37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Γάλλοι επιστρέφουν, προσφέρουν 4 “γαλλικές” [email protected] στα 4 δις, με κατασκευή στην Ελλάδα

- Advertisement -

Όπως είχαμε ξαναγράψει, η Naval Group δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να μπει στο Πολεμικό Ναυτικό, και να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του. Μετά την διαρροή των πληροφοριών για το αίτημα στις ΗΠΑ  που αφορά το αίτημα για 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση για Αεράμυνα Περιοχής και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X), οι Γάλλοι ετοιμάζονται να “χτυπήσουν” την πόρτα του ΠΝ με μια νέα πρόταση, που πλέον δεν αφορά 2 φρεγάτες, αλλά 4, και όχι την [email protected] Helleniques, αλλά την γαλλική FDI.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

H FDI θα είναι η νέα φρεγάτα πολλαπλών ρόλων του Γαλλικού Ναυτικού, συνεπώς, επίσημα, είναι αυτό που ζητά το ΠΝ, μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το πλοίο είναι εξαιρετικό, ειδικά σε ότι αφορά το πανίσχυρο ραντάρ SeaFire 500, το οποίο δείχνει να ξεπερνά τους περισσότερους ανταγωνιστές του σε επιδόσεις. Το πλοίο, για να ικανοποιήσουμε τους “φίλους των σόναρ τροπίδας” φέρει το CAPTAS-4 (το κομμάτι VDS αλλά και το σταθερό), ενώ αν και επιτυγχάνει χαμηλές ταχύτητες (μέχρι 27 κόμβους), οι ντιζελοκινητήρες του επιτρέπουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας. Οι FDI ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλοία αεράμυνας περιοχής, απλά έχουν όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις με το ΠΝ αφορούσαν 2 πλοία, καθώς η Ελλάδα με το “ζόρι” μπορούσε να αντέξει το κόστος των φρεγατών. Καθώς όμως το ΠΝ προσανατολίστηκε σε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, μιας και περιμένει από τις ΗΠΑ πλοία αεράμυνας περιοχής, οι Γάλλοι προσφέρουν το “δικό τους” πλοίο, χωρίς τις ελληνικές προσθήκες. Η γαλλική [email protected], αν και διατηρεί το SF500, το πυροβόλο των 76 χιλιοστών, και τους πυραύλους ASTER 30, εντούτοις έχει μόλις δυο εκτοξευτές Sylver των 8 κελιών έκαστος, δηλαδή 16 πύραυλοι ASTER 30. Τον οπλισμό συμπληρώνουν οι γνωστοί μας Exocet MM40 BlockIIIc και δυο τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πυροβόλα 30 χιλιοστών, καθώς και το ελικόπτερο των 10 τόνων (MH-60R στην περίπτωσή μας). Στη γαλλική έκδοση το πλοίο ΔΕΝ φέρει CIWS ούτε και σύστημα ECM (όπως είχε σχεδιαστεί να φέρει η ελληνική έκδοση), συνεπώς, παρά το σόναρ τρόπιδας, έχει άλλες ελλείψεις μάλλον σημαντικότερες που οι Γάλλοι θα πρέπει να λύσουν.

ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το ΠΝ στην αξιολόγηση των προτάσεων για τα νέα πλοία. Στο βάθος …Tico;

Το κόστος των πλοίων, έχει πλέον “πέσει” στο 1 δις ευρώ το καθένα, αλλά χωρίς τον οπλισμό και μάλλον με περιορισμένης διάρκειας FOS (ή καθόλου FOS). Έτσι μπορεί να είναι ανταγωνιστικές στις αμερικανικές MMSC, που κοστίζουν επίσης περίπου 1 δις ευρώ, (τα αμερικανικά πλοία στο 1 δις έρχονται με πλήρη πρώτο φόρτο πυραύλων, τορπιλών, κοκ καθώς και πολυετή σύμβαση FOS, όπως  αντιλαμβανόμαστε). Οι Γάλλοι έρχονται με πλεονέκτημα αυτό που δεν προσφέρει η MMSC, το σόναρ τροπίδας, ενώ τονίζουν πως και το Γαλλικό Ναυτικό θα αγοράσει 5 πλοία, συνεπώς θα υπάρχει για πολλά χρόνια γραμμή υποστήριξης.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Επίσης, για πρώτη φορά δέχονται κατασκευή στην Ελλάδα των πλοίων (το πιθανότερο είναι ο ιστός να κατασκευάζεται στη Γαλλία από αλουμίνιο και να έρχεται Ελλάδα), σε ελληνικό ναυπηγείο. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια συμφωνία με ναυπηγείο, αλλά δεν θεωρούμε απίθανο να υπάρξει κάτι με στο μέλλον.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Γαλλικό ΠΝ δεν έχει να προσφέρει στην Ελλάδα πλοία “Ενδιάμεσης Λύσης”, συνεπώς η όποια ενίσχυση θα έρθει μετά το 2026-7 (για να μην πούμε 2028) όταν δηλαδή θα έρθει το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα), ενώ το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στη χώρα ίσως στείλει την ολοκλήρωσή του την επόμενη δεκαετία. Δεν γνωρίζουμε αν οι Γάλλοι έρχονται με κάποια ισχυρή πρόταση χρηματοδότησης. Πιθανολογούμε όμως πως η Naval Group θα καταφέρει να βρει τράπεζες που θα θελήσουν να προσφέρουν ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα, από την στιγμή που το 10ετές ομόλογο της χώρας μας είναι κάτω από το 1%, ενώ το 5ετές είναι αρνητικό! Συνεπώς, ο δανεισμός στην Ελλάδα θα ήταν κερδοφόρα για κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, ακόμη κι αν πρόσφερε τα πλοία σε … άτοκες δόσεις!

