Ο Harpoon λαμβάνει νέες βελτιώσεις μετά από 6 στις 6 επιτυχημένες βολές στην RIMPAC

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μπορεί να έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από την εισαγωγή του σε υπηρεσία, μπορεί να μην έχει χαρακτηριστικά τεχνολογίας αιχμής, αλλά το κατευθυνόμενο βλήμα Harpoon επιδεικνύει σπάνια αξιοπιστία. Επιπλέον, το όπλο έχει ικανότητα να λάβει σειρά αναβαθμίσεων, κίνηση την οποία το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα για αριθμό πυραύλων του τύπου του Αμερικανικού Ναυτικού.

 

Όπως τονίζει το «The Drive», οι τρεις εκδόσεις του Harpoon (AGM-84, RGM-84, UGM-84) δοκιμάστηκαν σε έξι περιπτώσεις στην πολυεθνική ναυτική άσκηση RIMPAC σημειώνοντας ισάριθμες επιτυχίες. Μεταξύ άλλων, «θύματα» των Harpoon υπήρξαν τα παροπλισμένα πλοία «USS Racine» και «USS McKlusky». Τα Harpoon έβαλλαν αμερικανικό και αυστραλιανό ΑΦΝΣ P-8A Poseidon, η φρεγάτα «RSS Tenacious» της Σιγκαπούρης και το αμερικανικό υποβρύχιο «USS Olympia». Η δοκιμή του UGM-84 από το «USS Olympia» είχε, δε, τη δική της σημασία, αφού ήταν η πρώτη βολή Harpoon από αμερικανικό υποβρύχιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Το αποτέλεσμα του «Ναι» του Αμερικανικού Κογκρέσο θα είναι ο Harpoon Block II+. Στη νέα έκδοση, το όπλο θα αξιοποιεί το σύστημα GPS και σύστημα ελέγχου πτήσης που θα το πλοηγεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σε παράκτια περιβάλλοντα. Επίσης, σύστημα αμφίδρομης ζεύξης δεδομένων θα επιτρέπει την αλλαγή των δεδομένων στοχοποίησης κατά τη διάρκεια της πτήσης.

 

Το νέο μοντέλο θα είναι «παντός καιρού», με την απόδοσή του να μην μειώνεται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες – κάτι που δεν ισχύει για κατευθυνόμενα βλήματα με υπέρυθρο αισθητήρα καθοδήγησης, όπως τα Tactical Tomahawk Block IV, NSM/JSM ή LRASM. Τέλος, η εταιρεία Boeing (που κατασκευάζει το όπλο) σκέφτεται την ανάπτυξη έκδοσης με ελαφρύτερη πολεμική κεφαλή, 300lb αντί 500lb, και μεγαλύτερης εμβέλειας.

 

Ο Harpoon χρησιμοποιείται από 30 πολεμικά ναυτικά και έχει παραχθεί σε ~8.000 μονάδες. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει προωθήσει τη βελτίωση 100 Harpoon σε επίπεδο Block II+, με τη συλλογή αναβάθμισης να έχει κόστος $240 χιλιάδες. Στους χρήστες του Harpoon συγκαταλέγεται η Ελλάδα που εξοπλίζει με αυτό το σύνολο των φρεγατών, τμήμα των υποβρύχιων και μέρος των πυραυλακάτων της.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Christos
Guest

Είναι πιστεύω μονόδρομος στο να πράξει το ΠΝ το ίδιο

Thras
Guest
Thras

Εξαρτάται κατά πόσο επιμηκύνεται η επιχειρησιακή του χρήση με την αναβάθμιση…