24.9 C
Athens
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Β. Νέδος στην "Κ": 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία "ενδιάμεσης λύσης", 2...

Β. Νέδος στην “Κ”: 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία “ενδιάμεσης λύσης”, 2 νέα υποβρύχια 214 (!), συντήρηση στόλου C-130, και στο βάθος F-35

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

του Βασίλη Νέδου, από την Κυριακάτικη Καθημερινή, αρχικό δημοσίευμα εδώ

αρχικός τίτλος: Άμεση ενίσχυση σε όλα τα μέτωπα

Εξοπλιστικό πρόγραμμα πολυετούς διάρκειας (7-10 ετών) προετοιμάζει η κυβέρνηση με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, υπό τον στενό συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Σκοπός είναι μέσα στα επόμενα χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός για νέους εξοπλισμούς και τη συντήρηση των υφισταμένων να ανέλθει από τα 530 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, σταδιακά στο ένα δισ. ευρώ ετησίως. Η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών (ει δυνατόν με την αποκρατικοποίηση των περισσότερων), η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά, κυρίως, η συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων ώστε να αυξηθούν ραγδαία οι διαθεσιμότητες των μέσων, είναι οι άμεσες προτεραιότητες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Στα σκαριά Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 1,5 + 1,5 δις ευρώ

Η εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας, για άμεση αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων, καθώς αυτό θα ενισχύσει σε γρήγορο χρονικό διάστημα το αξιόμαχο των διαθέσιμων μέσων, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ως η πλέον ορθολογική λύση. Για την κυβέρνηση βασικό κριτήριο κάθε προμήθειας είναι ο συνδυασμός κόστους και ταχύτητας παράδοσης, καθώς οι ανάγκες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί μετεωρικά.

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Για την ενίσχυση των κυρίων μονάδων επιφανείας του Π.Ν., η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών, σημαντική αναβάθμιση των τεσσάρων υφισταμένων τύπου ΜΕΚΟ (με 400 εκατ. ευρώ, αντί 160 που έχει εγκριθεί από τη Βουλή), αλλά και την άμεση αγορά δύο έτοιμων φρεγατών, με σκοπό να αποτελέσουν ενδιάμεση λύση. Σε αυτό το πεδίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη ναυπηγείων (Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά), ωστόσο τα προβλήματα που έχουν, κάνουν αυτές τις συζητήσεις αρκετά δύσκολες.

Ανακινείται το θέμα της προμήθειας δυο επιπλέον υποβρυχίων κλάσης 214ΗΝ για το ΠΝ!

Για τη νέα φρεγάτα υπάρχει πληθώρα προτάσεων, με πρώτη εκείνη που εξακολουθούν να προωθούν οι Γάλλοι, τις αποκαλούμενες ψηφιακές τύπου «[email protected]», ή, αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο πλοίο πολλαπλών ρόλων μέσω της μεθόδου του λίζινγκ. Οι Αμερικανοί προσφέρουν τη δυνατότητα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων τύπου MMSC, ενώ υπονοείται και η πιθανότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των πιο προηγμένων FFG. Ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και τη διάθεσή τους να πουλήσουν στην Ελλάδα δύο φρεγάτες τύπου «M», τη μετεξέλιξη των φρεγατών τύπου «S», εννέα από τις οποίες αποτελούν βασικές μονάδες επιφανείας του Π.Ν., έχει εκδηλώσει και η Ολλανδία. Δεν είναι γνωστό, στην περίπτωση απόκτησης των ναυπηγείων, αν οι Ολλανδοί προσφέρουν και τη δυνατότητα ναυπήγησης φρεγατών τύπου «Ομέγκα», που είναι κοινής ολλανδοβελγικής σχεδίασης.

Ο ειδικός διαχειριστής των ΕΝΑΕ δίνει ελπίδες για τα δύο επιπλέον υποβρύχια Type 214

Πλοίο ενδιάμεσης λύσης είχε προσφέρει στην Ελλάδα και η Βρετανία (Type 23). Πρόταση για τη φρεγάτα ισπανικής σχεδίασης F-110 της Navantia έχει καταθέσει και η Μαδρίτη, ενώ στο παιχνίδι της κύριας μονάδας επιφανείας μπαίνει σταδιακά και η Γερμανία, η οποία προωθεί τον τύπο Α-300.

Σημειώνεται ότι από τις 13 φρεγάτες του Π.Ν., οι εννέα είναι ολλανδικές και οι τέσσερις γερμανικές.

Χαμόγελα στην Ολλανδία από το “παστέλωμα” της ΛΗΜΝΟΣ στην γερμανική Kemal Reis (Ολλανδία-Γερμανία 1-0 στις φρεγάτες)

Γερμανική αναμένεται να είναι η λύση στα υποβρύχια, καθώς το Π.Ν. έχει τη δυνατότητα ναυπήγησης δύο ακόμη μονάδων με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), μάλιστα στην Ελλάδα. Ανάλογα και με τις γερμανικές προτάσεις για το θέμα, θα μπορούσαν αργότερα να ναυπηγηθούν δύο ακόμα υποβρύχια τύπου 214, μικρότερου μεγέθους από αυτά του Π.Ν. (κλάση «Παπανικολής»), όπως εκείνα που διαθέτει το αιγυπτιακό ναυτικό. Γερμανικής προέλευσης είναι και οι τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214, που ήδη δρομολογήθηκαν. Στις «σίγουρες» προμήθειες υπολογίζονται και τα τέσσερα ελικόπτερα τύπου MH-60R, τα οποία θα αντικαταστήσουν μέρος του γερασμένου στόλου των ανθυποβρυχιακών S-70B. «Αγκάθι» για το Π.Ν. παραμένει η αναβάθμιση των P-3B, που –παρότι ξεκίνησε προ πενταετίας– έχει οδηγήσει στην πτήση μόνο ενός από τα παλαιότατα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.

Στον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη εξελίσσεται ένα πρόγραμμα, εκείνο της αναβάθμισης 84, αμερικανικής κατασκευής, F-16. Το πρώτο, πρότυπο αναβαθμισμένο σε διαμόρφωση «Viper» είναι ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, από όπου έχει προγραμματιστεί να εξέλθει τον Δεκέμβριο. Τότε, είναι προγραμματισμένο να πετάξει ώς τις ΗΠΑ, όπου θα κάνει πτητικές δοκιμές, ώστε να πιστοποιηθεί και να συνεχίσουν κανονικά οι αναβαθμίσεις στα υπόλοιπα F-16.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»

Τα F-35

Ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν γίνει τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για τη συνεργασία στον τομέα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο ακόμη και αν η συμφωνία για προμήθεια 20 αεροσκαφών αυτού του τύπου ήταν τελική, το πρώτο δεν θα προσγειωνόταν στην Ελλάδα πριν από το 2025. Επιπλέον, αποφασίζεται άμεσα η συντήρηση και του στόλου των C-130, ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητές τους σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

Από τον υφιστάμενο στόλο, σημαντικές είναι οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των Μιράζ-2000. Ηδη, οι πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ξεκινούν οι πιστοποιήσεις βλημάτων όπως τα Scalp. Ωστόσο, βασικό στοιχείο της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας, είναι η απόφαση της Ελλάδας για προμήθεια 18 μαχητικών «Ραφάλ», με δυνατότητες υποστρατηγικού πλήγματος.

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!

Το πιο πρόσφατο απόκτημα ανήκει στην κατηγορία των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Η Π.Α. έχει προμηθευτεί δύο UAV τύπου HERON, τα οποία θα τοποθετηθούν στη Σκύρο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκπαιδευτούν στο Ισραήλ χειριστές αλλά και τεχνικοί. Κάποιες καθυστερήσεις σε αυτό τον τομέα οφείλονται στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας. Οι Ισραηλινοί αποτελούν και βασικούς μνηστήρες της αεροπορικής εκπαίδευσης. Η ισραηλινή ELBIT και η καναδική CAE επιθυμούν να αναλάβουν τη λειτουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων το οποίο θα ιδρυθεί στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα. Η αεροπορική εκπαίδευση είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντική από την προμήθεια νέων αεροσκαφών, καθώς ο υφιστάμενος εκπαιδευτικός στόλος αεριωθούμενων προσεγγίζει τον μισό αιώνα ζωής.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35

Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται, επίσης, για την ΕΛΒΟ, αλλά και για το εθνικό τυφέκιο (που θα αντικαταστήσει το G-3). Για το εθνικό τυφέκιο έχουν επίσης κατατεθεί προτάσεις από Βέλγιο, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, ενώ στο ΓΕΣ έχει παρουσιαστεί και μια ελληνική πρόταση. Αντίστοιχη πρόταση για το «εθνικό όχημα» έχει επίσης κατατεθεί από ελληνική εταιρεία, με σκοπό την αντικατάσταση των γέρικων Στάγερ και Μερσεντές του Στρατού Ξηράς. Εσχάτως, πάντως, ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ εξέφρασαν και οι Γερμανοί (Krauss-Maffei), ενώ στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας ξεκάθαρα εντάσσεται και η ΕΑΣ. Βασικό ζήτημα σε όλες αυτές τις αμυντικές βιομηχανίες, όπως και στα Ναυπηγεία, είναι το συσσωρευμένο χρέος πολλών από αυτές, οι νομικές περιπλοκές, αλλά και η απαίτηση από τους ενδιαφερόμενους να υπάρχει ως «προίκα» άμεσα εκτελεστό έργο. Αυτή η τελευταία παράμετρος ίσως «δέσει» εξοπλιστικά προγράμματα με την εταιρεία ή τη χώρα που θα αναλάβει κάποια από αυτές τις αμυντικές βιομηχανίες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

132 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
132 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neoklis

Για ενδιάμεση λύση πιο πιθανή η ολλανδική επιλογή με φρεγάτες Μ…προσωπική εκτίμηση που όμως θα είναι ίσως η πιο γρήγορη λύση …ερώτημα αν θα μείνει το ολλανδικό CIWS Goalkeeper ή θα τοποθετηθεί Phalanx ή RAM…τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα του πλοίου γνωστά …

CKfurious

Οι Χιλιανοί έχουν ΉΔΗ υπογράψει Letter of Intent για τα εναπομείναντα 2 πλοία των Ολλανδών
Είναι πολύ καλός πελάτης τους από F16 μέχρι πλοία και σοβαροί σε αντίθεση με εμάς!!

CKfurious

Μονο όταν έχετε συνέντευξη του συντρόφου Δένδια!! Εγώ έχω μείνει εδώ: https://www.savunmahaber.com/en/a-summary-of-last-year-in-the-global-warship-market-americas-mulling-the-idea-of-purchasing-both-new-and-second-hand-ships/ Naval Today, 2019, Chile likely buyer of remaining two Dutch M-frigates, https://navaltoday.com/2019/02/13/chile-likely-buyer-of-remaining-two-dutch-m-frigates/, (Date Accessed: March 11, 2019) Chile and the Netherlands have signed a Letter of Intent (LoI) for the transfer of the remaining two Dutch Karel Dorman-class frigates (M-frigates). [8] If an agreement can be concluded between the two sides, the vessels can be expected to be transferred to Chile in 2024 and 2027, once they have been decommissioned, and the number of operational M-frigates in the inventory of Chile will increase from two to four. Naval Today, 2019,… Read more »

MPAMPIS

Με όλο τον σεβασμό αλλα γιατι θαυμαστικό στην αναφορά για τα υποβρύχια;;;
Ποια θα πρεπει να ειναι η πρώτη παραγγελία για νεο σκάφος οταν στοιβάζεις ανθρώπους σε υποβρύχια 50 ετών;;; Μηπως AAW φρεγάτες;;;;

CKfurious

RAFALE!!!

MPAMPIS

…..και ομως τα rafale κάνουν περιττές τις AAW και ετσι πάμε στα υποβρύχια…..

GeorgeE

Άρα για τα υποβρύχια πάμε τελικά για τα +2 214 της option μας! Καλό αυτό!

Και μετά άλλα 2 214 σαν της Αιγύπτου;;;
Η Αίγυπτος όμως έχει 209/1400mod.
Γιατί όμως να είναι διαφορετικά;; Λόγω τιμής;; Από δυνατότητες τι παίζει;;

Ξέρει κανείς ποιες είναι οι διαφορές με των 209/1400mod με τα 214 ή τα 212?? Αν δεν κάνω λάθος αυτά τα 3 είναι τα πιο σύγχρονα γερμανικά..

CKfurious

AIP

Larisaios

Καημο το έχω να διαβάσω ένα σχόλιό σου που να μην είναι τελείως άκυρο. Όχι, η διαφορά των 212 απο τα 214 δεν είναι το ΑΙΡ, αλλά το γεγονός ότι τα 212 έχουν κήτος απο απομαγνητισμένο χάλυβα που δεν εντοπίζεται απο το MAD. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως φημολογείται, να μη μπορεί να καταδυθεί σε τόσο μεγάλο βάθος όσο τα 214, κάτι που αφήνει τους Γερμανούς αδιάφορους, γιατί επιχειρούν στη ρηχή Θάλασσα της Βαλτικής, αλλά περιέργως δεν ενοχλεί και τους Ιταλούς που φυσικά επιχειρούν στη Μεσόγειο.

CKfurious

Για διάβασε καλά τι ρωτάει:

#Ξέρει κανείς ποιες είναι οι διαφορές με των 209/1400mod με τα 214 #

209/1400 VS 214/212!!

Αλλα και εσύ κουρασμένος είσαι e??/

Οι Ιταλοί πήραν ίδιο υποβρύχιο με το 212 για να αποφύγουν τις περιπέτειες που είχαμε εμείς με το 214!
Καινούργιο σχέδιο σημαίνει προβλήματα στην αρχή
Κανόνας!

Tango.Alpha

Οταν είσαι ο πρώτος πελάτης και ελάχιστα καλός στα παζάρια σε ένα καινούργιο ακριβό μέσο με μεγάλα πιθανά προβλήματα ένταξης στην υπηρεσία ζητάς εξαιρετικά χαμηλές τιμές από τον προμηθευτή ή συμμετοχή στα κέρδη από τις επόμενες πωλήσεις που βασίζονται στις δαπάνες έρευνας κι εξέλιξης που πλήρωσες. Αλλά καλός στις διαπραγματεύσεις και ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο πιθανό όσο Καναδός και κακός στο χόκεϊ επί πάγου.

GeorgeE

Μάλλον είπε μόνο για το 209 των Αιγυπτίων σε σχέση με τα άλλα 2.

MPAMPIS

Έχοντας εμπειρία απο το Ωκεανός θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 209 1400mod με AIP αρχικά δυο και κατόπιν όσα χρειαζονται……αυτο που κάποτε σε σχόλια μου ονόμαζα εθνικό υποβρύχιο……
Λένε οτι το ΠΝ ειναι ευχαριστημένο με το
Ωκεανός……

CKfurious

Να το φτιάξουμε που? Στον Σκαραμαγκά? Ο σιαφας πως τον λένε έχει δικαιωθεί σε δυο διεθνή διαιτητικά δικαστήρια απέναντι στο ελληνικό δημόσιο και πρέπει να τον πληρώσουμε αρκετά εκατομμύρια αποζημίωση! Θυμάμαι ένα νούμερο γύρω στα…200??!!  δεν έχω χρόνο να το ψάξω Δεν το βλέπω να συζητιέται ιδιαιτερα! Επιπλέον με την thyssen έχουμε έρθει σε συμφωνία ρύθμιση Ξεχνάμε τη προκαταβολή που είχε δοθεί για τον εκσυχρονισμό των209 και μας παραχωρούν ότι υλικό είχαν παραγγείλει Νομίζω πως το κεφαλαιο Σκαραμαγκάς – 214 είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανανοίξει Εκτος και εάν οι Γερμανοί κάνουν καμια κίνηση mat με νέες φρεγάτες ,εκσυχρονισμό MEKO ,μεταχειρισμένες F123, και… Read more »

MPAMPIS

Ναι προφανώς για να γινει οποιαδήποτε ναυπήγηση στην Ελλάδα πρεπει να έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό των ναυπηγείων…..
Δεν σημαίνει υποχρεωτικά Πλήρες γερμανικό πακέτο για ναυπήγηση γερμανικών υποβρυχίων…..μπορει τα πλοία να ειναι ολλανδικά με ενδιάμεσες Μ και γερμανικά υποβρύχια…..
Θεωρώ πολυ σοβαρό το προγράμμα ναυπήγησης των 214TN και θα πρεπει να υπάρξει έντονη αντίδραση απο την Ελλάδα απέναντι στην γερμανια που θα φτάνει (μεταξύ άλλων) μεχρι και τον αποκλεισμό γερμανικών εταιριών απο τα ελληνικά εξοπλιστικά……
Ελπιζω στην σύνοδο κορυφής να γινει τουλάχιστον φασαρία για τα 214ΤΝ…..

socrates politis

Ας κρατήσουμε (πολύ) μικρό καλάθι για τη σύνοδο κορυφής ώστε να μην απογοητευτούμε πολύ…

Thras

Δεν υπάρχει καμία εν ενεργεία option για 214.
Ότι αποφασιστεί θα αφορά νέα σύμβαση και όχι συνέχιση παλαιότερης.

socrates politis

Πάντως εντός δεκαετίας χρειάζεται ναυπήγηση νέων υποβρυχίων… Θα είναι 212/214? Θα είναι από Γαλλία; Θα πρέπει να φύγουν τα 3 ενεργά 209/1100 και σύντομα και τα 209/1200 πέραν του ενός που πήρε αναβάθμιση (Ωκεανός λέγεται;). Άρα τα τωρινά 11, θα πρέπει να γίνουν όντως 4 214+1 209/1200 AIP και 2 ή 4 (σε εντελώς ευνοϊκό σενάριο) νέα ώστε να μείνουμε σε υψηλή διαθεσιμότητα με χαμηλότερες οροφές (είπαμε, εκεί οδηγούν όλα δυστυχώς). Φυσικά αν είναι 214 διατηρούμε ομοιμορφία, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως τώρα που τα ΤΝ είναι σε διάταξη x-rudder να τα υιοθετήσουμε κ εμείς, ενώ θα ήταν ωφέλιμο… Read more »

kostask22

Είναι λίγα τα λεφτα για να κανουμε καινουργιους φίλους.. ή αλλιώς περισσότερο ετοιμοπαράδοτα από συστήματα και οι πλατφόρμες συμμάχων που ειναι ήδη στην περιοχή δεν υπαρχουν. Εκτός αν νομίζουμε οτι για 1-2 δις χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, θα μας κανουν κολητους.. Ειναι ακριβες οι Bel; Αν συνοδεύονται και συνεγάζονται με Γαλλικά αεροπλάνα και πλοια στην περιοχή; Οι Σαουδάραβες εφεραν στην Κρήτη τα block60 με full extra οπλα, και αρμένικη απότι φαίνεται θα ειναι η βιζιτα.. Οσο για τους Αμερικάνους, ας μείνουν στο βάθος. Μόνο οταν ολοκληρωσουμε τα βασικά, να πάρει και η LM κάτι.

Tango.Alpha

Πότε οι αγορές υλικού μεταφράστηκαν σε ουσιαστική διπλωματική υποστήριξη και δεν εννοώ τη Γαλλία; Η ερώτηση είναι σοβαρή όχι troll.

Pagoboy

Μαλιστα…ενα βήμα μπροστά με rafale δύο πίσω θα κάνουμε… Τι είναι πάλι τούτο..υποβρυχια χωρίς αναεροβια προωση σαν της Αιγύπτου?? Δηλ αντί να πάμε για u216 σαν της Σιγκαπούρης η τα νέα u212ng των νορβηγων γερμανών που θα ναι και για πιο ανοιχτές θάλασσες πάμε για μειωμένη οροφή υποβρυχίων από 11 στα 7 και κατώτερης τεχνολογίας?? Και Ημαρτον με τις φρεγάτες τις αλουμινενιες των αμερικανών που θα φτάσουν το 1 δις και παλι δε θα τις λες φρεγάτες χωρίς τα σοναρ. Lcs…mcss ή όπως αλλιώς λέγονται…παρακαλω μην τις πατροναρετε άλλο και επιμενετε…δεν κανουννννν !!!+είναι απλά και λογικά τα επιχειρήματα όλων εδώ… Read more »

massey-ferguson-65

Mπορειτε να μου εξηγήσετε ποιες είναι αυτές οι Γερμανικές φρεγάτες Α300… ΚΑΙ κάτι ακόμα….το πολεμικό ναυτικό έχει ζητήσει φρεγάτες αεράμυνας ή έστω φρεγάτες με ενισχυμένη αεράμυνα….ΓΙΑΤΙ ΑΛΉΘΕΙΑ ΑΚΟΎΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΥ ΠΟΛΈΜΟΥ….???Γιατί δεν ακούγεται και καμία δανέζικη πρωταση για iver huitfeldt,καμία type 31…με μια προσθήκη σόναρ τορπιδας και συρόμενου σοναρ….???

George

A200 και F123 για ενδιάμεση λύση θα έφερνε δάκρυα χαράς σε στελέχη του ΠΝ
Και με upgrade των MEKO με κοινά υποσυστήματα των πιο πάνω θα ρωτάγανε “που υπογράφω” 🙂

GATA

Δεν θα μου εκανε εντυπωση να κατεβουν οι Γερμανοι με μια ενδιαμεση λυση μεγαλυτερη απο την Α200(της Αλγεριας) και μικροτερη απο την A400(προταση για Αυστραλια).
Ειναι ιδιαιτερα ευελικτοι/modular και οι Γερμανοι και οι MEKO

stefanpaok1

Μηπως εχουν αλλαξει οι προτεραιοτητες, λογω Rafale; Θεωρουμε δηλαδη οτι πλεον θα εχουμε αεροπορικη υπεροχη, οποτε ας επικεντρωθουμε στο επομενο μεγαλο προβλημα που (θα) ειναι τα 214 του ΤΝ;

x-m

Με 18 κομμάτια; Άντε να εκσυγχρονίσουμε (μακάρι !) και τα Blk 50.Οι άλλοι θα κάτσουν ακίνητοι ;

Andreas

Όχι. Να κουνιούνται. Δεν αλλάζει κάτι.

