Στην προσεχή συνάντηση της Ομάδας των G7 στη Γερμανία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ενότητας του ΝΑΤΟ ως προς την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θα απασχολήσει και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ακολουθήσει στις 28 Ιουνίου.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που φιλοξενεί την σύνοδο της G7, υπενθύμισε αυτήν την εβδομάδα: η υποστήριξη στην Ουκρανία θα απαιτήσει “επιμονή” καθώς “βρισκόμαστε ακόμη μακριά” από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Μακρόν: ο Ζελένσκι κάποια στιγμή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία
“Η επίθεση της Ρωσίας έκανε τις επτά χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη η μια την άλλη”, παρατηρεί ο Στέφαν Μάιστερ, ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών DGAP, πολύ περισσότερο που ο πληθωρισμός ή οι απειλές για ενεργειακή ή επισιτιστική κρίση δοκιμάζουν την αντίσταση της διεθνούς κοινότητας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει “χρόνια”, προειδοποίησε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Ουκρανία
Οι ηγέτες θα συζητήσουν πιθανόν το αίτημα που έκανε αυτήν την εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς για ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα στοιχίσει “δισεκατομμύρια” και θα αφορά “γενιές”.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να ζητήσει περισσότερα όπλα και πιέσεις στη Ρωσία σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα στη σύνοδο της G7 στον πύργο Ελμάου, στους πρόποδες των Άλπεων.
Η Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται κυρίως να αποκαλύψει τα σχέδιά της για την προστασία της ανατολικής της πτέρυγας, που βρίσκεται κοντά στη Ρωσία.
Αυτή η αμυντική ενίσχυση θα συνοδεύεται από μια νέα “στρατηγική αντίληψη” -την πρώτη αναθεώρηση του οδικού χάρτη της συμμαχίας σε 10 χρόνια– που αναμένεται να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στη Ρωσία και να αναφέρει για πρώτη φορά τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα.