Η Naval Group προτείνει την πώληση δυο φρεγατών FTI/[email protected] στην Ελλάδα

110
12272

Η Naval Group έχει προτείνει την πώληση στην Ελλάδα δύο φρεγατών FTI/[email protected], αναφέρει στο «Defense News» ο Διευθύνων Σύμβουλός της Hervé Guille. Στο δημοσίευμα, ο Guille φέρεται να λέει ότι η κατασκευή των πλοίων θα γίνει μαζί με εγχώριο συνεργάτη, εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή. Εξαγωγική έκδοση της FTI αποτελεί η [email protected]

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!

Η «Π&Δ» έχει αναφερθεί στο ζήτημα των FTI/[email protected] αρκετές φορές, ωστόσο, η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και αποδίδεται στον ανώτατο αξιωματούχο της γαλλικής εταιρείας.

Η είδηση της συζήτησης για την συζήτηση αγοράς φρεγατών κλάσης [email protected] από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μάλλον «κοινό μυστικό» εδώ και αρκετό καιρό.

H πραγματική τεχνολογική «επανάσταση» στο Αιγαίο μπορεί να έλθει με την έλευση του SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος φρεγατών FREMM-ER, αλλά τελικά επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό η έκδοση FREDA ως πιο συμβατική και χαμηλού κόστους λύση με το ενισχυμένο ραντάρ Herakles. Η γαλλική πλευρά εμμένει στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz), που χρησιμοποιείται και στο Herakles (αλλά και από το SPY-1D στα πλοία AEGIS του Αμερικανικού Ναυτικού), ως έναν καλό συμβιβασμό για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ MFR.

Το SF-500 καλύπτει εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 500+ km για στόχους TBM ή 400+ km για αεροδυναμικούς στόχους σε τόξο 360 μοιρών (με συνεχή κάλυψη σε αζιμούθιο, αφού σε σύγκριση με τα Herakles και Kronos δεν απαιτείται μηχανική περιστροφή της κεραίας) και 90 μοίρες σε ανύψωση. Για στόχους επιφανείας η εμβέλεια φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 ίχνη. Κάθε πλαίσιο στοιχειοκεραίας αποτελείται από 12 module με 8 υπομονάδες έκαστο (96 συνολικά) και σχηματίζει περισσότερες από 100 δέσμες εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης στοιχείων και πολύ υψηλές δυνατότητες ιχνηλάτησης.

Έναρξη παραγωγής του ραντάρ Sea Fire που θα εξοπλίσει μεταξύ άλλων και τις [email protected] (βίντεο-factsheet)

H ύπαρξη πλοίων με ραντάρ επιπέδου SF-500 στο Αιγαίο θα φέρει δραματικές ανακατατάξεις στην Ισορροπία Δυνάμεων, ειδικά αν θα συνδυαστεί με πυραύλους Aster 30B1NT. Στα όπλα της FTI αλλά και της νέας ιταλικής Φ/Γ PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) θα προστεθεί και ο υπό ανάπτυξη ASTER 30B1NT, ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2023, συμπίπτοντας με την παράδοση της FTI. Το νέο βλήμα θα προσδώσει ευρύτερες δυνατότητες ATBM συγκριτικά με τον ASTER 30B1 διατηρώντας το μέγεθος, τον όγκο και τον κινητήρα αρχικής προώθησης του τελευταίου. H ουσιαστική αλλαγή είναι η χρήση νέου υπολογιστή ελέγχου του βλήματος και νέου ερευνητή υψηλότερης γωνιακής ανάλυσης και ζώνης συχνοτήτων Ka (26,5-40 GHz), που παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια πρόσκτησης στόχου, αναβαθμίζει την ανθεκτικότητα στα ECM και αυξάνει την πιθανότητα απευθείας πλήγματος στον στόχο (hit-to-kill).

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

O ASTER 30B1, που χρησιμοποιείται στο χερσαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, παρείχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων TBM κατηγορίας Scud (βεληνεκούς 600 km), ενώ το νέο βλήμα προσθέτει δυνατότητα αντιμετώπισης βλημάτων SRBM και MRBM (βεληνεκούς 1.500 km) ή TBM με κεφαλή RV (Re-entry Vehicle). Είναι προφανές ότι η έκδοση ASTER 30B1NT δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως χωρίς υπόδειξη στόχου (Cueing), κάτι που δεν κάνει το ραντάρ Herakles στις FREMM και FREDA αλλά ούτε και το ραντάρ Kronos στις ιταλικές FREMM. Συνεπώς θα μπορούσε να αποκτηθεί από το ΠΝ ως αντίμετρο στην έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας στον τομέα των TBM μόνο στην περίπτωση απόκτησης της FTI. Με λίγα λόγια, οι [email protected] στο Αιγαίο θα μπορούν να αντιμετωπίζουν και επιθέσεις από τους Yildirim/BORA, ειδικά σε συνεργασία με το σύστημα αεράμυνας και τις πυροβολαρχίες Patriot.

Aster 15/30, game changer στο Αιγαίο (video)

Φυσικά οι [email protected] θα μπορούν να εξοπλιστούν και με πυραύλους SCALP Naval, ενώ θα φέρουν και τους προηγμένους MM40 Exocet BlockIII. Ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα πλοίο με εξαιρετικές δυνατότητες, αντάξιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θα υπηρετήσει για πολλές δεκαετίες, επαναφέροντας την ποιοτική υπεροχή στην χώρα μας.

 

110 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 2 = τεραστιο κοστος υποστηριξης

  Πρεπει να μιλουμε για 4+2. Τιποτα λιγοτερο. Αλλιως απλά θα βαλουμε το χερι πολυ βαθεια στην τσεπη.

  • συμφωνώ, οικονομοτεχνικά τουλάχιστον 2+2 ή ακόμη καλύτερα 4+2, αλλά φοβάμαι ότι θα μείνουμε στο 2 και πάλι καλά να λέμε….

 2. Σαν να λέμε οτι 3 Sea Fire 500 καρφωμένα σε βουναλάκια, θα μπορούσαν να καλύψουν 4 τομείς γύρω γύρω από Ελλάδα. Με ή χωρίς πυραύλους. Και με το ρανταρ των S300 να φέρνει βόλτες συν τους Patriot & Hawk ( ή μελλοντικά AMRAAM)

  Χμμμμμ

 3. …η κατασκευή θα γίνει με εγχώριο συνεργάτη, εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή…χμμ…βλέποντας την πρόταση της ΟΝΕΧ στην ΔΕΘ;

 4. Γιατί με τα λεφτά για 2 [email protected] δεν αγοράζουμε μόνο τα Γαλλικά ηλεκτρονικά και όπλα σε Ελληνικές σχεδιάσεις όπως η Als-125 ή η Als-140 που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερες κυψέλες για όπλα? Ή μήπως οι Γάλλοι είναι φίλοι μας μόνο όταν αγοράζουμε “γουρούνι στο σακί”? Και μόνο το γεγονός οτι το Ελληνικό Ναυτικό θα βάλει αυτά τα ηλεκτρονικά σε δικά του πλοία είναι ικανό για έκρηξη πωλήσεων για τους Γάλλους. Θυμηθείτε τις πυραυλακατους με τους Εξοσετ που ούτε οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν ήθελαν να βάλουν σε υπηρεσία! Τι έγινε μόλις τους υιοθέτησε το ΠΝ? Χεστηκανε στο τάλιρο! Γιατί μια φορά δεν το εκμεταλλευόμαστε και μόνο να αγοράζουμε ξέρουμε κάτι που σχεδιάστηκε για άλλους? Με 16 κυψέλες άντε με 32 τι οπλα θα πρωτοφορέσει η [email protected]? Οι κυψέλες τις δεν είναι Μκ41 να δέχονται τετράδες απο πυραύλους!!!!

  • Γιατί οι ελληνικές σχεδιάσεις γραμμές επί χαρτιών και το R&D θα το φάμε όλο εμείς. Όταν το κάναμε με τους ξένους επί καλών εποχών μας έβγαινε θεόξινο, η σκέψη και μόνο της υλοποίησης ελληνικού σχεδίου θα έπρεπε να μας προκαλεί συλλογικό μετατραυματικό στρες…

   • Πάντα έτσι σκεφτόμαστε γιαυτό δημιουργήσαμε τόσα χρέη και προπαντός ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ. Κατά τα άλλα κάνουμε συλλαλητήρια για την Μακεδονία αλλά τρέχουμε να προσκυνήσουμε τον κάθε Γάλλο μην τυχόν και εξοικονομήσουμε στο εγγύς μέλλον λίγα “φράγκα” για να μπούμε και εμείς στο δημόσιο να “γλύψουμε” κανένα κοκαλάκι. Έτσι δεν γίνεται Ελλάδα ούτε σώζονται “Μακεδονιες”..

    • @antonios Δεν θα έλεγα ότι σκεφτόμασταν ανέκαθεν έτσι. Οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτω εγώ την υλοποίηση του ελληνικού “σχεδίου” ουδεμία σχέση έχουν με την πολιτική αναλγησία ή συμφεροντολογία, τα παρασκηνιακά γεωπολιτικά παιχνίδια προς ικανοποίηση οραματιστών της κακιάς ώρας, τις under-the-counter συναλλαγές, ή τα ερυθρού αποχρώσεως ιδεολογήματα, τα οποία είναι και οι αιτίες που η ελληνική αμυντική βιομηχανία ουδέποτε άνθισε και η εθνική άμυνα ανέκαθεν κούτσαινε. Αυτά δημιούργησαν χρέη και δουλικότητα φίλτατε, όχι η αυτονόητη απορία αφελών τύπων σαν κι εμένα που έχουν το θράσος να αναρωτιούνται πως στον κόρακα μια χώρα που ενώ διαμηνύει οδυρόμενη ότι δεν έχει λεφτά να φάει θα ξοδέψει ανείπωτα ποσά για να κάνει πειράματα, με την ψευδαίσθηση μάλιστα ότι ενώ δεν έχει προηγούμενη εμπειρία αυτά θα πετύχουν πάραυτα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δυνατότητες όσο το δυνατόν πιο σύντομα και δε περισσεύουν, τουλάχιστον όχι σε αυτό τον τομέα, κονδύλια για να επιδοτούμε μαθητευόμενους μάγους που θα κληθούν να πάνε απ’το 0 στο 100 στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που εμείς χρειαζόμαστε. Νομίζω πως η απορία μου δεν είναι παράλογη…

   • Αν συνεχώς έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, τότε εμείς οι ίδιοι υποσκάπτουμε & ναρκοθετούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες της νεολαίας και της προοπτικής της Ελληνικής κοινωνίας.
    Οι πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα προς αποφυγή και όχι σαν αιτιολόγηση αποφάσεων για προμήθειες από το εξωτερικό.
    Είναι καιρός να αναλάβουν νέοι σοβαροί άνθρωποι, που υπάρχουν αρκετοί, με νέες αντιλήψεις και νοοτροπία για να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη.
    Η νεολαία πρέπει να προσφέρει έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης & μιζέριας.
    Δεν υπάρχει στα χαρτιά, γιατί απλά δεν τους δόθηκε ευκαιρία να προχωρήσουν σε λεπτομερή σχεδιασμό.
    Οφείλουν οι Έλληνες πολιτικοί να δώσουν αυτή την ευκαιρία στους νέους και να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι μοναδικά

    • @ivychris Το βλέμμα μου δεν είναι στραμμένο στο παρελθόν. Ατενίζει όμως το μέλλον με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος και τις συνθήκες του σήμερα. Πολύ φοβάμαι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος, εκτός του ότι έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για το αν έχουν πράγματι εκλείψει (πράγμα που επηρεάζει άμεσα τη διεκπεραίωση τιτάνειων εγχειρημάτων όπως καλή ώρα η ναυπήγηση εγχώριου πλοίου), έχουν αφήσει πλήθος ζημιών οι οποίες δεν είναι του παρόντος να διορθωθούν, και σίγουρα όχι με τέτοιο τρόπο. Δεν αμφιβάλλω για τη δυναμική του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Αμφιβάλλω για την ικανότητά μας να τους χρηματοδοτήσουμε για να κάνουν κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις τους, και άρα νομοτελειακά θα μας κοστίσει σε χρόνο, χρήμα και δυνατότητες πολύ περισσότερο απ’ότι η αγορά ενός έτοιμου σχεδίου από το εξωτερικό. Δεν αντιτίθεμαι στην ύπαρξη μεγάλης αμυντικής βιομηχανίας, την οποία άλλωστε στην κοσμοθεωρία μου αντιμετωπίζω σχεδόν ως προϋπόθεση για απτή, πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Αντιτίθεμαι σε μια μάλλον αφελή αντιμετώπιση τέτοιων έργων ως εξαρτώμενα μονάχα από το “μεράκι” και το “φιλότιμο” του προσωπικού που θα εργαστεί σε αυτά, και όχι από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας (απλή πρόσθεση, R&D+procurement > procurement) ή την υφιστάμενη τεχνογνωσία, την οποία κατέχουν μάλλον λίγοι σχεδιαστικοί οίκοι παγκοσμίως τους οποίους όμως θέλουμε να…ανταγωνιστούμε(!), ή από τα πιεστικότατα χρονικά περιθώρια που επιβάλλουν να μπουν νέα όπλα στη θάλασσα χωρίς καθυστερήσεις που μπορούν να αποφευχθούν.

     Ας απαγκιστρωθούμε επιτέλους από αυτή την ελιτίστικη δοξασία που θέλει την Ελλάδα να είναι ικανή για τα πάντα “φτάνει να της δοθεί η ευκαιρία”. Κοιτάξτε όλα τα άλλα αναρίθμητα παραδείγματα πετυχημένων και αποτυχημένων αμυντικών βιομηχανιών και βγάλτε συμπεράσματα από τις εμπειρίες τους. Η Τουρκία ξεκίνησε μήπως από το μηδέν και είπε “ας φτιάξουμε ένα πλοίο ή ένα TFX (κακή ιδέα, παρεμπιπτόντως)”; Ή μήπως ξεκίνησε με μικρά και αργά βήματα, υπό την κάλυψη μιας ακμάζουσας οικονομίας, σε περιβάλλον αφθονίας κρατικών πόρων και με τη φρόνιμη απόκτηση τεχνογνωσίας/συνεργασιών από το εξωτερικό όπου αυτό ήταν εφικτό για να δει αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών; Και με παράλληλη απόκτηση “μεγάλων” συστημάτων σταθερά από το εξωτερικό… Η Ινδία μήπως, που κάτι “εθνικά τυφέκια” πιθανώς τους κόστισαν ζωές σε μάχες και κάτι LCA τους κόστισαν μαλλιοκέφαλα, κι αυτό με κρίσιμα υποσυστήματα από το εξωτερικό; Η Ρωσία δε, που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα στην κατασκευή μεγάλων ναυτικών μονάδων; Θα αγνοήσουμε όλη αυτή τη συσσωρευμένη παγκόσμια εμπειρία για χάρη της “ελληνικής δυναμικής”; Ή μήπως θα καταστρώσουμε ένα πραγματιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της αμυντικής βιομηχανίας ώστε αυτή να επιτύχει πραγματική, βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου χωρίς να έχουμε περιττές τραγωδίες;

     • Αν αυτή ή συζήτηση πού ξεκινήσατε καί οι αναρωτήσεις πού δημιουργούνται , απασχολούσαν ( σέ κάποιο μικρό βαθμό ) τήν πολιτική καί οικονομική ελίτ τής χώρας , θά είχαμε ξεκινήσει τό πρώτο βήμα τού σωστού δρόμου ….

     • Ελιτίστικες δοξασίες και τα συναφή δεν με αφορούν και δεν ανήκα ποτέ σ΄αυτή την συνομοταξία.
      Όμως η ναυπηγική βιομηχανία δεν ξεκινά από το μηδέν.
      Τα παραδείγματα των ΜΕΚΟ, U-214, κλάση Μαχητής, Προμηθέας έχουν αποδείξει ότι οι υποδομές & η τεχνογνωσία κατασκευής & ενεργοποίησης εκατοντάδων υπεργολάβων-βιοτεχνιών υπάρχει.
      Επίσης υπάρχει η δυνατότητα κοινοπραξίας των Ελληνικών Ιδιωτικών & Επιστημονικών/Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με έμπειρα μελετητικά σχεδιαστικά “ιδιωτικά” γραφεία του εξωτερικού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο το ρίσκο & η αβεβαιότητα σχεδίασης, αν και πλέον οι βιβλιοθήκες & τα έτοιμα software ελαχιστοποιούν αυτό τον κίνδυνο.
      Εξυπακούεται ότι ο σχεδιασμός & κατασκευή ναυτικών πλοίων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα μηχανικά-μηχανολογικά-ηλεκτρονικά & ηλεκτρολογικά εγχειρήματα, δεδομένου ότι ένα πολεμικό πλοίο είναι ένα σύστημα σύνθετων συστημάτων, η ενσωμάτωση των οποίων συνήθως περιλαμβάνει πολλούς σχεδιαστές, μηχανικούς και τεχνικούς προερχόμενοι από διαφορετικές εταιρείες των κατασκευαστών εξοπλισμού & των υπεργολάβων.
      Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προμήθεια, ακόμη και σχεδίαση, θα όφειλε μια “σοβαρή” κυβέρνηση να καθορίσει τις δυνατότητες & τον επιθυμητό εξοπλισμό του πλοίου και, το πιο σημαντικό για τους φορολογουμένους,
      να καθορίσει το “μέγιστο κόστος/πλοίο” καθώς και το “συνολικό κόστος” της επένδυσης.
      Τελικά, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι είναι πρόθυμη να πληρώσει η Ελλάδα για απόκτηση αυτών των στρατιωτικών ικανοτήτων και ποιο είναι το ανώτατο όριο που δεν μπορεί να υπερβεί!!!
      (κοινώς λεγόμενο Cost-Capability Challenge)
      Δυστυχώς, οι δαπάνες του budget πρέπει να καθοριστούν πολύ νωρίς στη διαδικασία απόκτησης του πλοίου, όταν μόνο απαιτήσεις ικανότητας και έννοιες σχεδιασμού θα είναι διαθέσιμες.
      Η πληροφόρηση αφορά μια σειρά ερευνών, μελετών & προτεινόμενων σχεδιαστικών ιδεών που αποσκοπούν στη διερεύνηση της σχέσης κόστους/δυνατότητες, σε σχέση με την επιλογή νέου σχεδίου Εθνικού πλοίου ή έτοιμου σχεδίου από την διεθνή αγορά (MOTS/military-off-the-shelf).
      Αυτή είναι μια υποχρεωτική πρόωρη εργασία που αποτελεί μεγάλη πρόκληση γιατί πρέπει να γίνει από το ΥΠΕΘΑ χωρίς την συμβολή ή συμβουλή, αν θέλεις, της ναυπηγικής βιομηχανίας (για ευνόητους λόγους).
      Ιστορικές πληροφορίες από γνωστά σχέδια και δεδομένα κόστους για επιλεγμένα μεγάλα συστήματα και εξοπλισμό παρέχουν τις πρώτες προσεγγίσεις του κόστους του πλοίου για μια σειρά από εναλλακτικά
      σχέδια σχεδιασμού που πληρούν τις απαιτήσεις ικανότητας του ΓΕΝ.
      Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που υποστηρίζει την εκτίμηση κόστους ενός νέου σχεδίου πλοίου γίνεται με concepts σχεδίων για να
      διερευνηθεί μια σειρά λύσεων που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
      Αυτή η σύνθετη & επίπονη διερεύνηση επιτρέπει την εξέταση των δυνατοτήτων και των διαφόρων εναλλακτικών σχεδιασμών, που θα δώσει μια ποικιλία από διαφορετικές επιλογές προσαρμοσμένες στις διαφορετικές απαιτήσεις.
      Κάθε επιλογή σ΄αυτό το στάδιο πρέπει να έχει ένα σχετικό κόστος.
      Αυτό το πρώιμο στάδιο η εξέταση της ικανότητας σχεδιασμού και του κόστους είναι κρίσιμη & σημαντική, επειδή τότε παίρνονται οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τη βασική αρχιτεκτονική του συστήματος του πλοίου και οι οποίες επηρεάζουν, τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το κόστος κύκλου ζωής.
      Και τελειώνοντας επειδή μακρηγόρησα, είναι γνωστό στους ναυπηγούς, σχεδιαστές, μηχανολόγους κλπ, ότι το ΒΑΡΟΣ είναι ο πιο χρήσιμος δείκτης για τον υπολογισμό του κόστους, καθώς και ότι τα δεδομένα βάρους είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού του πλοίου.
      Σχέδιο, ευστάθεια, ισορροπία, σταθερότητα και δύναμη είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του πλοίου που επηρεάζονται από το βάρος ή επηρεάζουν το βάρος.
      Τα βάρος ενός πλοίου επηρεάζεται από τα επί μέρους βάρη των συστημάτων που θα εξοπλιστεί και είναι επίσης εύκολο να προβλεφθεί σε σύγκριση με υπάρχοντα πλοία, επειδή αυτά τα βάρη ποικίλουν αναλόγως με τα χαρακτηριστικά & τις δυνατότητες του κάθε πλοίου.
      Το κλειδί είναι η επιλογή των χαρακτηριστικών του πλοίου όπου υπάρχει έντονη αναλογική συσχέτιση με το βάρος.
      Για παράδειγμα, το μέγεθος και το βάρος ενός ενεργειακού συγκροτήματος του πλοίου και το ελάχιστο μήκος διαμερίσματος για ένα
      μηχανοστάσιο σχετίζονται με τον τύπο πρόωσης και την εγκατεστημένη ισχύ.
      Το βάρος των σωλήνων σε ένα πλοίο συσχετίζεται αναλογικά με το μήκος του πλοίου, κ.ο.κ.
      Όλη η μαγεία στην πρόβλεψη του κόστους αναπτύσσεται με τη σχέση εκτίμησης κόστους (CER) που συνδέει το βάρος με το κόστος. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά CER για διαφορετικές κατηγορίες βάρους.
      Όταν είναι όλες οι ομάδες βάρους μαζί, δίνουν το συνολικό βάρος ενός πλοίου.
      Ο σχεδιαστής μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το κόστος από ένα υπάρχον πλοίο ενός παρόμοιου μεγέθους (πχ φρεγάτας), με μια ομάδα βαρών για να προβλέψει το κόστος ενός νέου πλοίου παρόμοιου ή διαφορετικού μεγέθους και παρόμοιων ή διαφορετικών βαρών.
      Όταν τα υπολογισθέντα μερικά κόστη είναι γνωστά – όπως το κόστος μιας μηχανής πρόωσης, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, σωληνώσεις ή ΑΑ σύστημα – αυτό τα κόστη μπορούν να συμπεριληφθούν & να συνυπολογιστούν άμεσα στο τελικό κόστος.
      Αυτή η προσέγγιση εκτίμησης κόστους είναι απαιτητική & χρονοβόρα αλλά απολύτως απαραίτητη για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο που προανέφερα.
      Είναι δουλειά του Project manager και πίστεψε με υπάρχουν αρκετοί ενσυνείδητοι επαγγελματίες στο ναυπηγικό χώρο, εντός/εκτός Ελλάδος, με χιλιάδες ώρες εμπειρίας που μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο & σύνθετο εγχείρημα.
      Τώρα αν στους πολιτικούς φαίνεται βουνό, να είσαι σίγουρος ότι για κάποιους Έλληνες είναι καθημερινή ρουτίνα.
      Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης
      Sorry, που μακρηγόρησα και πάλι

     • Έχεις πολύ δίκιο, σε αρκετά παραπήγματα σου, κάποια στιγμή όμως πρέπει δειλά δειλά να γίνονται βήματα προόδου. Πχ: Τουρκία, μια χώρα που δεν θα λέγαμε ότι έχει ναυτική παράδοση! Τα υποςυστήματα απο το εξωτερικό είναι δεδομένα, όπως και μια σχεδίαση από ξένο οικο που μπορεί απλώς να έχει κάποιες μετατροπές για τις Ιδιαιτερότήττες του ναυτικού μας. Βλέπουμε ότι οι ξένες σχεδιάσεις έχουν μεγάλες αποκλείσεις από το τι πραγματικά χρειαζόμαστε. ΑΑW φρεγάτα με 16 βλήματα Aster-30…χμ μάλλον δεν οφελεί!

     • @ivychris Δεν διαφωνώ με την περιγραφή σας, αλλά αυτή φαίνεται να αφορά εξ’ολοκλήρου το διαδικαστικό κομμάτι, και δε φαίνεται να σχετίζεται με τα προβλήματα που έθεσα. Όπως πχ, τι γίνεται αν, αφού καθοριστεί “το «μέγιστο κόστος/πλοίο» καθώς και το «συνολικό κόστος» της επένδυσης”, καταλήξουμε να το έχουμε υπερβεί χωρίς να έχουμε έτοιμο πλοίο (το θεωρείτε αδύνατο; Εγώ όχι!), ή χωρίς να έχουμε πλοίο εντός των προδιαγραφών. Κάνουμε κι επισήμως κηδεία των χρημάτων μας και πάμε σε ξένη αγορά; Μπαίνουμε σε λούκι τύπου F-35; Γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε ξένη αγορά και να γλυτώσουμε το ρίσκο;

      Όπως είπα, δεν αμφιβάλλω ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό περιλαμβάνει άτομα υψηλού επιπέδου, ούτε παραγνωρίζω τη δυνατότητα συμπράξεων με πιο έμπειρες οργανώσεις (αν και νομίζω ότι η ναυπήγηση εν πολλοίς έτοιμων ξένων σχεδιάσεων απέχει αρκετά από τον εκ του μηδενός σχεδιασμό). Εστιάζω απλώς στα α)αν όλα αυτά είναι ικανά να υποκαταστήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, β)κατά πόσο θα μπορεί μια σχεδίαση να θεωρηθεί “ελληνική” αν αρχίσουμε να μπαλώνουμε τα ελλείμματά μας (σας διαβεβαιώ ότι κάθε μέρα θα βρίσκαμε κι ένα καινούριο) με ξένους “συνεργάτες” (οπότε θα καταλήξουμε σε outsourcing), και γ)αν οτιδήποτε από όσα περιγράψατε επηρεάζει το γεγονός ότι στη δημοσιονομική μας κατάσταση, η ανίσωση R&D + procurement > procurement μας δείχνει με τον πλέον αμείλικτο τρόπο ποια είναι η σοφότερη επιλογή.

  • με 16 κυψελες sylver a50 και 16 κυψελες sylver a70 ή 32 κυψελες sylver a50 το πλοιο μπορει να φερει 32 camm-er με εμβελεια 45+ χιλιομετρων και 24 αστερ30 . μακραν απο τα καλυτερα πλοια της μεσογειου . αν το συνδυασεις με 8 μπλοκ3 εξοσετ με ενα οτο μελαρα 76 χιλ με στραλες και με ενα searam + τα ηλεκτρονικα αντιμετρα + το ρανταρ εχεις ενα πλοιο που απλα ειναι game changer . στην περιπτωση των sylver a70 εστω και 8 κελιων εχεις την δυνατοτητα στρατηγικης κρουσης με 8 σκαλπ ναβαλ . αρα 32 camm-er 16 αστερ30 8σκαλπ ναβαλ .
   απο αυτα θα ηθελα ενα συμβολαιο 2+2 και μετα να βρεθει ενα σχεδιο γενικης χρησης φρεγατας για να συμπληρωθουν οι αριθμοι που απαιτουνται

  • Η Als-125 αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα απλό έως απλοϊκό concept, αντιγραφή σχεδίασης γερμανικού οίκου (όχι βέβαια ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό) και τίποτα παραπάνω. Αλήθεια τι εμπειρία έχει ο συγκεκριμένος σχεδιαστικός οίκος σε σχεδίαση πολεμικών πλοίων τέτοιου μεγέθους; Αναζητώντας κανείς την εταιρεία Als NDS Naval Ship Designs, το μόνο που βρίσκει είναι μια σελίδα στο… facebook, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο με κάτι απλοϊκά σχέδια και ένα βιντεάκι που το φτιάχνει κανείς σε οποιοδήποτε με free animation sw. Όσο για την VERITAS INTERNATIONAL LTD του κ. Ι. Λαζανά, η οποία και έχει πραγματοποιήσει τις σχετικές παρουσιάσεις στην ΓΔΑΕΕ, η δραστηριότητας της είναι η… μελέτη, κατασκευή και σχεδιασμός αιολικών πάρκων όπως κανείς μπορεί να διαπιστώσει εδώ http://alpha.cres.gr/catalog/energy_catalog.pdf στη σελίδα 35. Τι ακριβώς “απαιτούμε” λοιπόν από την ΓΔΑΕΕ και το ΠΝ; Να ανοίξει τις “κάνουλες” και να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη σχεδίαση; Και για ποιόν λόγο τη σχεδίαση των κυρίων Τσαγκαράκη και Λαζανά και όχι.. τη δική μου ή τη δική σου φίλε antonios;

   Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια να αρχίσουμε επιτέλους να σχεδιάζουμε πολεμικά πλοία στην Ελλάδα. Όχι όμως έτσι. Ας βγάλει έναν διαγωνισμό το ΠΝ, για λόγους εθνικού απορρήτου ας τον περιορίσει σε ελληνικές εταιρείες, και ας ζητήσει επίσημες κοστολογημένες προτάσεις μαζί με πρότερα εμπειρία κλπ. Αν είναι τόσο προχωρημένη η εργασία της Als NDS Naval Ship Designs όσο κάποιοι θεωρούν, και αν έχει την εμπειρία που απαιτείται για τέτοιου είδους σχεδιάσεις, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει.

  • Γιατί πέρα από την τρισδιάστατη απεικόνιση στο βίντεο που κυκλοφορεί δεν υπάρχει τίποτα άλλο για τις asl. Κοινός δεν υπάρχει πρόταση, σοβαρή. Το συγκεκριμένο κατατηθεται στο ΓΕΝ αλλά αποκρύπτεται διότι δεν υπάρχει πρόταση. Θεωρώ ότι κρύβονται πολλά από πίσω. Επίσης δεν διαθέτουμε ναυπηγεία. Μεγάλη πληγή.
   Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα θέματα των ναυπηγείων και στην συνέχεια να προχωρήσει σε σχεδίαση και ναυπήγηση μικρών σκαφών, πχ ΤΠΚ, ή άλλα βοηθητικά που έχει πολύ ανάγκη το ΠΝ, πχ ρυμουλκά. Έτσι θα δημιουργηθεί μια ματιά για κατασκευή μεγαλύτερων πλοίων. Αλλά θέλει υπομονή, συνεργασία, μακριά από αντιζηλίες. Μπορούμε…;

 5. Για τα κελιά sylver έχει κανείς πληροφόρηση αν το π.ν. θα περιοριστεί στην ύπαρξη 16 για aster15/30 και scalp naval ή θα επιλεγεί μια διαμόρφωση με περισσότερα κελιά 24 ή 32;;;Επιπλέον για CIWS υπάρχει γνωστή πρόταση ;;Αποψή μου 24 κελιά σε 6 πλοία σε βάθος δεκαετίας και 2-3 CIWS σε κάθε πλοίο . Αχχχ ωραίο όνειρο..

  • το εξαγωγικο μοντελο μπορει να παρει μέχρι 32 κελια, τα 16 απο τα οποια θα ανηκουν σε 2 συστηματα Α70 των 8 κελιων
   Δεν καταλαβαινω γιατι η τοση εκπληξη. Μην κοιτας οι Γαλλοι που τα υπο-οπλιζουν. Και η Fremm, αν θελει ο πελατης μπορει να παρει παραπάνω κελια. Οπως και η Belharra. Μπορει το προτεινομενο μοντελο να μπορει να λαβει μεχρι 32 αλλα δεν σημαινει πως αν ο πελατης εχει λεφτα και υπομονη, δεν μπορει να φτιαχτει μια μεγαλυτερη εκδοση που να εχει περισσοτερα.

   Για CIWS δεν υπαρχει προβλεψη αλλα δεν νομιζω οτι θα υπαρξει και μεγαλο θεμα.

   Θα συμφωνησω με τους παραπανω ομως οτι μια παραγγελια των 2 φρεγατων ειναι κακη απο πολλες αποψεις. Η ελληνικη παθογενεια αραγε θα τελειωσει ποτε;

  • η εξαγωγικη εκδοση ειναι μεχρι 32 κελια a50 a70 . ciws οι γαλλοι δεν εχουν καποιο προβλημα να ενσωματωσουν ειτε το phalanx ειτε το searam μιας και ειναι αυτονομα συστηματα σχεδον . η ουσια για εμενα ειναι να επιλεγει ο camm-er ωστε σε 8 κελια να φιλοξενησουν 32 αντιστοιχα βληματα .

   • Σωστός 16 κελιά a50 και 16 κελιά a 70 βάζεις και 2 ciws και το κάνεις αβύθητο … τουλάχιστον αν είναι να τις χρυσοπληρώσουμε ας τα αξίζουν τα λεφτά τους!

 6. Ακόμα δε βγήκαμε απ’τα μνημόνια καλά καλά και κάνουν ουρά να μας πουλήσουν ουρανούς και ασορτί άστρα. Κι εμείς σ’αγαπάμε βρε Μανώλη, αλλά συγκρατήσου λίγο…

 7. Οι gowind είναι κατάλληλες για to Αγαίο και για εμάς??? Οι αντίστοιχες τουρκικές MILGEM ειναι πιο γρηγορες με 21 Ram…

 8. Με το καλό μήπως και μπει σε τροχιά ανανέωσης ο κύριος στόλος επιφανείας του ΠΝ. Απλά και όπως έχει τονιστεί και από αρκετούς πρέπει να πάμε για τουλάχιστον 4 και σίγουρα να γίνουμε αποκλειστικοί προμηθευτές σε συγκεκριμένα τμήμα τόσο στο ναυπηγικό κομμάτι όσο και στα ηλεκτρονικά ακόμα και για τις γαλλικές ενώ το καλύτερο θα ήταν για μια προμήθεια 4+2. Εννοείται ότι θα πρέπει να φέρει 24 aster30 και 8 scalp(άγνωστο αν αποδεσμευτούν λόγω και αμερικανικών πιέσεων) κάθε πλοίο καθώς και να βρεθεί ο αναγκαίος χώρος για τουλάχιστον 2 CIWS, ίσως σε εξέδρες όπως εγκαταστάθηκαν εκατέρωθεν της υπερκατασκευής στα Type-45 της Αγγλίας αφήνοντας χώρο πάνω από το υπόστεγο για τρίτο CIWS/RAM ή αν ο χώρος το επιτρέπει πυροβόλο των 76mm για συνολικά δύο. Ίσως τελικά δούμε και τις La Fayette να κάνουν την είσοδός τους στο ΠΝ. Αν ισχύει ακόμα το MOU για τις FREMM που είχε υπογραφεί μεταξύ Ναυπηγείων Ελευσίνας και DCNS νυν Naval Group μπορεί να δούμε εκεί να ναυπηγούνται οι ΦΓ. Ας ελπίσουμε να μην είναι ένα όνειρο

 9. Ο Θείος Ντόναλντ θέλει ένα ναυτικό με 350 πλοία. Τα οποία δε μπορούν να είναι όλα θηρία των 10.000 τόνων πλέον. το κόστος είναι απαγορευτικό. Εν τω μεταξύ η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ κατασκεύασαν φρεγάτα ήταν με τις O.H.Perry, πάνε 3 δεκαετίες τώρα. Αρα δεν έχουν τεχνογνωσία σχετική. Σε ένα πρόσφατο διαγωνισμό για “μικρά”πλοία συμμετείχαν μόνο ευρωπαϊκά ναυπηγεία, μεταξύ των οποίων και η Naval Group. Αν τώρα ένα αμερικανικό ναυπηγείο αναλάβει τη ναυπήγηση δυο γαλλικών φρεγατών με πολύ προηγμένα χαρακτηριστικά ίσως να μπορέσει να παίξει δυνατά σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του US Navy για πολύ, πολύ μεγαλύτερα συμβόλαια.

  Ίσως να δούμε σύντομα [email protected] με Aegis, SM-3/ESSM και κινητήρες LM-2500…

  Χμμμ κι απο μένα.

  • Οι Αμερικάνοι ναυπηγούν τις L.C.S που είναι φρεγάτες ενώ πριν λίγο καιρό πούλησαν 4 στην Σαουδική Αραβία και στο μέλλον θα πουλήσουν και άλλες σε νέους πελάτες. Αν ψάξεις στο ίντερνετ για αυτές οι του αμερικανικού ναυτικού θα σου φανούν ελαφρά οπλισμένες αλλά το πλοίο μπορεί να πάρει τον οπλισμό που θέλει ο πελάτης. (δες πως θα είναι αυτές των σαουδαράβων)
   Δες τα άρθρα Freedom class , Independence class και Littoral combat ship στην Wikipedia να πάρεις μια εικόνα τι πλοία είναι.

   • Το LCS είναι το αντίστοιχο του προργράμματος JSF για το ναυτικό. Με τις τεχνολογικές προκλήσεις του, τις υπερβάσεις κόστους, τις καθυστερήσεις κλπ. Οι Αμερικανοι όμως θέλουν μεγάλες ποσότητες σχετικά φτηνών σκαφών και σχετικά σύντομα. Εδώ θα παίξει δυνατά η FREMM. Δες εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/FFG(X) Οι Ιταλοί έχουν ήδη υποβάλλει προσφορα στο διαγωνισμό FFG(X)

    • Οι LCS είναι φρεγάτες. Ήδη έχουν παραγγελθεί 29. Δεν είναι όπως το έγραψες πριν ότι οι Αμερικάνοι κατασκεύασαν τελευταία φορά φρεγάτα πριν 30 χρόνια…
     Σε ότι αφορά τις FREMM δεν είναι πιο φτηνές ενώ οι Αμερικάνοι δεν θα επιλέξουν ξένο πολεμικό πλοίο. Ποτέ δεν αγόρασαν ιταλικά ή γαλλικά πολεμικά πλοία. Ότι κατέθεσαν προσφορά οι ιταλοί δεν λέει κάτι.
     Σε ότι αφορά Mπελαρά με SM-3, Aegis κτλ μη γαλλικά κύρια συστήματα αυτή δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο γάλλος δεν θα το δεχτεί γιατί θα χάσει λεφτά και θα υποβαθμιστεί (σε κύρος) το πλοίο του.

     • Η εκδοχή φρεγάτας που αναφέρεις, είναι στα χαρτιά. Η τωρινή και χειροπιαστή LCS(και οι 2 εκδοχές), είναι μία υποεξοπλισμλενη, κορβέτα. Αυτά τα περί modules αποστολών, δεν έχουμε τη πολυτέλεια να τα αξιοποιήσουμε επιχειρησιακά. Δεν αντιμετωπίζουμε, ταχύπλοα του Ιράν. Αλήθεια, τα ξεφτέρια που μιλάς, δεν είχες πει ότι έχουν αντίρρηση σε πλοία που είναι στα χαρτιά; Μήπως όταν είναι αμερικανικά/γερμανικά, τους φεύγουν οι αναστολές/προβληματισμοί;

     • «Ποτέ δεν αγόρασαν ιταλικά ή γαλλικά πολεμικά πλοία. »
      Τα ναρκοθηρευτικά Osprey δέν μετράνε για πολεμικά;

   • Το Αμερικανικό Littoral Combat Ship (LCS) ΔΕΝ εκπληρεί τον ορισμό “Φ/Γ” ΟΥΤΕ εκπληρεί τις δυνατότητες ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ. Μόνο τώρα το ΠΝ Η.Π.Α. προχωρεί με τις μετατροπές αυτών των σκαφών και των εξοπλισμό τους με Κ/Β Ε/Ε (ίσως τον Νορβηγικό Kongsberg – Raytheon Naval Strike Missile). Εν ολίγοις, το LCS με ένα αυτόματο πυροβόλο Bofors των 57 χλστ και δύο ταχυβόλα των 30 χλστ παίζει περισσότερο το ρόλο περιπολικού με περιορισμένες ανθυ-Υ/Β δυνατότητες (ΕΑΝ βέβαια έχει φύγει σε αποστολή εφοδιασμένο με την κατάλληλη εξοπλιστική “κυψέλη” (module) και το Ε/Π, αλλιώς, “περίμενε εχθρέ να γυρίσω στο λιμάνι για να μοντάρω την εξοπλιστική “κυψέλη” που χρειάζομαι”). Εδώ στις Η.Π.Α. υπήρξαν σκέψεις ακόμα και για επανεργοποίηση παλαιών Φ/Γ Oliver Hazard Perry αλλά απερίφθησαν λόγω κόστους σε σύγκριση με τις ανάγκες αγοράς νέων πολεμικών σκαφών. Η εξαγωγική επιτυχία του LCS είναι μηδαμινή. Νομίζω ότι μόνο η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει 4 τέτοια σκάφη. Αμερικανικά ναυπηγεία έχουν την ικανότητα παραγωγής μικρών αξιόμαχων πολεμικών σκαφών (π.χ., κορβέτες Κ/Β Sa’ar 5 για το Ισραηλινό ΠΝ), αλλά η ατυχής ιδέα μικρού πολεμικού σκάφους με “κυψέλες αποστολών” μάλλον “βύθισε” το LCS.

 10. Πως το Βιετνάμ φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Ναυτικό της Κίνας Άρθρο της Πτήσης απο 3 Σεπτεμβρίου.Ισως πριν κάνουμε σχόλια και…..όνειρα θα έπρεπε να το διαβάσουμε……

 11. 1. Πολύ λίγες οι 2, είτε σκοπεύουν να τις πουλήσουν πανάκριβα, είτε είναι το δόλωμα να συνδεθούμε με αυτές και να πάρουμε και τις υπόλοιπες.

  2. Όπως είπα και σε άλλο σχόλιο, η ίδια εταιρεία που φτιάχνει το ραντάρ SF-500 (Sea fire 500) κάνει και το GF (Ground Fire) που είναι η έκδοση του SF-500 για την στεριά. Αν το SF-500 έχει τόση εμβέλεια αναρτημένο σε ένα πλοίο, φαντασθείτε τι κάνει από την κορυφή ενός βουνού. Με 4 σπαρμένα σε 4 νησιά κατάλληλα βλέπεις όλη την γραμμή από Έβρο ως Κρήτη/Καστελόριζο σε τρομερή ανάλυση και με πολύ μικρό κόστος (βέβαια όπως είπε άλλος αναγνώστης θα είναι πιο ευάλωτα για καταστροφή στην ξηρά, ωστόσο νομίζω είναι αυτοκινούμενα, το οποίο ίσως τους δίνει καμιά ελπίδα παραπάνω.

 12. Sea Fire 500, Aster 15, Aster 30B1NT, SCALP Naval, MM40 Exocet BlockIII, CIWS, με περισσότερα κελιά και με επιπλέον συστήματα και τροποποιείς, οι Ελληνικές FTI/[email protected] του Πολεμικού μας Ναυτικού θα είναι στην ουσία ‘’baby’’ Arleigh Burke/Ticonderoga.

 13. Από λάθος, πέρασε σχόλιο που περιείχε κομματική τοποθέτηση. Καθώς απέχουμε από κάθε είδους κομματικές τοποθετήσεις, το σχόλιο διαγράφηκε, όπως διαγράφηκαν και όλες οι απαντήσεις στο επίμαχο σχόλιο. Παρακαλούμε να μην γίνονται κομματικές τοποθετήσεις στο site, ακόμη κι εκ παραδρομής να γίνονται, θα διαγράφονται.

 14. Για λόγους κόστους θα μπορούσαμε να αρκεστούμε σε 3 belharra AAW και άλλες 3 ASW/AsuW/GP (ανάλογα τις ανάγκες). Μπορεί οι AAW να είναι όντως πιο ακριβές (700 εκατ.) αλλά οι υπόλοιπες θα είναι σε πιο λογικές τιμές (550 εκατ.). Το ίδιο ισχύει και με τις FREMM οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες από τις FREDA. Σε βάθος χρόνου (12 έτη) πιστέυω μπορούμε να τις χρηματοδοτήσουμε.

  *Φυσικά τα ποσά που αναφέρω είναι προσωπική εκτίμηση.

  • Aν για λόγους κόστους ξοδέψουμε 6 δις ευρώ δηλαδή αν ήμασταν πλούσια χώρα πόσα θα ξοδεύαμε ??
   Είναι απίθανο να αγοραστούν περισσότερες από 4 φρεγάτες. Ακόμη και τις εποχές που υπήρχαν λεφτά δεν αγοράστηκαν περισσότερες από 4 ΜΕΚΟ-200. Στην καλύτερη περίπτωση μετά τις 4 Μπελαρά τα επόμενα πλοία θα είναι κορβέτες (π.χ ΜΕΚΟ-100) και στην χειρότερη μεταχειρισμένες φρεγάτες ή και τίποτα.

 15. Αρα το πλοιο βασιζεται στο SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz). Ειναι μια επιλογη αντιστοιχη του SAMPSON στα type 45 των Αγγλων δηλαδη. Χωρις να ειμαι ειδικος , επειδη ενα ρανταρ καταναλωνει πολυ ενεργεια για αναζητηση ογκου (volume) με μεγαλες αποστασεις και ταυτοχρονη στοχοποιηση/καθοδηγηση , οι Αγγλοι προσθεσαν στο SAMPSON αλλο ενα ρανταρ τυπου S1850M , δηλαδη SMART-L , το οποιο το συμπληρωνει. Με βαση και ΝΑΤΟικες μελετες , το ιδανικο για πλοια AAW ειναι συνδυασμος 2 ρανταρ , ενος Volume Search Radar και ενος Μulti-Function Radar (VSR+MFR) , ιδανικα σε μπαντες X+L , πχ APAR+SMART-L (sachsen/lcf κλπ) , SAMPSON+S1850M(TYPE 45)
  Εαν δεν κανω λαθος , και στο USN στα TICO+AB, το SPY-1 συνδυαζεται και με αλλο ενα ρανταρ , πχ AN/SPS-67(V)2, AN/SPS-67(V)2 , AN/SPS-49

 16. Σε γνωστό ιστότοπο που είναι καλά πληροφορημένος για το Γαλλικό ΠΝ και τα ναυπηγία τους αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντες πληροφορίες για τις Belharra. Mε την ευκαιρεία του άρθρου τις επαναλαμβάνω.

  Υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης του σκάφους στα 130m, από τα 120m της έκδοσης για το ΜΝ. Η πρόωση παραμένει CODAD με συνολική ισχύ 40MW και μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους. Ισχυρίζονται δηλαδή πως δεν χρειάζεται αύξηση ισχύος ενώ αν και πλήρως diesel το ακουστικό ίχνος θα είναι χαμηλό.

  Το πρόσθετο τμήμα τοποθετείται όμως όχι στην πλώρη αλλά στο μέσο, ανάμεσα στον ιστό και την καπνοδόχο. Ο λόγος είναι μικρότερες δυνατές απαιτήσεις επανασχεδίασης και χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης. Προσωπική άποψη είναι ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω αντεστραμμένης πλώρης… Το επιπλέον μήκος προσφέρει σειρά δυνατοτήτων, πχ. επιπλέον RHIB, USuV, επιπλέον ενδιαιτήσεις (στα 165 άτομα) κ.α. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει αναφορά για επιπλέον πυραύλους, όμως θεωρώ προσωπικά πως τουλάχιστον, επιπλέον Exocet ή άλλοι παρόμοιοι πύραυλοι δύνανται να τοποθετηθούν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά 32 επιπλέον MICA αντίστοιχοι, πολύ δύσκολο. Εδώ να προσθέσω την γνώμη μου πως στον έξτρα χώρο θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για επιπρόσθετα H/Z για την περίπτωση που στο μέλλον απαιτηθεί επιπρόσθετη ισχύς για ισχυρότερους αισθητήρες ή όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.

  Κι εδώ, αναφέρονται 2 συνδυασμοί Sylver A70, (α) 32 κελιά και πυροβόλο 76mm ή (β) 16 κελιά και πυροβόλο 127mm. Scalp Naval δεν προσφέρεται επισήμως για εμπορικούς λόγους, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό – ενδεχομένως αυτό να έχει τώρα αλλάξει. Επίσης, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα πρόσθετων κελιών για πυραύλους μικρού βεληνεκούς κατόπιν επιθυμίας του πελάτη και ρητώς αναφέρονται, ως ενδεικτικοί τύποι, MICA VL ή CAMM.

  Ακόμα, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα CIWS άνωθεν του υποστέγου κατόπιν επιθυμίας του πελάτη και ρητώς αναφέρεται, ως ενδεικτικοί τύποι, SeaRAM ή Millenium.

  Τώρα, ως προς την εγχώρια, αν δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για παραπάνω μονάδες, τότε η ναυπήγηση σε Ελληνικά ναυπηγεία θα σημαίνει αισχρή κατασπατάληση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου και των διαθέσιμων κονδυλίων του ΠΝ… Για την ΟΝΕΧ που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν ξέρω αν στη Σύρο υπάρχει δυνατότητα ναυπήγησης τέτοιων σκαφών. Εξάλλου μάλλον δεν υπάρχει πλέον προσωπικό στην Ελλάδα με με εμπειρία και ικανότητα ναυπήγησης σκαφών τέτοιων προδιαγραφών. Ας αρχίσουμε λοιπόν με μερικούς Έλληνες προμηθευτές μέρους του εξοπλισμού του, π.χ. για αντλίες, κλιματισμός κλπ κι ας αφήσουμε τις προσεγγίσεις της Σουηδίας του 1960, για να λέει ο κάποιος Πάνος «εγώ σας βρήκα δουλειά ρε!»…

  Επιπλέον, αν χρηματοδόηση προβλέπεται να γίνει κανονικά κι όχι από τα ομόλογα, τότε θα έπρεπε κατά την γνώμη να παρακολουθήσουμε και τις εξελίξεις στο Ολλανδο-Βελγικό project και βεβαίως στο FFG(X) του USN.

  • Έχεις απόλυτο δίκιο! Η κατάσταση στα ναυπηγεία είναι τραγική… Δεν μπορεί ο φορολογούμενος και το ΠΝ να πληρώνει κερατιάτικα κάθε φορά.

 17. Ξερω πως σας τη χαλαω αλλα επειδη το εγχείρημα προσομοιάζει σε πανακριβο γαλλικο “τυρακι” για να ξοδεψουμε τους λιγοστους πορους μας θα προτιμουσα (ουχι ελαφρα την καρδια ) οτι εχουμε για ξοδεμα να παει στην πολεμικη αεροπορια. οποιος εχει δικο του τον ουρανο……..ξερετε. αν σωνει και καλα τωρα, πρεπει να μας τα παρουν οι γαλλοι δοξα το θεο και mirage εχουμε και rafale εχουν !!!

 18. Ψυχραιμία παιδιά …. 32 τρούπες έχουν τα καϊκια στην καλύτερη περίπτωση. Και αστέρ30 και σκαλπναβάληδες κι έτσι κι αλλιώς κι αλλώτικα και πασαλιμανιώτικα δεν γίνεται. Ψυχραιμία. Και κάθε τρούπα με αστέρ30/σκαλπναβάλ κοστίζει αρκετά δεν είναι τσαμπά. Στην καλύτερη ο συνδυασμός άθροισμα 32 θα βγάζει πχ 24+8 οπότε …… δλδ 32 για κάθε εναέριο στόχο – ας πούμε – αν βάλεις μόνο αστέρηδες30.

  • ακομα και αστερ30 να εχεις 32 το συνολο εχουν καλυτερες κινηματικες επιδοσεις απο τους αντιστοιχους σμ2 . αν δεν συνδυαστει στο πλοιο οπως ειπα και στα προηγουμενα σχολια ο camm-er θα εχεις συνολο 32+24 σε 32 κελια . 56 πυραυλους το συνολο . καθολου ασχημα για μια φρεγατα ΑΑW . το ζητουμενο ειναι ποσες φρεγατες απαιτει να εχει το ΠΝ . μπορει να ανταποκριθει στις αποστολες με 2 πλοια ; η θα χρειαστει 4 ; πρεπει να κοιταξουμε το ρεαλισμο πλεον . αν θελει 4 πλοια τοτε θα πρεπει να τα παρουμε και να βρουμε τροπο να εχουμε αλλα 8 γενικης χρησης φρεγατες . αν αυτες θα ειναι 4 εκσυχρονισμενες μεκο και 4 μεταχειρισμενες θα το δει το ΠΝ . πιστευω ομως οτι το μελλον θα αποτελειται απο 4 εκσυχρονισμενες μεκο (εστω και ελαφρα ) 4 lafayete εκσυχρονισμενες και 4 belhara .

   • Για μένα το ζητούμενο δεν είναι οι διαφορές ανάμεσα σε σμ2 και αστέρηδες. Ούτως ή άλλως προτιμώ συστήματα ενεργού ραντάρ. Οι κινηματικές επιδόσεις είναι άλλο θέμα. Όπως και το κόστος που είναι σημαντικά μεγαλύτερο για το γαλλικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα επιλογής. Αυτή έγινε ήδη.
    Το 32+24 σε 32 κελιά που προκύπτει? Μήπως αναφέρεστε σε 32 τρούπες μπροστά και 3χ8 στο υπόστεγο? Μακριά από την γαλλική έκδοση και αυτό σημαίνει σημαντική διαφοροποίηση στο κόστος, όπως λένε ευθαρσώς και οι Γάλλοι. Πέραν βέβαια της εισαγωγής ενός ακόμα πυραύλου(έξτρα κόστος) στο οπλοστάσιο. Και βέβαια οι Γάλλοι μιλούν για μίκα και όχι καμμ-ερ.
    Το ΠΝ νομίζω πως μιλάει για 6 τμχ αλλά τι συνδυασμός θα προκύψει θα το δούμε. Εξαρτάται από το κόστος και τα πρώτα δείγμτα είναι αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οι ΜΕΚΟ και οι 5 Λαφαγιέτ – αν έρθουν εδώ – να εκσυγχρονιστούν καλά.

    • αναφερομαι οτι στα 32 κελια της φρεγατας μπορεις να διαθεσεις τα 8 να μπουν αν τετραδα camm-er και τα υπολοιπα 24 να μπουν αστερ30 . φυσικα ειναι θεμα οι κινηματικες επιδοσεις οταν με τα ιδια χρηματα ο sm2 απο ενα σημειο και μετα πηγαινει ευθεια μονο ενω ο αστερ30 σε ολο το φασμα της εμβελειας του μπορει να εκτελει ελιγμους . εκει ειναι η ουσια ποιον πυραυλο θα επιλεξεις για την μεση εμβελεια . αν επιλεγει ο mica τοτε υπαρχει θεμα οχι με τις επιδοσεις του βληματος αλλα με την ποσοτητα που θα φερει το πλοιο . μια εκδοχη με 8 mica και 24 αστερ30 με αφηνει παγερα αδιαφορο . η ουσια ειναι να κανεις το πλοιο ικανο να αντιμετωπισει ολες τις απειλες αποτελεσματικα ειτε μονο του ειτε σαν ναυαρχιδα στολου και αυτο θα το επιτυχει μονο με τον συνδυασμο camm-er και αστερ30 . ναι η λαφαγιετ μετα το εκσυχρονισμο οπου θα τοποθετηθει σοναρ sylver a50 νεο ρανταρ ciws και λοιπα ηλεκτρονικα το κανουν ιδανικο πλοιο γενικης χρησης προς αντικατασταση των S μιας και οι γαλλοι θα αρχισουν να τις αποσυρουν οταν παραλαβουν τις fti . οποτε θα μεινουν για εμας 4 φρεγατες γενικης χρησης εκσυχρονισμενες και θα εχουμε ηδη 2

     • Δεν ξέρω αν ο σμ2 πηγαίνει ευθεία ή κάνει σούζες ξέρω όμως πως ο ένας έχει εμβέλεια 130χλμ περίπου κι ο άλλος 160κάτι στην εξαγώγιμη σε εμάς έκδοση μπλοκ4. Επίσης ξέρω πως ο ένας κάνει πάνω από 12μύρια ευρώ κι ο άλλος κάτω από 10 μύρια δολλάρια. Κι αυτά μετράνε αρκετά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπα η επιλογή έχει γίνει. Και το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει με το ποιός είναι καλύτερος.
      Όσο για τους καμέρ δεν νομίζω πως θα εισάγουμε και άλλον πύραυλο σε υπηρεσία από τη στιγμή που έχουμε ήδη 300 μίκα και μερικές δεκάδες εσσμ. Μάλιστα επίκειται η είσοδος σε υπηρεσία του εσσμ μπλοκ 2 και μέχρι να παραδοθούν οι μπελαράδες και του μικα νγ. Οπότε καμέρ ούτε για αστείο. Ειδικά αν όντως οι μικα μπορούν να γίνουν μίκα νγ. Πάντως το ΠΝ νομίζω θα προτιμήσει 32 αστέρηδες 30 σκέτο. Ειδικά αν πάρει μόνο 2 πλοία.
      Αν μιλάμε για 2 πλοία καλό είναι να μην πιστεύουμε πως 2 πλοία μόνο θα τα κάνουν όλα και θα συμφέρουν. Πάνω σε αυτό βασίζεται η αρχική μου ανάρτηση. Μάλιστα αυτά τα 2 πλοία εξαντλούν και την χρηματοδότηση. Υποτίθεται πως οι εφτιάι θα στοιχίζουν 20-30% φτηνότερα από τις φρεμ. Για να δούμε. Όσο παρεκκλίνουμε από την γαλλική διαμόρφωση τόσο ακριβαίνουν επιπλέον και τόσο απίθανο είναι να τις πάρουμε.
      Ήδη το κόστος κομπλέ(γαλλικό) δείχνει να πηγαίνει κοντά στο 1 δις έκαστη!!!!! Θα φάμε δλδ 2 δις για 2 εφτιάι έστω με 32 τρούπες δικής σας επιλογής???? Δεν νομίζω. Κάτι δεν κολλάει εδώ.
      Λαφαγιέτ με τρούπες σιλβέρ δεν παίζει …. κάτι σαντράλ θα βάλουν τα Γαλλόπουλα. Επίσης 3 εκσυγχρονίζουν τα Γαλλόπουλα και 2 θένε να μας πασάρουν … άρα εδώ πρέπει να προβλέψουμε καλύτερα.

 19. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, η προσθήκη επιπλέον πυραύλων στην πλώρη, ώστε να χωρέσουν οι CAMM-ER (βαρύτεροι και νομίζω και μεγαλύτεροι των CAMM), είναι αρκετά δύσκολη από πολλές απόψεις, συμπεριλαβανομένου και του απαιτούμενου χώρου πυρομαχικών για το 76άρι. Γι’ αυτό άλλωστε to 127άρι προσφέρεται μόνο με 16 κελιά κι όχι με 32. Ή ύπαρξη προκαταρτικής μελέτης για επιμήκυνση του σχεδίου στη μέση κι όχι στη πλώρη θεωρώ πως μαρτυρά κάποιους περιορισμούς. Εικάζω πως τα περιθώρια αύξησης βάρους μπροστά περιορίζονται από τα χαρακτηριστικά πλεύσης που συνεπάγεται το σχέδιο αντεστραμμένης πλώρης. Αν τελικά καταφέρουμε και «βάλουμε» 32 Aster + 24 CAMM-ER + RAM Block2, τότε το σκάφος είναι «πλήρες».Και φυσικά το σχέδιο δεν θα έχει πλέον κανένα περιθώριο για μελλοντική αναβάθμιση.

  Μακάρι να είμαστε σοβαροί και να δεσμευόμασταν σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα που θα περιλάμβανε σε 2η φάση μεγαλύτερη έκδοση ώστε να καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις μας.

   • Ναι, το ανέφερα κι εγώ στο μεγαλύερο σχόλιο μου. Όμως το “εξτρα” μπλοκ μπαίνει στο μέσο, η πλώρη παρασμένει ως έχει.

    • δεν μπαινει εξτρα μπλοκ . οι camm-er μπαινουν ανα τετραδα σε κανιστρο ειτε sylvera50 ειτε sylver a70 . οποτε στα 32 κανιστρα τις φρεγατας εχει 32 camm-er και 24 αστερ30

     • Σύμφωνα με “γνωστό” Γαλλικό ιστότοπο που ανέφερα πιο πάνω, υπάρχει προβλεψη για προσθήκη 10m, στη μέση του σκάφους. Δεν υπάρχει προς στιγμή αναφορά σε δυνατότητα τοποθέτησης Α-Α πυραύλων εκεί.

     • Μπλοκ στο σκαρί του πλοίου λέει, και σωστά.
      Η έκδοση εξαγωγής ειναι λίγο μεγαλύτερη και με ισχυρότερους κινητήρες, από 32MW στα 40MW

     • Τοποθέτηση VLS στο μέσο ενός σκάφους δεν εφαρμόζεται σε καμιά σχεδίαση για λόγους ασφάλειας μιας και όλα τα ευαίσθητα διαμερίσματα (ΚΠΜ, Ηλεκτρονικά) είναι τοποθετημένα εκεί. Μόνο, ίσως A-35 SYLVER για Mica-VL τοποθετημένο πλάγια μπροστά από τις τσιμινιέρες.
      Το ιδανικό θα είναι τοποθέτηση 16 Mk41 για 32 ESSM + 8 VL ASROC/SM2 και 8 A70 SYLVER για SCALP NAVAL και συνδυασμός SF500 με APAR BLK II.

     • Προς ATH PAPATHANASIOU, έχω την εντύπωση πως α/α συστήματα στο μέσο του σκάφους έχουν οι δανέζικες Iver Huitfeldt-class frigate για τους SM-2 και ESSM αλλά και οι κλάσης Absalon για τους ESSM αλλά και οι καναδέζικες Halifax αν και εκεί μπορεί να είναι στο μέσο του σκάφους αλλά στην άκρη τους.

     • @GMT-I Όντως, έτσι είναι. Στις δανέζικες σχεδιάσεις, όμως, είναι τοποθετημένα επί και όχι εντός του καταστρώματος, διάταξη που δεν επηρεάζει σε κρίσιμες καταστάσεις. Διάταξη σαν τις halifax μπορεί ίσως να εφαρμοστεί για τον μικρό SYLVER.

 20. Η πρόταση δεν λέει και τίποτα, το θέμα είναι το χρηματοδοτικό. Προτάσεις υπάρχουν πολλές στην υλοποίηση ειναι το θέμα.
  Στο άρθρο δεν θίξατε καθόλου το θέμα της χρηματοδότησης, μιας και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ…

 21. Aν αγοράσουμε τις Μπελαρά αυτές θα έχουν 32 κελιά όπου θα φέρουν Aster-30 και Scalp Navale. (24 και 8 αντίστοιχα) Το πυροβόλο θα είναι 76 χλστ. οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας θα είναι Exocet, ενώ οι γάλλοι έχουν δεχτεί να βάλουμε και μη γαλλικό οπλισμό που αυτός θα είναι Φάλανξ από φρεγάτες μας που θα παροπλιστούν. Αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους γάλλους.

  Για τις τορπίλες δεν ξέρω αν θα είναι οι MU-90… Πάντως το μόνο μη γαλλικό όπλο έχει συμφωνηθεί να είναι το Φάλανξ…
  CAMM ER μην περιμένει κανείς ενώ το RAM κοστίζει σε σχέση με το Φάλανξ που ήδη υπάρχει και θα αφαιρεθεί από παλαιότερα πλοία μας…

   • Οι 2 πρώτες θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος. Στην χρηματοδότηση δεν συμπεριλαμβάνεται να μας τις δώσουν με RAM. Για τις 2 δεύτερες που οι γάλλοι θέλουν να μας πουλήσουν η ελληνική πλευρά ρώτησε ποιος θα πληρώσει τα λεφτά και αυτοί απάντησαν πως πρέπει να τα βρούμε εμείς και να τα πληρώσουμε. Δεν τους απαντήσαμε αν έχουμε σκοπ να βρούμε τα 2 δις. (πλοίο κομπλέ και δις…) Οι ελληνικές κυβερνήσεις τι κάνουν. Προκειμένου να μη εκτοξευτεί το κόστος αλλά αντιθέτως να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται π.χ αγοράζουν αεροπλάνα, με λίγα όπλα, όχι όλα τα ηλεκτρονικά, και αν γίνεται χωρίς ανταλλακτικά. Αν ήμασταν διατεθιμένοι να πληρωσουμε δεν θα κάναμε λόγο για μεταχειρισμένα Φάλανξ από πλοία που θα παροπλιστούν. Ενώ αν υπήρχαν και διαθέσιμοι Χαρπούν κ.α όπλα θα λέγαμε στους γάλλους που θα βάλουμε αυτά στα πλοία αντί να αγοράσουμε νέους Εξοσέτ και άλλα όπλα…

    • ειναι πολύ κριμα τετοιο πλοιο μονο με phalax…. τι αλλο συστημα διαθέτει για προστασία? μπορουν να χρησιμοποιηθουν και πυραυλοι του για αυτο το σκοπο? δεν ξέρω.
     Ποσο κοστιζει στο περιπου δηλαδη ενα ram??

     Επισης οι γαλλοι παιζει να μας δώσουν μονο τις 2 που πληρώνουν αυτοι ή ειναι απαιτηση να παρουμε και εμεις αλλες δυο μαζι?

     • Έχουν απαίτηση να πάρουμε ακόμη 2. Είναι λογικό αυτό. Θα βάλουν 2 δις αυτοί, ας βάλουμε και άλλα τόσα εμείς. Δεν γίνεται να πληρώσουν μόνο αυτοί. Εξάλλου δεν μας φτάνουν μόνο 2 νέες φρεγάτες και ούτε συμφέρει να αγοραστούν μόνο 2 φρεγάτες ή υποβρύχια της χ ή ψ κλάσης. Για να συμφέρει το εγχείρημα πρέπει να αγοράσεις 4.

     • λογικό ακουγεται το περίμενα. απλά πιστέυω πως ειναι κρίμα να εχουν μονο ενα Phallanx και αυτό παλιας εκδοσης γιατι φαντάζομαι οτι τα πλοια αυτά στις αρχές μιας κρισης θα εχουν να αντιμετοπίσουν πολλά συγκεντρωτικά πυρρα. Θα τις χτυπάνε με οτι εχουν οπως θα κανουμε και εμεις με το “αεροπλανοφόρο” τους.
      Εκτώς και αν υπαρχουν και αλλοι τρόποι να προστατευτει το πλοιο απο πυραυλους και αυτο ειναι η τελευταια γραμμη αμυνας δεν το κατεχω το θέμα

    • Συγνώμη Γιάννη, λες οι 2 πρώτες θα χρηματοδοτηθούν από το γαλλικό κράτος. Συνεπώς θα μας δώσουν δάνειο (χρηματοδότηση=>δάνειο).
     Οι άλλες δυο θα χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια δικά μας. Άρα επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων δεν παίζει. Διότι οι επιστροφές των κερδών είναι χρήματα της Ελλάδας πλέον και όχι της Γαλλίας.
     Επίσης να πούμε ότι για οι επιστροφές θα πάνε σε μείωση του χρέους ή άλλες συμφωνημένες επενδύσεις. Αυτό το τελευταίο μένει να διευκρινιστεί.

  • ας ερθουν με 32αστερ30 και ας μην εχουν camm-er . αυτοι μπαινουν και αργοτερα . η ουσια ειναι να μπει ενα searam εξαρχης και οχι phalanx .

  • Το θέμα δεν είναι τόσο camm-er, aster 15 ή mica ng. Το θέμα είναι αν γίνεται να μπαίνουν ανα 4 σε κάθε κελί. Ώστε ένας Sylver να έχει 32 camm-er, aster 15 ή mica ng.

   • Προς ώρας μόνο ο CAMM και πιθανότατα η έκδοση ER φαίνεται να εχει αυτή την δυνατότητα.
    Phalanx να τοποθετηθεί αντί για RAM, ειναι λάθος. Απλά θα μπορούσε να υπάρχει ένα συνδιασμός τους ή επιλογή GDM-008 αντί απλά ελαφριά πυροβόλα των 30mm

    • Αυτός ο CAMM λογω μικρών διαστάσεων και αυτονομίας παρουσιάζει ενδιαφέρων για αναβάθμιση βοηθητικών πλοίων ενδεχόμενος και περιπολικών οπως τα HSY 56, μαλλον χωράει παντού και σίγουρα σε πολυ φθηνότερα πλοία.

     • Στα HSY-56 πέρα από τους Stinger που έχουν μην περιμένει κανείς να δει CAMM ή ότι άλλο. Κάτι που εξετάστηκε είναι να έπερναν Χαρπούν αλλά γενικά το πρόβλημα με αυτά τα πλοία είναι ότι η ταχύτητα τους δεν είναι τέτοια που να μπορούν να ακολουθήσουν τα άλλα πλοία κρούσης του στόλου. (φρεγάτες, πυραυλάκατοι)
      Πάντως μελλοντικά είναι πιθανό να υπάρξουν προσθήκες στον οπλισμό τους.

 22. Γνώμη μου πάντα, ακόμη και αν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια κατά την υπογραφή της σύμβασης, τουλάχιστον να υπάρξουν προβλέψεις για μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων(βλέπε και αναφορά μου παρακάτω για Α-35). Η μακρύτερη έκδοση πχ που αναφέρουν κάποιοι, δεν θα κοστίσει σημαντικό ποσό ΤΩΡΑ, και θα μας λύσει τα χέρια στο μέλλον. Σχετικά τώρα με το ciws καθώς και τον γενικότερο ΑΑ οπλισμό… Είναι μεγάλη έλλειψη η μη ύπαρξη ενδιάμεσου συστήματος, μεταξύ phalanx/searam(φθηνότερο του RAM και με εκμετάλλευση των υπαρχόντων phalanx)/RAM(απίθανο)/milenium και των Aster-30. Ειδικά για ένα σκάφος που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη, πόσο δύσκολο είναι, να τοποθετηθούν A-35(που έχουν συγκριτικά με τους Α-43/50/70, πολύ μικρότερο ύψος), στο πλάι του υπόστεγου; Έστω στο χώρο που θα προκύψει στο μέσον του πλοίου(επιμηκυσμένη έκδοση), ακόμη και αν μιλάμε για ελαφρά προεξοχή από το κατάστρωμα(δηλαδή όχι πλήρως εγκιβωτισμένοι εκτοξευτές); Ακόμη και πίσω από τους Α-50/70, ίσως σε μη πλήρως εγκιβωτισμένη μορφή. Μιλάω φυσικά τουλάχιστον για πρόβλεψη χώρου/εκτοξευτών και μελλοντικό τους γέμισμα με 24 mica-ng(τώρα, αν θα είναι quad/double packed πρόωρο και ίσως ανούσιο). Ίσως και σε ένα κοινό πρόγραμμα με ταυτόχρονη αναβάθμιση των mica της ΠΑ. Δηλαδή 24 πυραύλους μεγάλης εμβέλειας + 24 μέσης/μικρής, ciws. 8(με πρόβλεψη για 16 αν μιλάμε για την έκδοση αυξημένου μήκους) exocet block IIIC και 8 MdCN. Εντάξει, η παρουσία πυροβόλου 127 mm, θα ήταν ιδανική, αλλά υποθέτω πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ειδικά υπό το πρίσμα χρησιμοποίησης υπαρχόντων oto κατόπιν αναβάθμισης τους για συμπίεση του κόστους.
  Υ.Γ Το ΠΝ δεν είναι που χτυπιέται εδώ και χρόνια, θέλοντας να βάλει το χεράκι του στη σχεδίαση/προδιαγραφές κάποιας κλάσης νέων σκαφών; Ιδού η ευκαιρία…

 23. Παντως ο CAMM ER ενδεχόμενος να μπορούσε να αντικαταστήσει τους HAWK αλλα και τους RIM-7M στο σύστημα Βέλος.Ισως η χρήση του σαν αντιαεροπορικος πύραυλος στο ναυτικό θα έπρεπε να εξεταστεί ειδικά αν είχαμε καποια εμπλοκή στην παραγωγή του.(με τους Ιταλούς αν δεν κανω λάθος)

  • μελλοντικα ναι . αυτη ειναι και η σκεψη μου οτι αγοραζοντας για το ΠΝ τους βαζεις για αντικατασταση των χωκ και βελος .

   • Υπαρχει σε ανάπτυξη και ο iris T SLM που είδη εχουμε εμπλακη μέσω INTRACOM.
    Αυτά βέβαια σε περίπτωση που τελικα επιλεχθεί αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για τις νεες φρεγάτες που προφανώς δεν θα ειναι FTI.

 24. Μιας και ειμαστε ολοι μαζεμένοι εδώ, να θέσω ενα σκεπτικό που εχω να μου πειτε αν εχει βάση εσεις που τα ξέρετε πολύ καλύτερα απο εμενα?

  Εχω την εντύπωση πως ακόμη (για λιγο ακομη) μπορουμε να σταθουμε αρκετά καλα απεναντι σε μια λιγο πιο γενική επιθεση απο τους γειτονες στον χώρο του αιγαιου (αναλογα βεβαια το ειδος του επεισοδίου θα μου πειτε)…. σε σημειο που ακομη και να χασουμε εδάφος/νησί/νησιά ή να καταφέρουν εστω να κανουν ναυτικό αποκλεισμό σε καποιο συμπλεγμα νησιών στο αιγαιο (για προς κυπρο μερια δεν εχω αποψη) θα εχουμε προκαλέσει σημαντικές απωλειες στον εχθρό.
  Σημαντικές εννοω οτι οταν οι εχθροπραξίες σταματησουν υπο τις “εντολές” των μεγάλων δυναμεων οι τουρκοι θα εχουν βρεθεί με απωλειες του 1/3 της αεροπορίας τους και του μισου στόλου τους. (ε τι διαολο δεν θα πολεμάμε με σφεντόνες και εμεις κατι θα καταφερουμε) Φυσικά δεν εξετάζω το τι θα εχουμε χασει εμεις και απο στρατό και απο εδάφη….

  Και σκεφτομαι εγώ τωρα, ποια συγχρονη χώρα ειναι διατεθειμένη να χασει ξαφνικά σχεδον τη μισή αεροπορία της και το μισό ναυτικό της οποιοδήποτε και αν ειναι το κέρδος της??? (εξαιρειται η περιπτωση που αμυνεσαι για τα εδαφη σου). Εχω την εντυπωση πως κανενας τρελός δεν θα το σκεφτόταν.
  Οι γνώμες σας?

