Η Google αποκαλύπτει τα απόρρητα του ΝΑΤΟ

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πόσο εύκολο νομίζετε ότι είναι να δείτε που κρύβει το ΝΑΤΟ τα πυρηνικά του όπλα; Μια ματιά στους χάρτες του Google είναι αρκετή γι’ αυτόν που ξέρει τί να ψάξει. Όμως το βελγικό υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να μην ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση και δηλώνει πως θα μηνύσει την Google επειδή δεν «θόλωσε» ικανοποιητικά τις δορυφορικές εικόνες ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βελγική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Google να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημά της αλλά προφανώς η εταιρία δεν το έπραξε. Τώρα το υπουργείο Άμυνας απειλεί με ανάληψη νομικής δράσης, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η Google υποστηρίζει ότι έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί. «Είναι ντροπή που το βελγικό υπουργείο Άμυνας πήρε αυτήν την απόφαση» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας στο Βέλγιο. «Συνεργασθήκαμε στενά μαζί τους για περισσότερα από δύο χρόνια, κάνοντας αλλαγές στους χάρτες μας όταν μας ζητήθηκε» υποστηρίζει. Μάλλον όχι αρκετές.

Οι Βέλγοι δεν ανησυχούν χωρίς λόγο. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα απ’ ότι θα περίμενε. Στην βάση του Kleine Brogel φυλάσσονται τακτικές πυρηνικές βόμβες Β61 του ΝΑΤΟ σε ειδικές κρύπτες, μέσα σε διαμορφωμένα γι’ αυτόν τον σκοπό ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών (Hardened Aircraft Shelter).

Οι κρύπτες WS3 (Weapons Storage and Security System) είναι υπόγειες, με το πυρηνικό όπλο «θαμμένο» στο δάπεδο του καταφυγίου. Το Ειδικό Όπλο έρχεται στην επιφάνεια με ειδικό αναβατόριο και φορτώνεται στο αεροσκάφος-φορέα, εν προκειμένω σε μαχητικό F-16C διαμορφωμένο για πυρηνική κρούση.

Μάλιστα αν ψάξει κανείς, μπορεί όχι μόνο να βρει πόσες κρύπτες WS3 διαθέτει η βάση του Kleine Βrogel αλλά και… τους αριθμούς των καταφυγίων όπου βρίσκονται. Άλλωστε ξεχωρίζουν επειδή είναι εφοδιασμένα με επιπλέον ηλεκτρικό σύστημα το οποίο είναι ορατό εξωτερικώς. Επίσης δίδονται και λεπτομέρειες, όπως ότι πρέπει να πλησιάσεις αρκετά το σημείο όπου είναι η κρύπτη για να την δεις. Αν πλησιάσεις πολύ όμως, τότε χτυπά συναγερμός.

Στους χάρτες του Google φιγουράρουν και άλλες Νατοϊκές βάσεις στις οποίες υπάρχουν, ή υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, τακτικά πυρηνικά όπλα –Florennes, Volkel, Ghedi, Aviano, İncirlik… Φωτογραφίες αεροπορικών βάσεων του ΝΑΤΟ με υπομνήματα για την θέση των χώρων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων, το νευραλγικό Εθνικό Κέντρο Κρίσεων στην καρδιά των Βρυξελλών, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Αμβέρσας, ακόμη και οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, απλώνονται μπροστά σου με ένα «κλικ». Και αυτό δεν είναι καλό.

Δε είναι μόνο το Βέλγιο που ανησυχεί ότι με ένα «κλικ» μπορεί οποιοσδήποτε να έχει ευκρινή άποψη διαβαθμισμένων στρατιωτικών βάσεων. Αρκετές χώρες έχουν εγείρει στο παρελθόν θέμα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τους δορυφορικούς χάρτες του διαδικτυακού γίγαντα. Η δε υπηρεσία Google Maps Street View έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις καθώς επιτρέπει πανοραμική θέα 360ο σε μέρη όπου μπορεί να προκύψουν θέματα ασφαλείας αλλά και προστασίας της ιδιωτικότητος.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Google κάνει πολύ πιο εύκολο σε κάποιους να σχεδιάσουν μια τρομοκρατική επίθεση, ακριβώς εξαιτίας αυτής της ανέλπιστης πρόσβασης σε πράγματα που οι Αρχές κάνουν τα πάντα για να είναι μη προσβάσιμα. Σημειωτέον ότι η βάση του Kleine Brogel συγκαταλεγόταν στην λίστα των πιθανών στόχων του Τυνήσιου τζιχαντιστή Νιζάρ Ταράμπελσι που είχε σχέσεις με την Αλ Κάϊντα.

Αντίθετα με τις βελγικές βάσεις, οι γαλλικές εμφανίζονται «θολές» στο Google Maps. Ωστόσο οι στρατιωτικές βάσεις δεν είναι οι μόνες «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις.

Πέρυσι η οργάνωση Greenpeace προειδοποιούσε ότι οι βελγικές και οι γαλλικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες σε μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση με στόχο την πρόκληση δολιοφθοράς για την διαρροή ραδιενέργειας. Οι βομβιστές αυτοκτονίας της επίθεσης στις Βρυξέλλες το 2016, Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουϊ, φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις σε βελγικούς πυρηνικούς σταθμούς οι οποίοι, σε αντίθεση με τους γαλλικούς, δεν είναι «θολοί» στους χάρτες του Google.

Αν μετά από αυτά αναρωτιέστε πώς φαίνεται π.χ η αεροπορική βάση της Τανάγρας, μπορείτε να το ψάξετε αν θέλετε, αλλά θα χάσετε τον χρόνο σας. Μια μικρή ψηφιακή «εκδρομή» μέχρι το Ίντζιρλικ πάντως, σίγουρα δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους airplane spotters.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
TheYpobryxios
Guest

Κι εδω η Google εχει θολωσει στρατιωτικες εγκαταστασεις σε ολη τη χωρα αλλα εχει θολωσει επισης και ασχετες περιοχες οπως εγκαταλλελημενα στρατοπεδα κλπ…

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Παραβιάζω ανοικτές θύρες, αλλά εξακολουθεί κάποιος να μένει κατάπληκτος από το πόσο βίαια αλλάζουν τον κόσμο μη-κρατικά, μη-κυβερνητικά δρώντα υποκείμενα. Ο κοινός άνθρωπος έχει σήμερα εντός δευτερολέπτων πρόσβαση σε πληροφορίες για τις οποίες πριν 30 χρόνια θα δικαιολογούνταν δαπάνες σε υποδομές και εξοπλισμό δισεκατομμυρίων … Μαζί με αυτόν και ο τρομοκράτης, ο άγνωστης στόχευσης και ατζέντας “ακτιβιστής” κλπ. Η απόκρουση των επιβουλών αυτών από τις οργανωμένες πολιτείες απαιτεί αστρονομικές δαπάνες σε προσωπικό και εξοπλισμό ασφαλείας, προσωπικό και εξοπλισμό συλλογής, διαχείρισης και αξιολόγησης πληροφοριών κλπ. Πρόκειται για κανονικό ασύμμετρο πόλεμο, που θα οδηγήσει σε οικονομική κατεξάντληση τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου,… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Μια χαρά φαίνεται η Τανάγρα (και όχι μόνον) αν έχεις Google Earth (όχι Maps) και ανατρέξεις σε historical imagery.

(Αν κρίνετε πως το παραπάνω σχόλιο δεν πρέπει να δημοσιευθεί, παρακαλώ να μην το δημοσιεύσετε, αλλά αμφιβάλλω αν οι ‘φίλοι και σύμμαχοι’ — μεταξύ πολλών άλλων — δε το ξέρουν. Έτσι κι αλλιώς μέχρι πολύ πρόσφατα όλα φαίνονταν φάτσα-φόρα)

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θα δημοσιευτεί… δυστυχώς όπως τα λέτε είναι και είναι πολύ κοινό για να είναι μυστικό…

Giorgos T
Guest
Giorgos T

Τρίχες κατσαρές… Όπως λέει ο φίλος παραπάνω όντως εδώ η Google έχει θολώσει τα πάντα και καλώς γιατί εκτός από εγκαταλελειμμένες μονάδες έχει παραμορφώσει και πιθανά σημεία απόβασης, απόβασης-ανακατάληψης, ναρκοθέτησης, δέστρες πλοίων και υποβρυχίων στο πουθενά κτλ. Όλα όμως πάνε περίπατο με τη λειτουργία historic view, όπου όλα είναι ευκρνινέστατα. Επίσης τίθεται ένα άλλο ζήτημα• όταν παραμορφώνονται πολύ μικρά σημεία πολύ καλά καμουφλαρισμένα ενδέχεται να αντιληφθεί κάποιος εν δυνάμει επικίνδυνος την ύπαρξη ενός σημείου ενδιαφέροντος που αλλιώς θα αγνοούσε. Και στη συνέχεια να το τσεκαρει με παλιότερες εικόνες για περαιτέρω πληροφορίες. Λόγω δουλειάς μπορώ να πω ότι γενικώς οι μισοδουλειές… Read more »

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

Παντως στα IPhone η εφαρμογή της apple τα δείχνει μια χαρά, με αυτό δεν έχουν πρόβλημα;;

Ηλιας1966
Guest
Ηλιας1966

Ακομα και με το θολωμα ενος μερους η’ και ολοκληρης μοναδας παραμενει ενας πρωτης ταξεως στοχος για απευθειας χτυπημα η΄ μυστικη επιχειρηση απο τον αντιπαλο μιας και το θολωμα ειναι η καλυτερη αποδειξη για τη σπουδαιοτητα της τοποθεσιας.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Η μονάδα που υπηρέτησα φαινόταν για χρόνια πεντακάθαρα. Μια φορά να έχει πάρει κάποιος τις συντεταγμένες…τις έχει για πάντα. Είτε θολώσεις μετά.

Μόνο αν μετακινήσεις τη μονάδα τότε κάτι αλλάζει. Και απο την άσφαλτο των δρόμων μπορεί κάποιος να καταλάβει που υπάρχει κάτι.

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Εν τω μεταξύ, η Ηρώδου του Αττικού, δεν είναι μόνο κλειστή με κλούβες των ΜΑΤ, αλλά και “θολή” στο Google Μaps…