Η Ελλάδα 2η χώρα στο ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ – ξεπέρασε και την Αγγλία! Και λοιπόν;

36
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι τέσσερις πρώτες χώρες στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι πλέον κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο συγκεκριμένα, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν το 2,13% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ η Ελλάδα δαπανά 2,24% και οι ΗΠΑ ξοδεύουν 3,42%.

Σε απόλυτους αριθμούς όμως όσον αφορά τα διατιθέμενα ποσά, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεύτερο στις συνολικές αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας. Τα στοιχεία προέρχονται από το ίδιο το ΝΑΤΟ που τα συλλέγει τα από τα κράτη μέλη σε τακτική βάση και τα παρουσιάζει δημόσια.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΝΑΤΟ, «Στα αριθμητικά στοιχεία και τους πίνακες που ακολουθούν, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και ενημερωμένες οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Εν όψει των διαφορών μεταξύ των δύο αυτών πηγών και των εθνικών προβλέψεων του ΑΕΠ, καθώς και δεδομένων του ορισμού των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των εθνικών ορισμών, τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση ενδέχεται να αποκλίνουν σημαντικά από αυτά που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης ή που δημοσιεύονται στους προϋπολογισμούς.

Οι δαπάνες εξοπλισμού περιλαμβάνουν δαπάνες για μείζονα αντικείμενα εξοπλισμού καθώς και για την έρευνα και την ανάπτυξη που αφιερώνεται στον εν λόγω εξοπλισμό. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους ».

Ακολουθεί ο κατάλογος των χωρών ανά αμυντική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ:

Εδώ είναι οι πέντε πρώτες χώρες ανά συνολική δαπάνη:

1. Ηνωμένες Πολιτείες (730,15 δισεκατομμύρια δολάρια)

2. Ηνωμένο Βασίλειο (60,38 δισ. Δολάρια)
3. Γερμανία (54,11 δισ. Δολάρια)
4. Γαλλία (50,66 δισεκατομμύρια δολάρια)
5. Ιταλία (24,48 δισεκατομμύρια δολάρια)

Ολόκληρη η έκθεση του ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να βρεθεί online στην επίσημη σελίδα της συμμαχίας, εδώ.

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι προκειται για μία κλασική περίπτωση όπου οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Η πραγματικότητα μάλιστα είναι ότι το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν στο παρελθόν προκειμένου να υποστηρίξει την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Φυσικά έχει υπάρξει και clickbait σε διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς, ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, προκειμένου να αναδειχθεί μία στρεβλή εικόνα ως προς τις πραγματικές εξοπλιστικές δαπάνες.

Η πραγματικότητα βέβαια όπως την γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν έστω στοιχειωδώς τα εξοπλιστικά της Ελλάδας είναι πως από το 2005 και τα 30 F-16 του Peace Xenia IV, η Ελλάδα δεν έχει ξαναπαραγγείλει ΚΑΝΕΝΑ κύριο υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Επιπλέον ένεκα και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε αλλά ασφαλώς όχι μόνο, έχει επιδοθεί τα τελευταία χρονια σε μία κούρσα όχι εξοπλισμών, αλλά αυτό-αφοπλισμού, αφού τα ππερισσότερα κύρια συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στερούνται της απαραίτητης εφοδιαστικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης με αποτέλεσμα την απαξίωσή τους.

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν στο μέλλον ξεπερνούσαμε υποθετικά ακόμα ΚΑΙ τις ίδιες τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα για την αμυντική – αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Η αξία του συγκεκριμένου στατιστικού στοιχείου έγκειται στην συμμόρφωση ή μη κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ στην πάγια απαίτηση-προτροπή του Αμερικανού πρόεδρου Τράμπ στις χώρες της συμμαχίας προκειμένου να πιάσουν τον στόχο του 2%.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία… ετοιμάζεται για τον «τυφώνα Τραμπ»


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Ας μείνουμε στο ουσιαστικό:
Ελλάδα $4.84δις
Τουρκία $13.92δις
Που αποδεικνύει πόσο άστοχο και επικίνδυνο είναι να συγκρίνεις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό ΑΕΠ ανά κράτος.
Η Ελλάδα για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή θα έπρεπε να ξοδεύει τουλάχιστον τα διπλάσια σε σύνολο.

