Τη μέρα που η Β. Κορέα προσπάθησε να καταρρίψει SR-71

8
9318
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 84
  •  
  •  

Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου η Β. Κορέα αποτελούσε ένα από τα μέρη που συχνά δεχόταν επισκέψεις αναγνωριστικών αεροσκαφών των ΗΠΑ. Το SR-71 ήταν το μοναδικό αναγνωριστικό που είχε την ικανότητα να διεισδύει σε προστατευμένο εναέριο χώρο και να ολοκληρώσει την αποστολή του αλώβητο καθώς πρακτικά ουδείς μπορούσε να το..πλησιάσει.

Και αυτό διότι το πρωτοποριακό (μέχρι τις μέρες μας) Blackbird μπορούσε να πετάξει σε ύψη άνω των 80.000 ποδών με ταχύτητα Mach 3+, συγκεντρώνοντας δεδομένα αναγνώρισης σε περιοχές ευρείας έκτασης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρακτικά η ταχύτητα που ανέπτυσσε στα όρια της στρατόσφαιρας του επέτρεπε αν τυχόν εντοπιζόταν, να ξεπερνάει με άνεση οποιοδήποτε εχθρικό μαχητικό η πύραυλο SAM εκτοξευόταν εναντίον του.

Κατασκευάστηκαν 32 μόνο SR-71 τα οποία αξιοποιήθηκαν επιχειρησιακά από το 1964 μέχρι το 1998 με απώλειες 12 εξ αυτών σε ατυχήματα. Κανένα όμως δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά αν και στο διάστημα που υπηρέτησε εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι SAM εναντίον του!

Στις 26 Αυγούστου 1981 η Β. Κορέα αποπειράθηκε να καταρρίψει (ανεπιτυχώς) ένα SR-71 σε αποστολή εντός του εναέριου χώρου της. Το σχετικό 4λεπτο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από την αποστολή αυτή και τις εκπληκτικές ικανότητες του καλύτερου κατασκοπευτικού αεροσκάφους όλων των εποχών!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 84
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ab
Guest
Ab

Aπίστευτο αεροσκάφος, το έχω δει από κοντά στο intrepid / nyc. Το design και η τεχνολογία του δεκαετίες μπροστά.

Spyros
Guest
Σπύρος

Αν δε κάνω λάθος, στο Intrepid αυτό που είδατε ήταν ένα Α-12, όχι SR-71.

Faethon
Guest
Faethon

Ενδιαφέρον βίντεο απο τον ίδιο πάλι χειριστή Maury Rosenberg που είχε εμπλοκή στο περιστατικό, ώπου δίνει μια γεύση σε μια ωριαία συνέντευξη για τις δυνατότητες του πιο όμορφου και τεχνικά εξωπραγματικού “πράγματος”, που θα μπορούσε να φτιάξει άνθρωπος μετά τον Θεό.Τιμή και δόξα στον “Kelly”…
https://www.youtube.com/watch?v=RSOaKaFIgAs

George
Guest
George

Εντός του εναερίου χώρου της . Κορέας δε συνιστά καραμπινάτη παραβίαση;

ChristosM48
Guest
ChristosM48

Αα καλα!!

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

Yes indeed captain obvious

ChrisΚ
Guest
ChrisΚ

Περισσότερα missions του SR-71
https://www.youtube.com/watch?v=cOjEeGY4QCM