Η Naval Group προτείνει την πώληση δυο φρεγατών FTI/[email protected] στην Ελλάδα

110
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Naval Group έχει προτείνει την πώληση στην Ελλάδα δύο φρεγατών FTI/[email protected], αναφέρει στο «Defense News» ο Διευθύνων Σύμβουλός της Hervé Guille. Στο δημοσίευμα, ο Guille φέρεται να λέει ότι η κατασκευή των πλοίων θα γίνει μαζί με εγχώριο συνεργάτη, εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή. Εξαγωγική έκδοση της FTI αποτελεί η [email protected]

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!

Η «Π&Δ» έχει αναφερθεί στο ζήτημα των FTI/[email protected] αρκετές φορές, ωστόσο, η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και αποδίδεται στον ανώτατο αξιωματούχο της γαλλικής εταιρείας.

Η είδηση της συζήτησης για την συζήτηση αγοράς φρεγατών κλάσης [email protected] από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μάλλον «κοινό μυστικό» εδώ και αρκετό καιρό.

H πραγματική τεχνολογική «επανάσταση» στο Αιγαίο μπορεί να έλθει με την έλευση του SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος φρεγατών FREMM-ER, αλλά τελικά επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό η έκδοση FREDA ως πιο συμβατική και χαμηλού κόστους λύση με το ενισχυμένο ραντάρ Herakles. Η γαλλική πλευρά εμμένει στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz), που χρησιμοποιείται και στο Herakles (αλλά και από το SPY-1D στα πλοία AEGIS του Αμερικανικού Ναυτικού), ως έναν καλό συμβιβασμό για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ MFR.

Το SF-500 καλύπτει εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 500+ km για στόχους TBM ή 400+ km για αεροδυναμικούς στόχους σε τόξο 360 μοιρών (με συνεχή κάλυψη σε αζιμούθιο, αφού σε σύγκριση με τα Herakles και Kronos δεν απαιτείται μηχανική περιστροφή της κεραίας) και 90 μοίρες σε ανύψωση. Για στόχους επιφανείας η εμβέλεια φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 ίχνη. Κάθε πλαίσιο στοιχειοκεραίας αποτελείται από 12 module με 8 υπομονάδες έκαστο (96 συνολικά) και σχηματίζει περισσότερες από 100 δέσμες εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης στοιχείων και πολύ υψηλές δυνατότητες ιχνηλάτησης.

Έναρξη παραγωγής του ραντάρ Sea Fire που θα εξοπλίσει μεταξύ άλλων και τις [email protected] (βίντεο-factsheet)

H ύπαρξη πλοίων με ραντάρ επιπέδου SF-500 στο Αιγαίο θα φέρει δραματικές ανακατατάξεις στην Ισορροπία Δυνάμεων, ειδικά αν θα συνδυαστεί με πυραύλους Aster 30B1NT. Στα όπλα της FTI αλλά και της νέας ιταλικής Φ/Γ PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) θα προστεθεί και ο υπό ανάπτυξη ASTER 30B1NT, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2023, συμπίπτοντας με την παράδοση της FTI. Το νέο βλήμα θα προσδώσει ευρύτερες δυνατότητες ATBM συγκριτικά με τον ASTER 30B1 διατηρώντας το μέγεθος, τον όγκο και τον κινητήρα αρχικής προώθησης του τελευταίου. H ουσιαστική αλλαγή είναι η χρήση νέου υπολογιστή ελέγχου του βλήματος και νέου ερευνητή υψηλότερης γωνιακής ανάλυσης και ζώνης συχνοτήτων Ka (26,5-40 GHz), που παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια πρόσκτησης στόχου, αναβαθμίζει την ανθεκτικότητα στα ECM και αυξάνει την πιθανότητα απευθείας πλήγματος στον στόχο (hit-to-kill).

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

O ASTER 30B1, που χρησιμοποιείται στο χερσαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, παρείχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων TBM κατηγορίας Scud (βεληνεκούς 600 km), ενώ το νέο βλήμα προσθέτει δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων SRBM και MRBM (βεληνεκούς 1.500 km) ή TBM με κεφαλή RV (Re-entry Vehicle). Είναι προφανές ότι η έκδοση ASTER 30B1NT δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως χωρίς υπόδειξη στόχου (Cueing), κάτι που δεν κάνει το ραντάρ Herakles στις FREMM και FREDA αλλά ούτε και το ραντάρ Kronos στις ιταλικές FREMM. Συνεπώς θα μπορούσε να αποκτηθεί από το ΠΝ ως αντίμετρο στην έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στον τομέα των TBM μόνο στην περίπτωση απόκτησης της FTI. Με λίγα λόγια, οι [email protected] στο Αιγαίο θα μπορούν να αντιμετωπίζουν και επιθέσεις από τους Yildirim/BORA, ειδικά σε συνεργασία με το σύστημα αεράμυνας και τις πυροβολαρχίες Patriot.

Aster 15/30, game changer στο Αιγαίο (video)

Φυσικά οι [email protected] θα μπορούν να εξοπλιστούν και με πυραύλους SCALP Naval, ενώ θα φέρουν και τους προηγμένους MM40 Exocet BlockIII. Ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα πλοίο με εξαιρετικές δυνατότητες, αντάξιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θα υπηρετήσει για πολλές δεκαετίες, επαναφέροντας την ποιοτική υπεροχή στην χώρα μας.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Rantanplan
Guest
Rantanplan

2 = τεραστιο κοστος υποστηριξης

Πρεπει να μιλουμε για 4+2. Τιποτα λιγοτερο. Αλλιως απλά θα βαλουμε το χερι πολυ βαθεια στην τσεπη.

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ, οικονομοτεχνικά τουλάχιστον 2+2 ή ακόμη καλύτερα 4+2, αλλά φοβάμαι ότι θα μείνουμε στο 2 και πάλι καλά να λέμε….

Spirit
Guest
Spirit

Δύο μόνο πλοία σε συστήματα που δεν γνωρίζει το ΠΝ, ειναι προβληματική δεν το συζητάμε.

Jerry
Guest
Jerry

Σαν να λέμε οτι 3 Sea Fire 500 καρφωμένα σε βουναλάκια, θα μπορούσαν να καλύψουν 4 τομείς γύρω γύρω από Ελλάδα. Με ή χωρίς πυραύλους. Και με το ρανταρ των S300 να φέρνει βόλτες συν τους Patriot & Hawk ( ή μελλοντικά AMRAAM)

Χμμμμμ

jimdenin
Member
jimdenin

…η κατασκευή θα γίνει με εγχώριο συνεργάτη, εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή…χμμ…βλέποντας την πρόταση της ΟΝΕΧ στην ΔΕΘ;

sotbak
Member
sotbak

σωστός

antonios
Member
antonios

Γιατί με τα λεφτά για 2 [email protected] δεν αγοράζουμε μόνο τα Γαλλικά ηλεκτρονικά και όπλα σε Ελληνικές σχεδιάσεις όπως η Als-125 ή η Als-140 που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες κυψέλες για όπλα? Ή μήπως οι Γάλλοι είναι φίλοι μας μόνο όταν αγοράζουμε “γουρούνι στο σακί”? Και μόνο το γεγονός οτι το Ελληνικό Ναυτικό θα βάλει αυτά τα ηλεκτρονικά σε δικά του πλοία είναι ικανό για έκρηξη πωλήσεων για τους Γάλλους. Θυμηθείτε τις πυραυλακατους με τους Εξοσετ που ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν ήθελαν να βάλουν σε υπηρεσία! Τι έγινε μόλις τους υιοθέτησε το ΠΝ? Χεστηκανε στο τάλιρο! Γιατί μια… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Γιατί οι ελληνικές σχεδιάσεις γραμμές επί χαρτιών και το R&D θα το φάμε όλο εμείς. Όταν το κάναμε με τους ξένους επί καλών εποχών μας έβγαινε θεόξινο, η σκέψη και μόνο της υλοποίησης ελληνικού σχεδίου θα έπρεπε να μας προκαλεί συλλογικό μετατραυματικό στρες…

chikichiki
Guest
chikichiki

είναι* γραμμές επί χαρτιών

antonios
Member
antonios

Πάντα έτσι σκεφτόμαστε γιαυτό δημιουργήσαμε τόσα χρέη και προπαντός ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ. Κατά τα άλλα κάνουμε συλλαλητήρια για την Μακεδονία αλλά τρέχουμε να προσκυνήσουμε τον κάθε Γάλλο μην τυχόν και εξοικονομήσουμε στο εγγύς μέλλον λίγα “φράγκα” για να μπούμε και εμείς στο δημόσιο να “γλύψουμε” κανένα κοκαλάκι. Έτσι δεν γίνεται Ελλάδα ούτε σώζονται “Μακεδονιες”..

chikichiki
Guest
chikichiki

antonios Δεν θα έλεγα ότι σκεφτόμασταν ανέκαθεν έτσι. Οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτω εγώ την υλοποίηση του ελληνικού “σχεδίου” ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική αναλγησία ή συμφεροντολογία, τα παρασκηνιακά γεωπολιτικά παιχνίδια προς ικανοποίηση οραματιστών της κακιάς ώρας, τις under-the-counter συναλλαγές, ή τα ερυθρού αποχρώσεως ιδεολογήματα, τα οποία είναι και οι αιτίες που η ελληνική αμυντική βιομηχανία ουδέποτε άνθισε και η εθνική άμυνα ανέκαθεν κούτσαινε. Αυτά δημιούργησαν χρέη και δουλικότητα φίλτατε, όχι η αυτονόητη απορία αφελών τύπων σαν κι εμένα που έχουν το θράσος να αναρωτιούνται πως στον κόρακα μια χώρα που ενώ διαμηνύει οδυρόμενη ότι δεν έχει λεφτά… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Αν συνεχώς έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, τότε εμείς οι ίδιοι υποσκάπτουμε & ναρκοθετούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες της νεολαίας και της προοπτικής της Ελληνικής κοινωνίας. Οι πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα προς αποφυγή και όχι σαν αιτιολόγηση αποφάσεων για προμήθειες από το εξωτερικό. Είναι καιρός να αναλάβουν νέοι σοβαροί άνθρωποι, που υπάρχουν αρκετοί, με νέες αντιλήψεις και νοοτροπία για να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη. Η νεολαία πρέπει να προσφέρει έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης & μιζέριας. Δεν υπάρχει στα… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

ivychris Το βλέμμα μου δεν είναι στραμμένο στο παρελθόν. Ατενίζει όμως το μέλλον με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος και τις συνθήκες του σήμερα. Πολύ φοβάμαι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος, εκτός του ότι έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για το αν έχουν πράγματι εκλείψει (πράγμα που επηρεάζει άμεσα τη διεκπεραίωση τιτάνειων εγχειρημάτων όπως καλή ώρα η ναυπήγηση εγχώριου πλοίου), έχουν αφήσει πλήθος ζημιών οι οποίες δεν είναι του παρόντος να διορθωθούν, και σίγουρα όχι με τέτοιο τρόπο. Δεν αμφιβάλλω για τη δυναμική του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Αμφιβάλλω για την ικανότητά μας να τους χρηματοδοτήσουμε για να κάνουν κάτι που είναι… Read more »

neverwill
Member
neverwill

Αν αυτή ή συζήτηση πού ξεκινήσατε καί οι αναρωτήσεις πού δημιουργούνται , απασχολούσαν ( σέ κάποιο μικρό βαθμό ) τήν πολιτική καί οικονομική ελίτ τής χώρας , θά είχαμε ξεκινήσει τό πρώτο βήμα τού σωστού δρόμου ….

ivychris
Guest
ivychris

Ελιτίστικες δοξασίες και τα συναφή δεν με αφορούν και δεν ανήκα ποτέ σ΄αυτή την συνομοταξία. Όμως η ναυπηγική βιομηχανία δεν ξεκινά από το μηδέν. Τα παραδείγματα των ΜΕΚΟ, U-214, κλάση Μαχητής, Προμηθέας έχουν αποδείξει ότι οι υποδομές & η τεχνογνωσία κατασκευής & ενεργοποίησης εκατοντάδων υπεργολάβων-βιοτεχνιών υπάρχει. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα κοινοπραξίας των Ελληνικών Ιδιωτικών & Επιστημονικών/Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με έμπειρα μελετητικά σχεδιαστικά “ιδιωτικά” γραφεία του εξωτερικού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο το ρίσκο & η αβεβαιότητα σχεδίασης, αν και πλέον οι βιβλιοθήκες & τα έτοιμα software ελαχιστοποιούν αυτό τον κίνδυνο. Εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός & κατασκευή ναυτικών… Read more »

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Σωστός σε όλα. Τα είπες όλα.

Αλέξιος Κ.
Guest
Αλέξιος Κ.

Έχεις πολύ δίκιο, σε αρκετά παραπήγματα σου, κάποια στιγμή όμως πρέπει δειλά δειλά να γίνονται βήματα προόδου. Πχ: Τουρκία, μια χώρα που δεν θα λέγαμε ότι έχει ναυτική παράδοση! Τα υποςυστήματα απο το εξωτερικό είναι δεδομένα, όπως και μια σχεδίαση από ξένο οικο που μπορεί απλώς να έχει κάποιες μετατροπές για τις Ιδιαιτερότήττες του ναυτικού μας. Βλέπουμε ότι οι ξένες σχεδιάσεις έχουν μεγάλες αποκλείσεις από το τι πραγματικά χρειαζόμαστε. ΑΑW φρεγάτα με 16 βλήματα Aster-30…χμ μάλλον δεν οφελεί!

chikichiki
Member
chikichiki

ivychris Δεν διαφωνώ με την περιγραφή σας, αλλά αυτή φαίνεται να αφορά εξ’ολοκλήρου το διαδικαστικό κομμάτι, και δε φαίνεται να σχετίζεται με τα προβλήματα που έθεσα. Όπως πχ, τι γίνεται αν, αφού καθοριστεί “το «μέγιστο κόστος/πλοίο» καθώς και το «συνολικό κόστος» της επένδυσης”, καταλήξουμε να το έχουμε υπερβεί χωρίς να έχουμε έτοιμο πλοίο (το θεωρείτε αδύνατο; Εγώ όχι!), ή χωρίς να έχουμε πλοίο εντός των προδιαγραφών. Κάνουμε κι επισήμως κηδεία των χρημάτων μας και πάμε σε ξένη αγορά; Μπαίνουμε σε λούκι τύπου F-35; Γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε ξένη αγορά και να γλυτώσουμε το ρίσκο; Όπως είπα, δεν αμφιβάλλω… Read more »

aris32
Member
aris32

με 16 κυψελες sylver a50 και 16 κυψελες sylver a70 ή 32 κυψελες sylver a50 το πλοιο μπορει να φερει 32 camm-er με εμβελεια 45+ χιλιομετρων και 24 αστερ30 . μακραν απο τα καλυτερα πλοια της μεσογειου . αν το συνδυασεις με 8 μπλοκ3 εξοσετ με ενα οτο μελαρα 76 χιλ με στραλες και με ενα searam + τα ηλεκτρονικα αντιμετρα + το ρανταρ εχεις ενα πλοιο που απλα ειναι game changer . στην περιπτωση των sylver a70 εστω και 8 κελιων εχεις την δυνατοτητα στρατηγικης κρουσης με 8 σκαλπ ναβαλ . αρα 32 camm-er 16 αστερ30 8σκαλπ ναβαλ .… Read more »

ΓΠ
Guest
ΓΠ

Η Als-125 αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα απλό έως απλοϊκό concept, αντιγραφή σχεδίασης γερμανικού οίκου (όχι βέβαια ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό) και τίποτα παραπάνω. Αλήθεια τι εμπειρία έχει ο συγκεκριμένος σχεδιαστικός οίκος σε σχεδίαση πολεμικών πλοίων τέτοιου μεγέθους; Αναζητώντας κανείς την εταιρεία Als NDS Naval Ship Designs, το μόνο που βρίσκει είναι μια σελίδα στο… facebook, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο με κάτι απλοϊκά σχέδια και ένα βιντεάκι που το φτιάχνει κανείς σε οποιοδήποτε με free animation sw. Όσο για την VERITAS INTERNATIONAL LTD του κ. Ι. Λαζανά, η οποία και έχει πραγματοποιήσει τις σχετικές παρουσιάσεις στην ΓΔΑΕΕ, η… Read more »

Παρις
Guest
Παρις

Γιατί πέρα από την τρισδιάστατη απεικόνιση στο βίντεο που κυκλοφορεί δεν υπάρχει τίποτα άλλο για τις asl. Κοινός δεν υπάρχει πρόταση, σοβαρή. Το συγκεκριμένο κατατηθεται στο ΓΕΝ αλλά αποκρύπτεται διότι δεν υπάρχει πρόταση. Θεωρώ ότι κρύβονται πολλά από πίσω. Επίσης δεν διαθέτουμε ναυπηγεία. Μεγάλη πληγή.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα θέματα των ναυπηγείων και στην συνέχεια να προχωρήσει σε σχεδίαση και ναυπήγηση μικρών σκαφών, πχ ΤΠΚ, ή άλλα βοηθητικά που έχει πολύ ανάγκη το ΠΝ, πχ ρυμουλκά. Έτσι θα δημιουργηθεί μια ματιά για κατασκευή μεγαλύτερων πλοίων. Αλλά θέλει υπομονή, συνεργασία, μακριά από αντιζηλίες. Μπορούμε…;

HELLAS
Guest
HELLAS

Για τα κελιά sylver έχει κανείς πληροφόρηση αν το π.ν. θα περιοριστεί στην ύπαρξη 16 για aster15/30 και scalp naval ή θα επιλεγεί μια διαμόρφωση με περισσότερα κελιά 24 ή 32;;;Επιπλέον για CIWS υπάρχει γνωστή πρόταση ;;Αποψή μου 24 κελιά σε 6 πλοία σε βάθος δεκαετίας και 2-3 CIWS σε κάθε πλοίο . Αχχχ ωραίο όνειρο..

ECG
Guest
ECG

το εξαγωγικο μοντελο μπορει να παρει μέχρι 32 κελια, τα 16 απο τα οποια θα ανηκουν σε 2 συστηματα Α70 των 8 κελιων Δεν καταλαβαινω γιατι η τοση εκπληξη. Μην κοιτας οι Γαλλοι που τα υπο-οπλιζουν. Και η Fremm, αν θελει ο πελατης μπορει να παρει παραπάνω κελια. Οπως και η Belharra. Μπορει το προτεινομενο μοντελο να μπορει να λαβει μεχρι 32 αλλα δεν σημαινει πως αν ο πελατης εχει λεφτα και υπομονη, δεν μπορει να φτιαχτει μια μεγαλυτερη εκδοση που να εχει περισσοτερα. Για CIWS δεν υπαρχει προβλεψη αλλα δεν νομιζω οτι θα υπαρξει και μεγαλο θεμα. Θα συμφωνησω… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Στην εξαγωγική έκδοση έχει σχεδιαστεί πάνω από το ελικοδρόμιο η τοποθέτηση ενός RAM.

aris32
Member
aris32

η εξαγωγικη εκδοση ειναι μεχρι 32 κελια a50 a70 . ciws οι γαλλοι δεν εχουν καποιο προβλημα να ενσωματωσουν ειτε το phalanx ειτε το searam μιας και ειναι αυτονομα συστηματα σχεδον . η ουσια για εμενα ειναι να επιλεγει ο camm-er ωστε σε 8 κελια να φιλοξενησουν 32 αντιστοιχα βληματα .

HELLAS
Guest
HELLAS

Σωστός 16 κελιά a50 και 16 κελιά a 70 βάζεις και 2 ciws και το κάνεις αβύθητο … τουλάχιστον αν είναι να τις χρυσοπληρώσουμε ας τα αξίζουν τα λεφτά τους!

chikichiki
Member
chikichiki

Ακόμα δε βγήκαμε απ’τα μνημόνια καλά καλά και κάνουν ουρά να μας πουλήσουν ουρανούς και ασορτί άστρα. Κι εμείς σ’αγαπάμε βρε Μανώλη, αλλά συγκρατήσου λίγο…

Steve
Member
Steve

Οι gowind είναι κατάλληλες για to Αγαίο και για εμάς??? Οι αντίστοιχες τουρκικές MILGEM ειναι πιο γρηγορες με 21 Ram…

Spirit
Guest
Spirit

H Gowind εχει πολλές επιλογές, οπότε στην μεγαλύτερη εκδοχή της καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ΠΝ.

GMT-I
Guest
GMT-I

Με το καλό μήπως και μπει σε τροχιά ανανέωσης ο κύριος στόλος επιφανείας του ΠΝ. Απλά και όπως έχει τονιστεί και από αρκετούς πρέπει να πάμε για τουλάχιστον 4 και σίγουρα να γίνουμε αποκλειστικοί προμηθευτές σε συγκεκριμένα τμήμα τόσο στο ναυπηγικό κομμάτι όσο και στα ηλεκτρονικά ακόμα και για τις γαλλικές ενώ το καλύτερο θα ήταν για μια προμήθεια 4+2. Εννοείται ότι θα πρέπει να φέρει 24 aster30 και 8 scalp(άγνωστο αν αποδεσμευτούν λόγω και αμερικανικών πιέσεων) κάθε πλοίο καθώς και να βρεθεί ο αναγκαίος χώρος για τουλάχιστον 2 CIWS, ίσως σε εξέδρες όπως εγκαταστάθηκαν εκατέρωθεν της υπερκατασκευής στα Type-45… Read more »

Larisaios
Member
Larisaios

Ο Θείος Ντόναλντ θέλει ένα ναυτικό με 350 πλοία. Τα οποία δε μπορούν να είναι όλα θηρία των 10.000 τόνων πλέον. το κόστος είναι απαγορευτικό. Εν τω μεταξύ η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ κατασκεύασαν φρεγάτα ήταν με τις O.H.Perry, πάνε 3 δεκαετίες τώρα. Αρα δεν έχουν τεχνογνωσία σχετική. Σε ένα πρόσφατο διαγωνισμό για “μικρά”πλοία συμμετείχαν μόνο ευρωπαϊκά ναυπηγεία, μεταξύ των οποίων και η Naval Group. Αν τώρα ένα αμερικανικό ναυπηγείο αναλάβει τη ναυπήγηση δυο γαλλικών φρεγατών με πολύ προηγμένα χαρακτηριστικά ίσως να μπορέσει να παίξει δυνατά σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του US Navy για πολύ, πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια. Ίσως να… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι Αμερικάνοι ναυπηγούν τις L.C.S που είναι φρεγάτες ενώ πριν λίγο καιρό πούλησαν 4 στην Σαουδική Αραβία και στο μέλλον θα πουλήσουν και άλλες σε νέους πελάτες. Αν ψάξεις στο ίντερνετ για αυτές οι του αμερικανικού ναυτικού θα σου φανούν ελαφρά οπλισμένες αλλά το πλοίο μπορεί να πάρει τον οπλισμό που θέλει ο πελάτης. (δες πως θα είναι αυτές των σαουδαράβων)
Δες τα άρθρα Freedom class , Independence class και Littoral combat ship στην Wikipedia να πάρεις μια εικόνα τι πλοία είναι.

Larisaios
Member
Larisaios

Το LCS είναι το αντίστοιχο του προργράμματος JSF για το ναυτικό. Με τις τεχνολογικές προκλήσεις του, τις υπερβάσεις κόστους, τις καθυστερήσεις κλπ. Οι Αμερικανοι όμως θέλουν μεγάλες ποσότητες σχετικά φτηνών σκαφών και σχετικά σύντομα. Εδώ θα παίξει δυνατά η FREMM. Δες εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/FFG(X) Οι Ιταλοί έχουν ήδη υποβάλλει προσφορα στο διαγωνισμό FFG(X)

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι LCS είναι φρεγάτες. Ήδη έχουν παραγγελθεί 29. Δεν είναι όπως το έγραψες πριν ότι οι Αμερικάνοι κατασκεύασαν τελευταία φορά φρεγάτα πριν 30 χρόνια…
Σε ότι αφορά τις FREMM δεν είναι πιο φτηνές ενώ οι Αμερικάνοι δεν θα επιλέξουν ξένο πολεμικό πλοίο. Ποτέ δεν αγόρασαν ιταλικά ή γαλλικά πολεμικά πλοία. Ότι κατέθεσαν προσφορά οι ιταλοί δεν λέει κάτι.
Σε ότι αφορά Mπελαρά με SM-3, Aegis κτλ μη γαλλικά κύρια συστήματα αυτή δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο γάλλος δεν θα το δεχτεί γιατί θα χάσει λεφτά και θα υποβαθμιστεί (σε κύρος) το πλοίο του.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Η εκδοχή φρεγάτας που αναφέρεις, είναι στα χαρτιά. Η τωρινή και χειροπιαστή LCS(και οι 2 εκδοχές), είναι μία υποεξοπλισμλενη, κορβέτα. Αυτά τα περί modules αποστολών, δεν έχουμε τη πολυτέλεια να τα αξιοποιήσουμε επιχειρησιακά. Δεν αντιμετωπίζουμε, ταχύπλοα του Ιράν. Αλήθεια, τα ξεφτέρια που μιλάς, δεν είχες πει ότι έχουν αντίρρηση σε πλοία που είναι στα χαρτιά; Μήπως όταν είναι αμερικανικά/γερμανικά, τους φεύγουν οι αναστολές/προβληματισμοί;

ACHERON
Member
ACHERON

«Ποτέ δεν αγόρασαν ιταλικά ή γαλλικά πολεμικά πλοία. »
Τα ναρκοθηρευτικά Osprey δέν μετράνε για πολεμικά;

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Το Αμερικανικό Littoral Combat Ship (LCS) ΔΕΝ εκπληρεί τον ορισμό “Φ/Γ” ΟΥΤΕ εκπληρεί τις δυνατότητες ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ. Μόνο τώρα το ΠΝ Η.Π.Α. προχωρεί με τις μετατροπές αυτών των σκαφών και των εξοπλισμό τους με Κ/Β Ε/Ε (ίσως τον Νορβηγικό Kongsberg – Raytheon Naval Strike Missile). Εν ολίγοις, το LCS με ένα αυτόματο πυροβόλο Bofors των 57 χλστ και δύο ταχυβόλα των 30 χλστ παίζει περισσότερο το ρόλο περιπολικού με περιορισμένες ανθυ-Υ/Β δυνατότητες (ΕΑΝ βέβαια έχει φύγει σε αποστολή εφοδιασμένο με την κατάλληλη εξοπλιστική “κυψέλη” (module) και το Ε/Π, αλλιώς, “περίμενε εχθρέ να γυρίσω στο λιμάνι για να μοντάρω την εξοπλιστική… Read more »

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Πως το Βιετνάμ φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Ναυτικό της Κίνας Άρθρο της Πτήσης απο 3 Σεπτεμβρίου.Ισως πριν κάνουμε σχόλια και…..όνειρα θα έπρεπε να το διαβάσουμε……

CK
Guest
CK

Γράψε μας τώρα πως έρχονται και οι Lafayette και κλείσαμε…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

1. Πολύ λίγες οι 2, είτε σκοπεύουν να τις πουλήσουν πανάκριβα, είτε είναι το δόλωμα να συνδεθούμε με αυτές και να πάρουμε και τις υπόλοιπες. 2. Όπως είπα και σε άλλο σχόλιο, η ίδια εταιρεία που φτιάχνει το ραντάρ SF-500 (Sea fire 500) κάνει και το GF (Ground Fire) που είναι η έκδοση του SF-500 για την στεριά. Αν το SF-500 έχει τόση εμβέλεια αναρτημένο σε ένα πλοίο, φαντασθείτε τι κάνει από την κορυφή ενός βουνού. Με 4 σπαρμένα σε 4 νησιά κατάλληλα βλέπεις όλη την γραμμή από Έβρο ως Κρήτη/Καστελόριζο σε τρομερή ανάλυση και με πολύ μικρό κόστος (βέβαια… Read more »

stelios1974
Member
stelios1974

Sea Fire 500, Aster 15, Aster 30B1NT, SCALP Naval, MM40 Exocet BlockIII, CIWS, με περισσότερα κελιά και με επιπλέον συστήματα και τροποποιείς, οι Ελληνικές FTI/[email protected] του Πολεμικού μας Ναυτικού θα είναι στην ουσία ‘’baby’’ Arleigh Burke/Ticonderoga.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Από λάθος, πέρασε σχόλιο που περιείχε κομματική τοποθέτηση. Καθώς απέχουμε από κάθε είδους κομματικές τοποθετήσεις, το σχόλιο διαγράφηκε, όπως διαγράφηκαν και όλες οι απαντήσεις στο επίμαχο σχόλιο. Παρακαλούμε να μην γίνονται κομματικές τοποθετήσεις στο site, ακόμη κι εκ παραδρομής να γίνονται, θα διαγράφονται.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Για λόγους κόστους θα μπορούσαμε να αρκεστούμε σε 3 belharra AAW και άλλες 3 ASW/AsuW/GP (ανάλογα τις ανάγκες). Μπορεί οι AAW να είναι όντως πιο ακριβές (700 εκατ.) αλλά οι υπόλοιπες θα είναι σε πιο λογικές τιμές (550 εκατ.). Το ίδιο ισχύει και με τις FREMM οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες από τις FREDA. Σε βάθος χρόνου (12 έτη) πιστέυω μπορούμε να τις χρηματοδοτήσουμε.

*Φυσικά τα ποσά που αναφέρω είναι προσωπική εκτίμηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aν για λόγους κόστους ξοδέψουμε 6 δις ευρώ δηλαδή αν ήμασταν πλούσια χώρα πόσα θα ξοδεύαμε ??
Είναι απίθανο να αγοραστούν περισσότερες από 4 φρεγάτες. Ακόμη και τις εποχές που υπήρχαν λεφτά δεν αγοράστηκαν περισσότερες από 4 ΜΕΚΟ-200. Στην καλύτερη περίπτωση μετά τις 4 Μπελαρά τα επόμενα πλοία θα είναι κορβέτες (π.χ ΜΕΚΟ-100) και στην χειρότερη μεταχειρισμένες φρεγάτες ή και τίποτα.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Αρα το πλοιο βασιζεται στο SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Ειναι μια επιλογη αντιστοιχη του SAMPSON στα type 45 των Αγγλων δηλαδη. Χωρις να ειμαι ειδικος , επειδη ενα ρανταρ καταναλωνει πολυ ενεργεια για αναζητηση ογκου (volume) με μεγαλες αποστασεις και ταυτοχρονη στοχοποιηση/καθοδηγηση , οι Αγγλοι προσθεσαν στο SAMPSON αλλο ενα ρανταρ τυπου S1850M , δηλαδη SMART-L , το οποιο το συμπληρωνει. Με βαση και ΝΑΤΟικες μελετες , το ιδανικο για πλοια AAW ειναι συνδυασμος 2 ρανταρ , ενος Volume Search Radar και ενος Μulti-Function Radar (VSR+MFR) , ιδανικα σε μπαντες X+L , πχ APAR+SMART-L (sachsen/lcf… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Σε γνωστό ιστότοπο που είναι καλά πληροφορημένος για το Γαλλικό ΠΝ και τα ναυπηγία τους αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντες πληροφορίες για τις Belharra. Mε την ευκαιρεία του άρθρου τις επαναλαμβάνω. Υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης του σκάφους στα 130m, από τα 120m της έκδοσης για το ΜΝ. Η πρόωση παραμένει CODAD με συνολική ισχύ 40MW και μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους. Ισχυρίζονται δηλαδή πως δεν χρειάζεται αύξηση ισχύος ενώ αν και πλήρως diesel το ακουστικό ίχνος θα είναι χαμηλό. Το πρόσθετο τμήμα τοποθετείται όμως όχι στην πλώρη αλλά στο μέσο, ανάμεσα στον ιστό και την καπνοδόχο. Ο λόγος είναι μικρότερες δυνατές απαιτήσεις επανασχεδίασης και… Read more »

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Έχεις απόλυτο δίκιο! Η κατάσταση στα ναυπηγεία είναι τραγική… Δεν μπορεί ο φορολογούμενος και το ΠΝ να πληρώνει κερατιάτικα κάθε φορά.

Γιαννης
Guest
Γιαννης

Ξερω πως σας τη χαλαω αλλα επειδη το εγχείρημα προσομοιάζει σε πανακριβο γαλλικο “τυρακι” για να ξοδεψουμε τους λιγοστους πορους μας θα προτιμουσα (ουχι ελαφρα την καρδια ) οτι εχουμε για ξοδεμα να παει στην πολεμικη αεροπορια. οποιος εχει δικο του τον ουρανο……..ξερετε. αν σωνει και καλα τωρα, πρεπει να μας τα παρουν οι γαλλοι δοξα το θεο και mirage εχουμε και rafale εχουν !!!

dimitrov
Guest
dimitrov

Ψυχραιμία παιδιά …. 32 τρούπες έχουν τα καϊκια στην καλύτερη περίπτωση. Και αστέρ30 και σκαλπναβάληδες κι έτσι κι αλλιώς κι αλλώτικα και πασαλιμανιώτικα δεν γίνεται. Ψυχραιμία. Και κάθε τρούπα με αστέρ30/σκαλπναβάλ κοστίζει αρκετά δεν είναι τσαμπά. Στην καλύτερη ο συνδυασμός άθροισμα 32 θα βγάζει πχ 24+8 οπότε …… δλδ 32 για κάθε εναέριο στόχο – ας πούμε – αν βάλεις μόνο αστέρηδες30.

aris32
Member
aris32

ακομα και αστερ30 να εχεις 32 το συνολο εχουν καλυτερες κινηματικες επιδοσεις απο τους αντιστοιχους σμ2 . αν δεν συνδυαστει στο πλοιο οπως ειπα και στα προηγουμενα σχολια ο camm-er θα εχεις συνολο 32+24 σε 32 κελια . 56 πυραυλους το συνολο . καθολου ασχημα για μια φρεγατα ΑΑW . το ζητουμενο ειναι ποσες φρεγατες απαιτει να εχει το ΠΝ . μπορει να ανταποκριθει στις αποστολες με 2 πλοια ; η θα χρειαστει 4 ; πρεπει να κοιταξουμε το ρεαλισμο πλεον . αν θελει 4 πλοια τοτε θα πρεπει να τα παρουμε και να βρουμε τροπο να εχουμε αλλα 8… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Για μένα το ζητούμενο δεν είναι οι διαφορές ανάμεσα σε σμ2 και αστέρηδες. Ούτως ή άλλως προτιμώ συστήματα ενεργού ραντάρ. Οι κινηματικές επιδόσεις είναι άλλο θέμα. Όπως και το κόστος που είναι σημαντικά μεγαλύτερο για το γαλλικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα επιλογής. Αυτή έγινε ήδη. Το 32+24 σε 32 κελιά που προκύπτει? Μήπως αναφέρεστε σε 32 τρούπες μπροστά και 3χ8 στο υπόστεγο? Μακριά από την γαλλική έκδοση και αυτό σημαίνει σημαντική διαφοροποίηση στο κόστος, όπως λένε ευθαρσώς και οι Γάλλοι. Πέραν βέβαια της εισαγωγής ενός ακόμα πυραύλου(έξτρα κόστος) στο οπλοστάσιο. Και βέβαια οι Γάλλοι μιλούν για μίκα… Read more »

aris32
Member
aris32

αναφερομαι οτι στα 32 κελια της φρεγατας μπορεις να διαθεσεις τα 8 να μπουν αν τετραδα camm-er και τα υπολοιπα 24 να μπουν αστερ30 . φυσικα ειναι θεμα οι κινηματικες επιδοσεις οταν με τα ιδια χρηματα ο sm2 απο ενα σημειο και μετα πηγαινει ευθεια μονο ενω ο αστερ30 σε ολο το φασμα της εμβελειας του μπορει να εκτελει ελιγμους . εκει ειναι η ουσια ποιον πυραυλο θα επιλεξεις για την μεση εμβελεια . αν επιλεγει ο mica τοτε υπαρχει θεμα οχι με τις επιδοσεις του βληματος αλλα με την ποσοτητα που θα φερει το πλοιο . μια εκδοχη με… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Δεν ξέρω αν ο σμ2 πηγαίνει ευθεία ή κάνει σούζες ξέρω όμως πως ο ένας έχει εμβέλεια 130χλμ περίπου κι ο άλλος 160κάτι στην εξαγώγιμη σε εμάς έκδοση μπλοκ4. Επίσης ξέρω πως ο ένας κάνει πάνω από 12μύρια ευρώ κι ο άλλος κάτω από 10 μύρια δολλάρια. Κι αυτά μετράνε αρκετά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπα η επιλογή έχει γίνει. Και το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει με το ποιός είναι καλύτερος. Όσο για τους καμέρ δεν νομίζω πως θα εισάγουμε και άλλον πύραυλο σε υπηρεσία από τη στιγμή που έχουμε ήδη 300 μίκα και μερικές δεκάδες εσσμ. Μάλιστα… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, η προσθήκη επιπλέον πυραύλων στην πλώρη, ώστε να χωρέσουν οι CAMM-ER (βαρύτεροι και νομίζω και μεγαλύτεροι των CAMM), είναι αρκετά δύσκολη από πολλές απόψεις, συμπεριλαβανομένου και του απαιτούμενου χώρου πυρομαχικών για το 76άρι. Γι’ αυτό άλλωστε to 127άρι προσφέρεται μόνο με 16 κελιά κι όχι με 32. Ή ύπαρξη προκαταρτικής μελέτης για επιμήκυνση του σχεδίου στη μέση κι όχι στη πλώρη θεωρώ πως μαρτυρά κάποιους περιορισμούς. Εικάζω πως τα περιθώρια αύξησης βάρους μπροστά περιορίζονται από τα χαρακτηριστικά πλεύσης που συνεπάγεται το σχέδιο αντεστραμμένης πλώρης. Αν τελικά καταφέρουμε και «βάλουμε» 32 Aster + 24 CAMM-ER + RAM… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Η εξαγωγική έκδοση τη; Belharra έχει μεγαλύτερο μήκος…. και δέχεται μεγαλύτερο φορτίο.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Ναι, το ανέφερα κι εγώ στο μεγαλύερο σχόλιο μου. Όμως το “εξτρα” μπλοκ μπαίνει στο μέσο, η πλώρη παρασμένει ως έχει.

Spirit
Guest
Spirit

Σωστά αλλά αυτός ο χώρος προσφέρεται για τοποθέτηση έξτρα φορτίου…

aris32
Member
aris32

δεν μπαινει εξτρα μπλοκ . οι camm-er μπαινουν ανα τετραδα σε κανιστρο ειτε sylvera50 ειτε sylver a70 . οποτε στα 32 κανιστρα τις φρεγατας εχει 32 camm-er και 24 αστερ30

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Σύμφωνα με “γνωστό” Γαλλικό ιστότοπο που ανέφερα πιο πάνω, υπάρχει προβλεψη για προσθήκη 10m, στη μέση του σκάφους. Δεν υπάρχει προς στιγμή αναφορά σε δυνατότητα τοποθέτησης Α-Α πυραύλων εκεί.

Spirit
Guest
Spirit

Μπλοκ στο σκαρί του πλοίου λέει, και σωστά.
Η έκδοση εξαγωγής ειναι λίγο μεγαλύτερη και με ισχυρότερους κινητήρες, από 32MW στα 40MW

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)
Guest

Τοποθέτηση VLS στο μέσο ενός σκάφους δεν εφαρμόζεται σε καμιά σχεδίαση για λόγους ασφάλειας μιας και όλα τα ευαίσθητα διαμερίσματα (ΚΠΜ, Ηλεκτρονικά) είναι τοποθετημένα εκεί. Μόνο, ίσως A-35 SYLVER για Mica-VL τοποθετημένο πλάγια μπροστά από τις τσιμινιέρες.
Το ιδανικό θα είναι τοποθέτηση 16 Mk41 για 32 ESSM + 8 VL ASROC/SM2 και 8 A70 SYLVER για SCALP NAVAL και συνδυασμός SF500 με APAR BLK II.

GMT-I
Guest
GMT-I

Προς ATH PAPATHANASIOU, έχω την εντύπωση πως α/α συστήματα στο μέσο του σκάφους έχουν οι δανέζικες Iver Huitfeldt-class frigate για τους SM-2 και ESSM αλλά και οι κλάσης Absalon για τους ESSM αλλά και οι καναδέζικες Halifax αν και εκεί μπορεί να είναι στο μέσο του σκάφους αλλά στην άκρη τους.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)
Guest

@GMT-I Όντως, έτσι είναι. Στις δανέζικες σχεδιάσεις, όμως, είναι τοποθετημένα επί και όχι εντός του καταστρώματος, διάταξη που δεν επηρεάζει σε κρίσιμες καταστάσεις. Διάταξη σαν τις halifax μπορεί ίσως να εφαρμοστεί για τον μικρό SYLVER.

Spirit
Guest
Spirit

Η πρόταση δεν λέει και τίποτα, το θέμα είναι το χρηματοδοτικό. Προτάσεις υπάρχουν πολλές στην υλοποίηση ειναι το θέμα.
Στο άρθρο δεν θίξατε καθόλου το θέμα της χρηματοδότησης, μιας και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aν αγοράσουμε τις Μπελαρά αυτές θα έχουν 32 κελιά όπου θα φέρουν Aster-30 και Scalp Navale. (24 και 8 αντίστοιχα) Το πυροβόλο θα είναι 76 χλστ. οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας θα είναι Exocet, ενώ οι γάλλοι έχουν δεχτεί να βάλουμε και μη γαλλικό οπλισμό που αυτός θα είναι Φάλανξ από φρεγάτες μας που θα παροπλιστούν. Αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους γάλλους. Για τις τορπίλες δεν ξέρω αν θα είναι οι MU-90… Πάντως το μόνο μη γαλλικό όπλο έχει συμφωνηθεί να είναι το Φάλανξ… CAMM ER μην περιμένει κανείς ενώ το RAM κοστίζει σε σχέση με το Φάλανξ που ήδη υπάρχει και… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Θέλεις να μου πεις πως αν βρεθεί 1 ΔΙς για τα σκάφη το κόστος για 2 SeaRam θα είναι θέμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι 2 πρώτες θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος. Στην χρηματοδότηση δεν συμπεριλαμβάνεται να μας τις δώσουν με RAM. Για τις 2 δεύτερες που οι γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν η ελληνική πλευρά ρώτησε ποιος θα πληρώσει τα λεφτά και αυτοί απάντησαν πως πρέπει να τα βρούμε εμείς και να τα πληρώσουμε. Δεν τους απαντήσαμε αν έχουμε σκοπ να βρούμε τα 2 δις. (πλοίο κομπλέ και δις…) Οι ελληνικές κυβερνήσεις τι κάνουν. Προκειμένου να μη εκτοξευτεί το κόστος αλλά αντιθέτως να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται π.χ αγοράζουν αεροπλάνα, με λίγα όπλα, όχι όλα τα ηλεκτρονικά, και αν γίνεται χωρίς… Read more »

Ripmaker
Member
Ripmaker

ειναι πολύ κριμα τετοιο πλοιο μονο με phalax…. τι αλλο συστημα διαθέτει για προστασία? μπορουν να χρησιμοποιηθουν και πυραυλοι του για αυτο το σκοπο? δεν ξέρω.
Ποσο κοστιζει στο περιπου δηλαδη ενα ram??

Επισης οι γαλλοι παιζει να μας δώσουν μονο τις 2 που πληρώνουν αυτοι ή ειναι απαιτηση να παρουμε και εμεις αλλες δυο μαζι?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχουν απαίτηση να πάρουμε ακόμη 2. Είναι λογικό αυτό. Θα βάλουν 2 δις αυτοί, ας βάλουμε και άλλα τόσα εμείς. Δεν γίνεται να πληρώσουν μόνο αυτοί. Εξάλλου δεν μας φτάνουν μόνο 2 νέες φρεγάτες και ούτε συμφέρει να αγοραστούν μόνο 2 φρεγάτες ή υποβρύχια της χ ή ψ κλάσης. Για να συμφέρει το εγχείρημα πρέπει να αγοράσεις 4.

