Αμερικανός εμπειρογνώμονας εκρηκτικών παρουσιάζει στον Τύπο τα ευρήματα που συνδέουν την επίθεση στα δύο τάνκερ με το Ιράν

3
Navy explosives expert press briefing
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Oι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσαν και συνδέουν το Ιράν με την επίθεση εναντίον του Kokuka Courageous, ενός από τα εμπορικά δεξαμενόπλοια που δέχθηκε επίθεση στον Κόλπο του Ομάν πρόσφατα. Ο αμερικανικός στρατός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο ένα “ιπτάμενο αντικείμενο” όπως ένας πύραυλος ή μια ρουκέτα να χτύπησε το πλοίο, δηλώνοντας ότι η ζημιά που υπέστη το πλοίο συνάδει με επίθεση με νάρκες. Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες έρχονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να στείλουν δυνάμεις στη Μέση Ανατολή ενώ ταυτόχρονα ένα πλήθος επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον ξένων πετρελαϊκών εταιρειών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ τραυμάτισαν τουλάχιστον τρία άτομα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ΗΠΑ δίνουν στην δημοσιότητα «βίντεο των επιθέσεων στα τάνκερ» στον Περσικό – κατηγορούν ανοιχτά το Ιράν

Ο κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Sean Kido, επικεφαλής της μονάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών 11 (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit – EODMU 11), παρείχε επικαιροποιήμενη εικόνα σε ενημέρωση δημοσιογράφων που διοργάνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 19 Ιουνίου 2019. Η κύρια αποστολή του EODMU 11 είναι η εξουδετέρωση εκρηκτικών πυρομαχικών (όπως πχ ναυτικές νάρκες), αλλά έχει επίσης την οργανική ικανότητα να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών και της προέλευσης των ανακτώμενων εκρηκτικών μηχανισμών. Η μονάδα αυτή “ανήκει” επί του παρόντος στον Διοικητή του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού,  (CTG) 56.1 και είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση αυτών των αποστολών, καθώς και άλλων επιχειρήσεων κατάδυσης και διάσωσης σε όλη τη Μέση Ανατολή.

The handprint on Kokuka Courageous’s hull.
A magnet from a limpet mine that U.S. military personnel recovered from the side of Kokuka Courageous’s hull.
US Navy patrol boats prepare to take journalists to see the Kokuka Courageous.

Οι δημοσιογράφοι επιθεώρησαν τα φυσικά στοιχεία σε μια αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στο λιμάνι της Fujairah (η οποία βρίσκεται στον κόλπο του Ομάν) και στη συνέχεια μετακινήθηκαν με μικρά σκάφη του Ναυτικού για να επιθεωρήσουν ιδίοις όμμασι το Kokuka Courageous. Το εν λόγω τάνκερ, μαζί με ένα δεύτερο που υπέστη παρόμοια επίθεση στις 13 Ιουνίου 2019, το Front Altair, βρίσκονται στο Fujairah για έλεγχο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί επίσης το Ιράν για ξεχωριστή σειρά επιθέσεων σε τέσσερα άλλα δεξαμενόπλοια στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συνέβησαν πριν από περίπου ένα μήνα και λέει ότι παρόμοιες νάρκες χρησιμοποιήθηκαν και σε αυτά τα περιστατικά.

“Η συγκεκριμένη νάρκη που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση είναι ξεχωριστή και έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με ιρανικά νάρκες που έχουν ήδη παρουσιαστεί δημόσια σε ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις”, δήλωσε ο Kido στους δημοσιογράφους. “Υπάρχουν διακριτικά χαρακτηριστικά,” αν και φέρεται να αρνήθηκε να διευκρινίσει. Ο στρατός των Η.Π.Α. παρείχε προηγουμένως μια εικόνα μιας κωνικής νάρκης 90 λιβρών που παράγεται από εταιρεία στο Ιράν, η οποία έχει δεσμούς με το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουρών (IRGC) της χώρας.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις, η Τεχεράνη διαψεύδει

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές έδειξαν επίσης έναν κυλινδρικό μαγνήτη που είχαν αφαιρέσει από το κύτος του Kokuka Courageous (έναν από τους αρκετούς που κρατούν κολλημένη την νάρκη στη θέση της). Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως δώσει στην δημοσιότητα εικόνες αυτού του αντικειμένου που παρέμεινε κολλημένο στο πλοίο για ώρες, μέχρι την άφιξη των ιρανικών δυνάμεων για να απομακρύνουν τις “άσκαστες” νάρκες από τα πλαϊνά του τάνκερ μετά την επίθεση.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι ειδικά “καρφιά” χρησιμοποιήθηκαν στην τοποθέτηση της νάρκης στο πλοίο, καθώς παρατήρησαν ότι οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν λοστό για να αφαιρέσουν την νάρκη που δεν εξερράγη. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε ότι είχε βρει θραύσματα από “υλικό αλουμινίου, καθώς και συνθετικό υλικό” από την νάρκη που πυροδοτήθηκε.

“Ανακτήσαμε βιομετρικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση ποινικής υπόθεσης για τον υπεύθυνο”, πρόσθεσε ο Kido, “συμπεριλαμβανομένου ενός αποτυπώματος παλάμης και ατομικών δακτυλικών αποτυπωμάτων”. Ο στρατός των Η.Π.Α. είχε προηγουμένως δώσει σε δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει αποτύπωμα παλάμης από την πλευρά του σκάφους του Kokuka Courageous.

“Η ζημιά στο σημείο της έκρηξης είναι σύμφωνη με μια επίθεση με νάρκες”, συνεχίζει ο Kido. “Δεν προέρχεται από ένα εξωτερικό ιπτάμενο αντικείμενο που χτυπά το πλοίο.” Το τελευταίο αυτό μέρος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δηλώσεις του Yutaka Katada, προέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του τάνκερ Kokuka Courageous, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλήρωμα του πλοίου είχε αναφέρει τουλάχιστον ένα «ιπτάμενο αντικείμενο» που έπληξε το πλοίο. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό που είδαν οι ναυτικοί ήταν η προσπάθεια κατάρριψης ενός αμερικάνικου MQ-9 Reaper drone με ένα πύραυλο επιφάνειας-αέρος.

Ο Kido δεν έδωσε καμία εξήγηση σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανέκτησε κανένα αξιοσημείωτο στοιχείο από το Front Altair, παρά το γεγονός ότι το πλοίο είναι επίσης  στο Fujairah τώρα. Στο δεύτερο δεξαμενόπλοιο ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά μετά τις επιθέσεις, και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τεθούν υπό έλεγχο με πιθανότητα να έχουν καταστραφεί παρόμοιες αποδείξεις με αυτές που βρέθηκαν στο Kokuka Courageous. Ο αξιωματικός Kido είπε ότι η τοποθέτηση των ναρκών αρκετά πάνω από την ίσαλο γραμμή έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι ήθελαν να προκαλέσουν ζημιές και στα δύο πλοία αλλά όχι να τα βυθίσουν.

Με πληροφορίες από το The Drive


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Panagiotis
Member
Trusted Member
Panagiotis

Μετά το φιάσκο με τα ΟΜΚ του Ιράκ ποιος ο λόγος να πιστέψουμε οτι αυτό το σκηνικό δεν είναι στημένο? Προφανώς δεν θεωρώ τους Ιρανούς αγγέλους αλλά ούτε οι Αμερικάνοι είναι και το έχουν αποδείξει άπειρες φορές..

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Οι Αμερικανοί είναι άγιοι και όλοι οι άλλοι τέρατα.

LuckyLuke
Member
Member
LuckyLuke

Αναρωτιέμαι τι θέλησαν να πετύχουν οι Ιρανοί. Στο παρά 5 γλύτωσαν τις μπόμπες.