31 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Όταν οι Ισπανοί πριν 25 χρόνια επέλεξαν τα “σαπάκια”από τις ΗΠΑ για το Ναυτικό τους, και μέχρι σήμερα βγάζουν “λεφτά με ουρά”

- Advertisement -

 

Πριν λίγες μέρες, μια πολύ σημαντική είδηση πέρασε στα “κλεφτά”. Αν και αφορούσε το Ναυτικό, και δη το Πολεμικό Ναυτικό, εντούτοις μάλλον δεν έτυχε της απαιτούμενης προσοχής. Τι μας έλεγε αυτή η είδηση; Πως η ισπανική εταιρεία Navantia έχει επιλεγεί σε διαγωνισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επισκευή και συντήρηση των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, καθώς και άλλων πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού, που αναπτύσσονται στη Ρότα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Defensa», το νέο συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2028 και μέγιστη αξία € 822,4 εκατομμύρια (ναι, ευρώ). Παράλληλα, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας ανά έτος.

«Χρυσό» συμβόλαιο κερδίζει ισπανική εταιρεία για την υποστήριξη του Αμερικανικού Ναυτικού

Για μισό λεπτό. Και τι σημαίνει αυτό; Πως οι ΗΠΑ, αντί να έρθουν να επενδύσουν στην πτωχή πλην τίμια Ελλάδα, επέλεξαν τους… Ισπανούς (οκ, ευτυχώς, κι αυτοί πτωχοί είναι και τίμιοι). Μα καλά, τι περισσότερο έχουν οι Ισπανοί από εμάς; Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να πούμε πως έχουν κάτι που λείπει τελείως από αρκετούς από εμάς, και είναι το “μυαλό”. Τι λέμε τώρα; Ας κάνουμε μερικά μαθήματα ιστορίας… Γιατί είναι 20 χρόνων ιστορία, γιατί οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ισπανία, και δεν την επέλεξαν στην “τύχη”.

Τα ευρωπαϊκά ναυτικά τη δεκαετία του ’80 είχαν βασιστεί κατά κύριο λόγο στους αμερικανικούς πυραύλους SM-1 για την αντιαεροπορική τους άμυνα. Οι Βρετανοί, πάντα “μοναχικοί” στις επιλογές, είχαν προτιμήσει τους εγχώριους Sea Dart, ενώ όλοι, ακόμη και οι Γάλλοι αγόραζαν “αμερικάνικα”. Πολλά ναυτικά, όπως και το δικό μας, έμειναν απλά στους Sea Sparrow. Οι προϋπολογισμοί όμως μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου είχαν περιοριστεί, και οι συνεργασίες ήταν, και παραμένουν, απολύτως απαραίτητες. Η λύση για τους Ευρωπαίους, όχι όλους, για πλοία AAW, ήταν ο ASTER 15 (&30), άλλοι προτίμησαν τις εξελίξεις του SM-2, ενώ κάποιοι άλλοι, κι εμείς, προτίμησαν τον ESSM. Θα πει κάποιος, τι μας λέτε τώρα, άλλα ο ESSM, άλλο ο SM-2, άλλο ο ASTER. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει. Τι ήθελαν τα ναυτικά, να έχουν αντιαεροπορική άμυνα. Πάνω κάτω, ζύγισαν τις ανάγκες τους, και βρήκαν τις λύσεις. Με διαφορετικούς πυραύλους.

Αποσύρονται πρόωρα τα αγγλικά Αντιτορπιλικά Αεράμυνας Type 45 – κρίμα που είναι “Σαπάκια” και δεν θα μας κάνουν τότε….

Στην Ελλάδα έχουμε την -κακή- συνήθεια να μετράμε χαρακτηριστικά σαν να παίζουμε ακόμη με κάρτες Υπέρ-Ατού. 120 χιλιόμετρα ο ASTER 30, 167 ο SM-2, 30 o ESSM, 20 o RAM. Άρα, κερδίζει αυτός με τα 167. Λάθος. Υπάρχουν πολλές παράμετροι, που κανείς δεν λαμβάνει υπόψη. Αν για παράδειγμα, πούμε εδώ στην ΠΤΗΣΗ, πως ένα πλοίο αεράμυνας περιοχής, αξίζει για το ραντάρ του κι όχι για τους πυραύλους του, μπορεί να έρθουν να μας κρεμάσουν στα γραφεία του περιοδικού. Μα καλά, μπορεί να κάνει κάποιος αεράμυνα περιοχής μόνο με ραντάρ και ένα CMS, κι όχι με ASTER 30 ή SM-2; Έκπληξη, μπορεί να κάνει και με ESSM! Πάμε πάλι πίσω στο 1996.

Τότε λοιπόν, η Ισπανία έπρεπε να κατασκευάσει πλοία αεράμυνας περιοχής, για να αντικαταστήσει τις φρεγάτες Santa Maria, που είχαν επιφορτιστεί αυτό τον ρόλο με τον ανεπαρκή από τότε, SM-1. Τι πιο απλό, να πάει μαζί με τους Βρετανούς, Ιταλούς και Γάλλους, και να μπει στο πρόγραμμα Horizon; Δεν είναι καλές οι Horizon, οι Type 45; Εκ του αποτελέσματος, κι αφού περίμεναν καμιά 10+ χρόνια, οι Βρετανοί έχουν καλές φρεγάτες που πιθανότατα δουλεύουν κιόλας. Γιατί δεν πήγαν με τους Ολλανδούς και Γερμανούς, να φτιάξουν μερικές LCF; Θα σας απαντήσουμε αμέσως. Διότι, όλοι αυτοί είχαν επιλέξει ευρωπαϊκά ραντάρ, κυρίως της Thales. Εξαιρετικά, φοβερά, πανίσχυρα, αλλά αδοκίμαστα. Και με πολλούς “εταίρους”. Έτσι, έκαναν το αδιανόητο. Πήγαν στις ΗΠΑ, και αγόρασαν “πακέτο” το AEGIS με το SPY-1F. Ναι, το ραντάρ του USN, που σαν SPY-1A/B είχε μπει στα Ticonderoga, και σαν SPY-1D έμπαινε στα Arleigh Burke. Φυσικά, με ένα Combat Management System που τότε είχε τόση σχέση με τα ευρωπαϊκά CMS, όσο η Amiga 500 με τον Amstrad 64.

«Να πάρουμε τις σούπερ FFGX, όχι τα “άχρηστα σαπάκια” MMSC που δεν έχουν σόναρ τροπίδας… ώπα, για μισό λεπτό!»

Έτσι, οι Ισπανοί, προσπέρασαν τις ευρωπαϊκές λύσεις, και πήγαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την “κακιά” Lockheed Martin, ήταν η φρεγάτα F100, ή όπως την ξέρουμε εμείς, Álvaro de Bazán. Τι συνέβη με αυτή την “παράλογη” απόφαση των Ισπανών, να κινηθούν προς τα SPY-1F (ελαφριά έκδοση του SPY-1D); Θα σας πούμε μερικές από τις ισπανικές “αποτυχίες”…

Πρώτη, πούλησαν 5 φρεγάτες Fridtjof Nansen στους Νορβηγούς (1-0). Δεύτερη, πούλησαν άλλες 3 Hobart στους Αυστραλούς (2-0). Και όλοι αυτοί, μαζί με το USN, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες, έχουν ένα σύστημα CMS/Radar που το βρίσκουμε σε πάνω από 100 πλοία στον πλανήτη (XX-0). Πόσες LCF, F124, Horizon, Type 45 πουλήθηκαν εκτός των ναυτικών των χωρών που κατασκευάσαν τα πλοία; 

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

Με την ευκαιρία ας δούμε λιγάκι την Fridtjof Nansen. Ένα πλοίο “ευλογημένο” με το κορυφαίο ραντάρ SPY-1F, με AEGIS, μόνο με ESSM; Μα καλά, τι να κάνουν το SPY-1F/AEGIS, μόνο για τους ESSM. Θα ανοίξουμε εδώ μια μικρή παρένθεση, για να εξηγήσουμε λίγο το πως ένα πολεμικό πλοίο, δεν θα πολεμήσει μόνο του. Δεν προβλέπεται να πολεμήσει μόνο του σε έναν πόλεμο. Δεν θα πάει μια φρεγάτα απέναντι από τα τουρκικά παράλια να ρίχνει με το πυροβόλο. Αν το κάνει, θα το κάνει μαζί με την Πολεμική Αεροπορία, με Rafale, F-16, Patriot ή δεν ξέρουμε εμείς τι άλλο.

AEGEAN SEA –24 Sep 18, The ships of Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2) TU.02 concluded NAIAS 2018 on 21 September, Friday. NAIAS is a biennial multinational naval exercise, organized by the Hellenic Navy, executed in Aegean Sea. Participating units have the opportunity to train in multi-threat warfare events, including anti-asymmetric warfare, maritime interdiction and counter-terrorist events. For connection with the real world, the scenario of NAIAS 18 exercise reflects the contemporary challenges threatening the maritime security. Within the exercise the increasing complexity of exercises tied in with a gradually emerging “road to crisis”, culminating in a tactical phase towards the end.
“The training objectives as well as the number of ships, boats, submarines and aircraft from the Hellenic Navy and Air Force, coincided greatly with SNMG2’s Force Integration Period” said commander of SNMG2, Commodore Boudewijn Boots
SNMG2 TU.02 currently consists of the flagship HNLMS De Ruyter (Netherlands), ESPS Cristobal Colon, HMCS Ville De Quebec, HS Elli. While HNLMS De Ruyter (Netherlands) and ESPS Cristobal Colon participating the exercise remaining of the force continued routine patrol in the East Mediterranean. SNMG2 is one of the four groups comprising the core of the maritime component of the Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) to the NATO Response Forces (NRF), providing timely maritime support to NATO operations in a contingency

Έτσι και οι Νορβηγοί, ήθελαν σαν Αεράμυνα Περιοχής ένα ισχυρό πλοίο, μεγάλου εκτοπίσματος που θα σηκώνει ένα ραντάρ σαν το SPY-1F, με AEGIS, που θα μπορεί να γίνει ο διοικητής των αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτό ίσως δεν γίνεται αντιληπτό, αλλά θα επανέλθουμε στο θέμα άμεσα. Προσοχή, δεν έχει να κάνει με τις ελληνικές φρεγάτες, εκεί η απαίτηση είναι η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Απλά θέλουμε να ξηλώνουμε σιγά σιγά τον μύθο των “απαιτήσεων για πλοία αεράμυνας περιοχής” όπως τα φαντάζονται κάποιοι. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αεράμυνα περιοχής κάτω από τους 6.000 τόνους, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, είναι περισσότερο δυνατότητες εκτόξευσης SM-2/ASTER 30 κι όχι AAW πλοίο.