Ripmaker
Member
Ripmaker

λογικό ακουγεται το περίμενα. απλά πιστέυω πως ειναι κρίμα να εχουν μονο ενα Phallanx και αυτό παλιας εκδοσης γιατι φαντάζομαι οτι τα πλοια αυτά στις αρχές μιας κρισης θα εχουν να αντιμετοπίσουν πολλά συγκεντρωτικά πυρρα. Θα τις χτυπάνε με οτι εχουν οπως θα κανουμε και εμεις με το “αεροπλανοφόρο” τους.
Εκτώς και αν υπαρχουν και αλλοι τρόποι να προστατευτει το πλοιο απο πυραυλους και αυτο ειναι η τελευταια γραμμη αμυνας δεν το κατεχω το θέμα

Fingolfin
Member
Fingolfin

Συγνώμη Γιάννη, λες οι 2 πρώτες θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος. Συνεπώς θα μας δώσουν δάνειο (χρηματοδότηση=>δάνειο).
Οι άλλες δυο θα χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια δικά μας. Άρα επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων δεν παίζει. Διότι οι επιστροφές των κερδών είναι χρήματα της Ελλάδας πλέον και όχι της Γαλλίας.
Επίσης να πούμε ότι για οι επιστροφές θα πάνε σε μείωση του χρέους ή άλλες συμφωνημένες επενδύσεις. Αυτό το τελευταίο μένει να διευκρινιστεί.

aris32
Member
aris32

ας ερθουν με 32αστερ30 και ας μην εχουν camm-er . αυτοι μπαινουν και αργοτερα . η ουσια ειναι να μπει ενα searam εξαρχης και οχι phalanx .

Fingolfin
Member
Fingolfin

Το θέμα δεν είναι τόσο camm-er, aster 15 ή mica ng. Το θέμα είναι αν γίνεται να μπαίνουν ανα 4 σε κάθε κελί. Ώστε ένας Sylver να έχει 32 camm-er, aster 15 ή mica ng.

Spirit
Guest
Spirit

Προς ώρας μόνο ο CAMM και πιθανότατα η έκδοση ER φαίνεται να εχει αυτή την δυνατότητα.
Phalanx να τοποθετηθεί αντί για RAM, ειναι λάθος. Απλά θα μπορούσε να υπάρχει ένα συνδιασμός τους ή επιλογή GDM-008 αντί απλά ελαφριά πυροβόλα των 30mm

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Αυτός ο CAMM λογω μικρών διαστάσεων και αυτονομίας παρουσιάζει ενδιαφέρων για αναβάθμιση βοηθητικών πλοίων ενδεχόμενος και περιπολικών οπως τα HSY 56, μαλλον χωράει παντού και σίγουρα σε πολυ φθηνότερα πλοία.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στα HSY-56 πέρα από τους Stinger που έχουν μην περιμένει κανείς να δει CAMM ή ότι άλλο. Κάτι που εξετάστηκε είναι να έπερναν Χαρπούν αλλά γενικά το πρόβλημα με αυτά τα πλοία είναι ότι η ταχύτητα τους δεν είναι τέτοια που να μπορούν να ακολουθήσουν τα άλλα πλοία κρούσης του στόλου. (φρεγάτες, πυραυλάκατοι)
Πάντως μελλοντικά είναι πιθανό να υπάρξουν προσθήκες στον οπλισμό τους.

aris32
Member
aris32

camm και crotale μπορουν να μπουν 4αδα σε κανιστρο .

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Γνώμη μου πάντα, ακόμη και αν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια κατά την υπογραφή της σύμβασης, τουλάχιστον να υπάρξουν προβλέψεις για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων(βλέπε και αναφορά μου παρακάτω για Α-35). Η μακρύτερη έκδοση πχ που αναφέρουν κάποιοι, δεν θα κοστίσει σημαντικό ποσό ΤΩΡΑ, και θα μας λύσει τα χέρια στο μέλλον. Σχετικά τώρα με το ciws καθώς και τον γενικότερο ΑΑ οπλισμό… Είναι μεγάλη έλλειψη η μη ύπαρξη ενδιάμεσου συστήματος, μεταξύ phalanx/searam(φθηνότερο του RAM και με εκμετάλλευση των υπαρχόντων phalanx)/RAM(απίθανο)/milenium και των Aster-30. Ειδικά για ένα σκάφος που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη, πόσο δύσκολο είναι, να τοποθετηθούν A-35(που έχουν συγκριτικά… Read more »

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Παντως ο CAMM ER ενδεχόμενος να μπορούσε να αντικαταστήσει τους HAWK αλλα και τους RIM-7M στο σύστημα Βέλος.Ισως η χρήση του σαν αντιαεροπορικος πύραυλος στο ναυτικό θα έπρεπε να εξεταστεί ειδικά αν είχαμε καποια εμπλοκή στην παραγωγή του.(με τους Ιταλούς αν δεν κανω λάθος)

aris32
Member
aris32

μελλοντικα ναι . αυτη ειναι και η σκεψη μου οτι αγοραζοντας για το ΠΝ τους βαζεις για αντικατασταση των χωκ και βελος .

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Υπαρχει σε ανάπτυξη και ο iris T SLM που είδη εχουμε εμπλακη μέσω INTRACOM.
Αυτά βέβαια σε περίπτωση που τελικα επιλεχθεί αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για τις νεες φρεγάτες που προφανώς δεν θα ειναι FTI.

Ripmaker
Member
Ripmaker

Μιας και ειμαστε ολοι μαζεμένοι εδώ, να θέσω ενα σκεπτικό που εχω να μου πειτε αν εχει βάση εσεις που τα ξέρετε πολύ καλύτερα απο εμενα? Εχω την εντύπωση πως ακόμη (για λιγο ακομη) μπορουμε να σταθουμε αρκετά καλα απεναντι σε μια λιγο πιο γενική επιθεση απο τους γειτονες στον χώρο του αιγαιου (αναλογα βεβαια το ειδος του επεισοδίου θα μου πειτε)…. σε σημειο που ακομη και να χασουμε εδάφος/νησί/νησιά ή να καταφέρουν εστω να κανουν ναυτικό αποκλεισμό σε καποιο συμπλεγμα νησιών στο αιγαιο (για προς κυπρο μερια δεν εχω αποψη) θα εχουμε προκαλέσει σημαντικές απωλειες στον εχθρό. Σημαντικές εννοω… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Τώρα αγαπητέ θέτετε ένα θέμα που θέλει βιβλία ολόκληρα να αναλυθεί κι έχουν γραφτεί επ΄αυτού μύρια άρθρα. Γενικά πάντως ναι. Το παιχνίδι είναι παιχνίδι ισορροπίας. Και ότι κερδισει κάποιος (προσπαθεί να)το παίρνει χωρίς μάχη. Βλέπε Ίμια όπου με κρίση, λάθος χειρισμούς, επέμβαση Αμερικάνων κυρίως και μπόλικες τσιρίδες από εδώ μεριά φάγαμε το γκολάκι κι έχουμε τις γκρίζες ζώνες. Πάει το μάτς, θρηνήσαμε και τρεις. Το πρωτάθλημα όμως συνεχίζεται, τα κόζια για διάφορους λόγους που ξέρετε αλλάζουν και πάμε να το γυρίσουμε. Πάμε – να το πω – στις τελευταίες αγωνιστικές που θα κρίνουν τον πρωταθλητή. Κι εδώ είναι που έχουμε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Αν και εφόσον οι Γάλλοι χρηματοδοτούν μόνο την αγορά Belharra και δεν δουλευόμαστε μεταξύ μας… μια καλή λύση θα ήταν να πάμε σε περισσότερα πλοία έστω και υποεξοπλισμένα και εξηγούμε:
– Δίνεται η δυνατότητα επιλογής ενός μόνο ραντάρ περιστρεφόμενης διάταξης SeaFire 500
– Εξοπλισμός μόνο με 2 Α50 sylver στην αρχή και υποδομή για άλλα δύο στο μέλλον, με 10 ASTER-30 bl.1 NT και 24 CAMM-ER.
– Επιλογή σόναρ Captas-2, αντί του Captas-4 compact.
Με αυτή την διαμόρφωση ίσως είναι εφικτό να πάμε για 6 πλοία αντί για 4.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Όντως, αν δεν έχεις τα χρήματα δε μπορείς να ζητάς και 24 aster 30 και 8 mdcn και επιπλέον 16 mica ng και 12-16 exocet σε κάθε πλοίο.
Μπορείς όλα αυτά να τα βάλεις σε 2-3 πλοία και τα υπολοιπα 3-4 να είναι σε ASW διαμόρφωση που είναι πολύ πιο οικονομική.
Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω, οι freda θα κοστίσουν, στο γαλλικό ναυτικό, κοντά στο 1 δις, ενώ οι fremm κόστισαν 650 εκατομμύρια περίπου.

aris32
Member
aris32

προτιμω 2+2 κομπλε . αν ειναι να παρεις πλοιο να παρεις και να κανεις την διαφορα . πχ στελνεις μια belhara κομπλε με μια μεκο και μια εκσυχρονισμενη S στην μεσογειο . απλα δυσκολευεις τοσο τον εχθρο που θα χρειαστει συνδυασμο αεροπλανων πλοιων και υποβρυχιων για να σου κανει ζημια .

