18.4 C
Athens
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021
- Advertisement -

Οι 6 πιο διαβόητοι Ναζί εγκληματίες πολέμου που διέφυγαν στη Λατινική Αμερική. Β’ μέρος

- Advertisement -

Θα ολοκληρώσουμε το πρώτο άρθρο μας με τέσσερις ακόμη Ναζί φυγάδες στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι δεν παρέστησαν μεν στη δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τις συνέπειες των εγκληματικών τους πράξεων, έστω και σε προκεχωρημένη ηλικία.

Ο Φραντς Στανγκλ ως διοικητής του στρατοπέδου θανάτου της Τρεμπλίνκα

Φραντς Στανγκλ

Υπήρξε στέλεχος της αυστριακής αστυνομίας και, από το 1931, μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, προτού ενσωματωθεί στα Ες-Ες. Το προσωνύμιο «Λευκός θάνατος» του δόθηκε για τη λευκή στολή που φορούσε και το μαστίγιο που δεν αποχωριζόταν ποτέ. Εργάστηκε στο Aktion T-4 (πρόγραμμα εκουσίας ευθανασίας που ενεργοποίηθηκε το Σεπτέμβριο του 1939 και συνεχίστηκε έως το πέρας του πολέμου) κατά το οποίο οι Ναζί δολοφονούσαν συστηματικά άτομα με ψυχική ή σωματική δυσλειτουργία. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι ανάπηροι στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ Απριλίου του 1942 και Αυγούστου του 1943 διετέλεσε διοικητής των στρατοπέδων συγκεντρώσεως Σόμπιμπορ και Τρεμπλίνκα στην κατεχόμενη Πολωνία όπου θεωρείται υπεύθυνος για την εξολόθρευση 900.000 Εβραίων. Τον Αύγουστο του 1943 μετατέθηκε στο Τριέστε της Ιταλίας συμμετέχοντας στον αφανισμό αντιστασιακών αλλά και ντόπιων Εβραίων.

Από την ακροαματική διαδικασία κατά τη δίκη του

Ο αυστριακός επίσκοπος Αλόϊς Χουντάλ

 

Φυγή του στη Λατινική Αμερική: Μετά το τέλος του πολέμου, ο Στάνγκλ αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε σε κάποιο αυστριακό στρατόπεδο φυλακών. Το 1947 κατάφερε να δραπετεύσει και να κρυφτεί στην Ιταλία. Βοηθούμενος από τον Αλόις Χουντάλ (αυστριακός επίσκοπος φιλικά διακείμενος προς τους εθνικοσοσιαλιστές), ταξίδεψε στη Συρία με πλαστό διαβατήριο του Ερυθρού Σταυρού και από εκεί διέφυγε στη Βραζιλία το 1951. Εργαζόταν στη Volkswagen στο Σάο Πάολο με το κανονικό όνομά του μέχρι το 1967, όταν και εντοπίστηκε από τον Εβραίο κυνηγό Ναζί, Σιμόν Βίζενταλ. Εκδόθηκε στη Δυτική Γερμανία όπου δικάστηκε για τα εγκλήματά του και καταδικάστηκε με ισόβια κάθειρξη, η οποία ήταν και η μέγιστη ποινή. Τελικώς πέθανε το 1971 στη φυλακή από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Σβαμπέργκερ στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Πρσέμισλ, 1943.

Γιόζεφ Σβαμπέργκερ

Ο αυστριακής καταγωγής Σβαμπέργκερ ήταν υπεύθυνος τριών στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας στα εβραϊκά γκέτο της Πολωνίας. Ξεκίνησε τη δράση του το 1942 στο Ροζβάντοβ περιδιαβαίνοντας με ένα μαστίγιο και ένα γερμανικό ποιμενικό σκύλο εκπαιδευόμενο να επιτίθεται σε ανθρώπους. Οι αιχμάλωτοι πέθαιναν κατά εκατοντάδες, ενώ πολλοί εξ αυτών πυροβολήθηκαν από τον ίδιο το Σβάμπεργκερ. Στο άλλο στρατόπεδο, το Πρσέμισλ, οργάνωσε τη μαζική εκτέλεση 500 Εβραίων το 1943, ενώ απεδείχθη πως εκτέλεσε προσωπικά 35 άτομα, πυροβολώντας τα στο πίσω μέρος του λαιμού τους. Φέρει επίσης την ευθύνη για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού κρατουμένων στο Άουσβιτς. Το επόμενο έτος, στο Μιέλετς, εξαφάνισε πλήρως τους Εβραίους από την πόλη.

Από την ημέρα της δίκης του το 1991

Φυγή του στη Λατινική Αμερική: συνελήφθη στην Αυστρία το 1945, αλλά διέφυγε στην Ιταλία το 1948. Μερικούς μήνες αργότερα κατάφερε να φτάσει στην Αργεντινή, όπου έζησε με το αληθινό του όνομα, αποκτώντας και την ιθαγένεια. Το 1973 η Δυτική γερμανία αιτήθηκε την έκδοσή του. Ο Σβάμπεργκερ έμεινε καλά κρυμμένος έως ότου η γερμανική κυβέρνηση τον επικήρυξε για 300.000 δολλάρια. Συνελήφθη τελικώς μετά από αποκαλύψεις πληροφοριοδότου και το 1990 μεταφέρθηκε στη Δυτική Γερμανία για να δικαστεί. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν κατά την ακροαματική διαδικασία πως τον είδαν να ρίχνει κρατουμένους σε φωτιές, να σκοτώνει Εβραίους γονατισμένους δίπλα σε ομαδικούς τάφους και να συνθλίβει κεφάλια μικρών παιδιών χτυπώντας τα σε τοίχους επειδή, όπως διατράνωνε, δεν ήθελε να σπαταλήσει σφαίρες. Το 1992 κρίθηκε ένοχος για πολλά από τα απάνθρωπα εγκλήματά του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε στη φυλακή το 2004 σε ηλικία 92 ετών.

Έριχ Πρίμπκε

Έριχ Πρίμπκε

Ανώτερος αξιωματικός των Ες-Ες και μέλος της Γκεστάπο. Συμμετείχε στη σφαγή του Αρντεατίν το 1944 στη Ρώμη κατά την οποία οι Ναζί εκτέλεσαν 335 άτομα ως αντίποινα για τη δολοφονία 33 στρατιωτών Ες-Ες από Ιταλούς αντιστασιακούς (ο Πρίμπκε βέβαια παραδέχτηκε ότι σκότωσε μόνο δύο, και αυτό καθ’ εντολή των ανωτέρων του). Συν τοις άλλοις, υπέγραψε για τη μεταφορά 2.000 Εβραίων της Ρώμης στο Άουσβιτς, ενώ υπήρξε και διαμεσολαβητής της ναζιστικής Γερμανίας με το Βατικανό.

Κατά τη δίκη του

Φυγή του στη Λατινική Αμερική: μετά τον πόλεμο βρέθηκε σε κάποιο βρετανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1946 δραπέτευσε κόβοντας τα συρματοπλέγματα και εκμεταλλευόμενος τα χαλαρά μέτρα περιφρουρήσεως λόγω της ημέρας. Ο Πρίμπκε ήταν άλλος ένας όπου με τη συνδρομή του επισκόπου Αλόις Χουντάλ κατέφυγε στην Αργεντινή το 1948, επίσης με πλαστό διαβατήριο του Ερυθρού Σταυρού. Εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Παταγονίας, εργαζόμενος με το αυθεντικό του όνομα σε κάποιο βιεννέζικο ντελικατέσεν καθώς και σε γερμανόφωνο σχολείο. Το παρελθόν του αποκαλύφθηκε το 1994 μετά από μια προγραμματισμένη συνέντευξη-παγίδα που έδωσε σε δημοσιογράφο του ABC ονόματι Σαμ Ντόναλνστον. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, εκδόθηκε στην Ιταλία όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά με κατ’ οίκον περιορισμό. Πέθανε σε ηλικία 100 ετών το 2013, όπου η κηδεία του κατέληξε σε σοβαρή σύγκρουση φασιστών και αντιφασιστών διαδηλωτών. Θάφτηκε σε μυστική τοποθεσία αφού οι αρχές της Αργεντινής αρνήθηκαν την ταφή του στο έδαφός τους.

