Π. Α?
  Η λογικη να μην ξοδεύουν αυτοι τιποτα και εμεις να διατηρουμε και να διαθετουμε αεροσκαφη μηχανικους καυσιμα κτλ για τον δικο τους εναεριο χωρο ειναι απλα λαθος. Τα περι ετσι και αλλιως θα πεταγαμε ειναι αστεια. Μια χωρα διατηρει ενοπλες δυναμεις για τον εαυτο της και οχι για καποιες αλλες χωρες.οταν μαλιστα με το ζορι βγαινουν ωρες δεν βλεπω το λογο να τις παραχωρουμε δωρεαν σε αλλους Να το κανουμε στα πλαίσια της συμμαχίας αλλα ο λογαριασμός στην εκαστοτε χωρα που το ζηταει. Οι ισραηλινοι γιατι πουλησαν τον καυσιμο στον ανεφοδιασμο που τον αναφερατε σαν παράδειγμα και δεν το εκαναν δωρεαν μιας και αυτοι θελουν να γραφουν ωρες και μαλιστα στον δικο μας εναεριο χωρο για να εκπαιδευονται?

 10. Θα επιχειρήσω μια σύνοψη πορισμάτων.
  Η ΠΑ αναλαμβάνει άλλη μια αρμοδιότητα, σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας και την παρουσία της σε περιοχές όπου ο εχθρός επιχειρεί διείσδυση. Αυτό αποτελεί και εκπλήρωση υποχρεώσεων εντός της Συμμαχίας.
  Για τα καθήκοντα αυτά δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση των αναλογουσών λειτουργικών δαπανών των πτητικών μέσων. Και αυτό μπορεί να κριθεί ανεκτό. Τα πτωχότερα μέλη της Συμμαχίας στηρίζονται από το σύνολο. Αυτό το έχουμε διαχρονικά καρπωθεί και μεις, ο εξοπλισμός του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικού ελέγχου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια της Συμμαχίας, όπως και διάφορες άλλες υποδομές.

  Το περιοδικό μας διαβεβαιώνει (και δεν έχουμε λόγο ή στοιχεία για να το αμφισβητήσουμε ή να αντιλέξουμε) όττι αυτό δεν προσαυξάνει τις ώρες πτήσεως. Είναι πτήσεις που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι είναι πτήσεις κατά κανόνα μικρότερης εκπαιδευτικής ανταποδοτικότητας (με την πιθανή εξαίρεση της εκπαίδευσης σε εναέριο ανεφοδιασμό) από το πτητικό πρόγραμμα. Και πάλι: Καλώς γίνονται αφού εντάσσονται σε έναν γενικότερο διεθνή σχεδιασμό της χώρας. Θα πρέπει όμως να αναπληρωθούν!

  ΑΛΛΑ: Περνούμε σιγά σιγά σε μια εξαιρετικά ολισθηρή και επικίνδυνη νοοτροπία, όπου βάζουμε την ΠΑ (και τις ΕΔ γενικότερα) να υποστηρίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό υποχρεώσεων (διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, συνδρομή σε φυσικές καταστροφές, αεροδιακομιδές κλπ) ΧΩΡΙΣ την αντίστοιχη επάυξηση των μέσων που διαθέτουμε στην ΠΑ (και τις ΕΔ εν γένει), ήτοι ανταλλακτικών, καυσίμων και πρόσθετων μέσων! Αυτό δεν είναι αφέλεια. Είναι έγκλημα. Οι «νέες» αρμοδιότητες είναι διπλωματικώς επιθυμητές, και καλώς αναλαμβάνονται.

  Αλλά οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ δυνατότητες δεν είναι απλώς επιθυμητές, είναι αναγκαίες, είναι ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης της ΠΑ. Η ΠΑ υπάρχει για να εξαφαλίζει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, για να αποτρέψει την εξόντωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε μελλοντική πιθανή επέλαση των Τούρκων, για να εξασφαλίσει εγγύς αεροπορική υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα του ΕΣ στον Έβρο και στα νησιά, για να πλήξει ζωτικές στρατιωτικές και συγκοινωνιακές υποδομές της Τουρκίας πριορίζοντας την ικανότητά της να διαξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις πλήρους έντασης κατά της Ελλάδος. Αν αυτά δεν εξασφαλίζονται, άδικα συζητάμε. Έχουμε εντελώς εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

  Επομένως: Ναι στις αρμοδιότητες που ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά με διάθεση αντιστοίχων πόρων στην ΠΑ! Που δυστυχώς, δεν αποδεικνύεται!

