Σύνοδος ΝΑΤΟ: Εμπρηστικές δηλώσεις, ενοχλητικές αλήθειες και στο βάθος ο… Πούτιν

16
President Trump arrives at the NATO summit, in Brussels, on July 11, 2018. Trump has criticized longstanding U.S. allies for what he says is insufficient military spending
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ΝΑΤΟ… επεβίωσε τελικά του «τυφώνα Τραμπ» αλλά κάθε τυφώνας αφήνει πίσω του συντρίμμια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε το σώου του, απαίτησε από τα μέλη της Συμμαχίας να πληρώσουν όχι μόνο 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα –και αυτό ΑΜΕΣΑ, όχι μέχρι το 2024, όπως έγραψε σε ένα από τα tweets με τα οποία ρουκετοβόλησε συμμάχους και εταίρους καθ’ όλη την διάρκεια της Συνόδου– αλλά 4% (όχι ως θα το κάνουν) και δήλωσε «ικανοποιημένος» επειδή κατά την γνώμη του το ΝΑΤΟ βγήκε πιο ισχυρό από αυτήν την Σύνοδο.

Ήταν μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας από την οποία οι συνομιλητές του Αμερικανού Προέδρου θα κάνουν καιρό να συνέλθουν. Για τον πρόεδρο Τραμπ θα μπορούσε να συνοψισθεί ως… Ήλθα, Είδα, Αναστάτωσα και Απήλθα. Μπορεί να διαψεύσθηκαν, προς το παρόν, από διάφορα επίσημα χείλη πληροφορίες που ήθελαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν δυνάμεις από την Ευρώπη, όμως όσοι περίμεναν μια θυελλώδη Σύνοδο δικαιώθηκαν. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η απόσυρση από το ΝΑΤΟ «δεν είναι απαραίτητη» ωστόσο φρόντισε να υπενθυμίσει ότι δύναται να το πράξει και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε μύδρους κατά της Γερμανίας. Αφού προκάλεσε ένα μικρό… διπλωματικό σοκ σπάζοντας το πρωτόκολλο και προσφωνώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο με το μικρό της όνομα, κατηγόρησε την Γερμανία ότι όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Συμμαχία (εδώ αποσκοπούσε το ΑΜΕΣΑ που έγραφε με κεφαλαία γράμματα το προεδρικό tweet) αλλά και ότι είναι ενεργειακά όμηρος της Μόσχας «ελεγχόμενη πλήρως από την Ρωσία» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία μόλις άρχισε να πληρώνει την Ρωσία, από την οποία θέλει να προστατευθεί, δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω ενός νέου αγωγού. Απαράδεκτο!…» τουίταρε πρωί-πρωί ο Πρόεδρος. Το ανησυχητικό με τις δηλώσεις Τραμπ είναι ότι εκτός από υπερβολικές συνήθως είναι «στρογγυλοποιημένες» και όχι εντελώς ακριβείς. Αυτό που είναι όμως πιο ανησυχητικό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ενίοτε κρύβουν στον πυρήνα τους ένα ψήγμα αληθείας –και αυτό ενοχλεί.

Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γερμανία που θέλει από το ΝΑΤΟ να την προστατέψει από την Ρωσία είναι κατά 60%-70% εξαρτημένη ενεργειακά από την Μόσχα. Στην πραγματικότητα, από το 50%-75% του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου λιγότερο από το 20% προορίζεται για την παραγωγή ενεργείας. Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο καλύπτονται από την Νορβηγία. Κατά κύριο λόγο η Γερμανία βασίζεται ενεργειακά στον άνθρακα κατά 40%, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 30% και σε ένα μικρότερο ποσοστό (10%) από πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο ο Πρόεδρος ως επιχειρηματίας είναι καλός με τα νούμερα. Το «ψήγμα αληθείας» στις δηλώσεις περί ρωσικής εξαρτήσεως που προκάλεσαν σάλο είναι ότι  Γερμανία θέλει να μειώσει την εξάρτηση από τον άνθρακα και να περιορίσει την πυρηνική ενέργεια, κάτι που αναπόφευκτα θα αυξήσει τις ανάγκες του Βερολίνου σε φυσικό αέριο. Και η Ρωσία παράγει πολύ από αυτό. Άρα;

Η Καγκελάριος έσπευσε να απαντήσει στο Blitz του Τραμπ περί ελέγχου από την Ρωσία χωρίς να απαντά επί της ουσίας, λέγοντας πως έχει προσωπική πείρα από την εποχή που ένα τμήμα της Γερμανίας ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης και ότι η Γερμανία έχει διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό της Bundeswehr στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό. Καθ’ όλη δε την διάρκεια της Συνόδου, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ήταν σε… επιφυλακή, έτοιμος να παρέμβει «πυροσβεστικά» για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Αναμφίβολα κάποιος χαμογελούσε, κι ας μην παρίστατο στην Σύνοδο.

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Πούτιν… ωσεί παρών;


Χαρακτηρίζοντας την Γερμανία «εντελώς ελεγχόμενη από την Ρωσία» και συνδέοντας την άποψη αυτή με την ανεπαρκή κατ’ αυτόν οικονομική συνεισφορά του Βερολίνου στην Συμμαχία, ο Πρόεδρος Τραμπ έφερε στο προσκήνιο δύο χρόνιες αμερικανικές ανησυχίες. Οι ΗΠΑ επανειλημμένως έχουν προειδοποιήσει για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και το θέμα των αμυντικών δαπανών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απλώς τα λέει με τρόπο που κάνει πρωτοσέλιδα.

Ακόμη κι αν υπερτονίζει την γερμανική ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν πλήρη συνείδηση της πολιτικής επιρροής την οποία αυτή η εξάρτηση παρέχει στην Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι στην αντιπαράθεσή της με την Ουκρανία για το θέμα της Κριμαίας, η Ρωσία χρησιμοποίησε εκτός από «Σπετσναζ» και το φυσικό αέριο ως όπλο, κλείνοντας τις στρόφιγγες με την δικαιολογία των ουκρανικών «οφειλών». Η οικονομία ως όπλο όμως χρησιμοποιείται και από τις ΗΠΑ που απάντησαν με κυρώσεις προς την Μόσχα, θέτοντας παράλληλα εμπόδια σε όποιον βοηθούσε ή υποστήριζε την δημιουργία νέων ρωσικών αγωγών προς δυσμάς.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι μύδροι Τραμπ κατά Μέρκελ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενοι –πέραν της «συμπάθειας» που τρέφει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την καγκελάριο– καθώς η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου σχεδίου που διπλασιάζει την μεταφορική ικανότητα φυσικού αερίου διά της Βαλτικής, επιχειρηματολογώντας ότι η ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα αυξάνει την στρατηγική τρωτότητα της Ευρώπης.

Ήδη το ρωσικό φυσικό αέριο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 60% των εσόδων της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gazprom να προέρχονται από τις ευρωπαϊκές πωλήσεις –γεγονός το οποίο καθιστά την χρήση του φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο… δίκοπο μαχαίρι. Παρά τα ευρωπαϊκά stress tests με σενάρια που περιελάμβαναν ακόμη και εξάμηνη πλήρη διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ε.Ε σε περίοδο καταναλωτικής αιχμής, ο Nord Stream 2 παραμένει σημαντική απειλή, υποστηρίζουν Αμερικανοί αναλυτές.

Διπλασιάζοντας την δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής με τον Nord Stream 2, η Μόσχα θα μπορούσε να κόψει την παροχή δια του αγωγού Yamal πλήττοντας ενεργειακά τους Ανατολικοευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ χωρίς να πλήττει άμεσα την Γερμανία, προκαλώντας αναταραχή στην Συμμαχία. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει προσπαθήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες τις χώρες που αντιδρούν, όπως η Πολωνία, αλλά κατά πόσο το έχει καταφέρει είναι μια άλλη υπόθεση.

