Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την δημιουργία μιας νέας Διοίκησης για τον Ατλαντικό μετά την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας ότι η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Η Ρωσία έχει επενδύσει μαζικά στις ναυτικές της δυνατότητες, ιδίως στον τομέα των υποβρυχίων» επεσήμανε ο Γιένς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και σε δύο ακόμη διεθνή μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως με 13 νέα υποβρύχια σε υπηρεσία από το 2014 το ρωσικό Ναυτικό επιχειρεί πλέον όχι απλώς σε ολόκληρο τον Ατλαντικό αλλά και «πιο κοντά στις ακτές μας».

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ δείχνουν τον έντονο προβληματισμό του ΝΑΤΟ για την κινητικότητα των ρωσικών υποβρυχίων σε Μεσόγειο και Ατλαντικό την οποία θεωρεί «απειλή για την Βορειοατλαντική Συμμαχία υπονομεύοντας εν δυνάμει την διασύνδεση των Ευρωπαίων με τους συμμάχους τους στην Βόρειο Αμερική». Όπως είπε «πρέπει να μπορούμε να μεταφέρουμε δυνάμεις και εξοπλισμό δια του Ατλαντικού. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ασφαλείς και ανοικτές θαλάσσιες οδούς».

Ωστόσο, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο το ΝΑΤΟ περιόρισε τις ναυτικές του δυνατότητες και δη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την δομή της νέας Διοίκησης που σχεδιάζει η Συμμαχία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί εντός του 2018.

Αλέξανδρος Θεολόγου