7.1 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Γάλλοι επιστρέφουν, προσφέρουν 4 “γαλλικές” [email protected] στα 4 δις, με κατασκευή στην Ελλάδα

- Advertisement -

Όπως είχαμε ξαναγράψει, η Naval Group δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να μπει στο Πολεμικό Ναυτικό, και να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του. Μετά την διαρροή των πληροφοριών για το αίτημα στις ΗΠΑ  που αφορά το αίτημα για 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση για Αεράμυνα Περιοχής και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X), οι Γάλλοι ετοιμάζονται να “χτυπήσουν” την πόρτα του ΠΝ με μια νέα πρόταση, που πλέον δεν αφορά 2 φρεγάτες, αλλά 4, και όχι την [email protected] Helleniques, αλλά την γαλλική FDI.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

H FDI θα είναι η νέα φρεγάτα πολλαπλών ρόλων του Γαλλικού Ναυτικού, συνεπώς, επίσημα, είναι αυτό που ζητά το ΠΝ, μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το πλοίο είναι εξαιρετικό, ειδικά σε ότι αφορά το πανίσχυρο ραντάρ SeaFire 500, το οποίο δείχνει να ξεπερνά τους περισσότερους ανταγωνιστές του σε επιδόσεις. Το πλοίο, για να ικανοποιήσουμε τους “φίλους των σόναρ τροπίδας” φέρει το CAPTAS-4 (το κομμάτι VDS αλλά και το σταθερό), ενώ αν και επιτυγχάνει χαμηλές ταχύτητες (μέχρι 27 κόμβους), οι ντιζελοκινητήρες του επιτρέπουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Οι FDI ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλοία αεράμυνας περιοχής, απλά έχουν όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις με το ΠΝ αφορούσαν 2 πλοία, καθώς η Ελλάδα με το “ζόρι” μπορούσε να αντέξει το κόστος των φρεγατών. Καθώς όμως το ΠΝ προσανατολίστηκε σε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, μιας και περιμένει από τις ΗΠΑ πλοία αεράμυνας περιοχής, οι Γάλλοι προσφέρουν το “δικό τους” πλοίο, χωρίς τις ελληνικές προσθήκες. Η γαλλική [email protected], αν και διατηρεί το SF500, το πυροβόλο των 76 χιλιοστών, και τους πυραύλους ASTER 30, εντούτοις έχει μόλις δυο εκτοξευτές Sylver των 8 κελιών έκαστος, δηλαδή 16 πύραυλοι ASTER 30. Τον οπλισμό συμπληρώνουν οι γνωστοί μας Exocet MM40 BlockIIIc και δυο τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πυροβόλα 30 χιλιοστών, καθώς και το ελικόπτερο των 10 τόνων (MH-60R στην περίπτωσή μας). Στη γαλλική έκδοση το πλοίο ΔΕΝ φέρει CIWS ούτε και σύστημα ECM (όπως είχε σχεδιαστεί να φέρει η ελληνική έκδοση), συνεπώς, παρά το σόναρ τρόπιδας, έχει άλλες ελλείψεις μάλλον σημαντικότερες που οι Γάλλοι θα πρέπει να λύσουν.

ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το ΠΝ στην αξιολόγηση των προτάσεων για τα νέα πλοία. Στο βάθος …Tico;

Το κόστος των πλοίων, έχει πλέον “πέσει” στο 1 δις ευρώ το καθένα, αλλά χωρίς τον οπλισμό και μάλλον με περιορισμένης διάρκειας FOS (ή καθόλου FOS). Έτσι μπορεί να είναι ανταγωνιστικές στις αμερικανικές MMSC, που κοστίζουν επίσης περίπου 1 δις ευρώ, (τα αμερικανικά πλοία στο 1 δις έρχονται με πλήρη πρώτο φόρτο πυραύλων, τορπιλών, κοκ καθώς και πολυετή σύμβαση FOS, όπως  αντιλαμβανόμαστε). Οι Γάλλοι έρχονται με πλεονέκτημα αυτό που δεν προσφέρει η MMSC, το σόναρ τροπίδας, ενώ τονίζουν πως και το Γαλλικό Ναυτικό θα αγοράσει 5 πλοία, συνεπώς θα υπάρχει για πολλά χρόνια γραμμή υποστήριξης.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Επίσης, για πρώτη φορά δέχονται κατασκευή στην Ελλάδα των πλοίων (το πιθανότερο είναι ο ιστός να κατασκευάζεται στη Γαλλία από αλουμίνιο και να έρχεται Ελλάδα), σε ελληνικό ναυπηγείο. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια συμφωνία με ναυπηγείο, αλλά δεν θεωρούμε απίθανο να υπάρξει κάτι με στο μέλλον.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Γαλλικό ΠΝ δεν έχει να προσφέρει στην Ελλάδα πλοία “Ενδιάμεσης Λύσης”, συνεπώς η όποια ενίσχυση θα έρθει μετά το 2026-7 (για να μην πούμε 2028) όταν δηλαδή θα έρθει το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα), ενώ το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στη χώρα ίσως στείλει την ολοκλήρωσή του την επόμενη δεκαετία. Δεν γνωρίζουμε αν οι Γάλλοι έρχονται με κάποια ισχυρή πρόταση χρηματοδότησης. Πιθανολογούμε όμως πως η Naval Group θα καταφέρει να βρει τράπεζες που θα θελήσουν να προσφέρουν ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα, από την στιγμή που το 10ετές ομόλογο της χώρας μας είναι κάτω από το 1%, ενώ το 5ετές είναι αρνητικό! Συνεπώς, ο δανεισμός στην Ελλάδα θα ήταν κερδοφόρα για κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, ακόμη κι αν πρόσφερε τα πλοία σε … άτοκες δόσεις!

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να προσθέσουμε τα όπλα (8 πυραύλους Exocet MM40 BlkIIIc, 16 ASTER 30), και φυσικά κάποιο Follow on Support (τουλάχιστον 10ετές). Αναμένουμε να υπάρξει λύση και με την Διακρατική Συμφωνία που επιθυμεί το ΠΝ, ενώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση για FREMM (δεν-τα-δίνουν-οι-Γάλλοι-ΤΑ-ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ). Άρα, Ενδιάμεση Λύση το ΠΝ πρέπει να βρει από άλλη πηγή (κάθε πρόταση δεκτή), ενώ ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν θα αποδώσει πλοία με κοινά συστήματα με τις FDI. Εκτός κι αν οι Γάλλοι πιστοποιήσουν τον ESSM στο SETIS, και επιτέλους έρθουν με μια πραγματικά πανίσχυρη πρόταση! Πάντως, ακόμη και με τους -λιγοστούς- ASTER 30, οι FDI ([email protected]) δεν καλύπτουν τις όποιες ελληνικές ανάγκες για αεράμυνα περιοχής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

447 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
447 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Polaris

Ονειρο ζω μην με ξυονατε.Γραφω το σχολειο πριν διαβασω το κειμενο.

THAN

Μάλλον εφιάλτης είναι….

My_name_is_Nobody

Χωρίς CIWS χωρίς ECM με 16 Α/Α…
Που πας ρε Καραμήτρο;

DimitrisXr

Για ονομα του θεου, ενα strales, ενα ciws και ενα ecm θελουμε, ποσο μπορει να κοστιζουν. Ας ηταν η προταση 4,2 αντι για 4, γιατι κολλανε τοσο πολυ οι Γαλλοι σε τοσο απλα πραγματα ? Θα χασουν ενα τεραστιο συμβολαιο στο οποιο παιζουν μπαλα μονοι τους για λεπτομερειες ?

EDIT ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Γιατι δεν μας προσφερουν μια 4αδα gowind τουμπανακια να ησυχασουν τα κεφαλια μας, 16 κελακια, 1 ciws, strales, 2 σοναρ οτι πρεπει. Τι ξεροκεφαλια ειναι αυτη

EDIT 2: Οποιος υποστηριζει πλοια χωρις ΚΑΜΙΑ αντιπυραυλικη αμυνα, να καταταγει με τη σφεντονα του να ριχνει τους πυραυλους manually

Last edited 2 months ago by DimitrisXr
aris32

το gowind ειναι ενα πλοιο κατηγοριας μεγαλης κορβετας στην καλυτερη των περιπτωσεων και ειναι ενα πλοιο αργο ακομα και σε σχεση με την fdi.

Mageiras

Μια χαρά είναι η GoWind στους 3000+ τόνους… Όσο για την ταχύτητα, αυτή μας έφαγε και είμαστε ακόμα χωρίς πλοια. Εδώ αναπτυσσονται hard kill αντίμετρα για τις τορπιλες κι εμείς επιμένουμε σε πρακτικές του ’80…

Bridger

Μου έχει μείνει η απορία πως με 30-35 knots αποφεύγεις σήμερα τορπίλη νέας γενιάς που τρέχει με 50 knots…

CKfurious

Προς το τέλος της πορείας της η τορπίλη έχει εξαντλήσει τις μπαταρίες η τα αποθέματα καυσιμου και δεν μπορεί να κρατήσει 50knots

Όσο πιο γρήγορα πλέεις τόσο μεγαλύτερη ακτίνα στροφής έχεις

Βάλε και τις παρεμβολές από τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Νικόλα που έχουμε έλλειψη σύχρονων αντιμέτρων οποτε τις γλυτώνουμε

Fingolfin

Value for money οι εικόνες όμως. 🙂

Bridger

Τα μεταφυσικά αντίμετρα είναι τα καλύτερα! 🙂

Last edited 2 months ago by Bridger
Mikros-hroas

Για της S ναι οι ΜΕΚΟ δυσκολεύονται όμως να κάνουν το ίδιο!

flashg

Άμα ρίξει 3 και έρθουν μια από αριστερά μια από δεξιά και μια από μπροστά γιατί οι σύγχρονες τορπίλες έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορούν να κάνουν ελιγμούς τι κάνουμε?

Fingolfin

Στην τερματική φάση αναπτύσσει ταχύτητα 50 κόμβων και όσο δε φτάνει άμεσα το στόχο βαίνει μειούμενη.

Bridger

Οπότε όσο καλύτερα ελλίσεται το πλοίο πέφτει ανάλογα και η ταχύτητα της τορπίλης. Κατανοητό, ευχαριστώ για την εξήγηση.

Kostasmel

Το ερώτημα είναι πως θα τις εντοπίσουν οι MMSC…

Bridger

E, όλο και καμιά ΜΕΚΟ με σόναρ 30ετίας θα είναι εκεί γύρω, να τους πάρουν τηλέφωνο…

Last edited 2 months ago by Bridger
Gilan

Μπορούν να στείλουν και ταχυδρομικό περιστέρι που δεν τα πιάνει ο ηλεκτρονικός πόλεμος ή έστω σήματα καπνού. Τι διάολο, τόσους τρόπους έχουμε να επικοινωνήσουμε…!!!  :wpds_envy: 

aris32

οσο πιο μεγαλη ειναι η ταχυτητα της τορπιλης τοσο μικροτερη εμβελεια εχει και οσο πιο πολλους ελιγμους κανει για να χτυπησει το πλοιο στοχος τοσο μικραινει η εμβελεια. γνωμη μου.

Mageiras

Εξαντλεί την κινητική ενέργεια… Δες τι κάνουν τα Canto και Contralto
soft kill αντίμετρα…

aris32

η gowidn με 25 κομβους ταχυτητα πραγματικα πιστευω οτι θα ηταν καλη για αντικατασταση των κανονιοφορων.εχει σοβαρο οπλισμο αλλα…. ειναι κορβετα. θελουμε συγχρονη φρεγατα

harval

Επιτέλους η αληθεια

DimitrisXr

Εκτοπισμα παρομοιο με τις φρεγατες μας (και τις μελλοντικες των τουρκων), ολοκληρωμενος οπλισμος και αισθητηρες και ασυναγωνιστη τιμη. Ακομη και αν εχει μικροτερη αντοχη σε χτυπηματα, μηπως και τα πανακριβα mmsc δεν ειναι κατηγοριας 1 ?

harval

Ανα πλοιο 70 εκατ. χωρις υποστηριξη-βληματα.Στα Αμερικανικα στα οποία δεν θελει πιστοποιηση κανενα.

Fingolfin

Τα 4 δις είναι άνευ όπλων και FOS έτσι; Γελάν κι οι πέτρες λέμε…

BreguetXIX

Tο πρόβλημα δεν είναι η πρόταση των Γάλλων αλλά η ευκαιριακή Ελληνική πολιτική. Αν προκρίνουμε τις αναγκες του ΠΝ τότε με 5δις καλύτερα να αγοραστούν απο τα Γαλλικά ναυπηγεία 6 fdi. Στους Γάλλους 5, κόστισαν 3.8 δις. Για τις 30χρονες ΜΕΚΟ αλλαγή μόνο σε ότι δεν υποστηρίζεται πλεον και τίποτα άλλο. Και ας φροντίσουμε με τα επιπλέον χρήματα που προβλέπεται να πεταχτούν στον εκσυχρονισμό, να μπουν 4 sandral, 2 strales, και 32 κελια σε καθε fdi. Τίποτα απο αυτά δεν απαιτεί ιδιαίτερες αλλαγές στο λογισμικό ή στο σκαρί όπως οι ram και οι strikelength A70&SCALP. Ακόμα-ακόμα, αν δεν μπαίνει 2 strales στο υπόστεγο, μπαίνουν με 1-2 rapidfire 40αρια. Ομοίως οι type31/Huitfeldt, f110 και οι thaon di Revel, με λίγες αλλαγές θα ήταν εξαιρετικές επιλογές στα 5δις.

Δυστυχώς, είναι πολιτική απόφαση να κατασκευαστούν φρεγάτες στην Ελλάδα, απο συγκεκριμενη Ελληνοαμερικάνικη εταιρία, που θα προσφέρει το φρεγατοπεριπολικό της LM. Όπως ήταν πολιτική απόφαση να πάρουμε Γερμανικές τορπίλες παρόλο που οι Ιταλοί είχαν πιο ανταγωνιστική προσφορά (45 νεες τορπιλες στα ίδια χρήματα για τις προβλεπόμενες 36). Γιαυτό και άλλαξε ο διαγωνισμός και απο απόκτηση 36 νέων, πήγαμε σε εκσυχρονισμό 18 παλαιότερων και απόκτηση 36 νέων.

Πολιτική απόφαση ήταν 20 και 25 χρόνια πριν να εκσυγχρονιστούν τα 30χρονα Φαντομ απο την Γερμανια (320εκ), να αγοραστούν τα typhoon (δόξα τον Θεό τουλαχιστον αυτό δεν προχώρησε), και παράλληλα να εκσυγχονίσουμε τα μιραζ (1.7δις με τον οπλισμό) για να χρυσώσουμε το χάπι στην Γαλλία. Αυτά αντι για την εύλογη επιλογή να μπουμε μια ώρα αρχύτερα στα ραφαλ, ανταλλάσσοντας παράλληλα τα μιράζ ωστέ να συμπιεστεί το κόστος, σχηματίζοντας μια hi-low μείξη με rafale και f16adv.

Kostasmel

Τις MMSC ανταγωνίζονται πλέον.
ECM θα έχουν,stales θα έχουν και πιθανόν phalanx από τις S.
Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να βρουν λύση για τους essm blk2 που θα μπαίνουν 4δες.
Κατά τα άλλα μακράν καλύτερο πλοίο με ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τις mmsc

Fingolfin

Θα ξαναχρυσοπλερώσεις για ECM και CIWS μην ανησυχείς. Μακρυά από naval group.

Kostasmel

Όπως χρυσοπληρωσες τα Ραφαλ υποθέτω.

Fingolfin

Άλλο η Dassault, άλλο η Naval Group. Η πρώτη ήταν φαίνεται πιο ευέλικτη στις χρεώσεις της.

harval

Χωρις οπλα,χωρις,FOS ,χωρις Μεκο,χωρις ενδιαμεση.
Δηλαδη 4δις (βασικο)+500εκ (οπλα πρωτος φορτος,πυραυλοι,τορπίλες,βληματα)+500 εκατ. FOS 10ετιας+300εκατ για RAM και ECM +400 εκατ Μεκο+ (ας πουμε 2 Ολλανδικες “Μ” ή Type 23 23 ) 250 εκατ.=5,95 δις. Ακριβότερο αλλά μεσα στα πλαισια. Αν βελτιώσουν χρονους χρηματοδοτικό και τεκμηριωση σωστης χρονικα ναυπηγησης εδω ,τοτε ισως το βλεπαμε. Κατα την γνωμη μου ελαχιστους Aster 30 σε καθε μια και σαφως περισσοτερους Aster 15.
Ετσι σκετο δεν λεει πολλά.

Last edited 2 months ago by harval
Mavi70

Για να καταλάβω δηλαδή των εκσυγχρονισμό των MEKO θα μας τον κάνουν δώρο οι Αμερικάνοι?

Stavrogin1

και με περιορισμένης διάρκειας FOS (ή καθόλου FOS), χωρις οπλα, αναβαθμιση μεκο και ενδιάμεση λύση.

FTS

To αστείο είναι πως οι gowind των ΗΑΕ είναι καλύτερα εξοπλισμένα πλοία από τις belharra και τισ MMCS και στην μισή τιμή (δηλαδή οχτώ στην τιμή των τεσσάρων) αλλά το ΠΝ δεν έχει ασχοληθεί καν

dimitrov

Νομίζω πως κανείς δεν λυπάται τους Γάλλους. Δλδ να τους εξηγήσει τι θέλει το ΠΝ. Εγώ λέω ας έχει 16 τρύπες το παπόρι. Ε δεν μπορούνε να βάλουν τους CAMM(-ER); Σε 4άδες δεν μπαίνουν; Έλα δω βρε Γάλλε μου και πες 16χ4 πυραυλάκια! Ωραίος; Ή mix grill. Ας πούμε 10 Aster 30 και 24 CAMM(-ER). Αν μπαίνανε οι MICA ER/IR σε 3άδα, 4άδα θα είχαμε ήδη υπογράψει. Συν βέβαια CIWS και ECM σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Εγώ όμως θέλω να ρωτήσω το άλλο ….. Οι κορβετούλες …. οι Θεμιστοκλάκηδες δεν θα έχουν Barak8; Τι όχι; Αφού έτσι μας λένε διάφοροι φανατικοί του πλοίου. Άρα λοιπόν τι θα γίνει; Πόσους πυραύλους μακράς εμβέλειας θα εισάγουμε; Και SM-2 και Aster30 και Barak8; Και καλά οι Γάλλοι ξέρουμε. Στις MMSC ή στις FFG(X) θα βάλουμε Barak8; Υποτίθεται πως σε αυτά τα πλοία ότι θέμε βάζουμε. Έτσι δεν είναι;

stergios21

ενδιαμεση λυση,αναβαθμιση(ομογενοποιηση θα λεγα καλυτερα) ΜΕΚΟ και FOS τα αρνητικα της προτασης των Γαλλων

gdmast

Γιατί, θέλαμε ενδιάμεση λύση?

stergios21

σαν τρελοι

evo_ii

Μα…, θα πάθουμε κανα εγκεφαλικό βραδυάτικα…!

Xristoforos

comment image

…δυστυχώς MMCS και πολύ μας είναι…

Mavi70

Πάντως για την ιστορία παρόλο την πρώτος ήρθε!!!

Xristoforos

…και εγώ πρώτος θέλω να τερματίσει αλλά με το κεφάλι ψηλά και όχι όπως να’ναι…
έτσι θα μπορώ να πανηγυρίσω μαζί του και όχι να τον περιθάλψω…

Πραγματικά ελπίζω αν τελικά επιλέγουν οι MMSC να μην είναι απλά μια συμβιβαστική λύση, επίσης για κάποιο μυστήριο λόγο είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τελικά τα ΑΒ θα πλέυσουν στο αρχιπέλαγό μας.
Θα ρωτήσω τον γιατρό μου…..

Last edited 2 months ago by Xristoforos
Mavi70

Πάντως τις τελευταίες ώρες διακινείτε ότι επιτροπή της Ευρωπαϊκής ένωσης ζήτησε διευκρινήσεις από την Ελλάδα για ναυπηγεία, ναυπηγήσεις και αναβάθμιση των F-16!! 360 δις διπλωματίας vs 200000tn διπλωματίας..
Ποιος μας έδωσε δεν ξέρω….
Πτήση το επόμενο θέμα σου….τα σχόλια θα κινηθούν ανοδικά και το επίπεδο καθοδικά!!

Last edited 2 months ago by Mavi70
Xristoforos

Μα …οι Γερμανοί είναι φίλοι μας….!!

photographix

Μαμάτο lol

Larisaios

“Εκτός κι αν οι Γάλλοι πιστοποιήσουν τον ESSM στο SETIS, και επιτέλους έρθουν με μια πραγματικά πανίσχυρη πρόταση!” Μα ο ESSM ΕΙΝΑΙ πιστοποιημένος στο SETIS! το έχει γράψει το defensenews.com https://www.defensenews.com/naval/2019/06/10/uae-naval-group-quietly-cut-850-million-deal-for-gowind-ships/
και εσείς οι ίδιοι: https://www.ptisidiastima.com/essm-with-setis-for-uae-gowind/

Ελάτε καλοί μου Γάλλοι, δυο βήματα έμειναν για να μας πείσετε επιτέλους να πάρουμε το καράβι σας: Να του φορέσετε ESSM και ένα αντιπυραυλικό σύστημα. Άντε, κάντε την υπέρβαση επιτέλους!

Gelin

Χωρίς RAM και Strales καμιά ελπίδα στο Αιγαίο. Δεν συζητάμε για Ανατολική Μεσόγειο

Vassilis13

Αν δν κάνω λαθος στραλες εχει κ η Σ…αν μπορεί να μπει δλδ στην Μπελχ@ρρα

christos_choris_a

Οι “S” έχουν Phalanx που είναι “καθαρόαιμο” αντιπυραυλικό, όχι πολλαπλού ρόλου όπως το Strales και φυσικά δεν είναι πιστοποιημένο στις [email protected] που σημαίνει κι άλλο “καπέλο” πέραν των 4 δισ. !

Last edited 2 months ago by christos_choris_a
ink

Giati oxi kai tous 2 tipous? An ta fms kalipsoun megalo poso me ligo elleima akoma ston proipologismo ginetai i douleia..

D.Plessas

Χριστέ μου το ζούμε , οι Γάλλοι πάνε να αυτοκτονήσουν για πολλοστή φορά με τα ελληνικά εξοπλιστικά. Έλληνες , επιτέλους τιμήστε τις λαμαρίνες που κόψατε για την πρώτη μπελαρα και αγοράστε επιτέλους αυτά που είχατε τάξει εδώ και μια δεκαετία.

Agelastos

“Ο πραγματικός άντρας αθετεί 100 υποσχέσεις κάθε ώρα” Ιαπωνικό ρητό των σαμουράι. Δεν παν να κουρευτούν οι Γάλλοι;

KonstantinosKaperonis

Oh la la… Μισές δουλειές.. Οι Γερμανοί τι δίνουν… Τώρα που γυρίζει

Fingolfin

Τορπίλες, +2 Type-214 και ίσως κάποια ενδιάμεση λύση.

Vassilis13

ΜΑΚΑΡΙ!! 4 μπελ με seafire 500, aster30 oto melara 76ari strales k βαζουμε επιπλεον ραμ κ γίναμε.
Ας κανει η κυβέρνηση μια φορά λογικό.
Επίσης ξεχασατε να πείτε οτι θα ειναι πολύ δυνατή η μπελχ@ρρα στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, καμια σχέση δλδ με την mmsc.

Animades

Σε ποια σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου αγαπητέ Βασίλη αναφέρεσαι ?
Σε αυτήν που δεν περιλαμβάνεται στο κόστος των 4ρων δις ?

kostask22

Την λένε ψηφιακή φρεγάτα, γιατί εχει δωμάτιο με playstation 5. Οχι γιατι εχει 2 σουπερ υπολογιστές για ηλεκτρονικό πόλεμο και ασφαλείς επικοινωνίες.

dk137

The Thales new-generation EW suite features the digital wide-band Sentinel radar-band electronic support measures (RESM) and the Altesse-H communications ESM (CESM) system, controlled by an EW management unit. The FDI will be fitted-for accommodating a COMINT suite, when the assigned mission will require.

https://www.edrmagazine.eu/the-new-generation-digital-native-fdi-belhrra-frigate

Mean_Machine

Nα μην το κουράζουμε εκτιθέμενοι σε ψεύτικα διλήμματα.
Είναι πολιτική η απόφαση για την αγορά φρεγατών και έχει ήδη παρθεί.

Agelastos

Μπορεί να είναι πολιτική η απόφαση. Αν πάρουμε τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια, κλάσσης Los Angeles (ενδιάμεση λύση), σε πειράζει;

x-m

Μάλλον, μεταξύ των άλλων, έχετε πειστεί στη διάρκεια των χρόνων για την αποτελεσματικότητα των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας, γι’αυτό δεν έχετε πρόβλημα.

Θα το πιούμε και αυτό το ποτήρι, αλλά τουλάχιστον να παραγγείλουν και τα όπλα τους μαζί. ΟΛΑ . Όχι επανάληψη της αγοράς Leopard, U214 , ……..

Scalp_eg

Καταρχάς ο πρωθυπουργος πήρε ραφαλ, για να δώσει ναυπηγεία και φρεγάτες στους αμερικανους και να μην δυσαρεστήσει τους Γάλλους που μείναν με το στυλό στα χέρια μια βδομάδα πριν υπογράψουμε για τις μπελαρα.
Κατά 99% είναι παραπληροφορηση από κυβερνητικές πηγές ότι οι Γάλλοι επιστρέφουν με πρόταση αφού ο Μητσοτάκης θα ξεκάθαρισε στο μακρον ότι δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω φρεγάτες γιατι θέλω να δώσω τα ναυπηγεία στους αμερικανους άρα πακέτο και τις φρεγάτες.
Για να μειωθούν οι αντιδράσεις λοιπόν του κόσμου για τις υποδεεστερες mmsc, μάλλον η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει επικοινωνίακο παιχνιδι, ότι και καλά έρχετε πρόταση από Γαλλία αλλά τελικά είναι χειρότερη και θα μείνουμε στις mmsc.
Για την ιστορία η γαλλική έκδοση εκτός από 2Α50 για 16 aster30 έχει και 2Α35 για! 16! Μica vl! Που σύντομα θα είναι και NG στα 40km.
To γράφει η wiki.
Και με ένα! millennium35 mm πάνω από το υποστεγο και ήταν τούμπανο.
Και η τελική ταχύτητα είναι 28 και όχι 27 κόμβοι.
Καμία σημασία δεν εχουν βέβαια όλα αυτά, ούτε καμία πρόταση υπάρχει δεν είναι χαζοί οι Γάλλοι να λάβουν μέρος στο κακοστημένο θέατρο της κυβέρνησης, καθώς προφανώς και ο μακρον έχει ενημερώσει τη naval group, ότι οι Έλληνες θα πάρουν!, ραφαλ από τη Γαλλία και πλοία από την Αμερική.

Last edited 2 months ago by Scalp_eg
Scalp_eg

Η wiki το λέει ξεκάθαρα για τους mica vl.
Αν επιτρέπετε ποια πηγή σας είπε από την κυβέρνηση ότι οι Γάλλοι επιστρέφουν με νέα πρόταση? Η ίδια πολιτική πηγή που σας είχε πει και για τα ΑΒ του Μαΐου που μας πέρασε?

kostask22

Διορθώστε την wiki, μην αφήνετε ολον τον πλανητη πλανεμένο

gdmast

Η Γαλλική έκδοση, ακόμα και εάν δεν φέρει 4Χ8 VLS, έχει σχεδιαστεί να φέρει και υπάρχει έτοιμη και η υποδομή από κάτω και οι απολήξεις (ηλεκτρικά κ.λπ.) για να δεχθεί επιπλέον δύο ακόμα Silver. Η τιμή του Silver Α-50 εξάλλου είναι πολύ προσιτή, εάν θα θέλαμε στο μέλλον να προσθέσουμε έως και 2Χ8 VLS.

Stavrogin1

Αν ισχυε αυτο που λέτε, στην θεση των επιπλεον 2 vlc θα βλεπαμε καπάκια. Απο τη στιγμη που βλέπουμε καταστρωμα τότε είτε υπάρχει μονο ο χώρος για vls και καλωδιώσεις, είτε το πιθανότερο η πρόβλεψη βρίσκεται στα σχέδια. Αν ηταν τοσο απλο δε θα εκτοξευόταν το κόστος των hellenic

gdmast

Το κόστος δεν εκτοξεύεται από τον Sillver. Ο Silver, κάνει δεν κάνει 10 εκ. Οι απολήξεις είναι έτοιμες, όπως και ο χώρος. Αφαιρείται το μέρος εκείνο και μπαίνει ο Silver. Πως θα βλέπαμε καπάκια χωρίς Silver, αφού οι Γάλλοι τοποθετούν μόνο 2Χ8 καπάκια στις δικές τους?

Bridger

Εξακολουθώ να ρωτάω μέχρι να δώσει κάποιος λογική απάντηση: Γιατί για να πάρουν οι Αμερικανοί τα ναυπηγεία πρέπει ντε και καλά να φτιάξουν αμερικανικά πλοία; Αν δηλαδή φτιάξουν γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά ή …γιαπωνέζικα, θα πάθουν κάτι κακό;..

Last edited 2 months ago by Bridger
alexmark

Ειναι απλό. Διότι τα ελληνικά ναυπηγεία θα εξυπηρετούν αμερικανούς γιαυτό εξαγοράστηκαν. Στην πραγματικότητα εδώ θα γίνει η τελική συναρμολόγηση, αφού ακόμη και τα μέταλλα θα εισαχθούν. Ουσιαστικά κάθε υποσύστημα θα έρθει από τις ΗΠΑ, δηλαδή θα κερδίσουν οι αμερικανικές εταιρείες και επίσης με τα ναυπηγεία αυτά οι αμερικανοί θα ελέγχουν τις προμήθειες του ΠΝ (πλην υποβρυχίων & πυραυλακάτων). Σας φαίνεται λογικό να επιτρέψουν να κερδίζουν οι Γαλλικές εταιρείες τη μερίδα του λέοντος (ηλεκτρονικά-οπλισμός κλπ) και αυτοί απλώς να κάνουν τη χαμαλοδουλειά, δήλαδή να συγκολούν λαμαρίνες που ελάχιστα χρήματα αφήνει; Κανένας αμερικανός επενδυτής δε θα το δεχόταν.

Bridger

Γενικά απάντησα πιο κάτω στον φίλο Fingolfin. Αλλά θα προσθέσω ότι μάλλον δεν μου φαίνεται και πολύ υγιές να προσυπογράφουμε ως κράτος την δημιουργία ενός απόλυτου και παντοδύναμου μονοπωλίου, που θα καθορίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αγοράζει το ΠΝ. Δηλαδή αν υλοποιηθεί το σχέδιο Τρίαινα, θα έχει αύριο η ONEX τη δύναμη να μας απαγορεύσει να προμηθευτούμε και να κατασκευάσουμε αν θέλουμε π.χ. τις EPC ή επιπλεόν T214; Θα πρέπει να παίρνει το ΠΝ τον κ. Ξενοκώστα από ερώτηση για τις προμήθειές του; Αν θέλουν να αγοράσουν τα ναυπηγεία για να τα δουλέψουν σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως όλα τα ιδιωτικά ναυπηγεία του κόσμου καλώς. Αν ο στόχος είναι να δημιουργηθεί απλά ένας ακόμα κρατικοδίαιτος μοχλός πολιτικοικονομικής εκβίασης της χώρας, καλύτερα να τα κλείσουμε τελείως και να τελειώνουμε.

Last edited 2 months ago by Bridger
Fingolfin

Θα επενδύσουν οι Αμερικάνοι χρήματα για να ξαναφτιαχτούν τα ναυπηγεία και θα ναυπηγήσουν γαλλικό πλοίο; Δηλαδή θα επενδύσουν οι ΗΠΑ, για να βγάλουν χρήματα οι Γάλλοι;

George

Κανονικά πρέπει να είναι ανεξάρτητα αυτά τα δύο. Αν δεν είναι μπλέκει το πράγμα πολύ άσχημα. Το έχουμε ξανακάνει -από ερασιτέχνες έχουμε να φάνε και οι κότες- και δεν βγήκε σε καλό. Θα ανοιξει και θα κλείσει και δεν θα ξανανοίξει
Σε κάθε περίπτωση είναι και θέμα διαφάνειας
Το ναυπηγείο πρέπει να βγάλει το κέρδος του από την ναυπήγηση κι ας ναυπηγήσει και κορεάτικα
Το ΠΝ πρέπει να επιλέξει την καλύτερη λύση ανάλογα με τις ανάγκες του
Η πολιτική ηγεσία δεν “εξηγεί” στο ΠΝ πια φρεγάτα είναι η καλύτερη, ούτε βρίσκει “λύση” για το ναυπηγείο με προίκα συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά με ναυπήγηση
Τα ανατολίτικα κουτοπόνηρα τα έχουμε πληρώσει χρυσά και θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβότερα, βλέπε Αρμενία αν δεν σοβαρευτούμε

dk137

Δηλαδή ο περίφημος επενδυτής περιμένει να βγάλει από εμάς την επένδυσή του?

ANDREW

Περιουσία δεν χτίζεις κάνοντας διακρίσεις. Εάν θες τα νούμερα πρέπει να είσαι αμείλικτος.

Fingolfin

Όχι, ο επενδυτής θα βάλει χρήματα να φτιάξει τα ναυπηγεία και θα ναυπηγήσει πληθώρα πλοίων (τάνκερ LNG, drill ships, κτλ). Θα σου φέρει δουλειές ή έτσι ισχυρίζεται. Συνεπώς θα τον προτιμήσεις ή θα εξετάσεις σοβαρά την προτασή του. Οι Γάλλοι της navalgroup δε φέρνουν προτάσεις ανταγωνιστικές διότι τους νοιάζει να έχουν δουλειές για τα ναυπηγεία τους ώστε να μείνουν βιώσιμα.

dk137

Δεν διαφωνώ, οπότε αν όντως ενδιαφέρονται για την επένδυση, δεν θα έπρεπε να ανακατεύονται με το τι φρεγάτες θα επιλέξει το ΠΝ, αρκεί να τις ναυπηγήσουν αυτοί. Αν μπαίνει τέτοιο ζήτημα σημαίνει πως μας εκβιάζουν απροκάλυπτα, το οποίο υποδεικνύει πολλά για το ποιον τον συμμάχων μας αλλά και των επενδυτών.

Bridger

Η επένδυση της DFC δεν γίνεται μόνο για το πρόγραμμα των φρεγατών, το οποίο είναι απλά μια μεσοπρόθεσμη προίκα. Υποτίθεται ότι έχουν υπόψη ένα γενικότερο bussiness plan με βάθος 10ετιών, που θα περιλαμβάνει ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων, ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής κ.λπ. Γι αυτό αναζητείται ιδιώτης, για να ψάξει και να φέρει αυτός τις δουλειές. Αν είναι η βιωσιμότητα του project να κρέμεται εσαεί από τις εγχώριες παραγγελίες του ΠΝ τότε πάμε για επανάληψη σεναρίου TKMS και να λείπει το βύσινο. Επίσης, άλλο η ΟΝΕΧ άλλο η LM, NG η Babcock κοκ. Το ναυπηγείο πληρώνεται τη δουλειά της ναυπήγησης (δηλαδή ακριβώς τις λαμαρίνες και τη συναρμολόγηση) και ο προμηθευτής του σχεδίου τα δικαιώματά του. Επίσης, οι προμηθευτές των συστημάτων πληρώνονται ο καθένας την αξία των συστημάτων που πουλάει, όχι το ναυπηγείο. Η αμοιβή του ναυπηγείου είναι η ίδια, άσχετα ποιός πουλάει το πλοίο και τον εξοπλισμό. Μην τα μπερδεύουμε.
Αλλιώς είναι σαν λέμε ότι για να βάλει η DFC λεφτά θα πρέπει να μην ναυπηγηθεί ποτέ τίποτα άλλο εκτός από αμερικανικά πλοία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ANDREW

Η πιο απλή απάντηση. Τα θες όλα ή τίποτα; Όσοι πορεύονται έτσι συνήθως πετυχαίνουν. Ενέχει μεγάλα ρίσκα ένας τέτοιος τρόπος ζωής, αλλά αυτά είναι που δημιουργούν την απόσταση από τον κοινό θνητό. Καλά κάνουν και τα θέλουν όλα. Εμείς ήμασταν οι μέτριοι της υπόθεσης και θέταμε σε κίνδυνο και τους άριστους. Ας αλλάξουμε, γιατί αλλιώς θα πεθάνουμε ως κοινοί θνητοί.

vasilis1987

ετσι ακριβως

Digenis

Δεν καταλαβαν καταλαβαν καλα, τους πηραν χαμπάρι .Οι γενιές άλλαξαν και οι νεότεροι διαβάζουν .Μαυρο φιδι που τους έφαγε

iliaskir

Μόνο η ελληνική έκδοση του Wikipedia αναφέρει α35. Ούτε η γαλλική ούτε η αγγλική.

fotis

Ωραίο come back αν και πιστεύω ότι παραμένουν ακριβές και με βασικές ελλείψεις όπως ή αυτοάμυνα του πλοίου τα CIWS και τα σύστημα ECM. Ίσως σε αυτή τη τιμή αν ήταν πιστοποιημένα τα camm με τους ESSM BL2 να έμπαινε στο κόπο η Ελληνική πλευρά να το συζητήσει και να τους ρίξει και ένα RAM επάνω και να ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά θα εκτοξεύονταν το κόστος. Κακά τα ψέματα. Φοβερό πλοίο, αλλά πανάκριβο και μακρυά από τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Θα χαρώ να γίνει η έκπληξη.

gdmast

Οι ESSM είναι ΗΔΗ πιστοποιημένοι στο SETIS, από τα ΗΑΕ.
Το μόνο που δεν ξέρω είναι εάν χρειάζονται πιστοποίηση στο SF.
Το ECM είναι φθηνό, γιατί υπάρχει ήδη στις Fremm, ενώ το RAM κοστίζει 25 εκ μαζί με τους πυραύλους + ότι ζητήσουν οι Γάλλοι για την τοποθέτηση.
Σε μια καλή διαπραγμάτευση, στην παραπάνω τιμή, θα πάρουμε το πλοίο όπως θέλουμε, χωρίς MdCN, αλλά και πολύ φθηνότερο.

aris32

λογικο δεν ειναι να χρειαστει επιπλεον δοκιμες και πιστοποιηση με το seafire500;;

gdmast

Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει προβλεφθεί στο SF. Εάν η Thales έχει σκοπό να πουλήσει και αλλού εκτός από Γάλλους, πιθανόν να έχει ήδη έτοιμο το ραντάρ για κάθε ευρέως διαθέσιμο ναυτικό πύραυλο που κυκλοφορεί Κάτι σαν plug & play.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ είναι πιθανόν, ότι, ΑΦΟΥ το SF είναι συμβατό με το SETIS και το SETIS με τον ESSM, να μην χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο περαιτέρω.

Last edited 2 months ago by gdmast
aris32

θεωρω οτι η Thales δεν θα θελει να πιστοποιησει αλλου ειδους οπλικα συστηματα στο δικο της ρανταρ. φυσικα αν θελεις να πιστοποιηθει camm ή αστερ15 ή micang vl αυτα θα γινουν ευκολα. essm δυσκολο.εκτος αν εισαι καταρ ή ΗΑΕ και πληρωσεις 4 καραβια λεφτα. ολοι ειδαμε ποσο κοστισε η πιστοποιηση sniper στα του καταρ τα ραφαλ..

Mageiras

Και οι camm οι απλοί μια χαρά είναι τώρα που κατάλαβε επιτελους το ΠΝ ότι θέλει πλοία που να αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές…

tnt-am

Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν μας
(από τα χρέπια lcs)

Last edited 2 months ago by tnt-am
CKfurious

Βρyικόλακες είναι αυτά τα πλοία και δεν ψοφάνε με τίποτα !!

Λοιπon άντε να αρχίσω πάλι το παλούκωμα:

Τα δικά τους πλοία τα πληρώνουν 800MIL/ship χωρίς όπλα και FOS 
Aπo αυτά το 20 -24% είναι το φπα

Εάν μας δίνουν το ίδιο πλοίο τότε πρέπει να μας βγάλουν τον φπα:

800-0.2*800 = 640 mill

Πως μας το χρεώνουν:0.2*800+ 200 = 160+200= 360 mil!!! 

επιπλέον ???

FOS/R&D/training/ypodomes/xrimatoikoinomiko kostos/klpa keratiatika??

Μιλάμε πάλι χωρίς όπλα!!!!

Τώρα πλοίο με 16 aster χωρίς CIWS-decoys-ECMs @ 1BILLION είναι ΑΠΑΡAΔΕΚΤΟ

Θέλετε να δείτε ένα πλοίο με επίσης  16ASTER 30??

Δείτε το :

https://www.navalnews.com/naval-news/2020/02/fincantieri-launches-qatars-1st-air-defense-corvette-al-zubarah/

https://en.wikipedia.org/wiki/QENS_Al_Zubarah_(F101)

DOHA CLASS

16 ASTER + 8 EXOSET + RAM !! @ 3500tn!!!

Διορθώσεις επί του κειμένου σας:

Το τρόπιδας είναι το KINkCLIP
το CAPTAS 4 είναι το συρόμενο VDS 

Οι ESSM πρέπει να πιστοποιηθούν στο SETIS 
αλλα και το πλοίο να πάρει MK41 VLS
 
Αυτό οι Γάλλοι δεν το δέχονται σε καμια περίπτωση διότι θα άνοιγε το δρόμο και σε αλλα αμερικανικα όπλα

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν μας κάνουν καμια πρόταση με πλοία όπως τα και 

Last edited 2 months ago by CKfurious
CKfurious

correction:
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν μας κάνουν καμια πρόταση με πλοία όπως τα GOWIND και FORMIDABLE!

x-m

Εμείς γιατί δεν ζητάμε προσφορά ;

Last edited 2 months ago by x-m
Mageiras

Μάλλον επειδή δεν θα έχουμε μετά κανένα επιχείρημα να μην τις αγοράσουμε…

GeorgeD

θέλεις ασημένια σφαίρα 🙂

Mavi70

Χαχαχχχαχαχαχ είναι το πρώτο like που παίρνεις από εμένα. Η ατάκα περί βρικολάκων ήταν ομολογουμένως ανεπανάληπτη!!!!

dk137

Προφανώς η εμονική απαίτηση να γίνει η παραλαβή από το γαλλικό ναυτικό βάζει καπέλο 20% στα πλοία.

SAAB

Από την στιγμή που δεν πας σε απευθείας αγορά πάντα θα υπάρχει καπέλο. Βλέπε την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. 1 δις θα πάρει η Lockheed Martin και 500 μύρια η USAF.
Από την άλλη φέρουμε ευθύνες. Σε απευθείας αγορές από εταιρείες πέφτουν μίζες, σε αγορές G2G πέφτουν καπέλα. Προτείνω να κάνουμε και τις δύο προεργασίες και στο τέλος να καταλήγουμε στο μη χείρον βέλτιστον.

dk137

Εδώ υπάρχει και το θέμα του ΦΠΑ. Απ ο,τι έχω καταλάβει αν αγοράσουμε από το Naval Group δεν πληρώνουμε ΦΠΑ, ενώ αν παρεμβληθεί το γαλλικό ναυτικό πληρώνουμε.

CKfurious

Τα επιπλέον million είναι μάλλον σχετιζόμενα με τη ναυπήγηση στην ελλάδα
Μεγάλο σφάλμα!

Το κόστος θα πάει στα ύψη και από χρόνους παράδοσης και ρίσκο άστα να πάνε
Καλύτερα να τους πληρώνουμε να κάθονται παρα να τους δώσουμε δουλειά
για το φπα έτσι είναι η κατάσταση

dk137

Είμαι πολύ περίεργος ποιό είναι το κόστος των εργατικών. Τα υλικά της ναυπήγησης πιστεύω πως θα είναι του κατασκευαστή έτσι κι αλλιώς. Στο τέλος είμαι σίγουρος πως συζητάμε για αρκετά μικρό ποσό απ ο,τι φαντάζεται κανείς. Οπότε αν βάλεις την αύξηση κόστους, τον χρόνο παράδοσης κτλ δεν πρέπει να έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα.

CKfurious

Δεν είναι μονο τα εργατικά
Είναι ένα σωρό ειδικευμένα εργαλεία μηχανήματα jiigs και δεν συμμαζεύεται  που πρέπει να υπάρχουν εις διπλούν εάν στηθεί γραμμή ναυπήγησης και στη Ελλάδα 
Η πιο φθηνή λύση με χαμηλότερο ρίσκο είναι να βγούν από ήδη στημένη γραμμή παραγωγής!

dk137

Τα εργατικά να αναφέρω με την έννοια να δούμε ποιο είναι το ποσό που “μένει στον τόπο” αν επιλεγεί η ναυπήγηση εδώ.

Bridger

Για να αγοράσουμε νόμιμα απ’ ευθείας από τη NG (και οποιαδήποτε εταιρεία) πρέπει να προηγηθεί ανοικτός διαγωνισμός. Για απ’ ευθείας ανάθεση μόνο G2G. Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα…

Last edited 2 months ago by Bridger
SAAB

Απ’ όσο ξέρω οι κρατικές συναλλαγές απαλλάσσονται ΦΠΑ. Ο υπολογισμός ΦΠΑ γίνεται κατά την διαδικασία κοστολόγησης προκειμένου να αφαιρεθεί από την τιμή και όχι για να πληρωθεί.

kostask22

Παλιά μου τέχνη κόσκινο, Οι τιμές ειναι 100% φιδιές, αφου δεν εξηγουν τι περιλαμβάνουν. Ολο το αρθρο ειναι για ξενέρωμα. Οι Γάλλοι μας εδωσαν τσάμπα rafale, γιατι να ειναι ακριβες οι bel?

Digenis

Τι θα πληρωσουμε 5,5 δις χωρις Χωρίς CIWS χωρίς ECM με 16 Α/Α μεσαιου βεληνεκούς χωρις ενδιαμεση με λιγο fos …οπως ηρθες φεύγεις .Απο το κακο στο χειροτερο παμε .Καλα δεν το συζηταμε για Scalp …Θειο Μάζη ακους …

Σαν καπως ακριβοτερη προσφορα να εκαναν απο τις 2 bel ΗΝ ,κατι δεν βγαίνει στους αριθμους .

Last edited 2 months ago by Digenis
Inandoutandon

Μια χαρά πλοία είναι όπως είναι της ελληνικής έκδοσης ας τα παραγγείλουμε να πέσουν οι υπογραφές να γίνει και μια ωραία γαλλική ναυτική βάση κάπου στο Αιγαίο γιατί τώρα που γυρίζει θελουμε υποστήριξη …

Digenis

Δεν στεκη η Γαλλικη εκδοση στο Αιγαιο ..Ειναι ακρος υποεξοπλιμενη για να κανει επιχειρισεις στο Αιγαιο και ακριβη

Last edited 2 months ago by Digenis
Vas

Ενώ η “ελληνική” MMSC που θα είναι χειρότερη, είναι η πλέον κατάλληλη…

SyntaxError

Οι Γάλλοι δυστυχώς δεν έχουν Moddys , CitiGroup και όλα τα Τραπεζικά καλούδια… 

Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι με τις MMSC αγοράσαμε πακέτο και τις αξιολογήσεις που τόσο έχουμε ανάγκη τα επόμενα χρονια…. Καλές αξιολογήσεις  
φρέσκο χρήμα για τα περαιτέρω εξοπλιστικά….

τι… όχι ???

Last edited 2 months ago by SyntaxError
Mageiras

1 δις € το πλοιο χωρίς οπλα FoS συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να το συμπεράνω από πουθενα… Και μιλάω ακόμη και για τα δικά σας (παλαιότερα) άρθρα…
Απο κει και περα αν οι Γάλλοι θέλουν να χτυπήσουν τις MMSC δεν έχουν παρα να φέρουν πρόταση με GoWind 3100 ( με NS200 και είτε με 32 camm+8 Aster30, ειτε με 64 camm) που είναι ευθέως ανταγωνιστικές των MMSC και μπορούν να προσφέρουν ομοιογένεια με τις MEKO.. Δεν έχει νόημα να προσφέρουν ανταγωνιστική προσφορα με Sea fire 500 όταν οι άλλοι προσφερουν το trs4d των 10εκ€…Παντα θα είναι ακριβοτεροι…

Last edited 2 months ago by Mageiras
Thras

Ακριβώς! Αν θέλουν να ανταγωνιστούν τις MMCS ας προτείνουν Gowind 3100 με 8 ή 16 κελιά για ESSM + RAM σε τιμή περί τα 550 εκ/πλοίο.

Για [email protected], πρέπει να προτείνουν 32 κελιά, με strales RAM, ECM, ένα φόρτο βλημάτων και 5 έτη FOS στο 1 δις/πλοίο. Οι τιμές που αναφέρονται για την γαλλική διαμόρφωση είναι εξωφρενικές!

Επίσης θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να προσφέρουν 2 LaFayette με συμβολικό κόστος που έτσι κι αλλιώς δεν εκσυγχρονίζονται και είναι ένα απόλυτα υποεξοπλισμένο πλοίο…

Last edited 2 months ago by Thras
Pagoboy

Στην πρώτη παράγραφο ολοσωστος 100%

harval

Προφανως πηραν χαμπαρι οτι αυτο που μας καιει ειναι το sea fire 500. Αλλα τι να το κανεις με 8 exocet των 150-180 χιλιομετρων και 16 Α/Α.Απιθανη υπερβολη ειναι οταν για καθε πλοιο επιφανείας (σοβαρο) θα απαιτουνται 3 exocet και μετα την πρωτη επιθεση στην ευρυτερη περιοχη των εχθρικων αεροσκαφων θα εχει μεινει αοπλο. Το sea fire 500 λεει με 16 exocet+4 -6 scalp+ 64 A/A.

GeorgeE

Δόξα σοι!!!!!!!!!!!

Ας μπουν camm-er σε τετράδες όπως είχατε γράψει ότι εξέταζε το ΠΝ και ας αφήσουμε τους aster. Εδώ γράφατε για ενισχυμένη διαμόρφωση με τα 8 τουλάχιστον κελιά της mmsc και ίσως άλλα 8, μας χαλάνε τα 16 σίγουρα με 4τράδες camm-er??

Επίσης, γράφατε στις 30/10 για τιμή 800εκ/πλοίο για την γαλλική διαμόρφωση, πράγμα λογικό αφού το γαλλικό ΠΝ τις παίρνει με 700εκ. Μήπως το 1δις σε αυτό το άρθρο είναι μαζί με τα όπλα τελικά;;;;;

Για ενδιάμεση λύση ας κοιτάξουμε αλλού!! Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα από τον ίδιο προμηθευτή…

Last edited 2 months ago by GeorgeE
CKfurious

Και οι CAMM-ER είναι ακόμα υπό σκέψη εάν θα αναπτυχθούν για ναυτικές εφαρμογές!!

CKfurious

Σε τι τιμούλα???
Διότι κάποιος πρέπει να πληρώσει
για την ανάπτυξη του πυραυλου
και για την ολκλήρωση του με εκτοξευτή πλοίο και cms!!

CKfurious

ADELAIDE λέμε και κλαίμε!!!

sotbak

θα είχαμε τώρα 2 πλοία με link16 & SM-2…….κλαίω ακόμα….

aris32

σε αυτο συμγφωνω 100% τα πλοια αυτα εστω χωρις sm2 με 32essm και με harpoon vlasroc θα ηταν τα καλυτερα πλοια asw στην περιοχη.

gdmast

Ενώ η Bel, δεν μπορεί να πάρει ESSM από τα ΗΑΕ?

Mageiras

Δεν χρειάζεται να είναι CAMM-ER… Εφοσον αποφασίστηκε ότι αεροπορική κάλυψη στον στόλο θα παρέχει η ΠΑ οι CAMM είναι υπέρ αρκετοί…

aris32

τονιζω οτι προσφατο παραδειγμα φρεγατας ΑΑ θα εχει για ciws συστημα πυραυλους camm για μεση αμυνα essm και sm2.

Mageiras

Σκέψου ότι εμείς πλεον δεν μιλάμε για φρεγάτες AAW…

aris32

ποτε μιλουσαμε?

aris32

για ναυτικη χρηση αναπτυσσονται για το Ιταλικο ναυτικο κατα κυριο λογο.

aris32

ο γνωστος Ιταλος του Τουιτερ που ασχολειται με γεωπολιτικη και πωλησεις ιταλικων οπλων τονιζει οτι ο cammer θα μπαινει σε 2δες ανα κανιστρο αρα 16sylvera50 32 cammer

CKfurious

Ότι έχω διαβάσει δίνει πως ο CAMM-ER αναπτύσσεται για land based systems  ενώ το Ιταλικό Ναυτικό ακόμα το σκέφτεται

http://en.c4defence.com/Archive/italian-parliament-approves-funding-for-cammer-missile-program/9042/1

https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA).

Και εάν προχωρήσει οER θα είναι έτοιμος προς το τέλος της δεκαετίας

Ποιος θα πληρώσει για την τοποθέτηση του και oloklirsvsh του στις [email protected]>?

Οι Γάλλοι??Δεν ενδιαφέρονται !
Το γαλλικό ναυτικό θα μείνει με aster 15/30 ΜΟΝΟ

PANAGIS

Τι τραβάς βρε ΠΤΗΣΗ με τους αναγνώστες σου….. χαχαχαχαχαχα

George_K

Άνθρακας ο θησαυρός…
Και υποεξοπλισμένες, και χωρίς πρόταση για τις ΜΕΚΟ, και χωρίς χρηματοδότηση, και χωρίς ενδιάμεση λύση…
Αν οι Γάλλοι θέλουν να μπουν στο Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να δώσουν γη και ύδωρ…
Αλλιώς Bon voyage…

sotbak

έτσι είναι αλλά να δω πως θα βγούμε για την Κύπρο με λίγους ΕΣΣΜ πάνω στις MMCS….

Pekgeo

Βλέπω ο λαός θέλει Γάλλους…αγνοώντας την οικονομική διάσταση και το γεγονός ότι πλοία θα δούμε σε καμία 10ετια

gdmast

Η οικονομική κατάσταση είναι μια χαρά.
Μόλις πήραν πίσω το αλληλεγγύης, 1,2 δις το χρόνο, για να μην πούμε και για άλλα.

montif74

Ρε ptisidiastima ΠΤΗΣΗ , μην δίνεις ελπίδες στους πεθαμένους γαλλόπληκτους!

Είχαμε επιτέλους ησυχάσει απο την κλάψα τους, θα μας ζαλίσουνε πάλι….

gdmast

Στα καλάμια στις ΜΜΣΨ, να βάλεις ψωμάκι, γιατί το σουλικάκι το τρώνε και δεν δολώνουν.

sotbak

έχουμε γίνει ο μύχιος πόθος των κατασκευαστών του δυτικού κόσμου….

x-m

Χρήμα+εξάρτηση , ένα σπάρο δυο τρυγόνια.

Steve

Δηλαδή πόσο θα κοστίσει ένα επιπλέον A50, 8 aster30, ένα millenium κ ecm???
Πάνω από 130 μύρια ανά πλοίο???
Είναι έγκλημα να μην πάμε στις bel… γιατί οι περισσότεροι ξέρουν ότι AB ΔΕΝ έρχονται…
Millenium ammuition για 10 antiship ή 20 surface targets και κόστος περίπου 10 μύρια
Στην τελική πάρτε 3 ελληνικής διαμόρφωσης… και 2 αναβαθμισμένες Lafa

Last edited 2 months ago by Steve
Steve

Μήπως θα ήταν σωστό να κάνετε μια πλήρη σύγκριση των πιθανών πλοίων με όλα τα χαρακτηριστικά??? Γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
πχ Belhara πλήρη asw suite – MMSC χωρίς Sonar
Belhara διπλό Data Center/Server Room – MMSC???
Belhara Σε τι Sea State μπορούν να πλεύσουν? – MMSC ???
Belhara 16 ταυτόχρονοι εγκλωβισμοί – MMSC????
Belhara εμβέλειες Radar – MMSC???
Belhara i-maintenance system – MMSC???
Belhara 45 μέρες αυτονομία – MMSC 21 ???
Belhara Τορπίλες MU90 – MMSC ???
Belhara εμβέλεια πλοίου 5000nm με 15kn – MMSC 2500nm με 14kn ???
3500nm ???
4300nm ????
Γενικά νομίζω οι περισσότεροι αναγνώστες θα ήθελαν να απαντάτε σε σχόλια που επιχειρηματολογούν και όχι μόνο μονολεκτικά… όπως σχόλια με τις αναφορές για τα προβλήματα των LCS από Dot&E κτλπ σε προηγούμενα άρθρα…

Τέλος νομίζω ότι η επιλογή για τις MMSC έχει γίνει και τσάμπα ασχολούμαστε με bel και άλλες Lor…
https://www.youtube.com/watch?v=9VhZbPFt8QU
Στο 9,52 ο δημοσιογράφος αναφέρει για ένα εξάρτημα των MH60 πάνω στην LCS
Μήπως για αυτό δεν μπήκε Link16 στις MMSC/LCS ??

Last edited 2 months ago by Steve
Yanis83

Παρακαλώ κάποιος να μου εξηγήσει πως μια FREMM συμφωνα με τη wiki κόστισε για τη γαλλία μαζί με τα όπλα της 760 εκ. και μια FDI ή MMSC κοστίζει πάνω από δις

kostask22

γιατι μιλαμε για λεφτα απο τον κ@λο μας κανεις δεν ειδε ΠΟΤΕ επίσημο χαρτί με προσφορές και διαμόρφωση ουτε για τις MMSC ουτε για τις Bel.. μασαζ κανουμε λεμε

gdmast

Γιατί το κόστος της Bel, πρέπει να είναι τέτοιο που θα είναι ασύμφορο.
Και των Γάλλων είναι και με φπα που για εμάς δεν ισχύει.

Bridger

Αμάν βρε Naval Group, 1 ή 2 έξτρα Α50 και ένα ρημάδι strales καβούρια έχουν; Ή έστω μια υποσχετική για 4άδες VL Mica NG στους Α50. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το κόλλημα τους, δεν τους ζητάει κανείς να ξανασχεδιάσουν το πλοίο από την αρχή.
Αν μπορούμε να έχουμε 32 ή 64 Mica, τότε μπορούμε και χωρίς Ram. Ας μπει και το millennium ή έστω ένα phallanx από τα υπάρχοντα να τελειώνουμε επίτέλους. Θα ήθελα πάντως να ξέρω πόσο ακριβώς θέλουν για την Belharra HN για 4 μονάδες και ναυπήγηση εδώ.

Last edited 2 months ago by Bridger
nigozs

Δεν λέμε τίποτα !
Αναμένουμε τις εξελίξεις…….

EPR

Αν θελουμε η αν μπορούμε να σκεφτούμε λίγο out of the box η λύση υπάρχει και ειναι μπροστά στα μάτια μας .
Θα μπορούσε να εξεταστεί ως ενδιάμεση λύση η βρετανική Type 23 ως έχει με τουλάχιστον 5 μονάδες που αποσύρονται οσονουπω.
Η συμφωνία με τη Lockheed θα ίσχυε όπως και να έχει αλλά χωρίς τις προβληματικές MMSC και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ΜΕΚΟ για αρχή και μόλις γίνουν διαθέσιμες οι Constellation συνέχιση της ναυπηγικής δραστηριότητας με αυτές για ένα σύνολο 4 + 2 μονάδων σε βάθος χρόνου .
με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε στο ίδιο χρηματικό αποτέλεσμα πάνω κάτω αλλά με πλοία αξιόλογα αντί του συνδυασμού MMSC MEKO έχεις Type 23 MEKO και σε λίγο Constellation.
ίσως θα άξιζε να ερευνηθεί

Thras

Μια πρόταση με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα… αλλά σε 10 χρόνια! Νομίζω ότι το ΠΝ θέλει ισχυρή ενδιάμεση λύση άμεσα.

sotbak

συμφωνώ

Bridger

Σωστά. Εδώ και καιρό πολλοί από εμάς γράφουμε ότι οι MMSC δεν αποτελούν καθόλου προϋπόθεση για την αμερικανική λύση, αφού ο επιπλεόν χρόνος αναμονής που συνεπάγονται οι Constellation μπορεί άνετα να καλυφθεί με αξιόλογες ευρωπαϊκές λύσεις, με καλύτερη όλων τις Type 23. Αν μάλιστα οι Αμερικανοί έδιναν τώρα και κανένα AB, τότε θα κάναμε jack pot.

Nestoras

Συγνώμη αλλά το συμβόλαιο για τις Γαλλικές φρεγάτες (τις 5) ήταν 3,8 εκ, δηλαδή μόλις πάνω από 750εκ το πλοίο πως προκύπτει ότι η ίδια έκδοση είναι πάνω από 1 δις για εμάς ΧΩΡΙΣ όπλα?
Κατά τα άλλα αν τελικά ο ανταγωνισμός φέρει καλύτερους όρους για την Ελλάδα, είμαι 100% υπέρ, απλά το πράγμα δεν μπορεί να τραβά για πολύ ακόμα! Ήδη σε άλλο άρθρο αναφέρατε ότι η διαπραγμάτευση για τις Belharra τράβηξε ήδη 2,5 χρόνια! Μακάρι να γίνει το καλύτερο για το ΠΝ και τη χώρα! Προσωπικά είμαι με το Γαλλικό πλοίο για πάρα πολλούς λόγους με κυριώτερο ότι πρόκειται για πλοίο με υποσυστήματα στα οποία δεν θα έχει πρόσβαση ο εχθρός!

gdmast

Δεν προκύπτει. Απλά ΠΡΕΠΕΙ οι Bel να είναι ακριβές σώνει και καλά, για να δικαιολογηθούν άλλα πράγματα.

Zaxos

Tι να πουμε τωρα
Τα εχουμε ξαναπει
2.7δις δυο μπελχαρα
2δις 4 ΜΕΚΟ Α200
200εκ αναβαθμιση παλιες μεκο στη saab
Ενα υποβρυχιο 214 κ κλεισαμε
Κ περισσευουν κ 100 εκ να τα κανετε οτι θελετε
Απο γλυφιτζουρια μεχρι ναυπηγεια σκαραμαγκα
Κ οταν μαζεψουμε 1.2 δις απο το ταμειο αβερωφ να παρόυμε κ 4 gowind

Alexandros-Lekkas

το πιθανότερο είναι ο ιστός να κατασκευάζεται στη Γαλλία από αλουμίνιο και να έρχεται Ελλάδα), σε ελληνικό ναυπηγείο.
Δεν θελουμε αλουμίνιο πουθενά, λιώνει ακόμα και με την τριβή του αέρα!

Animades

Παρατήρηση :
-το κόστος για την γαλλική FDI έχει προϋπολογιστεί για το Γαλλικό Ναυτικό στα 750 εκ ευρώ
περιλαμβάνοντας και μέρος του κόστους ανάπτυξης.
σε αυτό περιλαμβάνετε σύγχρονη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου , που για λόγους “εθνικής ασφάλειας ” δεν μπορεί να εξαχθεί σε ξένους “πελάτες “όπως οι Έλληνες.
΄πως δικαιολογείται λοιπόν κόστος ενός δισ ανά πλοίο χωρίς FOS και σύστημα ECM.?
καταλαβαίνω ότι τα φορτία όπλων και πυραύλων χρειάζονται νέα χρηματοδότηση,
αλλά το ενα δις συνολικά καπέλο πως δικαιολογείται?(750Χ4 = 3δισ)
το κόστος μερικών ή κάποιον δεκάδων εκατομμυρίων , της δημιουργίας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το κόστος …
Oι πανάκριβες μπελάρες Hellenic μοιάζουν “φθηνές” σε σχέση με τις γυμνές FDI των 4ρων δισ ….
και χωρίς δυνατότητες παραχώρησης ενδιάμεσης λύσης , και ερωτηματικά για την χρηματοδότηση.
Μπρος γκρεμός ( αλουμινότρατες Lcs ) – και πίσω ρέμα ( υποεξοπλισμένες ,και πανάκριβες FDI) δεν ξέρουμε ποιο τεφαρίκι να πρώτο διαλέξουμε, αλλά ‘όταν οι Ιταλοί φέτος πουλούσαν δύο fremm με 1.2 δίς ,και οι αδελαίδες πουλήθηκαν στους χαζούς χιλιανούς σε τιμή scrap (σχεδόν) εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα….

Last edited 2 months ago by Animades
CKfurious

Τα 750mil ανά πλοίο είναι τιμή του 017
Έχει αλλάξει στα 795 mil λόγω πληθωρισμού
είχα δώσει refs σε προηγούμενα άντε να τα βρω πάλι

SAAB

Όπως πληρώσαμε καπέλο στην USAF 500 μυρια για τα F-16V, έτσι θα πληρώσουμε καπέλο στην κάθε G2G. Αλλιώς πάμε για απευθείας συμφωνία με εταιρεία όπου σίγουρα θα παίξουν μίζες.
G2G=καπέλο στην τιμή,
συμβόλαιο απευθείας με εταιρεία=μίζες.
Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Αυτά είναι κι όποιος αντέξει.

ANDREW

Άμα θέλουν ας βρουν χρηματοδότηση και ας έρθουν με πρόταση για 4 bel hn με 32 camm ή 32 mica ng vl (να τον κάνουν quad pack), ram, strales, ecm. Με γαλλική διαμόρφωση δεν πάμε πουθενά. Εάν δεν μπορούν για belharra ας κοιτάξουν για 22 rafale f4 μαζί με αναβάθμιση των F3r σε f4. Τώρα ήταν η ευκαιρία τους να κάνουν τον mica quad pack και να μας τον προτείνουν και για τη ξηρά. Ένας πύραυλος και για τους 3 κλάδους, αλλαααααα…..

ShadowMan

Οσο και να προτιμώ άλλο πλοίο απο τις MMCS η μπελάρα σε αυτή την έκδοση δεν μας αξίζει (εκτός και αν σκοπεύουμε να πάρουμε πλοία για να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο σαν πλωτό σταθμό ραντάρ και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πράγμα που δεν θα είχε λογική για καμία χώρα).
Κρίμα.
Η αμερικάνικη πρόταση δεν εχει καλά πλοια αλλά ειναι πολύ καλή συνολικά (με βάση τα οσα ξερουμε, μπορει αν παρουσιαστει η απάντηση να γίνει υπέροχη πρόταση με ΑΒ ενδιάμεση λύση και τουμπάνιασμα της φρεγάτας. ας περιμένουμε να δουμε)

Agelastos

Με υποβρύχια, κλάσσης Los Angeles, η πρόταση θα είναι υπεροχώτερη.

Tazos

Οι Γάλλοι θα έπρεπε να απαντήσουν τι θα κάνει μια FDI όταν αντιμετωπίσουν μια επίθεση κορεσμού με 30 ATMACA (σύντομα οι τούρκοι θα έχουν αυτήν την δυνατότητα) ή 30 ΤΒ2 με MAM-L να στοχευουν τον ιστό του μοναδικού ραντάρ;Τι θα πρωτο-αντιμετωπίσουν οι 16 μόλις πύραυλοι; Και μάλιστα το κόστος για τον επιτιθέμενο σε χρήμα θα είναι μικρότερο απο αυτό του αμυνόμενου.Το κόστος ενσωμάτωσης 32 MICA NG θα ήταν μικρό σε σχέση με τα ωφέλη, επέλεξαν να μην το κάνουν και αυτομάτως μετατρέπουν το πλοίο σε μη κατάλληλο για το ΠΝ.
Η αμερικάνικη λύση όσο και αν κάποιο δεν γουστάρουν τα πλοία προσφέρει:
1)Μεγαλύτερο απόθεμα πυράυλων για επιθέσεις κορεσμου
2)Συνολικά 8 παρόμοια πλοία
3)Λύση για τα ναυπηγεία και ναυπήγηση στην Ελλάδα εξασφαλισμένη.
Οι Γάλλοι άργησαν και δυστυχώς χαντακώνουν ένα πολύ καλό πλοίο.

sotbak

συμφωνώ!!! σωστός!!!

Thankgod4thebomb

Που ειδατε σε καιρο πολεμου φρεγατα να κοβει βολτες μονη της….
βαλτε διπλα μια με μεκο με 32 camm er/mica ng/essm b2 και ραμ και θα σας λυθει η απορια.

DimitrisXr

Χρειαζεται να γραφουμε τα αυτονοητα ? Η δικαιολογια οτι οι ΜΕΚΟ θα ”προστατευουν” τις αοπλες bel απλα δεν στεκει. Οταν ο στοχος ειναι 2 πλοια αντι για ενα, αυξανεται και η αξια του, αρα και τα μεσα που ειναι διαθεσιμοι οι Τουρκοι να διαθεσουν για την εξοντωση τους. Ητοι, οπου 30 ATMACA βαλε 60. Παραλληλα, μειωνεται η ευελιξια και το ευρος των τακτικων του ΠΝ, οταν καποιο πλοιο χρειαζεται ”νταντα” ανα πασα στιγμη.

Thankgod4thebomb

ο πολεμος δεν ειναι computer game…ακου 60 ATMACA  για δυο φρεγατες

Tazos

Κόστος 60 ATMACA=60-80εκ$, κόστος 2 φρεγατών 2 δις$. Κόστος 1 ATMACA=1-1.2εκ$, κόστος 1 Aster 30=2.5 εκ$. Επειδή δεν είμαστε Αμερική το κόστος πάντα μετράει στην εξίσωση. Όπως και με τα drones, οι Τούρκοι φαίνεται διατεθειμένοι να αναπτύσσουν τις κατάλληλες απειλές προσαρμοσμένες στον αντίπαλο τους. Όπως κατασκέυασαν 150 οπλισμένα drone TB2 και δεν τους νοιαζει πόσα καταρίφθηκάν, ετσι είναι και ικανοι να αναπτύξουν μεγάλους αριθμούς ATMACA ώστε να πετύχουν την επίθεση κορεσμού που χρειάζονται. Και 60 να μην είναι, σου στέλνουν 8, αν τους καταρίψεις άλλους 8, και συνεχίζουν μέχρι να πετύχουν.

Last edited 2 months ago by Tazos
DimitrisXr

Ο πολεμος δεν ειναι computer game… Ακου 32 πυραυλοι για αμυνα 2 κυριων μοναδων στολου εναντιον ναυτικου, αεροποριας και ασυμμετρων απειλων

kostask22

Θα απαντουσαν: Οτι κάνει το rafale με το Spectra θα κάνει η Bel με την ισχυη του sf500 και των δύο Data Centers. Δεν υπάρχει τρόπος με συμβατικά μεσα, πως θα συντονίσεις 60 πυράυλους από ενα CMS, Ειναι πιο ευκολο να γίνει με ηλεκτρονικα μέσα. Και μην ακούσω, να ρωτήσουμε το ΠΝ να μας πει για κάτι που δεν ξερει. Οπως η ΠΑ δεν ξερει τι παπαδες κανει το rafale μεχρι να ερθει εδώ. H Bel ειναι μαχίμι, και εμεις κοιτάμε τα ποταμόπλοια MMSC, Απλά δεν εχουν ερθει ακόμα στο Αιγαίο να τις δουμε στην πράξη. Τα Rafale ήρθαν to καλοκαίρι και τα αγοράσαμε με συνοπτικές διαδικασίες.

Last edited 2 months ago by kostask22
Tazos

Οι 60 δεν χρειάζεται να έρθουν μονομιάς, κάτι που είναι αρκετά δυσκολο, απλά οταν ξέρει ο αντίπαλος πως 2 πλοία έχουν μαζί μονο 32 πυράυλους και μετά πάπαλα, τότε είναι μεγάλος ο πειρασμός μιας επίθεσης κορεσμού με σταδιακές εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι να ξεμείνει ο απέναντι.Γιατί ξέρουμε πως των ATMACA δεν τον ανέπτυξαν για να πάρουν 40 κομμάτια, αλλά εκατοντάδες.

kostask22

Επειδη ακριβώς τους παράγουν και θα τους κοστίζουν πιτ παρα, δεν θα ερθουν ενας ενας, για να κανει παιχνιδι ενα-δύο CIWS που θα εχει το πλοίο, θα ερθουν 5-10 κάθε φορά, και θα γλυφουν το κύμα. Αντε βρες τους και συντόνισε αμυνα με τα cms των 2 στοχων / φορά. Η πρώτη γραμμή αποτροπής και άμυνας θα ειναι τα συστήματα ECM /ΕW αυτα λέει και η Πτήση https://www.ptisidiastima.com/ciws-for-belharra-helleniques/

Last edited 2 months ago by kostask22
SAAB

Βγάζεις απ’ την εξίσωση το Sentinel. H φρεγάτα είναι ηλεκτρονικού πολέμου. Σε περιοχή ηλεκτρονικών παρεμβολών δεν λειτουργεί τίποτα.

Tazos

Στον ηλεκτρονικό πόλεμο πάντα οι εξελίξεις τρέχουν , κάτι που είναι αποτελεσματικό σήμερα μπορεί να βρει το αντίμετρο του αύριο. Είμαστε διατεθιμένοι να το ρισκάρουμε, σε ενα περιβάλλον που είναι ότι χειρότερο για πλοία επιφανείας;

Αγαπητέ

Δεν αφήνουμε τα πλοία μας ανυπεράσπιστα , χωρίς αεροπορική κάλυψη , αλλά για χάριν παραδείγματος ας το υποθέσουμε

Καταρχήν , θα δει τα πλοία που προσπαθήσουν να τους εκτοξεύσουν , ώρες πριν την κάνουν στόχο , λόγω τεράστιου ραντάρ 500χλμ , ακόμα όμως και εάν εκτοξευτούν θα έχει αρκετό χρόνο αντίδρασης λόγω ραντάρ ( 15 – 20 λεπτά μέχρι να έρθει ο Atamaca )

Ακόμα 30 Atamaca δεν μπορούν να εκτοξευτούν ταυτοχρόνως , 4 Τουρκικά πλοία έχουν από 8 , τα πλοία αυτά οδηγούν μέχρι 2 ταυτοχρόνως ( Ada class )
Και να εκτοξευθούν δεν μπορούν να οδηγηθούν ταυτοχρόνως από ρανταρ / data links που να καλύπτουν το Αιγαίο τα οποία δεν έχουν …….

Αφήνοντας , επίσης στην άκρη ότι φέτος δοκιμάστηκε ο Atamaca , με φτωχά αποτελέσματα , και δεν έχει μπει σε παραγωγή

Ακόμα λόγω αντιμέτρων είναι πολύ δύσκολο να την δεις , και να οδηγήσεις πύραυλο πάνω τις λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών

Το PAAMS της Bel έχει δυνατότητα να στείλει και να οδηγεί με κάποιον περιορισμό ( ταυτόχρονο illum μέχρι 16 ) μέχρι 48 Aster 30 εναντίον 48 στόχων , βάλλοντας μέχρι 8 πυραύλους σε 10 δευτερόλεπτα

http://www.eurosam.com/products/naval-systems/

Αντίστοιχα , εάν έχει CAMM Η Aster , μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ταυτοχρόνως ,΄με τους παραπάνω π.χ 32 η 64 ταυτόχρονα , οδηγούμενα από data links

Αυτή η δυνατότητα η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον φόρτο του πλοίου , υπάρχει διότι το πλοίο ταυτοχρόνως έχει την δυνατότητα , να οδηγεί μe update , μέσω data link , ταυτόχρονα .
Με λίγα λόγια μπορεί σε δευτερόλεπτα να εξαπολύσει 32 aster , και 64 camm ( οδηγούμενα σε τουλάχιστον 16 διαφορετικούς στόχους ταυτοχρόνως ) , δηλαδή στους 30 απαντά με 100 πυραύλους

Όμως αυτό το πλοίο εντός των 500 χλμ οδηγεί βολές από άλλα μέσα μέσω data link .
Δηλαδή 18 Rafale από πάνω της μπορούν να αδειάσουν σε δευτερόλεπτα με κλειστά ρανταρ 36 Meteor , και 70 με 80 Mica αποχωρώντας άμεσα και αφήνοντας τους πυραύλους στο guidance του πλοίου .

Για να ανακεφαλαιώσουμε , μέσα σε λίγα λεπτά ( 3 – 5 και εάν ) αυτό το πλοίο μπορεί να στείλει στοχευμένα και καθοδηγούμενα με μεγάλη ακρίβεια πάνω από 100 Α/Α πυραύλους , και εναλλασσόμενα εάν υπάρχουν 20 αεροπλάνα από πάνω του , να οδηγήσει άλλους 100 ( 97 data lins + illum) , εναντίον της υποθετικής επίθεσης .

Ακόμα οι Aster και οι Camm , είναι πύραυλοι 1:¨1 , και όχι 4:1 όπως π.χ. ο SM2

Δυνατότητες τις οποίες δεν έχει ούτε κατά διάνοια ο Αμερικανικός στρατός , ΑΒ ,και Tico οδηγούν από 2 πυραύλους σε 3 η 4 στόχους .

Εάν δεν σε καλύπτει η Α/Α ικανότητα , και η ικανότητα της για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού , η δεν έχεις καταλάβει τι κάνει το πλοίο , η το συγκρίνεις με UFO .

kostask22

Οι Γαλλοι αναπτυσουν τα συστήματα του πλοίου και τα πιστοποιουν τώρα που μιλάμε για ενα πλοιο που θα υπηρετεί εως το 2060. Υπαρχει ρίσκο και ασάφεια ακόμα και για αυτους γιατι οι τεχνολογίες είναι high end και επειδή το project fdi έχει ενσωματώσει τα κόστη ερευνας και αναπτυξης στο κοστος του ΚΑΘΕ πλοιου. Εμείς θέλουμε να πιστοποιήσουμε Αμερικάνικα όπλα, ποιος λέει οτι το κόστος της Bel ΗΝ, με όλα οσα εχουμε ακουσει και δικαίως θέλουμε, δεν ειναι καπέλο που χρεώνει η χ,ψ αμερικανικη εταιρία στην Naval Group? Και θέλουμε την διαχείρηση και την χρηματοδότηση του project Bel HN να το εγγυηθεί και να το αναλάβει η ίδια , για 2 μονο πλοία. Εγω σου λέω, ποιος εχει πιστοποιησει RAM σε σύστημα CMS τεχνητής νοημοσύνης που ΣΙΓΟΥΡΑ θα εχει η bel? Αυτα ειναι μηνες ερευνας, και το ρίσκο / κόστος ειναι τεράστιο. Αν, λέω ΑΝ το ΠΝ ζήτησε τα εξτρα δικαίως αξίζουν δις. Και ενοείται οτι το κόστος ανα πλοίο πέφτει κατακόρυφα ανα πάρουμε 4 αντί για 2 πλοια. ΟΛΑ αυτα τα συγκρίνουμε με την MMSC και τα συστήματα της που ειναι ήδη παροχημένα για το USN, και δεν θα μπουν ουτε στις FFG που θα στηρίζονται στις fremm δηλαδή συνολικά 2 γενιες πριν την BEL

Last edited 2 months ago by kostask22
Steve

#Tazos
Ενώ 30 antiship οι MMSC τους έχουν στο πιάτο ???
1)The Navy has identified it is not satisfied with the Freedom variant’s radar and RAM system for defense against ASCMs. The Navy plans to replace the RAM system with SeaRAM, which is the system installed on the Independence variant. The Navy does not plan to test the existing Freedom-variant air defense systems installed on LCS 1 through 15. DOT&E assesses this to present a high risk for deploying crews, given that many Freedom-variant ships will deploy between now and 2020 when backfits of the SeaRAM system on those hulls are scheduled to begin.
Βγάζουν το RAM και βάζουν SeaRam λόγω μη ικανοποιητικού ραντάρ εναντίων antiship…
και SeaRam =11 missles όχι 21 του ram
2)Neither LCS variant has been operationally tested to evaluate its effectiveness against unmanned aerial vehicles and slow-flying aircraft
Τί έλεγες για τα 30 TB2????
3)DOT&E concluded that the current plan to employ LCS as a forward-deployed combatant, where it might be involved in intense naval conflict, appears to be inconsistent with its inherently poor survivability in those same environments.

evaggelos

βαλτε ciws ecm κ κλειστε το τουλαχιστον αυτο δεν μενει μεσοπελαγα σαν την ισχυρη πατατα των αμερικανων,κ κατι που ξεχναμε οι αμερικανοι θελουν ολο το χρημα μπροστα λογω fms,οποτε κ στα δυο θες χρημα.Μακαρι να ερθει προταση απο γερμανια μερια

SABRE

το οτι θεωρείτε ότι η μόνη διαφορά των BEL με τις lcs είναι το σοναρ τροπίδας με ξεπερνά. σε μία φράση καταφέρατε να εξισώσετε τις BEL με το πλοίο τις καρδιάς σας. και τότε εμείς οι χαζοί γιατί διαμαρτυρόμαστε για τις αλουμινότρατες με τα χίλια προβλήματα;; αφού είναι ίδιες και πιο φθηνες σωστά;; αναφορικά με την πρόταση καθεαυτή είναι πολύ ακριβή υποεξοπλισμένη και χωρίς FOS. Αυτό όμως με τίποτα δεν σημαίνει ότι δικαίως πάμε στις lcs. ΟΙ Γάλλοι προτείνουν επίσης τις GOWIND 3100 οι οποίες έχουν όλα όσα οι lcs ονειρεύονται: επιτυχημένη σχεδίαση στο σκαρι,κινητήρες χωρίς προβλήματα, καλύτερους πυραύλους (εσείς γράψατε ότι οι aster είναι ανώτεροι από τους sm2) καλύτερο ραντάρ και το ήσσονος σημασίας σοναρ τροπίδας για το οποίο να πούμε ότι είναι η μόνη λύση για τα ενεδρεύοντα υποβρύχια καθώς λειτουργεί συνέχεια και όχι το συρόμενο το οποίο χρησιμοποιείται αφού εντοπισθούν υποβρύχια. δεν είναι δυνατόν σε όλη την περιπολία του πλοίου όλα τα χρόνια να βγάζεις το συρόμενο για να έχεις ανθυποβρυχιακή προστασία.

ZAFMAN

Εαν θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν αστείο παραλληλισμό… μας παρουσιάζουν την ψευδαίσθηση οτι, είτε παίρνουμε παιδάκια Fiat Punto full extra (mmcs) είτε παίρνουμε Audi Q3 (fdi) στην βασικοτατη έκδοση χωρίς κανένα extra.
Βέβαια όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί για full extra Φιατακι και σε ότι χρώμα θέλουμε με το κλειδί στο χέρι και θα μας τα παρουσιασουν με όμορφες κορδελιτσες για ΤΟ εργαλείο που θα πάρουμε…
Ολα αυτά Βέβαια θα φανούν στον.. δρόμο όταν βγουν στην “εθνική” και θα πρέπει να “στηθεί” απέναντι από το FULL FULL EXTRA LAND ROVER

Thras

Ολα αυτά Βέβαια θα φανούν στον.. δρόμο όταν βγουν στην “εθνική” και θα πρέπει να “στηθεί” απέναντι από το FULL FULL EXTRA LAND ROVER

Ε, όχι και FULL EXTRA το TDK… ένα ναυτικό με πλοία αντίστοιχης ηλικίας με το ΠΝ είναι, απλά τα έχει εκσυγχρονίσει. Δεν έχουμε απέναντί μας τον 6ο στόλο του USN!

tiriseroe

Αναρωτιέμαι εάν φαίνονται ξαφνικά σε κάποιους λίγο καλύτερες οι MMSC από πριν ύστερα από την “προσφορά” των Γάλλων.

Fingolfin

Μπα! Φευ! Από τα 5 στάδια της απώλειας των Μπελαρά, οι περισσότεροι μετά το 1ο στάδιο της άρνησης, πλέον βρίσκονται στο 2ο στάδιο του θυμού. Μέχρι το 5ο στάδιο της αποδοχής έχουμε ακόμα αρκετά άρθρα. Χαχαχαχα..

Last edited 2 months ago by Fingolfin
ultorius

Το ιδιο κακες ειναι οσο ηταν. Υπαρχουν και αλλες προσφορες εκτος Γαλλιας που ακομα μπορουμε να εξετασουμε

Last edited 2 months ago by ultorius
George

Το SETIS με ESSM ήδη υπάρχει από ΗΑΕ
Αν η Ελλάδα πάει να καλύψει αεράμυνα περιοχής με xUSN δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο αριθμός των πυραυλων που θα έχουν οι FDI
Σε αυτή την περίπτωση είναι καλυτερες στην ακτίνα εμπλοκής και καλύτερες στο ASW
Απορώ πάντως πως δεν κατεβάζουν και δεύτερη πρόταση με Gowind 3200 στο ΗΑΕ config δηλαδή ESSM & RAM
Μια και θα είναι φθηνότερη λύση από MMSC θα μπορούσαν να δουν και Herakles (FREDA version):κάτι που έχουν κάνει στις Formidable η ακόμη και SeaFire αυξάνοντας έτσι την ποιοτική διαφορά από την αμερικανική πρόταση

Manolis1

Σαν πλοίο γενικών καθηκόντων με ένα RAM και ECM θα ήταν μια χαρά αλλά εξακολουθεί να είναι ακριβό. Αλλά καλύτερα αυτό παρά οι mmsc.

Αφού οι Γάλλοι βλέπουν ότι δεν σηκώνουμε τόσο ακριβά πλοία την δεδομένη στιγμή γιατί δεν κάνουν μια προσφορά για Gowind 3100 HN (ένα 76mm Strales, 2 A50, 8 Exocet block 3c, 1 RAM, σόναρ γάστρας και συρόμενο, ραντάρ NS100 ή 200); Είμαι σίγουρος πως το κόστος της συγκεκριμένης φρεγάτας με αυτήν την διαμόρφωση θα ήταν μικρότερο από ότι μια FDI. Και κάπως έτσι αντί να πάρουμε με 4 δις 4 πλοία θα παίρναμε 6 ή 8 στην καλύτερη περίπτωση.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου νομίζω πως η Μαλαισία (μπορεί και να κάνω λάθος) αγόρασε 6 Gowind 3100 με κόστος 2.8 δις δολάρια (2.4 δις ευρώ). Αν βάλουμε και τις μικρές τροποποιήσεις στην ελληνική έκδοση νομίζω πως 4 δις ευρώ είναι υπέρ αρκετά για 6 πλοία και ίσως φτάσουν για 8.

Αν θέλουμε Belharra θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μέχρι το 2025 όπου τότε θα υπάρχει και η Belharra XL που θα είναι τούμπανο. Μια παραγγελία το 2025 4 Belharra XL και θα τελειώνουμε με τον στόλο επιφάνειας για τα επόμενα 30 χρόνια. Καλά εντάξει, γύρω στο 2035 θα θέλουν αντικατάσταση και οι MEKO αλλά θα υπάρχουν και οι Ευρωκορβέτες που μπορούμε να τους βάλουμε παρόμοια συστήματα με τις Gowind. + 4 τέτοιες το 2030 και είμαστε άρχοντες.

Last edited 2 months ago by Manolis1
harval

Εχει ακουστει η Gowing απο τους συν αναγνωστες παμπολλες φορες. Για να μην την βλεπουμε σε καμια σκεψη των επιτελων κατι συμβαινει. Αξια σκαφους? συμφεροντα? Δεν γνωριζω. Αλλα ας τις ξεχασουμε. Καλο ειναι το πλοίο αλλα δεν ειναι και κατι εξαιρετικο άλλωστε.

Manolis1

Ούτε οι mmsc είναι το κάτι εξαιρετικό αλλά συζητάμε για αυτές με κόστος 1 δις την μία. Καλύτερα να πάρουμε 8 Gowind 3100 ή 6 MEKO A200 παρά 4 mmsc.

harval

Μην μου συγκρινεις Gowind με Meko A200. Το Meco ειναι εξαιρετικη πλατφορμα,σε εξαιρετικο κοστος και παιρνει τα παντα.
Οι Γερμανοι ομως παιζουν αλλο βιολι. Να δουμε θα εχουμε καμια εξελιξη απο Γερμανια μερια?
Οι Γαλλοι πρεπει να πανε την τιμή στα 3 με 3,5 δις ώστε να μπορουμε να πιστοποιησουμε και να τοποθετησουμε RAM,Strales,ECM και επιπλεον 16 A/A τουλάχιστον (μεσου βεληνεκούς),Να ξεχασουμε βεβαια scalp naval

Manolis1

Επειδή δεν είναι συγκρίσιμα είναι και ο κύριος λόγος που οι Gowind είναι φθηνότερες από τις MEKO A200. Γι’αυτό και έγραψα ότι αν πηγαίναμε σε Gowind θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 8. Οι Gowind προσφέρουν αξιοπρεπείς αριθμούς για το μέγεθος, τα όπλα και την τιμή τους. Αλλά αν το δεις και από άλλη οπτική γωνία οι αριθμοί έχουν την δική τους ποιότητα.

Όσο για τις Belharra συμφωνώ απόλυτα! Αν με 3.5 δις ερχόντουσαν εφοδιασμένες με Strales, RAM, ECM και πυραύλους που να μπαίνουν σε τετράδες στους 2 Α50 (camm-er/mica ng) θα ήταν η τέλεια λύση. + ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε 2 επιπλέον Α50 μιας και χώρος υπάρχει. Δυστυχώς όμως οι πουρκουάδες είναι λίγο σφιχτοί στο θέμα της τιμής.

Πάντως άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε να στείλουμε και στους Γάλλους και στους Γερμανούς αλλά και στους Άγγλους αίτηση ενδιαφέροντος για 4 πλοία αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Έτσι θα διαλέγαμε την καλύτερη πρόταση. Ήταν λάθος που απευθυνθήκαμε μόνο στους αμερικανούς για φρεγάτες.

Last edited 2 months ago by Manolis1
harval

Δεν ειναι λαθος που στειλαμε LOR σε Αμερικανους.
α) Ειναι οι μόνοι εως τωρα,που κανουν διακρατικη,αναλαβανουν ολο το πακετο,4 νεες+ ενδιαμεση + 4 Μεκο + ναυπηγηση + FFG(X).
β) Ισως ειναι ο μονος τροπος να ξεκουνηθουν Γαλλοι και Γερμανοι και να παίξουν αναλογα. .Αλλωστε γνωριζουν αριστα τι ζηταμε απο Αμερικανους και τι απο αυτους.Και οι Γαλλοι να συνειδητοποιήσουν οτι δεν ειμαστε διατεθειμενοι να κανουμε αλλου εκπτωσεις και να ξεπαραδιαστουμε μονο και μονο για το SF500.
Οσον αφορα τη διαμόρφωση των Belhara ,αυτο που πρεπει να μας ενδιαφερει ειναι το ρανταρ και ο μεγαλος φορτος οπλισμου με ικανή αμυνα .
Αρα για την ωρα δεν θα με ενδιεφερε αν θα εχει scalp και αν τελικα θα εχει Aster30 ,Aster 15,Camm,Mica,ESSM. Θα ήθελα να εχει SF500+16 αντιπλοικους +64 A/A+CIWS+ECM. Το συγκεκριμενο ρανταρ με τελεια οπλα σε μικρους αριθμους ειναι αχρηστο..
 

Mageiras

Δεν έχεις άδικο αλλά δεν θα ήταν πλοιο AAW… Μια Belharra HN με 32 κελιά μπορεί να φέρει άνετα 128 CAMM με βάρος κάτω από 13 τόνους όταν 128 ESSM ζυγίζουν 40…

harval

Πανω απο Αιγαιο και Ανατολικη Μεσογειο δεν χρειαζομαστε AAW πάσει θυσία.Και εξηγουμαι. Μεχρι εκει που φτανουν οι S400. Και οι S400 δεν θα ειναι τοποθετημενοι παραλια αλλα πολυ πιο μεσα. Οταν λοιπον ενα πλοιο εχει αποστολή την υποστηριξη νησιου στο Ανατολικο Αιγαιο (π.χ Χιο,Σαμο,Ροδο κ.λ.π) δεν θελει αεραμυνα περιοχης ,αλλα καλη αεραμυνα για τον εαυτο του σε συνθηκες κορεσμού. Και καλή αεραμυνα ειναι αυτη που μπορει να ανταπεξελθει στο πληθος των F16 που θα ξεκινησουν απο Τουρκικα παράλια.Και ισως τα Ελληνικα F-16 δεν θα μπορουν να προσεγγισουν ευκολα λογω των S400. Το να προστατευω με ενα πλοιο ολοκληρη περιοχη στο Αιγαιο ειναι χρησιμο μεν αλλα οχι αναγκαιο. Εχουμε ικανοτατη αεροπορια και ικανη αντιαεροπορικη αμυνα που να καλυπτει ολα τα νησια.
Στην Ανατολικη Μεσογειο μας ενδιαφερει κυριως (το τονιζω το κυριως) να φτασουμε Κυπρο και να προφυλάξουμε Καστελοριζο. Τι πρεπει να εχει καλυτερο ενας στολισκος με αυτες τις αποστολες ? Α/Α σημειου ή Α/Α περιοχης?. Μαλλον το πρωτο και μάλιστα σε συνθήκες κορεσμού.. Τωρα αν τα οικονομικα μας μας παίρνουν και για μερικα πυραυλακια μεγαλου βεληνεκους καλοδεχουμενο.
Αυτα τα λεω ,επειδη ,για να μετατρεψεις μια Belhara σε AAW με 32 κελια,πηγαινεις στα προηγουμενα νουμερα κοστους. Δηλαδη σε απαγορευτικα νουμερα.Για σκεψου ομως ενα πλοίο με SF500 για ρανταρ ,χωρις να εχει την δυνατοτητα αντιαεροπορικου πληγματος μεγαλου βεληνεκους, τι αλλα σημαντικα οφελη θα εχει? ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ χρησιμη για την δικη του αμυντικη προετοιμασια αλλα και για την χρηση απο αλλα μεσα ,επιθετικα ισως.
Και τελικά ,ναι ,το SF500 αξίζει πραγματικά,τιποτα αλλο. Τωρα το πως θα εχουμε ενα εως δυο SF500 χωρις αναγκαστικα 4 υπερπληρεις Μπελαρες ειναι θεμα των επιτελων και πολιτικων διπλωματων. Μην ξεχναμε ομως οτι και οι χωρες απο τις οποιες ζηταμε οπλα εχουν επισης ικανους πολιτικους διπλωματες και θα κοιταξουν τα οφέλη των δικών τους εταιρειων.
Πολυ δυσκολες εξισωσεις.