Στο Κρεμλίνο πάντως κάποιος γνωρίζει καλά την αξία του δόγματος «Διαίρει και Βασίλευε». Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ μπορεί να έληξε… αναίμακτα, όμως η ομαδική φωτογραφία των ηγετών των χωρών-μελών που κάνει τον γύρο του κόσμου με τον Πρόεδρο Τραμπ να κοιτάει αλλού έχει την δική της σημειολογία. Ίσως γι’ αυτό ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν να μειδιά.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Στέφανος
Guest
Στέφανος

Καλά όλα τα σενάρια που αναφέρονται στο άρθρο. Φοβούμε όμως οτι στηρίζονται σε ένα λογικό άλμα. Και εξηγώ. Εδώ γίνεται ένα “νταλαβέρι”. Οι ρώσοι πωλούν φυσικό αέριο και οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί) αγοράζουν. Κανείς εκ των δυο πλευρών δεν φαίνεται να έχει “επεκτατική βλέψη” σε βάρος του άλλου! Και αυτό ενοχλεί την πλευρά απέναντι απο τον Ατλαντικό! Οι Ρώσοι εξάγουν αέριο, οι Γερμανοί παράγουν χρησιμοποιώντας το προϊόντα τα οποία και εξάγουν (τα περισσότερα στην Κίνα) και ο “ενάρετος κύκλος του χρήματος” συνεχίζει. Δεν συμπεριλαμβάνει όμως τον κο Τραμπ και της ΗΠΑ! Αυτό είναι και όλο το πρόβλημα! Ο κος Τραμπ και… Read more »

Yannis
Member
Yannis

τα περι «ρωσικής ανάμιξης στις αμερικάνικες εκλογές» και εγώ αρχικά δεν μπορούσα να τα πιστεψω, αλλά δυστυχώς τελικα είναι αλήθεια και έχει αποδειχτεί με στοιχεία (computer logs). Όσο για τις προσπάθειες της Ρωσίας για επιρροή, τι να πω. Είναι φτωχοί, δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Πάνε οι εποχές της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Bob Batons
Guest
Bob Batons

“τα υπόλοιπα περι «ρωσικής ανάμιξης στις αμερικάνικες εκλογές» είναι ανέκδοτα”

Σοβαρά ε; ανέκδοτα;; Κλασικός Έλληνας ρωσόδουλος!!

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Πας μη φιλοαμερικανός, ρωσόδουλος; Aρκετά βολικό το τσουβάλιασμα. Οι αμερικανοί είναι φίλοι μας, αλλα να μωρέ, ο κακός Πούτιν επηρέασε κάποια εκατομμύρια αμερικανών που ψήφισαν Τραμπ! Πώς; Mέσα απο “ρωσόδουλα” σαιτ που μεταδίδουν “φιλορωσική προπαγάνδα”! O τραμπ, χωνέψτε το, ήρθε να κάνει τη βρώμικη δουλειά που ΔΕΝ έκανε ο Ομπάμα με το φιλειρηνικό προφιλ. Η παγκόσμια όξυνση αποτελεί συνειδητή επιλογή της αμερικανικής ελιτ. Συνειδητότατη! Όσο για τη ¨φιλορωσική”¨προπαγάνδα και σαιτ, προφανώφς υπάρχει, όπως υπάρχει και η αντιρωσική σε αντίστοιχα σαϊτ.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Όταν ο ζουρλός έχει δίκιο, να το λέμε.
Ο παρακαμπτήριος αγωγός είναι εχθρική πράξη της Γερμανίας προς τους ανατολικούς συμμάχους. Κι όμως … Αργυρώνητος αρχηγός κυβερνήσεως που (όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται) συνήψε δημόσιες συμβάσεις με αντάλλαγμα την πρόσληψή του επ’ αστρονομική αμοιβή από την αλλοδαπή αντισυμβαλλόμενη εταιρεία δεν έχει λογοδοτήσει. Πιθανώς βέβαια δεν στοιχειοθετείται ζημία του γερμανικού δημοσίου για να ιδρώσει το αυτί κάποιου …

