23.6 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές...

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε μερικές εβδομάδες ή έναν μήνα το περισσότερο η Naval Group φιλοδοξεί να κλείσει την υπόθεση των ελληνικών φρεγατών [email protected]

Στο περιθώριο εταιρικής εκδήλωσης στις 21 Φεβρουαρίου, κορυφαίοι αξιωματούχοι της γαλλικής κρατικής εταιρείας ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο φρεγάτες πανομοιότυπες με τις πέντε του Γαλλικού Ναυτικού, με «μόνη» διαφοροποίηση την ενσωμάτωση του πυραύλου cruise MdCN (προηγουμένως γνωστού ως SCALP Naval).

Σε περίπτωση που υπάρξει οριστική συμφωνία, τα ελληνικά πλοία θα ναυπηγηθούν στη Λοριάν, στη θέση του δεύτερου και του τέταρτου πλοίου για το Γαλλικό Ναυτικό. Λαμβάνοντας υπόψιν πως το πρώτο πλοίο που ναυπηγείται για το Γαλλικό Ναυτικό, αναμένεται να παραδοθεί το 2023, τα πλοία που θα πάρει η Ελλάδα θα πρέπει λογικά να είναι έτοιμα προς παράδοση γύρω στο 2024-25.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group, Hervé Guillou, σημείωσε ότι τα δύο πλοία θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και ότι η γαλλική πλευρά δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικού ναυπηγείου. Ο ίδιος έδωσε τέλος έμφαση στο ότι το πρόγραμμα FDI είναι ένα διμερές πρόγραμμα της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης.

La Tribune: Η Παρλί έρχεται αύριο για να την πώληση δυο φρεγατών [email protected] στο ΠΝ, πρώτο πλοίο το 2024 στην Ελλάδα;

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Naval Group, Alain Guillou, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Αθήνα μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση της Naval Group. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η «μόνη» διαφοροποίηση που προσφέρεται είναι αυτή του MdCN, ώστε το δεύτερο πλοίο του γαλλικού προγράμματος να παραδοθεί στην Ελλάδα. Ο MdCN αναπτύχθηκε έπειτα από απαίτηση του Γαλλικού Ναυτικού, ανήκει στην κατηγορία του αμερικανικού Tomahawk και η φερόμενη εμβέλειά του εικάζεται πως μπορεί να πλησιάσει τα 1.000km. Ο MdCN πήρε το «βάπτισμα του πυρός» το 2018 στη Συρία, κατά τη διάρκεια Δυτικής πυραυλικής επιδρομής κατά της συριακής κυβέρνησης, ως αντίποινο για πιθανή χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τους τρεις άξονες της ελληνογαλλικής βιομηχανικής συνεργασίας, οι οποίοι είναι η ελληνική εμπλοκή σε κάποια υποσυστήματα, στη μελλοντική υποστήριξη των πλοίων και τη δημιουργία γραφείου μελετών στην Ελλάδα γύρω από θέματα R&D του προγράμματος. Ο Alain Guillou ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες ή έναν μήνα το πολύ.

Η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με 9 ελληνικούς βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών FDI

Το Γαλλικό Ναυτικό ναυπηγεί πέντε φρεγάτες FDI, τις οποίες θα εντάξει σε υπηρεσία έως το 2030. Τα πλοία θα έχουν εκτόπισμα 4.400t, μήκος 121,6m, πλάτος 17,7m και βύθισμα 6,7m. Το πλήρωμα θα αποτελείται από 125 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 27kn και η αυτονομία θα φτάνει τα 5.000nm με ταχύτητα 15kn. Ο κύριος οπλισμός θα περιλαμβάνει πυροβόλο των 76mm, δύο πυροβόλα των 20mm, 8 πυραύλους κατά πλοίων Exocet MM40 Block 3c, 16 Α/Α πυραύλους Aster 15/30 και τορπίλες MU90. Επιπλέον εξετάζεται η αξιοποίηση ΑΤ πυραύλων MMP για την αντιμετώπιση μικρών σκαφών και υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των Aster 15/30 σε 32, με τον διπλασιασμό των συστημάτων VLS SYLVER.

Κατά την παρουσία του Alain Guillou στην Αθήνα, υπήρχε σε περίοπτη θέση στη Γαλλική Πρεσβεία μοντέλο υπό κλίμακα μιας φρεγάτας FDI/[email protected] με πυροβόλο Strales και τέσσερα συστήματα VLS SYLVER, που θα μπορούσε να είναι η τελική πρόταση της Naval Group προς το Πολεμικό Ναυτικό. Αλλά απουσίαζαν οι παρεμβολείς αντιμετώπισης αντιπλοϊκών πυραύλων και το αντιβληματικό σύστημα στην οροφή του υπόστεγου φιλοξενίας του ελικοπτέρου και του UAV. Κατά τη διάρκεια του Ελληνογαλλικού Φόρουμ, που έγινε τον Ιανουάριο στο Παρίσι, ο Hervé Guillou είχε μιλήσει για ένα πρόγραμμα αξίας €2 δις και είχε αναφερθεί σε δύο φρεγάτες.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών [email protected]

Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου 2019 Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent – LoI) για την προμήθεια δύο φρεγατών FDI/[email protected] Η επιστολή, αν και αποτελεί μια μορφή δέσμευσης, δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει αυτόματα σε τελική συμφωνία, αφού η ελληνική κυβέρνηση λέει πως το θέμα έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

231 ΣΧΟΛΙΑ

231 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Εντάξει θα μας σκάσουν! Εμφανίζουν μακέτο με την φρεγάτα με 4 vls και τώρα μας λένε θα έχει 2 άντε και με την προσθήκη ενός ακόμη για MdCN 3, ή μήπως θα έχει 16 MdCN και 4 vls?
Αν ισχύει πάντως για πλοίο με 16Aster/16MdCN ας πάνε να κουρευτούν πραγματικά…

Alexandros

16 Scalp δεν είναι πολλά για ένα πλοίο; Εμείς για ένα πλοίο αντιαεροπορικής προστασίας άμυνας περιοχής δεν θέλαμε τόσα χρόνια;

Mageiras

Εννοείται… Καλυτερα να μην τους είχε καθόλου και να ήταν φουλ στους Aster

x-m

Υποθέταμε. Είπε ποτέ κανείς τι θέλουμε; Θα το δούμε σε λίγες μέρες. Πάντως έτσι κι αλλιώς οι κουβέντες για την FDI δεν παρέπεμπαν σε πλοίο AAW.

Georgios

Καλύτερα  Alexandros περισσότερα Scalp/Mdcn παρά λιγότερα, που λένε και στο χωριό μου. 😎 Αν δεν περισσέψουν, δεν φτάνουν! 😉

CKfurious

Ίδιο πλοίο με τους Γάλλους όπως ανέφεραν τα αρχικά δημοσιεύματα

Από 2 a50 vlsπου θέλαν πάμε για 3 a50vlsκαι έναν a7o για τους mdcn

χωρίς a70 ξεχνάμε τους mdcn

ξεχνάμε ECM , RAM,PHALANXSMCIWS πάνω από το υπόστεγο
όπως και αυτό είχε αναφερθεί στο meta defence

τιμούλα ??

2-2.5 billion??

Digenis

Η τιμή ενός προϊόντος δεν είναι όσο γουστάρουμε … Κάθε τι έχει την τιμή του … Σε κάθε περίπτωση η εναλλακτική είναι μόνο οι MMSC 1 δις η κάθε μια … Και σε αυτή την περίπτωση η ”απλή ελληνική” bel είναι καλύτερη από την MMSC . Μακάρι σε επόμενο χρονο να πάρουμε τις 5 Γαλλικές Bel .Είναι εργαλείο !!

Kimon

Που ειπώθηκε MMSC 1 δις η κάθε μια? οι FFGX ναι όχι οι MMSC δυο πολύ διαφορετικά σκάφη!

Digenis

Έχασες επεισόδια ..
Καταρχην FFGX δεν υπάρχει !!! Οταν και εφόσον βλέπουμε , και ισως … Αυτο που υπάρχει ως εναλλακτική ειναι η πρόταση-προσφορα της LM προς το ΠΝ για MMSC . 4 Δις € για 4 σκαφοι με κατασκευή εδώ .

https://www.ptisidiastima.com/h-lockheed-martin-22-lcs-for-greece/

https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

Kimon

Αγαπητε  Digenis , 1 όπως δεν υπάρχουν ffgx το ίδιο δεν υπάρχουν belhara, όταν καθελκυσυουν και παραδοθούν και περάσουν και τις δοκιμές τους θα μπορείτε να πείτε ότι υπάρχουν belhara, επίσης το γεγονός ότι οι belhara είναι μπροστά από τις ffgx αυτό δεν ακυρώνει το πρόγραμμα καθώς είναι καίριας σημασίας για το usnavy, ώστε να μπορέσει να έχει σκάφη και φθηνότερα στην κτήση τους και φθηνότερα στην χρήση τους , για επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται τα ακριβότερα αντιτορπιλικά και καταδρομικά. 2 στο άρθρο της Πτήσης που μου παραθέσαμε γράφει..”Σε ότι αφορά το κόστος, ξέραμε εδώ και αρκετό καιρό πως οι… Read more »

Digenis

1. Καταρχήν οταν το ενα πλοίο ειναι στη γραμμη παραγωγης ειναι υπαρκτό .Οι bel υπάρχουν και χτίζονται κανονικά και τα ηλεκτρονικά τους ειναι στημένα και σε γραμμή παραγωγής (ραντάρ)… Oι FFG δεν έχουν επιλεγεί ακόμα σαν σχέδιο .Κόστος 1ης ΘΑ ειναι 1,28 δις $ και λενε οτι ΘΑ πεσει ισως 900 .Με το θα και ισως δεν φτιάχνεις πλοία, εκτός αν ήσουν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ χαχα.Χορτάσαμε με τα θα . Στα 1,28/900 δεν φέρει όπλα ,κοστος fms , ,fos και κοστος κατασκευης εδω .Το 1,5 δις δεν το γλιτώνεις στο υπογράφο ακομα και ακριβως την Αμερικάνικη έκδοση να πάρουμε .… Read more »

sotbak

αν πάρουμε 2 μπελ πρέπει οπωσδήποτε να είναι Α/Α, αν πάρουμε 4, μπορούμε να πάρουμε και 2 γενικών καθηκόντων ώστε να πέσει λίγο η τιμή, περιττό να πω ότι με τα δισ των 4 Μπελ παίρνουμε 6-7 type 31 των Βρετανών (στη βάση του δανέζικου σχεδίου).

Mageiras

Μα δεν πεφτει η τιμή! Ο MdCN είναι ακριβός, πιο ακριβός από τον Aster30

Georgios

Mageiras Mageiras τεχνικά το κοστολόγιο των πυραύλων έγκειται ας πούμε σε διαφορετικό κωδικό και οι πρόσθετοι πύραυλοι, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που είναι προφανές ότι θα υπάρχουν στους ναυστάθμους, από τον κωδικό του πλοίου. Άλλο κοστολόγιο για το πλοίο, άλλο για τα πυρομαχικά του. Στην τελική επειδή βάλαμε και έναν Sylver A70 δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε μέσα Scalp, μπορεί να μπει και Aster. 😉 Με ένα πρόχειρο κόστος που υπολόγισα τα όπλα μόνο βγαίνουν γύρω στα 55 εκ. ανά πλοίο.

CKfurious

Για ξανάκανε τους πολλαπλασιασμούς και τη πρόστHEση

OTO76 —-8-10 MIL
ASTER15—2.5-3 MIL
ASTER30—3-4 MIL
EXOSET—–4+ MIL
MDCN—–8+ MIL
TORPEDOES? 2-3 MIL
RWS—2*3? MIL

Mageiras

Υποτίθεται ότι μέσα στην τιμή περιλαμβανεται ένας πληρης φόρτος πυρομαχικών συν FoS… Τουλάχιστον αυτά μας λένε τόσο καιρό αλλά πιθανότατα τελικά όλοι εικάζουν και κανείς δεν ξέρει τίποτα στα σίγουρα…

sotbak

φαντάσου που θα πάει η τιμή με τα περισσότερα κελιά…

Alexandros

να το κάνουμε τι, το Type 31; ESSM έχουμε, εμείς θέλουμε SM2 ή ASTER 30

sotbak

δεν αντιλέγω, αλλά θα γεμίζαμε νέα σκαριά και με πολύ καλύτερες δυνατότητες σε σχέση με τις Σ…

Georgios

Σωστά sotbak sotbak αλλά τα Type 31 δεν έχουν το Sea Fire 500 αλλά, από ό,τι φαίνεται, το πολύ κατώτερο Artisan. :beg:

sotbak

δεν αντιλέγω, αλλά θα γεμίζαμε νέα σκαριά και με πολύ καλύτερες δυνατότητες σε σχέση με τις Σ…

fotis

sotbak σε μερικά χρόνια η τράτα του παππού μου θα έχει καλύτερες δυνατότητες από τις S. Χαίρω πολύ. Όλα τα πλοία έχουν καλύτερες δυνατότητες από τις S. Το θέμα είναι να κάνεις την καλύτερη επιλογή για αποτροπή και έλεγχο του Αιγαίου σε βάθος 30 ετών.

sotbak

αποτροπή με 2 Μπελ επειδή θα έχουν λίγους ΑΣΤΕΡ και το ΣΦ500 κομματάκι δύσκολο, θέλουμε και αριθμούς και ποιότητα για αποτροπή

blackpeteg

Το μόνο που ελπίζω είναι να μην έχουμε σπαταλήσει τόσο χρόνο για να πάρουμε μόνο δύο σκάφη του τύπου με την Γαλλική διαμόρφωση – δηλαδή με σημαντικά μειονεκτήματα για το περιβάλλον του Αιγαίου.