  • Τώρα αγαπητέ θέτετε ένα θέμα που θέλει βιβλία ολόκληρα να αναλυθεί κι έχουν γραφτεί επ΄αυτού μύρια άρθρα. Γενικά πάντως ναι. Το παιχνίδι είναι παιχνίδι ισορροπίας. Και ότι κερδισει κάποιος (προσπαθεί να)το παίρνει χωρίς μάχη. Βλέπε Ίμια όπου με κρίση, λάθος χειρισμούς, επέμβαση Αμερικάνων κυρίως και μπόλικες τσιρίδες από εδώ μεριά φάγαμε το γκολάκι κι έχουμε τις γκρίζες ζώνες. Πάει το μάτς, θρηνήσαμε και τρεις. Το πρωτάθλημα όμως συνεχίζεται, τα κόζια για διάφορους λόγους που ξέρετε αλλάζουν και πάμε να το γυρίσουμε. Πάμε – να το πω – στις τελευταίες αγωνιστικές που θα κρίνουν τον πρωταθλητή. Κι εδώ είναι που έχουμε το θέμα καθότι ο κος Ερντογάν είναι απρόβλεπος και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα κάτσει να την φάει, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ήδη έπιασε γκόμενα τον Πούτιν αν και αυτή η σχέση μπορεί να τελειώσει με μπόλικο μίσος και ξεκατίνιασμα. Χώρια που οι προδομένες γκόμενες(ΗΠΑ,Ισραήλ) είναι ότι χειρότερο γενικώς. Τελικά καταλήγουμε στην ισορροπία ισχύος που πρέπει να αυξήσουμε ιδανικά κατά πολύ.

 25. Αν και εφόσον οι Γάλλοι χρηματοδοτούν μόνο την αγορά Belharra και δεν δουλευόμαστε μεταξύ μας… μια καλή λύση θα ήταν να πάμε σε περισσότερα πλοία έστω και υποεξοπλισμένα και εξηγούμε:
  – Δίνεται η δυνατότητα επιλογής ενός μόνο ραντάρ περιστρεφόμενης διάταξης SeaFire 500
  – Εξοπλισμός μόνο με 2 Α50 sylver στην αρχή και υποδομή για άλλα δύο στο μέλλον, με 10 ASTER-30 bl.1 NT και 24 CAMM-ER.
  – Επιλογή σόναρ Captas-2, αντί του Captas-4 compact.
  Με αυτή την διαμόρφωση ίσως είναι εφικτό να πάμε για 6 πλοία αντί για 4.

  • Όντως, αν δεν έχεις τα χρήματα δε μπορείς να ζητάς και 24 aster 30 και 8 mdcn και επιπλέον 16 mica ng και 12-16 exocet σε κάθε πλοίο.
   Μπορείς όλα αυτά να τα βάλεις σε 2-3 πλοία και τα υπολοιπα 3-4 να είναι σε ASW διαμόρφωση που είναι πολύ πιο οικονομική.
   Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω, οι freda θα κοστίσουν, στο γαλλικό ναυτικό, κοντά στο 1 δις, ενώ οι fremm κόστισαν 650 εκατομμύρια περίπου.

  • προτιμω 2+2 κομπλε . αν ειναι να παρεις πλοιο να παρεις και να κανεις την διαφορα . πχ στελνεις μια belhara κομπλε με μια μεκο και μια εκσυχρονισμενη S στην μεσογειο . απλα δυσκολευεις τοσο τον εχθρο που θα χρειαστει συνδυασμο αεροπλανων πλοιων και υποβρυχιων για να σου κανει ζημια .

  • Αν αποκτηθεί ένας αντιαεροπορικός πύραυλος για τα πλοία αεράμυνας αυτός δεν γίνεται να αφορά 10 πυραύλους ανά πλοίο. Και ούτε γίνεται να κάνουμε συλλογή πυραύλων (Aster-30, CAMM, Scalp Navale, συν oι ESSM, τα RAM κτλ) και γενικά οπλικών συστημάτων.

  • Τουρκική αεροπορία με 237 F-16, ,,τουμπανιασμένα,, με ηλεκτρονικά και όπλα, αύριο με στελθ F-35, σε απόσταση 6 λεπτά από την Κύπρο, με το εμείς να θέλουμε πλοία αεράμυνας και γράφεις για 10 Aster-30 στο κάθε πλοίο.
   Έτσι θα κατεβάσεις τις Μοίρες των τουρκικών μαχητικών που θα έρχονται ,,με χίλια,, προς το μέρος σου ??
   Κατά τα άλλα σχολιάζεις πριν στον κάδο για τα Σούπερ Πούμα του Π.Σ, τι έχουμε ακούσει να λένε από το Γιάννη.

   Ακόμη και οι 32 Aster-30 δεν επαρκούν λένε από το ΓΕΝ ενώ οικονομικά δεν είμαστε για περισσότερους πυραύλους. (για κάποιους που ονειρεύονται Α.ΒURKE και ΤIKO των 90 SM-2 ή και SM-3)

   • Τη μια γράφεις ότι ακόμα και 32 Aster 30 δεν επαρκούν, την άλλη μας γράφεις ότι μόνο αυτοί έχουν συμφωνηθεί και όχι CAMM ER (ή MICA-VL). Δηλαδή ηλίθιοι είναι αυτοί οι Ναύαρχοι του ΠΝ και δε βλέπουν ότι με 32 βλήματα δε γίνεται δουλειά; Και μάλιστα θέλουν να πάρουν τα πιό ακριβρά βλήματα που υπάρχουν; μόνο; Και απο πάνω μας κοπανάς ότι οικονομικά δεν είμαστε για παραπάνω πυραύλους (γιατί προφανώς σου του είπαν και αυτό οι γνωστές πηγές σου) Tι λές, να το κλείσουμε το μαγαζί να πάμε για ύπνο;

    • Οι ναύαρχοι δεν αποφασίζουν για το τι θα αγοράσει το ναυτικό. Η πολιτική ηγεσία αποφασίζει. Το Π.Ν δεν θέλει γαλλικές φρεγάτες.
     Τον MICA VL τι να τον κάνουμε ?? Να καταρρίπτουμε F-35 και F-16 που θα είναι σε απόσταση 10 χλμ από το πλοίο ?
     Σου είπαν μήπως οι γάλλοι ότι αφήνουν να βάλουμε CAMM ER στις Μπελαρά ? Γιατί πουθενά αλλού δεν το έχουν πει ότι αφήνουν.
     Δεν στέκει συνδιασμός μερικοί Aster-30 και ελαφρώς πιο μερικοί CAMM ER ή ότι άλλο αντίστοιχο.

     Το Π.Ν θέλει ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες. Σε αντιαεροπορικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς θέλει τον αμερικανικό SM-2. Για τον Aster-30 λέει ότι είναι καλός αλλά ακριβός.

     Πλοίο και ένα δις ευρώ δεν είναι για εμάς. Ούτε να φορτωνόμαστε συνέχεια νέα όπλα. Aster-30 και CAMM ER. Το σωστό θα είναι να πάρουμε ένα πιο φτηνό πλοίο (π.χ ΜΕΚΟ Α-200) και να συνεχίσουμε με τον ESSM, στην έκδοση Block II.

     • Τα σαινια του ναυτικού, τι λένε τότε για τους mica ng; Θα είναι διαθέσιμοι όταν θα είναι και οι belharra, με εμβέλεια πλησίον του essm. Προφανώς, οι Γάλλοι δεν έχουν αντιρρήσεις. Το αντεπιχείρημα ποιο είναι; Ότι το ΠΝ δεν θέλει γαλλικά πλοία; Μήπως να το πάρουν απόφαση και να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα και να μη σαμποτάρουν τα πάντα με βλακωδεις εισηγήσεις, τους περνάει από το μυαλό;

    • Γράφεις, αυτά τα προβλήματα λύνονται δια της απλής μεθόδου της σύμβασης FOS.
     Είναι πράγματι τόσο απλή η μέθοδος που γράφεις (για να γελάσουμε όσοι ξέρουμε τι συμβαίνει) που έχε υπόψη ότι δεν συνηθίζεται να υπογράφονται FOS. Πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να υπογραφεί μία FOS.

     • Επειδή το ελληνικό ΥΕΘΑ σκάει γάιδαρο μέχρι να υπογράψει σύμβαση FOS, αυτό δε σημαίνει ότι είναι τίποτα φοβερό και τρομερό, εμείς τα κάνουμε δύσκολα. Λεφτά για ολλανδικές ή γερμανικές φρεγάτες, μόνο για τις γαλλικές. Αλήθεια, ξέρουμε τι θέλει το ναυτικό; γιατί όλο το ένα τους μυρίζει και το άλλο τους βρωμάει. Τις ολλανδικές μεταχειρισμένες L τις αφήσαμε να μας ξεφύγουν. Οι KIDD δε μας άρεσαν γιατί ήταν λέει πολύ μεγάλες για τη Σαλαμίνα. Τα Arleigh Burke και τα Ticonderoga ειναι πολύ ακριβά για το ελληνικό ναυτικό λέει. Οι FREMM δεν μας κάνουν ούτε αυτές λέει. Ε τι στην ευχή θέλουν επιτέλους;

     • «Πρέπει να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να υπογραφεί μία FOS.»

      Στην χώρα μας, ναι.

      Οπουδήποτε αλλού, το να αγοραστεί αεροσκάφος, πλοίο, υποβρύχιο ή άλλο τόσο ακριβό μέσο και να μην υπάρχει FOS σαν όρος στην αρχική σύμβαση αγοράς, είναι σκάνδαλο για το οποίο παραιτούνται πολιτικοί (και όχι μόνον).

   • 1ον: 32 αστερ ειναι αρκετοι σε 4 πλοία. Οι 10 όχι, αλλά πενία τέχνες κατεργάζεται.

    2ον: Το ναυτικό δε θα αντιμετωπίσει μόνο του τα τουρκικά φ16, έχουμε και εξαιρετικη αεροπορική δύναμη.

    3ον: 32 αστερ (χωρίς άλλους 16 mica;) συνολικά για α/α άμυνα και θα πάει 1 δις ανα πλοιο; Μήπως θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας και είναι το κόστος τόσο υψηλό. Για 1 δις πλοίο, όπως λες, περίμενα 24 αστερ, 8 mdcn, 16 exocet και 16 mica, τουλάχιστον.

    • Tην εξαιρετική αεροπορική δύναμη που την είδες ??
     Όταν π.χ πετάνε τα 2 από τα 16 M-2000EGM, τα 2 από τα 14 C-130, και είναι χαμηλές ως πολύ χαμηλές οι διαθεσιμότητες σε ότι πετάει (και όχι μόνο) πες μου που είναι η εξαιρετική αεροπορική δύναμη ??

     • Αυτά είναι προβλήματα που λύνονται δια της απλής μεθόδου της σύμβασης FOS. Και είναι κι άλλα αεροσκάφη στο δυναμικό της ΠΑ.