Ας επιστρέψουμε στους “ανόητους” Ισπανούς. Μαζί με τα SPY-1F/AEGIS, πήραν μαζί και αυτό που λέμε και ξαναλέμε, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ισπανικές εταιρείες έμαθαν το SPY-1F, κατασκευάζουν πλακέτες, τοποθέτησαν τα ραντάρ στα πλοία, έμαθαν τις ιδιαιτερότητες του προηγμένου συστήματος. Οι πιο καλοί γνώστες, θα δουν πως οι F100 έχουν 100% αμερικανικά υποσυστήματα, από κινητήρες ως γεννήτριες, από πυροσβεστήρες ως πολυβόλα. Φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα “κολλήσουν” στους SM-2/ESSM που κάνουν τις F100 ένα μικρό Arleigh Burke. Ας δούμε όμως όλο το πλοίο, αξίζει λίγο, και μετά ας συγκρίνουμε με τα ΑΒ.

A11FD688-07BD-4947-9B68-ED4FC1F4FA64.jpeg

Όταν λοιπόν οι Αμερικανοί, έκαναν τη Ρότα βάση για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, όλα ήταν έτοιμα, απόλυτα “σεταρισμένα” για τους Ισπανούς. Τι εννοούμε; Όταν η ισπανική αμυντική βιομηχανία συντηρεί, γιατί έχει κατασκευάσει, το συνδυασμό AEGIS/SPY-1F, τότε η συντήρηση, βαριά συντήρηση, αντιτορπιλικών Arleigh Burke είναι “ευκολάκι”. Γιατί να τρέχουν οι Αμερικανοί στις ΗΠΑ, όταν έχουν τα πάντα στη Ρότα; και μάλιστα με τιμές Ισπανίας, κι όχι ΗΠΑ! Έτσι λοιπόν, το πιο απλό πράγμα, έδωσαν 830 εκ. για να συντηρούν εκεί τα Arleigh Burke. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, ούτε η τελευταία.

Τι θέλουμε να πούμε. Πιάσαμε ένα μικρό μόνο κομματάκι του γιγαντιαίου παζλ που λέγεται επιλογή φρεγατών. Μερικοί θεωρούν πως επειδή θα κολλήσουμε λαμαρίνες, θα επιβιώσουν κάποια κρατικοδίαιτα ναυπηγεία. Δεν είναι αυτό. Η πρόταση των ΗΠΑ έχει άμεση διασύνδεση με τις LCS των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είτε το θέλουμε είτε όχι. Έχει σχέση με τις FFGX, είτε το θέλουμε είτε όχι. Μιλάμε για 50 περίπου πλοία (χωρίς να υπολογίσουμε option της ΣΑ για συν 4, και εξαγωγές της FFGX), που θα κινούνται σε όλο τον πλανήτη. Αν έχουμε συμμετοχή στην κατασκευή τους, στην αναπτυξή τους (ισχύει και για MMSC άλλα και Constellation Class), τότε η ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας έχει ελπίδες να μιμηθεί την κρατική Navantia (το ισπανικό αντίστοιχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά). Κι αυτό είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της αμερικανικής πρότασης.

Και το τελευταίο αντιτορπιλικό κλάσης Hobart ολοκληρώνει θαλάσσιες δοκιμές

Κλείνοντας, όταν κάποιοι ισχυρίζονται πως “η επιλογή θα είναι πολιτική”, νομίζουν πως οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ελλάδα να αγοράσει πλοία. Θα σηκώσει ο Μπάιντεν το τηλέφωνο, και θα πάρει τον Μητσοτάκη για να του πει “άκου, πάρε MMSC γιατί αλλιώς θα δώσω F-35 και F-22 και B-21 και Β-52 στους Τούρκους“. Ας αφήσουμε λίγο την καραμέλα της “πίεσης”, και ας δούμε πέρα από τη μύτη μας, και τις βλακείες για την περίφημη συμφωνία “αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής”. Όλα είναι απλά. Τι θα επιστρέψουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία; Στην Ελληνική Οικονομία; Η Ισπανία, τις 5 φρεγάτες τις έχει βγάλει 10 φορές από τα κέρδη. Εμείς;

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

219 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
219 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zap

Στην Ελλάδα έχουμε την -κακή- συνήθεια να μετράμε χαρακτηριστικά σαν να παίζουμε ακόμη με κάρτες Υπέρ-Ατού.
1-Πτηση βλεπω ‘δανειζεσαι’ τις ατακες μου!! Με τιματε.
2- The main premise of the article is flawed. Θα μπορουσαμε να ειχαμε κανει ακριβως το ιδιο με τους ισπανους και παλι να κερδισουν εκεινοι το συμβολαιο. Δεν ηταν η επιλογη τους που κανει την διαφορα, ειναι η κουλτουρα της Ελλαδας. Απλα πραγματα.

JohnnyB

ΠΤΗΣΗ νομίζω ξεπέρασες τα όρια της καφενειακής συζήτησης περι αλλουμινότρατας και οδηγείς στην άγνωστη ορολογία ενός “Business Plan”, τον μέσο Ελληναρά που ονειρεύεται ακόμα ένα νέο ΑΒΕΡΩΦ και το αποκαλεί μέχρι και σήμερα ΘΩΡΗΚΤΟ.

Δεν ξέρω αν είμαστε ακόμα έτοιμοι για τέτοιο βήμα εξέλιξης σαν ράτσα…
(με κάθε αστεία διάθεση)

evaggelos

κ θα παρουμε ενα ακαταληλο πλοιο για να κανουμε το συνεργειο των αμερικανων? δεν εχω προβλημα με το συνεργειο αλλα αν θελουν ας προτεινουν αλλο πλοιο κ οχι των ιασωνα των 10 κομβων

CKfurious

Καλά τώρα άμα έρθουν έξω από τα γραφεία σας με βαρέλια πίσσας και φτερά και πούπουλα μην αναρωτηθείτε γιατί!!!!

Τελείως άστοχος ο τίτλος του άρθρου!!

Συγκρίνετε τις F100 με μια προβληματική σχεδίαση όπως οι LCS?

Συγκρίνετε τα Ισπανικά Ναυπηγεία με τα σμπαράλια παραθαλάσσια οικόπεδα ονόματι Σκαραμαγκάς???

Οι Ισπανοί είχαν τη βιομηχανική βάση από πίσω να εκμεταλλευτούν το AEGIS/SPY

Εμείς ΔΕΝ το έχουμε!

Εξάλλου εφόσον ΔΕΝ έχει φύγει το LoR για MMSC προφανώς ΔΕΝ ΞΈΡΟΥΜΕ ΤΙ και ΕAΝ Προτείνουν κάτι οι Αμερικανοι περί MMSC/FFGX/AB/TICOs

Το πρόσφατο φιάσκο στη πώληση του Σκαραμαγκά όπου η ONEX κατέβηκε με offer 1 mil $ μάλλον επιβεβαιώνει αυτό που είχε κυκλοφορισεi από πριν πως οι Αμερικανοι επενδυτες του DFC ΔΕΝ ενδιαφέρονται πλέον για το ναυπηγείο διότι το business plan  μάλλον δεν βγαίνει

Επίσης δεν βγαίνει η παραχώρηση  AB και τα TICOs μάλλον είναι πολύ ακριβά για τη κατάσταση μας 

Το FFGx πάει πολύ αργά και einai πολύ ακριβo οποτε ουσιαστικά ΔΕΝ υπάρχει πρόταση από την Αμερικανικη πλευρά!!

Αυτό πρέπει να το χωνέψουν αρκετοί και να προχωρήσουμε επιτέλους με ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΈΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΈΣ λύσεις

Και μην ακούσω περί LAFAYETTE διότι έτοιμο το έχω το βαρέλι με τα πούπουλα!!