Miscojones

Εδώ υπάρχει μια υπερβολή που έχει δημιουργηθεί εσκεμμένα από το ΠΝ. Το Αιγαίο ουσιαστικά δεν χρειάζεται και πολλά πλοία επιφανείας για να φυλαχτεί. Υπάρχει τεράστιο δίκτυο ραντάρ και παρατηρητηρίων στα νησιά, για να μην αναφέρουμε τα εναέρια ραντάρ, που ουσιαστικά αφαιρεί τον λόγο ύπαρξης μεγάλων πλοίων επιφανείας. Θα μπορούσαν λοιπόν να τοποθετηθούν επάκτιες πυροβολαρχίες πχ exocet ΜΜ-40, σε όλα τα μεγάλα νησιά, οπότε θα καθιστούσαν απαγορευτική οποιαδήποτε έξοδο του ΤΝ από τα λιμάνια του. Το ίδιο βέβαια κάνουν και σε μικρότερη διάσταση τα πυροβόλα των 155 και 203 χιλ του πυροβολικού, αλλά επειδή κλέβουν τη δουλειά από το ναυτικό, ουσιαστικά… Read more »

Wisdom

Συμφωνώ απόλυτα για τις επάκτιες συστοιχίες Exocet. Για την ακρίβεια έχω μόνιμη απορία γιατί δεν εξοπλίζουμε όσα περισσότερα νησιά μπορούμε με όλα τα όπλα π.χ. μιας Super Vita, στις αυτοκινούμενες εκδοχές τους. Έτσι θα εξοικονομούσαμε μακροπρόθεσμα το κόστος, τον χρόνο ναυπήγησης, τα καύσιμα και το κόστος συντήρησης αρκετών πλοίων και θα εστιάζαμε σε λιγότερες και μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας για να προστατεύουν την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, τις περιοχές του Αιγαίου που δεν καλύπτονται από νησιά και για στρατηγική κρούση.

Psixraimia

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα! Προσπάθησα να πω τα ίδια στο παρελθόν κι εγώ

blackpeteg

Συμφωνώ πως υπάρχει πλεονέκτημα λόγω των νησιών του Αιγαίου, αλλά όταν έχεις να φυλάξεις το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης πλέον και της Κυπριακής ΑΟΖ που εφάπτεται της Ελληνικής (λέμε για όταν την ανακηρύξουμε…) τότε το μόνο που έχεις είναι Τουρκικά παράλια με εναέριες απειλές διαφόρων ειδών, Εκεί δεν έχουμε πλεονέκτημα.
Συνεπώς, εάν παίρνουμε μόνο δύο πλοία με απλή διαμόρφωση για αυτή την τιμή χωρίς πρόβλεψη για τις λοιπές ανάγκες μας και χωρίς βιομηχανικό έργο, απορώ με το σκέλος που εμείς ονομάζουμε “σχεδιασμό” και “διαπραγμάτευση”. Μιλάμε για αστειότητες.

Antebellum

Ε αν χρειαζομαστε πλοια ΕΕ για να φυλαξουμε την Κυπριακη ΑΟΖ μηπως πρεπει κι η Κυπρος ενα μερος απο τα εσοδα απο τους Υδρογοναθρακες να τα βαλει για να αγοραστουν/κατασκευαστουν αυτα τα πλοια? Συμφωνω οτι το Αιγαιο δεν χρειαζεται πλοια αεραμυνας περιοχης, την αεραμυνα περιοχης στο Αιγαιο την κανεις με τις δωρεαν πλατφορμες που εχεις (νησια). Δε χρειαζεται να ξοδεψεις μισο δις για να αγορασεις πλατφορμα πανω στην οποια θα βαλεις πυραυλους αεραμυνας. (τα παραπανω με δεδομενο οτι τελικα ΔΕΝ θα ερθουν Arleigh Burke η Ticonderoga, γιατι αν ερθουν εστω και δυο απο αυτα το θεμα αμυνα περιοχης για την… Read more »

Punker

Αναμένουμε με αγωνία να μάθουμε την τελική διαμόρφωση και ελπίζουμε στο καλύτερο.Πάντως αν είναι με όσα λίγα κελιά έχουν οι γαλλικές και απουσιάζουν και αυτά που αναφέρει το άρθρο σε τιμή κοντά στα 2 δις, θα είναι απλά λυπηρό.

Alexandros

Μπερδεμένα τα πράγματα όπως μας τα λένε, θα παραδοθούν ως έχουν και εμείς θα τοποθετήσουμε αργότερα τα επιπλέον συστήματά VLS SYLVER; Θα τα έχουν εξαρχής; Θα έχουν συστήματά παρεμβολών; Και τι αντιβληματικά θα βάλουν, εάν θα βάλουν; Πάντως είναι σίγουρο πως εάν αλλάξει η σύνθεση για εμάς, οι Γάλλοι θα κερδίσουν, και εμείς θα επωμιστούμε όλο το κόστος της ανάπτυξης

Georgios

Λογικά  Alexandros τα Sylver θα μπουν από την αρχή. Οι παρεμβολείς μπαίνουν και αργότερα αλλά ελπίζω να μπει κάποιο υποσύστημα ώστε να μπορεί να εκτοξεύει έστω αερόφυλλα εάν, ου μη γέννητο, χρειαστεί. ❓

Nestoras

Δεν θέλω να είμαι αρνητικός αλλά:
Στο ένα δις και παραπάνω πλοίο με “μοναδική προσθήκη” τους MCDN, χωρίς αντίμετρα και CIWS, είναι αρκετά “τσιμπημένο” για μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Στα θετικά οι κορυφαίες τορπίλες που θα φέρει, αφού βρίσκονται στη βασική Γαλλική διαμόρφωση, και φυσικά τα κορυφαία χαρακτηριστικά και στους 3 ρόλους που μπορεί να έχει μια φρεγάτα, αλλά πραγματικά πάσχει στο θέμα αυτοπροστασίας σε αυτή τη διαμόρφωση!

Spider

“Επιπλέον, ανακοίνωσε τους τρεις άξονες της ελληνογαλλικής βιομηχανικής συνεργασίας, οι οποίοι είναι η ελληνική εμπλοκή σε κάποια υποσυστήματα, στη μελλοντική υποστήριξη των πλοίων και τη δημιουργία γραφείου μελετών στην Ελλάδα γύρω από θέματα R&D του προγράμματος.”

Τα σχόλια δικά σας..

flatspin

“ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο φρεγάτες πανομοιότυπες με τις πέντε του Γαλλικού Ναυτικού, με «μόνη» διαφοροποίηση την ενσωμάτωση του πυραύλου cruise MdCN”

Μολις έρθουν ας τα βυθισουμε απο μόνοι μας, να μην δώσουμε την χαρά στους γειτονες. Για ποσα λεπτά της ώρας θα επιβιώσουν άραγε απο εχθρικούς antiship?

Georgios

Στην ανάγκη, δεν μπορούν flatspin flatspin να προστατευτούν από τα άλλα πλοία του στόλου, ηλεκτρονικά; ➡

DimitrisXr

Απο ποια πλοια να προστατευτουν ρε παιδια παμε καλα ? Απο τις υπερσυγχρονες S ? Και μην ακουσω απο τις ΜΕΚΟ οπως καθε φορα. Να δω τι τρυπα θα πρωτοκαλυψουν οι κακομοιρες οι μη εκσυγχρονισμενες ΜΕΚΟ. Την ηλεκτρονικη αμυνα ? Την αντιπυραυλικη αμυνα ? Την κρουση ? Την αεραμυνα σημειου ? Αντε να δουμε

Sousourada

Δεν έχουν κανένα σύστημα αυτοπροστασίας;!

Alex2324

Και σε 4 χρόνια και 2,5 δις και χωρίς την διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ και χωρίς δουλεια για την ελληνική οικονομία/ναυπηγεία αλλά και εταιρίες πληροφορικής μέχρι μετάλλων κτλ ΓΙΑΤΙ? Μας είπαν ότι θα πολεμήσουν στο πλάι μας? Πραγματικά δεν καταλαβαίνω …

Spider

Τι δεν καταλαβαίνεις? Κανείς δεν πολεμάει για τον άλλον. Όλοι, μα όλοι νοιάζονται μόνο για να πουλήσουν. Μόνο για τα φράγκα νοιάζονταν, νοιάζονται και θα νοιάζονται οι φίλοι μας Γάλλοι. Το φίλοι μας βάλτο όπως θέλεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Όπως έλεγε η γιαγιά μου, μην ξύνεσαι μόνος σου και περίμενε να σε ξύσει ο άλλος…

My_name_is_Nobody

Τα Tico γρήγορα!

Bioshock

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι έρχονται τα TICO και θέλουν να έχουν τις “γαλλιδούλες” για συντροφιά τους σε ομάδα μάχης (για ΑΝ. Μεσόγειο πάντα)…ΕΚΤΟΣ…και τις θέλουν για το Ιόνιο πέλαγος για να κάνουν παρέα με τα P3 και να μας φυλάνε από τις ιταλικές ψαρόβαρκες…

My_name_is_Nobody

Αυτό ελπίζω και εύχομαι.

Nikolaos

Σε τρεις λέξεις συνοψίσθηκε εύστοχα όλο το δράμα … Εύγε!

sotbak

αυτό ξαναπέστο!!!!

Παῦλος Πιτσελᾶς

Τα Tico για μιά δεκαετία εἶναι οκ. Μετα υποτιθεται οτι θα παραδιδονται ποιο συχρονα πλοια σαν τα belhara, των οποιων ομως οι μεχρι στιγμης διαμορφωση δεν κανει, ουτε και η τιμη, αφου δεν φαινεται να ακολουθουνται οι προδιαγραφες που θελουμε στην τιμη που μπορουμε. Βασικα, θα πρεπει να αποφασισουμε τον χρονο που θεμε και την αναγκη που εχομε. Απο τις δηλωσεις των πολιτικων των κοματων εξουσιας, μαλλων ειχαν κανονισει να δοκουν, εν αναγκη πηγαινοντας στη Χαγη, οποτε δεν τους εβλεπες και να ζοριζονται στους εξοπλισμους. Το οτι μια επενδυτικη Ιταλικη τραπεζα χρηματοδοτει την πωληση Fremm στην Αιγυπτο, μαλλων δειχνει οτι… Read more »

neuromancer

Πιθανώς κάποιο άλλο configuration να πήγαινε την παράδοση μετά τις 5 Γαλλικές και να ρίξαμε νερό στο κρασί για να πάρουμε πιο σύντομα τις 2 και 4 των Γάλλων.

EPR

Και μόνο που ξεκινάτε το άρθρο αναφέροντας ότι προαπαιτούμενο είναι ο MdCN, το παιχνίδι χάθηκε . Ήμαρτον δηλαδή επειδή έχουν αντίστοιχα όπλα η ΠΑ και ο ΕΣ ζήλεψε το ΠΝ και θέλει κι αυτό πύραυλο cruise ; Να μην πω ότι αν έρθει πλοίο όπως το περιγράφετε καλύτερα να το βυθίσουμε μόνοι μας και να βγάλουμε από τον κόπο τους αγαπητούς μας γείτονες εξ ανατολών . Αν ισχύουν αυτά που γράφετε με το κόστος να είναι στα 2 δις € τότε κάποιος η κάποιοι πρέπει να βρεθούν στη φυλακή . Αυτό που περιγράφετε είναι εγκληματικό τουλάχιστον και αδιανόητο σαν κίνηση… Read more »

Stavrogin1

Μα δεν ξερουμε τι τα θελουν τα mdsn. αν μπορουν να στοχοποιήσουν στα 700-800 χλμ. ενα anadolu και την συνοδεία του, τα βγαλαν τα λεφτα τους. αντιλαμβανεσαι τι σημαινει ενα anadolu καταφορτο ελικόπτερα και οχηματα στον πατο της θαλασσας εν μεσω αποβατικής ενεργειας στην ανατολική μεσόγειο απο πλοια προστατευμένα στην ομπρελα του αιγαίου; ετσι οι mdsn συνιστουν μεγιστη αποτροπή. αλλιως αν στοχευουμε αεροδρομια και εργοστασια δεν μας φτανουν 500 κομματια.

DimitrisXr

Σιγα μην φτανουν 16 πυραυλοι για να βυθισεις τη ναυαρχιδα του τουρκικου στολου. Αυτοι δεν εχουν αμυνες, μονο εμεις εχουμε ?

Stavrogin1

σιγά μη δεν φτάνουν. μια παράλληλη προσέγγιση m2000 απο νότο ισα να στρέψει την άμυνα τους και 16 βληματα που πλησιάζουν ταυτόχρονα απο δύση χρειάζονται πολυ καλά σεταρισμένη άμυνα και ακαριαία συντονισμένα αντανακλαστικά για να αποκρουστούν που δεν υπάρχουν παρα μόνο σε ένα ναυτικό το αμερικάνικο. Απο όσο καταλαβαίνω ειναι πολυ δύσκολο να στηθεί μια άσκηση κορεσμού παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

DimitrisXr

Αρα και οι μπελχαρα με την ιδια λογικη ειναι το ιδιο ευαλωτες ?

Stavrogin1

αν o mdcn ειναι αναλογων δυνατοτήτων του som, και η essm ανάλογοι των aster, ναι και η bellara θα ηταν καταδικασμένη. αλλά ειναι ιδιων δυνατοτητων αυτα τα βλήματα; βεβαια η bellara ειναι πολυ μικρότερο σκαρι του anadolu και 1-2 πληγματα αρκουν. το anadolu θεωρητικά χρειάζεται περισσότερα πλήγματα, εξαρτάται και που θα χτυπηθεί το κάθε πλοίο.

George

Τα M-2000 δεν θα μπορούσαν?

Δεν χτυπανε πλοια οι MDCN

a.o.

Αυτό που γράφεις, αποτελεί απορία μου από τότε που διαπιστώθηκε η εμμονή του ΠΝ με τους MdCN. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν μπορεί κάποιος να απαντήσει στο αν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ένας πύραυλος κρουζ αποτελεσματικά εναντίον πλοίων. Εν προκειμένω, εναντίον του Anadolu, ή των TF-100 και TF-2000? Εν τω μεταξύ, από βίκι διαβάζω, ότι ο Scalp, έχει εκρηκτική κεφαλή 465 κιλών, ενώ ο Exocet 165 κιλά. Εκτός δηλαδή της πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας, ο Scalp έχει και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη εκρηκτική κεφαλή. Υποθέτω, ότι στην περίπτωση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι Scalp και εναντίον πλοίων (όπως είπα, δεν το γνωρίζω),… Read more »

x-m

Υποτίθεται ότι βαλλιστκός Dong Feng 21D το κάνει. Χερσαία εκτοξευόμενος. Ο MdCN δεν νομίζω…….

Φιλε μου, εγραψα ηδη πιο πανω συντομα, δεν γινεται αυτο.
Τους δινεις συντεταγμενες δηλ, ειναι για σταθερους στοχους.
Ισως οταν ειναι δεμενα τα πλοια, αλλα και παλι νομιζω χωρις πολλες πιθανοτητες.

Οι αντιπλοικοι πυραυλοι εχουν αισθητηρες που ‘βλεπουν’ τον στοχο, και αλλα βεβαια πλεονεκτηματα, πχ “μανουβρες” αποφυγης.

(Οι Exocet Block3 εχουν τη δυνατοτητα να χτυπησουν και στοχο στην ξηρα παντως)

Stavrogin1

δεν μπορω να το βεβαιωσω. όπως βλέπεις γράφω “Αν…”

kakaouskia

Καλησπέρα “οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο φρεγάτες πανομοιότυπες με τις πέντε του Γαλλικού Ναυτικού, με «μόνη» διαφοροποίηση την ενσωμάτωση του πυραύλου cruise MdCN” Απ΄ότι φαίνεται τελικά ο CKFurious ήτανε κοντά όταν έγραφε ότι το ΠΝ μάλλον θα πάρει τη Γαλλική αντί αυτό που πραγματικά θέλει. Στη διαμόρφωση που περιγράφει το άρθρο, δεν λογιούνται για φρεγάτες αεράμυνας περιοχής με 16 βλήματα μόνο. Μάλλον για φρεγάτες γενικών καθηκόντων + δυνατότητα κρούσης. Αλήθεια όμως, είναι τόσο απαραίτητος ο MdCN; Αν οι Γάλλοι πληρώνουν την πιστοποίηση του, έχει καλώς. Αν όχι, γιατί να πρέπει και το ΠΝ να έχει δυνατότητα βαθειάς κρούσης και να μην… Read more »

evaggelos

ισως γιατι κατα βαθος γνωριζουν οτι μιραζ παπαλα σε λιγα χρονια κ αγορα ραφαλ δεν υπαρχει περιπτωση οπως κ να σου δωσουν τα αμερικανα τομαχωκ,οποτε σκαλπ ναβαλ κ εξοσετ πανε ναυτικο.

Georgios

kakaouskia kakaouskia ελπίζω Camm. 😐

CKfurious

Υπενθυμίζω πως το Ναυτικό δημιούργησε :silly: Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας :silly: και εκπαιδεύει ναυτικούς δοκιμους 😎 για πιλότους για τα φοβερα και τρομερά P-3 👿 !!!

Πως να μην είχε απαίτηση για στρατηγική κρούση???

Οι άνθρωποι είναι ΚΌΤΕΣ :envy:
ότι τους πασάρουν το αποδέχονται μην χάσουν καμια καρεκλα

Για εγγύς άμυνα μάλλον θα μείνουν με τις εικόνες τους Αγίου Νικολάου

kostask22

Δηλαδή καλύτερα να κάνει η ΠΑ κρούση με τα 10 Mirage και τους S400 στον αέρα;

Stavrogin1

νομιζω πως καποια στιγμή πρεπει να αναγνωρισουμε το δικιο του ckfurious που καποια στιγμη φαινοταν να ναι μονος στην θεση του κατα των μπελ να επεμενει να μοιαζει γραφικός. να που τωρα ξεκαθαριζει η κατασταση και ειναι πολυ κοντα στο να επιβεβαιωθει απόλυτα στην ουσία των αντιδρασεων του.

angel

Ημουν υπερμαχος των μπελ
Τις θεωρουσα πολλα υποσχομενες
Δυστυχως διαψευδομαι
Αν βαλουμε την υπογραφη μας σε τετοια αθλια διαμορφωση , το μονο που θα απομενει ειναι κατηγοριες εσχατης προδοσιας για πολιτικη και στρατιωτικη ηγεσια
Τους ευχομαι ασχημα και επωδυνα μελλουμενα
Ας ανεβουν αυτοι στην πλεουμενη νεκροφορα σε περιπτωση πολεμικων επιχειρησεων
Ειθωτε οπως συνελθουν και αρνηθουν την κατασπαταληση του δημοσιου χρηματος
Αληθεια η συνταξη εχει αποψη ?

Athan

Νόμιζα πως οι κατάρες ήταν “παράσημα” του παρελθόντος. Έκανα λάθος ο ρομαντικός.

Kimon

Δυστυχώς αγαπητέ παλιές συνήθειες δεν κόβονται..

lakis_komninos

Γαλλικη διαμόρφωση συν ciws = ΕΡΧΟΝΤΑΙ TICO για AAW γι’αυτό και ο συμβιβασμός…αυτο εκτιμώ.

Mageiras

Αυτό είναι όντως μια πιθανοτητα

Skeptomenos_politis

Toτε γιατι αγοραζουν τετοιες πανακριβες φρεγατες γενικων καθηκοντων? Ας αγορασουν κατι ποιο φτηνο και καλυτερα εξοπλισμενο ωστε να ανανεωθει ο στολος.

sotbak

έγραψα πιο πάνω, με τα ίδια λεφτά θα γεμίζαμε type 31

lakis_komninos

Δεν θα γεμιζαμε με τιποτα αφου δεν εχουμε λεφτα να παρουμε κατι αλλο. Οι Γαλλοι θα χρηματοδοτησουν το προγραμμα , κοινως δανειο θα μας δωσουν. Ολες οι αλλες προτασεις θελουν ζεστο χρημα αρα τζιφος. Ιδανικα στα ιδια χρηματα θα χτυπουσαμε Omega class απο Ολλανδια , ενα πλοιο ονειρο αλλα no money no honey.
Υ.Γ. Απο τη στιγμη που εχουμε δεδηλωμενη προθεση ανανεωσης του στολου μας ( με δανεικα ομως ) γιατι δεν εμφανιστηκε αλλος διεκδικητης του προγραμματος απο αλλη χωρα? Μηπως γιατι δεν μπορει – ενδιαφερεται να βρει χρηματοδοτηση απο τις τραπεζες?

CKfurious

Δεν εμφανίστηκαν από ότι ξέρουμε διότι:

a)το παιχνίδι ήταν στημένο για τους γάλλους

b) δεν μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση από μας η για εμάς οποτε δεν ασχολούνται

Υπενθυμίζω πως ακόμα δεν ξέρουμε πως θα χρηματοδοθει το πρόγραμμα από τους Γάλλους και εάν

George

Που θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα όπως οι Gowind (με ESSM) ώστε να υπάρχει έργο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ναυπηγεία αφού πρώτα πωληθούν.
Το πακέτο με το πρώτο σκάφος made in France και τα υπόλοιπα τοπικά έχει αγορασθεί παντού

Digenis

Για δες πόσο έχει μια MMSC !!! 1 δις χωρίς καν να μπορει να ρίξει SM2 και Χωρίς σόναρ.1 δις Ειναι ιδια ακριβως τιμή με τις ΜΕΚΟ 1990 παραγγελία .Είναι εργαλείο η Bel πάρτε το χαμπάρι .

darede

Η πρόταση των αμερικανών ήταν για 1 δις το MMSC στην διαμόρφωση που το θέλαμε. Αντιθέτως η belharra θα φτάσει το 1 δις με την γαλλική διαμόρφωση + 1 Α70. Και σε αυτήν την τιμή κάνεις πολλές δεύτερες σκέψεις για το vfm, ειδικά όταν το πλοίο δεν είναι όπως το επιθυμούμε.

Digenis

H Αμερικάνικη πρόταση ήταν ακριβως η MMSC ,ΔΕΝ εφερε πανω SM2 και ανάλογων δυνατοτήτων ρανταρ ,plus έλειπε 1 σόναρ σε σχέση με την Bel.Ούτε καν 76αρη δεν έχει … Τουλάχιστον αυτό λένε τα portal που έβαλα link παραπάνω .

sotbak

μακάρι γιατί αλλιώς την πάθαμε με τέτοια διαμόρφωση….

Nick

Αν ισχύουν αυτά και τις πάρουμε σε General Purpose διαμόρφωση -αλλά με δυνατότητα στρατηγικής κρούσης- ίσως κάτι καλό έρχεται κατά Μάη μεριά….
(από όσα ξέρουμε, δεν αποδεσμεύονται οι Tomahawk)

Ted

Έχοντας κατά νου τις αμερικανικές εκλογές, θα έλεγα για 25η Μαρτίου, ο θείος Ντόναλντ είναι μανούλα σε αυτά

Skeptomenos_politis

Ποιος ο λογος τοτε να δωσουμε 2 δις για 2 πλοια. Ας παρουμε FREMM και να τις ναυπηγησουμε Ελλαδα.

ShadowMan

δεν θα ειναι φτηνότερες οι φρεμμ παντως. Ισως ικανότερες βεβαια.

Larisaios

Δύο σκάφη της γαλλικής διαμόρφωσης με 8 MdCN και 16 Aster (στην καλύτερη περίπτωση) για 2 δισ, είναι τραγική επιλογή. Αν το αγοράσουμε θα είμαστε για γέλια.

Kimon

Αν και μέχρι την οριστική υπογραφή της σύμβασης δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την διαμόρφωση αλλά αν τελικά αυτα θα είναι όπως τα γαλλικά τότε πολλά λόγια για το τίποτα, γιατί θυμάμαι πως δεξιά και αριστερά η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα πάρουμε τα πλοία όπως τα χρειαζόμαστε εμείς, και όχι όπως τα χρειάζονται οι Γάλλοι! Αν όλο αυτό ήταν για 2 πλοία με 16 aster 8 mdcn (πωωωω αυτό το κόλημα με αυτά τα όπλα δέν το καταλαβαίνω και μην μου μιλήσετε για τη χρησιμότητα των όπλων στρατηγικής κρούσης!!) 1 πυροβόλο 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους και τις τορπίλες ,… Read more »

MPAMPIS

Σημαντική κίνηση ο mdcn…….φυσικα πρεπει να συνδυαστεί με διάθεση και για τα AIP μας αλλα και του Α70 για δικές μας σχεδιάσεις……
Υπάρχει πληροφορία για το αν ο mdcn ειναι μειωμένων δυνατοτήτων ή ο ίδιος που θα έχουν και οι Γάλλοι;

sotbak

ενδιαφέρουσα σύγκριση του ΤΝ με τοΠΝ την διανυόμενη δεκαετία…το άρθρο υποστηρίζει με επιχειρήματα ότι χρειαζόμαστε 4 Μπελ για να κρατήσουμε μια σχετική ισορροπία με το ΤΝ………άρα έχουμε δρόμο ακόμη…

https://defencereview.gr/korvetes-kai-fregates-se-ellada-kai-to/

Scalp_eg

Το “μακέτο” μίλησε και είπε ότι τα κελιά θα είναι 32 και θα υπάρχει και Strales. Το νέο που μάθαμε σήμερα είναι ότι θα υπάρχουν σίγουρα Mdcn. Οι ηλεκτρονικοι παρεμβολείς το θεωρώ αδιανόητο να μην μπουν τουλάχιστον απο την Gowind που είναι έτοιμοι είναι κορυφαίοι και δεν χρειάζονται κόστος εξέλιξης. Η πιστοποίηση των camm-er μπορεί να γίνει και αργότερα όταν θα τους εχουν βάλει και οι ιταλοί στις δικές τους fremm στον Α50, και άρα το κόστος πιστοποίησης θα μειωθεί (Naval group+fincantieri= Naviris). Αφού δεν θέλουμε να δώσουμε λεφτά για δέυτερο Ciws πάνω απο το υπόστεγο, το σίγουρο είναι το… Read more »

Kimon

Και η Naval μίλησε και είπε άλλη διαμόρφωση , και σαν Naval που δικό της είναι και το μακετο άλλωστε , έχει πιο βαρύ λόγο..
Άλλωστε και για να παραδοθούν στο χρονοδιάγραμμα που λένε μόνο με την διαμόρφωση που ήδη προγραμματίστηκε μπορούν να παραδοθούν..

NikolakiEfentis

Δεν ισχύουν αυτά που λες. Αργότερα πάλι τα ίδια χρήματα θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση στο SETIS, που έχουν μόνο οι Γάλλοι.

Το 2ο Strakes θέλει και 2ο Stir…

Χωρίς ECM για τα 2 μεγαλύτερα και υποτίθεται καλύτερα πλοία τα επόμενα 10 χρόνια δεν συζητάμε σοβαρά…

CKfurious

Τα έχω γράψει αλλα δεν τα διαβάζετε η δεν καταλαβαίνετε από γραφτά:

Στη Γαλλική διαμόρφωση την οποια μας πασάρουνε:

ΔΕΝ υπάρχει χώρος πάνω από το υπόστεγο για CIWS/RAM.OTO76/SFENTONA/PSARONtOUFEKO
Καταλαμβάνεται από εξοπλισμό επικοινωνιών

Δείτε και το δημοσίευμα του meta defence που έχω δώσει σε προηγούμενο σχόλιο

Το πλοίο εάν έρθει έτσι χωρίς CIWS και ECMς στις τιμές που ακούγονται είναι ΤΡΑΓΙΚΌ

Georgios

CKfurious CKfurious χωρίς να θέλω να γίνω πνεύμα αντιλογίας το έχω δει σε μακέτες που πίσω έχει SeaRAM ή Phalanx και οι Γάλλοι προτείνουν το Millenium άρα CIWS αν πληρώσουμε, μπαίνει.

sotbak

τελικά δικαιώνεσαι μάλλον……..

ShadowMan

Είχαν πει ότι μας αφήνουν να βάλουμε φαλανξ . Φαντάζομαι μέχρι να τις παραλάβουμε παίζει να έχουμε φράγκα να τους κουμπωσουμε εμείς και ραμ αν μπαίνει αργότερα. Φαλανξ πάντως μπαίνει το είχαν πει. Για ηλεκτρονικά αντίμετρα συμφωνώ με όλους ότι είναι τραγική έλλειψη. Μπαίνουν αργότερα εύκολα άραγε? Σε 4 χρόνια που θα παραδωθεί η πρώτη μπορεί να έχουμε οικονομική δυνατότητα για αυτές τις προσθήκες εγχώρια αν είναθ τεχνικά εφικτό.

Stavrogin1

γιατι κολλατε στο μακετο. το μακετο ειναι μακετο δεν ειναι δεσμευση διαμορφωσης. ενας υπαλληλος μαρκετινγκ κι ενας μακετιστας κανονιζουν

npo

Μήπως με αυτά τα λεφτά να πάρουμε κανα Ραφάλι λέω εγώ?