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να προσθέσουμε τα όπλα (8 πυραύλους Exocet MM40 BlkIIIc, 16 ASTER 30), και φυσικά κάποιο Follow on Support (τουλάχιστον 10ετές). Αναμένουμε να υπάρξει λύση και με την Διακρατική Συμφωνία που επιθυμεί το ΠΝ, ενώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση για FREMM (δεν-τα-δίνουν-οι-Γάλλοι-ΤΑ-ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ). Άρα, Ενδιάμεση Λύση το ΠΝ πρέπει να βρει από άλλη πηγή (κάθε πρόταση δεκτή), ενώ ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν θα αποδώσει πλοία με κοινά συστήματα με τις FDI. Εκτός κι αν οι Γάλλοι πιστοποιήσουν τον ESSM στο SETIS, και επιτέλους έρθουν με μια πραγματικά πανίσχυρη πρόταση! Πάντως, ακόμη και με τους -λιγοστούς- ASTER 30, οι FDI ([email protected]) δεν καλύπτουν τις όποιες ελληνικές ανάγκες για αεράμυνα περιοχής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

447 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
447 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Polaris

Ονειρο ζω μην με ξυονατε.Γραφω το σχολειο πριν διαβασω το κειμενο.

My_name_is_Nobody

Χωρίς CIWS χωρίς ECM με 16 Α/Α…
Που πας ρε Καραμήτρο;

stergios21

ενδιαμεση λυση,αναβαθμιση(ομογενοποιηση θα λεγα καλυτερα) ΜΕΚΟ και FOS τα αρνητικα της προτασης των Γαλλων

evo_ii

Μα…, θα πάθουμε κανα εγκεφαλικό βραδυάτικα…!

Larisaios

“Εκτός κι αν οι Γάλλοι πιστοποιήσουν τον ESSM στο SETIS, και επιτέλους έρθουν με μια πραγματικά πανίσχυρη πρόταση!” Μα ο ESSM ΕΙΝΑΙ πιστοποιημένος στο SETIS! το έχει γράψει το defensenews.com https://www.defensenews.com/naval/2019/06/10/uae-naval-group-quietly-cut-850-million-deal-for-gowind-ships/
και εσείς οι ίδιοι: https://www.ptisidiastima.com/essm-with-setis-for-uae-gowind/

Ελάτε καλοί μου Γάλλοι, δυο βήματα έμειναν για να μας πείσετε επιτέλους να πάρουμε το καράβι σας: Να του φορέσετε ESSM και ένα αντιπυραυλικό σύστημα. Άντε, κάντε την υπέρβαση επιτέλους!

Gelin

Χωρίς RAM και Strales καμιά ελπίδα στο Αιγαίο. Δεν συζητάμε για Ανατολική Μεσόγειο

ink

Giati oxi kai tous 2 tipous? An ta fms kalipsoun megalo poso me ligo elleima akoma ston proipologismo ginetai i douleia..

D.Plessas

Χριστέ μου το ζούμε , οι Γάλλοι πάνε να αυτοκτονήσουν για πολλοστή φορά με τα ελληνικά εξοπλιστικά. Έλληνες , επιτέλους τιμήστε τις λαμαρίνες που κόψατε για την πρώτη μπελαρα και αγοράστε επιτέλους αυτά που είχατε τάξει εδώ και μια δεκαετία.

KonstantinosKaperonis

Oh la la… Μισές δουλειές.. Οι Γερμανοί τι δίνουν… Τώρα που γυρίζει

Vassilis13

ΜΑΚΑΡΙ!! 4 μπελ με seafire 500, aster30 oto melara 76ari strales k βαζουμε επιπλεον ραμ κ γίναμε.
Ας κανει η κυβέρνηση μια φορά λογικό.
Επίσης ξεχασατε να πείτε οτι θα ειναι πολύ δυνατή η μπελχ@ρρα στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, καμια σχέση δλδ με την mmsc.

Mean_Machine

Nα μην το κουράζουμε εκτιθέμενοι σε ψεύτικα διλήμματα.
Είναι πολιτική η απόφαση για την αγορά φρεγατών και έχει ήδη παρθεί.