George

Λογικά αν κατέβουν οι Αγγλοι στο διαγωνισμό θα είναι με Type 31 και ενδιάμεση λύση όσα Type 23 θέλουμε

chriss8

Συγγνώμη αλλά με 1 δις τον χρόνο για 10 χρόνια, αυτά δεν γίνονται…. Εκτός και αν χρησιμοποιηθούν τακτικές του στυλ « μια τορπίλη θα την μοιραστούν δυο υποβρύχια»

zap

νομιζω σαν να εισαι σε σωστο δρομο…

krunar

H Λήμνος έδειξε τον δρόμο…ας αρχίσουν και οι υποβρυχιάδες τις κουτουλιές και να αφήσουν τις παράλογες απαιτήσεις για τορπίλλες κα άλλα τρελλά…
Tην είδαμε όλοι Enterprise και θέλουμε να αμολάμε torpedos…

Xristoforos

χαχαχα…!!!! Να βάλουν δίπλα στο περισκόπιο ατσάλινο ιστίο και να αρχίσουν της αναδύσεις …..

ANDREW

λολ

Tango.Alpha

Το σκορ παραμένει 2-1 (Γαύδος, Αρματολός – Λήμνος) έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.

Koulis

Του ΛΗΜΝΟΣ μετράει για τρίποντο.

Thras

χαχαχαα!

geo79

θεος….χαχαχαχα

Apostolis

Συμφωνώ φίλε οι συσωρευμενες ανάγκες από την απραξία 15 χρόνων δεν αντιμετωπιζονται με 1δις τον χρόνο. Ότι δεν δώσαμε 15 χρόνια τώρα για την άμυνα πρέπει να δοθούν έξτρα από αυτό το 1δις που θα πρέπει να αφορά τις από εδώ και πέρα δαπανες

GeorgeE

Διάβασα πρόσφατα κάπου ότι υπάρχει η σκέψη να αλλάξουν κωδικούς σε κάποια έξοδα για να φύγουν από το ΥΠΑΜ έτσι ώστε με τον ίδιο προυπολογισμό το υπουργείο να δώσει σε εξοπλισμούς. Μακάρι να βρεθεί λύση φέτος και του χρόνου που δεν έχουμε δέσμευση για πλεονάσματα.

ANDREW

Οι κωδικοι μπορεί να είναι συντάξεις αυτόν που αποστρατεύθηκαν? Μακάρι κάτι τέτοιο γιατί δεν γίνεται να λέμε ότι δίνουμε 3 δις στην άμυνα, αλλά στο τέλος να μένουν μονο 500 εκ το χρόνο για τα συστήματα όλων των κλάδων.

SAAB

Το μόνο που πρέπει να αλλάξουν, είναι την κατηγοριοποίηση των λειτουργικών εξόδων των συστημάτων στους εξοπλισμούς.
Μία φορά αγοράζεις (εξοπλισμός) ένα σύστημα. Η καλή λειτουργία τους (πχ καύσιμα, τορπίλες, σφαίρες, πύραυλοι, ανταλλακτικά κλπ) δεν είναι εξοπλισμός, είναι λειτουργικά έξοδα.

Η απληστία των ελαχίστων που μπαινοβγαίνουν στις φυλακές οδήγησε τα πάντα να κατηγοριοποιηθούν σε εξοπλιστικά έξοδα, για αύξηση του ατομικού τους κέρδους.

krunar

και μια που μιλάμε για υποβρύχια και Γάλλους…https://www.youtube.com/watch?v=a9Gz7Bg07u8

socrates politis

Αν δεν κάνω λάθος 36 δεν είναι οι νέες τορπίλες; Φαντάζομαι ότι θα είναι ένα μίγμα 60% νέες με 40% παλαιές στο κάθε υποβρύχιο φορτωμένες ή κάτι αντίστοιχο… Να μείνουν κ μερικές στους ναυστάθμους για επαναγέμιση!

CKfurious

Φαίνεται πως επιτέλους το πολιτικο σύστημα ξύπνησε μπροστά στη απειλή!

Οι εξελίξεις ξεπερνάνε το άρθρο ήδη:

Έχει ήδη βγει η πληροφορία σε άλλο μέσο οποτε μπορώ να το γράψω

Υπάρχουν προχωρημένες συνομιλίες με τους άλλους τους φίλους μας τους Αυστριακούς

Τι έχουν οι φίλοι μας και θέλουν να το διώξουν?

Για να δω τι σκέφτεστε!!

A’μεσα παραδοτέα @ ANDRABIDA AB

Να βοηθήσω και τους κουρασμένους αναγνώστες έχει 2 κινητήρες

Pillars

Για τα 24 F-35 της Γερμανίας γράφουν και όχι για τα Eurofighter της Αυστρίας που είναι για να πάνε Ινδονησία.

ANDREW

eurofighter λες? Τι τα θέλουμε αυτά όταν θα έχουμε τα ραφαλ?

CKfurious

Είναι άμεσα διαθέσιμα και θα λείπουν από τη συλλογή μας!!!
Δεν σου αρέσουν δηλαδή???
Μα τι έχουν τα έρημα και δεν τα θέλει  κανένας??  :wpds_sad: 

stepa

Ακομα δεν γεννηθηκε α/φος που θα αντικαταστησει τα Ελληνικα F 4AUP στην Ανδραβιδα. Πληροφοριες λενε οτι τα α/φη καθε βραδυ απογειωνονται μονα τους ,αναζητωντας ανυποψιαστες παρθενες απο τις οποιες ρουφουν το αιμα δαγκωνοντας τα αμοιρα θυματα στον λαιμο….

Andreas

Το F4 περιμένει το F35 για να πετάξει στην τελετή απόσυρσης του κουβά.
Ιδρύω σύλλογο για επανασύσταση της 339 με RAFALE.

George

Θα πάρουμε ένα σμήνος για αρχή
Καταρ θα γίνουμε βρε και συ θα γκρινιάζεις!

CKfurious

Που να με δεις με Κελεμπία μούσι 6 μηνών και δερμάτινη σαγιονάρα!!

Θα έρχονται και παραπάνω τουρίστες στα hellenic airforce air show

Thras

Επιτέλους ένα post με χιούμορ και χωρίς γκρίνια!

ANDREW

Έχουν το οτι ολοι θελουν να τα ξεφορτωθουν και ειναι ακριβα και στη συντηρηση και δεν θα εχουν για πολυ ακομα μελλον απ οτι εχω καταλαβει.

Vas

Τα μόλις 15 Eurofighter των Αυστριακών και μάλιστα του Tranche 1 δεν κάνουν γιατί είναι η αρχική έκδοση και ούτε AESA ραντάρ έχουν, ούτε πιστοποιημένα πολλά νέα όπλα δεν έχουν και βασικά είναι πολύ πίσω από τα Rafale που θα πάρουμε. Και δεν μας χρειάζονται, ήδη πήραμε ένα Eurocanard μαχητικό και μάλιστα πολύ πιο ώριμο και εξελιγμένο. Το επόμενο νέο που θα πάρουμε θα είναι το F-35 και θα συνεχίσουμε με περισσότερα Rafale επίσης.
Άσε που για τα αυστριακά EF τα συζητάει η Ινδονησία.

Costas6

Σιγά σιγά ξυπνάτε και οι τελευταίοι, που μέχρι χτες ψάχνατε τα λεφτόδεντρα.
Θα επαναξιοποιηθούν και τα ήδη υπάρχοντα συστήματα και να δω μετά με τι θα κλαψουρίζετε…

Όσο για τις “πληροφορίες”, είναι στο γνωστό μοτίβο:
Άκυρες παραπληροφορίες…

aris32

εννοεις τα 15 typhoon trance1 της Αυστριας? πιστοποιημενα μονο για χρηση με aim9L και aim120b amraam ? χωρις αεσα ρανταρ χωρις συστημα παθητικης εντοπισης στοχως χωρις συστημα αυτοπροστασιας και χωρις σκοπευτικο στο κρανος και χωρις να εχει πληρες link16 ?? ελεος και μετα φωναζες για τις belhara που εκαναν ντουπου ντουπου … αν η belhara κανουν ντουπου ντουπου τα trance1 καινε λιγνιτη και δυστυχως η πτολεμαιδα κλεινει. προτιμω να επαναφερουμε σε υπηρεσια f86D sabre πιο χρησιμα ειναι.

CKfurious

Πέφτει πολύ σανός και είπα να ρίξω και εγώ λίγο !!!

Αφού θα ψωνίσουμε κάτι από τους φίλους μας τους Γάλλους να μην ψωνίσουμε και κάτι από τους φίλους μας τους Αυστριακούς?
Τόσα καλά λόγια λένε για μας στείλανε και συνοριο-φυλακες να μας βοηθήσουν
έτσι θα τα αφήσουμε τα παιδιά?????

Σκέφτομαι βεβαια πως οι γείτονες μπορεί να μαζέψουν μερικά μεταχειρισμένα eurofighter ως ενδιάμεση λύση για δάφtους και ως απάντηση στα δικά μας rafale

Dimitris

Ναι σε όλα.

Raptor001

Μπάζει λίγο το άρθρο γενικός…

“Στις «σίγουρες» προμήθειες υπολογίζονται και τα τέσσερα ελικόπτερα τύπου MH-60R, τα οποία θα αντικαταστήσουν μέρος του γερασμένου στόλου των ανθυποβρυχιακών S-70B”

Μάλλον ξεχάσαν τα AB212…

Γερασμένα τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα ελικόπτερα τις Ελλάδος αυτή την στιγμή…
(S-70B)

LAMBROS

Προφανώς εννοεί τα ΑΒ212….

A.K.

Αφού εδώ μπορούμε να γράφουμε και παλαβομάρες, θα προτιμούσα αντί για 2 Τ214 δυο Τ216 σαν αυτά που είχαν προτείνει στην Αυστραλία. 21 SCALP (3χ7) και επιπλεον 6 η 8 τορπιλοσωληνες (δεν θυμαμαι ακριβως) ειναι ενα σοβαρο επιχειρημα για να μαζεψουν ορισμενοι τα βρωμοποδαρα τους απο τα νερα μας. Και για δυο Τ218 με 14 SCALP (2χ7) εκανα την καρδια μου πετρα…χε,χε..

GeorgeE

Τι διαφορές έχουν τα 216/218 από τα 214;;; Δεν τα πάω τόσο καλά με τα υποβρυχια..:)

Το μόνο για το οποίο είχα διαβάσει και με εντυπωσίασε ήταν τα SMX 3.0/3.1

A.K.

Καταρχάς οσον αφορα το Τ216, προς το παρόν παραμενει μια σχεδιαστική πρόταση στην Αυστραλία για την αντικατασταση των Collins που αποριφθηκε και κανενα δεν εχει κατασκευασθει η παραγγελθει. Είναι 4000 τόνων, φυσικά ΑΙΡ, Έχει 2 επίπεδα, μπορεί να επιχειρεί για 120 ημέρες, εξωφρενική ακτίνα δράσης 20000 χλμ στους 10kn, πλήρωμα 33 ανδρών +SOF, max ταχύτητα 20kn και εξοπλισμο που σε καποιες αναφορες τον εχω βρει με 24 καθετους εκτοξευτες για πυραυλους η ναρκες και καπου αλλου για 21. οπως επισης τουλαχιστον 6 τορπιλοσωληνες με αποθεμα 18 τορπιλων, πυραυλων εναντιον πλοιων η ναρκων. Φυσικα ουτε χρειαζομαστε, ουτε μπορουμε να αγορασουμε ενα… Read more »

GeorgeE

Ευχαριστώ! Ναι καταλαβαίνω από τις δυνατότητες τι τιμή θα έχουν…

Iomar

Καλησπέρα,

Αν θέλετε να πάμε σε αυτό που οι εγγλέζοι ονομάζουν wishful thinking, εγώ θα προτιμούσα να αγοράζαμε υποβρύχια A26 Oceanic ER της Saab.

Σαφέστατα πιο μαζεμένο από το Τ216,18 κάθετοι εκτοξευτές πυραύλων, τορπίλες 553 mm και 400 mm ενσύρματης καθοδήγησης, τεράστια ακτίνα δράσης, πλήρεις δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης UUV, ξεχωριστή υποδοχή μεταφοράς υποβρύχιου οχήματος για χρήση από τους δύτες, και πολλά άλλα καλούδια.

A.K.

Ωραίο κι αυτό! Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να υπογράψω.:)

George

Δεν πας για μεγάλα υ/β σε Γερμανούς
Δεν το έχουν κάνει ποτέ και πάντα ψάχνουν για Κασίδη αλλά είναι μια περιοχή τα μεγάλα υ/β που απλά δεν παίζουν…..
Γαλλικά ή Ιαπωνικά από τη Δύση

A.K.

Μα ούτως η άλλως, είναι εκτός των δυνατοτήτων και των αναγκών μας. Απλά, λόγω του ενθουσιασμού των ημερών, είπα μια κουβέντα παραπάνω και δεν την συνόδευσα με κάποια κίτρινη φατσούλα.

christos_choris_a

Οι καινούριες ναυπηγήσεις είναι οικονομική αιμορραγία για τις δυνατότητες της χώρας. 4 φρεγάτες Type-23 και 2 κλάσης “M” μαζί με την αναβάθμιση των Meko θα ήταν αρκετές για το Π.Ν. και θα άφηναν περιθώριο για την παραγγελία ΣΗΜΕΡΑ 20 F-35A. Μέρος της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να προέλθει από τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους και την κατάργηση του θεσμού των Επ.Οπ. που η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει σε βάρος των νέων εξοπλισμών ( τυφέκια 5,56, αναβάθμιση των “Λεωνίδας”, αναβάθμιση των AH-64A+ σε “Delta”, αναβάθμιση των Leopard 2A4 σε 2A6HEL ) το υψηλής εξειδήκευσης στελεχιακό δυναμικό… Read more »

GeorgeE

Ειλικρινά, πλέον δεν ξέρω αν τρολάρεις ή τα πιστεύεις αυτά που γράφεις. Πέρα από τα κολλήματα με ορισμένα όπλα όπως το F35, ή την γενικότερη αντίδραση στα πάντα (“όχι σε όλα” μου θυμίζουν τα σχόλια σου) γράφεις πάρα πολλές ανακρίβειες σε όλα τα post σου. Καλό είναι πριν γράψεις κάτι, να το έχεις ψάξει. Και το πιο εύκολο μέρος για να το ψάξεις είναι το ίδιο το site στο οποίο ποστάρεις. Πχ. δεν έχεις καταλάβει διαβάζοντας το site στο οποίο ποστάρεις ότι το ΠΝ θέλει αεράμυνα περιοχής;;; Θα έπρεπε να ξέρεις, από τα πολλά άρθρα που έχουν γραφτεί σε αυτό… Read more »

Last edited 15 days ago by GeorgeE
Costas6

Εγώ πάλι δε μπορώ να ξεχάσω τα υπερόπλα πάντσιρ που έχει αποκτήσει με μυστικές συμφωνίες η Τουρκία, τα έχει βάψει διάφανα για να μη τα βλέπουν οι δορυφόροι και τρώνε πυρηνικά για πρωινό μεζέ.
Να δεις, θα μας βγει και flatearther ο φίλος…

fotis

Ότι καλύτερο έχω διαβάσει.

GK21

Κατσε ρε φιλε.Ο αλλος πιο πανω μιλαει για αυστριακα Eurofighter.Εσυ λες για F-35A.Ο Μητσοτακης λεει θα παρουμε Rafale.Ετσι οπως το πατε δεν θα εχουμε χωρο στα αεροδρομια για να τα παρκαρουμε ολα αυτα…..

Thras

Άστα, Κατάρ γίναμε!

IoannisK

…Να χαρώ;
…Επιτέλους ανανεώνουμε τον υποβρυχιακό μας στόλο;

…Αν γίνει κάτι και με αυτά τα …έρμα τα Apache τότε σίγουρα κάτι καλό συμβαίνει.

GeorgeE

Με Spike NLOS αυξάνονται οι δυνατότητες τους κατακόρυφα!

geo79

αν το εχω αποκρυπτογραφησει καλα τα spike θα παιξουν παντου στο στρατευμα..και στα ελικοπτερα και σε οχηματα..μακαρι

GeorgeE

Από αυτά που έχω διαβάσει νομίζω ότι είναι το ιδανικό σύστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πλατφόρμες όπως λες και να αντικαταστήσουμε όλους τους τύπους των παλιών αντιαρματικών μας, συν να τοποθετηθεί σε πλοία, βάρκες, κότερα, ελικόπτερα, οικόπεδα, με ότι αυτό σημαίνει από άποψη κόστους και συντήρησης σε τόσο μεγάλη προμήθεια.. Τρομερό όπλο!

Koulis

Και αυτό έρχεται.

Nikolaos

“Από τον υφιστάμενο στόλο, σημαντικές είναι οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των Μιράζ-2000. Ηδη, οι πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ξεκινούν οι πιστοποιήσεις βλημάτων όπως τα Scalp.”
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!

Nikolaos

Από καθαρή περιέργεια, ο κατεβασμένος αντίχειρας σημαίνει ότι α) κακώς χαίρομαι, διότι η είδηση είναι ανακριβής (οπότε τον αξίζει ο Νέδος κι όχι εγώ …), ή β) ότι ΔΕΝ είναι ευτύχημα ότι αποκαθίστανται οι διαθεσιμότητες???

Iomar

Εεε…η απάντησής σας στο σχόλιό σας με μπερδεύει. Συγχωρέστε τα εγγλέζικά μου, αλλά νομίζω ότι το Am I missing something? ταιριάζει γάντι.

Nikolaos

Είδα την αρνητική ψήφο ενός φίλου αναγνώστη, και διερωτήθηκα (επειδή είναι απίθανο να βρίσκει δυσμενή εξέλιξη την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας) αν ενδεχομένως με αποδοκιμάζει ως εύπιστο σε ανακριβή είδηση …

Alkis

Πιστεύω πως η συγκεκριμένη ηγεσία μέχρι στιγμής κάνει σωστά βήματα και ας φωνάζω ώρες ώρες. Θέλετε από τύχη (;) από ικανότητα (;) μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά.
Όσο για τις φρεγάτες πλέον είμαι σίγουρος ότι δε επιλεχθεί η αμερικανική πρόταση, το ΠΝ την έκρινε ως ακατάλληλη.
Μάλλον είναι ο διαγωνισμός ένα τέχνασμα για να αποφύγουμε ”πιέσεις”. Μπορεί και να λέω μπαρούφες, αλλά αυτή την αίσθηση έχω.
Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει πότε περίπου υπολογίζουμε να έχουμε μια μοίρα viper;

GeorgeE

Και γω το ίδιο πιστεύω για τον διαγωνισμό.

George

Θα βάλουν στις προδιαγραφές σόναρ τροπίδας, fixed AESA και θα τους στείλουν σε πάνω από 1 δις/πλοίο δηλαδή εκτός budget
Το ΠΝ είναι ειδικό στις βυθίσεις.Τι ναυτικό θα ήταν άλλωστε αν δεν ήταν?
Εδώ βούλιαξε FREMM και Bel στις MMSC θα κολλήσει?
Θεώρησέ της υ/β

nikosv

Ενδιάμεση λυση MMSC και τελικα 4 FFG παιζει; Για να σταματήσουν να γκρινιάζουν εδώ μέσα;;;;

Scalp_eg

24 τελικά τα ραφαλ, με τα 6 τελευταία μετά το 2025. Οι ολλανδοι παίρνουν το Σκαραμαγκά και τους παίρνουμε τις 2Μ, η onex την αναβάθμιση των μεκο, Και γίνετε light διαγωνισμός, για να επιλέγουν στο τέλος 4 μπελάρες γαλλικής διαμορφωσης ελαφρά βελτιωμένες. Onex και ολλανδοι θα μοιραστούν την κατασκευή των 4 φρεγατών των 2 υποβρυχίων και των μελλοντικών πολλών ευρωκορβετων. F 35 μετά το 2030 το πολύ 12 κομμάτια, για να βγει και η υποχρέωση στην πίεση των Αμερικανών, καθώς το κόστος χρήσης τους τρομάζει την ΠΑ Σημαντικότερο ότι τα F 16 μπλοκ50 θα αναβαθμίστουν σε Μ. Τα μπλοκ 30… Read more »

Last edited 15 days ago by Scalp_eg
ANDREW

Πηγή ή δική σου υπόθεση;

Vas

Έχει ζωηρή φαντασία πάντως, μην του το χαλάς.

GK21

Ωραια τα λεει.Αφου δεν υπαρχει πουθενα η λεξη”Γερμανια”,μια χαρα τα λεει.

Gunner
fotis

Λογικά θα εννοεί την Α-200

MikeNL

Μια παρατηρησούλα εδώ, αν μπορώ:
Το σχέδιο στο οποίο καταλήγουν Βέλγιο κι Ολλανδία, προς αντικατάσταση των ‘M’ διαφέρει σημαντικά από τις Omega:
http://www.navalnews.com/naval-news/2020/06/dutch-mod-clears-path-for-the-m-frigates-replacement-expects-delays/

Η Omega μάλιστα φαίνεται (με το μάτι τουλάχιστον) να είναι η βάση για τις MKS-180, που είναι πιο φιλόδοξο σχέδιο, ενώ οι “νέες” M έχουν χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα (αν δεν απατώμαι, ακόμα και σε σύγκριση με τις [email protected]).
Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Επίσης, ισχύει ότι το ΠΝ απαιτεί πιο συμπαγές πλοίο (αν ναι, τότε τις ξεχνάμε και τις δύο);

ANDREW

Πολύ καλά για να είναι αληθινά όλα αυτά. Εγώ πάντως με 10 δις δεν πιστεύω ότι βγαίνουν σωστά τέτοια προγράμματα, εκτός και αν η κυβέρνηση είπε μόνο 10 δις και όχι 20 δις π.χ για να μην σηκώσει αντιδράσεις. Αρχικά η κίνηση με τα υποβρύχια δεν είναι λάθος και ευελπιστώ να είναι όλα των προδιαγραφών που χρειάζεται το ναυτικό και καλύτερα από τα τωρινά. Σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των τορπιλών. Ας πάρουμε τώρα τις γερμανικές να είναι γρήγορα παραδοτέες και στα νέα υποβρύχια ας φροντίσουμε να έχουν blackshark. Πιστεύω πως με αγορά 2+2 γερμανικών υποβρυχίων θα έχουμε… Read more »

Last edited 15 days ago by ANDREW
stepa

Μολις καταλαγιασει ο κορνιαχτος, ελεω και συνομιλιων σε επιπεδο στρατιωτικων σε πρωτη φαση υπο την αιγιδα του ΝΑΤΟ, προαγγελος αραγε και πολιτικων συνομιλιων ? ….τοτε θα εχουμε πολλα να πουμε.Σε οτι αφορα το αρθρο, το βρισκω πολυ αισιοδοξο που δεν ξεφευγει απο το γενικοτερο κλιμα των ημερων, οπου περιπου παιρνουμε τα παντα.Ευχομαι να κανω λαθος, και κυριως να μην ξαναπεσει η πολιτικη ηγεσια στην παγιδα του προσκαιρου εφησυχασμου που πιθανον να επιλεξει η αλλη πλευρα, κι οποιος καταλαβε καταλαβε…..

Kostasmirage

Με εκείνα τα εκσυγχρονισμένα P-3B, τι γίνεται ;;
Πώς μας βοήθησαν στην θερινή κρίση με τους απέναντι ;
Έπιασαν τόπο τα 500 εκ € ;

Nikolaos

Είδα σε ρεπορτάζ ότι ένα πετούσε επιχειρησιακά στην περιοχή ενδιαφέροντος, αλλά αν δεν το διαβάσω στην ΠΤΗΣΗ δεν το πιστεύω …

Kostasmirage

Αγαπητέ Νικόλαε, είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να υπάρξουν εξηγήσεις από εκείνους, που σε εποχές απόλυτης πενίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες, έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση.

Alex2324

Ηταν πρόταση του ΠΝ, παρ’ολα αυτά ….

Kostasmirage

Αγαπητέ Alex έτσι είναι !
Άλλωστε (σχεδόν) πάντα υπάρχει και μια πρόταση από το αντίστοιχο Όπλο ή / και το ΣΑΓΕ κλπ για να υπάρχει και η αντίστοιχη “νομιμοποίηση”.
Αυτή τη στιγμή όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο στόλος της Ελλάδας είναι σε θέσεις μάχης εδώ και 60 ημέρες και στερείται των υπηρεσιών 4 εκσυγχρονισμένων ΜΕΚΟ 200.
Στον αντίποδα διαθέτει εκσυγχρονισμένα P-3B. Οι συγκρίσεις περιττεύουν βέβαια …
Τώρα, αν έχουν κάνει λάθος και κάποιοι αξιωματικοί από το ΠΝ (εν ενεργεία ή απόστρατοι πλέον), θα πρέπει να δώσουν και αυτοί εξηγήσεις.
Τα λάθη πρέπει να πληρώνονται !

socrates politis

Αυτό το ένα δεν είναι επιχειρησιακό, αλλά ουσιαστικά με όλα τα παλαιά συστήματα; Είναι αυτό το 1 που θα περνούσε από δομική αναβάθμιση και θα πετούσε όπως ήταν, αν θυμάμαι καλά φυσικά. Και νομίζω το κάνει.(?)

Jimmy

Ασχετο ισως, αλλα βλεπω οτι ολα τα κονδυλια για τα επομενα δεκα χρονια θα πεσουν στο ναυτικο και την αεροπορια, ισως και δικαιως. Απο την αλλη ειμαστε σιγουροι οτι οι ισορροπιες στον στρατο ξηρας ειναι οκ? Και αν για τα αρματα μαχης υπαρχει μια σχετικη ισορροπια, και λογω των μικρης εκτασης χερσαιων συνορων, δεν εχει πολυ νοημα η πολυ μεγαλη σε μεγεθος αρματικη δυναμη, οσον αφορα το πυροβολικο υστερουμε απελπιστικα σε αριθμους. Λεμε εμεις τι ωραια θα εχουμε αεροπορικη υπεροχη κτλ. αλλα αν ο αλλος εχει 5 πλασιους σωληνες να βαρανε τι γινεται? Αν εχει υποστρατηγικους πυραυλους ετοιμους να χτυπησουν… Read more »

Voltron

Με ολο το σεβασμο εχω την εντυπωση πως ο συντακτης του αρθρου τα εχει λιγο μπερδεμενα. ‘Η δεν του τα εχουν πει καλα η στο ρεπορταζ για τα θεματα αμυνας θελει αρκετο διαβασμα ακομα, διαφορετικα ας το αφησουν σε αυτους που πραγματικα το κατεχουν… Πιστευω πως αρκετοι φιλοι απο την παρεα μας εδω θα τα καταφερναν καλυτερα σε μια τετοιου ειδους σωστη ενημερωση …

massey-ferguson-65

Να κάνω μια ερωτιση …πως και οι Ολλανδοί δεν μας έχουν πρωτηνει την ναυπήγηση 4 lcf….το πλοίο που είναι ο διακαής ποθος του πολεμικού ναυτικού …στα όπλα του,τα κελιά για του πυραύλους ,στην ταχύτητα,στα ραντάρ του…..ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ…..

Iomar

Πολύ λογική η ερώτησή σας, η οποία γυρνά και στο δικό μου μυαλό περιοδικά. Η μόνη απάντηση που δίνω είναι ότι θα προτείνουν τη ναυπήγηση κάποιου παράγωγου του σχεδίου Omega, το οποίο παρεμπιπτόντως χρησιμοποιεί το κύτος των LCF.

flashg

Πάντως αυτήν η κυβέρνηση το έχει με την προπαγάνδα. Προς το παρόν δεν έχει αγοράσει βίδα αλλά όλοι την χειροκροτούν για τα όπλα που θα αγοράσει σε καμιά δεκαριά χρόνια.

ANDREW

Δεν είναι καρβέλια τα όπλα. Θέλουν χρόνο να κατασκευαστούν. Τι περίμενες δηλαδή να έχουμε; Το πολύ πολύ να έχουν ξεκινήσει να επαναλειτουργούν περισσότεροι mica, scalp. Το αμέσως επόμενο που θα έρθει θα είναι spike nlos και τορπίλες. Οι τελευταίες ίσως υπάρχει δίλημμα εάν θα είναι γερμανικές ή Ιταλικές αν σκεφτούμε το ενδεχόμενο της αγοράς +4 γερμανικών υποβρυχίων. Μπορεί να σκέφτονται ότι θα είναι καλύτερο τα λεφτά για τις τορπίλες να πάνε όλα σε Ιταλικές και όχι αποσπασματικές αγορές. Πάντως στο mega σήμερα είπαν ότι το θέμα των τορπιλών δεν έχει κλείσει και γίνεται συζήτηση για ιταλικές, γερμανικές και γαλλικές. Οι… Read more »

GK21

Σιγουρα δεν ειναι καρβελια τα οπλα,αλλα δεν εχει κι αδικο.Εκτος απο τα extra λεφτα στον Ταβουλαρη για την παραλαβη της Τ-6 και την ενεργοποιηση των κατασχεμενων ημιφορτηγων του Χαφταρ εσυ εχεις δει να γινεται τιποτα αλλο εκτος απο λογια?Σιγουρα αρχιζει να φαινεται λιγο φως στην ακρη του τουνελ,αλλα μεχρι να φωτισει κανονικα εχει πολυ δρομο ακομα.

Koulis

Κάποιοι πρέπει να βγάλουν τα γυαλιά που φοράνε. Θα φωτίσει περισσότερο. Θα δω τι θα λες σε μερικούς μήνες.

ANDREW

Είπαμε όλοι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν διαφωνώ. Πιστεύω όμως πως εάν έχουν ξεκινήσει οι επαναπιστοποιησεις στα όπλα, τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Εννοείται πως όλοι χαρήκαμε ως ένα σημείο για αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά εάν δεν τα δούμε στις βάσεις μας με νέο οπλισμο σε μεγάλους αριθμούς και πολυετή fos, θα είναι απλά λόγια. Το σημαντικό θα είναι να δούμε να αλλάζει ο νόμος Βενιζέλου. Εκεί θα καταλάβουμε προς τα που πάμε..

Koulis

Μήπως είδες τη δημοσκόπηση του πρώτου θέματος 20,3 μονάδες η διαφορά.

Koulis

Απάντηση στον flashg περί προπαγάνδας. Δεν έγινε αναφορά σε εσάς.

ANDREW

Flight ΠΤΗΣΗ επιβεβαιώνεις την είδηση για νέες εξαρτήσεις για τις ειδικές δυνάμεις από ελληνική εταιρία;

GK21

Εμεις δηλαδη οι κοινοι θνητοι θα μεινουμε με τις ΑΤ και τις τετραγωνισμες φυσιγγιοθηκες μεχρι να πεσει μαυρο χιονι…?????

Koulis

Βιάζεσαι όλα με τη σειρά.

ANDREW

Ας γίνει το πρώτο βήμα και θα έρθει και το επόμενο λογικά.

photographix

Νομιζω ειναι εξαρτυσεις μπορει να κανω και λαθος

Last edited 14 days ago by photographix
Koulis

Ισχύει. Πότε τα είχαμε δει στο παρελθόν;

harval

Πιστευω οτι οι περισσοτερες λύσεις είναι αποδεκτές. Διυλίζουμε τον κώνωπα οταν ασχολούμαστε με το αν το ενα ειναι τοσο καλυτερο απο το άλλο. Η ουσία είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων με οπλα που δεν εχει ο αντίπαλος,με πολλαπλασιαστές δύναμης ,με εφικτό κόστος και με το καλύτερο διπλωματικό όφελος. Το να αποφύγουμε Αμερικανικες αγορες ειναι αδυνατο.Ας ειναι λοιπόν αυτες F-35,ανθυποβρυχιακα ελικοπτερα ,αναβάθμιση υπολοίπων 37 F-16 bl 50, αγορά αεροπορικων Harpoon. Κατα τα άλλα στα υποβρύχια είναι δυστυχώς μονόδρομος οι Γερμανοί. Αλλα οι Γερμανοι τέλος από εκεί και πέρα. ΤΕΛΟΣ..Οτι παιρνουμε εμεις από Γερμανία μετά απο λίγο τα παίρνει… Read more »

Iomar

Καλησπέρα,

Προσωπικά θα προτιμούσα ολλανδική λύση στις φρεγάτες, δεν νομίζω να χρειάζεται να αναλύσω το γιατί.

Παρόλα αυτά αν θα πάμε σε γερμανική, το οποίο απεύχομαι, να επιλέξουμε τουλάχιστον την MEKO-600 και όχι την A-200.

https://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/en/blohmvoss-mekor-600-class-escort-frigate.html

Είναι ενδιαφέρουσα σχεδίαση πιστεύω.

SAAB

Για την κυβέρνηση βασικό κριτήριο κάθε προμήθειας είναι ο συνδυασμός κόστους και ταχύτητας παράδοσης, καθώς οι ανάγκες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί μετεωρικά.

Το μόνο που μου χτύπησε άσχημα στο άρθρο είναι ο συνδυασμός κριτηρίων της κυβέρνησης. Έπρεπε να είναι ποιότητα και ταχύτητα παράδοσης. Ο συνδυασμός κριτηρίων μεταξύ κόστους και ταχύτητας παράδοσης, φοβάμαι ότι θα αποτελέσει άλλοθι για διάφορες καταστάσεις και επιλογές.

Jimmy

Αν και εξακολουθω να πιστευω οτι ηδη εχει δωθει η προμηθεια στους Αμερικανους, οποτε ειναι συνειδητη επιλογη αυτος ο αχταρμας κριτιριων ωστε να γινει “κατι” σαν διαγωνισμος που ουτε η απολυτη ποιοτητα αλλα ουτε και το απολυτο κοστος να ειναι το ζητουμενο, εχεις απολυτο δικιο οτι θα επρεπε να ειναι ξεκαθαρα τα κριτηρια. Βασικα θα επρεπε να γινει διεθνης μειοδοτικος διαγωνισμος εξπρες. Δηλαδη να θεσει το ΠΝ τα ελαχιστα κριτηρια που απαιτει, πχ τοσο τοναζ, τοσοι πυραυλοι με τοση εμβελεια, να εχει σοναρ, να εχει συστημα μαχης και ρανταρ τελευταις γεννιας, και να υποστηριζεται για τα επομενα 5 χρονια και… Read more »

Thras

Σχετικά με τους ΕΠΟΠ, έχω μια πιο προωθημένη πρόταση. Καλός ο επαγγελματικός στρατός, αλλά η χώρα δεν μπορεί να τον υποστηρίξει οικονομικά στο μέγεθος που απαιτεί η απειλή. Για το λόγο αυτό μου φαίνεται καλύτερη μια ενδιάμεση λύση και εξηγούμαι Θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις που χρησιμοποιούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες αυτές, που σημειωτέων συμμετέχουν σε ενεργά πολεμικά μέτωπα ανά την υφήλιο, έχουν προσανατολιστεί στην πρόσληψη πτυχιούχων ως κατώτερων αξιωματικών με πενταετείς ή δεκαετείς συμβάσεις με το πέρας των οποίων η σύμβαση λήγει και αναζητούνται νέοι προς αντικατάστασή τους. Ομοίως για τους… Read more »

evaggelos

αραγε τι φρεγατες θα παρουμε θα ηθελα ολλανδικες,για υποβρυχια αλλα δυο 214 κ γερμανικες τορπιλες,θα ηθελα κ λορα στην κρητη κ καποιον αντικαταστατη τορμ1 κ οσα.

photographix

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο

photographix

Τα δυο ακομη 214 με αποτελειωσαν …
Ζουμε 2004 ξανα

https://youtu.be/D8PxfrDKV0Q

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Όχι άλλη ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, θα σκάσουν τα καζάνιααααααα!

52
 Έχει χρειαστεί να γράψουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο, πριν χρόνια, εδώ στο site μας. Ήταν τότε, που ομάδα δημοσιογράφων, προσπαθώντας να εξωραϊσει την εικόνα...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 1.99

Related News

Πύραυλοι RAM Block 2 για την Ιαπωνία, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση μέχρι 51 πυραύλων RAM Block 2 στην Ιαπωνία με εκτιμώμενο κόστος $55,3 εκατομμύρια.Σύμφωνα με...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει την εθνική μας γραμμή

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε αναφορά στις επιτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο,...

Η τουρκική λίρα, οι κραδασμοί στις τουρκικές τράπεζες και τα «Erdoganomics»

ΑΠΕ-ΜΠΕΓια τις πρόσφατες εξελίξεις στην πορεία της τουρκικής λίρας, που ύστερα από αλλεπάλληλες υποτιμήσεις έχει σημειώσει νέα χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του...

Η Γερμανία κάνει πίσω στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ελικοπτέρων CH-53G

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να επέλεξε την ακύρωση του προγράμματος αντικατάστασης των γηρασμένων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-53G, καθώς κρίνει ότι οι προσφορές των αμερικανικών...

Μ. Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία αναμένει ότι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την...
- Advertisement -