Yannis
Member
Yannis

Υποθέτω ότι εννοείτε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η περίπτωση του θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει μια προκαταρκτική δικαστική έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Τον οποίο κατά τα λοιπά υπολήπτομαι απεριόριστα, άνθρωπος που δε λογάριαζε το πολιτικό κόστος, παρέλαβε ένα απέραντο, χωρίς ιστορικό προηγούμενο τεμπελχανείο (ΟΚ, ήταν και η Αγγλία του Κάλαχαν …), όπου ο μισός πληθυσμός ήταν σε αναρρωτική άδεια 320 μέρες το χρόνο, και όπου ήταν για δύο 25ηδες με παιδί πολύ πιο συμφέρον να είναι άνεργοι από το να δουλεύουν, όπου τα περίπτερα έκλειναν το καλοκαίρι στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής και ξανάνοιγαν Δευτέρα, όπου το μέσο ΙΧΕ είχε κόστος κατασκευής 60% υψηλότερο από τον ανταγωνισμό, και την έκανε χώρα ανταγωνιστική διεθνώς (αντί να έχει γίνει αποικία της Κίνας ή… Read more »

Yannis
Member
Yannis

Η Ρωσική ομοσπονδία βρίσκεται σε δυσκολη κατάσταση, και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δεν έχουν λεφτά και το πολεμικό τους υλικό είναι απηρχαιωμένο. Η οικονομία τους ποτέ δεν πήρε μπροστά μετά την πτώση του κομμουνισμού, και δεν προβλέπεται να συμβεί στο μελλον. Στα ανατολικά τους σύνορα, η κυριαρχία της Κίνας είναι καθολική. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι πολυ ανεκτικοί απέναντι τους. Αν οι Αμερικανοί έστελναν δύο αεροπλανοφόρα στη Μαύρη θάλασσα κατά την Ουκρανική κρίση, κανένας δε θα τολμούσε να προσαρτήσει την Κριμαία. Η διαφορά δυναμικού ειναι χαωδης. Μπορεί οι Ρωσική κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι περήφανη,… Read more »

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Κατ’ αρχήν οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την ύπαρξη της Ρωσίας, για να τη χρησιμοποιήσουν ως σκιάχτρο στους Ευρωπαίους. Αν δεν υπήρχε Ρωσία, δεν θα είχαν οι ΗΠΑ λόγο στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας και ανάμιξης στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε γειτνιάζουσες προς τη Ρωσία χώρες (Πολωνία, Ρουμανία) είναι επίσης μια εξαιρετικά επικερδής δουλειά, που όμως προυποθέτει την ύπαρξη της “κακιάς Αρκούδας”. Πέρα όμως απο αυτές τις επισημάνσεις, κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο των Ρώσων, που αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη όπως κάθε πυρηνικό οπλοστάσιο, και που ακόμη και στις μέρες… Read more »

perastikos
Guest
perastikos

Εξαιρετικός φίλε.

Diogenis
Member
Diogenis

Το ερώτημα είναι άλλο θα ήταν φρόνιμο για τα συμφέροντα των ΕΙΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο με την Ρωσία οικονομικό πόσο μάλλον κανονικό !!! Είναι πράγματι εχθροί ΣΕ και Ρωσία ή πρέπει να γίνουν με το ζόρι ; Και αν πάψουν να είναι εχθροί τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ και χωρίς ΝΑΤΟ τι δουλεία θα έχει ο Αμερικανικός Στράτος να έχει βάσεις και Στράτο στην πράξη αυτός ο Στράτος ποδογετει την ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα . Ο Τραμπ θέλει να γίνει προστάτης με το ζόρι απειλώντας του πάντες .