Alexandros-Lekkas

Καλά όλα αυτά, μαζί σας, αλλά οι mmcs με τους 10 κόμβους οικονομική ταχύτητα μας κάνουν;

Aetios

Ο αρθρογράφος φαίνεται έχει κοντή μνήμη. Την επιλογή ουσιαστικά ΔΕΝ την έκαναν οι Ισπανοί (οι οποίοι είχαν την κακιά συνήθεια να στηρίζουν τις δικές τους ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ και να μην περιμένουν από άλλους “για το καλό τους”)αλλά η Locheed για εξοικονόμηση κόστους. Σε αυτή την εξοικονόμηση κόστους περιλαμβάνεται η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ σχεδίαση πλοίων από την Navartia στην Ευρώπη αν έχουν το AEGIS. Τα αποτελέσματα τα είδαμε πόσο αποτελεσματική ήταν η Navartia. Τα Hobart είχαν δέκα χρόνια καθυστέρηση στην παράδοση του 1ου, οι Νορβηγικές φρεγάτες είχαν ατελή σχεδίαση στην στεγανοποίηση σε περίπτωση πλήγματος! Η Locheed ειναι στα ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ δικαστήρια για παράνομη εμπορική πρακτική που όπως λέει και το άρθρο ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τα αμερικάνικα πλοία σε συντήρηση εκτός ΗΠΑ και η εταιρεία καλείται να πληρώσει στο αμερικανικό ΔΗΜΟΣΙΟ 2 δις Δολλαριακια…. 2 Σημεία λοιπόν προς τον αθρογραφο. Δεν υπήρχαν και στην Ισπανία εθελόδουλοι να λένε “γιατί να πάμε σε δικιά μας σχεδίαση και όχι σε μια έτοιμη”? 2ον Η επιμονή της Ισπανίας για δική της “λαμαρινο δουλειά” της απέφερε κέρδη όπως λέει το άρθρο σας ή όχι? Άρα γιατί και η Ελλαδα να μην επιλέξει το αμερικάνικο πακέτο ραντάρ (όχι AEGIS) και ΣΠΜ σε ελληνική σχεδίαση στα ΠΡΟΤΥΠΑ των Ισπανών? Ποιο έξυπνοι ειναι οι Ισπανοί ή απλά δεν έχουν την εθελοδουλία την ελληνική?

Nasos

Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα νοοτροπίας. Φτιάξαμε τα καλύτερα υποβρύχια (συμβατικά) στον κόσμο και την συνέχεια την ξέρετε, φτιάξαμε φρεγάτες, την συνέχεια την ξέρετε, φτιάχνουμε ΑΚΟΜΑ τις Ρουσέν. Κανένας υπεύθυνος για να λογοδοτήσει ???

Tjololo

Υπήρχε ποτέ περίπτωση να είναι σοβαρή υποψήφια η MMSC αν δεν προσδοκούσε το ΠΝ…..Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση???….ούτε για πλάκα….

Αν μας έδιναν σήμα ότι αποδεσμεύουν ΑΒ….ήδη θα είχε σταλει η LOR…..

Η Ολλανδική πρόταση είναι εξαιρετική….η Γαλλικη ακόμα καλύτερη…..θα επιλέξουμε και πάλι Ευρωπαικά.

Με συγχωρείτε κιόλας. Τι σχέση έχει το σύστημα Αegis και τα πλοία που το φέρουν με το LCS/MMSC; Καμία. Ότι θα μπορούσαμε να βρούμε ένα πλοίο για το ΠΝ και σταδιακά να παράγεται και εδώ, δεν θα διαφωνήσει κανείς. Υπάρχει και είναι το FFG62.

Factor

Το ψήσιμο συνεχίζεται για άλλη μια βραδιά.

Καλό το νέο επιχείρημα υπέρ της Αμερικάνικης πρότασης (που ακόμα δεν την έχουμε δει πλήρως βεβαίως). Να περιμένουμε δηλαδή στο μέλλον να κατασκευάζουμε MMSC για άλλες χώρες; Η για να τραβήξουμε και άλλο το επιχείρημα, θα επισκευάζουμε εμείς τις LCS που μπορεί να βρεθούν στη Μεσόγειο; Εδώ σταμάτησε το πρόγραμμα μέχρι να αλλάξουν το σύστημα πρόωσης. Η μήπως αν μπούμε στο πρόγραμμα FFGx θα αναλάβουμε εμείς τις επισκευές; Μα είναι δυνατόν να έρθουν σε εμάς όταν το σχέδιο είναι Ιταλικό; H ίδια εταιρεία είναι που τα φτιάχνει και στις ΗΠΑ και θα αφήσει να πάρει έργο άλλη χώρα;

Ακριβώς το ίδιο επιχείρημα όμως ισχύει και ενάντια στην Αμερικάνικη λύση. Η Ελλάδα προσχώρησε ήδη στο σχήμα των PESCO μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα αναλάβει η χώρα μας και μέρος του κατασκευαστικού έργου είτε σε ολόκληρα πλοία είτε σε μέρη αυτών. Οπότε από τη στιγμή που επιλέξαμε ήδη να συνταχθούμε με τις Ευρωπαϊκές χώρες στα του Ναυτικού θα το παίξουμε “δίπορτο”; Δεν είναι πιο λογικό οι φρεγάτες που θα έχουμε να έχουν κοινά με το μέλλον μας που λέγεται EPC και θα αντικαταστήσει τις S που είναι ο κυρίως στόλος μας για την ώρα;

Ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου ξεχνά πως η επιτυχία της Ισπανίας έχει να κάνει όχι απαραίτητα με την επιλογή της για της F100 του SPY-1F αλλά με τα αξιόπιστα ναυπηγεία που υπάρχουν στην Ισπανία, που φτιάχνανε δικές τους σχεδιάσεις από παλιά, κάνανε εξαγωγές από παλιά, υπήρχε καταρτισμένο προσωπικό στα ναυπηγεία και υπήρχαν και εταιρείες που εφοδιάζαν τα ναυπηγεία αυτά. Μπορούμε να το πούμε εμείς αυτό για τα δικά μας ναυπηγεία; Τι εξάγουμε σε πολεμικό ναυτικό; Ακόμα και περιπολικά του λιμενικού από την Ιταλία τα παίρνουμε

Προσωπικά θα ήθελα να μάθω για την ισπανική πρόταση που έγινε για φρεγάτες αντί για αίολα επιχειρήματα υπέρ των MMSC.

Captain_Kal

“όσο η Amiga 500 με τον Amstrad 64”

Δάκρυα και ρίγη συγκίνησης!!! Η Μεγάλη Κυρία ήταν κόλλημα, όχι αστεία!!

ANDREW

Η Ισπανία ποιον έχει να πολεμήσει; Γιατί εμείς θα πολεμήσουμε.
Να το πω διαφορετικά. Προτιμώ να έχω 32 aster 30 παρά να έχω 32 essm. Προτιμώ να έχω καλύτερη ταχύτητα οικονομικής πλεύσης και μεγαλύτερη αυτονομία, παρά αυτονομία 5.000 νμ με 10 κόμβους και 2500 νμ με 14 κόμβους. Δεν ενθουσίασαν σε τίποτα οι Αμερικάνοι.
Εάν θέλουν να γίνουμε hub και να συντηρούμε κιόλας μέρος του στόλους τους και της ΣΑ ας ερχόντουσαν με πρόταση για ΑΒ. Που θα τα βρούμε τα λεφτά για νεόδμητα ΑΒ; Από την υπογραφή νέας mdca. Μέχρι τώρα δεν μας είπατε τη ειπώθηκε στο meeting. Εγώ από αυτά που διαβάζω στο twitter τουλάχιστον και στο army voice, το μόνο που είπαν είναι ότι όλα τα έχουν υπό έλεγχο και όλα θα λυθούν, χωρίς να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα. Μου φάνηκε ακριβώς το ίδια με όσα διάβασα στο περιοδικό που αγόρασα χθες. Αόριστες απαντήσεις. Απλά η lockheed συζητά με το ναυτικό και θα σταθεί τα περισσότερα από αυτά που μας απασχολούν. Με άλλα λόγια επειδή εμείς θα πάμε για πόλεμο και ίσως πάμε μόνοι μας για πόλεμο στην αρχή τουλάχιστον, θέλουμε πλοία της προκοπής. Η lockheed απέτυχε να βγάλει ένα καλό σχέδιο. Καλές λύσεις για εμάς είναι belharra, sigma, alfa 4000, όχι όμως mmsc. Το να πάρουμε πλοία τα οποία θα είναι χειρότερα από τις αναβαθμισμένες μεκο είναι τραγικό.
Επίσης, μπορούμε να πάρουμε 4 belharra και 6 gowind 2500 και εμείς θα μπορούμε να αναλάβουμε την συντήρηση των άλλων gowind άμα θέλουμε ή να πάρουμε sigma 11515 και sigma 11014 κλπ. Απ’ την στιγμή που δεν προσφέρονται σοβαρές ενδιάμεσες λύσεις, η λογική λέει να ναυπηγηθούν gowind ή μικρότερες sigma από την 11515, ώστε μέσα σε 1,5 χρόνο να έχουμε ήδη την πρώτη με 64 camm/essm και παίρνουμε και δωρεάν τις ενδιάμεσες λύσεις που θα μας δώσουν, και τους βαζουμε μόνο ciws και τις βγάζουμε.

Ένα λοιπόν σενάριο είναι 2 belharra hn και 2 fdi με ciws ram και 6 gowind 2500/3100.
Κρατάς τη τιμή όσο πιο χαμηλά μπορείς και αναβαθμίζεις μελλοντικά τις 2 fdi με άλλους 2 sylver και ζητάς πιστοποίηση camm ή essm και στις bel.
Εάν δεν θέλεις naval group, πολύ καλά, λε πουλέ.
Ελάτε εδώ Ολλανδοί και φινιτο και άσε τους Γάλλους να πουλάνε μόνο gowind.

Steve

Καλά πρεπει να ειναι και πολυ “βλάκες” εκει στο ΠΝ που δεν ειπαν ναι απευθείας ναι στην προταση της LM και σε λιγο να βγαζουμε λεφτά.. Αφου η ΠΤΗΣΗ το λεει ξεκάθαρα… δεν υπαρχει καλυτερη επιλογή…

massey-ferguson-65

Ναι ,όμως εδώ σιγκρινεται πορτοκάλια με μήλα……
Σιγκρινεται τώρα ΑΒ και F100 με LCS και MMCS…..
Τα μεν αντιτορπιλικά τα δε κορβετοφρεγατες-περιπολικα ανοιχτής θαλάσσης!!!!!!!!
Είδατε να είμαστε αρνητικοί σε πρωταση ΑΒ ,f100,f110……!!!!!!
OXI!!!!!!!
Να μας προσφέρουν και σε εμάς f100 ή f110 και όχι mmcs!!!!!

Manolis1

Εμείς δεν είμαστε Ισπανία. Οι μμσψ δεν είναι F-100. Αυτά!

ΥΓ: Ωραία τώρα, ας δούμε ποια ευρωπαϊκή φρεγάτα θα αγοράσουμε μαζί με το βιομηχανικό έργο που ΟΛΟΙ θα δώσουν αν πιέσουμε.

dimitrov

Βάρυνε το πράγμα …. αλλά για την Σούδα δεν ζητάμε 3δις το χρόνο; Ο Νέδος νομίζω το έγραψε. Άρα δεν είναι λογικό να αγοράσουμε κι αμερικάνικα; Πέρα δλδ απ’ όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

 1. Δεν έχουν σχέση σαν πλοία τα ισπανικά με τις δικές μας MMSC. Καμία.
 2. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα Αμερικανικά πλοία. Εξαιρετική επιλογή θα ήσαν οι FFG. Το πρόβλημα υφίσταται σε συγκεγκριμένες πτυχές των συγκεγκριμένων πλοίων ( MMSC ).
 3. Τα πολεμικά μέσα ξεπληρώνουν την επένδυση τους στο πεδίο της μάχης και σε αυτό θα μετρήσουν τα χαρακτηριστικά τους.
 4. Βεβαίως, θετικό είναι να πάρουμε βιομηχανικό έργο. Είμαι σίγουρος πως όλες οι προτάσεις θα έχουν σχετικό παράρτημα.
 5. Τα χρήματα μας είναι μετρημένα και οι ανάγκες μας τεράστιες. Επαναλαμβάνω πως 3.9 δις για πλοία με τα χαρακτηριστικά των Αραβικών πλοίων είναι εξαιρετικά κακή διαχείριση πόρων ( MMSC ). Υπάρχουν πλοία με πολύ χαμηλότερη τιμή που μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά.
 6. Το Π.Ν. χρειάζεται 10 νέες φρεγάτες, 6 νέα υποβρύχια και 10 πυραυλακάτους. Σαν πολύ large δεν είμεθα ( ! ) για τέσσερα πλοία με 8 κελιά , rotator, 8 harpoon και με απίστευτα χαμηλή οικονομική ταχύτητα ?
 7. Βεβαίως και θα είναι και πολιτική η απόφαση. Και με τις Μπελαρά μια χαρά πολιτική ήταν η απόφαση και μια χαρά πανάκριβα για τις δυνατότητες τους ήσαν ( και είναι ; ) τα πλοία.

Με εκτίμηση,

mv89

Συγγνώμη, το γράφημα της LM για την MMSC Hellenic Navy σε σχέση με την βασική διαμόρφωση είναι καινούργιο; Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδει τέτοιο, παρά μόνο σε σχέση με το LCS configuration.
Πρόχειρα πρόχειρα βλέπω 1 (!!!) VLS Mk41 (είναι που η πρότασή τους σε εμάς θα είχε τουλάχιστον 2..), και Captas 2 πίσω, αντί του 4 που λέγαμε.
Βλέπω αυξανόμενη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες για τους Παράκτιους Μίμηδες και αν πω ότι μου αρέσει θα πω ψέμματα…

Polaris

Ειναι εντελως αστοχη η συγκριση F100 και MMSC. Μακαρι και εμεις να ειχαμε αντιστοιχο σχεδιο.(
Η F100 ειναι ουσιαστικα μια μικρη εκδοση των ΑΒ, δηλαδη ενος απο τα πιο πετυχημενα πλοια των ΗΠΑ. Φερει ρανταρ SPY και κατσκευζεται απο την Navantia που ειναι μια τεταστια εταιρια. Ουσιαστικα οι Ισπανοι πηραν ενα παρα πολυ καλο πλοιο και το εφεραν στα μετρα τους.
Οι MMSC απο την αλλη ειναι παραγωγο των Freedom ενος απο τα πιο αποτυχημενα πλοια στην ιστορια των ΗΠΑ. Σχεδιαστηκε για αγωνα σε παρακτιες περιοχες και δεν εχει καμμια σχεση με φρεγατα οποιουδηπουτε ρολου. Παρασκευαζεται εδω και 14 χρονια και ακομα δεν εχουν βρεθει λυσεις στα προβληματα τους. Δεν κατεβηκε καν στον νεο διαγωνισμο φρεγατας των ΗΠΑ γιατι κριθηκε ασυμφορο οικονομικα να γινουν οι απαραιτητες εργασιες! Οι μονες χωρες που εχου MMSC ειναι η εξης μια: ΣΑ. Κανεις δεν ξερει αν θα ειναι ιδιες οι φρεγατες με τις δικες μας ή τι στο καλο οπλισμο θα εχουν. Δηλαδη θα υπαρχουν Freedom, MMSC και αυτο που θα εχει η Ελλαδα.
Ευχομαι και παρακαλαω να μεινουμε μακρια οχι απο τις ΗΠΑ, αλλα απο τις Freedom/ MMSC ή οπως αλλιως τις πουνε.

Antonis_Loukas

Ωραία όλα αυτά, αλλά υπάρχει κανένα σχόλιο σχετικά με την εικόνα της MMSC που έχετε δημοσιεύσει στο άρθρο σας; Αν δεν ξέρετε γιατί μιλάω, θα σας πω… Το CAPTAS-2. Ναι, -2 όχι -4 όπως έχουν όλα τα πλοία αυτού του εκτοπίσματος. Εμ κουτσαβάκι λόγο απουσίας σόναρ τρόπιδας, τώρα μας προέκυψαν και ‘εκπτώσεις’ στο συρόμενο; Σύμφωνα με το site της Thales, το ένα έχει μέγιστη εμβέλεια 60 km και το άλλο(-4) 150km… Στο hellenic navy option δε, δεν εμφανίζει επιπλέον modules για mk-41… Έχει αλλάξει κάτι;

GrandTurkeyShoot

LCS : chapter 7467846 – Resurrection

Οπως και στο προηγουμενο ψευτοδιλήμματα, αοριστολογίες, logical fallacies, υποσχεσεις για το μακρινό μέλλον, φτιαχνουμε μια κολακευτική αγιογραφια του μετριου προιόντος που θα λυσει ολα τα προβληματα αν αποφασισουμε να δουμε μονο το ” τυρακι ” και οχι τη φακα. Και εγενετο το κρεας ψαρι

Η προταση αυτή προκρινεται αν η εναλλακτικη ειναι να μην ανανεωθεί καθολου ο στολος. Σε συγκριση με τα πλοια που προσφερονται απο τους ευρωπαιους ειναι κατωτερη και οπως γνωριζουμε απο την παραγγελια της ΣΑ η τιμη ειναι σε αντιστοιχα επιπεδα. Τελικα αν τα εξοδα για την ναυπηγηση νεων σκαφων ειναι υπερβολικα και υπαρχει δυσκολια στην χρηματοδοτηση και στις πιστωσεις, καλυτερα να κοιταξουμε τα μεταχειρισμενα απο UK & AU αντι να χρεωθουμε 5 δις για να λεμε οτι φτιαχνουμε νεες φρεγατες. Το LCS παιζει να ειναι η μοναδικη φρεγατα που θα βγαζει περισσοτερα προβληματα απο μεταχειρισμενες 20 – 25 ετών ενω θα αποκτηθει σε τιμη δεκαπλασια.

Digenis

Ειπε καποιος απο δω οχι στο Aegis ? Ποτε κανέναν δεν ακουσα να λέει οχι … Ας φέρουν πρόταση νεου πλοίου με AEGIS/SPY-1F/D οι Αμερικανοι , ας το ζητήσουμε στο κατω κατω .

Και επισης οι ισπανοι έφτιαξαν μεγαλη σκαφαρα 6000-7000τ οχι MMSC …

Θεωρω οτι ειναι λαθος να συγκρίνετε την πρόταση των Αμερικάνων για την MMSC με αυτη της F100 .Είναι διαφορετικά πλοία .

Ολα τα προβλήματα θα λύνονταν απευθείας να το ΠΝ επιλέξει FFG και εννοείτε γινει προταση με FFG απο του αμερικανους και οχι με MMSC . Δεν ειναι λογικη να αγοράσουμε MMSC 5,5 δις € επειδή θα κατασκευαστούν μερικα κομμάτια ffg εδώ …Αν παλι αγοράζαμε FFG δεν θα υπηρχε ουτε ενας που θα ελεγε οχι .

tnt-am

Τα φέραμε από δω
Τα φέραμε από κει
Και έγινε το F100
ίδιο με το mmsc..

Κανείς δεν έβγαλε άχρηστη την Lockheed, ηρεμήστε.
Απλά απέτυχε σε ένα Ναυτικό project. Οκ συμβαίνουν αυτά όταν είσαι εταιρεία στριατιωτικης τεχνολογίας.Γι αυτό και USN το διέκοψε.

Τώρα αν έχετε την ψευδαίσθηση ότι αυτό το προβληματικο πλοίο θα μπορούσε να γίνει εξαγώγιμο προϊόν από Ελληνικα Ναυπηγεία μάλλον θα ψάχνουμε πολλαααα χρόνια να βρούμε υποψήφιο αγοραστή (για την τιμή αφήστε καλύτερα)

Manolis1

Είδα και την φώτο με την ελληνική διαμόρφωση της μμσψ. Σε σχέση με την σαουδαραβική το μόνο που έχει αλλάξει είναι το πυροβόλο. 76mm Strales αντί για το 57αρι. Τρομερή αναβάθμιση. Και όλα αυτά με κόστος γύρω στο 1 δις. Κελεπούρι. Φέρτε την Lockheed να υπογράψω. Να μην χάσουμε τέτοια ευκαιρία.