Georgios

Πλάκα πλάκα npo npo παίρνεις μία μοίρα. 😮

ShadowMan

Θες 4 δις για μια μοίρα με τα αξεσουάρ της…

George

Αν είναι έτσι μήπως να δίναμε το 1 δις για να βγάλουμε την υποχρέωση (χωρίς FDI) και να πάρουμε με το άλλο εξοπλισμένες TICO?

Viper

Όλα αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας

flashg

Τραγικές αποφάσεις που θα αφήσουν ακάλυπτο το Αιγαίο. Το θέμα το έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα. Έρχονται πλοία πανάκριβα, ακατάλληλα για την περιοχή του Αιγαίου. Πλοία που δεν φέρνουν καν τα διδάγματα των αραβοισραηλινών πολέμων (ECM) και του πολέμου των Φώκλαντ (αντιπυραυλικά συστήματα).

Fingolfin

Μισό λεπτό. Για ciws το Γαλλικό Ναυτικό σκέφτεται το rapidfire άρα ας μην το ξεγράψουμε ακόμη, ούτε και τα phalanx/searam. Για ηλεκτρονικούς παρεμβολείς/αντίμετρα θα τοποθετηθεί ή το sentinel ή οι παρεμβολείς που μπήκαν πρόσφατα στις horizon. Επίσης η τοποθέτηση mmp είναι θετική. Σχετικά με τα κελιά. Έτσι όπως τα γράφει το άρθρο θα είναι 16 aster 30 blk 1nt συν 16 mdcn. Συνεπώς είναι μια εξαιρετική φρεγάτα πολλαπλών ρόλων αλλά σε καμία περίπτωση aaw και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τα λεφτά της. Το μεγάλο θέμα είναι αν μπορούμε να τροποποιήσουμε τους Sylver 70 να φέρουν aster 30. Και κάτι… Read more »

kostask22

Ποιο είναι το λογικό κόστος για μια νέα φρεγάτα όταν συμπεριλάβεις κόστος ανάπτυξης (~2 δις), στρατηγικά όπλα, υποστήριξη, εκπαίδευση κτλ. Ρωτάω γιατί το τελικό κόστος δεν το ξέρουμε, εξαρτάται από πόσα πλοία θα πάρουμε, και ίσως, λόγω διακρατικής, δεν το μάθουμε παρά μετά την εξόφληση. Επίσης η NavalGroup επενδύει σε Ελληνικές εταιρίες για ανάπτυξη υποσυστημάτων (μέρος των 2 δις) δηλαδή, θα έχουμε Ελληνικά upgrades και φθηνές πιστοποιήσεις νέων συστημάτων. Όλο αυτό το πλαίσιο είναι πολύ θετικό για το ΠΝ, και τελικά θα δούμε ότι οι Belhares θα είναι οι ALS που ποτέ δεν φανταζόμασταν, χωρίς τα φαντάσματα του παρελθόντος (Ελευσίνα… Read more »

a.o.

Έχω την εντύπωση πως οι Sylver A-70 μπορούν να φέρουν Aster-30, χωρίς τροποποίηση.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System

Fingolfin

Είχα διαβάσει -στην Πτήση νομίζω- πως χρειάζεται μια μικρή τροποποίηση. Αλλά δεν θεωρώ πως θα εκτόξευε το κόστος.

Steve

Δεν μπορώ να καταλάβω την σύγχυση με το άρθρο που βλέπω στα σχόλια…
άλλος κατάλαβε 2 vls a50
άλλος 2 a50 και 1 a70
άλλος 16 mdcn
άλλος με 2 α50 και θα μπούνε μετά τα a70…

zap

Θα κανω μια προβλεψη και θα πω οτι η κλαση FDI θα αριθμησει τελικα μονο 2 σκαφη στο ΠΝ. Ειναι παρα πολυ ακριβα και μιας και ‘αγοραστηκε’ η στηριξη της Γαλλιας, ας μεινουμε στα 2 γιατι αν ειναι να παρουμε παραπανω θα ξαναεχουμε χρεοκοπιες. 2.5δις για 16 ΑΑ πυραυλους αμα πλοιο, ε οχι παραπαει.

NikolakiEfentis

“ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο φρεγάτες πανομοιότυπες με τις πέντε του Γαλλικού Ναυτικού, με «μόνη» διαφοροποίηση την ενσωμάτωση του πυραύλου cruise MdCN (προηγουμένως γνωστού ως SCALP Naval).”

Διαπραγματεύσεις τότε σε τί δηλαδή (!!!);
Μόνο οι 8 SCALP(!!!);

Αν αυτές οι πληροφορίες γίνουν πραγματικότητα τότε θα μιλάμε για απόλυτο ΑΙΣΧΟΣ από κάθε άποψη και ευθύνες θα έχουν τόσο ο Μητσοτάκης κι ο Παναγιωτόπουλος όσο κι ο Τσίπρας κι ο ναυτέος Αποστολάκης!!!

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μια τέτοια υπονόμευση του ΠΝ!!!

George

Ο Τσίπρας εδώ δεν φταίει. Ο άνθρωπος 2 FREMM θα αγόραζε με leasing, το είχε αποφασίσει κιόλας αλλά μετά έμαθε ότι δεν υπήρχαν σκάφη για leasing 😉
Αυτή η “διαπραγμάτευση” είναι του Μητσοτάκη! 😡

x-m

Μακριά απο το να χαρακτηριστώ Μητσοτακικός 😯 😥 ή Τσιπρικός 😯 😥 αλλά αυτή η διαπραγμάτευση δεν είναι κανενός γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση: αυτά προσφέρει η Γαλλία , αυτά θα πάρουμε.

Και αφού δεν το ‘χουμε σκοπό να πάμε ανατολικότερα της Ρόδου ,μήπως να τα “ρίχναμε ” στις ΜΕΚΟ, ν’αγοράζαμε και καμιά τορπίλη, και μετά κορβέτες………;

Koursaros312

Να μας καθόταν και κάνα rafale λέει…

Κλαυσιγελως. Η Ιστανμπουλ κλαση 3300τν, την “εχει” ανετα σε 1:1 16 Atmaca vs 16 Aster απ’τη μια 8 Exocet vs 32 (minimum) ESSM + CIWS απ’την αλλη Επισης, υπαρχει ενα προβλημα με τους ορισμους. Αυτο το πλοιο δεν θα ειναι σε καμια πιθανη διαμορφωση AAW. Ενα συγχρονο πλοιο χρειαζεται πια > 32 Α/Α πυραυλους για αυτοπροστασια και μονο, και CIWS βεβαια. Ειλικρινα, θα στελνατε το πλοιο της Γαλλικης εκδοσης να αντιμετωπισει ακομα και τουρκικη Περρυ η εστω τις νεοτερες ΜΕΚΟ τους; τελος, επειδη βλεπω σχολια , “ερχονται Tico” γι αυτο θα παρουμε τις απλες. Αν ερχονται, που δεν ερχονται, και… Read more »

sotbak

δυνατό σχόλιο!!!!

Fingolfin

Καλά το ξεκίνησες.

Κλαυσίγελως η Instabul class.

Η οποία θα δώσει 4 πλοία αμφιβόλου ποιότητας μέχρι το σωτήριο έτος 2030. Για τη TF2000-class frigate ας μιλήσουμε μετά το 2030. Και με τί κόστος. Οι ada class είναι ένα ανέκδοτο. Λεφτά => Κουβάς.

Exocet blk3c > Atmaca
Aster 30 blk1NT > Essm
Seafire > ??

Δεν λεω οτι δεν ειναι ποιοτικο πλοιο.
Οι συγκρισεις που κανεις ειναι προφανως σωστες γενικα.
Τα νουμερα ειναι που δεν βγαινουν.

Μη λεμε τα ιδια συνεχεια ειναι κουραστικο.
Ολοι ξερουν οτι το πλοιο δεν ειναι εξοπλισμενο.τελος

George

Δεν έχει νόημα η FDI αν πάρουμε TICO.
Σε αυτή τη διαμόρφωση θα τις αγοράζαμε για το ραντάρ.
Αν έρθουν-που δεν θα έρθουν- TICO δεν το χρειάζεσαι! Αντίθετα χρειάζεσαι Gowind με ESSΜ!

Παῦλος Πιτσελᾶς

Συμφωνω στο οτι ανεξαρτητα των τικο που δεν εχουν ελθει, αυτα (αν ελθουν) θα αποσυρθουν μετα απο μια 10 ετια, οποτε η αγορα που θα κανουμε τωρα θα πρεπει να προβλεπει την αντιαεροπαρικη αμυνα περιοχης.

Animades

Αφέθηκε να εννοηθεί ότι στα ελληνικά πλοία, ενώ θα είναι ” κοινά- όμοια ” με την γαλλική διαμόρφωση ,
Μπορούν να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερεις vls εκτοξευτές ,
Παρόλα αυτά μόνο αν (έστω στο μέλλον) τοποθετηθούν σε τετράδες οι πύραυλοι μικρής- μέσης εμβέλειας camm , θα έχουν στοιχειώδη αντιαεροπορική άμυνα
Δηλαδή : 16 aster 8 scalp και 32 camm …

Ameinias

Όχι χωρίς CAMM-ER…Όχι χωρίς CIWS…

adpanos

Μην προτρέχετε … Ο CAMM-ER δεν είναι έτοιμος ακόμα ….
Τι περιμένετε να πιστοποιηθεί ένα όπλο που ΔΕΝ υπάρχει αλλά ΤΩΡΑ που μιλάμε εξελίσσεται ?

Nikolaos

Αυτά που πληροφορούμαστε είναι πολύ ανησυχητικά, φαίνεται ότι οι επίμονες δηλώσεις Παναγιωτόπουλου επί μήνες ότι το ΠΝ διαπραγματεύεται σκληρά διαμόρφωση δικών του επιχειρησιακών απαιτήσεων ήταν ακριβώς αυτό και μόνον (δηλώσεις Παναγιωτόπουλου δηλαδή … enough said ….). Αλλά είναι ώρα να δούμε, με λογικό ειρμό, μερικά πράγματα: Α) Υπάρχει ένα consensus ότι ζωτικά εθνικά συμφέροντα επιβάλλουν ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να προασπίσει έρευνες και γεωτρήσεις της, για να αποκρούσει αντίστοιχες τουρκικές, και το σημαντικότερο και διαχρονικό (από το 1960!) να μπορέσει να συνδράμει τον Κυπριακό Ελληνισμό! Β) Η εγγύτητα μειζόνων τουρκικών αεροπορικών βάσεων στην περιοχή μεταξύ Ρόδου… Read more »

βρυχωμενον μυν ομως!

sotbak

για μια ακόμη φορά απολύτως σωστός!!!!!!! Οι εξελίξεις δεν είναι θετικές……

George

Μιλάμε για το ΠΝ που μέσα στη κρίση με ελάχιστα διαθέσιμα κονδύλια αντί να εκσυγχρονίσει τις MEKO και να πάρει τορπίλες για τα 214 πήγε και βρήκε στην ανακύκλωση τα P-3 και αποφάσισε να τα εκσυγχρονίσει! 😀
Το σωστό είναι να μην ασχολούμαστε με δαύτους και να δούμε τι μπορεί να κάνει η ΠΑ που είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας

evo_ii

[off-topic mode on]

….116i E87;;; Μα 116i E87;;;;;;;; Ε, όχι!!
comment image

Nikolaos

Η παρεμπίπτουσα αυτή αποκάλυψη, σε ένα κοινό που είναι προφανώς εξίσου κοινό των παλιών καλών 4Τ, ήταν μοιραίο να με οδηγήσει σε ανυποληψία 🙁 … τι να έκανα ο δόλιος; Νεαρός τότε επαγγελματίας, είπα να μπω στον κόσμο του rwd on a budget … για μια γυμνή 120i ήθελαν περί τις 36.000 … δεν υπάρχει έλεος σε αυτόν τον κόσμο 🙁 … αν και με το ποσό και ένα σφίξιμο του ζωναριού (για βάθος χρόνου …) έβγαινε σχεδόν ένα Golf V GTi και δύο δεκαετίες χαμόγελου … έστω χωρίς rwd … Έκτοτε, κατά τη συνήθη για τους περισσοτέρους πορεία των… Read more »

sotbak

και δεν έπαιρνες μια μτχ ΑΛΦΑ 75 τουρμπίσια που είναι από μόνη της μια κατηγορία ……..(πίσω κίνηση + transaxle – 50-50 κατανομή βάρους χωρίς ηλεκτρονικά)

Chris

Αλφα φορέβερ

evo_ii

Ειλικρινά, πρέπει να σας αποδώσω τα εύσημα, το ίδιο πέρασε κι από το δικό μου μυαλό (μτχ Α75 1.8Τ ή Α75 2.0TS)!!

[off-topic mode off]

Nikolaos

sotbak sotbak
evo_ii evo_ii
Chris Chris
Αν στ’ αλήθεια κρατάτε τέτοια αυτοκίνητα, όχι απλώς σας βγάζω το καπέλο, αλλά υποκλίνομαι!

evo_ii

Όντως κρατάμε…:
comment image

[σημειωτέον ότι δεν είναι garage queen, σήμερα με αυτήν ήρθα στο γραφείο]

sotbak

όνειρο, μπράβο

Nikolaos

Η φθήνια τρώει τον παρά, φίλε sotbak 🙂 … Παρά ταύτα, το κεφάλαιο Άλφα ακόμη δεν έχει αρχίσει … Η αποταμίευση για μια Τζούλια ξεκινά μόλις κλείσει, οσονούπω, ο κύκλος του νοικοκυρέματος …

sotbak

δεν χρειάζεται καινούρια, σε λίγο μτχ σε καλή κατάσταση από όλη την Ευρώπη με πεσμένες τιμές…

NikolakiEfentis

Νικ, συμωνούμε απολύτως. Δυστυχώς η Ελληνική πλευρά σε αυτούς του λίγους μήνες εξουσίας έχει δέιξει κάκιστα δείγματα γραφής που μας κάνει να ανησυχούμε πάρα πολύ…

Δυστυχώς, ο στόλος, στο πλαίσιο των “ευχών” για παρουσία μας στην ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και για το Αιγαίο, χρειάζεται γενναίες αποφάσεις και είναι απολύτως προφανές πως δεν αρκεί η διαχρονική επιδερμική στρατιωτική διπλωματία…

Ελπίζω να είναι μόνο η πλευρά των Γάλλων…

Ted

Μην βιαζόμαστε να πετάξουμε στην πυρά κάτι που πριν 1 χρόνο ήταν απλά όνειρο θερινής νυκτός
Ας περιμένουμε να δούμε :
– Τι πλοία θα παραλάβουμε
– Τι δυνατότητες inhouse αναβάθμισης/προσθηκών θα έχουν
– Τι άλλο, εκτός των 2 πλοίων, μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο των 2δις
– Την παρούσα αξία του κόστους των δύο πλοίων

NIKOS_300

Ας ελπίσουμε για τα καλύτερα…!!!

kosmo76

O mdcn είναι στρατηγικό όπλο. Με αυτό μπορείς να υποστηρίξεις και να διευκολύνεις την ανακατάληψη νησιού, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, ενώ εκπληρώνεις και δεύτερη αποστολή αλλού. Με αυτό μπορείς να συμμετάσχεις σε διεθνείς αποστολές και να είσαι στην πρώτη γραμμή, άρα ποιό σοβαροί παίχτες για μεγαλύτερα ανταλλάγματα. Πιστεύω πως η επιμονή για τους mdcn κάπου εκεί αποσκοπεί, και όχι απλά να για να έχεις άλλους δύο φορείς που να μπορούν να πλήξουν κάτι αξίας στα βάθη της γείτονος. Αποσκοπεί τόσο σε τακτική αποτροπή, όσο και στο να φέρει δυνατότητες που έλειπαν, οι οποίες να μπορούν να παράξουν διπλωματία. IMHO,… Read more »

Sousourada

Πως διευκολύνει ο mdcn την ανακατάληψη νησιού; Τι θα στοχεύσει; Πως το πετυχαίνει καλύτερα από μια εξάδα μαχητικών; Σε τι χρησιμεύουν σε διεθνείς αποστολές; (εκτός αν πρόκειται να επιτεθεί το ΝΑΤΟ στο Ιράν, για παράδειγμα).
Ευχαριστώ!

lakis_komninos

Θες να μου εξηγησεις πως ακριβως υποστηριζεις και ανακαταλαμβανεις νησι με τους mdcn γιατι δεν μπορω να το καταλαβω?

kosmo76

Παιδιά δεν είμαι ειδικός με στρατηγικές σπυδές, απλά Πτήση διαβάζω κι εγώ από παλια. Πυραυλάκια με ακτίνα 1000+ km δεν είναι? Τι κάνεις γενικά με πυραύλους? Στο wiki λέει: “Intended targets are command, control and communications; airfields; ports and power stations; AMS/ammunition storage; surface ships and submarines in port; bridges and other high value strategic targets.” Ε, λέω, τα νησιά υπό κατάληψη δεν θα έχουν τίποτα από τα παραπάνω, για να τα χτυπήσεις π.χ. σε συντονισμό με διάφορετικες δικές σου αποβατικές δράσεις ανακατάληψης, ή ενισχυσης θέσεων? Πρέπει να γίνει μόνο ηρωικά μέσω αεροπορίας, για να αξίζει τον κόπο μας δηλαδή… Read more »

giannisb4

Καλημέρα σας στο 0:51 του βίντεο υπάρχει μια διαμόρφωση με 32 κελιά και ram.https://youtu.be/pgABe1i_fWs

NIKOS_300

Αυτό πάνω από τη γέφυρα του πλοίου τι ακριβώς είναι;;

lakis_komninos

Νομιζω το stir 1.2 για την κατευθυνση -σκοπευση του πυροβολου.

NikolakiEfentis

Ακριβώς, αυτό που έχουν κι οι Super Vita μας.

x-m

Με βάση όσα είναι γνωστά ως τώρα, η άποψη της “Π” ποιά είναι; Πολλά πλήκτρα χάλασαν τόσο καιρό στο debate αναφορικά με τη διαμόρφωση και το κόστος. Με δεδομένο ότι ” οι διαπραγματεύσεις αφορούν δύο φρεγάτες πανομοιότυπες με τις πέντε του Γαλλικού Ναυτικού” ,πως το αξιολογείτε σε σχέση με τις ανάγκες μας;

filon26

Απλο την πλευρά μου, θα ήθελα να επισημάνω τρία πράγματα. Το άρθρο της La Tribune ( https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/fregates-fdi-la-france-va-t-elle-enfin-faire-monter-la-grece-a-bord-840349.html?amp=) αναφέρεται στους τομείς της διμερούς συνεργασίας, που θα αφορούν τόσο τις 8 Ελληνικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (θα γίνουν τμήμα του διεθνούς εφοδιαστικού δικτύου του Naval Group) όσο και τα τρία Ελληνικά πανεπιστήμια που θα αναπτύξουν σχετική ερευνητική δραστηριότητα (ΕΜΠ, Πάτρα, Κρήτη). Αναφέρεται επίσης σε βιομηχανικές εφαρμογές και εμπορική προώθηση αυτών, από την Ελλάδα, όπως και στην δημιουργία του κέντρου σχεδιασμού και ανάπτυξης για τα μελλοντικά στάδια εξέλιξης των FDI. Η μεταφορά τεχνογνωσίας, μπορεί να δημιουργήσει έναν πυρήνα αμυντικής βιομηχανίας, γεγονός… Read more »

Xristoforos

Σκέπτεστε απολύτως λογικά.
Το πρόβλημα είναι ότι συζητούμε για την Ελλάδα.
Θα ήταν ευχής έργο να γίνει πραγματικότητα η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εφαρμογή της στην πράξη.
Υπάρχει δυστυχώς μια νοοτροπία που πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί.
ΜΑΚΆΡΙ με 2 ή και 3 δις να αγοράσουμε λογική, σωφροσύνη, εξειδίκευση, πρόοδο, επενδύοντας στο μέλλον μας.

filon26

Ακριβώς επειδή μιλάμε για την Ελλάδα είμαι αισιόδοξος. Όταν κάποιοι άλλοι θέτουν το πλαίσιο και δίνουν κίνητρα και όραμα, ο Έλληνας μπορεί να κάνει θαύματα, γιατί έχει μυαλό και φιλότιμο (το δεύτερο τον πάει πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους ορθολογιστές Δυτικούς, ceteris paribus). Εκεί που υπάρχει συνήθως θέμα, είναι στον προγραμματισμό (οι Έλληνες κατά κανόνα είναι reactive, όχι proactive), την εποπτεία (την σχετική χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ακόμη και σοβαρά θέματα) και την διαχείριση των πόρων (το προσωπικό όφελος προηγείται του συλλογικού). Με άλλα λόγια, υπάρχει μια αδυναμία αυτοδιαχείρησης, όταν εμπλέκονται μόνο Έλληνες και γι’ αυτό θεωρώ… Read more »

Xristoforos

Πολύ πολύ σωστά.
Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το θέμα μας, το πιο απλό παράδειγμα είναι το Euro 2004 (με πολύ δόση τύχης). 🙂

evaggelos

αν δεν ερθουν τα τικο κλαφτα

Elric

Αν κρίνουμε από την μακέτα της Naval Group η ελληνική [email protected] θα είναι μάλλον με 4 Sylver – λογικά 2 Α50 και 2 Α70. Γνώμη μου είναι ότι αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός μια και δύο 2 Α50 και 2 Α70 προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα μείγμα των όπλων. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να μην ενσωματωθεί στα όπλα ο Aster 15 και στην θέση του να μπει ο CAMM-ER σε διαμόρφωση quad pack. Έτσι στους δύο A50 θα μπορεί το σκάφος να έχει για παράδειγμα 4Χ16=64 CAMM-ER και στους δύο Α70 είτε 8 Aster30 και 8… Read more »

Alexandros

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες

Athan

Οι Γάλλοι σύμμαχοι έχουν τις δικές τους θέσεις στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, οι Έλληνες έχουμε τις δικές μας. Μας έχουν αποδείξει διαχρονικώς οι φίλοι μας πως είναι “σκληρά καρύδια” αλλά ξέρουμε πλέον κι εμείς τί ζητούμε και πώς να το απαιτήσουμε. Μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, στα γραφεία των δύο Αρχηγών Κρατών, συσσωρεύονται πύργοι “φακέλλων”, πλήθος αλληλαιτήσεων και πυκνών “κειμένων” προς επεξεργασία και υπογραφή. Λίγο πέρα από το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας εδώ στην φιλόξενη ΠΤΗΣΗ (π.χ. προμήθειες και τεχνικά χαρακτηριστικά Στρατιωτικού Υλικού) αλλά συναφώς παράλληλα με αυτό, στο βαθύ υπόστρωμα του πυρήνα της μέλλουσας Στρατηγικής συνεννοήσεως των… Read more »

CKfurious

Πάλι σεντόνι σου πέρασαν να γράψεις!

Πέστους πως δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι η συνταξιούχοι ετών 45 να διαβάσουμε όλο αυτό

Για ρωτα τους ποιος πούλησε κινητήρες για τα SOMsστους γείτονες?
Ποιος κορβέτες με exoset?
Ποιος καμια εκατοστή super puma?

Θα πολεμήσουν οι Γάλλοι για μας τους Τούρκους??

με τι κανόνες εμπλοκής περιπολούν?

Δεν μπορώ να διaβαζv τέτοια :shutmouth: πρωί πρωί

in the discussion…

Flight

Ειλικρινά, αν κάποιος σας το έγραφε αυτό, δεν θα το θεωρούσατε προσβολή; μας φέρνετε σε δύσκολη θέση, προσπαθήστε να μην είστε προσβλητικός με τους άλλους φίλους του site.

CKfurious

Σύμφωνοι! Αλλα κάποιοι συγκεκριμένοι εμφανίστηκαν μετά την αλλαγή της κυβέρνησις με συγκεκριμένες θέσεις κονσέρβες που εκθειάζουν προκλητικά τη κυβέρνηση και εμφανίζονται να έχουν γνώση των καταστάσεων από μέσα :shutmouth: Επιπλέον ο συγκεκριμένος χρηστης 😛 με είχε απειλήσει ❗ πως θα αναγκαστώ να αλλάξω το προφίλ μου αλλα δεν είδα καμια αντίδραση από μέρος σας. Την άλλη μέρα από το συγκεκριμένο σχόλιο αλλάξατε τη πολιτική σας στο ποιος κάνει τα σχόλια και σε συνδυασμό με τα log in προβλήματα μου με κάναν να υποπτευθώ αλλα πράγματα που ευτυχώς για την ιστορία του περιοδικού δεν ισχύουν Είμαι και furious 😡 στο κάτω… Read more »

Athan

Κάποιος θα αισθάνονταν σοβαρά προσβεβλημένος από αυτά που γράφεις αγαπητέ. Εγώ προσωπικά τα θεωρώ απλώς βαρετά.
Οι φαντασιώσεις, ο μικρομεγαλισμός και τα προσβλητικά υπονοούμενα εναντίον των συνομιλητών σου και της φιλόξενης ΠΤΗΣΗΣ, αποδεικνύουν την ποιότητα του λόγου και του χαρακτήρα σου. Τελικά, εάν δεν μπορείς να σεβαστείς τους άλλους μάθε να σέβεσαι τον εαυτό σου.
Τέλος πάντων, για να μην καταχραστώ την φιλοξενία του Ιστοχώρου δεν θα το συνεχίσω. Απλά κάποια στιγμή οι “γραφικότητες” καταντούν ανιαρά τοξικές.

Flight

Ας το λήξουμε εδώ, όλοι στην ίδια πλευρά είμαστε

Nikolaos

Πολύ φιλικά, και με ειλικρινή εκτίμηση για τις συχνά ενδιαφέρουσες συμβολές σας στις εδώ συζητήσεις: Ο Athan προσπάθησε, με καλή και εκτενή τεκμηρίωση, να αποδείξει για ποιους λόγους το διακύβευμα της οικοδόμησης μιας ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (κατά κυριολεξία όμως) με τη Γαλλία είναι μεγαλύτερο από τις (και κατά τη γνώμη μου προβληματικές) προδιαγραφές δύο πλοίων. Ο ίδιος ομολογεί ότι δυσκολεύεται να διακρίνει ήδη κάτι απτό, με τη μορφή εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά προφανώς θεωρεί (πειστικά) ότι πρόκειται για χαρτί που η Ελλάς (όχι η τρέχουσα ή η όποια μελλοντική κυβέρνηση) πρέπει να παίξει ως το τέλος. Πιθανώς ευρίσκεται σε ένα στάδιο της πορείας… Read more »

Athan

Δεν βαριέσαι, μαθημένα τα βουνά απ’τα χιόνια. Επιμένω στην αμείλικτη ευχή:
“Καλή τύχη Ελλάδα. Θα την χρειαστείς.”

sotbak

συμφωνώ σε όλα, πλην του του ζητήματος των πρώτων 2 Μπελ. Είναι ανάγκη να έχουν ικανή Α/Α προστασία για το τμήμα Ρόδος-Κύπρος, όπως ορθά επεσήμανε ο Νικόλαος πιο πάνω και επειγόμαστε να τις έχουμε καθόσον δεν διαφαίνεται στήριξη με μτχ πλοία ενδιάμεσης λύσης. Σημειώνω πάντως ότι ειδικά μετά τις “συμπεριφορές” του θείου Δόναλδ προς το Νεοσουλτάνο η μόνη εναλλακτική επιλογή – διαχρονικά μάλιστα – είναι η Γαλλία και κάποια από τα όπλα της.

Athan

Και ποιός δεν συμφωνεί με αυτά που γράφεις.

NikolakiEfentis

δεν νομίζω ότι ξέρουμε πάντα τί ζητάμε. εκτός αν το μόνο που ζητάμε είναι νέες φρεγάτες…

Athan

Είναι λογικό να μην ξέρουμε πάντα τί ζητάμε. Πάρε παράδειγμα από την πανσπερμία των γνωμών στα σχόλια ανάμεσά μας και πολλαπλασίασέ την επί δέκα εκατομμύρια.

Stavrogin1

1ο. πρωτα καντε τα επειτα αναγγειλτε τα. 2ο. ολα αυτα δικαιολογουν τις αντιδρασεις στην προμηθεια των πλοιων αφου πραγματοποιηθουν. προς το παρον λειτουργουν ως δικαιολογιες για να μετριαζουν αντιδρασεις. 3ο. δε χρειαζεται να τα ξερουμε ολα αυτά. μπορειτε να συνεχισετε να υπηρετειται με αυτοθυσια τον ελληνισμό, κι αφηστε μας να σας σταυρωνουμε γι αυτα τα αποσπασματικά που εμεις καταλαβαίνουμε κι ας αναφωνείτε ποτε ποτε: «ἄφες αὐτοῖς˙ οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι». ελληνικο πνευμα θελετε, παρρτε λιγο αριστοφανικό. 4ο. όπου ακους πολλα κεράσια κρατα μικρό καλάθι. ελληνικο πνευμα θέλετε πάρτε και λιγο αδέκαστο λαικό. 5ο. στο τελος ξυριζουν τον γαμπρό. μονο… Read more »

Stavrogin1

6ο. Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε στήνουμε θέατρα και σκηνικά, όμως η μοίρα μας πάντα νικά και τα σαρώνει και μας σαρώνει και τους θεατρίνους και το θεατρώνη υποβολέα και μουσικούς στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς. Σάρκες, λινάτσες, ξύλα, φτιασίδια, ρίμες, αισθήματα, πέπλα, στολίδια, μάσκες, λιογέρματα, γόοι και κραυγές κι επιφωνήματα και χαραυγές ριγμένα ανάκατα μαζί μ’ εμάς (πες μου πού πάμε; πες μου πού πας;) πάνω απ’ το δέρμα μας γυμνά τα νεύρα σαν τις λουρίδες ονάγρου ή ζέβρα γυμνά κι ανάερα, στεγνά στην κάψα (πότε μας γέννησαν; πότε μας θάψαν;) και τεντωμένα σαν… Read more »

Athan

Η Δημοκρατία είναι καλό αλλά απαιτητικό Πολίτευμα. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία εδράζεται ακριβώς στα “έδρανα” των Βουλευτών της. Η Δημοκρατία είναι επίσης το Πολίτευμα των παρόντων. Ηχηρά παρόντες είναι οι Ποιητές αλλά και όσοι τους παραφράζουν. Εξάλλου, ουδείς Ποιητής μπορεί να σκωθεί από τον τάφο και να κατηγορήσει τον σφετεριστή του Λόγου του για λογοκλοπή. Η Μεταφυσική θεώρηση των Ποιητών καμία σχέση δεν έχει με το μίσος κάποιων ανθρώπων για την Δημοκρατία. Η Δημοκρατία εκφράζει την Λαϊκή Ελευθερία. Οι Ποιητές όταν είναι Ελεύθεροι να γράφουν είναι προϊόντα της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Ποίηση στην Απολυταρχία. Μόνο στρατευμένη Προπαγάνδα. Η Ελευθερία είναι αντώνυμο… Read more »

Stavrogin1

το αν παραφράζω είναι συζητήσιμο. ως προς το κείμενο σας, είχατε και καλύτερες στιγμές, οπως κι εγω βέβαια, ελπίζω οι ποιητες που παράθεσα να του προσθέτουν ομορφιά. ως προς το ερώτημα σας μπορω να σας πω ποιος φαίνεστε να είστε. Είστε εκείνος που προσφέρετε την υποστήριξη και την πιστή σας στην τωρινή κυβέρνηση και απο τις βαθειες γνωσεις σας εκ των έσω επι πολλών θεμάτων μάλλον προσφέρετε και τις υπηρεσίες σας. Όσο για το “μαυροκόκκινο” πέσατε έξω. ο Σταβρόγκιν ΔΕΝ ειναι μαυροκόκκινος, ο Πέτρος Στεπάνοβιτσ είναι.

Athan

Το Μαύρο και το Κόκκινο δεν είναι τίποτε άλλο από τα δύο καταφύγια του Υβριστή, Μηδενιστή Ανθρώπου. Συχνά βάφουν τις σημαίες των ποικιλόμορφων Αγελαίων που γοητεύονται από την δύναμη της άλογης καταστροφής, φυσικά μόνον όταν βρίσκονται στην Μαζική ασφάλεια της Αγέλης. Οι τοιούτοι, σχεδόν πάντα βαυκαλίζονται με την ιδέα πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και καταπολεμούν ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί την Ύψιστη Αρχή, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως αποτελούν γέννημα της ίδιας θλιβερής ψυχής. Πως είναι τα δύο ανέπαφα αδελφά άκρα του φαύλου κύκλου της τραγικά αδύναμης φύσεως του Ανθρώπου. Την επιτυχία την σφετερίζονται, την αποτυχία την “χαρίζουν”… Read more »

Stavrogin1

Athan, αστο να πάει στο καλό. Δεν το χεις, ούτε στα του Τύχωνα και κριμα δηλαδη γιατι το κειμενάκι ειναι λαλίστατο. δε θα επεκταθώ, απλά θα σου πω ένα μεγάλο όχι, δεν είναι έτσι. Αλλα ρε παιδι μου ποτε δεν κατάλαβα γιατι πνευματικοι ανθρωποι,- γιατι πιστευω οτι το χεις σε ένα τόνο θέματα – επιμενουν να διαλαλουν την πραμάτια τους να αγωνιζονται για την πνευματική υπεροχή τους, για κάθε θέμα με κάθε συνομιλητή, γιατί;

Athan

Για τον Θεό μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Συζητώ μαζί σου γι’αυτό το ειδικό ομολογουμένως θέμα γιατί απλά δεν σε θεώρησα τον “κάθε συνομιλητή”. Επίσης το να ισχυρίζεται κάποιος κάτι, ουδόλως αποτελεί προσπάθεια να διαλαλήσει την “πραμάτεια” του ή να αγωνίζεται για την πνευματική του υπεροχή(!). Απορώ γιατί το βλέπεις έτσι.
Τέλος πάντων, το ερέθισμα μου το έδωσε η απάντησή σου στο σχόλιό μου. Απ’ό,τι κατάλαβα, θά’πρεπε να το πάρει το ποτάμι.
Θα το θυμάμαι στο μέλλον και θεώρησε την συζήτηση ως μη γενόμενη. Ας μείνουμε εδώ φίλε.

Stavrogin1

Η φύση αυτού του θέματος το κάνει απαγορευτικό να συζητηθεί εδώ απο εμένα. γι αυτο θα περιοριστώ σε λιγο γλωσσικο “αντάρτικο” γύρω απο το θέμα προσέχοντας να μην το αγγίξω. Η λογική δεν αρκει για να το προσεγγίσει και η κοσμοθεωρία πρέπει να παραμεριστεί. Η ψυχανάλυση είναι ένα εργαλείο για το θέμα και δεν ειναι λογικη διαδικασία. δεν υπάρχουν γι αυτήν αποδείξεις. υπαρχουν λέξεις στο κειμενο που την εμπλέκουν. Matryosha το ονομα του κοριτσιου σημαίνει μητερούλα. Αν και μπορει να παραπέμπει στην Ρωσία επίσης επιτρέπει μια υπενθύμηση ότι η μητερα του Ντοστο πέθανε νωρίς. Αν η μικρή ειναι η μητέρα,… Read more »

DimitrisXr

Stavrogin1 Stavrogin1 Εντυπωσιακος

Athan

Ποιοί είμαστε “εμείς” που πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά για να έχουμε καλό ρώτημα;

Skeptomenos_politis

Έβαλες μέσα πυρηνικά μεχρι και την τεχνολογια σύντηξης του ITER (το οποίο ειναι διεθνές ερευνητικό πρότζεκτ) για να δικαιολογήσεις πλοία του 1 δις το ενα, τα οποία εχουν υποτυπώδη αυτοπροστασία απο βλήματα κατα πλοίων (το strales ειναι εξαιρετικά αργό, δες τις δοκιμές του στο YouTube) , καθόλου ECM, 16 AA Aster πυραύλους και πρόωρη CODAD. Και απο πανω πληρώνουμε και κερατιατικα R&D για τα πλοία. Μας πιάσαν Κότσους. Θα ηταν καλύτερα να αγοραστεί πλοίο χωρις κοστος R&D οπως οι FREMM , που ειναι μεγαλύτερα και δοκιμασμένα πλοία γενικών καθηκόντων και να ναυπηγήθουν στην Ελλαδα. Έτσι κάνουμε και εμεις τη δουλειά… Read more »

Athan

Εγώ δεν έχω να δικαιολογήσω τίποτε και κανέναν. Το μόνο που έκανα είναι να ανοίξω λίγο την εικόνα για την σημασία που έχει για το μέλλον μας η επιτυχία της Ελληνογαλλικής συνεργασίας, όχι από αυτήν την Κυβέρνηση αλλά και από όσες την διαδεχθούν. Μάλλον εσύ λοιπόν θέλεις να “δικαιολογήσεις” τις προκαταλήψεις σου. Το ITER για πολλούς αδαείς είναι κάτι απόμακρο, για όσους μεγαλώσαμε με την ΠΤΗΣΗ είναι πολύ οικείο. Πριν από δεκαετίες, όταν κάποιοι ίσως να μην είχαν ακόμη γεννηθεί, το εξώφυλλο του Περιοδικού με τον Αντιδραστήρα και το άρθρο για το JET όρισε για πολλούς από εμάς τα όρια… Read more »

Skeptomenos_politis

Δεν θα διαφωνισω για τη σπουδαιοτητα του ΙΤΕR. Ειναι σημαντικο προγραμμα καθως αποτελει μια απο τις λιγες καθαρες πηγες ενεργειας στον πλανητη, αν και χρειαζεται αλλα 10-20-30 χρονια ακομη. Fusion is always 50 years ahead οπως λεει και το ανεκδοτο. Οπως θα γνωριζεις, οποιοδηποτε κομματι κατασκευαζεται, πρεπει να φτιαχτει σε τουλαχιστον 2 διαφορετικες χωρες ωστε να υπαρχει διαχυση της γνωσης στις υπολοιπες χωρες. Οποτε η Γαλλια δεν εχει καμια αποκλειστικοτητα. Εχουμε υποχρεωση απεναντι στους Γαλλους, ναι. Αλλα και αυτοι εχουν υποχρεωση απεναντι στον πελατη τους. Χρειαζομαστε κουστουμι στα μετρα μας και οχι κατι κομμενο και ραμμενο στα Γαλλικα μετρα. Δεν… Read more »

Athan

Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ για να συμφωνήσω.

dv1.gr

κρατατε μικρο καλαθι σε οτι ακουτε ….και εξηγω 1. τα πλοια ΟΤΑΝ φτασουν στα χερια μας θα ειναι οπως εμεις θελουμε 2. μιλαμε για διακρατικη συμφωνια ..οποτε για χ,ψ λογους μπορει αρχικα να υπογραφει η συμβαση ωστε να μπορει να αρχισει η κατασκευη με την γαλλικη διαμορφωση …και αλλαζει στην πορεια 3. φτανει ποια η καραμελα με το κοστος και το οποιο νουμερο τρελο πεταει ο καθενας …τα 2 πρωτα ταβανι εχουν τα 800εκ με τα οπλα 500 χωρις …οτι ακουτε ποιο πανω ειναι ειτε μυθος ειτε θα εχει μεσα και αλλα πραγματα .. 4.ετσι και αλλιως κατα 90% τουλαχιστον… Read more »

fotis

το κόστος θα κυμανθεί στα 700 με 750 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα ενώ το κόστος για τα όπλα θα είναι περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ συν το κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ για το αρχικό πακέτο τεχνικής υποστήριξης.

KonstantinosKaperonis

Καλησπέρα σας,
θα κάνω υπομονή 30 μέρες και μετά θα σχολιάσω……όψωμεν

Yannis

Ίσως όλες αυτές οι σουλατσες του αεροπλανοφόρου ήταν και για να αυξηθεί η τιμή των Μπελ. Αλλά ίσως έχει τις ευθύνες του και το ΠΝ για αυτή τη διαμόρφωση, όπως αναφέρουν άλλοι σχολιαστές.

Kostasq

1) Το κείμενο λέει: “….. και υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των Aster 15/30 σε 32, με τον διπλασιασμό των συστημάτων VLS SYLVER”. Οπότε σε αυτό το σενάριο έχουμε CAMM-er 8*4=32 στο ένα sylver A50, και 16 Aster30 στα άλλα δύο συν ένα 70ρι για τους cruise (4 8πλοι εκτοξευτές). Φαντάζομαι οι δικοί μας για να μην αυξήσουν εκ των προτέρων τα ποσά που θα ανακοινωθούν σκέφτονται τις πιο απλές εκδόσεις και ύστερα ή στην πορεία να προσθέσουν κάποια απαραίτητα στοιχεία. Οπότε το μόνο που μένει είναι τα αντίμετρα και η εγγύς προστασία που την τελευταία την θεωρώ βέβαιη. 2) Επειδή… Read more »

fotis

Το άρθρο αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των Aster 15/30 σε 32, με τον διπλασιασμό των συστημάτων VLS SYLVER οπότε αν γίνει αυτό θα είναι μια καλή κίνηση. Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε. Το πλοίο για τις Ελληνικές ανάγκες είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Βέβαια δεν ξέρω πως θα χωρέσουν σε ένα τέτοιο σκάφος 32 Aster 30 μαζί με τους πυραύλους cruise MdCN, αλλά ελπίζω να τα καταφέρουν. Εμένα αυτό που πραγματικά με προβλημάτισε είναι η ”πιθανή” απουσία παρεμβολών αντιμετώπισης αντιπλοϊκών πυραύλων και του αντιβληματικού συστήματος για την προστασία και αυτοάμυνα του πλοίου. Δε θέλω να πιστέψω ότι δε το σκέφτηκαν… Read more »

Georgios

Βλέποντας τις δυνατότητες διαμόρφωσης fotis fotis , το πολύ 24 Aster 30 να χωρέσουν και αυτό εάν βρεθεί τρόπος να μπουν Sylver A-43 πίσω. :beg:

Skeptomenos_politis

Εαν τα πλοια εχουν μονο 16 aster και δεν εχουν CIWS και ECM τοτε ειναι εντελως ακαταλληλα για εμας, υποεξοπλισμενα, χωρις αυτοπροστασια, αργα και πανακριβα. Καλυτερα να αγορασουμε FREMM η καποιο αλλο πλοιο. Επισης, η ταση ειναι πλεον να τοποθετουνται 16 πυραυλοι εναντιον πλοιων, οπως στις Ισραηλινες Sa’ar 6. Ακομη και οι Τουρκικες TF-100 και TF-2000 θα εχουν 16 βληματα Atmaca κατα πλοιων. Δεν καταλαβαινω αυτη την ανεξηγητη επιμονη σε MdCN. Εδω δεν εχουμε πλοια με ΑΑ προστασια, και οι Ναυρχοι θελουν να κανουν βομβαρδισμους. Συμφωνω απολυτως πως η αποτρεπτικη ισχυς της Ελλαδας θα ενισχυθει οταν εχουμε τη δυνατοτητα να… Read more »

Georgios

Για το πρώτο μέρος Skeptomenos_politis Skeptomenos_politis ακόμα δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο της πιθανής απουσίας αεροστροβίλου και να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε κινητήρες ντίζελ, αλλά αυτά δυστυχώς είναι ψιλά γράμματα για κάποιους.

SAAB

ΜΤU. Μονοπώλειο στο ΠΝ και μας αρέσει.

ETS

Eαν τελικα η διαμορφωση ειναι τοσο απλη και ουσιαστικα ιδια με την Γαλλικη τοτε τι διαπραγματευομασταν τοσον καιρο;

simos

Οι φρεγατες θα πρεπει να ειναι καλα εξοπλισμενες,να εχουν οσο το δυνατον περισοτερα κελια,παρεμβολεις και CIWS και θα πρεπει να μπορουν να αντιμετωπιζουν επιθεσεις κορεσμου και ασυμετρες απειλες-και υποβρυχιες-οπως drones,uavs..επισης θα πρεπει να γινει προσπαθεια για αποκτηση τεσσαρων πλοιων και επειδη ολα αυτα κοστιζουν η λυση στη χρηματοδοτηση ειναι η μακροχρονια αποπληρωμη και η μειωση των πρωτογενων πλεονασματων..

Scalp_eg

Δυστηχώς αρχίσαν πάλι οι γραφικότητες για ειδικά δικαστήρια για πρωδοταις πολιτικους και στρατιωτικους και ολες οι γνωστές άναρθρες κραυγές. Αλλοί γράψαν οτι θα είναι 1,2 δις το πλοίο με 16 κελιά. Ημαρτον!
Το πλοιο θα έχει 32 κελιά το πιο πιθανον σε 2χΑ50 και 2 Αχ70 και με την δυνατότητα ο Α70 να ρίχνει και Αστηρ30 (κατασκευαστικα απολυτα εφικτο αφου ειναι μικροτερος, απλα χρειάζετε “πιστοποιηση”) Το πλοίο γίνετε “πασπαρτου” και είτε φορτώνετε απο το νάυσταθμο
πλήρως αντιαεροπορικό η μικτό και κρούσης και αντιαεροπορικό.

DimitrisXr

Χαρακτηριζεις γραφικοτητες και αναρθρες κραυγες τις αντιθετες αποψεις απο τις δικες σου, και πως ανταπαντας ? Με καθαρα προσωπικες σου θεωριες οι οποιες παρεκλινουν σε αρκετα μεγαλο βαθμο απο τις μεχρι τωρα ενδειξεις και ειναι στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ το ιδιο γραφικες με τις αποψεις που χλευαζεις. Σε καμια περιπτωση δεν δικαιολογειται ο επιθετικος τονος του σχολιου σου

angel

Αναφερεστε σε εμενα φιλτατε Θα προσπαθησω να σας πεισω να ανακαλεσετε Γραφουμε ολοι επωνυμα πλεον … Να σας ενημερωσω οτι γεννηθηκα ζω και εργαζομαι στην Θρακη , αν αυτο παιζει καποιο – οποιονδηποτε – ρολο Αρχικα αν ο ιστοχωρος θεωρουσε τις κρισεις μου γραφικες η αναρθρες θα μπορουσε να μην τις δημοσιευσει η να με επιπληξει Φανταζομαι καποιοι που συμφωνησαν μαζι μου , θεωρουνται και αυτοι αναρθροι η γραφικοι Αντιστοιχα οποιος η οποιοι διαφωνησαν , δεν ειναι τετοιοι , κατα την κριση σας Ας ελθω τωρα στην ουσια Η φυση της επαγγελματικης μου δραστηριοτητας , παρα το ελευθεριον αυτης ,… Read more »

adpanos

Το άρθρο προσπαθεί να πει πολλά αλλά τελικά δεν λέει τίποτα. Α) Μας λέει πως το πλοίο που θα πάρουμε θα είναι το ίδιο με αυτό του Γαλλικου ναυτικού. Αυτό το γνωρίζαμε. Ίδιες μηχανές, ίδιο σκαρί , ίδια ηλεκτρονικά . Β) Το άρθρο μας λέει πως θα φοράνε Scalp naval προφανώς σε Sylver A-70. Το γνωρίζαμε και αυτό. Γ ) Μας λέει πως θα φοράνε έως 4 VLS και πως θα μπορούν να πάρουν Aster 30 block 1 NT. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως αποδεσμεύεται και ο νέος ASTER και πως θα υπάρχει και δεύτερο VLS Sylver A-70. Πολύ ευχάριστο νέο. Δ)… Read more »

Thanos74

Δεν νομιζω το ΠΝ να συμφωνησει σε οτιδηποτε δεν περιλαμβανει αντιβλητικη προστασια. Τωρα αν αυτο θα ειναι ECM η CIWS η και τα δυο ειναι αλλο θεμα. Εγω θεωρω οτι αν το πλοιο δεν εχει τουλαχιστον 30 Aster 30 δεν μας κανει για αντιαεροπορικη αμυνα διοτι λογικα θα εχουμε να αντιμετωπισουμε επιθεσεις κορεσμου. Αν ομως εχει 30 Aster 30 δεν βλαπει να εχει και τους SCALP NAVAL(εστω και 8) που ουσιαστικα δεν δινουνν καμμια συνατοτητα απαντησης απο τους απεναντι. Η εμβελεια τους κανει δυνατον να εκτοξευτουν απο οπουδηποτε και να μην γινουν αντιληπτοι πριν ειναι πολυ αργα.Αν θελεις πχ ριχνεις… Read more »

Animades

φίλε Thanos74 συμφωνώ μαζί σου και εγω θα ήθελα 32 Aster 30 , + 8 ή 16 scalp naval ,
αλλά υπάρχει χώρος μόνο για 4 Χ 8 εκτοξευτές vls ,
άρα περα απο την ευχή μας δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αυτός ο συνδιασμός ,…
αρα μάλλον μιλάμε για 24 Aster + 8 scalp ή 16 και 16 …..

simos

Η αληθεια ειναι οτι τα 32 κελια δεν φτανουν και φυσικα ειναι απαραιτητο να υπαρχουν στο πλοιο 32 αστερ 30,ομως μετα δεν θα υπαρχει χωρος για τιποτε αλλο..

Kostasq

Κατά την γνώμη μου η επιμονή σε πυραύλους κρουζ αποκαλύπτει κάποιες ανησυχίες μας: Το να τοποθετήσεις πυραύλους κρουζ 1000Km σε φρεγάτες (ιδίως αν μιλάμε για 2 Sylver A70 για κάθε φρεγάτα) είναι σαν να τοποθετείς ένα στρατηγικό όπλο σε ένα πολύ καλά οπλισμένο κινητό φυλάκιο με επαγγελματίες αντί για το έδαφος που θα ήταν πιο ευάλωτο. Προφανώς η ανάγκη για κάτι τέτοιο έχει προκύψει ως απάντηση στις βαλλιστικές ικανότητες που έχουν αποκτήσει οι απέναντι. Κατά την γνώμη μου φυσικά αυτές οι ικανότητες που αποκτάμε δεν ισοβαθμίζουν την κατάσταση μιας και οι απέναντι έχουν αναπτύξει πολύ ισχυρές βαλλιστικές ικανότητες και θα… Read more »

NikolakiEfentis

Μα τώρα καθόμαστε και το συζητάμε αγαπητέ; Δεν χρειάζεται ανάλυση κατ’ εμέ. Προφανώς, για το ΠΝ οι πύραυλοι cruise ΔΕΝ είναι πρώτη προτεραιότητα όταν έχουμε μείνει με τους Sea Sparrow… Σε όλες τις προσπάθειες για νέα πλοία αυτό είναι απολύτως σαφές.

Thanos74

Εχω καποιες αμφιβοιες αν οι Bora και τα ρεστα μπορουν να καταφερουν πληγματα στην ενδοχωρα περνοντας απο ενα τοσο πυκνο δικτυο αεραμυνας. Σε νησια ισως αλλα αποδεδειγμενα η ακριβεια τους ειναι το λιγοτερο αμφισβητισιμη και φυσικα δεν θα βοηθησει σε τιποτα σε αποβαση μια που ολες οι μοναδες στα νησια δεν εχουν σταθερη βαση και θα κινηθουν σε περιπτωση πολεμου. Τωρα ακομα και αν δεχθω το παραδειγμα του ελεφαντα και τις καρφιτσας ας σκεφτουμε τι θα γινει αν η καρφιτσα (η καρφιτσες) ππετυχουν τον ελεφαντα στο ματι. Πυραυλοι κρουζ εχουν γονατισει πολυ καλυτερες δυναμεις απο την τουρκια. Και απο στοχους… Read more »

sotbak

μην παιδεύεστε χρειαζόμαστε και τα δύο. Και ακριβείας και ακριβά (κρουζ) & έναν αριθμό εγχώριων βαλλιστικών σε αντιστάθμισμα….

Kostasq

Οι βαλλιστικές ικανότητες που έχουν αναπτύξει οι απέναντι, με τα κατάλληλα φτηνά πυρομαχικά μπορούν να προκαλέσουν ισοδύναμα μικρών πυρηνικών. Οι ΗΠΑ είχαν ισοπεδώσει (κυριολεκτικά) όλη την Ιαπωνία με τα πιο φτηνά πυρομαχικά πριν ρίξουν τις ατομικές βόμβες. Οι απέναντι έχουν πετύχει ήδη την ικανότητα του πυρηνικού ισοδύναμου σε ζημιές. Φυσικά δεν μιλάμε για ισοπέδωση ενός στρατοπέδου ή αεροδρομίου αλλά εξαΰλωση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αδιακρίτως, εκεί δεν χρειάζεται και τόση ακρίβεια, και μάλιστα όχι ενάντια στα νησιά μας αλλά ενάντια στην ηπειρωτική Ελλάδα και μέχρι την δυτική Ελλάδα. Η απάντηση σε αυτό τον κίνδυνο δεν είναι οι πύραυλοι κρουζ αλλά… Read more »

CKfurious

Λοιπόν το μονο λογικό επιχείρημα υπέρ των MDCN που έχω διαβάσει είναι της λογικής του ανταποδοτικού κτυπήματος: Όταν οι γείτονες ήταν να αποκτήσουν το F35 τότε θα είχαν το πλεονέκτημα του πρώτου κτυπήματος αφού δεν αντιμετωπίζονται με τα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας Εάν εμείς μπορούσαμε να ανταποδώσουμε κτυπώντας τους με τους MDCN μέσω των [email protected] τότε θα χάναν το πλεονέκτημα Βεβαια με μονο 8 ανά πλοίο και 2 πλοία και με ισχύ μιας mk83 (1000lb) ανά πύραυλο μάλλον θα ήταν το ανάλογο με τη καρφίτσα στον ελέφαντα που έγραψε ένας φίλος παραπάνω Σίγουρα υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις για ανταποδοτικό πλήγμα από… Read more »

Skeptomenos_politis

Πρεπει να κάνουμε παραγωγή δικών μας βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων κρουζ ωστε να κάνουμε μαζική παραγωγή για τις ανάγκες μας με μικρό κοστος (περίπου 1 εκ.το κάθε βλήμα). Πρεπει η Ελλαδα να απασχολήσει τους επιστήμονες που παραγει κάθε χρόνο, οπως κανουν όλες οι άλλες χωρες. Η λογική του «πελάτη» πρεπει να αντικατασταθεί απο τη λογική του «παραγωγού». Ενα ρητό λέει: εαν σου δώσω ενα ψάρι θα χορτάσεις για μια μέρα. Εαν σου μάθω να ψαρεύεις τοτε θα εισαι χορτάτος μια ζωή…. Ας αγοράσουμε πυραυλική τεχνολογια απο Κίνα οπως έκαναν οι Τουρκοι για τους Bora και Khan. Ας αγοράσουμε τεχνολογια απο… Read more »

MPAMPIS

Μερικές σκέψεις απο έναν μη οπαδό!!! των μπελαρα: 1)Δεν μπορει να γινει η mpelara πλοίο αεράμυνας περιοχής…….γιατι δεν έχει σχεδιαστεί για αυτο! 2)Αν θελουμε πλοίο με τέτοια δυνατότητα η λύση ειναι ΑΒ,TICO….. 3) Η μπελαρα ειναι φρεγάτα γενικών καθηκόντων με δυο σημεία βαρύτητας α) δυνατό ραντάρ με δυνατότητα να ρίξει Αστέρ 30 β)εξαιρετική ανθυποβρυχιακη σουίτα. Έχει ενα μεγάλο μειονέκτημα για φρεγάτα γενικών καθηκόντων και αυτό ειναι η αντιβληματικη άμυνα, αυτο πρεπει να ΛΥΘΕΙ!!! 4) ανέλπιστα προσφέρει ενα έξτρα μπόνους (mdcn) έναν πύραυλο κομμένο και ραμμένο για την Ελλάδα, μπορει να πλήξει με αξιώσεις σχεδόν Οτιδήποτε σε σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της… Read more »

sotbak

Συμφωνώ απόλυτα και καταλήγουμε στο εύλογο συμπέρασμα: με Μπελχάρες ή χωρίς το ΠΝ θέλει ΤΙΚΟ ή Α/Β χθες……

peet14

Και μεταχειρισμένα -έστω – F15 που να μπορούν συνεπικουρούν ουσιαστικά και αυτόνομα τις επιχειρήσεις στα δύο σημεία που αναφέρονται .Μπορεί πολλοί να θεωρούν την απόκτηση τους υπερβολική ή ανεδαφική ,αλλά δυστυχώς χωρίς ουσιαστική αεροπορική υποστήριξη ,το πρόβλημα θα παραμενει

MPAMPIS

Ακριβώς ετσι, αν το ΠΝ θέλει αεράμυνα περιοχής απο την αρχή αυτήν την δυνατότητα δεν την δίνει η μπελαρα…..ναι στην μπελαρα αλλα σαν φρεγάτα γενικών καθηκόντων με καποια δυνατότητα ευκαιριακής δυνατότητας προσβολής εναέριων στόχων απο μεγάλη απόσταση, ΑΛΛΑ σε λογική τιμή, με λύση στην αντιπυραυλική άμυνα ΑΛΛΑ και με μπόνους έναν πλήρους δυνατοτήτων mdcn και για οποία πλατφόρμα εμείς επιλέξουμε μελλοντικά πέρα απο τις Μπελαρα…… Μπορει καποια στιγμή να θελουμε να βάλουμε 4Χ Α70 στον Τύρναβο…….να εχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε…… Θα κοστίσουν ολα αυτά αλλα ισως για χάρη του στρατηγικού πλεονεκτήματος αλλα και της διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμού… Read more »

x-m

Υποτίθεται ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες απο ποτέ: JASSM-ER λοιπόν !! Αλλά μας δίνουν; ❓

darede

Λοιπόν έχουμε μια φρεγάτα που δεν έχει ECM, που δεν έχει RAM, που δεν θα έχει 4 Sylena MK2, που δεν ξέρουμε εάν θα έχει το canto για προστασία απο τορπίλες και που είναι αργές. Και το κυριότερο είναι και πανάκριβες. Επίσης το θέμα όπως έχω αναφέρει θα τρενάρει μέχρι τον ιούνη, εκτός εάν οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας για το πως λειτουργούν οι διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού. Το καλό είναι οτι στα 4 αναβαθμισμένα vls θα δύνανται να τοποθετηθούν όλοι οι πύραυλοι της MBDA χωρίς πιστοποίηση,θα είναι plug and play. https://www.edrmagazine.eu/mbdas-new-generation-shipborne-firing-installation-for-all-missiles Πόσο θα κόστιζαν άραγε με την ενσωμάτωση των… Read more »

NikolakiEfentis

Στο σύνδεσμο που παραθέτεις δεν είδα να λέει τίποτα για CAMM-ER, τον οποίο είχε αναφέρει ο πρωην Α/ΓΕΝ, αναφέρει μόνο Aster & Scalp.

Σύμφωνα με πρόσφατο τεύχος της Π&Δ, οι ισχυρότεροι κινητήρες δύνανται να εγκατασταθούν μόνο στην μεγαλύτερη έκδοση της FDI (κατά 10 μέτρα στο μέσον του σκάφους).

Η πιθανή έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας και ECM είναι απλά εντελώς απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για τα ισχυρότερα πλοία του ΠΝ και να μην έχουν τέτοια συστήματα, ιδίως μάλιστα όταν τα συγκεκριμένα θεωρούνται και εξαιρετικά.

darede

Για αρχή ναι αλλά θα επεκταθεί σε ότι κατασκευάζει η MBDA μελλοντικά

MPAMPIS

Στον σύνδεσμο που παραθέτεις αναφέρεται ρητά ο mica και αυτο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των άριστων αντιβληματικων προδιαγραφών αλλα και της έλευσης του mica ng όταν θα παραλαμβάνουμε τος μπελαρα…….

Kostasq

Για να έχουμε ένα κατ’ αρχήν σημείο σύγκρισης ας δούμε τι έχει σήμερα η πιο καλοεξοπλισμένη κύρια μονάδα στόλου μας, αντιγράφω από το σάιτ του ΠΝ: Οπλισμός ΜΕΚΟ: 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) , 2 τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk. Κατά την γνώμη μου: 1) Οι απέναντι έχουν αναπτύξει σημαντικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Θα πρέπει κάτι να έχουμε και εμείς σε αυτόν τον ηλεκτρονικό πόλεμο. 2) Ο οπλισμός των MEKO δεν… Read more »

SAAB

Έκανα μια ανάλυση με το φτωχό μου μυαλό όσον αφορά τα πυρομαχικά του σκάφους. …με «μόνη» διαφοροποίηση την ενσωμάτωση του πυραύλου cruise MdCN (προηγουμένως γνωστού ως SCALP Naval)… εκτοξεύεται από SYLVER A-70. Το πραγματικό βεληνεκές θα το δούμε στην πράξη. Άλλοι γράφουν για 250 km +, άλλοι για 300km +, στο άρθρο 1.000 km που είναι και το ευχής έργον. Εάν έχει το μέγιστο βεληνεκές μας δίνει την δυνατότητα να κρατήσουμε μακρυά έναν αριθμιτικά ανώτερο στρατό προκειμένου να μηδενήσουμε το μειωνέκτημα της αριθμητικής υπεροχής σε μάχη από κοντινή απόσταση. Όσο οι Τούρκοι θα πλησιάζουν, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα έχουν. …πυροβόλο… Read more »

CKfurious

Πλακα κανεις φαντάζομαι??!!!! Πως θα κρατήσεις μακρυά έναν αριθμητικά ανώτερο στρατό ? με τους 2 * = 16 mdcn Με εκρηκτική ισχύς 500kg explosive = 1000 lb = 1 mk83!!! Με 16 mk83 θα τους κρατήσεις μακρυά?? ME 50-60% success rate?? Πως θα κανεις στοχοποιιηση σε αποστάσεις 1000km σε πραγματικό η σε σχεδόν πρaγματικο χρόνο? Για παράδειγμα οι s400 κινούνται και οι γείτονες όπως και εμείς ξέρουν ποτε περνάνε οι δορυφόροι! το πλοίο χωρίς CIWS και ECM είναι καταδικασμένο στο περιβάλλον του αιγαίου και με τόσους λίγους πυραυλους δεν θα επιβιώσει για πολύ στη ανατολική μεσόγειο θα το κρατάνε στο… Read more »

SAAB

Μένει να δούμε το πλοίο στην τελική του μορφή. Εννοείται ότι δεν κρατάς μακρυά έναν στρατό με μόνον 2 πλοία. Γι’ αυτό στην 2η παράγραφο του Υ.Γ. γράφω: “Όλους αυτούς τους πυραύλους θα ήταν ευχής έργον να τους εγκαταστήσουμε και στην Ξηρά. 2 πλοία απέναντι σε όλη την Τουρκία με S-400 είναι λίγο έως πολύ “ρίσκο”. Electronic countermeasure (ECM) πιστεύω πως θα έχει. Ίσως να μην το θεωρούν οπλισμό και γι’ αυτό να μην το αναφέρουν. Όσον αφορά το close-in weapon system (CIWS). Καθαρό σύστημα CIWS μπορεί να μην αναφέρουν ότι έχει, αλλά πιστεύω ότι προωθούν τον συνδυασμό των 2Χ20mm… Read more »

adpanos

CKfurious
Εσύ κράτα τους με τους ESSM …… που είναι ανώτερο στρατηγικού χαρακτήρα όπλο ….

CKfurious

Έxv εξηγήσει επανειλημμένα τους λόγους που θεωρώ πως είμαστε καλυμμένοι με τους essm

quantity has its own quality

Νομίζεις πως θα ξεμυτίσει πλοίο με 24 aster και χωρίς ciws/eam από τον Ναύσταθμο η μακρυά από τη προστασία αεροπορίας/PATRIOTI και του υπολοιπου στόλου??

flashg

Στο Aster 30 Block 1NT και Aster 30 Block 2 BMD το βεληνεκές αφορά την κατηγορία των βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να αντιμετωπίσουν. Δηλαδή ο ένας μπορεί να αντιμετωπίσει βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν βεληνεκές έως 1500 χλμ. και ο άλλος βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν βεληνεκές εώς 3000 χλμ. Ο Aster 30 Block 1NT δεν έχει διαφορές από τον Aster 30 Block 0 πλην του ραντάρ που είναι στην ka band https://www.youtube.com/watch?v=VK9sONTP-qg. O Aster 30 Block 2 BMD θα είναι εξωατμοσφαιρικός σαν τον sm3 https://www.youtube.com/watch?v=lQx8HDvtR9I.

My_name_is_Nobody

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Σε ένα μήνα ή θα βρίζουμε όλοι μαζί ή θα σκάσουμε κάνα χαμογελάκι.

KaizerAmstelVonLagerS

Η εμπαθεια ειναι κακο πραγμα.Το ιδιο ειναι και αρνηση της πραγματικοτητας και η συνεχιση της πιστης σε….Wunderwaffe Το αρθρο μιλαει ξεκαθαρα για την Γαλλικη διαμορφωση με μονη διαφοροποιηση τους SCALP Naval.Τα εισαγωγικα…υποκριπτουν την ελπιδα ενσωματωσης οπλισμου που ειχε αναφερθει απο τους υποστηρικτες των [email protected]…ελπιδα που πεθαινει τελευταια….αλλα ισως υποκριπτει και την…πραγματικοτητα…οτι αυτο δεν ειναι σιγουρο και ειναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που πιθανον να συζητουν οι Γαλλοι. Ως καποιος που απο την αρχη ειχε σταθει επιφυλακτικα για την συγκεκριμενη σχεδιαση δεν θελω να πω το τετριμμενο…”τα λεγαμε”.Οι υποστηρικτες μαλλον στεκονται αφωνοι με αυτην την εξελιξη. Λογικοτατο…αφου το πλοιο δεν εχει απολυτως… Read more »

sotbak

“Το μονο που προσφερει το συγκεκριμενο σχεδιο ειναι….ενα πιθανολογουμενα ανωτερο ρανταρ…το οποιο ομως με αυτην την διαμορφωση ΔΕΝ μπορει να χρησιμοποιησει τις δυνατοτητες του ουτε κατ ελαχιστο.”…τα είπες με μια φράση…….ΟΛΑ!!!

ShadowMan

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΑΛΠ….. Θα με κράξετε λίγο για το παρακάτω σκεπτικό αλλά μιας και δεν με νοιαζουν τα votes θα το πώ. (πριν το πώ να αναφέρω πως είμαι κάθετος στην απαραίτητη προσθήκη αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου, ραμ φαλανξ κουμπώνουμε και εμείς μετά μόλις παραλαβουμε). Συγκεκριμένα για το ναυτικό λοιπόν μπορεί να είναι άχρηστοι και επιπλέον να μας κόβουν και κελιά για αστερ (αν και μπαίνουν αστερ ή θα μπαίνουν με πιστοποίηση οπότε ας έχεις κελιά να υπάρχουν) αλλά γενικά στην άμυνα της χώρας έχουν να συμβάλλουν κάπως. Πολλοί σεβαστοί σχολιαστές έχουν κατά καιρούς πει οτι το βαλλιστικό πρόγραμμα… Read more »

a.o.

Αγαπητή Πτήση, αλλάξατε το άρθρο σας από χθες βράδυ? Χθες θυμάμαι να διάβαζα για 2 VLS, με δυνατότητα προσθήκης ακόμη ενός και σήμερα για 2+2. Μπορεί και να έφταιγε η νύστα λόγω του προχωρημένου της ώρας, αλλά βλέπω και μια σχετική σύγχυση στα σχόλια. Όπως και να έχει, αν τελικά μιλάμε για 32 κελιά, μιλάμε για την έκδοση που παρουσιάζεται σε διάφορες ιστοσελίδες, ως η πιθανότερη εδώ και μερικούς μήνες. Τα κελιά αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν λίγα. Αν μάλιστα, υπάρξει και η δυνατότητα ενσωμάτωσης quad-pack, το αντιαεροπορικό πακέτο των πυραύλων, γίνεται πολύ ισχυρό. Συγκριτικά, η Horizon, η οποία είναι… Read more »

adpanos

Παίδες δεν είχαμε διαβάσει εδώ στην πτήση πως το ECM των Belharra θα είναι έτοιμο από το 2025; Δεν γνωρίζουμε ήδη πως ο CAMM-ER είναι σε διαδικασία ανάπτυξης και πως το όπλο ΔΕΝ είναι ακόμα διαθέσιμο; Τι περιμένετε δηλαδή, να κλείσουμε συμβόλαιο για πιστοποίηση CAMM-ER και ECM χωρίς τα όπλα να είναι διαθέσιμα; Περιμένετε να δούμε την τελική διαμόρφωση και το συνολικό πακέτο . Μπορεί πχ το συμβόλαιο να αναφέρει πως στις Belharra μας θα προστεθεί ECM και CAMM-ER το 2025 που θα είναι διαθέσιμα . Το ίδιο είχε γίνει και με τα SCALP- EG στα MIRAGE που το λογισμικό… Read more »

Thras

Ας ελπίσουμε να έχεις δίκιο. Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο. Πάντως τα ενδεχόμενα ΑΒ/Tico, ειδικά τα δεύτερα, είναι ενδιάμεση λύση και όχι “η Λύση”. Άρα οι όποιες φρεγάτες παραγγελθούν, πρέπει να είναι με τις δυνατότητες που απαιτεί το ΠΝ για την επόμενη δεκαετία.

adpanos

“The naval version of the Sylver A50 Launcher will be used by CAMMER quadruple version augmenting exponentially the number of missiles on board for each pitcher. The land version also may employ more missiles within the same canister by increas ing the capabilities of engagement. For the Italian Air Force the SIRIUS will be integrated into the complex system that CAMM ER, the hoped-for full version, should also have the capability of missile defence, currently not covered cause it was not financed, the phase of industrialization of the Medium Extended Air Defence system MEADS or System that will be deployed… Read more »

Xenofon

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Αλήθεια, τι ημερομηνία έχουμε σήμερα;;;;;

Flight

Δεν το είπαμε εμείς… αυτοί το είπαν, και μάλιστα προ κορωνοιού

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99

Related News

Operation Irini: Κανόνες Εμπλοκής – Το ζητήσατε, ρωτήσαμε και λάβαμε διευκρινήσεις

 Σε προηγούμενα άρθρα μας καλύψαμε δραστηριότητες της επιχείρησης Irini, όπως επίσης και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα. Σε πολλούς αναγνώστες δεν ήταν ξεκάθαρο τι...

Arsenal of Democracy Flyover: Μαζική διέλευση warbirds για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ΠΠ

Αυτά τα αεροπλάνα δεν είναι για το Μουσείο. Είναι ζωντανή Ιστορία που την βλέπεις, την ακούς και την μυρίζεις. Και στις 25 Σεπτεμβρίου θα...

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Έ. Ένγκελ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών...

Ρώσος εισέβαλε με αυτοκίνητο στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα

ΑΠΕ-ΜΠΕΈνας Ρώσος που επέβαινε σε αυτοκίνητο εισέβαλε σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην...
- Advertisement -