NATO: Η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη INF και είναι πλέον υπεύθυνη για τη διάσωσή της

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυραυλικό σύστημα που παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης INF.

 

Η επίσημη ανακοίνωση, που συμφωνήθηκε και από τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, αναφέρει:

 

1. Η Συνθήκη INF είναι κρίσιμη για την στήριξη της ασφάλειας του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 30 έτη.

 

2. Οι Σύμμαχοι έχουν καταλήξει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και θέσει σε υπηρεσία ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που παραβιάζει την Συνθήκη INF και θέτει σημαντικούς κινδύνους στην Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια. Στηρίζουμε τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ουσιωδώς παραβιάζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης INF.

 

3. Για περισσότερα από πέντε έτη, οι Σύμμαχοι και οι ΗΠΑ κυριότερα, έχουν επανειλημένα θέσει τους προβληματισμούς τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο διμερώς όσο διεθνώς. Όπως δηλώσαμε στη διακήρυξη της Συνόδου των Βρυξελλών τον Ιούλιο, η Ρωσία απάντησε στους προβληματισμούς με αρνήσεις και σύγχυση. Η Ρωσία μόνο πρόσφατα αναγνώρισε την ύπαρξη του πυραυλικού συστήματος, αλλά χωρίς να προσφέρει την αναγκαία διαφάνεια ή εξήγηση.

 

4. Οι ΗΠΑ έχουν παραμείνει σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης INF από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Οι Σύμμαχοι έχουν τονίσει ότι η κατάσταση όπου οι ΗΠΑ και άλλες πλευρές συμμορφώνονται πλήρως με τη Συνθήκη και Ρωσία όχι, δεν είναι βιώσιμη.

 

5. Η παραβίαση της Συνθήκης INF από τη Ρωσία αλλοιώνει τις αρχές αποτελεσματικού ελέγχου των εξοπλισμών και υποσκάπτει τη Συμμαχική ασφάλεια. Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης συμπεριφοράς της Ρωσίας που σκοπεύει να αδυνατίσει συνολικά το μοντέλο της Ευρω-Ατλαντικής ασφάλειας.

 

6. Οι Σύμμαχοι είναι δεσμευμένοι να διατηρήσουν τη στρατηγική ισορροπία και την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαβεβαιώνει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της συνολικής Συμμαχικής αποτροπής και στάσης άμυνας.

7. Θα συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε ο ένας τον άλλο τακτικά ώστε να διασφαλίσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε στενά την ένταξη σε υπηρεσία ρωσικών πυραύλων ενδιάμεσης εμβέλειας.

 

8. Οι Σύμμαχοι είναι σταθερά δεσμευμένοι στη διατήρηση αποτελεσματικού διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση. Επομένως, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, υποστηρίζουμε, και ενδυναμώνουμε τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση, σαν στοιχείο-κλειδί της Ευρω-Ατλαντικής ασφάλειας, υπολογίζοντας το επικρατόν περιβάλλον ασφάλειας.

 

9. Συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε μία εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, ότι οι πράξεις της Ρωσίας το κάνουν εφικτό. Όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο των Βρυξελλών, είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τη Ρωσία, ακόμη και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

 

10. Καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει επειγόντως σε πλήρη και αποδεδειγμένη συμμόρφωση. Τώρα είναι στη Ρωσία να διατηρήσει την Συνθήκη INF.

 

Ο ρωσικός 9M729 θα σημάνει το τέλος της συνθήκης INF;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Ας δουν οι χαρτογιακάδες του ΝΑΤΟ, τα όργια που κάνει ένα μέλος του(δεν το κρύβουν οι Τούρκοι, αναπτύσσουν πυραύλους με εμβέλειες άνω των 1500 km) και μετά να κουνάνε το δάχτυλο… Μου έβαλαν και τον τουρκαλά, πρώτη μούρη στη φωτό(και τον ανεπρόκοπο τον δικό μας στα αζήτητα…)… Κατά τα άλλα, υποτίθεται πως η Τουρκία είναι το μαύρο πρόβατο στο ΝΑΤΟ… Στο θέμα μας τώρα, τα όργια που έχει κάνει το ΝΑΤΟ στην ‘αυλή’ της Ρωσίας(σε συνδυασμό με κάτι αντιβαλλιστικά συστήματα που όλως τυχαίως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και Tomahawk…), δικαιολογούν μια χαρά τις κινήσεις της Ρωσίας. Το Σ.Β απέθανε… Καιρός να… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Ναι μεν η ανακοίνωση είναι του NATO αλλά η Τουρκία δεν έχει υπογράψει καμία INF…το βαλλιστικό τους πρόγραμμα είναι δυστυχώς βολικότατα νόμιμο από κάθε άποψη.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Όπως το γράφεις, φίλε! Βολικότατα… Το ζήτημα όμως είναι, ότι με τέτοιους πυραύλους, το ΝΑΤΟ, έστω και κεκαλυμμένα μέσω Τουρκίας, έχει σε απόσταση βολής τη Ρωσία. Δηλαδή, τι ΝΑΤΟ θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, ότι ηθελημένα κάνει τα στραβά μάτια, ενώ θα έπρεπε να συνετήσει το μέλος του. Αντίστοιχα, άλλες χώρες που συνορεύουν μαζί της(Κίνα, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα) ή βρίσκονται σε ακτίνα βολής τέτοιων όπλων (Πακιστάν, Ιράν, Ινδία), δεν δεσμεύονται από την συνθήκη. Τέλος, το ότι η συνθήκη δεν περιλαμβάνει ναυτικές πλατφόρμες (προφανώς και χρειάζεται επικαιροποίηση), δεν σημαίνει ότι τα αμερικανά δεν προκαλούν, στέλνοντας πχ σκάφη με tomahawk στον Εύξεινο Πόντο… Read more »