Mitsos20002001

Amiga 500; Amstrad 64; κάρτες Υπέρ-Ατού;

Αγαπητε Αρθρογραφε προδιδεις τα χρονια σου με αυτα που γραφεις.

Παντως στις κάρτες Υπέρ-Ατού, στο εκτοπισμα πρωτο ερχοταν το Yamato μετα το Bismarck και μετα το Hood 🙂

niknik

Μ αρεσει… Για τους Ισπνπυς λεει τοναρθρο, στις MMSC καταληγει. Και μετα απορειτε γιατι σας λενε οτι τα υποστηριζετε απροκαλυπτα

FreeWatcher

ΖΗΤΩ ΟΙ MMSC!!!!
Με οποιοδήποτε κόστος!!!!!!!

Thatcherite

Είμαι φανατικός αναγνώστης της Πτήσης εδώ και 40 χρόνια. Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν από τα καλύτερα άρθρα αν και μερικές ιδέες ήταν σωστές. Ιδιαίτερα εκτιμώ την σημασία που θα έχει σε οποιαδήποτε σύγκρουση η διασύνδεση συστημάτων, η αλληλοκάλυψη και το ότι ο ναυτικός πόλεμος δεν είναι παιχνίδι super trump. (Και σε αυτό να προσθέσω την αντιπάθειά μου για τις αφελείς αριθμητικές συγκρίσεις των οπαδών της Belhara του στυλ 1 Αστερ = 2 ΣΜ2 λες και τα Type 45 έχουν δόγμα να αντιμετωπίζουν επερχόμενους πυραύλους με μονές βολές…).

Όμως η Ισπανική εμπειρία δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ελληνική και τα ναυπηγεία τους, όπως και αυτά των περισσότερων χωρών του κόσμου (βάζω και την Τουρκία μέσα) είναι σε άλλο επίπεδο αποδοτικότητας από τα Ελληνικά.

Το καλύτερο νέο για την πρόοδο της ελληνικής ναυπηγικής θα ήταν να μην έχει κανένα ρόλο στο πρόγραμμα των φρεγατών αλλά να διεκδικήσει ρόλο σε μικρότερα σκάφη σε ανταγωνιστικές τιμές και σε επισκευές.

Αυτό ταυτίζεται και με το συμφέρον της χώρας το οποίο προφανώς είναι οι φρεγάτες να ναυπηγηθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Συμφωνώ με τον αρθρογράφο ως προς το κοινό συμφέρον της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και του ΠΝ ως προς την χώρα κατασκευής των φρεγατών, απλώς διαφωνώ για το ποιά θα πρέπει να είναι αυτή η χώρα.

PanPan

Θα κατέβουν με πρόταση χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα ; Απίστευτο !
Τι να τα κάνεις τα κελιά και τα essm αν το πλοίο είναι αναξιόπιστο. Η μήπως δεν είναι ?

Vk77

Το άρθρο έχει νόημα ως γενική σκέψη μοντέλου ανάπτυξης, αλλά καμία πρακτική εφαρμογή στην περίπτωση αγοράς mmsc που υπονοεί ότι θα είναι η αρχή μιας ανάλογης πορείας.

Vassilis13

Γείτονες μας είναι οι τουρκοι. Οποτε ΔΕΝ με ενδιαφερει καν που θα φτιαχτει το πλοιο κποιος παρει τα ναυπηγεία. Μοναδικο κριτήριο ειναι η επιχειρησιακή δυνατότητα. Παμε για πόλεμο κ οχι τα ναυπηγεία κ οι 1000 θεσεις εργασιας παραπανω ΔΕΝ μας σώζουν. Μεγαλη τύχη θα έχουμε με εσσμ κ τρ4d ρανταρ.

Athanasios-Tsintzas

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ είναι διαβαθμισμένες και με βάση αυτές θα γίνει η επιλογή. Αν η πολιτική επιλογή καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες, ακόμα καλύτερα. Αν τις καπελώνει και γίνονται επιχειρησιακές εκπτώσεις, τότε στου ΓΟΥΔΗ θα ζήσουμε ξανά ημέρες δόξας. Εν αναμονή λοιπόν, διότι όλοι θέλουν τα καλύτερα, αλλά θα πρέπει και να τα αξιοποιήσουν στο έπακρον, ειδάλλως τζάμπα λεφτά φιγούρας …

CKS

Συμφωνώ στη ουσία.
Εχω όμως την εντύπωση οτι οι F-100 φοράνε SPY-1D εννοώ οι Fridtjof Jansen φέρουν το ελαφρύτερο SPY-1F.

https://www.naval-technology.com/projects/f100/

epampapas

Mισό λεπτό ρε παιδιά. Η Ρότα υπάρχει από τη δεκαετία του 50, από την εποχή που η δημοκρατική αμερική έκανε υπέροχες δουλειές με τον φασίστα Φράνκο.

Έφτασε να έχει 16.000 προσωπικό πριν πάνε τα ΑΒ εκεί!!!

Έχουν περάσει τόσα μέσα της αεροπορίας και του ναυτικού των ΗΠΑ εκεί forward deployed. Προφανώς δεν έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ την όποια τοπική βιομηχανία από τις δεκάδες χώρες στον κόσμο που έχουν βάσεις και υλικό μόνιμα σταθμευμενο εκεί.

https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_Station_Rota

Από εκεί και πέρα η Ισπανία όπως και η Ελλάδα είναι χώρες της ΕΕ. Ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι κατά προτεραιότητα στην Ευρώπη. Θα μπορούσε η Ισπανία και κακώς δεν το έκανε να συνεργαστεί με κάποια άλλη ευρωπαική χωρα, όπως έκανε η Γαλλία και η Ιταλία και το πλοίο τους τώρα το αγοράζουν οι ΗΠΑ. Εκεί να δείς επιστροφή για την ισπανική βιομηχανία, αντί να εισάγει να εξάγει στις ΗΠΑ!

Το πιο σημαντικό θα ήταν για εμάς να πιέσουμε μέρος του ρόλου της Ρότα ή της Σιγκονέλα να το αναλάβει η Σούδα σαν αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τις βάσεις.

Οι Ισπανοί πέρνουν ανταλλάγματα για τη Ρότα, οι Τούρκοι για το Ιντσιρλίκ, οι Ιταλοι για την Σιγκονέλα, εμείς;;;

Pantelis82

Πείτε μου αν έχω καταλάβει λάθος αλλά στο άρθρο λέτε ότι οι Ισπανοί έκαναν επιλογή λόγω του ραντάρ και του Aegis. Δεν ήταν το πλοίο που διάλεξαν αλλά αντιαεροπορικό σύστημα. Αν αυτό που προτείνετε είναι να επιλέξουμε στο επόμενο πλοίο μας αμερικανικό ραντάρ και εκτοξευτές να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν νομίζω να μπορούμε να πουλήσουμε πλοία σε άλλους γιατί δεν έχουμε την ισπανική ναυπηγική βιομηχανία. Πέραν αυτού αν θυμάμαι καλά η προσφορά των Αμερικανών ήταν βιομηχανική συμμετοχή 2,5% στην κατασκευή των FFGX. Ε δεν το λες και κανένα σοβαρό ποσοστό που θα αποφέρει τεράστια κέρδη. Και 2,5% σε τι; Στην τιμή του πλοίου; Στο κατασκευαστικό έργο; Άλλο να πάρω 2,5% στο 1,5 δις και άλλο να πάρω 2,5% στο έργο που μπορεί να είναι απλά η πλώρη του πλοίου ή ένας ιστός και αυτό να αποφέρει ένα ποσό μερικών μόνο εκατομμυρίων, πχ 5-6. Για να πουλήσουμε όπως οι Ισπανοί πλοία σαν τις Barzan μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσετε γιατί δεν θα συμβεί ούτε στο τέλος της μεθεπόμενης δεκαετίας ακόμα και αν αποφασίσουμε σήμερα να επενδύσουμε χοντρά στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.

Koulis

ΠΝ: Μη Μου SC άβετε τον λάκκο.

kyrNG

Είπα κι εγώ; Δεν θα ανέβει άρθρο σήμερα για τις MMSC; Και πόσο υπέροχη πρόταση είναι;

Και πάνω που είχα θεωρήσει ότι τα είχαμε πιάσει όλα τα στοιχεία της υπέροχης αυτής πρότασης. Ηλεκτρονικά συστήματα, ραντάρ περιστρεφόμενα, μη αναγκαιότητας για σόναρ, σουπερυψηλή ταχύτητα (με κόφτη ασφαλείας), ενδιάμεση λύση μυστήριο και τώρα και business plan.

Λοιπόν, θα σας πω μια ιστορία. Αμερική το ’96 για μεταπτυχιακές σπουδές, έπαιρνα διάφορα περιοδικά αμυντικού ενδιαφέροντος, και το Internet στα σπάργανα του. Αποφασίζω και μαζεύω τα λεφτά για να αγοράσω το “The Naval Institute Guide to COMBAT FLEETS OF THE WORLD 1995, Their ships, aircraft, and armament” από τον A.D. Baker. Που χρήματα για την αντίστοιχη σειρά της Janes. Περιττό να πω ότι το ρούφηξα ολόκληρο, διάβασμα, χάζεμα, όνειρα κλπ. Εποχή που στο λήμμα Greece, είχαμε παραλάβει μόνο την πρώτη φρεγάτα MEKO, ενώ φιγουράριζαν τα Adams, Knox κλπ.

25 χρόνια μετά, ας ξεφυλλίσω από περιέργεια, να δω το Ισπανικό ναυτικό της εποχής.

