Το ΝΑΤΟ θα έχει πρόβλημα αν δεν αντικαταστήσει σύντομα τα Ε-3 AWACS  

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Συμμαχία «ξεμένει από χρόνο» προειδοποιούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, κινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει στο μέλλον σημαντικά μεγαλύτερες δαπάνες εάν δεν επιλέξει εγκαίρως τον τύπο που θα αντικαταστήσει τα γερασμένα E-3A AWACS. Ο Michael Gschossmann, επικεφαλής της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον στόλο των 14 αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, δηλώνει στο Reuters ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το συμβόλαιο ύψους 750 εκατ. δολαρίων με την Boeing για την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των αεροσκαφών μέχρι το 2035.

Επίσης προβλέπεται επιπλέον δαπάνη 250 εκατ. δολαρίων για την μελέτη σχεδίασης, ανταλλακτικά και τις σχετικές δοκιμές. Αν το ΝΑΤΟ καθυστερήσει κι άλλο να λάβει τις δέουσες αποφάσεις, θα υποχρεωθεί σε κοστοβόρα μέτρα για να μπορέσει να συνεχίσει να διατηρεί αεροσκάφη του 1979-1980 σε υπηρεσία, επισημαίνει ο Gschossmann.

Ο ίδιος δεν κρύβει την προτίμησή του για το Ε-7 Wedgetail της Boeing το οποίο, όπως υπενθυμίζει, προμηθεύτηκαν τα μέλη της Συμμαχίας, Βρετανία και Τουρκία. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης επιχειρούν με Ε-3Α, θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια να αγοράσουν Ε-7 μειώνοντας το κόστος προμήθειας δια της δημιουργίας ικανού αριθμού παραγγελιών.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι αρκετά μεγάλο για να επιτρέψει προσεχώς την προσθήκη νέων δυνατοτήτων, π.χ επιχειρήσεις επιτήρησης με drones, λέει. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προμηθευτούμε ένα σύστημα το οποίο έχει δυναμική ανάπτυξης αλλά παράλληλα –για λόγους οικονομίας και χρόνου– βασίζεται σε υπάρχουσες, δοκιμασμένες δυνατότητες… Αυτό θα μας έδινε μια βασική δυνατότητα που θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε μελλοντικά».

Προβλήματα συντήρησης απαξιώνουν τα Ε-3D Sentry της RAF

«Το ΝΑΤΟ ξεμένει από χρόνο» υποστηρίζει ο George Riebling, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας. «Αν δεν έχεις ιδέα τί προτίθεσαι να κάνεις για να αντικαταστήσεις τα AWACS, τότε το ‘F’ του προγράμματος FLEP (Final Lifetime Extension Programme) δεν μπορεί να σημαίνει «τελικό»… Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε τον στόλο των Ε-3Α πτήσιμο μετά το 2040» τονίζει.

Το θέμα της αντικατάστασης των AWACS σημειώνει μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο λόγω των ταχέως εξελισσόμενων απειλών όσο και των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν. Το πρόγραμμα FLEP προβλέπει την αναβάθμιση του «πακέτου» αποστολής των αεροσκαφών, όπως και τους επεξεργαστές για την κεραία ESM (Electronic Support Measures) που φέρουν. Ωστόσο δεν καλύπτει το ραντάρ, κάτι το οποίο θα διπλασίαζε το κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιπτάμενα ραντάρ της Συμμαχίας συγκαταλέγονται μεταξύ των ελαχίστων assets που δεν ανήκουν σε κράτη-μέλη αλλά στο ΝΑΤΟ το οποίο και τα διαχειρίζεται. Χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση αποστολών εναέριας αστυνόμευσης (air policing) σε χώρες για τις οποίες έχει ληφθεί σχετική απόφαση, υποστήριξης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αντιμετώπισης κρίσεων κ.ά.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Τι σημαίνει “Ο ίδιος δεν κρύβει την προτίμησή του για το Ε-7 Wedgetail της Boeing το οποίο, όπως υπενθυμίζει, προμηθεύτηκαν τα μέλη της Συμμαχίας, Βρετανία και Τουρκία.”;

Αναζητήθηκαν άλλες προτάσεις, βολιδοσκοπήθηκαν άλλοι κατασκευαστές και έχει κάποια στοιχεία από τα οποία να αντλεί αυτή του την προτίμηση;

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

λέει.
Η Τουρκία και η Βρετανία γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά
άλλοι;
είναι αγελάδες άρμεγμα :)))

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

As there are very few types of aerial early warning systems in production now and in the future it is not difficult to figure out that the E-7 is the aircraft that fits the bill for NATO to replace the E3 in the future. As a platform is a big airplane similar to the E3, offers enormous capabilities and also space for expansion. Unfortunately, the Saab E145 is too small as an airframe to fit the bill. In addition, as Sweden is not a NATO member it negates any thought of NATO purchasing such system from a non member nation.

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

comment image