Scalp_eg

Καταρχάς ο πρωθυπουργος πήρε ραφαλ, για να δώσει ναυπηγεία και φρεγάτες στους αμερικανους και να μην δυσαρεστήσει τους Γάλλους που μείναν με το στυλό στα χέρια μια βδομάδα πριν υπογράψουμε για τις μπελαρα.
Κατά 99% είναι παραπληροφορηση από κυβερνητικές πηγές ότι οι Γάλλοι επιστρέφουν με πρόταση αφού ο Μητσοτάκης θα ξεκάθαρισε στο μακρον ότι δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω φρεγάτες γιατι θέλω να δώσω τα ναυπηγεία στους αμερικανους άρα πακέτο και τις φρεγάτες.
Για να μειωθούν οι αντιδράσεις λοιπόν του κόσμου για τις υποδεεστερες mmsc, μάλλον η κυβέρνηση αποφάσισε να παίξει επικοινωνίακο παιχνιδι, ότι και καλά έρχετε πρόταση από Γαλλία αλλά τελικά είναι χειρότερη και θα μείνουμε στις mmsc.
Για την ιστορία η γαλλική έκδοση εκτός από 2Α50 για 16 aster30 έχει και 2Α35 για! 16! Μica vl! Που σύντομα θα είναι και NG στα 40km.
To γράφει η wiki.
Και με ένα! millennium35 mm πάνω από το υποστεγο και ήταν τούμπανο.
Και η τελική ταχύτητα είναι 28 και όχι 27 κόμβοι.
Καμία σημασία δεν εχουν βέβαια όλα αυτά, ούτε καμία πρόταση υπάρχει δεν είναι χαζοί οι Γάλλοι να λάβουν μέρος στο κακοστημένο θέατρο της κυβέρνησης, καθώς προφανώς και ο μακρον έχει ενημερώσει τη naval group, ότι οι Έλληνες θα πάρουν!, ραφαλ από τη Γαλλία και πλοία από την Αμερική.

Last edited 8 months ago by Scalp_eg
fotis

Ωραίο come back αν και πιστεύω ότι παραμένουν ακριβές και με βασικές ελλείψεις όπως ή αυτοάμυνα του πλοίου τα CIWS και τα σύστημα ECM. Ίσως σε αυτή τη τιμή αν ήταν πιστοποιημένα τα camm με τους ESSM BL2 να έμπαινε στο κόπο η Ελληνική πλευρά να το συζητήσει και να τους ρίξει και ένα RAM επάνω και να ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Αλλά θα εκτοξεύονταν το κόστος. Κακά τα ψέματα. Φοβερό πλοίο, αλλά πανάκριβο και μακρυά από τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Θα χαρώ να γίνει η έκπληξη.

tnt-am

Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν μας
(από τα χρέπια lcs)

Last edited 8 months ago by tnt-am
CKfurious

Βρyικόλακες είναι αυτά τα πλοία και δεν ψοφάνε με τίποτα !!

Λοιπon άντε να αρχίσω πάλι το παλούκωμα:

Τα δικά τους πλοία τα πληρώνουν 800MIL/ship χωρίς όπλα και FOS 
Aπo αυτά το 20 -24% είναι το φπα

Εάν μας δίνουν το ίδιο πλοίο τότε πρέπει να μας βγάλουν τον φπα:

800-0.2*800 = 640 mill

Πως μας το χρεώνουν:0.2*800+ 200 = 160+200= 360 mil!!! 

επιπλέον ???

FOS/R&D/training/ypodomes/xrimatoikoinomiko kostos/klpa keratiatika??

Μιλάμε πάλι χωρίς όπλα!!!!

Τώρα πλοίο με 16 aster χωρίς CIWS-decoys-ECMs @ 1BILLION είναι ΑΠΑΡAΔΕΚΤΟ

Θέλετε να δείτε ένα πλοίο με επίσης  16ASTER 30??

Δείτε το :

https://www.navalnews.com/naval-news/2020/02/fincantieri-launches-qatars-1st-air-defense-corvette-al-zubarah/

https://en.wikipedia.org/wiki/QENS_Al_Zubarah_(F101)

DOHA CLASS

16 ASTER + 8 EXOSET + RAM !! @ 3500tn!!!

Διορθώσεις επί του κειμένου σας:

Το τρόπιδας είναι το KINkCLIP
το CAPTAS 4 είναι το συρόμενο VDS 

Οι ESSM πρέπει να πιστοποιηθούν στο SETIS 
αλλα και το πλοίο να πάρει MK41 VLS
 
Αυτό οι Γάλλοι δεν το δέχονται σε καμια περίπτωση διότι θα άνοιγε το δρόμο και σε αλλα αμερικανικα όπλα

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν μας κάνουν καμια πρόταση με πλοία όπως τα και 

Last edited 8 months ago by CKfurious
Digenis

Τι θα πληρωσουμε 5,5 δις χωρις Χωρίς CIWS χωρίς ECM με 16 Α/Α μεσαιου βεληνεκούς χωρις ενδιαμεση με λιγο fos …οπως ηρθες φεύγεις .Απο το κακο στο χειροτερο παμε .Καλα δεν το συζηταμε για Scalp …Θειο Μάζη ακους …

Σαν καπως ακριβοτερη προσφορα να εκαναν απο τις 2 bel ΗΝ ,κατι δεν βγαίνει στους αριθμους .

Last edited 8 months ago by Digenis
SyntaxError

Οι Γάλλοι δυστυχώς δεν έχουν Moddys , CitiGroup και όλα τα Τραπεζικά καλούδια… 

Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι με τις MMSC αγοράσαμε πακέτο και τις αξιολογήσεις που τόσο έχουμε ανάγκη τα επόμενα χρονια…. Καλές αξιολογήσεις  
φρέσκο χρήμα για τα περαιτέρω εξοπλιστικά….