1 ελικοπτεροφόρο light αεροπλανοφόρο κλάσης Principe de Asturias… σχεδίασης αμερικανικής αλλά ναυπήγηση ισπανική

4 υποβρύχια Agosta… γαλλικής σχεδίασης αλλά ισπανικής ναυπήγησης
+4 Scorpene (S90) επίσης γαλλική σχεδίαση που ήταν υπο ναυπήγηση… πάλι στην Ισπανία

Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη της F100

6 Φρεγάτες κλάσης Santa Maria (O.H. Perry).. ναυπηγηση στην Ισπανία!
6 Descubierta…. ναι, και αυτές Ισπανία
5 Baleares (τροποποιημένες Κnox)… ναυπήγηση στην Ισπανία

4 PV Serviola … ναυπήγησης Ισπανικής

4 (υπό ναυπήγηση) ναρκοθηρικά – βρετανικής σχεδίασης ισπανικής ναυπήγησης
4 πρωην αμερικάνικα (40 ετών) ναρκοθηρικά κλάσης Aggressive

1 υπο παραγγελία LPD κλάσηςGalicia…. ολλανδοισπανικής σχεδίασης, ισπανική ναυπήγηση
2 υπό παραχώρηση LST Newport
2 παλαιά LST Terrebone Parish

τέλοσπάντων μην τα πολυλογώ, με εξαίρεση τον αποβατικό στολίσκο, υπήρχαν άλλα περίπου 100+ πλοία διαφόρων τύπων μικρά μεγάλα, από περιπολικά μέχρι ρυμουλκά ΟΛΑ ναυπηγημένα στην Ισπανία…..

Και ερχόμαστε στην περιβόητη F100.

Με βάση τα παραπάνω, προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι μπορούσαν εν έτει 1995 να σχεδιάσουν ΚΑΙ να ναυπηγήσουν εξελιγμένα πλοία όπως οι φρεγάτες F100;

Προφανώς όχι!!!!

Επέλεξαν το top συστημα μάχης και αισθητήρων εκείνη την εποχή;

Προφανώς ναι!!!!

Ήταν και είναι ικανό πλοίο η F100;

Προφανώς ναι!!!!

Το γεγονός ότι είναι εξαιρετικό πλοίο το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στην διεθνή αγορά;

Προφανώς ναι!!! Όπως έδειξαν οι μετέπειτα πωλήσεις.

Ήταν καταλυτική η συνεργασία με την Lockheed Martin για να αναπτύξουν την ναυπηγοεπισκευαστική τους ικανότητα;

Προφανώς ΟΧΙ!!!! Οι Ισπανοί ήταν ήδη εξαιρετικοί σε αυτό που ήξεραν να έκαναν. Να ναυπηγούν πλοία χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα συστήματα της εκάστοτε εποχής (O.H. Perry, Knox, κλπ).

Άρα τα άλματα λογικής και επιχειρημάτων οτι δήθεν αν αγοράσουμε τις περίφημες MMSC, δεν θα ξέρουν τα ναυπηγεία μας ποια LCS του USN και ποια MMSC του Σαουδαραβικού ναυτικού να πρωτοσυντηρήσει…. είναι απλά αυτό. ΑΛΜΑΤΑ ΛΟΓΙΚΗΣ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ, μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί πλαγίως, καθέτως, οριζοντίως μια από πολλές απόψεις προβληματική πρόταση

Η διατήρηση και ανάπτυξη μιας ναυπηγικής βιομηχανίας είναι μια διαχρονική προσπάθεια. Αν είναι το ΠΝ να συμβιβαστεί με μια σχεδίαση που δεν το ικανοποιεί, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις ορέξεις συνδικαλιστών ιδιωτικών προβληματικών εταιρειών… με την προοπτική στο μέλλον να αποσβέσει (ποιος άραγε; η ιδιωτική εταιρεία; οι τοπικοί άρχοντες;) την “επένδυση” αυτή, ίσως να σκεφτούμε καλύτερα άλλες πιο δόκιμες εναλλακτικές.

Υπάρχει και η ΕΑΒ. Παρόλα τα προβλήματα της, είναι πιο ασφαλές να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στην εταιρεία αυτή….

Ας υπάρχει επιτέλους διακλαδικότητα στα οφέλη….

GioFlo

Αυτο ακριβως κανουμε, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, συμφωνα με ολες τις πληροφοριες.Μαλιστα οι περισσοτερες ειναι δικες σας!Με το προγραμμα PESCO και την EPC, ταυτοχρονα με τη λυση που προσπαθει να δωσει η Κυβερνηση με τα Ναυπηγεια, αυτον το “δρομο” εχουμε παρει.Οι Ισπανοι καλα εκαναν και αγορασαν το AEGIS/SPY-1 και ακομα καλυτερα εκαναν, που το εβαλαν σε ενα τοναζ ανω των 5500 τονων!!!Εμεις τι σχεση εχουμε με ολα αυτα?Οι MMCS τι σχεση εχουν?Αν μιλατε για μια πιθανη “αντιγραφη”, αυτου που εκανε η Ισπανια, προφανως πρεπει να μιλατε για εισοδο στο προγραμμα Constellation.Ετσι μαλιστα, κανενα προβλημα.Αλλα απο την αλλη, αφου εχουμε ηδη μπει, σε ενα Ευρωπαικο Προγραμμα βαριας Κορβετας/Ελαφριας Φρεγατας, γιατι να μπουμε και σε δευτερο?Η επιλογη, πισω απο τις γραμμες, τα “ψιλα” γραμματα που λεμε, αναφερουν Ευρωπαικη επιλογη.Σε αυτην την περιπτωση κυριοι της ΠΤΗΣΗΣ εγω προτιμω Thales.Ξελακαθαρα.Μαζι με Naval Group η Damen.Να εχω οσο το δυνατον περισσοτερο, το κεφαλι μου ησυχο, σε περιπτωση που γινει κανενα “μπαμ”, με τους απεναντι.

zolotasnew

Συμπληρώνω 35 χρόνια που σας μελετάω χωρίς διακοπή. Συγγνώμη Κύριοι, αλλά με την ιστορία των Φρεγατών της Νέας Εποχής έχετε ξεφύγει. Έχετε αφιερώσει τουλάχιστον 20 post για τις εκάστοτε υποψήφιες επιλογές κι έχει χαθεί το μέτρο της ενημέρωσης. Η υπόθεση πρότασης συμμετοχής στην FFG-63 Constellation ουδεμία αντιστοιχία έχει με συμμετοχή σε οποιοδήποτε ναυπηγικό πρόγραμμα όπως αυτό που έβγαλε 6 διαφορετικές σχεδιάσεις (F100 Ισπανία-Fridtjof Nansen Νορβηγία, F124 Sachsen Γερμανία, De Zeven Provincien Ολλανδία, Iver Huitfeldt Δανία, Type 45 Βρετανία, HORIZON Γαλλία/Ιταλία) και 3 διαφορετικές κύριες σουίτες AAW (AEGIS για Ισπανία-Νορβηγία, PAAMS/THALES για Ολλανδία-Γερμανία-Δανία και PAAMS/EuroSAM για Βρετανία-Γαλλία-Ιταλία) με συνολικά 6 τοπικές παραλλαγές του PAAMS. Και το ερώτημα που θέτω είναι ΠΟΙΟ υποκατασκευαστικό κομμάτι μπορεί να προσφέρει η LM για τις MMSC την στιγμή που το μοναδικό σύστημα της κλάσης που αναπτύσσει και κατασκευάζει είναι το COMBATSS-21; Πόσες Freedom LCS έχει ο 6ος Στόλος στην Σούδα για να τις υποστηρίζει η Σύρος; Και, τέλος, ποιο το σημαντικό όφελος του ομίλου FINCANTIERI όπου ανήκουν τα ναυπηγεία στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει γραμμή παραγωγής στα ανύπαρκτα Ελληνικά Ναυπηγεία; Όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι Ναυπηγικοί όμιλοι δεν θα ενδιαφέρονταν για τον Σκαραμαγκά;

Digenis

Αν το ΗΝ που λεγανε ειναι αυτο το πλοιο που διχνει με μπλε το σχεδιο-εικόνα μιλαμε για πολυ μέτρια διαμόρφωση οπλισμοί και αισθητήρων, η pesco κορβετα παιζει να έχει καλύτερη διαμόρφωση.χαχαχα .Ρε μας πουλουσατε φουμαρα για 24 κελια !!! Τι εγινε το σχεδιο του D-Mitch ωρε . Εναν ειχατε που ελεγε ναι να το συζητήσουμε τώρα θα χάσετε και εμένα .