Mitsos
Member
Active Member
Mitsos

Και οχι μονον αυτο, αλλα ας δει καποιος τι ποσοστο αυτων των χρηματων παει σε μισθους κ συνταξεις προσωπικου κ τι σε νεο εξοπλισμο.
Το προτεινομενο απο το ΝΑΤΟ ειναι 20% κ εμεις εχουμε 12.53%.

Miscojones
Member
Miscojones

Ναι αλλά της Ελλάδας τα 4δις πάνε για μισθούς και λοιπά έξοδα. Ξέρεις πόσο κόσμο που δεν έχει δει ποτέ στην καριέρα του Μονάδα Εκστρατείας, ταίζει το ΥΠΕΘΑ; Μέχρι και Σώμα Πληροφορικής σκαρφίστηκαν για να λακίσουν από τις Μονάδες και να κρυφτούν στα γραφεία. Τι σημαίνει πληροφορική; Οτι ξέρεις από λαπτοπ; Οι ΕΔ έχουν εκατοντάδες μπουζουξήδες στις στρατιωτικές μπάντες, ίσως χιλιάδες. Κόσμο που υπηρετεί στα στρατιωτικά πρατήρια, νηπιαγωγούς, μεταφραστές, εκατοντάδες καθηγητές σε στρατιωτικές σχολές, Δικαστές, Μουσεία και πλήρη Νοσοκομεία. Μιλάμε για ένα απίστευτο και παράλογο τέρας, που φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να λουφάξουν όσο γίνεται περισσότεροι σε θέσεις αργομισθίας.… Read more »

aristodimos.mieza
Member
aristodimos.mieza

Μάλλον κάτι έχεις καταλάβει λάθος όλοι οι στρατιωτικοί μηδενός εξαιρουμένου είναι εν δυνάμει οπλίτες αλλά ασχέτως με αυτό ο στρατός εν καιρό ειρήνης πρέπει να είναι ενεργός παράγοντας της κοινωνίας άρα και της οικονομίας, τα λεφτά τους τα γυρίζουν πίσω με το παραπάνω στο στράτευμα.
Και ο κομπιουτεράς θα πάει για βολή και ο νηπιαγωγός μαζί με τους άλλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι κομάντο.

CKfurious
Member
CKfurious

Το μεγάλο θέμα είναι πως τα ξοδεύει!! Δεν είναι δυνατό από τα 4 billion euros του defence budget να πηγαίνουν σε εξοπλιστικές δαπάνες μονο τα 500 mill !! Έπρεπε να είχε γίνει ριζικός ανασχηματισμός / ορθολογισμός / εksολογισμος πείτε το όπως θέλετε και των τριών κλάδων ώστε να μπορούν να διατεθούν περισσότερα για εξοπλιστικές δαπάνες και FOS! Εξηγούμαι: Δραστική μείωση των ανωτατων αξιωματικών και στους 3ς κλάδους Δείτε τους ισραηλινούς η τους βρετανούς Είδος στον ES έπρεπε να χαμέ το 1/4 από αυτούς που έχουμε! Κλείσιμο στρατοπέδων, ενοποιιησεις σχηματισμών και λειτουργιών Outsourcing σε πολλές από τις υπηρεσίες Κάποιες δραστηριότητες όπως… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Δηλαδή γκρέμισμα και outsourcing τα μπάζα. Και ο ισολογισμός θετικός.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

ps: η αεροπυρόσβεση στους ιδιώτες (αν η μνήμη σας σας βοηθάει, μιλάμε για προ χρεωκοπίας εποχές 2008-9) είναι άλλη μια αμαρτωλή ιστορία.

Δεν μας λέτε όμως: η συντήρηση των ελικοπτέρων; Και αυτή σε ιδιώτες;

CKfurious
Member
CKfurious

Τι να γκρεμίσουμε?
Τα μπάζα που λέγονται ένοπλες δυνάμεις?
ποσα έχουμε ξοδέψει και τι αποτρεπτική ικανότητα έχουμε?
Περί αεροπυρόσβεσης:
Κοίτα τι μας κοστίζει και τι αποτέλεσμα έχει
Ψάξε τα κόστη για μας και τα κόστη στις ΗΠΑ
Δεν λέω απαραίτητα ιδιωτικοποίηση λέω να φύγει από τη πολεμική αεροπορία
Έτσι άλλωστε μπορεί να βρεθεί ερωπαϊκή χρηματοδότηση για ανανέωση του στόλου
Περί συντήρησης ελικοπτερων
Ψάξε να δεις ποσο κόστισε το service των Super Puma στην AEROSERVICE και ποσο στην EAB
Ποτε τα παράδωσε h EAB kai ποτε η AEROSERVICE!