τι… όχι ???

Last edited 8 months ago by SyntaxError
Mageiras

1 δις € το πλοιο χωρίς οπλα FoS συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να το συμπεράνω από πουθενα… Και μιλάω ακόμη και για τα δικά σας (παλαιότερα) άρθρα…
Απο κει και περα αν οι Γάλλοι θέλουν να χτυπήσουν τις MMSC δεν έχουν παρα να φέρουν πρόταση με GoWind 3100 ( με NS200 και είτε με 32 camm+8 Aster30, ειτε με 64 camm) που είναι ευθέως ανταγωνιστικές των MMSC και μπορούν να προσφέρουν ομοιογένεια με τις MEKO.. Δεν έχει νόημα να προσφέρουν ανταγωνιστική προσφορα με Sea fire 500 όταν οι άλλοι προσφερουν το trs4d των 10εκ€…Παντα θα είναι ακριβοτεροι…

Last edited 8 months ago by Mageiras
GeorgeE

Δόξα σοι!!!!!!!!!!!

Ας μπουν camm-er σε τετράδες όπως είχατε γράψει ότι εξέταζε το ΠΝ και ας αφήσουμε τους aster. Εδώ γράφατε για ενισχυμένη διαμόρφωση με τα 8 τουλάχιστον κελιά της mmsc και ίσως άλλα 8, μας χαλάνε τα 16 σίγουρα με 4τράδες camm-er??

Επίσης, γράφατε στις 30/10 για τιμή 800εκ/πλοίο για την γαλλική διαμόρφωση, πράγμα λογικό αφού το γαλλικό ΠΝ τις παίρνει με 700εκ. Μήπως το 1δις σε αυτό το άρθρο είναι μαζί με τα όπλα τελικά;;;;;

Για ενδιάμεση λύση ας κοιτάξουμε αλλού!! Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα από τον ίδιο προμηθευτή…

Last edited 8 months ago by GeorgeE
PANAGIS

Τι τραβάς βρε ΠΤΗΣΗ με τους αναγνώστες σου….. χαχαχαχαχαχα

George_K

Άνθρακας ο θησαυρός…
Και υποεξοπλισμένες, και χωρίς πρόταση για τις ΜΕΚΟ, και χωρίς χρηματοδότηση, και χωρίς ενδιάμεση λύση…
Αν οι Γάλλοι θέλουν να μπουν στο Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να δώσουν γη και ύδωρ…
Αλλιώς Bon voyage…

Pekgeo

Βλέπω ο λαός θέλει Γάλλους…αγνοώντας την οικονομική διάσταση και το γεγονός ότι πλοία θα δούμε σε καμία 10ετια

montif74

Ρε ptisidiastima ΠΤΗΣΗ , μην δίνεις ελπίδες στους πεθαμένους γαλλόπληκτους!

Είχαμε επιτέλους ησυχάσει απο την κλάψα τους, θα μας ζαλίσουνε πάλι….

sotbak

έχουμε γίνει ο μύχιος πόθος των κατασκευαστών του δυτικού κόσμου….

Steve

Δηλαδή πόσο θα κοστίσει ένα επιπλέον A50, 8 aster30, ένα millenium κ ecm???
Πάνω από 130 μύρια ανά πλοίο???
Είναι έγκλημα να μην πάμε στις bel… γιατί οι περισσότεροι ξέρουν ότι AB ΔΕΝ έρχονται…
Millenium ammuition για 10 antiship ή 20 surface targets και κόστος περίπου 10 μύρια
Στην τελική πάρτε 3 ελληνικής διαμόρφωσης… και 2 αναβαθμισμένες Lafa

Last edited 8 months ago by Steve
Yanis83

Παρακαλώ κάποιος να μου εξηγήσει πως μια FREMM συμφωνα με τη wiki κόστισε για τη γαλλία μαζί με τα όπλα της 760 εκ. και μια FDI ή MMSC κοστίζει πάνω από δις

Bridger

Αμάν βρε Naval Group, 1 ή 2 έξτρα Α50 και ένα ρημάδι strales καβούρια έχουν; Ή έστω μια υποσχετική για 4άδες VL Mica NG στους Α50. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το κόλλημα τους, δεν τους ζητάει κανείς να ξανασχεδιάσουν το πλοίο από την αρχή.
Αν μπορούμε να έχουμε 32 ή 64 Mica, τότε μπορούμε και χωρίς Ram. Ας μπει και το millennium ή έστω ένα phallanx από τα υπάρχοντα να τελειώνουμε επίτέλους. Θα ήθελα πάντως να ξέρω πόσο ακριβώς θέλουν για την Belharra HN για 4 μονάδες και ναυπήγηση εδώ.

Last edited 8 months ago by Bridger
nigozs

Δεν λέμε τίποτα !
Αναμένουμε τις εξελίξεις…….