Stratilatis

Νομιζω οτι το συμπέρασμα από το άρθρο είναι ότι άση θυσία πρέπει να αποφύγουμε να πάρουμε Αμερικανικό πλοίο από την Lockheed Martin.
Έναν προμηθευτή στην από δω μεριά του καναλιού τον έχουν για το ναυτικό τομεα τους, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομύριο να δημιουργήσουν και δεύτερο προμηθευτή.
Κάτι που το είδαμε από την Lockheed Martin με την αγορά του Αιώνα και με τα F16. Είχαν ήδη δημιουργήσει έναν προμηθευτή/subcontractor την Τουρκία και εμείς απλά μείναμε απλοί πελάτες/αιμοδότες της LM. (πόσα αμερικανικά ή ευρωπαικά F16 ή C130 συντηρούνται είπαμε στην Ελλάδα και στην ΕΑΒ που έχει δώσει το αίμα της στην LM;;;; )
Το συμπέρασμα από το άρθρο προκύπτει ότι, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ισπανών, θα πρέπει να κινηθούμε προς προμηθευτή που θέλει να εισέλθει στην αγορά της εδώ γωνιάς του πλανήτη, είναι διατεθειμένος να μας δώσει μεγάλο ποσοστό υποκατασκευαστικού έργου, τεχνογνωσίας και έχει αποδείξει ότι τους υποκατασκευαστέες συνεχίζει να τους απασχολεί και μετά τη λήξη του εγχωριου συμβολαίου ώστε να υπάρχει διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι να γίνουν πρόβλημα της κυβέρνησης μετά τα 10 χρόνια (όπως πχ έγινε με το προσωπικό που προσλήφθηκε για την κατασκευή των υποβρυχίων)

Αυτοι με σειρά προτεραιότητας είναι.
α) η Ιαπωνία με την ψηφιακή της φρεγάτα.
β) η Σιγκαπούρη με την περισσότερο ή λιγότερο βρετανική φρεγάτα
γ) η Γαλλία που ήδη έχει αποδείξει ότι οι εταιρίες που είχαν υποκατασκευαστικό έργο στα Mirage συνεχίζουν να δέχονται παραγγελίες για τα Rafale ακόμα και αν η Ελλάδα δεν τα είχε επιλέξει και αγόρασε επιπλέον F16 από την LM.
Τέλος η Νότια Αφρική θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική χώρα για αμυντική συνεργασία.

christos_choris_a

Και γιατί ντε και καλά να πάρουμε τις MMCS και όχι να κατασκευάσουμε τις Als-125 με ραντάρ TRS-4D και ESSM block-2 και με Αμερικανικό προωστικό σκεύος και με VL-ASROC και με NSM ? Να μη συμπεριλάβω τα MH-60R και τα αναβαθμισμένα S-70B-10 ή και ( εδώ γελάνε – μέχρι δακρύων ) τα P-3B ?

harval

Παιδια εχει καταντησει ασχημο αστειο αυτο που γινεται με LCS/MMSC.
Τελος παντων. Δηλαδη στην Πτηση,που τα τελευταια χρονια εχει παρει θεση σαφη για την τεραστια καθυστερηση εκσυγχρονισμου του ΠΝ και θεωρει οτι ηταν και ειναι εγκληματικη αμελεια η καθυστερηση της αποκτησης νεων μοναδων, θεωρει οτι προκειμενου να συνεργαστούμε με Αμερικανους για 500 ,700,800…κ.λ.π εκατομμυρια καποτε και για να αποκτησουμε εξαιρετικο ρανταρ και ακριβοτερους πυραυλους (Ή δεν ειναι ακριβοτεροι ?),θα πρεπει να περιμενουμε μεχρι να λυθουν τα προβληματα προωσης , αυτονομιας, ταχυτητας των LCS/MMSC ? Δηλαδη εξαφανιστηκε το κατεπειγον?
Ο κ.Κτενας ελεγε να παμε σε λυσεις δοκιμασμενες,με γρηγορη ναυπηγηση και οικονομικες μολις χθες.
Ξαφνικα πρεπει να ξεχασουμε την Ευρωπη και να παμε σε λυσεις που ακομα, το τονιζω,ακομα, εχουν να λύσουν θεματα ? Δεν εννοω οτι δεν θα λυθουν. Ισως κιολας καποια στιγμη οι MMSC γινουν και λιαν αξιολογο πλοιο.
Δηλαδη επειδη τα Rafale πουλανε λιγο, κακως πηγαμε σε αυτα. Γιατι δεν εξσυγχρονιζαμε ολα τα F-16 τοτε? Αεροπλανο πουλημενο σε χιλιαδες. Οχι σαν το κακομοιρο το Rafale. Οχι αλλα Rafale παιδια. Πουληστε τα και να μπουμε αμεσα στο προγραμμα συμπαραγωγης του F-35.
Μεγα λαθος που στηριχθηκαμε τοσα χρονια στις Combattante. Και στις Meko και στις “S” και στις Super Vita και στα T214. Αν ειχαμε Knox και Pery τοσα χρονια , με SM1 τωρα θα επισκευαζαμε Arleigh Burke. Και οχι μονο. Θα ειχαν εξαγορασει οι Αμερικανοι και τα 3 ναυπηγεια ,θα τα ειχαν εκσυγχρονισει 100%, και θα κατασκευαζαν εδω Arleigh Burke,LCS,FFG(X).
Επειδη πειστήκαμε ,μπορουμε να ζητησουμε απο αγαπημενη μας Πτηση ,Οχι αλλα πλοια για ΠΝ,οχι αλλο LCS/MMSC, οχι αλλο το οποιοδηποτε αρθρο για τα νεα πλοια. Μονο ειδησεις. Εχετε ειδησεις για αυτο το μεγα θεμα? Δωστε τες.
Απο την αλλη βεβαια αν συνεχιζατε καθε μερα ετσι οπως τωρα ,ακομα και ατομα σαν εμενα που διαφωνουν, παλι θα καναμε το κλικ μας,θα καναμε σχολια . Κερδισμενα τα ….κλικ.

sotbak

Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, που κρατούν ίσες αποστάσεις και δε θέλουν να πληγώσουν το φίλο μας από τα ανατολικά….αν θέλουν να κερδίσουν το ΠΝ….είναι πάρα πολύ εύκολο!!!! Βγάζουν από τη σειρά 2 Α/Β flight II/III, τα βάζουν τη γαλανόλευκη και λένε: “Παιδιά αυτά από μας τιμής ένεκεν που σαν χαζοί στέκεστε δίπλα μας ενώ εμείς “τρέχουμε” και αλλού για ….σάμαλι…….μόνο ελάτε να φτιάξουμε μαζί τις νέες μας φρεγάτες…mutual interest”. Η πρόσδεση του ΠΝ στο USN για τα επόμενα 50 χρόνια είναι το πιο εύκολο γεωπολιτικό συμβάν αρκεί να έχει την παραπάνω φράση……..

ANDREW

“Μετά λόγου γνώσεως, η ελληνική MMSC θα είναι από τα καλύτερα οπλισμένα πλοία στην κατηγορία του παγκοσμίως. Όπως κάποιοι αναγνώστες μας κατάλαβαν, κάτι περισσότερο ξέρουμε, απλά δεν μπορούμε να το γράψουμε. Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο”.

Αυτή η φράση σας είναι από αυτό το άρθρο σας https://navaldefence.gr/why-hellenic-navy-chose-mmsc/

Στη φώτο δεν βλέπουμε να είναι από τα καλύτερα οπλισμένα στη κατηγορία του πλοία παγκοσμίως. Όταν μια εταιρία έχει δεχθεί σκληρή κριτική, η λογική λέει ή ότι θα αποχωρήσει, είτε ότι θα αντεπιτεθεί και θα δείξει ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει. Γενικά η συζήτηση που έγινε επιβεβαίωσε τους φόβους μας.

Βλέπουμε

 • 1 vls mk41. Περιμέναμε τουλάχιστον 2. Που πήγαν. Στο περιοδικό τουλάχιστον άφηνε ο εκπρόσωπος της lockheed να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και πάνω από δύο. Το ίδιο είχατε γράψει και εσείς όσον αφορά τις lcs στο link που έδωσα (μέχρι 3 mk41).
 • Βλέπουμε πως περιοριζόμαστε μόνο στους essm blk 2. Εμμέσως το είχε δηλώσει και ο εκπρόσωπος της lockheed Martin και στην συνέντευξη που το είχατε πάρει. Είχε πει πως δεν μπορεί το trs 4d rotator να αξιοποιήσει πλήρως τον φάκελο του sm2.
 • Όσον αφορά την κατεύθυνση των essm με rotator trs4d θα χρειαστείς και τα ανάλογα fcr.
 • SSM 8 (τα κατάφεραν εδώ τουλάχιστον)
 • Πυροβόλο ή strales ή bofors 57
 • Φαίνεται μάλλον να μην υπάρχει χώρος και για 2ο mk41 πίσω από το πυροβόλο και αν υπάρχει, ίσως δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας.
 • Εκεί που διαμαρτυρόμασταν για την ανυπαρξία σόναρ τρόπιδας, ξαφνικά βλέπουμε captas 2 και όχι captas 4.
 • Αυτονομία και οικονομική ταχύτητα πλεύσης δεν το συζητάω καν…..
 • Προβλήματα στο gear box. Δεν ξέρουμε εάν υπάρξει λύση ή εάν θα ρίξουν την ταχύτητα για να μην παθαίνει βλάβες. Όπως είπε και στην συνέντευξη ο εκπρόσωπος, όσο τη φορτώνεις την φρεγάτα με modules τόσο μειώνεται η ταχύτητα, λογικό. Άρα πήγαμε από 47 στις lcs, σε 35+ που ακουγόταν για τις MMSC και τώρα στους >30 κόμβους και καθόλου απίθανο να ακούσουμε και 27 κόμβους, εάν η renk δεν δώσει λύση στο gear box.
 • Για lazer χώρος υπάρχει, αλλά δεν ξέρω εάν θα υπάρχει σε περίπτωση που ζητούσαμε 2 mk41.
 • Ευτυχώς έχει το nixie
 • Έγιναν αναφορές για δυνατότητες cybersecurity

Εν κατακλείδι, ένα αποτυχημένο σχέδιο ανεξάρτητα εάν έχουν ναυπηγηθεί κάμποσες lcs. Το ότι τις ναυπηγούν μπορεί να το κάνουν, λόγω θέσεων εργασίας ή και ότι ελπίζουν πως οι μηχανικοί τους θα δώσουν λύση κάποια στιγμή. Εμείς όμως δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ελπίδα, ούτε να το ρισκάρουμε. Τα ατού του ήταν η υψηλή ταχύτητα, αλλά καια αυτό πάπαλα μέχρι ώρας και απλά είναι ένα κινούμενο βαπόρι – antivirus που πάει με 10 κόμβους. Η αντιαεροπορικές του δυνατότητες θα μπορούν να ξεπεραστούν μετά από αναβάθμιση των meko με mk41/ exls. Radar τυπικό που θα είχε νόημα να μπει σε 9 πλοία που θα έπαιρναν τις θέσεις των S.
Θα μας πουν και 1 δις τιμή με όπλα και fos, ευτυχώς δεν ξεφεύγει η τιμή με τα όπλα, αφού δεν έχει και τίποτα σπουδαίο πάνω.
Προσωπικά δεν ξέρω εάν είμαι στραβός, αλλά δεν βλέπω σε κάτι να υστερεί η gowind. Ίσα ίσα υπερτερεί, αλλά θα έρθει ο εκπρόσωπος της LM και θα πεί
-“Μα κύριε τα δικά μας πλοία είναι δοκιμασμένα, τα ευρωπαικά όχι”
-Και η απάντηση οφείλει να είναι η εξής “Ναι, κύριε Joe DePietro αλλά οι αποστολές που είναι ικανά να αναλάβουν είναι μέχρι το συνεργείο”.