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αν αποκτηθεί ένας αντιαεροπορικός πύραυλος για τα πλοία αεράμυνας αυτός δεν γίνεται να αφορά 10 πυραύλους ανά πλοίο. Και ούτε γίνεται να κάνουμε συλλογή πυραύλων (Aster-30, CAMM, Scalp Navale, συν oι ESSM, τα RAM κτλ) και γενικά οπλικών συστημάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τουρκική αεροπορία με 237 F-16, ,,τουμπανιασμένα,, με ηλεκτρονικά και όπλα, αύριο με στελθ F-35, σε απόσταση 6 λεπτά από την Κύπρο, με το εμείς να θέλουμε πλοία αεράμυνας και γράφεις για 10 Aster-30 στο κάθε πλοίο. Έτσι θα κατεβάσεις τις Μοίρες των τουρκικών μαχητικών που θα έρχονται ,,με χίλια,, προς το μέρος σου ?? Κατά τα άλλα σχολιάζεις πριν στον κάδο για τα Σούπερ Πούμα του Π.Σ, τι έχουμε ακούσει να λένε από το Γιάννη. Ακόμη και οι 32 Aster-30 δεν επαρκούν λένε από το ΓΕΝ ενώ οικονομικά δεν είμαστε για περισσότερους πυραύλους. (για κάποιους που ονειρεύονται Α.ΒURKE και ΤIKO… Read more »

Larisaios
Member
Larisaios

Τη μια γράφεις ότι ακόμα και 32 Aster 30 δεν επαρκούν, την άλλη μας γράφεις ότι μόνο αυτοί έχουν συμφωνηθεί και όχι CAMM ER (ή MICA-VL). Δηλαδή ηλίθιοι είναι αυτοί οι Ναύαρχοι του ΠΝ και δε βλέπουν ότι με 32 βλήματα δε γίνεται δουλειά; Και μάλιστα θέλουν να πάρουν τα πιό ακριβρά βλήματα που υπάρχουν; μόνο; Και απο πάνω μας κοπανάς ότι οικονομικά δεν είμαστε για παραπάνω πυραύλους (γιατί προφανώς σου του είπαν και αυτό οι γνωστές πηγές σου) Tι λές, να το κλείσουμε το μαγαζί να πάμε για ύπνο;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι ναύαρχοι δεν αποφασίζουν για το τι θα αγοράσει το ναυτικό. Η πολιτική ηγεσία αποφασίζει. Το Π.Ν δεν θέλει γαλλικές φρεγάτες. Τον MICA VL τι να τον κάνουμε ?? Να καταρρίπτουμε F-35 και F-16 που θα είναι σε απόσταση 10 χλμ από το πλοίο ? Σου είπαν μήπως οι γάλλοι ότι αφήνουν να βάλουμε CAMM ER στις Μπελαρά ? Γιατί πουθενά αλλού δεν το έχουν πει ότι αφήνουν. Δεν στέκει συνδιασμός μερικοί Aster-30 και ελαφρώς πιο μερικοί CAMM ER ή ότι άλλο αντίστοιχο. Το Π.Ν θέλει ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες. Σε αντιαεροπορικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς θέλει τον αμερικανικό SM-2. Για… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Τα σαινια του ναυτικού, τι λένε τότε για τους mica ng; Θα είναι διαθέσιμοι όταν θα είναι και οι belharra, με εμβέλεια πλησίον του essm. Προφανώς, οι Γάλλοι δεν έχουν αντιρρήσεις. Το αντεπιχείρημα ποιο είναι; Ότι το ΠΝ δεν θέλει γαλλικά πλοία; Μήπως να το πάρουν απόφαση και να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα και να μη σαμποτάρουν τα πάντα με βλακωδεις εισηγήσεις, τους περνάει από το μυαλό;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Γράφεις, αυτά τα προβλήματα λύνονται δια της απλής μεθόδου της σύμβασης FOS.
Είναι πράγματι τόσο απλή η μέθοδος που γράφεις (για να γελάσουμε όσοι ξέρουμε τι συμβαίνει) που έχε υπόψη ότι δεν συνηθίζεται να υπογράφονται FOS. Πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να υπογραφεί μία FOS.

Larisaios
Member
Larisaios

Επειδή το ελληνικό ΥΕΘΑ σκάει γάιδαρο μέχρι να υπογράψει σύμβαση FOS, αυτό δε σημαίνει ότι είναι τίποτα φοβερό και τρομερό, εμείς τα κάνουμε δύσκολα. Λεφτά για ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες, μόνο για τις γαλλικές. Αλήθεια, ξέρουμε τι θέλει το ναυτικό; γιατί όλο το ένα τους μυρίζει και το άλλο τους βρωμάει. Τις ολλανδικές μεταχειρισμένες L τις αφήσαμε να μας ξεφύγουν. Οι KIDD δε μας άρεσαν γιατί ήταν λέει πολύ μεγάλες για τη Σαλαμίνα. Τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga ειναι πολύ ακριβά για το ελληνικό ναυτικό λέει. Οι FREMM δεν μας κάνουν ούτε αυτές λέει. Ε τι στην ευχή θέλουν… Read more »

Spyros
Member
Spyros

«Πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να υπογραφεί μία FOS.»

Στην χώρα μας, ναι.

Οπουδήποτε αλλού, το να αγοραστεί αεροσκάφος, πλοίο, υποβρύχιο ή άλλο τόσο ακριβό μέσο και να μην υπάρχει FOS σαν όρος στην αρχική σύμβαση αγοράς, είναι σκάνδαλο για το οποίο παραιτούνται πολιτικοί (και όχι μόνον).

Fingolfin
Member
Fingolfin

1ον: 32 αστερ ειναι αρκετοι σε 4 πλοία. Οι 10 όχι, αλλά πενία τέχνες κατεργάζεται.

2ον: Το ναυτικό δε θα αντιμετωπίσει μόνο του τα τουρκικά φ16, έχουμε και εξαιρετικη αεροπορική δύναμη.

3ον: 32 αστερ (χωρίς άλλους 16 mica;) συνολικά για α/α άμυνα και θα πάει 1 δις ανα πλοιο; Μήπως θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας και είναι το κόστος τόσο υψηλό. Για 1 δις πλοίο, όπως λες, περίμενα 24 αστερ, 8 mdcn, 16 exocet και 16 mica, τουλάχιστον.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tην εξαιρετική αεροπορική δύναμη που την είδες ??
Όταν π.χ πετάνε τα 2 από τα 16 M-2000EGM, τα 2 από τα 14 C-130, και είναι χαμηλές ως πολύ χαμηλές οι διαθεσιμότητες σε ότι πετάει (και όχι μόνο) πες μου που είναι η εξαιρετική αεροπορική δύναμη ??

Larisaios
Member
Larisaios

Αυτά είναι προβλήματα που λύνονται δια της απλής μεθόδου της σύμβασης FOS. Και είναι κι άλλα αεροσκάφη στο δυναμικό της ΠΑ.

Έχω προσέξει ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα ποστ σου διακατέχονται απο ένα στείρο αρνητισμό. Ότι κι αν γίνεται στην Ελλάδα είναι για σένα μάταιο ή λανθασμένο. Ότι γίνεται στην Τουρκία είναι σωστό, καλοσχεδιασμένο και στο πλαίσιο μιας ορθής στρατηγικής. Αν δεν έγραφες σωστά Ελληνικά θα έλεγα ότι είσαι ένα ακόμη απο τα τρολ του Ερντογάν…

