Το NATO ετοιμάζει συμφωνία με την Boeing ώστε να δώσει παράταση ζωής στα AWACS του 1980

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Michael Gschossmann, Γενικός Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας Διαχείρισης στόλου E-3A των NATOικών Airborne Early Warning & Control Force (AWACS), ανακοίνωσε ότι περιμένει την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου $750-1000Μ με την Boeing, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, για παράταση ζωής στα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν τα έτη 1979/1980, ώστε να επιχειρούν μέχρι το 2035.

Η RAF εξετάζει την αντικατάσταση των E-3D

Το NATO πρόσφατα παρόπλισε τρία E-3A στην 309 AMARG (Aerospace Maintenance and Regeneration Group, ας πούμε ένα “κοιμητήριο αεροσκαφών”στο Davis Monthan για να μειώσει τα κόστη συντήρησης.

309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group

Τα υπόλοιπα 14 “γερασμένα” Sentries του 1979/1980, με έδρα την βάση Geilenkirchen (Γερμανία), θα χρειαστούν “κοστοβόρες” βελτιώσεις μέσω του Τελικού Προγράμματος Επιμήκυνσης Ζωής – Final Lifetime Extension Programme (FLEP) για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους λειτουργία μέχρι το 2040. Υπό αυτό το πρίσμα, η Συμμαχία εξετάζει και το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των E-3A με το πολύ οικονομικότερο αλλά εξίσου ικανό – μπορεί και ικανότερο – Boeing E-7 Wedgetail.

Το E-7 Wedgetail θα είναι το επόμενο ΑΣΕΠΕ της Βρετανικής Αεροπορίας

Αν μάλιστα τα τρία μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι χρήστες του E-3) δεχθούν την αντικατάσταση με το E-7, το κόστος (λόγω ποσότητας) μπορεί να κατεβεί ακόμα παρακάτω. Το πρόγραμμα FLEP είναι σχεδιασμένο να αναβαθμίσει το σύστημα αποστολών του Sentry αλλά και τους επεξεργαστές των κεραιών του Ηλεκτρονικών Υποστηρικτικών Συστημάτων (ESM) όχι όμως και το πραγματικό “κοστοβόρο” στοιχείο του Ε-3, το σύστημα radar, του οποίου η αναβάθμιση θα διπλασίαζε το κόστος…!

Με πληροφορίες από Scramble Magazine


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •