25.1 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣNaval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που...

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

- Advertisement -

 

Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη “κλείσει” το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν το ΠΝ θα επιλέξει κορβέτες Gowind HN (με εκτόπισμα 2900-3000 τόνους) ή SIGMA 10514. Μεταξύ μας όμως, το ΠΝ “κλείνει” ξεκάθαρα υπέρ των Gowind HN, καθώς οι τελευταίες θα είναι διασυνδεδεμένες με τις ναυαρχίδες του Στόλου μας, τις φρεγάτες FDI HN και θα φέρουν ένα σημαντικό σημείο υπεροχής, το CMS SETIS.

FDI HN/Belh@rra Hellenique, μια φρεγάτα νέας εποχής, μάλλον η τελευταία γενιά πλοίου στο επίπεδο φρεγάτας. Οι Γάλλοι έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν πάνω στο πλοίο, ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η αμυντική τους βιομηχανία. Φυσικά, πέρα από την όποια σχεδίαση, τα όπλα, τους κινητήρες, τα ραντάρ, η καρδιά του πλοίου είναι το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, ή όπως το λέμε συνήθως CMS, Combat Management System. Με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα. Καλοί οι ASTER 30, εξαίρετο το SeaFire, αλλά αν δεν υπάρχει ένα ικανό CMS, τότε τα παραπάνω “ακυρώνονται”.

To CMS είναι πραγματικά το Α και το Ω σε ένα πλοίο. Αν ένα πλοίο έχει ικανά όπλα, ικανά ραντάρ, αλλά το CMS του δεν μπορεί να συνδεθεί επαρκώς και ικανοποιητικά με αυτά, τότε το πλοίο θα καταλήξει μια “τρύπα στο νερό”, κυριολεκτικά. Τα σύγχρονα πλοία, συγκεντρώνουν χιλιάδες ψηφιακά υποσυστήματα, που όλα πρέπει να λειτουργούν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα το ένα στο άλλο. Μια τεράστια συμφωνική ορχήστρα, με “μαέστρο” το CMS.

To COMBATSS-21 aka AEGIS, είναι το σημείο που ξεχωρίζουν τα πλοία του USN. To TACTICOS είναι το CMS πολλών πολεμικών ναυτικών. Το γαλλικό όμως ναυτικό επέλεξε ένα απόλυτα “γαλλικό” CMS. To SETIS είναι ένα γαλλικό CMS, με πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο hardware, κι ένα προηγμένο software. Εκεί πάνω, έρχονται και “κουμπώνουν” ότι καλύτερα συστήματα έχει να προσφέρει η γαλλική αμυντική βιομηχανία, από τους ASTER 30 μέχρι το SeaFire. Γιατί όμως δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν τόσο καλά οι ASTER 30 και το SeaFire με ένα άλλο CMS, πχ το TACTICOS;

Συνεργατική εμπλοκή: Όταν οι φρεγάτες FDI θα κάνουν τον «μαέστρο» του στόλου

To SETIS βασίζεται στο SENIT CMS, σχεδιασμένο από τη Naval Group και την Thales και το βασικό του “συστατικό”, τη χρήση “εμπορικών” απαρτιών commercial-off-the-shelf (COTS), που σημαίνει πως ανταλλακτικά μπορούν να βρεθούν εύκολα στην ελεύθερη αγορά. Η σχεδίαση και δομή του λογισμικού είναι αντίστοιχα ανοιχτής αρχιτεκτονικής, ή όπως αναφέρεται συνήθως, open-system architecture. Έτσι πλήθος συστημάτων μπορούν να πιστοποιηθούν στο SETIS, είτε από την αρχή, είτε σε όλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού του βίου.

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

To SETIS είναι φτιαγμένο για τη Γαλλία, “κομμένο και ραμμένο” για γαλλική χρήση (αλλά φυσικά σε υπηρεσία με αρκετά ναυτικά σε όλο τον κόσμο). Λόγω όμως αυτής της “ιδιαιτερότητάς” του, το σύνολο των δυνατοτήτων των ASTER 30, MICA VL, Exocet, ESM συστημάτων, είναι απολύτως προσβάσιμα από το CMS, καθώς όλες οι ρουτίνες των αναφερομένων όπλων είναι πλήρως ενσωματωμένες. Δεν μπορούμε να γίνουμε ίσως απολύτως αντιληπτοί, αλλά κάθε όπλο δεν είναι “παίζει” μόνο του. Πρέπει να εντάσσεται σε ένα σύνολο υποσυστημάτων, τον εκτοξευτή του, τα συστήματα στοχοποίησης, τον φορέα, το δίκτυο αεράμυνας κοκ. Κι όλα αυτά να λειτουργούν τέλεια προκειμένου να αποδώσει το μέγιστο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ NAVAL GROUP για την FDI: H πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό

Θα πει κάποιος πως ASTER 30 για παράδειγμα δεν έχουμε μόνο οι Γάλλοι, έχουν ενσωματώσει και οι Βρετανοί αλλά και οι Ιταλοί στα πλοία τους. Προφανώς, αλλά και οι τρεις έχουν πρόσβαση στις ρουτίνες του ASTER. Αν για παράδειγμα, θέλαμε, τυχαία το λέμε, SM-2 στις FDI, έπρεπε η Raytheon να “ξεκλειδώσει” ρουτίνες του SM-2 στη Γαλλία. Μόνο έτσι θα είχαμε 100% αξιοποίηση των δυνατοτήτων του SM-2. Τώρα βέβαια αυτό δεν μας ενδιαφέρει, καθώς θα έχουμε τους κορυφαίους ASTER 30B1NT. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει (σε μια τελείως θεωρητική υπόθεση).

Άσκηση Αντικειμενικότητας: Ένας Belhaρίτης υπερασπίζεται τις… FDI-HN

Θα ρωτήσει, εύλογα κάποιος, γιατί να μην ξεκλειδώσει τους SM-2 η Raytheon στη Γαλλία; Προφανώς και μπορεί να γίνει, αλλά υπάρχει ένα θέμα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, τότε πρέπει να υπάρχει και έγκριση από τις ΗΠΑ, για κάθε πώληση SETIS με ρουτίνες SM-2! To TACTICOS, από τη στιγμή που έχει ενσωματωμένα αμερικανικά όπλα, θα είχε πιθανότατα μετά και την ανάγκη για σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σε διαφορετική περίπτωση τα CMS δεν ολοκληρώνουν ποτέ πλήρως τα όπλα. Και επίσης, ο χρήστης πρέπει να πληρώσει πολλά για την πιστοποίηση. Για παράδειγμα, οι Αυστραλοί που πιστοποίησαν τον SM-2 στο 9LV των Adelaide, έπρεπε να ρίξουν άνω των 10 SM-2 BlockIIIa σε δοκιμές.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette ως Ενδιάμεση Λύση για την αγορά των FDI!

Αντίστοιχα, αν επιλέγαμε κάποια σχεδίαση με COMBATSS-21, κι επιθυμούσαμε τον ASTER 30, αύριο, σε περίπτωση πώλησης του COMBATSS-21 θα έπρεπε να δοθεί σύμφωνη γνώμη από Γαλλία/Ιταλία/Βρετανία αθροιστικά, από όλους, όχι μόνο μια χώρα! Ας μην μακρηγορούμε, ο συνδυασμός SETIS/SeaFire/ASTER30 είναι ο “απόλυτος” συνδυασμός για την ορθή αξιοποίηση του όπλου ASTER 30.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γαλλία προτείνει FDI HN με 32 πυραύλους Aster, αυτή είναι η συνολική πρόταση!

Δεν θα μείνουμε σε όσα έχουν λεχθεί για λόγους μάρκετινγκ σχετικά με την “Ψηφιακή” Φρεγάτα Belh@rra ή FDI, όπως για παράδειγμα τα διπλά κέντρα μάχης, τους διπλούς server Κοκ, καθώς όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που απαντώνται σε όλα τα σύγχρονα πολεμικά πλοία, αυτής της κατηγορίας φυσικά. Αλλά το SETIS είναι το σημείο που οι ίδιοι οι Γάλλοι θεωρούν πως μπορούν να βασιστούν.

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

To πως θα προχωρήσει το ΠΝ και η Naval Group, στη συνεργασία του SETIS και του MH-60R είναι άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση, SETIS και Romeo θα συνυπάρχουν, και θα συνεργάζονται. Λογικά οι Γάλλοι θα προσφέρουν το αντίστοιχο του Hawklink, βασισμένοι σε δικά τους υποσυστήματα. Είναι κάτι που πρέπει να διευκρινίσουμε, και τα περί Link 16 είναι υπερβολές για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Προφανώς και το ελικόπτερο θα μεταφέρει στόχους στις FDI και το SETIS, αλλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Προφανώς η NG θα προσφέρει και διασύνδεση για τις ASW επιχειρήσεις.

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η συνεργασία για τους ηχοσημαντήρες του MH-60R, το ποντιζόμενο σόναρ του, το CAPTAS-4 της FDI HN, κι όλα αυτά μέσω του SETIS, για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Θα υπάρχει συνεργασία των μέσων (μέσω των συνδέσεων Link 16 και κυρίως Link 22) και το αποτέλεσμα θα διενέμεται στο Στόλο. Προ της τελικής επιλογής, το ΠΝ προφανώς και τα μελέτησε όλα αυτά, και αποφάσισε ξεκάθαρα υπέρ των FDI HN, συνεπώς όλα τα υπόλοιπα είναι απλά μια ενδιαφέρουσα συζήτηση (για μεταξύ μας).

Ελληνικές Belh@rra. Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Επιστρέφουμε όμως στο SETIS. To σύστημα μπορεί να αξιοποιεί δεδομένα από άλλους αισθητήρες, και θεωρούμε δεδομένα, πως ΑΝ αγοραστούν οι Gowind, θα μπορεί να συνεργάζονται όλα τα πλοία, μεταξύ τους, για την εξαγωγή δεδομένων. Δεν μιλάμε μόνο για συνεργατική στοχοποίηση υποβρυχίων, όπως γίνεται στον αέρα, από ένα πλοίο, και κατάρριψη ιπτάμενου στόχου από άλλο. Μιλάμε για δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες ένα πλοίο, και fusion, συν-επεξεργασία με το SETIS ενός άλλου πλοίου. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ταυτόχρονα σε όλα τα SETIS, και μετά ο Στόλαρχος αποφασίζει ποιος θα χτυπήσει το εχθρικό υποβρύχιο. Ή, απλά το εχθρικό υποβρύχιο θα αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση του, και θα αποχωρεί από την περιοχή. Εκεί μάλλον θα “κριθεί” η αγορά των κορβετών (έτσι όπως πάει, υπέρ της Gowind HN), στην ύπαρξη του SETIS.

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

Το SETIS είναι όπως είπαμε παραπάνω ιδανικό για αποστολές Anti Air Warfare, AAW, αλλά είναι βελτιστοποιημένο και για αποστολές AsuW (αγώνας επιφανείας σε συνεργασία με τους ΜΜ40) αλλά και ASW (με τις τορπίλες MU90). SETIS συν ASTER 30 είναι ο συνδυασμός που θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νέα πλοία του ΠΝ, εκτός από το “γερασμένο” Link 11, θα φέρουν το ΝΑΤΟϊκό standard Link 16 αλλά και το Link 22. Έτσι, οι FDI HN θα μπορούν να παίξουν, χάρη φυσικά στο SETIS, ρόλο προωθημένου κέντρου αντιαεροπορικής άμυνας, και να κατευθύνουν τα ελληνικά Rafale F3R αλλά και F-16V εναντίον στόχων. Και φυσικά, να “δουν” στόχους από τα αεροσκάφη της ΠΑ. To interoperability θεωρούμε πως το εγγυάται η γαλλική εμπειρία (Rafale M plus SETIS).

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Δεν μιλάμε μόνο για μεταβίβαση δεδομένων. Μιλάμε για χρήση όπλων από τις φρεγάτες, που φέρουν τα μαχητικά. Έτσι, οι Meteor των Rafale, θα μπορούν να πλήττουν στόχους, ενώ τα Rafale…

H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Παρουσίαση κορυφαίου πακέτου αναβάθμισης του M113 από την EODH

46
Η εταιρία EODH σε συνεργασία με την βελγοισπανική DUMA, και τη σλοβενική Valhalla παρουσίασε στον Ελληνικό Στρατό ένα ολοκληρωμένο πακέτο κλιμακωτής αναβάθμισης του ΤΟΜΠ...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Μαΐου 1942: Δεύτερη μάχη του Χαρκόβου, το...

5
Με τη γερμανική προσπάθεια κατά της καρδιάς της Σοβιετικής Ένωσης να σταματά στα περίχωρα της Μόσχας το Δεκέμβριο του 1941, το ανώτατο ρωσικό στρατιωτικό...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Συμφωνία Kongsberg, Diehl Defence and MBDA για ανάπτυξη υπερηχητικού πυραύλου κρούσης

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Kongsberg, Diehl Defence και MBDA Γερμανίας, για την ανάπτυξη ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου...

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένη στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...

Επίσημη Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία

Από το Σάββατο 11 έως την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν πρόσκλησης...