Ο Γκέρχαρντ Μπόνε με το Γιόζεφ Μένγκελε στα αριστερά του

Γκέρχαρντ Μπόνε

Δικηγόρος και αξιωματικός των Eς-Ες με ενεργό ρόλο στον εξαγνισμό της Αρίας φυλής. Ήταν επιφορτισμένος με την εκκαθάριση των σανατορίων και γηροκομείων για την αποφυγή κρατικών δαπανών, αλλά και υπεύθυνος της υλικοτεχνικής επιμελητείας του προγράμματος ευθανασίας Aktion T-4. Συνολικά εξόντωσε περίπου 200.000 Γερμανούς με ανίατες ασθένειες ή αναπηρία. Τα θύματα οδηγούνταν σε θαλάμους αερίων και στη συνέχεια αποτεφρώνονταν. Το πρόγραμμα λειτούργησε πιλοτικά για τις μαζικές εξοντώσεις που ακολούθησαν στα στρατόπεδα θανάτου. Ο Μπόνε διεγράφη από το ναζιστικό κόμμα μετά την υποβολή εκθέσεως κατά την οποία κατηγορούσε την υπηρεσία του για απάτη και διαφθορά.

Στο Ντίσελντορφ το 1963

Φυγή του στη Λατινική Αμερική: κατέφυγε στην Αργεντινή το 1949, παραδεχόμενος αργότερα πως άνθρωποι του προέδρου Περόν τον συνέδραμαν ως προς την έκδοση πλαστών εγγράφων διαφυγής του. Μετά από πραξικόπημα εναντίον του Περόν, ο Μπόνε επέστρεψε στη Δυτική Γερμανία και καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Φρανκφούρτη το 1963. Απελευθερώθηκε με εγγύηση, αλλά διέφυγε για ακόμη μια φορά στην Αργεντινή. Εκδόθηκε τελικώς τρία χρόνια αργότερα και αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση κατά την οποία οι αρχές της Αργεντινής παρέδωσαν αυτοβούλως στη Γερμανία εγκληματία πολέμου. Επέζησε άλλα 15 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 1981.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το παραλίγο “αυτογκόλ” του Ερντογάν με τους πρέσβεις και το κόστος του για την Άγκυρα

Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να δείξει την αποφασιστικότητα του (;) στις ΗΠΑ και σε μια σειρά άλλων χωρών, με τις γνωστές απειλές για απέλαση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις FDI HN και τις...

104
Καθώς πολλά γράφονται τις τελευταίες μέρες για τις κορβέτες Gowind, οι πληροφορίες που φτάνουν στο περιοδικό αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία,...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Οκτωβρίου 1914: Η διπλή “βύθιση” του HMS...

0
Η πρώτη μεγάλη απώλεια του Βρετανικού ναυτικού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνει χώρα όταν το super-dreadnought θωρηκτό HMS “Audacious” χτυπά σε νάρκη που είχε...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Οκτωβρίου 1914: Η διπλή “βύθιση” του HMS Audacious

Η πρώτη μεγάλη απώλεια του Βρετανικού ναυτικού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνει χώρα όταν το super-dreadnought θωρηκτό HMS “Audacious” χτυπά σε νάρκη που είχε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13/26 Οκτωβρίου 1904: Παύλος Μελάς, ο θάνατος του “ανασταίνει” τη Μακεδονία

Σκοτώνεται σε συμπλοκή στο χωριό Στάτιστα της Μακεδονίας ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς.Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή της νότιας Βαλκανικής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Οκτωβρίου 1943: Η πτήση του “Βέλους” της Dornier

Το Dornier Do 335 "Pfeil" (Βέλος) πραγματοποιεί την παρθενική του πτήση.https://www.youtube.com/watch?v=jK8ydLY5QHQΧαρακτηρισμένο ως βαρύ δικινητήριο μαχητικό σε μια προσπάθεια ανάκτησης της αεροπορικής κυριαρχίας πάνω από...