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Άρα, θα συμφωνήσουμε σε ενιαίο φορέα συντήρησης των ελικοπτέρων του δημοσίου; Γιατί ο ιδιώτης δεν έχει τη γνώση και τις δομές να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα εκτός και αν ο Μανώλης Μακρόν στείλει εκτός από 5 φρεμ και μερικά συνεργεία της Ντασό για εγκατάσταση στην Ελλάδα και οι Γερμανοί τα αντίστοιχα της Μην κάνουμε τους μηχανικούς των ελικοπτέρων όπως έχουμε κάνει τα βατράχια με τους εφοπλιστές. Θέλουμε οι αξιωματικοί να αφήνουν τη γνώση και την εμπειρία τους στο στράτευμα, έτσι δεν είναι; Άρα δημόσιος φορέας για να μην γίνουν ξανά τα αίσχη με τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων και αν υπάρχουν και… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Μην μου γραφεις για δημόσιο φορέα και με κανεις Ακόμα πιο mad

Θα μπούν τα κομματόσκυλα και θα το κάνουν μπουγέλο

Η ΕΑΒ μας έχει βάλει μέσα γύρω στα 2 billion!!

Είναι ένα zobbie που κακώς διατηρείται εν λειτουργία

Τα ίδια και όλοι οι άλλοι δημόσιοι φορείς από ναυπηγεία μέχρι νοσοκομεία

Ας κλείσουν να προχωρήσουμε !

Κενά στη φύση και στη οικονομία δεν υπάρχουν!

Λείπει σε πολλούς η παλιά κρατική Ολυμπιακή ας πούμε? cry

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

να πούμε ότι έχεις χάσει το μέτρο; Λίγα θα πούμε…
Άκου εκεί να κλείσουν τα Νοσοκομεία….
Αυτά δεν πρέπει να γράφονται ούτε ως αστεία.

CKfurious
Member
CKfurious

Δεν έχω χάσει κανένα μέτρο!!

Δεν γίνετε να πληρώνουμε φόρους σουηδίας και να χούμε υπηρεσίες Ζιμπάμπουε!

Εσύ που προτιμάς να νοσηλευτείς σε δημόσιο η σε ιδιωτικό νοσοκομείο ?

Τα παιδιά σου εάν έχεις που θα προτιμούσες να τα στείλεις
σε ιδωτικό η σε δημόσιο ?

Για πες μας

Δυστυχώς όπου έχει μπλεχθεί το ελληνικό δημόσιο τα χει κάνει μπουγέλο

Η μήπως αμφισβητείς τα οικονομικά στοιχεια της ΕΑΒ?

G - 164g ag-cat
Guest
G - 164g ag-cat

Εντάξει, έχετε γεννηθεί businessmen και υποφέρετε από την πλέμπα μερικοί αλλά αφήστε τουλάχιστον στην ησυχία τους τα νοσοκομεία και την ΕΑΒ που στο φινάλε δεν ανήκουν ακόμα σε κανένα “στρατηγικό” επενδυτή γερμανό (τυχαίο το παράδειγμα εθνικότητας).

CKfurious
Member
CKfurious

https://www.kathimerini.gr/999695/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-sysswreymenes-zhmies-ths-eav-f8anoyn-to-15-dis

Κεφάλαια ύψους άνω των 2,5 δισ. έχει «κάψει» μέχρι σήμερα η αμυντική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Η εταιρεία εμφανίζει στη χρήση του 2017 συσσωρευμένες ζημίες ύψους 1,5 δισ., ενώ οι υποχρεώσεις της ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Και αν σε αυτά συνυπολογιστούν τυχόν προβλέψεις, όπως επισημαίνεται από τους ορκωτούς λογιστές, τότε δεν αποκλείεται η αεροπορική αμυντική βιομηχανία της χώρας να έχει «καταναλώσει» πάνω από 3 δισ. ευρώ, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

JohnnyB Ας μείνουμε λοιπόν στα ουσιαστικά… Που ήταν το ΑΕΠ της Τουρκίας και της Ελλάδος (μια και με αυτή κάνετε την σύγκριση) ας πούμε το 2000… Δεν είναι και τόσο μακριά έτσι δεν είναι? Που είναι σήμερα? Αν ρίξετε μια ματιά στους πίνακες του ΝΑΤΟ η Ελλάδα εχει διπλάσιους μόνιμους στο Αμύνης απ’οτι η Τουρκία (85.000)… και διπλάσιο στρατό (105.000)… πάντα αναλογικά του πληθυσμού… Για την Ευρώπη των 28 δεν το συζητάμε… 1η και με διαφορά… Την δεκαετία 09-19 εχει απορροφήσει 44δις το Αμύνης… Χώρια οι εξοπλισμοί προ 2009… Να το ξαναπούμε λοιπόν… Αν δεν γίνει ρισταρτ τα ίδια χάλια… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει κάτι περίεργο όταν μια χώρα είναι “παν-ΝΑΤΟικά” δεύτερη μονάχα των ΗΠΑ στη στρατιωτική δαπάνη ως ποσοστό ΑΕΠ και όμως ταυτόχρονα διατηρεί μείζονα μέσα ηλικίας 40+ ετών, συχνά μη εκσυγχρονισμένα (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, αεροσκάφη, άρματα μάχης, ΜΚ ΠΖ βγαλμένο από το 1968), πάει από το ένα εξοπλιστικό ευτράπελο στο άλλο (υπερσύγχρονα υ/β με τορπίλες από τα Φόκλαντς, ΑΦΝΣ που νεκρανασταίνονται όχι-ακριβώς-δριμύτερα με ρυθμούς χελώνας, κλπ κλπ κλπ). Όταν είναι υψηλή ως % του ΑΕΠ μία δαπάνη αλλά υπάρχει διαδεδομένη μια αίσθηση υποαπόδοσης ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους (δεν είναι η άμυνα η μόνη “περίεργη” περίπτωση -βλέπε… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

οι αμυντικές δαπάνες για μια οικονομία σαν την Ελλάδα είναι υπέρογκες. Είναι ένας διαχρονικά αρνητικός παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αν μπορούσαμε να είχαμε αμυντικές δαπάνες 1% του ΑΕΠ τα τελευταία 40 χρόνια θα βλέπαμε μια γενναία αύξηση του ΑΕΠ της πατρίδας. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να μας είχε οδηγήσει στο να μην έχουμε καν πατρίδα.. αλλά το θέμα είναι ότι οι στόχοι που θέτονται είναι εξωπραγματικοί για τα οικονομικά μεγέθη μας. Ειδικά όταν τα ποσά που επενδύονται σε εξοπλιστικά κατά συντριπτικό ποσοστό αφορούν απευθείας εκροή συναλλαγματικού κεφαλαίου εκτός της εγχώριας οικονομίας. Όσον αφορά τις μισθολογικές δαπάνες… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Όταν λοιπόν ένα κράτος είναι αναγκασμένο (όχι από επιλογή αλλά από τον απαράδεκτο γείτονα) σε συνεχείς υψηλές αμυντικές δαπάνες, υπάρχει λύση για να μην υφίσταται οικονομική αιμορραγία.

Η λύση είναι η ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας. Το Ισραήλ που είναι υποχρεωμένο σε ακόμα μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, το κατάλαβε πολύ νωρίς και πλέον οι εισροές από τις εξαγωγές αμβλύνουν αισθητά την κατάσταση.

Σαφώς πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση του ΑΕΠ, απλά δίνω και μία επιπλέον οπτική wink

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πολύ πιθανό, να ισχύει η 1η περίπτωση. Υπάρχει όμως το ακανθώδες ζήτημα του σημείου αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση. Οι αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με την οικονομία είναι πράγματι μεγάλες. Σε σύγκριση με τον εχθρό, όμως…; Είναι βέβαια ανορθόδοξο, αλλά όχι παράλογο η αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει στο σημείο να τίθεται ως όρος εθνικής επιβίωσης. Στο παρελθόν άλλωστε, στις συγκρούσεις βιομηχανοποιημένων πολιτισμών με αγροτικές κοινωνίες ή πρωτόγονες φυλές, η νίκη επεδείκνυε ενοχλητική μονομέρεια.

“Βεβαίως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουμε στα παλιά πρότυπα με κληρωτούς να επανδρώνουν την πλειοψηφία των θέσεων”

Στη θέση μας, η δυνατότητα μοιάζει αρκετά με μονόδρομο.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Κάποτε μιλούσα με μια μεγαλοκυρια γύρω στα 55 . Μου έλεγε οτι η χώρα μας δίνει 2% στο Νατο . Πήγα να της εξηγήσω οτι δεν είναι ετσι ακριβός τα πράματα …. και ότι ειναι αρκετά διαφορετικά … Λες και μιλούσα εξωγήινα … Αρριανα ένα πράμα …. οταν μπήκα στο κοπο να μιλήσω με ποσοστα χάθηκε η επαφή … Απο τους διάφορους δημοσιογραφίσκος στα καναλια ακουσε οτι ο τραμπ θελει 2% για το Νατο και οτι ελλας το τηρεί και σχημάτισε μια αποψη τελείως λαθος , και με το μυαλό της οτι ειχε ξεχειλώσει και το πήγε σε άλλο επίπεδο… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Με το 13% της συνολικής δαπάνης για νέους εξοπλισμούς, το σύστημα όπως ειναι αδηφάγο, θέλει ριζικό επανασχεδιασμό.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Απαράδεκτον! Να κοπούν επιδόματα και διευκολύνσεις στους στρατιωτικούς για να εφαρμοστεί ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα. Και γιατί να μην σπάσουμε τα ταμπού των απολύσεων; Τα λεφτά είναι πολλά.

Tazos
Guest
Tazos

Όταν μισθοδοτείς πχ. 180 στελέχη καταρτισμένα για να επανδρώσουν μια φρεγάτα 40 ετών και αντίστοιχα διατηρείς τεράστιο αριθμό ένστολων που χειρίζονται αρχαία οπλικά συστήματα, τότε φτάνεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Το προσωπικό έχει ψήφο, αλλά το σύγχρονο υλικό αποτρέπει πολέμους και εκεί πάσχουμε.
Το Ισραήλ δαπανά 5.1% για αμυντικές δαπάνες, έχει 75% μεγαλύτερο ΑΕΠ και μικρότερο πληθυσμό, αλλά με 15 δις $ και εγχώρια βιομηχανία να τα απορροφήσει δεν μπορεί να τους κουνηθεί κανείς. Πολύ φοβάμαι πως χωρίς μια νέα κρίση τύπου Ιμια και εθνική ήτα, δεν πρόκειται να ξυπνήσει κανένας.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Έτσι όπως πάει η κατάσταση η άνοδος των αμυντικών δαπανών μας θα έχει νόημα, όσο νόημα έχει αυτό που κάνει η Εσθονία, απέναντι στη Ρωσία, δηλαδή κανένα. Πρέπει να αυξηθεί το συνολικό ΑΕΠ της χώρας για να έχουμε κάποια ελπίδα να μην εξαλειφθούμε γεωπολιτικά, και όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία. Η άνοδος του ΑΕΠ δε σου δίνει μόνο τη δυνατότητα στρατιωτικής ισχύος αλλά και πολιτικής στην οποία επίσης έχουμε τεράστιο έλλειμμα. Από την άλλη κάποιες φορές η δυσανάλογη αύξηση κονδυλίων για μη παραγωγικές δαπάνες γενικότερα εμποδίζει την άνοδο του ΑΕΠ ή και το συρρικνώνει. Θέλουν προσοχή αυτά τα πράγματα και… Read more »

Can
Guest
Can

From NATO spending analysis of Countries you can see, that the percentage of wages in Defence Budget of Greece, is one of the Highest in NATO. Turkey has one of the lowest, with high Percentage of Budget going to modernization and Equipment.
So actually there are ways for Greece to allocate money for new Equipement by reducing wages.

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Before we write , we should do a minimum of research about what we gona write. In Turkey the NMW for 2019 is 485.90$ In Greece the NMW for 2019 is 782.90$ I dont need to add to this that the gap for skilled personel wages increases between two countries also. So the most common mistake of the comentators here and general is that they do not take under consideration the huge gap of the average wage values between two countries when they compare the military budget of the two countries. Και σε απλά ελληνικά όσοι συγκρίνουν το μισθολογικό κόστος… Read more »

George
Member
George

Αν αποσύραμε τα κοστοβόρα συστήματα και είχαμε μόνο σφεντόνες (από ξύλο ελιάς που είναι άφθονο στη χώρα ώστε να ενισχυθεί και η αμυντική βιομηχανία μας) δεν θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους συνταξιούχους με τις ίδιες αμυντικές δαπάνες?
Όλα εγώ?

Giannis
Member
Active Member
Giannis Apohnis

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ καλημέρα σας, Καταρχήν, σας ξέφυγε από το άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά η σχετική έκθεση σε άλλο site του αμυντικού χώρου, ένα πολύ σημαντικό πινακάκι. Το πινακάκι αυτό αναγράφει τις ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ως ποσοστό επί των συνολικών ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ. Εκεί το ΝΑΤΟ έχει προδιαγραφές για μίνιμουμ ποσοστό 20% προκειμένου ένας στρατός να διατηρεί το αξιόμαχό του, και να ανανεώνει σε βάθος χρόνου τα οπλικά του συστήματα. Εκεί θα παρατηρήσουμε δύο πράγματα. Ένα, έχει στοιχεία για κάθε χώρα για δύο χρονικές περιόδους το 2014 και το 2019. Αφενός για την Ελλάδα, το έτος 2014, (κατα το οποίο ΓΕΕΘΑ ήταν… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

σωστές σκέψεις

filon26
Member
Famed Member
filon26

Η δημογραφική πολιτική θα πρέπει να αφορά το σύνολο της Χώρας κατ’ αρχάς και κατόπιν να γίνει στοχευμένη. Με την συρρίκνωση του πληθυσμού, δεν έχεις ούτε εσωτερική αγορά, ούτε ανάπτυξη της οικονομίας, ούτε ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, ούτε ιδιαίτερη αξία ως σύμμαχος, ούτε προσωπικό για τις ΕΔ. Μια τέτοια πολιτική (εάν και εφόσον υπάρξει) έχει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα όμως. Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει ίσως να συζητάμε και το θέμα της ενίσχυσης του πληθυσμού μέσω μετανάστευσης, όχι αυτής που μας επεβλήθη, αλλά αυτή που θα χρειαζόμαστε, από εκεί που θα την χρειαζόμαστε. Αυτό με την σειρά του βέβαια προυποθέτει να συμφωνήσουν όλοι… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

να σημειώσω ότι πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας που οι τούρκοι ακολουθώντας τη μεγαλομανία τους αποφάσισαν να φτιάξουν όλα τα κύρια οπλικά συστήματα μόνοι τους, εξελίσσοντάς τα από το μηδέν που είναι υπερβολικά κοστοβόρο.

Αν όλα αυτά τα ποσά είχαν διατεθεί για προμήθειες δοκιμασμένου υλικού από το εξωτερικό, η ισορροπία θα είχε ανατράπεί εδώ και χρόνια!

Kos
Member
Active Member
Kos

Στο 2% συνυπολογίζονται και οι συντάξεις των αποστράτων. https://www.defence-point.gr/news/otan-i-ee-epilegei-methodo-greek-statistics-gia-tis-amyntikes-dapanes-gia-tin-opoia-mas-katadikaze Με κάτι τέτοια οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τον παμπόνηρο Τραμπ. Κούνια που τους κούναγε…

nikos
Guest
nikos

Θα ήθελα να ξέρω που τα δαπαναμε κ δεν φενεται

Giannis
Member
Active Member
Giannis Apohnis

Μια και αναφερομαι στοιχεία για εξοπλισμούς κλπ δείτε αυτό εδώ…
από τα 510 εκ για εξοπλισμούς το 2018, απορροφήθηκαν/χρησιμοποιήθηκαν τα 208 εκ.
και αναφερει επισης στοιχεια μελέτης πολύ σημαντικά με ποσά κλπ για τα θέματα συνταξιούχων αποστρατων και τα πραγματικά ποσά για αμυντικές δαπάνες (όχι εξοπλιστικές) επί του ΑΕΠ.
https://twitter.com/e_amyna/status/1143790339582570496?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3Ae_amyna%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=http%3A%2F%2Fe-amyna.com%2F

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Οι δαπάνες στην Ελλάδα αφορούν την δημιουργία κομματικών στρατών εντός στρατού!
Επίσης οι άλλες χώρες εκτός απο δαπάνες έχουν και έσοδα απο την αμυντική βιομηχανία τους

MAN
Guest
MAN

Το πάνω από 2% του ΑΕΠ δεν λέει κάτι

Το ότι οι Τουρκικές δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς είναι 9πλάσιες των Ελληνικών όμως λέει. Και αυτό ενώ το Τουρκικό ΑΕΠ είναι περίπου 4πλάσιο του Ελλημικού.