Spirit
Guest
Spirit

Αλλο τι θέλει ο καθένας άλλο τι ειναι εφικτό… Τα δεδομένα ειναι του ΠΝ ειναι φρεγάτες S και ΜΕΚΟ Η πρόταση που έκανα εγινε προφανέστατα για να αντικατασταθούν όλες οι S με 6 υπο-εξοπλισμένες (αρχικά) Belharra. Και θεωρείς για να καταλάβω λίγο το 6×12 ASTER-30 σε σχέση με την σημερινή κατάσταση; Εσύ που λές ότι δεν γίνεται πόλεμος μεταξύ κρατών του ΝΑΤΟ και θα διαρκέσει και ώρες; Για να ξέρουμε τι λέμε και που βρισκόμαστε… η πρόταση γίνεται για τους προφανείς παραπάνω λόγους. Δεν είπα πουθενά ότι αυτό που χρειαζόμαστε ή αυτό η ιδανική λύση. Είναι μια λύση ώστε να… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Η προϊστορία των ΕΕΔ με τα υποεξοπλισμένα συστήματα, είναι εξαιρετικά αρνητική, ώστε να πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πως θα συμπληρωθεί ο οπλισμός μελλοντικά. Σχετικά με τους camm, δεν έχουμε λόγο να στραφούμε στον κατ’ουσίαν βρετανικό πύραυλο, ειδικά με τις όποιες ενστάσεις φέρουν οι Γάλλοι (που δύσκολα θα χρηματοδοτούσαν ανταγωνιστικό σύστημα). Η ώριμη επιλογή είναι είτε ο mica ng(άμεση ή μελλοντική τοποθέτηση σε Α-35), είτε η ενασχόληση μας με τον υπό μελέτη, quad-packed aster-15 για χρήση από A-50/70. Προσωπικά και επειδή τα κελιά στη δεύτερη περίπτωση είναι δεδομένα, θα κοιτούσα προς τη πρώτη περίπτωση. Σχετικά με το sonar, ειδικά στα πλαίσια της… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Πιο ώριμη από τους CAMM δεν υπάρχει, αν στο μέλλον δούμε άλλο πύραυλο σε quad-pack μένει να το δούμε…
Για έχουμε μια εικόνα το τι λέμε “υποεξοπλισμένα συστήματα” όταν η σημερινή κατάσταση του ΠΝ ειναι αυτή που ειναι. ακόμα και στην εκδοχή που ανέφερα δεν θα υπάρχει πιο τεχνολογικά προηγμένο ποίο στην περιοχή και αυτό μας φαίνεται «υποεξοπλισμένο»; Μάλλον θα έχουμε χάσει ελαφρώς το μέτρο νομίζω.
Μια Belharra με 10-12 ASTER-30, 20-24 CAMM-ER, Captas 2 VDS, περιστρεφόμενο SeaFire 500 σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα του ΠΝ θα είναι κοσμογονία… αποσύροντας παράλληλα όλες τις “S”

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Ώριμη επιλογή ως σκεπτικό. Δεν λέω ότι ο Μικά ng είναι σε πιο ώριμο στάδιο εξέλιξης από τον camm. Το να μπουν μερικά κελιά a-35 με τους τρόπους που ανέφερα, δεν είναι τπτ φοβερό. Τα 32 κελιά a-50/70 είναι σχετικά λίγα για να φορτώνονται με πυραυλακια ακόμη και σε τετράδες. Για το sonar πόσο περιμένεις να εξοικονομήσεις από το captas 2; Αξίζει η τσιπια αυτή να χάσεις πχ ένα πλοίο από εχθρικό υποβρύχιο; Επίσης, εφόσον μπει το sonar, δεν θα αλλάξει μέχρι να αποσυρθούν τα πλοία… Υ.γ οι Ναύαρχοι που μιλάνε κάποιοι, μάλλον είναι μουτσοι… Ή σχιζοφρενείς… Σχετικά με σχόλιο… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ο απλός CAMM ειναι ήδη επιχειρησιακός, το επόμενο διάστημα αναμένεται και η ER από την Ιταλία, ο MICA NG τώρα θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Για το Captas 2 εχεις ένα δίκιο σε σχέση με την επιλογή του Captas 4 Compat, η εξοικονόμηση είναι max 2-3 εκ € ανά σόναρ από οτι υπολογίζω δεν κάνει και την μεγάλη διαφορά. Γενικότερα όμως γίνεται ένα λάθος όταν προσπαθούμε να κάνουμε τις Belharra καθαρά πλοία AAW αγώνα. Νομίζω το πλέον ορθολογιστικό ειναι να έχουμε στο μυαλό μας μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με έμφαση στον AAW που θα αντικαταστήσει τις S, οπότε μην τρελαινόμαστε με… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Έχεις αρκετά δομημένο σκεπτικό. Το ζήτημα είναι η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα. Αντικατάσταση των S μπορούμε να έχουμε από μια μεγεθυμένη gowind ή από μτχ σκάφη. Η ενδεχόμενη αγορά belharra είναι για πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Οι aster-30 και οι mdcn, είναι η αιχμή του δόρατος και δεν θα έπρεπε να γίνουν εκπτώσεις στον αριθμό που θα φέρονται από κάθε πλοίο (άρα και η θυσία κελιών για πυραύλους μικρότερης εμβέλειας). Τόσο δύσκολο/ακριβό είναι να βρεθεί αυτός ο ριμαδοχωρος για έστω μελλοντική εγκατάσταση A-35; Βάλε ότι θέλεις μέσα… Προσωπικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και την προοπτική βιομηχανικής συνεργασίας… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου, αλλά μόνο με Α-35 δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται χώρος για δύο επιπλέον Α-50 για να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση του μεταφερόμενου φορτίου. Όσο για το διαθέσιμο χώρο και σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα γνωστής ιστοσελίδας, στην επιμηκυμένη εξαγωγική Belharra τουλάχιστον κάποια A-35 ειναι δυνατό να τοποθετηθούν. Το θέμα είναι ότι χρήματα για να φορτωθούν τέρμα αυτά τα πλοία δεν υπάρχουν. Κάθε ASTER-30 ίσως να φτάνει και τα 4εκ. Οπότε το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει η υποδομή ώστε στο μέλλον να τοποθετηθούν επιπλέον sylver και πύραυλοι. Σε αυτό που καιγόμαστε είναι για νέα πλοία ώστε να… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Μα εννοείται πιστεύω, πως και οι 2, αναφερόμαστε σε belharra με 32 θέσεις εντός A-50/70. Ακριβώς δε, επειδή δεν μιλάμε για καθαρά πλοία ΑΑW(απουσία δεύτερου ραντάρ, σχετικά λίγες θέσεις εκτόξευσης AAW πυραύλων σε σχέση με πλοία AAW), πιστεύω πως για τις ανάγκες μας, 24 Aster-30, 8-16(μελλοντικά) exocet block IIIC και 8 MdCN ΜΑΖΙ με 24 πυραύλους μικρότερης εμβέλειας(+ ciws) φτάνουν και περισσεύουν! Αυτός είναι ο λόγος που έχω λυσσάξει για A-35. Θεωρώ πως 32 θέσεις για Aster-30/MdCN, είναι επαρκέστατοι μόνο αν συνεπικουρούνται από ξεχωριστούς εκτοξευτές για πυραύλους κατηγορίας mica/camm/ster-15. Τώρα, αν σε πρώτη φάση, επειδή δεν βγαίνουν τα κουκιά για… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στις Mπελαρά δεν θα υπάρξουν CAMM. Τα α/α όπλα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής-γαλλικής πλευράς είναι μόνο οι ASTER-30.

Spirit
Guest
Spirit

Αναλυτικότερα, λίγο να αναλύσω γιατί είναι λάθος. Λόγω κόστους και απειλών που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην επιφάνεια της θάλασσας όπως για πύραυλοι επιφανείας, είναι παντελώς ασύμφορο να γίνεται χρήση ASTER-30, πέραν τους κόστους του πυραύλου, η εμβέλεια εντοπισμού είναι αρκετά κοντά στις εμβέλειες των ΑΑ πυραύλων σημείου ESSM κ CAMM-ER, συνεπώς δεν δικαιολογείται η χρήση του ASTER-30.
Για αυτό άλλωστε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φορτίο πέρα από μεγάλης εμβέλειας πυραύλους έχουν και φορτίο α/α σημείου.
Αντίθετα δικαιολογείτε η χρήση του εναντίων μαχητικών και λοιπόν στόχων υψηλής οικονομικής και στρατιωτικής αξίας…

Ιταλος
Guest
Ιταλος

ο aster30 λογω booster εχει πολυ μεγαλη ελαχιστη εμβελεια εμπλοκης (3km) , δεν ειναι μονο οτι ειναι πανακριβος. Εναν sea-skimming πυραυλο λογω αναγλυφου θα αργησεις πολυ να τον δεις , το καλυτερο ρανταρ να εχεις …. Εκει μπαινει το ταπεινο ελικοπτερο/uav/orion εαν εχεις , και μεσω link σου μεταφερει την πληροφορια , γιατι βλεπει με αλλη ανεση απο ψηλα οπως και να το κανεις

Fingolfin
Member
Fingolfin

1ον: 32 αστερ ειναι αρκετοι σε 4 πλοία. Οι 10 όχι, αλλά πενία τέχνες κατεργάζεται.

2ον: Το ναυτικό δε θα αντιμετωπίσει μόνο του τα τουρκικά φ16, έχουμε και εξαιρετικη αεροπορική δύναμη.

3ον: 32 αστερ (χωρίς άλλους 16 mica;) συνολικά για α/α άμυνα και θα πάει 1 δις ανα πλοιο; Μήπως θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας και είναι το κόστος τόσο υψηλό. Για 1 δις πλοίο, όπως λες, περίμενα 24 αστερ, 8 mdcn, 16 exocet και 16 mica, τουλάχιστον.

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Απο οτι φαίνεται το κρίσιμο ερώτημα ειναι εμβέλεια ή ποσότητα; Νομιζω η ποσότητα ειναι πιο σημαντική παράμετρος.Μια σημαντική για εμενα παρατήρηση, τελικα όλο το Αιγαίο δεν θα βρίσκεται πρακτικά στην εμβέλεια των S 400;;;