8.1 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΆμυνα στη νέα δεκαετία: το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τις νέες απειλές

Άμυνα στη νέα δεκαετία: το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τις νέες απειλές

- Advertisement -

Με τη συμπλήρωση 70 ετών ύπαρξης, η Συμμαχία εισέρχεται σε μια νέα δεκαετία αναγνωρίζοντας πως το πρόσωπο του πολέμου έχει αλλάξει σημαντικά.
“Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και τηρώντας τις παραδόσεις μας πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Ben Wallace στην ομιλία του κατά τη συνάντηση NATO Engages τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο.

ο ΥΠΑΜ του Η.Β. Ben Wallace

“Ο παραδοσιακός τρόπος μάχεσθαι έχει αλλάξει”, συνέχισε, “οι απειλές δεν είναι πλέον μόνο συμβατικές, δεν είναι πλέον εμφανείς. Οι εχθροί μας βάλλουν από το σκοτάδι.
Εκμεταλλεύονται τακτικές που μας διαιρούν και μας αποσταθεροποιούν, νέες τεχνολογίες που υπερπροβάλουν την αβεβαιότητα σε έναν αβέβαιο κόσμο και υπονομεύουν τον τρόπο ζωής μας”.
Η συμμαχία που άντεξε για 70 χρόνια, μεταξύ άλλων τον Ψυχρό Πόλεμο, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πιο πρόσφατα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει όχι έναν στατικό, συμβατικό αγώνα αλλά τη διάδοση του ανταγωνισμού στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο, στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης και δολοφονιών σε έναν κόσμο που οι κανόνες του πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο γκρίζοι, πρόσθεσε ο Wallace.
Οι Σύμμαχοί μας στις Βαλτικές χώρες, στην Ουκρανία και στη Γεωργία έχουν γνωρίσει καλά τί σημαίνει αυτό αλλά πλέον συμβαίνει παντού. Σμυβαίνει εδώ ακριβώς μέσα στη Βρετανία. Κυβερνοεπιθέσεις, διασπορά ψευδών ειδήσεων, δολοφονίες, διαφθορά, όλα διαδίδονται αστραπιαία ως αποτέλεσμα των ανοιχτών και φιλελευθέρων κοινωνιών.
Η άνοδος της Κίνας και της υπερηχητικής απειλής
To NATO εξετάζει τώρα τρόπους με τους οποίους οι νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν το χάρτη των απειλών, από τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους στο πώς μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο λήψης απόφασης έναντι μιας επίθεσης, συνέχισε ο Wallace.
To λόγο πήρε ο Γ.Γ. Jens Stoltenberg καθώς αναφέρθηκε στην Κίνα, για πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ κατονομάζει ξεκάθαρα τη χώρα ως πιθανή απειλή. “Πριν λίγες εβδομάδες η Κίνα παρουσίασε ένα νέο διηπειρωτικό βλήμα ικανό να φτάσει την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Έκαναν επίδειξη υπερ-υπερηχητικών βλημάτων, βλήματα ανεμοπορίας, έχουν αναπτύξει εκατοντάδες πυραύλους μέσου βεληνεκούς που ΘΑ παραβίαζαν την συνθήκη IMF, εάν φυσικά η Κίνα συμμετείχε στη συνθήκη.

Το υπερ-υπερηχητικό βλήμα Dongfeng-17, που παρουσιάστηκε επίσημα στην παρέλαση της Εθνικής Εορτής της Κίνας το 2019, απειλεί να ανατρέψει την ισορροπία στην περιοχή της Άπω Ανατολής και είναι ένα από τα πρώτα βλήματα του τύπου που εισέρχεται σε αρχική φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας. Οι πύραυλοι ταξιδεύουν τόσο γρήγορα που θα είναι δύσκολο να τους αναχαιτίσουμε και αλλάζουν έτσι τους κανόνες της αντι-αεροπορικής άμυνας.
Η ΝΑΤΟϊκή προσέγγιση στην Κίνα ωστόσο δεν προκρίνει την αντιπαράθεση αλλά την προσοχή και την κατανόηση. Δεν επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εχθρό στην περιοχή αλλά να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και να εργαστεί προς το σκοπό του ελέγχου εξοπλισμών. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Stoltenberg: “Δεν θέλουμε να φέρουμε το ΝΑΤΟ στη Νότια Κινεζική θάλασσα αλλά να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά σε μας”.
ο ιδρυτής της Globsec, Robert Vass

Μια άλλη παράμετρο των κινεζικών κινήσεων επισήμανε ο Robert Vass, ιδρυτής του think tank Globsec: η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στην Ευρώπη και συνεχίζει με αλματώδεις ρυθμούς. Χτίζει την πρωτοβουλία Belt and Road και δένει όλο και πιο στενά τις εμπορικές σχέσεις με τη Δύση. Δεν λέμε πως είναι καλό ή κακό αλλά πρέπει να το λάβουμε υπόψιν.

