31.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ H Ελλάδα στο Top-2 του ΝΑΤΟ (αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ): Ένα...

H Ελλάδα στο Top-2 του ΝΑΤΟ (αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ): Ένα επίτευγμα υψηλών συμβολισμών

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τουίτερ η γνωστή «δεξαμενή σκέψης» (think tank) Atlantic Council, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι πλέον δεύτερος πίσω μόνο από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών, τουλάχιστον όσον αφορά το ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως Π&Δ υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο από μόνο του δεν σημαίνει πολλά πράγματα κι ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται από κάποιους για δημιουργία εύκολων εντυπώσεων.

Σε επίπεδο συμβολισμών ωστόσο, είναι κάτι πολύ σημαντικό και φαίνεται ότι οι σύμμαχοί μας έχουν την απαραίτητη οξύνοια κι αβρότητα για να το αναγνωρίζουν ανάλογα, ειδικά όταν η σύγκριση γίνεται με πιο «βαριά» ονόματα του σκληρού πυρήνα του ΝΑΤΟ, όπως η Αγγλία, η Γαλλία κι η Γερμανία, χώρες δηλαδή που παρά τις υποσχέσεις των κυβερνώντων τους, δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν τον διακηρυγμένο στόχο της Συμμαχίας.

Το γεγονός αυτό δεν αναγνωρίζεται μόνο στα λόγια με έστω βαρυσήμαντες δηλώσεις ιθυνόντων της Δύσης, αλλά και με έργα, όπως φαίνεται από την ραγδαία γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πρόσφατο παρελθόν, σε συνδυασμό πάντως και με την αντίστοιχη γεωστρατηγική καταπόντιση της Τουρκίας.

Μένει να δούμε το ποσοστό αυτό να μετουσιώνεται και σε αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μέσω ενίσχυσης ΚΑΙ διατήρησης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα 2η χώρα στο ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ – ξεπέρασε και την Αγγλία! Και λοιπόν;

Η Τουρκία θα φθάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς έως το 2024

Η Ελλάδα ξανά πίσω στην θέση που της αρμόζει: Γεωστρατηγικός Σύμμαχος στον σκληρό πυρήνα της Δύσης

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

35 ΣΧΟΛΙΑ

35 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Μισθοδοσίες είναι όλα !!! Όταν αρχίσουν να διαβάσουν τα ποιοτικά στοιχεία γελάν όλοι !!!

AESA

Αν τους μισθοδοτείς τους έχεις. Συντηρείς υποδομές, εκπαιδεύσεις. Έτσι δεν είναι; Τα ίδια κόστη δεν έβλεπε και η τρόικα όταν μας έκραζαν; Οι αντίστοιχοι Γερμανοί που είναι έστω και σαν μισθολογικό κόστος; Μην γινόμαστε περίεργοι. Πληρώνουμε αδρά σε δύσκολους καιρούς, χάρην της τουρκίας. Διαφορετικά τα τελευταία 40 χρόνια θα είχαμε διαθέσει καμιά 200 αριά δις χωρίς τόκους σε άλλους τομείς, όπως έκαναν άλλοι. Χωρίς να συμπεριλαμβάνω το να υπολογίσεις 19 μήνες θητεία για 30 χρόνια επί ποσοστού του ΑΕΠ που χάθηκε; Τα κόστη είναι τρελά. Ευτυχώς που το αναγνωρίζουν κάποιοι. Για τους υπόλοιπους δεν βλέπω καμιά ποινή. Στην τελική σε… Read more »

Spyros

Ποιός έχει περισσότερους Στρατηγούς/Πτεράρχους/Ναυάρχους (και λοιπούς ανώτατους), εμείς ή η Τουρκία (που έχει 3-4 φορές το στρατό μας);

NickK

1. O Ε.Σ εχει περισσοτερους ταξίαρχους απο US Army.
2. Oι IDF εχουν 18 ανώτατους συνολικα.

Μονο απο μειωση στρατοπεδων (400+…) και καραβαναδων που εχουν δει πεδιο μαχης μονο στα βιβλια Ιστοριας, ποσα Β θα μπορουσαν να κατευθυνθουν προς αγορες/συντηρηση/αναπτυξη οπλικων συστηματων;

Kimon

Αλήθεια πόσους έχουμε εμείς και πόσους οι US?

x-m

Στο πνεύμα του σχολίου σας συμφωνώ .Που θα μπορούσαν να έχουν πολεμήσει όμως οι αξιωματικοί μας για να έχουν δει απο κοντά πεδίο μάχης αν και για αεροπορία -ναυτικό δεν είναι ακριβώς έτσι: μόνο το κουμπί δεν έχει πατηθεί.Πολλοί είναι για χρόνια στην πρώτη γραμμή.

chriss8

1 εκατομμύριο βγάζεις δε βγάζεις… Ο μεγάλος τους αριθμός είναι λειτουργικό πρόβλημα. Καμία σχέση με όλα αυτά που αναφέρονται εδώ….