  Υπό την έννοια αυτή, και καθώς «από το τίποτε δεν γίνεται τίποτε» και μοιραία κάποιες γωνίες θα κοπούν, δεν είναι κατανοητή η εριστική επιμονή του περιοδικού να καταγγέλει σε υψηλούς τόνους «σκοπιμότητες», «λαϊκισμό», «εσωτερική κατανάλωση» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Δεν γνωρίζω τι έχει γραφεί αλλού για το θέμα, δεν με αφορά, δεν παρακολουθώ μέσα δεύτερης ποιότητος αλλά μόνο την ΠΤΗΣΗ, και δεν γνωρίζω ποιος έκανε επερώτηση και ποιο το περιεχόμενό της και η ατζέντα του επερωτώντος. Διαβάζω τρίβοντας τα μάτια μου «Οι χειριστές των F-16 πρέπει να απογειωθούν και να πετάξουν έτσι ή αλλιώς για να «γράψουν» και συμπληρώσουν κάποιον αριθμό ωρών πτήσης.

  Αν αυτές οι ώρες πτήσης θα είναι πάνω από την Πελοπόννησο, πάνω από το Αιγαίο ή πάνω από την Αλβανία, δεν έχει καμία διαφορά σε πρακτικό επίπεδο.» Η ΠΤΗΣΗ, το εγκυρότερο αεροπορικό βήμα στην Ελλάδα και όχι μόνο, λέγει ότι οι χειριστές των μαχητικών της ΠΑ «ΠΡΕΠΕΙ να απογειωθούν και να πετάξουν ΕΤΣΙ Ή ΑΛΛΙΩΣ για να «ΓΡΑΨΟΥΝ» και ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ (!!!) αριθμό ωρών πτήσης». Σαν να είναι οι χειριστές της ΠΑ ιπτάμενοι της Συριακής Αεροπορίας, που απογειώνονταν, έκαναν έναν κύκλο εντός τερματικής περιοχής του αεροδρομίου και προσγειώνονταν χειροκροτούμενοι (και φυσικά τους είδαμε στη μάχη, αμολούν μια βόμβα πάνω από μεγαλούπολη και φεύγουν)!

  Ή κάποιας αφρικανικής αεροπορίας! Σαν να πρόκειται για διεκπεραίωση μιας γραφειοκρατικής υποχρέωσης! Τη στιγμή που, με δημοσιοποιημένα στοιχεία, οι ώρες πτήσεως πλησιάζουν το μισό των ελάχιστων προδιαγραφομένων από το ΝΑΤΟ, και είναι φυσικά λιγότερες από το μισό των προ 20ετίας ωρών! Αυτή η πρόταση αρνούμαι να δεχθώ ότι ανήκει στην ΠΤΗΣΗ! Είναι μια πρόταση που όχι μόνο αξιωματικούς της ΠΑ, αλλά και κάθε γνώστη τον αφήνει άναυδο. Αν το περιοδικό νομίζει ότι με τον εφησυχασμό τονώνει το ηθικό, φοβούμαι ότι η εκτίμησή του αυτή δεν είναι ορθή.

  Διότι οι απέναντι γνωρίζουν την αλήθεια, γι’ αυτό και αποθρασύνονται παρά την ανεπαρκή επάνδρωση των μοιρών τους. Και ο εφησυχασμός οδηγεί την ελληνική κοινή γνώμη σε αδράνεια για την υπαρξιακή απειλή, που συνιστά ο εν εξελίξει αφοπλισμός της Ελλάδος. Δεξιότητες που αναπτύχθηκαν σε δεκαετίες χάνονται γρήγορα, και αν είσαι το Βέλγιο ή η Δανία έχει καλώς, αν όχι είσαι άξιος της μοίρας σου.
  Πάντα με αγάπη και εκτίμηση, από το τεύχος 27 και εντεύθεν,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here