      Έχω προσέξει ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα ποστ σου διακατέχονται απο ένα στείρο αρνητισμό. Ότι κι αν γίνεται στην Ελλάδα είναι για σένα μάταιο ή λανθασμένο. Ότι γίνεται στην Τουρκία είναι σωστό, καλοσχεδιασμένο και στο πλαίσιο μιας ορθής στρατηγικής. Αν δεν έγραφες σωστά Ελληνικά θα έλεγα ότι είσαι ένα ακόμη απο τα τρολ του Ερντογάν…

   • Αλλο τι θέλει ο καθένας άλλο τι ειναι εφικτό…
    Τα δεδομένα ειναι του ΠΝ ειναι φρεγάτες S και ΜΕΚΟ
    Η πρόταση που έκανα εγινε προφανέστατα για να αντικατασταθούν όλες οι S με 6 υπο-εξοπλισμένες (αρχικά) Belharra.
    Και θεωρείς για να καταλάβω λίγο το 6×12 ASTER-30 σε σχέση με την σημερινή κατάσταση;
    Εσύ που λές ότι δεν γίνεται πόλεμος μεταξύ κρατών του ΝΑΤΟ και θα διαρκέσει και ώρες;
    Για να ξέρουμε τι λέμε και που βρισκόμαστε… η πρόταση γίνεται για τους προφανείς παραπάνω λόγους. Δεν είπα πουθενά ότι αυτό που χρειαζόμαστε ή αυτό η ιδανική λύση.
    Είναι μια λύση ώστε να αποκτηθούν νέες μονάδες επιφανείας και να περάσει το ΠΝ σε άλλη φάση με ομοτυπία….
    Σε επόμενο στάδιο τοποθετούνται επιπλέον άλλοι 2 sylver A50 σε κάθε πλοιο και ανεβαίνει το απόθεμα των ASTER-30 σε 24 ανα πλοίο.
    Το να τοποθετηθούν μόνο ASTER-30 (πύραυλοι περιοχής) είναι παράδοξο. Οι πύραυλοι αυτοί είναι πανάκριβοι και δεν υπάρχει λόγος κάτω από τα 50km…

 26. Η προϊστορία των ΕΕΔ με τα υποεξοπλισμένα συστήματα, είναι εξαιρετικά αρνητική, ώστε να πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πως θα συμπληρωθεί ο οπλισμός μελλοντικά. Σχετικά με τους camm, δεν έχουμε λόγο να στραφούμε στον κατ’ουσίαν βρετανικό πύραυλο, ειδικά με τις όποιες ενστάσεις φέρουν οι Γάλλοι (που δύσκολα θα χρηματοδοτούσαν ανταγωνιστικό σύστημα). Η ώριμη επιλογή είναι είτε ο mica ng(άμεση ή μελλοντική τοποθέτηση σε Α-35), είτε η ενασχόληση μας με τον υπό μελέτη, quad-packed aster-15 για χρήση από A-50/70. Προσωπικά και επειδή τα κελιά στη δεύτερη περίπτωση είναι δεδομένα, θα κοιτούσα προς τη πρώτη περίπτωση. Σχετικά με το sonar, ειδικά στα πλαίσια της τουρκικής υποβρυχιακής απειλής, χρειαζόμαστε το καλύτερο. Το οικονομικό ώφελος από το δεύτερο που αναφέρεις είναι σχετικά μικρό και θα μας δεσμεύει για δεκαετίες…

  • Πιο ώριμη από τους CAMM δεν υπάρχει, αν στο μέλλον δούμε άλλο πύραυλο σε quad-pack μένει να το δούμε…
   Για έχουμε μια εικόνα το τι λέμε “υποεξοπλισμένα συστήματα” όταν η σημερινή κατάσταση του ΠΝ ειναι αυτή που ειναι. ακόμα και στην εκδοχή που ανέφερα δεν θα υπάρχει πιο τεχνολογικά προηγμένο ποίο στην περιοχή και αυτό μας φαίνεται «υποεξοπλισμένο»; Μάλλον θα έχουμε χάσει ελαφρώς το μέτρο νομίζω.
   Μια Belharra με 10-12 ASTER-30, 20-24 CAMM-ER, Captas 2 VDS, περιστρεφόμενο SeaFire 500 σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα του ΠΝ θα είναι κοσμογονία… αποσύροντας παράλληλα όλες τις “S”

   • Ώριμη επιλογή ως σκεπτικό. Δεν λέω ότι ο Μικά ng είναι σε πιο ώριμο στάδιο εξέλιξης από τον camm. Το να μπουν μερικά κελιά a-35 με τους τρόπους που ανέφερα, δεν είναι τπτ φοβερό. Τα 32 κελιά a-50/70 είναι σχετικά λίγα για να φορτώνονται με πυραυλακια ακόμη και σε τετράδες. Για το sonar πόσο περιμένεις να εξοικονομήσεις από το captas 2; Αξίζει η τσιπια αυτή να χάσεις πχ ένα πλοίο από εχθρικό υποβρύχιο; Επίσης, εφόσον μπει το sonar, δεν θα αλλάξει μέχρι να αποσυρθούν τα πλοία…
    Υ.γ οι Ναύαρχοι που μιλάνε κάποιοι, μάλλον είναι μουτσοι… Ή σχιζοφρενείς… Σχετικά με σχόλιο για λίγους aster αλλά απουσία βλημάτων μέσου/μικρού βεληνεκούς…

    • Ο απλός CAMM ειναι ήδη επιχειρησιακός, το επόμενο διάστημα αναμένεται και η ER από την Ιταλία, ο MICA NG τώρα θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

     Για το Captas 2 εχεις ένα δίκιο σε σχέση με την επιλογή του Captas 4 Compat, η εξοικονόμηση είναι max 2-3 εκ € ανά σόναρ από οτι υπολογίζω δεν κάνει και την μεγάλη διαφορά.

     Γενικότερα όμως γίνεται ένα λάθος όταν προσπαθούμε να κάνουμε τις Belharra καθαρά πλοία AAW αγώνα.

     Νομίζω το πλέον ορθολογιστικό ειναι να έχουμε στο μυαλό μας μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με έμφαση στον AAW που θα αντικαταστήσει τις S, οπότε μην τρελαινόμαστε με τον συνολικό αριθμό κελιών.

     Προσωπικά θα είμαι ενθουσιασμένος αν αντικατασταθούν οι ολλανδικές φρεγάτες του ΠΝ με 6 Belharra έστω για αρχή και κάπως “υποεξοπλισμένες”… και πάλι για ένα πλοίο με τεχνολογία αιχμής θα μιλάμε, ανώτερο από κάθε τι στην περιοχή μας

     Νομίζω είναι κατανοητό το σκεπτικό μου…

     • Έχεις αρκετά δομημένο σκεπτικό. Το ζήτημα είναι η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα. Αντικατάσταση των S μπορούμε να έχουμε από μια μεγεθυμένη gowind ή από μτχ σκάφη. Η ενδεχόμενη αγορά belharra είναι για πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Οι aster-30 και οι mdcn, είναι η αιχμή του δόρατος και δεν θα έπρεπε να γίνουν εκπτώσεις στον αριθμό που θα φέρονται από κάθε πλοίο (άρα και η θυσία κελιών για πυραύλους μικρότερης εμβέλειας). Τόσο δύσκολο/ακριβό είναι να βρεθεί αυτός ο ριμαδοχωρος για έστω μελλοντική εγκατάσταση A-35; Βάλε ότι θέλεις μέσα… Προσωπικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και την προοπτική βιομηχανικής συνεργασίας (και τη συμβατότητα), θεωρώ τους mica ng ελκυστικότερους. Ειδικά αν πάμε σε χρήση των ίδιων πυραύλων από Λαφαγιέτ ή gowind μελλοντικά. Αν μιλάγαμε για τώρα (άμεσα), θα είχε προβάδισμα ο camm. Δεν θα τα χαλάσουμε σε αυτό όμως…

     • Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σου, αλλά μόνο με Α-35 δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται χώρος για δύο επιπλέον Α-50 για να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση του μεταφερόμενου φορτίου.

      Όσο για το διαθέσιμο χώρο και σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα γνωστής ιστοσελίδας, στην επιμηκυμένη εξαγωγική Belharra τουλάχιστον κάποια A-35 ειναι δυνατό να τοποθετηθούν.

      Το θέμα είναι ότι χρήματα για να φορτωθούν τέρμα αυτά τα πλοία δεν υπάρχουν. Κάθε ASTER-30 ίσως να φτάνει και τα 4εκ. Οπότε το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει η υποδομή ώστε στο μέλλον να τοποθετηθούν επιπλέον sylver και πύραυλοι.

      Σε αυτό που καιγόμαστε είναι για νέα πλοία ώστε να απαλλαχθούμε από φρεγάτες 40 ετών… για αυτό και σε νήμα είπα δεν με ενοχλεί ακόμα και η επιλογή μια Gowind 3000+ που άνετα μπορεί να φέρει μέχρι και 4 sylver A50.

     • Μα εννοείται πιστεύω, πως και οι 2, αναφερόμαστε σε belharra με 32 θέσεις εντός A-50/70. Ακριβώς δε, επειδή δεν μιλάμε για καθαρά πλοία ΑΑW(απουσία δεύτερου ραντάρ, σχετικά λίγες θέσεις εκτόξευσης AAW πυραύλων σε σχέση με πλοία AAW), πιστεύω πως για τις ανάγκες μας, 24 Aster-30, 8-16(μελλοντικά) exocet block IIIC και 8 MdCN ΜΑΖΙ με 24 πυραύλους μικρότερης εμβέλειας(+ ciws) φτάνουν και περισσεύουν! Αυτός είναι ο λόγος που έχω λυσσάξει για A-35. Θεωρώ πως 32 θέσεις για Aster-30/MdCN, είναι επαρκέστατοι μόνο αν συνεπικουρούνται από ξεχωριστούς εκτοξευτές για πυραύλους κατηγορίας mica/camm/ster-15. Τώρα, αν σε πρώτη φάση, επειδή δεν βγαίνουν τα κουκιά για 4 σκάφη(γιατί θεωρώ αδιανόητο τον συλλογισμό περί 1 δις/σκάφος σε διαμόρφωση μόνο aster/mdcn/δικά μας phalanx και oto), δεν νομίζω να διαφωνούμε σε αρχικό γέμισμα με πχ μόνο 12(στη περίπτωση χρήσης μικρότερου βεληνεκούς πυραύλων)-16 aster ανά πλοίο, 4 μόνο mdcn(ή ακόμη και μόνο ένα αρχικό στοκ όπου θα φορτώνεται κατά περίπτωση, πχ συνολικά 8-16 mdcn) και μόνο αρχική πρόβλεψη εγκατάστασης A-35(ή εγκατάστασης των εκτοξευτών κενούς όπλων). ;Ίσως και αρχικό γέμισμα των A-35 με phased out crotale του γαλλικού ΠΝ(στις αγαπημένες σου τετράδες)… Θα τους αποσύρουν, σωστά; Αυτά(λιγότεροι aster/mdcn), άμεσα, μας γλυτώνουν 35-50 εκ ανά πλοίο. Ακόμη και έτσι όμως, τα πλοία θα αποτελούν διαστημόπλοια συγκριτικά με τις τωρινές μας μπακατέλες(και ακόμη και συγκριτικά με ότι πρόκειται να παρουσιάσει το ΤΝ μέχρι το 2027).

 27. Στις Mπελαρά δεν θα υπάρξουν CAMM. Τα α/α όπλα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής-γαλλικής πλευράς είναι μόνο οι ASTER-30.

  • Αναλυτικότερα, λίγο να αναλύσω γιατί είναι λάθος. Λόγω κόστους και απειλών που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην επιφάνεια της θάλασσας όπως για πύραυλοι επιφανείας, είναι παντελώς ασύμφορο να γίνεται χρήση ASTER-30, πέραν τους κόστους του πυραύλου, η εμβέλεια εντοπισμού είναι αρκετά κοντά στις εμβέλειες των ΑΑ πυραύλων σημείου ESSM κ CAMM-ER, συνεπώς δεν δικαιολογείται η χρήση του ASTER-30.
   Για αυτό άλλωστε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φορτίο πέρα από μεγάλης εμβέλειας πυραύλους έχουν και φορτίο α/α σημείου.
   Αντίθετα δικαιολογείτε η χρήση του εναντίων μαχητικών και λοιπόν στόχων υψηλής οικονομικής και στρατιωτικής αξίας…

   • ο aster30 λογω booster εχει πολυ μεγαλη ελαχιστη εμβελεια εμπλοκης (3km) , δεν ειναι μονο οτι ειναι πανακριβος. Εναν sea-skimming πυραυλο λογω αναγλυφου θα αργησεις πολυ να τον δεις , το καλυτερο ρανταρ να εχεις …. Εκει μπαινει το ταπεινο ελικοπτερο/uav/orion εαν εχεις , και μεσω link σου μεταφερει την πληροφορια , γιατι βλεπει με αλλη ανεση απο ψηλα οπως και να το κανεις

 28. 1ον: 32 αστερ ειναι αρκετοι σε 4 πλοία. Οι 10 όχι, αλλά πενία τέχνες κατεργάζεται.

  2ον: Το ναυτικό δε θα αντιμετωπίσει μόνο του τα τουρκικά φ16, έχουμε και εξαιρετικη αεροπορική δύναμη.

  3ον: 32 αστερ (χωρίς άλλους 16 mica;) συνολικά για α/α άμυνα και θα πάει 1 δις ανα πλοιο; Μήπως θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας και είναι το κόστος τόσο υψηλό. Για 1 δις πλοίο, όπως λες, περίμενα 24 αστερ, 8 mdcn, 16 exocet και 16 mica, τουλάχιστον.

 29. Απο οτι φαίνεται το κρίσιμο ερώτημα ειναι εμβέλεια ή ποσότητα; Νομιζω η ποσότητα ειναι πιο σημαντική παράμετρος.Μια σημαντική για εμενα παρατήρηση, τελικα όλο το Αιγαίο δεν θα βρίσκεται πρακτικά στην εμβέλεια των S 400;;;

Comments are closed.