Ουάσινγκτον: «Η Huawei συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ» και είναι «Δούρειος Τύπος για κινεζική κατασκοπεία»


Πρόκειται για οικονομική αλλά και πολιτική πρωτοβουλία που φέρνει την κινεζική επιρροή στην Ευρώπη. “Δεν πρέπει τώρα να υψώσουμε Σινικά τείχη. Αυτό δεν είναι καλή λύση” σημειώνοντας πως δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αντιπαράθεση με την Κίνα ή να τροφοδοτήσουμε την καχυποψία. Οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ που ζητούν να μην χρησιμοποιούμε κινεζικά προϊόντα σε στρατηγικά προγράμματα δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ευρώπη.
Stoltenberg και Wallace συμφωνούν πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο Κίνα ενωμένοι αλλά διαφωνούν ακόμα ως προς την προσέγγιση.

ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg

Κυβερνοχώρος, διάστημα και Υπερ-Πόλεμος
Κυβερνοχώρος και διάστημα έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο του ΝΑΤΟ. Στη διακήρυξη του Δεκεμβρίου 2019 έλεγε: “Διακηρύσσουμε πως το διάστημα είναι ένα πεδίο επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας την σημασία του στο να μας κρατά ασφαλείς και να αποκρούει τις απειλές ενώ τηρεί το διεθνές δίκαιο”.
Ως προς τις κυβερνοεπιθέσεις το ΝΑΤΟ “αυξάνει τα εργαλεία αντίδρασης στις κυβερνοεπιθέσεις και ενισχύουμε την ικανότητά μας να αμυνθούμε έναντι των υβριδικών μορφών πολέμου που υποσκάπτουν την άμυνα και την κοινωνική μας συνοχή”.
Με την τελευταία προσθήκη το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πως ο πόλεμος κινείται σε νέα πεδία. Μια τοπική σύγκρουση κάπου στον κόσμο μπορεί να διαχυθεί μέσω του διαστήματος και του διαδικτύου σε όλον τον κόσμο επηρεάζοντας από σπίτια μέχρι κυβερνητικά κτίρια και υποδομές.
Ο Vass μίλησε για τον “Υπερ”πόλεμο, έναν συνδυασμό παραδοσιακών και αναδυόμενων τρόπων πολέμου. “Περνάμε από την παραδοσιακή σύγκρουση στην κυβερνοασφάλεια και την παραπληροφόρηση, ακόμα και στον ‘υπερ-πόλεμο’ θα μπορούσα να πω”. “Η έκταση και δυνατότητες αυτού του νέου πολέμου θα είναι απίστευτες”, πρόσθεσε.
Ο Wallace συνέχισε περιγράφοντας το δόγμα Gerasimov, που προτείνει τη χρήση στρατιωτικών, τεχνολογικών, πληροφοριών, διπλωματικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων τακτικών για να επιτύχει κανείς στρατηγικά κέρδη. “Με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τον κυβερνοπόλεμο, το δόγμα Γερασίμωβ είναι εδώ για να μείνει”.
Αντιδρώντας στις εξελίξεις, το ΝΑΤΟ φέρνει τον κυβερνοπόλεμο και το διάστημα στο παιχνίδι δίπλα στον κατά ξηρά, αέρα και θάλασσα αγώνα, γεγονός που το βοηθά να αναπτύξει τις αντοχές του σε επιθέσεις, να ισχυροποιηθεί και να χτίσει τις άμυνές της περισσότερο επιθετικά.
Η αιώνια διχογνωμία των επενδύσεων στην άμυνα έχει κάνει του Ευρωπαίους και Καναδούς να ρίξουν άλλα 400 δις δολάρια στην άμυνα ως το 2024, περισσότερα από όσα υπολογίζεται να δαπανά η Κίνα ετησίως για τον ίδιο σκοπό. Το παραπάνω ενισχύεται από την επένδυση στην καινοτομία, όπως δήλωσε ο Stoltenberg, για το ποσοστό 20% των εξοπλισμών που δίνεται στην Έρευνα και Ανάπτυξη.
Το ΝΑΤΟ έκλεισε 70 χρόνια, μια περίοδος κατά την οποία επέδειξε αντοχή, συνεργασία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές. Η στιγμή είναι κατάλληλη να εξασκήσει ξανά αυτές τις αρετές και οι συνθήκες δείχνουν πως θα το κάνει.
Πηγή: Army Technology

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

HΠΑ για EastMed = Προδοσία, Γαλλία για EastMed (τα ίδια)= Μέρα Δευτέρα, τα δυο μέτρα και σταθμά και οι ΨΕΠ στην Ελλάδα

ΨΕΠ: Ψυχολογικές ΕπιχειρήσειςΠριν λίγες μέρες είχαμε αναγκαστεί να κάνουμε ένα άρθρο που προσπαθούσε να εξηγήσει τις όποιες αμερικανικές δηλώσεις για τον EastMed. Μάλιστα, είχε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

165
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5/18 Ιανουαρίου 1913: Η μεγάλη ναυμαχία της Λήμνου,...

0
Τρείς μήνες μετά την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου και μόλις ένα μήνα από την ταπεινωτική ήττα του στη ναυμαχία της "Έλλης", ο Τούρκος...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών: Η Γερμανία έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες για την Ουκρανία

Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει...

Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Ρωσία για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυναν πριν από λίγο έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση...

Στην Αθήνα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ι. Κασουλίδη ως ΥΠΕΞ της Κύπρου

Για την Αθήνα αναχωρεί απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, την πρώτη μετά την πρόσφατη ανάληψη...