AESA

Μάλλον θα κάνετε πλάκα. Γνωρίζετε τι είναι η επετηρίδα και γιατί φτιάχτηκε; Αυτό εκτοξεύει την ιεραρχία σε υψηλότερους βαθμούς. Στις ΗΠΑ ο υπαξιωματικός δεν θα γίνει ποτέ αξιωματικός, αλλά ο ανώτατος υπαξιωματικός συνομιλεί με στρατηγό και έχουν δική τους ιεραρχία και δικό τους καθεστώς. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και καταστάσεις. Στην τελική πάντα θα πρέπει να μας φταίει κάτι; Μείνετε στην ουσία, οι ΕΔ με όλα τα ντεφό τους είναι παρούσες. Ζωντανές, εξοπλισμένες, σε ετοιμότητα. Κοστίζουν πολλά, με μειώσεις, αλλά κοστίζουν πάρα πολλά. Οι υπόλοιποι τι έχουν να αντιπαραβάλουν σε ποσοστό ΑΕΠ; Πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ;… Read more »

Spyros

Γνωρίζω τι είναι η επετηρίδα. Επίσης γνωρίζω πως ο στρατός των ΗΠΑ (και όχι μονο) ΔΕΝ έχει επετηρίδα.

Ίσως έχει κάποια σημασία αυτό…

Yannis

Πράγματι, η οργάνωση των Ελληνικών ΕΔ είναι απηρχαιομενη, με αποτέλεσμα τα αναφερόμενα κόστη. Στη Τουρκία όπου η οργάνωση είναι πιο σύγχρονη και επαγγελματική και τα κόστη μισθοδοσίας χαμηλότερα, επιτυγχάνουν να έχουν μικρότερο συνολικό κόστος.

chriss8

Γιατί οι άλλοι στρατοί δεν έχουν μισθοδοσίες; Αλλά πράγματι θα ήθελα να δω αναλυτικά τα στοιχεία της Γερμανίας. Με 53 δις στην άμυνα, πώς καταφέρνει να έχει τόσο μικρό στρατό και με τόσο μικρές διαθεσιμότητες. Πού πάνε τα ρημάδια τα δις; Δεν δικαιολογείται από το ότι έχουν 4χ ή 5χ μεγαλύτερους μισθούς. Έχουν 15χ προϋπολογισμό!

chikichiki

Μέρος των ευθυνών μπορεί να φέρουν οι εκδρομές τους σε Αφρική/Αφγανιστάν.

x-m

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι οι δυο τελευταίες παράγραφοι ( ιδιαίτερα η προτελευταία) δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Μάλλον ευχές είναι.

Aris

Μήπως είναι τα κοντέινερ που αγοράζουν στο ΠΝ για τους λάθρο; Μην είναι οι πεταμένες μερίδες φαγητό τους; Μην είναι τα πλεύσιμα των Αποβατικών να κάνουν μεταφορά; Μην είναι γενικότερα η υπηρεσία προς τους λάθρο;
Ο Δκτης της 114 που παραιτήθηκε γιατί παραιτήθηκε;

Και ένα ανέκδοτο.
Στον Έβρο σκοπός το βράδυ
-Αλτ τις εί;;;;
-Αλλαχ άκμπαρ χαμπιπ ,σελαμ αλεκουμ
-Ελεύθερος πέρνα!!!
Μετά 4 λεπτά
-Αλτ τις εί;;;
-Περίπολος!!!
-Σύνθημα παρασύνθημα!!!

Αυτά

epampapas

Στο μεταξύ η αναλογία Ελλάδας-Τουρκίας οδεύει προς αυτή μεταξύ μιας μικρής βαλτικής χώρας και της Ρωσίας. Μια γενιά απόσταση είμαστε πιστεύω.

GIANNHS84

Και ποιός ο λόγος αυτού του άρθρου? Να διαβάσουμε τι? Γιατί δεν γράφετε και τα νούμερα σε χρήματα να δούμε ποιά είναι η πραγματική θέση της Ελλάδος σε αμυντικό προυπολογισμό.

George

Πρόκειται περί αστειότητας!
Greek statisistics! Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα (μαζί με το kolotuba)
Οι αριθμοί αφορούν κυρίως μισθοδοσία και…..συντάξεις!!
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν καλύπτει κανένα κριτήριο της συμμαχίας και ιδίως το ποσοστό του ΑΕΠ για εξοπλισμούς που βρίσκεται κολλημένο για χρόνια στο 0,25%.
Ουσιαστικά δεν συνεισφέρει στη συμμαχία αν εξαιρέσουμε το πεδίο βολής Κρήτης -ούτε καν συμβολικά όπως το έκανε παλαιότερα-αλλά είναι καταναλωτής ασφάλειας με αποτέλεσμα τη συνεχή περιθωριοποίηση της στη περιοχή.
Σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ προσφέρει βέβαια βάσεις έναντι κάποιας υποστήριξης

A.K.

To 2,5% των 200δις ΑΕΠ ειναι 5δις. Το 2% των 750δις ΑΕΠ των Τουρκων ειναι 15δις. Εχω στρογγυλεψει τα νουμερα. Ακομη και αν αφαιρεσουμε τα αστρονομικα ποσα που διαθετουν στην Συρια και σε αλλες επιχειρησεις τους π.χ. Λιβυη (εαν υποθεσουμε πως αυτα τα εξοδα περιλαμβανονται στο 2% πραγμα για το οποιο αμφιβαλλω…), η αναλογια απο 1/3 αντε να πηγαινει στο 1/2. Μακραν του 7/10 που παντα ηταν ο κανονας που ειχαμε ορισει. Φυσικα, στην κατασταση που βρισκομαστε οικονομικα, ειναι απολυτως ανεφικτο να ξοδευουμε 7 η 10δις για να εξακολουθησουμε να τον τηρουμε. Μονη ρεαλιστικη λυση ειναι η αναπτυξη και ταυτοχρονα… Read more »

Erol
A.K.

Kαλοφαγωτα. Με το καλο στις 10 λιρες στο δολλαριο. 🙂

nicolas

Νομιζω οτι με εναν εξορθολογισμο της δομης και τον π/υ αμυνας που ειχαμε στα χρονια προ κρισης, με μια μικρη σχετικα αυξηση για να καλυψεις την αυξηση στις τιμες των οπλικων συστηματων 6-7 δις θα ειμασταν εξαιρετικα. Ουτε αεροπλανοφορα θελεις ουτε να το παιξεις δερβεναγας σε αλλες χωρες. Ωστοσο μιλαμεκαι παλι για υπερδιολασιασμο του τωρινου ποσου

A.K.

Προ κρισης το ΑΕΠ ηταν γυρω στα 230δις και τα κοστη ηταν μικροτερα. Οποτε με τα 7-7,5 δις που διαθεταμε αγοραζαμε υλικο που τωρα ουτε με 10δις δεν παιρνουμε. Συμφωνω απολυτως για τον εξορθολογισμο που αναφερετε. Σιγουρα θα βοηθουσε αλλα σε ποιο βαθμο δεν μπορω να κρινω γιατι δεν εχω δεδομενα. Υποψιαζομαι παντως πως απο τα 5-5,5 στα 7 δεν φθανουμε ουτε κατα διανοια.

CHRIS

If Greece was spending 2% of GDP all these years, it would have been great. They would be no aircraft, no ships and no tanks from the 1980’s. Every weapons system would have been the best and state of the art. Unfortunately, Greece still uses Greek statistics by counting the military pensions (100’s of retired Greek generals) as defense expenses, when they are not, and submitting those numbers to NATO. How long is it going to take for the Greek government to take action by spending money, that is urgently needed, for military modernization remains to be seen. So far,… Read more »

Kimon

If you wish to have an adjective opinion take a look at the size of Greece and the armed forces it has to sustain, yhen take under consideration the financial crisis of the country and the tight budget that must have from 2008 untill today and then point your finger and say that Greece is wrong and it doesn’t do the best in order to change the armed forces..

CHRIS

@kimon—Before 2008 Greece was spending so many billions in new weapons and that is why everything is from 1980s’.

chriss8

Pensions, salaries and personnel extra benefits are counted within every country’s Defence budget. Don’t be absolute and irritating when you obviously don’t have a clue

CHRIS

@Chriss8—The 2% increase, in this case, refers to new weapon systems and modernization not the 100s’ of Greek retired (generals) military members and their benefits. But, once again, excuses….and take some vinegar too.

Ο ασχετος

Σρυ we don’t dump on ppl that served this country even if they did not do their utmost.
And sry we dont dump on ppl in general just so we can have an all out modern military that has no actual proportionate purpose.
Not to say that a lot of that money went to overpriced equipment that overseas or overlord companies bribed our backward officials to buy so they could in turn overprice them.

chriss8

Self imagined “greek statistics” are not an argument. You can try to calculate the numbers and also to try to learn the definitions. But this is a harder course of action than just pushing keys in a keyboard….

Spyros

Το ποσό που δίνουμε “στην άμυνα”, με τον ΑΕΠ μας αντιστοιχεί περίπου σε 4μισι με 5 δις. Εξ’ αυτών, για προμήθειες/αναβαθμίσεις εξοπλισμού/όπλων, για όλες τις ένοπλες δυνάμεις, δίνουμε 500 εκ € το χρόνο, που με κάποια παρακάλια ίσως γίνουν €600 εκ. Δηλαδή, στο καλύτερο σενάριο, δίνουμε το 1/7 ή 1/8 (και πολλά λέω) για εξοπλισμό. Επίσης δίνουμε (χονδρικά τα νούμερα) κάπου 2μισι δις σε μισθοδοσία, και 1μισι δις σε συντάξεις — οι τελευταίες για στατιστικούς λόγους και μόνον (λέγε με ΝΑΤΟ) γράφονται στον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ και όχι σε αυτόν του γενικού κράτους. Τα ρέστα, δηλ. κάπου μισό δις ακόμα,… Read more »

Kimon

Και ο προϋπολογισμός ο αμυντικός των ΗΠΑ ειναι 693 δις για το οικονομικό έτος 2019 αλλά μόνο τα 147 είναι για αγορά νέου εξοπλισμού.. σίγουρα δεν συγκρουμε προϋπολογισμούς γιατί έχουν απίστευτα ποσά σε πραγματικές επιχειρήσεις , μεγάλα ποσά σε R&D και πάρα πολλά λειτουργικά έξοδα αλλά για τα δεδομένα της χώρας εν έτει 2019 και με βάση όσα προηγήθηκαν δεν μπορούμε να που ότι δεν είμαστε ψηλά.. Ας διορθωθεί όλο το κράτος (κρατικός μηχανισμός ) και θα διορθωθεί και αυτό το χάλι στις ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν είναι λίγο οξύμωρο να λέμε ότι έχουμε όλο αυτό τον δημόσιο τομέα αλλά… Read more »

chriss8

Αν διώξεις όλους τους εξτρά ανωτάτους άντε να γλυτώσεις κανένα εκατομμύριο. Άρα αυτό το πρόβλημα δεν αντιστοιχεί σε αυτό το θέμα.

Μισθούς και συντάξεις πάντα δίνεις και πάντα θα δίνεις. Σωστά μετράνε στις αμυντικές δαπάνες γιατί υπάρχουν καθαρά και μόνο λόγω της άμυνας.

Αν δεν ανεβούν οι δαπάνες για την άμυνα στρατό δεν έχεις. Το θέμα είναι. Μπορείς να τις ανεβάσεις μετά από μια οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 40% ;

Spyros

Για να μη παρεξηγούμαι: ΔΕΝ θέλω να πέσουν οι δαπάνες στις ΕΔ, ούτε λεπτό του ευρώ. Να γίνουν ορθολογικές θέλω, ώστε τα 500 εκ. για ετήσιες αγορές εξοπλισμού να γίνουν 1 δις (κατ’ ελάχιστον) χωρίς να ανέβει το σύνολο. Αν αυτό γίνεται με 150 ανώτατους (πολλούς λέω;) ας γίνει. Ένας συναναγνώστης παραπάνω γράφει πως οι Ισραηλινοί έχουν 16 ανωτάτους, συνολικά… κι από δαπάνες και χορηγίες από ΗΠΑ τα πάνε καλά, ΠΟΛΥ καλά… εγώ χοντρικά βγάζω πως με μια γερή μείωση σε ανώτατους γλυτώναμε κάπου 3-4 εκ., όχι 1… αλλά το ποσό δεν περιλαμβάνει το κόστος συντάξεων που τους αντιστοιχεί. Και… Read more »

Yiorgos

It is a great statistic however, the Greek government has not been able to take full advantage off it and use it to advance the Greek national interests. It is a metric members in Congress and the Presidency use to evaluate our allies and Greece should communicate this at every instance. Greece is one of the very few countries that meet the 2% target and is a country that has not benefited from the Pease dividends as other counties have done after the fall of the Warsaw Pact. This is the sticking point from the U.S. to the European countries… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

33
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99

Related News

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί η επικοινωνία είναι δύναμη…

 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...

Πηγές ΕΕ: «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Σ. Μισέλ σε επικοινωνία με τον Ερντογάν

Πηγη: ΑΠΕ«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική...

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με Α. Μέρκελ και Σ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο...

Ιμαλάια: Η Ινδία αναπτύσσει μέχρι και τα πρωτότυπα του LCΗ στα σύνορα με την Κίνα

Η κρατικής ιδιοκτησίας αεροπορική βιομηχανία του Ινδουστάν (HAL) προέβη στην επιχειρησιακή ανάπτυξη των δύο ελαφρών ελικοπτέρων μάχης (LCH) στην περιοχή Landakh των Ιμαλαΐων, όπου...

ΗΠΑ: Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε μια «ιστορική» ειρηνευτική συμφωνία

ΑΠΕ - ΜΠΕΜε τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σήμερα σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία...
- Advertisement -