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Και απο που να αγοραζει φυσικο αεριο η γερμανια ρε ντοναλντ (ντακ)? Αυτη η χωρα ειναι πιο κοντα της και εχει το πιο φτηνο αεριο απο αυτους αγοραζει Εχει τεραστιες ενεργειακες αναγκες και ελαχιστες ενεργειακες πηγες (ανανεωσιμες) Φτιαξε και εσυ ενα υποθαλλασιο αγωγο στον ατλαντικο να αγοραζουν απο εσενα Βεβαια τοτε το κοστος θα εκτινασοταν οποτε παλι απο τους ρωσους θα επερναν φτηνοτερα Μονη λυση (λιγο ακριβοτερη) το μεσογειακο (οταν θα ειναι ετοιμο) Ελλαδα, κυπρος, ισραηλ και αιγυπτος συμμαχια και οικονομικα και στρατιωτικα

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Κατ’ αρχήν οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την ύπαρξη της Ρωσίας, για να τη χρησιμοποιήσουν ως σκιάχτρο στους Ευρωπαίους. Αν δεν υπήρχε Ρωσία, δεν θα είχαν οι ΗΠΑ λόγο στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας και ανάμιξης στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε γειτνιάζουσες προς τη Ρωσία χώρες (Πολωνία, Ρουμανία) είναι επίσης μια εξαιρετικά επικερδής δουλειά, που όμως προυποθέτει την ύπαρξη της “κακιάς Αρκούδας”. Πέρα όμως απο αυτές τις επισημάνσεις, κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο των Ρώσων, που αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη όπως κάθε πυρηνικό οπλοστάσιο, και που ακόμη και στις μέρες… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ειμαστε κομματι της ευρωπαικης ενωσης, τα συμφεροντα της ευρωπαικης ενωσης ειναι και δικα μας
Η ευρωπαικη ενοποιηση τις επομενες δεκαετιες θα επιταχυνετε
Δεν μας ενδιαφερει η αμερικη και τα συμφεροντα της και ακομα περισσοτερο η (αντιδημοκρατικες-απολυταρχικες) κινα και η ρωσια

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Φοβούμε αγαπητέ συνομιλητή πως δεν λειτουργούμε ως τμήμα της ΕΕ, αλλα ως υπερατλαντικός Δούρειος Ίππος μέσα στην ΕΕ. Στο Defence-Point υπάρχει ένα εξαιρετικό άρθρο: “Kρύβουν μήπως κινδύνους και παγίδες οι σειρήνες της γεωπολιτικής αναβάθμισης” που απηχείο πλήρως τις ανησυχίες μου…

Μιχάλης Σκαλιωτης
Guest
Μιχάλης Σκαλιωτης

Βεβαιως ευρωπαικη ενωση δεν εχουμε τωρα…μαλλον γερμανικη και αν συνεχισει να εργαζεται ολη η ευρωπη για να πλουτιζει η γερμανια και να πεινουν οι υπολοιποι δεν την βλεπω ποτε να γινεται κατι σαν usa γιατι αυτη ειναι ενωση. Εφταιξαν και εγκληματησαν οι ανικακοι ελληνες πολιτικοι που καταντησαμε ως εδω και εμεις που τους εκλεξαμε αλλα η ευθυνη των γερμανων στην καταντια μας για τα επομενα 100 χρονια και οχι μονο ειναι τεραστια. Παλαιά πολεμικα καταλοιπα (τιμωρια) θυμιζουν παρα δημοσιονομικη προσαρμογη που βεβαιως και ειχαμε αναγκη ως κρατος ! Και ουτε οι αμερικανοι ουτε οι ρωσοι ουτε οι γαλλοι ηταν ποτε… Read more »