EPR

Αν θελουμε η αν μπορούμε να σκεφτούμε λίγο out of the box η λύση υπάρχει και ειναι μπροστά στα μάτια μας .
Θα μπορούσε να εξεταστεί ως ενδιάμεση λύση η βρετανική Type 23 ως έχει με τουλάχιστον 5 μονάδες που αποσύρονται οσονουπω.
Η συμφωνία με τη Lockheed θα ίσχυε όπως και να έχει αλλά χωρίς τις προβληματικές MMSC και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ΜΕΚΟ για αρχή και μόλις γίνουν διαθέσιμες οι Constellation συνέχιση της ναυπηγικής δραστηριότητας με αυτές για ένα σύνολο 4 + 2 μονάδων σε βάθος χρόνου .
με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε στο ίδιο χρηματικό αποτέλεσμα πάνω κάτω αλλά με πλοία αξιόλογα αντί του συνδυασμού MMSC MEKO έχεις Type 23 MEKO και σε λίγο Constellation.
ίσως θα άξιζε να ερευνηθεί

Nestoras

Συγνώμη αλλά το συμβόλαιο για τις Γαλλικές φρεγάτες (τις 5) ήταν 3,8 εκ, δηλαδή μόλις πάνω από 750εκ το πλοίο πως προκύπτει ότι η ίδια έκδοση είναι πάνω από 1 δις για εμάς ΧΩΡΙΣ όπλα?
Κατά τα άλλα αν τελικά ο ανταγωνισμός φέρει καλύτερους όρους για την Ελλάδα, είμαι 100% υπέρ, απλά το πράγμα δεν μπορεί να τραβά για πολύ ακόμα! Ήδη σε άλλο άρθρο αναφέρατε ότι η διαπραγμάτευση για τις Belharra τράβηξε ήδη 2,5 χρόνια! Μακάρι να γίνει το καλύτερο για το ΠΝ και τη χώρα! Προσωπικά είμαι με το Γαλλικό πλοίο για πάρα πολλούς λόγους με κυριώτερο ότι πρόκειται για πλοίο με υποσυστήματα στα οποία δεν θα έχει πρόσβαση ο εχθρός!

Zaxos

Tι να πουμε τωρα
Τα εχουμε ξαναπει
2.7δις δυο μπελχαρα
2δις 4 ΜΕΚΟ Α200
200εκ αναβαθμιση παλιες μεκο στη saab
Ενα υποβρυχιο 214 κ κλεισαμε
Κ περισσευουν κ 100 εκ να τα κανετε οτι θελετε
Απο γλυφιτζουρια μεχρι ναυπηγεια σκαραμαγκα
Κ οταν μαζεψουμε 1.2 δις απο το ταμειο αβερωφ να παρόυμε κ 4 gowind

Alexandros-Lekkas

το πιθανότερο είναι ο ιστός να κατασκευάζεται στη Γαλλία από αλουμίνιο και να έρχεται Ελλάδα), σε ελληνικό ναυπηγείο.
Δεν θελουμε αλουμίνιο πουθενά, λιώνει ακόμα και με την τριβή του αέρα!

Animades

Παρατήρηση :
-το κόστος για την γαλλική FDI έχει προϋπολογιστεί για το Γαλλικό Ναυτικό στα 750 εκ ευρώ
περιλαμβάνοντας και μέρος του κόστους ανάπτυξης.
σε αυτό περιλαμβάνετε σύγχρονη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου , που για λόγους “εθνικής ασφάλειας ” δεν μπορεί να εξαχθεί σε ξένους “πελάτες “όπως οι Έλληνες.
΄πως δικαιολογείται λοιπόν κόστος ενός δισ ανά πλοίο χωρίς FOS και σύστημα ECM.?
καταλαβαίνω ότι τα φορτία όπλων και πυραύλων χρειάζονται νέα χρηματοδότηση,
αλλά το ενα δις συνολικά καπέλο πως δικαιολογείται?(750Χ4 = 3δισ)
το κόστος μερικών ή κάποιον δεκάδων εκατομμυρίων , της δημιουργίας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το κόστος …
Oι πανάκριβες μπελάρες Hellenic μοιάζουν “φθηνές” σε σχέση με τις γυμνές FDI των 4ρων δισ ….
και χωρίς δυνατότητες παραχώρησης ενδιάμεσης λύσης , και ερωτηματικά για την χρηματοδότηση.
Μπρος γκρεμός ( αλουμινότρατες Lcs ) – και πίσω ρέμα ( υποεξοπλισμένες ,και πανάκριβες FDI) δεν ξέρουμε ποιο τεφαρίκι να πρώτο διαλέξουμε, αλλά ‘όταν οι Ιταλοί φέτος πουλούσαν δύο fremm με 1.2 δίς ,και οι αδελαίδες πουλήθηκαν στους χαζούς χιλιανούς σε τιμή scrap (σχεδόν) εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα….

Last edited 8 months ago by Animades
ANDREW

Άμα θέλουν ας βρουν χρηματοδότηση και ας έρθουν με πρόταση για 4 bel hn με 32 camm ή 32 mica ng vl (να τον κάνουν quad pack), ram, strales, ecm. Με γαλλική διαμόρφωση δεν πάμε πουθενά. Εάν δεν μπορούν για belharra ας κοιτάξουν για 22 rafale f4 μαζί με αναβάθμιση των F3r σε f4. Τώρα ήταν η ευκαιρία τους να κάνουν τον mica quad pack και να μας τον προτείνουν και για τη ξηρά. Ένας πύραυλος και για τους 3 κλάδους, αλλαααααα…..

ShadowMan

Οσο και να προτιμώ άλλο πλοίο απο τις MMCS η μπελάρα σε αυτή την έκδοση δεν μας αξίζει (εκτός και αν σκοπεύουμε να πάρουμε πλοία για να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο σαν πλωτό σταθμό ραντάρ και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πράγμα που δεν θα είχε λογική για καμία χώρα).
Κρίμα.
Η αμερικάνικη πρόταση δεν εχει καλά πλοια αλλά ειναι πολύ καλή συνολικά (με βάση τα οσα ξερουμε, μπορει αν παρουσιαστει η απάντηση να γίνει υπέροχη πρόταση με ΑΒ ενδιάμεση λύση και τουμπάνιασμα της φρεγάτας. ας περιμένουμε να δουμε)

Tazos

Οι Γάλλοι θα έπρεπε να απαντήσουν τι θα κάνει μια FDI όταν αντιμετωπίσουν μια επίθεση κορεσμού με 30 ATMACA (σύντομα οι τούρκοι θα έχουν αυτήν την δυνατότητα) ή 30 ΤΒ2 με MAM-L να στοχευουν τον ιστό του μοναδικού ραντάρ;Τι θα πρωτο-αντιμετωπίσουν οι 16 μόλις πύραυλοι; Και μάλιστα το κόστος για τον επιτιθέμενο σε χρήμα θα είναι μικρότερο απο αυτό του αμυνόμενου.Το κόστος ενσωμάτωσης 32 MICA NG θα ήταν μικρό σε σχέση με τα ωφέλη, επέλεξαν να μην το κάνουν και αυτομάτως μετατρέπουν το πλοίο σε μη κατάλληλο για το ΠΝ.
Η αμερικάνικη λύση όσο και αν κάποιο δεν γουστάρουν τα πλοία προσφέρει:
1)Μεγαλύτερο απόθεμα πυράυλων για επιθέσεις κορεσμου
2)Συνολικά 8 παρόμοια πλοία
3)Λύση για τα ναυπηγεία και ναυπήγηση στην Ελλάδα εξασφαλισμένη.
Οι Γάλλοι άργησαν και δυστυχώς χαντακώνουν ένα πολύ καλό πλοίο.

evaggelos

βαλτε ciws ecm κ κλειστε το τουλαχιστον αυτο δεν μενει μεσοπελαγα σαν την ισχυρη πατατα των αμερικανων,κ κατι που ξεχναμε οι αμερικανοι θελουν ολο το χρημα μπροστα λογω fms,οποτε κ στα δυο θες χρημα.Μακαρι να ερθει προταση απο γερμανια μερια

SABRE

το οτι θεωρείτε ότι η μόνη διαφορά των BEL με τις lcs είναι το σοναρ τροπίδας με ξεπερνά. σε μία φράση καταφέρατε να εξισώσετε τις BEL με το πλοίο τις καρδιάς σας. και τότε εμείς οι χαζοί γιατί διαμαρτυρόμαστε για τις αλουμινότρατες με τα χίλια προβλήματα;; αφού είναι ίδιες και πιο φθηνες σωστά;; αναφορικά με την πρόταση καθεαυτή είναι πολύ ακριβή υποεξοπλισμένη και χωρίς FOS. Αυτό όμως με τίποτα δεν σημαίνει ότι δικαίως πάμε στις lcs. ΟΙ Γάλλοι προτείνουν επίσης τις GOWIND 3100 οι οποίες έχουν όλα όσα οι lcs ονειρεύονται: επιτυχημένη σχεδίαση στο σκαρι,κινητήρες χωρίς προβλήματα, καλύτερους πυραύλους (εσείς γράψατε ότι οι aster είναι ανώτεροι από τους sm2) καλύτερο ραντάρ και το ήσσονος σημασίας σοναρ τροπίδας για το οποίο να πούμε ότι είναι η μόνη λύση για τα ενεδρεύοντα υποβρύχια καθώς λειτουργεί συνέχεια και όχι το συρόμενο το οποίο χρησιμοποιείται αφού εντοπισθούν υποβρύχια. δεν είναι δυνατόν σε όλη την περιπολία του πλοίου όλα τα χρόνια να βγάζεις το συρόμενο για να έχεις ανθυποβρυχιακή προστασία.

ZAFMAN

Εαν θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν αστείο παραλληλισμό… μας παρουσιάζουν την ψευδαίσθηση οτι, είτε παίρνουμε παιδάκια Fiat Punto full extra (mmcs) είτε παίρνουμε Audi Q3 (fdi) στην βασικοτατη έκδοση χωρίς κανένα extra.
Βέβαια όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί για full extra Φιατακι και σε ότι χρώμα θέλουμε με το κλειδί στο χέρι και θα μας τα παρουσιασουν με όμορφες κορδελιτσες για ΤΟ εργαλείο που θα πάρουμε…
Ολα αυτά Βέβαια θα φανούν στον.. δρόμο όταν βγουν στην “εθνική” και θα πρέπει να “στηθεί” απέναντι από το FULL FULL EXTRA LAND ROVER

Αναρωτιέμαι εάν φαίνονται ξαφνικά σε κάποιους λίγο καλύτερες οι MMSC από πριν ύστερα από την “προσφορά” των Γάλλων.

George

Το SETIS με ESSM ήδη υπάρχει από ΗΑΕ
Αν η Ελλάδα πάει να καλύψει αεράμυνα περιοχής με xUSN δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο αριθμός των πυραυλων που θα έχουν οι FDI
Σε αυτή την περίπτωση είναι καλυτερες στην ακτίνα εμπλοκής και καλύτερες στο ASW
Απορώ πάντως πως δεν κατεβάζουν και δεύτερη πρόταση με Gowind 3200 στο ΗΑΕ config δηλαδή ESSM & RAM
Μια και θα είναι φθηνότερη λύση από MMSC θα μπορούσαν να δουν και Herakles (FREDA version):κάτι που έχουν κάνει στις Formidable η ακόμη και SeaFire αυξάνοντας έτσι την ποιοτική διαφορά από την αμερικανική πρόταση

Manolis1

Σαν πλοίο γενικών καθηκόντων με ένα RAM και ECM θα ήταν μια χαρά αλλά εξακολουθεί να είναι ακριβό. Αλλά καλύτερα αυτό παρά οι mmsc.

Αφού οι Γάλλοι βλέπουν ότι δεν σηκώνουμε τόσο ακριβά πλοία την δεδομένη στιγμή γιατί δεν κάνουν μια προσφορά για Gowind 3100 HN (ένα 76mm Strales, 2 A50, 8 Exocet block 3c, 1 RAM, σόναρ γάστρας και συρόμενο, ραντάρ NS100 ή 200); Είμαι σίγουρος πως το κόστος της συγκεκριμένης φρεγάτας με αυτήν την διαμόρφωση θα ήταν μικρότερο από ότι μια FDI. Και κάπως έτσι αντί να πάρουμε με 4 δις 4 πλοία θα παίρναμε 6 ή 8 στην καλύτερη περίπτωση.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου νομίζω πως η Μαλαισία (μπορεί και να κάνω λάθος) αγόρασε 6 Gowind 3100 με κόστος 2.8 δις δολάρια (2.4 δις ευρώ). Αν βάλουμε και τις μικρές τροποποιήσεις στην ελληνική έκδοση νομίζω πως 4 δις ευρώ είναι υπέρ αρκετά για 6 πλοία και ίσως φτάσουν για 8.

Αν θέλουμε Belharra θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μέχρι το 2025 όπου τότε θα υπάρχει και η Belharra XL που θα είναι τούμπανο. Μια παραγγελία το 2025 4 Belharra XL και θα τελειώνουμε με τον στόλο επιφάνειας για τα επόμενα 30 χρόνια. Καλά εντάξει, γύρω στο 2035 θα θέλουν αντικατάσταση και οι MEKO αλλά θα υπάρχουν και οι Ευρωκορβέτες που μπορούμε να τους βάλουμε παρόμοια συστήματα με τις Gowind. + 4 τέτοιες το 2030 και είμαστε άρχοντες.

Last edited 8 months ago by Manolis1
christos_choris_a

Τα κύρια μειονεκτήματα του πλοίου είναι η έλλειψη ενεργού αντιπυραυλικής προστασίας και η απουσία ECM. Επιμένω να λέω οτι η παρουσία του RAM είναι απείρως πιό πολύτιμη από τους ASTER-30. Με 16 ASTER το πλοίο είναι “ισορροπημένο” Το SeaFire-500 θα συντονίζει τις αναχαιτίσεις από αεροσκάφη των επερχόμενων απειλών σε συνεργασία με τα Erieye και με τα ραντάρ των P-3B με τα οποία θα συνδέεται σε δίκτυο και θα μοιράζεται και την εικόνα με τα αεροσκάφη αναχαίτησης. Αν “σπάσει ο διάολος το πόδι του” υπάρχουν και 16 ASTER-30. Το ένα δισ. ανά πλοίο είναι απαγορευτικό αν συνεκτιμήσει κανείς τα μειονεκτήματα. Αλήθεια πού είναι αυτές οι μεταχειρισμένες λύσεις ( που με αναβάθμιση αλά Meko θα μπορούσαν να μας πάνε μεχρι το 2028 περίπου ) ;

Inandoutandon

Υπογραφή αμυντικής συνεργασίας ΤΩΡΑ πριν είναι αργά με Γαλλία , αγορά 2 μπελ χελενικ +2 οπτιον για την επιβεβαίωση αυτής με απαράβατο όρο
Λιζινγκ ΑΜΕΣΑ 1 Φρεντα .

Υπογραφή για κορβέτες ΜMC λιζινγκ ΑΜΕΣΑ ένα ΑΒ με χοτ τρανσφερ .

Ποσό κοστίζει η ελευθερία να μας το πουν οι Αρμένιοι που θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους .

Πιο γρήγορα έτσι όπως τα κάναμε δεν γίνεται …

Antonis_Loukas

Οι πληροφορίες σας, θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται, δεν στέκουν. Όπως δεν έστεκε ποτέ και το 1,65 δις η Belharra HN, όταν όλες οι πηγές ανέφεραν κόστος 2,5-2,7 δις με όλα(η κατώτερη τιμή από La Tribune)..

Οι ίδιοι γράφατε για γαλλικές FDI στα 800 εκ η μία με τα πάντα(είχατε γράψει και για κοντά στο 1,5 δις με strales και 1-2 επιπλέον εκτοξευτές A-50, χωρίς scalp και με phalanx).
Αν πάμε στα 4 πλοία, έχουμε μείωση κόστους ανά μονάδα, όπου εξισορροπείται από τη ναυπήγηση των 2 εδώ. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προσφέρουν πλοία διαμόρφωσης FDI στα 4 δις και μάλιστα χωρίς όπλα και FOS. Σε αυτό το ποσό, θα μπορούσαμε να μιλάμε για FDI με όπλα, strales, ECM και RAM. Φυσικά ΜΕ FOS. Δεκτό ότι δεν έχουν FREMM ως ενδιάμεση λύση. Τώρα, για 4 πλοία, δεν έχουν ούτε 2 La Fayette; Σοβαρά τώρα;

Άλλα πράγματα που δεν βγάζουν νόημα είναι τα εξής:

α) Περίμεναν οι Γάλλοι να διαρρεύσει LOR για 4 MMSC + το υπόλοιπο πακέτο, ώστε να ετοιμαστούν; να καταθέσουν προσφορά για 4 πλοία; Δηλαδή, τι στο κόρακα τεχνικό διάλογο έκανε το ΠΝ, ώστε να μη γνωρίζουν καν τον αριθμό πλοίων που θέλει το ΠΝ;

β) Άντε και αποφασίζουν όπως γράφετε, να αντιδράσουν στη κυοφορούμενη LOR και κατεβαίνουν με ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ προσφορά από ότι είχαν για 2 FDI λίγο πριν φάνε άκυρο; Γνωρίζοντας κιόλας, το ‘αμερικανικό’ πακέτο; Είμαστε σοβαροί; Πιο λογικό ήταν, να μη κάνουν καν προσφορά…

γ) Γερμανική προσφορά υπάρχει; Έτσι για το κους-κους ρε αδερφέ!

Δημοσιογράφοι είστε, επικοινωνείστε με NG, TKMS και δεν ξέρω ποια άλλη και φέρτε επίσημες πληροφορίες. Το να διαρρέετε πληροφορίες απλά για να εμφανίσετε την αμερικανική πρόταση(που δεν υπάρχει κάτι στέρεο, γιαυτό και στέλνουμε μια κακογραμμένη LOR χωρίς κατονομαζόμενη ενδιάμεση λύση) ως πιο δυνατή(που ως πακέτο μπορεί και να ισχύει, ειδικά αν είμαστε καλυμμένοι με τα Rio Mare Καλλονής), δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα του ΠΝ, ούτε τη σωστή πληροφόρηση των αναγνωστών σας. Προσωπικά, εδώ και 4 μήνες έχω σταματήσει…

Vk77

Αν είναι έτσι όπως τα γράφει το άρθρο ας τις κρατήσουν. Αμφιβάλλω όμως πολύ ότι είναι έτσι, δλδ οι Γάλλοι αντί να μειώσουν την τιμή την ανέβασαν?
Εγώ χθες διάβασα σε ένα γαλλικό site ότι δίνουν 4 belharra hn με 4,4 δις (2 με 2,8). Να πω την αλήθεια και αυτή η τιμή μου φάνηκε πολύ αμφίβολη,αλλά αν ισχύει θα ήταν πολύ δελεαστική. Σε περίπτωση που ισχύει εγώ θα πρότεινα ffgx από 2030 με ενδιάμεση λύση ΑΒ (χλωμό) η tico και 4 belharra hn για το 2ο μισό της δεκαετίας.

stuart

Μακαρι να υπαρξουν προτασεις και διαπραγματευσεις για belharra και type 31. Το χρηματοδοτικο, που μεχρι τωρα εβαζαν μπροστα πολλοι για να πεισουν οτι η προταση για mmsc ειναι μονοδρομος και δεν εχουμε περιθωρια για προτιμησεις, δεν αποτελει πλεον αλλοθι μετα τα θριαμβευτικα δημοσιευματα για ατοκο δανεισμο της χωρας. Η ενδιαμεση λυση σε καθε περιπτωση ειναι οι type23. Fingers crossed..

THAN

Δυστυχώς ,με αυτή την πρόταση των Γάλλων ταιριάζει γάντι η φράση
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός..
Στη προκειμένη περίπτωση η φρεγάτα ειναι γυμνή….

Last edited 8 months ago by THAN
Soap

Προς Πτηση: Εχει μεινει καθολου Jack?

Ameinias

Ωραία, πάμε να το φτιάξουμε σωστά τώρα; Θα πάρουμε και 4 Gowind 3100… Οπότε το πρόγραμμα θα πάει στα 5,5 δις και 0,5 δις οι ΜΕΚΟ… Στην Ελλάδα οι G/ΜΕΚΟ, στην Γαλλία οι Bell… Στην τιμή που ζητάν όμως οπωσδήποτε CIWS, ECM ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ CAMM ER σε 4αδες στον Sylver… Ενδιάμεση λύση, κρατήστε τις Λα Φαγιετ, φέρτε τα Mirage 2000-5F…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Κροατία: Συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους για τα Rafale

Η Κροατία ελπίζει να έχει υπογράψει το συμβόλαιο απόκτησης των 12 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Κροάτης υπουργός...