Mageiras

Συμφωνώ… Ένας τέτοιος αισθητήρας στο πεδιο ενδιαφέροντος με την επίγνωση της τακτικής κατάστασης που προσφερει είναι πολλαπλασιαστης ισχύος!

George

Μοιάζει το ΠΝ με ξεπεσμένο αρχοντόπουλο. Δεν τις κοιταγε γιατί εδώ δεν του έκαναν οι FDI και τις ήθελε turbo Που να καταδεχθεί να κοιτάξει τις Gowind Παρά το ότι είναι best seller και αγοράζεται από χώρες με αντίστοιχες οικονομίες με τη δικιά μας
Παρά το ότι θα μπορούσε να αγοράσει στόλο και όχι δείγμα
Τελικά του είπαν του ΠΝ ότι θα πάει σε υποδεέστερη λύση με μόνο προσόν ότι θα κερδίζει σε κάθε κόντρα στα φανάρια και έχει βραχυλκυκλώσει

Οι δε Γάλλοι εμπορικά είναι για τα μπάζα
Χρειάζονται επειγόντως το αμερικανικό τουπέ που είναι κακά τα ψέμματα κορυφαίο
Ας κατεβασουν unsolicited μια πρόταση 4 δις για 6 Gowind 3200 με ESSM/RAM με ναυπήγηση στην Ελλάδα για τις 5 με ένα καλύτερο ραντάρ
Τα ίδια συστήματα στις ΜΕΚΟ για 400 εκ
Και στην ΕΕ την Ελλάδα για παραβίαση του κοινοτικό δίκαιου με την αμερικάνική πρόταση και μετά άσε να σου πουν όχι!

harval

Συμφωνω εν μερει. Θα προτιμουσα 4 Meko A200 (με πολυ καλό ρανταρ)+ 4 Μεκο αναβαθμισμενες με σχεδον ιδια οπλα + 2 F125 + RBS 15+ 3 ναυπηγηση εδώ + 2 Υ/Β 212 ή 214+ extra τορπιλες. Για αυτο το πακετο θα αξιζαν 3 δις (4 νεες)+0,5 δις (αναβαθμιση)+0,2 δις(2 πλοία ενδιαμεσης)+0,3 δις(RBS)+0,9 δις(2 Υ/Β 212)+0,1 δις(εξτρα τορπιλες) + 0,7 δις(FOS /οπλισμος) = 5,7 δις. Με ευχαριστηση και θα εβαζα και εγω απο δικα μου
Και μετά για συμπληρωμα ολιγον χειροτερο απο Gowind, να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Αμερικανοι 3-4 Θεμιστοκλιδες με Ισραηλιτικα οπλα για την χαμαλοδουλειά.

Last edited 2 months ago by harval
christos_choris_a

Τα κύρια μειονεκτήματα του πλοίου είναι η έλλειψη ενεργού αντιπυραυλικής προστασίας και η απουσία ECM. Επιμένω να λέω οτι η παρουσία του RAM είναι απείρως πιό πολύτιμη από τους ASTER-30. Με 16 ASTER το πλοίο είναι “ισορροπημένο” Το SeaFire-500 θα συντονίζει τις αναχαιτίσεις από αεροσκάφη των επερχόμενων απειλών σε συνεργασία με τα Erieye και με τα ραντάρ των P-3B με τα οποία θα συνδέεται σε δίκτυο και θα μοιράζεται και την εικόνα με τα αεροσκάφη αναχαίτησης. Αν “σπάσει ο διάολος το πόδι του” υπάρχουν και 16 ASTER-30. Το ένα δισ. ανά πλοίο είναι απαγορευτικό αν συνεκτιμήσει κανείς τα μειονεκτήματα. Αλήθεια πού είναι αυτές οι μεταχειρισμένες λύσεις ( που με αναβάθμιση αλά Meko θα μπορούσαν να μας πάνε μεχρι το 2028 περίπου ) ;

Inandoutandon

Υπογραφή αμυντικής συνεργασίας ΤΩΡΑ πριν είναι αργά με Γαλλία , αγορά 2 μπελ χελενικ +2 οπτιον για την επιβεβαίωση αυτής με απαράβατο όρο
Λιζινγκ ΑΜΕΣΑ 1 Φρεντα .

Υπογραφή για κορβέτες ΜMC λιζινγκ ΑΜΕΣΑ ένα ΑΒ με χοτ τρανσφερ .

Ποσό κοστίζει η ελευθερία να μας το πουν οι Αρμένιοι που θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους .

Πιο γρήγορα έτσι όπως τα κάναμε δεν γίνεται …

Antonis_Loukas

Οι πληροφορίες σας, θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται, δεν στέκουν. Όπως δεν έστεκε ποτέ και το 1,65 δις η Belharra HN, όταν όλες οι πηγές ανέφεραν κόστος 2,5-2,7 δις με όλα(η κατώτερη τιμή από La Tribune)..

Οι ίδιοι γράφατε για γαλλικές FDI στα 800 εκ η μία με τα πάντα(είχατε γράψει και για κοντά στο 1,5 δις με strales και 1-2 επιπλέον εκτοξευτές A-50, χωρίς scalp και με phalanx).
Αν πάμε στα 4 πλοία, έχουμε μείωση κόστους ανά μονάδα, όπου εξισορροπείται από τη ναυπήγηση των 2 εδώ. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προσφέρουν πλοία διαμόρφωσης FDI στα 4 δις και μάλιστα χωρίς όπλα και FOS. Σε αυτό το ποσό, θα μπορούσαμε να μιλάμε για FDI με όπλα, strales, ECM και RAM. Φυσικά ΜΕ FOS. Δεκτό ότι δεν έχουν FREMM ως ενδιάμεση λύση. Τώρα, για 4 πλοία, δεν έχουν ούτε 2 La Fayette; Σοβαρά τώρα;

Άλλα πράγματα που δεν βγάζουν νόημα είναι τα εξής:

α) Περίμεναν οι Γάλλοι να διαρρεύσει LOR για 4 MMSC + το υπόλοιπο πακέτο, ώστε να ετοιμαστούν; να καταθέσουν προσφορά για 4 πλοία; Δηλαδή, τι στο κόρακα τεχνικό διάλογο έκανε το ΠΝ, ώστε να μη γνωρίζουν καν τον αριθμό πλοίων που θέλει το ΠΝ;

β) Άντε και αποφασίζουν όπως γράφετε, να αντιδράσουν στη κυοφορούμενη LOR και κατεβαίνουν με ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ προσφορά από ότι είχαν για 2 FDI λίγο πριν φάνε άκυρο; Γνωρίζοντας κιόλας, το ‘αμερικανικό’ πακέτο; Είμαστε σοβαροί; Πιο λογικό ήταν, να μη κάνουν καν προσφορά…

γ) Γερμανική προσφορά υπάρχει; Έτσι για το κους-κους ρε αδερφέ!

Δημοσιογράφοι είστε, επικοινωνείστε με NG, TKMS και δεν ξέρω ποια άλλη και φέρτε επίσημες πληροφορίες. Το να διαρρέετε πληροφορίες απλά για να εμφανίσετε την αμερικανική πρόταση(που δεν υπάρχει κάτι στέρεο, γιαυτό και στέλνουμε μια κακογραμμένη LOR χωρίς κατονομαζόμενη ενδιάμεση λύση) ως πιο δυνατή(που ως πακέτο μπορεί και να ισχύει, ειδικά αν είμαστε καλυμμένοι με τα Rio Mare Καλλονής), δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα του ΠΝ, ούτε τη σωστή πληροφόρηση των αναγνωστών σας. Προσωπικά, εδώ και 4 μήνες έχω σταματήσει…

Pagoboy

Ακριβως έτσι φίλε μου..ετσι έγραψα κι εγώ…φουσκωνεις την γαλλική προσφορά και οποιαδήποτε αλλα για να φαίνεται μονόδρομος η προσφορά των αμερικανικών περιπολικων

photographix

Προσωπική εκτίμηση και εμπειρία, η Πτηση πάντα έρχεται με τις πιο ακριβεις πληροφορίες (στο μετρό του δυνατού / σε σχέση με τα περισσότερα αλλά μέσα). Το ότι και αυτη η πρόταση της ΝG μοιάζει καινοτοπη είναι γεγονός αλλά είναι πέρα από απίθανο ότι έχει κάποια υπαιτιοτητα η … Πτηση.

zap

Ντροπη σας..

zap

Αστειο ηταν. Το πηρατε σοβαρα;

Bridger

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα για τους Γάλλους θα ήταν αν δέχονται την πώληση 2 εκσυγχρονισμένων Lafayette, από αυτές που αρχίζουν να παραδίδονται εντός του επόμενου χρόνου, έναντι των 300εκ που έχουμε προβλέψει για την ενδιάμεση λύση στη LoR των Αμερικανών. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τις υπόλοιπες 2 (αντί να τις αποσύρουν), ώστε να κρατήσουν τις οροφές τους.

GeorgeE

Aυτά ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ αλλά δεν τα έγραψα γιατί τις προάλες σε ένα επικριτικό σχόλιο για τις τράτες με κόψανε. Απλά κάποιες πληροφορίες του άρθρου δεν στέκουν και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με παλιότερα άρθρα…!!!!

Επισης, που είναι η Gowind 3100??? Αυτό το πλοίο θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικό της τράτας, αλλά είναι καλύτερο!!!

Last edited 2 months ago by GeorgeE
CKfurious

Lafayette για ενδιάμεση λύση????

ΠΤΉΣΗ ΚΟΦΤΈ ΤΟΥΣ!!!!

CKfurious

Ελπίζω να αναφέρεστε στις Σιγκαπουριανές!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Formidable-class_frigate

Γιατί δεν μας πρόσφεραν αυτό το πλοίο και γιατί δεν το ζητήσαμε εμείς??

Bridger

‘Εχει και πιο χαμηλά: 300εκ για 2 LCS (από τα πρώτα, τα καλά)…

Vk77

Αν είναι έτσι όπως τα γράφει το άρθρο ας τις κρατήσουν. Αμφιβάλλω όμως πολύ ότι είναι έτσι, δλδ οι Γάλλοι αντί να μειώσουν την τιμή την ανέβασαν?
Εγώ χθες διάβασα σε ένα γαλλικό site ότι δίνουν 4 belharra hn με 4,4 δις (2 με 2,8). Να πω την αλήθεια και αυτή η τιμή μου φάνηκε πολύ αμφίβολη,αλλά αν ισχύει θα ήταν πολύ δελεαστική. Σε περίπτωση που ισχύει εγώ θα πρότεινα ffgx από 2030 με ενδιάμεση λύση ΑΒ (χλωμό) η tico και 4 belharra hn για το 2ο μισό της δεκαετίας.

stuart

Μακαρι να υπαρξουν προτασεις και διαπραγματευσεις για belharra και type 31. Το χρηματοδοτικο, που μεχρι τωρα εβαζαν μπροστα πολλοι για να πεισουν οτι η προταση για mmsc ειναι μονοδρομος και δεν εχουμε περιθωρια για προτιμησεις, δεν αποτελει πλεον αλλοθι μετα τα θριαμβευτικα δημοσιευματα για ατοκο δανεισμο της χωρας. Η ενδιαμεση λυση σε καθε περιπτωση ειναι οι type23. Fingers crossed..

THAN

Δυστυχώς ,με αυτή την πρόταση των Γάλλων ταιριάζει γάντι η φράση
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός..
Στη προκειμένη περίπτωση η φρεγάτα ειναι γυμνή….

Last edited 2 months ago by THAN
Soap

Προς Πτηση: Εχει μεινει καθολου Jack?

CKfurious

Εαμ μας κλειδώνουν μέσα από τις 21:00 τότε σίγουρα θα το χρειαστούμε 
σε αριθμούς!!

Ameinias

Ωραία, πάμε να το φτιάξουμε σωστά τώρα; Θα πάρουμε και 4 Gowind 3100… Οπότε το πρόγραμμα θα πάει στα 5,5 δις και 0,5 δις οι ΜΕΚΟ… Στην Ελλάδα οι G/ΜΕΚΟ, στην Γαλλία οι Bell… Στην τιμή που ζητάν όμως οπωσδήποτε CIWS, ECM ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CAMM ER σε 4αδες στον Sylver… Ενδιάμεση λύση, κρατήστε τις Λα Φαγιετ, φέρτε τα Mirage 2000-5F…

christos_choris_a

Τα Mirage-2000-5F τα θέλουν οι Γάλλοι γιατί το κόκπιτ τους έχει πολλές ομοιότητες με αυτό των Rafale και το θέλουν να προετοιμάζονται οι νέοι χειριστές πριν μεταπηδίσουν στα Rafale. Φοβάμαι μάλιστα οτι η Γαλλία θα σκουπίζει τα μεταχειρισμένα Mirage-2000-5 όταν αυτά αντικατασταθούν από Ταΐβάν και Η.Α.Ε. και θα δυσκολευτούμε πολύ να βρούμε 8-12 ( ή ακόμα ισως και 16 ) να συμπληρώσουμε τα 24 Mirage-2000-5Mk2.

Dimitris_jp

και γιατι να μην σκουπιζει και τα δικα μας ωστε να τα αντικαταστησουμε με Ραφαλ?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

34
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29

Related News

Ρουμανία: Στη Bουλή για τελική έγκριση η αγορά των NSM

Το ρουμανικό κοινοβούλιο είναι έτοιμο να δώσει το «πράσινο φως» για την παραγγελία των συστοιχιών κατευθυνόμενων βλημάτων NSM από τις ΗΠΑ.Όπως επισημαίνει το «Defense...