Δηλαδή, τα ευρωπαικά δεν είναι καλά; Τότε, γιατί πήγανε σε fremm- ffgx; Εμείς πάντως μια χαρά κάναμε τη δουλεία μας με τις S και τις meko, αλλό που καμία κυβέρνηση δεν νοιάστηκε να τις περάσεις mlu όταν έπρεπε. Επομένως, κύριε Joe δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με την lockheed, ούτε είμαστε αντιαμερικάνοι, απλά πάρτε το απόφαση πως απoτύχατε πάνω σε αυτό το project και να θυμάστε πως με αυτά τα ευρωπαικά γερασμένα σκαριά κρατάμε μέχρι τώρα το Αιγαίο.

Μετά από αυτά που είδα σήμερα τρέφω ελπίδες πως ίσως τα ναυπηγεία μας θα μπορούσαν να βγάλουν μία als 140 με λιγότερα προβλήματα από την MMSC.

Stratilatis

Παρεπιπτόντως, το γεγονός και μόνο ότι μας προτείνουν μία έκδοση. που είναι υποδεέστερη από αυτη που είχαν προτείνει στο Ισραήλ, γεγονός πόσο μπανανία μας θεωρούν που με λίγο λαδάκι όλα γίνονται, θα έπρεπε κάθε νοήμονα που ασχολείται με τα αμυντικά θέματα να τον έχει προιδεάσει αρνητικά εν σχέση με την υποψηφιότητα τηε MMCS

[imgcomment image[/img]

Jimmy2

Αφου μετα απο 100 αρθρα συμπαθειας για τις MMCS καταληξαμε ολοι στο συμπερασμα οτι τα MMCS ΔΕΝ τσουλανε, δεν ειναι καλα πλοια , ειναι και πανακριβα, ερχεται το 101, που λιγο πολυ μας λεει οτι δεν πειραζει που το πλοιο δεν ειναι καλο αφου ειναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ και οι Αμερικανοι εχουν τις ακρες και θα κανουμε μπιζνες και θα κονομησουμε. Εγω ετσι οπως το βλεπω καποιοι πανε να μας φεσωσουν πολυ ασχημα , και εαν το κανουν στο τελος ισως χρειαστει στο μελλον να δωσουν εξηγησεις.
Για να πω την αλήθεια αν βγουν απο τα δημοσια ταμεια 4.5 δις για 4 MMCS ειμαι σιγουρος οτι θα βρεθουν δικαστικοι λειτουργοι να τις ζητησουν τις εξηγησεις εν ευθετω χρονο

Η μονη ρεαλιστικη λυση για να προκριθουν εντιμα οι MMCS , ειναι να επιλεγουν στα πλαισια ενος FMF για την υπογραφη της νεας συμφωνιας για τις βασεις. Ας δωσουν 4 δις πιστωση συνολικα για 5 χρονια οι Αμερικανοι, που θεωρω οτι ειναι ενα πολυ ρεαλιστικο ποσο για τις διευκολυνσεις που τους παρεχουμε, και με αυτα τα χρηματα ας κατασκευασουμε 4 MMCS και καλοριζικες και εγω θα γραψω πρωτος οτι ηταν η κορυφαια επιλογη. Αλλα με αυτους τους ορους. Οχι να μας γδαρουν απο λεφτα που δεν εχουμε κι απο πανω, για μετρια πλοια και κατα τα αλλα συμμαχοι και φιλικα χτυπηματα στη πλατη.
Αν θελετε να προσφερετε πληροφορηση, γιατι δεν γραφετε ενα αρθρο για αυτο το “καυτο θεμα” δηλαδη την αιτηση της Ελλαδας για FMF? Τι ζηταμε, τι δινουν , σε πιο σταδιο ειναι οι διαπραγματευσεις.

Bridger

Εγώ πάντως κρατάω από το άρθρο ότι η συντήρηση 4 ΑΒ για 8 χρόνια με “ισπανικές τιμές” κοστίζει €820εκ. Αυτό κάνει €25.6εκ/πλοίο το χρόνο, χωρίς τα πετρέλαια και τη μισθοδοσία του πληρώματος. Χμ, είμαστε ακόμη σίγουροι ότι τα θέλουμε τα ΑΒ και τα Tico;…

TERMINATOR

Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό ή αναπτυξιακό. Είναι καθαρά αμυντικό και υπαρξιακό για μια δύσκολη πενταετία που έρχεται και εμείς από εφηβικό αυτισμό αδυνατούμε να ταξινομήσουμε τις προτεραιότητες. Όταν είσαι με το κορμό του στόλου σου (9 S) έτοιμο να τινάξει τα πέταλα στα επόμενα 3-5 χρόνια δεν βαυκαλίζεσαι με εγκατελειμένα ναυπηγεία και προμήθειες τσόντες που θα διαιωνίσουν την πολυτυπία στο διηνεκές. Ακούμε προτάσεις επιπόλαιες με μίγμα S (έως ποτε) MEKO, Lafaye ή Μ ή και Τικο ή και ΑΒ ή και Frem και ναυπήγηση 2 Βelhara έτσι και δύο γιουβέτσι και κορβέτες αγνώστου πατρός και στο βαύος και FFG ,και , και…. Απο άποψη συλλεκτική παρουσιάζει ενδιαφέρον. Απο αμυντική ικανότητα και οικονομοτεχνική αποτελεσματικότητα όμως, πάτος. Άπατος. “50” τύποι που σημαίνει 50 εξειδικευμένα πληρώματα που δεν μετακινούνται απο τύπο σε τύπο, καραβάνια εκπαιδευτών, πλήθος εφοδιαστικών αλυσίδων και συμβάσεων προμηθειών υποστήριξης , παχέων μιζών και παθογενειών. Μια τρύπα στο νερό όπως πάντα.

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ,
 
1.      Προέχουν οι απαιτήσεις της άμυνας της χώρας κι έπεται η αναγέννηση την Ελληνικών Νυπηγείων.
 
2.      ΑΦΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ας χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ενίσχυσης της βιομηχανίας ΚΑΙ μέσω των στρατιωτικών προγραμμάτων και ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ ας πληρώσουμε παραπάνω για την ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελλάδα!!!
 
3.      Μέχρι να χαραχθεί λοιπόν σοβαρή στρατηγική, ας κοιτάξουν τα ναυπηγεία να αρχίσουν την απαραίτητη εξωστρέφεια, ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΦΟΡΑΜΕ ΕΙΔΙΚΆ ΑΡΒΥΛΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΟΣ και μετά βλέπουμε για την συμβολή των ΕΔ στην ενίσχυση τους!
 
4.      Το να λέτε ότι οι Ισπανοί ανέπτυξαν ναυπηγική βιομηχανία γιατί προσκολλήθηκαν στους Αμερικανούς δεν το αντιλαμβάνομαι. Δηλαδή στην αεροπορική βιομηχανία που επέλεξαν Ευρωπαϊκά τί έκαναν, απέτυχαν; Οι Ισπανοί πέτυχαν και στις 2 περιπτώσεις γιατί είχαν συνέχεια και σωστή αξιολόγηση των απαιτήσεων τους και των επιλογών τους από κάθε άποψη. Και είναι προφανές ότι όταν ξεκινούσαν με συνδυασμό Knox & SM-1 (Baleares class) οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πρακτικά να αντιπροτείνουν τίποτα – δεν ξεκίνησαν με τις Santa Maria όπως λέτε.
 
Το να επιλέξουμε μόνο Αμερικανικά όπως οι Ισπανοί, είναι μια επιλογή που από πολλές απόψεις είναι καλή αλλά η ιδια Κυβέρνηση έχει επιλέξει να πορευτεί με την EPC, άρα…
 
5.      Oι F-100 διαθέτουν το AN/SPY-1D όχι το –F όπως αναφέρετε έχει σημαντική διαφορά και προφανέστατα μιλάμε για ένα σκάφος πολύ ανώτερο της MMSC.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29

Related News

Πληρωμένη απάντηση Μηταράκη σε Ολλανδή ευρωβουλευτή που επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα με αφορμή τις πυρκαγιές

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τινέκε Στρικ, επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το δράμα των πυρκαγιών που κατακαίουν την Αττική.Η ευρωβουλευτής κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση...

Η SIGMA 11515HN έτσι όπως την είδαμε στη DEFEA 2021

H Damen ήταν ένα από τα περίπτερα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ίσως μετά από αυτό της Naval Group. Ποιος θα ερχόταν άλλωστε στην έκθεση...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Τζ. Πάιατ για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα φρεγατών FFG(X)

Απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Twitter, αναφορικά με την επιλογή των υπό ανάπτυξη φρεγατών FFG(X), έναντι της προτεινόμενης HF2, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ...