ΘΕΜΑ: Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας;

97
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 


NATO photo by GBRN LPhot Paul Hall

Πριν λίγες εβδομάδες την Ελλάδα συγκλόνισαν δυο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την Μακεδονία. Οι Έλληνες, τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος τους, διαδήλωσαν κατά μιας οποιασδήποτε λύσης που θα εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” για το γειτονικό μας κράτος. Καθώς η διαδήλωση ήταν μη πολιτική, υποθέτουμε ότι πίσω από την πετυχημένη διοργάνωσή της ήταν μη κομματικά καθοδηγούμενοι συμπολίτες μας. Ακόμη και η πολιτική ηγεσία της χώρας δήλωσε πως έλαβε υπόψη την λαϊκή βούληση, και αυτό αν μη τι άλλο ενδυνάμωσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα στο περίφημο “Μακεδονικό”.

Λίγες μέρες μετά, μια νέα “μίνι” κρίση δημιουργήθηκε στα Ίμια. Τουρκικά σκάφη ουσιαστικά φέρονται σαν τα Ίμια να είναι τουρκικά, αμφισβητόντας την ελληνικότητα ενός μικρού κομματιού ελληνικού εδάφους. Τούρκοι πολιτικοί μιλούν για “απελευθέρωση” 18 νησιών από την ελληνική “κατοχή”, απειλούν θεούς και δαίμονες. Ο Τουρκικός Στρατός έκανε ασκήσεις στην Δυτική Θράκη, ενώ δυο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται αυτή την στιγμή κρατούμενα σε τουρκικές φυλακές, συνέπεια ενός περιστατικού που είναι τόσο συνηθισμένο όσο η έπαρση της Σημαίας κάθε πρωί στα στρατόπεδα.

Δεν χρειάζεται κανείς να καταλάβει πως η φίλη και σύμμαχος γειτονική μας χώρα προσπαθεί να κερδίσει κάθε είδους οφέλους από την χώρα μας, που αυτή την στιγμή διέρχεται ακόμη από μια τρομερή οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως δεν διαπιστώσαμε κανένα να δραστηριοποείται πουθενά, ούτε στους δρόμους, ούτε στις πλατείες, ούτε καν στα κοινωνικά δίκτυα. Τι είναι αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε και να αντιδρούμε απέναντι σε μια χώρα που μπορούμε να νικήσουμε σε λίγες ώρες με μια διλοχία καταδρομών, ενώ ποιούμε την νήσσαν απέναντι σε έναν πραγματικά επιθετικό εχθρό που έχει 250 F-16, 300 ελικόπτερα, μερικές χιλιάδες τανκς;

Φυσικά δεν ζητάμε να κατέβει ο ελληνικός λαός στους δρόμους να διαδηλώσει πχ για την αμφισβήτηση των Ιμίων, ή για την απελευθέρωση των στελεχών που αυτή την στιγμή είναι στα χέρια των Τούρκων. Ούτε ζητάμε να κάνει θυσίες πέρα από αυτές που αντέχει, πχ διαθέτοντας ένα μέρος του εισοδήματος υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε φυσικά ζητήσει να δωθεί ένα μέρος του Πλεονάσματος για εξοπλιστικά. Αλλά τι να περιμένεις από ένα περιοδικό που προωθεί τους εξοπλισμούς θα πει κάποιος…

Θα θέλαμε όμως να μάθουμε την απάντηση στο εξής ερώτημα. Θα δεχόμασταν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας για να επανδρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις τραγικά υποστελεχωμένες μονάδες μας; θα δεχόμασταν “τα παιδιά μας” να κάνουν μερικούς μήνες παραπάνω υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Το 2000 η θητεία ήταν στους 18 μήνες. Σήμερα είναι στο μισό! Έχουμε περικόψει τις μονάδες μας στο μισό; ΟΧΙ! Έχουμε προσλάβει τόσους επαγγελματίες στρατιώτες για να αντισταθμίσουμε την μείωση; Φυσικά ΟΧΙ! Έχουν μήπως εκλείψει οι κίνδυνοι και μας επιτρέπεται να έχουμε τόσες υποστελεχωμένες μονάδες; Ούτε για πλάκα! Έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις και οι κλάσεις δίνουν τόσο πολύ στρατό που τους διώχνουμε νωρίτερα; Πάλι ΟΧΙ! Τότε γιατί έχουμε τόσο χαμηλά την θητεία;

Τα επιτελεία έχουν ζητήσει την αύξηση της θητείας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί το ποσοστό επάνδρωσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη συντήρηση του οπλισμού, θα υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση, και πολύ πιο ρεαλιστική. Αλλά ενώ οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, εμείς συνεχίζουμε να κρατάμε την θητεία εκεί που είναι σήμερα.

Ρωτάμε λοιπόν. Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο περισσότερο χρόνο! Θα δεχόμασταν ως λαός, ως κοινωνία, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Captain_Kal
Member
Captain_Kal

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το “σύνδρομο της Ελληνίδας Μάνας”, που θέλει τον “κανακάρη” της δίπλα της, μέχρι αυτός να πατήσει τα 80 τουλάχιστον και να μεγαλώσει!!!! grin grin :D. Εδώ απλά έχουμε την εφαρμογή του, σε επίπεδο θητείας. Αν και ιαδανική περίπτωση θεωρώ το 15μηνο, και 12 μήνες είναι ένας αρκετά καλός συμβιβασμός.

Αυτό που δεν έχει προβληθεί πολύ, είναι το τι προσόν θεωρείται στο εξωτερικό, να έχεις υπηρετήσει θητεία, ειδικά εάν είσαι βαθμοφόρος ή δόκιμος. Θεωρείται (και είναι) πολύ καλό κριτήριο, για θέσεις ευθύνης, σε ξένες εταιρίες!!

Gunner
Member
Gunner

Αγαπητοί κύριοι. Την εποχή που η θητεία ήταν στους 18 μήνες, οι μονάδες πρώτης γραμμής αλλά ακόμη και οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων ήταν υποεπανδρωμένες . Μιλάμε για επάνδρωση στο 1/3 αυτού που θα έπρεπε. Λόχοι μεγέθους διμοιρίας, τάγματα μεγέθους λόχου, ταξιαρχίες μεγέθους ενισχυμένου τάγματος. Όλα αυτά με θητεία 18 μηνών.

Ναι πρέπει να αυξηθεί η θητεία στους 12-18 μήνες ΑΛΛΆ πρέπει πρώτα από όλα να γίνει ΑΝΑΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣ. ΧΘΕΣ. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει αυτή η κατάσταση, με στελέχη που φτάνουν για στρατό μεγέθους 350000 ατόμων.

dimitrisx
Member
dimitrisx

Μια χαρά επάνδρωση είχαν οι ειδικές δυνάμεις με 18 μήνες θητεία. Είχα υπηρετήσει το 1999-2000.

dacourtgr
Guest

Θυμάμαι το 2000-01 σε Στρατόπεδο στην Μακεδονία, το ποσοστό επάνδρωσης ήταν κάτι λίγοτερο από 50%… ούτε τότε υπήρχε η απαραίτητη επάνδρωση των μονάδων. Γιατί οι τοπικές κοινωνίες ήθελαν το στρατόπεδο ΤΟΥΣ…. πολιτική βούληση χρειάζεται.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Συμφωνω απολυτα…
Φυσιλα και πρεπει να αυξηθει η θητεια…αλλα οχι στα “γραφεια”!

Kanenas
Member
Kanenas

Νομίζω ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι , αν η αύξηση της χρονικής διάρκειας της στρατιωτικής θητείας θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της πολεμικής ικανότητας των διάφορων στρατιωτικών σχηματισμών . Ποιο είναι το κέντρο βάρους στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε ; Φανταράκια που θα βγάζουν αγγαρείες στα στρατόπεδα ή δημιουργία ικανότατων προς δράση κληρωτών και η συνεπακόλουθη στρατιωτική εγρήγορσή τους έως την ηλικία των 60 ετών ; Τι στρατό ακριβώς θέλουμε ; Προσωπικά θα προτιμούσα και εξάμηνο , αρκεί μέσα σε αυτό όσοι παρουσιάζονται στον στρατό να εκπαιδεύονται πραγματικά και να λαμβάνουν παραστάσεις , όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές… Read more »

4Horsemen
Member
4Horsemen

Σίγουρα 9 μήνες είναι πολύ μικρός χρόνος. Συνυπολογίζοντας άδειες κλπ, σε αυτόν τον χρόνο ο στρατιώτης δεν προλαβαίνει να κάνει και χειμερινή και θερινή εκπαίδευση.
Άρα ναι, να αυξηθεί η θητεία, αλλά να δούμε παράλληλα και το ποιοτικό κομμάτι. Μην εξαντλούμαστε σε αναφορές, επιθεωρήσεις κλπ, αλλά να γίνεται εντατική εκπαίδευση των στρατευσίμων. Να μείνουν τουλάχιστον πέντε-έξι πράγματα σε όλους (προσανατολισμός, κάλυψη-απόκρυψη, διαβίωση στην ύπαιθρο, διάβαση κωλυμάτων κλπ).

tallyhogr
Guest

Η θητεία θα πρεπει να ξαναπάει πίσω στους 12 το πολυ 14 μήνες. Θα πρεπει ομως να μην υπάρχουν εξαιρεσεις (επειδη εισαι γυφτος, ρωσοποντιος κλπ κλπ να υπηρετεις λιγοτερο), θα πρεπει να ειναι θητεία ουσίας και να υπάρχει εκπαιδευση σε μερικά θεματικά αντικειμενα (πχ: ολοι ανεξαιρετως θα πρεπει να γνωριζουν την χρηση ενος RPG, ενος Stinger, ασυρμάτων) τα οποια και θα ολοκληρωνουν επιτυχώς και μονο!!! Επίσης, γενικά δεν ειμαι υπερμαχος της ανω των 12 μηνών θητεία. Ειμαι ομως υπέρμαχος των ετήσιων κλήσεων σε εκπαιδεύσεις κάθε χρόνο για διάστημα 2 βδομάδων. Οχι να ξαναφορουν τα χακί, αλλα κάπουν πλησιον του τοπου… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Οι λύσεις για την υποστελέχωση των Μονάδων είναι τρεις.
1. Στράτευση στα 18
2. Αύξηση θητείας στους 18 μήνες
3. Πρόσληψη ΕΠΟΠ σε ετήσια βάση
Χωρίς θυσίες και κόπο τίποτα δεν κερδίζεται και τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια ενός λαού πρέπει να κατακτηθεί από τον ίδιο και να αποδεικνύει διαρκώς ότι τις αξίζει.

Πάρις
Guest
Πάρις

Να προσθέσω και άλλες τρεις παραμέτρους ακόμα¨
Εκπαίδευση
Εκπαίδευση
Εκπαίδευση

Προβοκάτωρ
Guest

Σιγά την θυσία ρε σ.Μπέρια.Δεν είπαμε δα να απολύσουμε το 30% του συνολικού μισθοδοτούμενου προσωπικού από το δημόσιο ταμείο ούτε να ψηφιζούν μόνο όσοι καταφέρουν να περάσουν ένα στοιχειώδες τεστ αντίληψης και εφυίας.
Απλά να πάει η θητεία στους 12 μήνες δίχως άδειες αλλά και να γίνουν όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη στις Ε.Δ.(130 Ταξίαρχοι!!) του ελλαδιστάν.
http://armyold.army.gr/default.php?pname=ArticleSearchList&cat_id=13&la=1

George K.
Guest
George K.

Γιατί.., ποιός λόγος υπήρχε για να μειωθεί η θητεία στους 9 μήνες που είναι σήμερα?

Βασιλης
Guest
Βασιλης

Η λυση δεν ειναι η αυξηση της θητειας αλλα η αλλαγη της νοοτροπιας. Δεν ειναι φυσιολογικο οταν “υποτιθεται” οτι εχουμε τοσους εχθρους τριγυρω μας να: 1) εχουμε θητεια στην Αθηνα ή αλλες μεγαλες πολεις 2) να μην εχεις κανενα λογο να πας στρατο. Η εκπαιδευση ειναι ανυπαρκτη, κανεις αγγαρειες και σκοπιες οταν μπορουν ολα αυτα να διευθετυθουν διαφορετικα. Καμερες και κεντρα CCTV σε μεγαλα στρατοπεδα. 3) θητεια στους 16 μηνες για τους αντρες και στους 8 μηνες για τις γυναικες. 4) εφοδια!!! να δινει τουλαχιστον διπλωμα στο αυτοκινητο ο στρατος με πιστοποιημενες εξετασεις και για τις γυναικες θα μπορουσαν εκτος… Read more »

Gerasimos
Member

Και με 15 μήνες και με 18 μήνες θητεία πάλι οι σχηματισμοί και οι μονάδες θα είναι υποστελεχωμένοι. Δυστυχώς οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι υπεράριθμοι για αυτό το μέγεθος στρατεύματος. Χρειάζεται οπωσδήποτε αύξηση της θητείας αλλά και αναδιοργάνωση των μονάδων. Και το σημαντικότερο, η στρατιωτική θητεία να γίνει πιό ουσιαστική!

ΛΟ
Guest
ΛΟ

αλλοι θα δεχοταν(χρυσαυγιτες και αλλοι εθνικιστες) αλλοι οχι(αριστεροι αναρχοκομουνιστες και λιμπεραλιστες
δεν ειμαστε ολοι ισοι και ομοιοι αρα δεν μας λες τιποτα απολυτως
εσυ θα δεχοσουν για τα παιδια σου?

ThanosD
Member
ThanosD

Προσεγγιση 14 μηνες υποχρεωτική.
Με επιλογή 18 -22 μήνες μήνες ειδικες δυνάμεις ,και ειδικες ειδικότητες .Δυνατότητα αυτόματης επεκτασης με αμοιβή για ακόμη 1 χρόνο χρόνια
Οι επιπλεον μήνες δίνουν σημαντικό πλεονεκτημα σε προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Γυναίκες 18 μηνες προαιρετική με Bonus όπως οπως παραπάνω.
Εχτρα bonus. π.χ .Διπλώματα οδήγησης δωρεάν =1000-2000 ευρω στη πραξη .Αν βγεί η απόφαση θα εφαρμοστεί.ειδικα στη παρουσα συγκυρια (αριστερη κυβερνηση κλπ).χωρις ιδιαίτερα θέματα ..

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Προτεινεται πρωτα παλλαικη αμυνα, και οργανωση.
Θα δραστηριοποιηθει μεγαλο μερος της κοινωνιας, για την υπερασπιση του τοπου του.
Και βεβαια παμε και στην αυξηση της θητειας,.
—————————–

Παντως δεν γινεται ο ”κακος που θετει τετοιες αναγκες” να ειναι ο στρατος, το περιοδικο που ρωτα κλπ και οι καλοι παντα οι ανευθυνοι πολιτικοι και η ψηφοθηρια, και οι διεθνιστες ψηφοφοροι τους.
Φοβαμαι πως θα μας φορτωσουν νεους φορους με αφορμη το θεμα οι οποιοι βεβαιως δεν θα κατευθυνθουν στο αντικειμενο.

Konstantinos1
Member
Konstantinos1

Αμα είναι ν αυξησουμε τη θητεία μόνο και μόνο να είναι φουσκωμενες οι φυσιγγιοθηκες στις επιθεωρησεις με …λουκια τότε αφήστε το καλύτερα.. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.. Δε θέλουμε αγγαρειομαχους αλλά στρατιώτες με ακραίο ηθικό λόγω ανώτερης εκπαίδευσης …. Θα γίνουν ποτέ ασκήσεις με paintball?Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε εγχώρια ανάπτυξη ενός δικού μας ώστε να το έχει η κάθε μονάδα?(για να μη μιλήσουμε για συστήματα με λέιζερ). Με τι προσόντα θα τους ζητήσουμε να πολεμήσουν ενάντια σε τετραπλασιο εχθρό ?

selenos
Guest
selenos

1)Προστασια των ΕΔ,απο αναρχικα στοιχεια.Δυο επιθεσεις εναντιον Ευελπιδων,για λογους καθαρα ιδεολογικους,και το γνωριζετε πολυ καλα.Κοντα στους αναρχικους και το περιβοητο “Δικτυο Σπαρτακος”. Καποτε καποιοι(ονοματα δεν λεμε) απαιτουσαν και το καταφεραν τελικα,καταργηση της στολης εξοδου ως υποχρεωτικης στην εξοδο.Τους…ενοχλουσε!Ειδικα οταν εβλεπαν Αξιωματικους…ορμουσαν.Δεν τους ενοχλει ομως να την φορουν στρατιωτες,που ανηκουν σε ενα συγκεκριμενο κομμα(παλι δεν λεμε ονοματα),και να παριστανται στις κομματικες του συγκεντρωσεις.Για να δειχνουν προφανως οτι εχουν “προσβαση” στο στρατευμα. 2)Καταργηση των αναβολων(εκτος απο λογους υγειας).Πρωτα θητεια,να τελειωνει ο φοιτητης και μετα να σπουδασει οσο θελει,και κυριως να μην επηρεαστει απο την προπαγανδα στα πανεπιστημια απο τα γνωστα κομματα(παλι δεν… Read more »

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Οπως γραφουν πολυ σωστα και αλλοι αναγνωστες, το προβλημα δεν ειναι η διαρκεια της θητειας αλλα η ποιοτητα και η αποφυγη της (οποιος δεν θελει να παει στρατο να αλλαξει διαβατηριο, απλα και ωραια). 12 μηνες ειναι αρκετοι (εκανα 14), φτανει να κανεις πραγματικη εκπαιδευση (και οχι γοπινγκ μονο – κουρεψα ολο το γκαζον στη δευτερη μεγαλυτερη βαση της Ελλαδας γιατι ειχαμε ολυμπιακους αγωνες), να μαθεις καποια “τεχνη”, δλδ να ειδικευτης σε κατι, απο οπλο (εγω εμαθα σηματα) μεχρι μαγειρεμα που λεει ο λογος, και να πηγαινουν ΟΛΟΙ. Οχι αλλα βυσματα…αυτο μας εφαγε. Και οπως γραφτηκε απο αλλους, ανα μερικα… Read more »

p270
Member
p270

Η ερωτηση είναι οι πολιτικές ηγεσίες τις χώρες είναι έτοιμες να αυξήσουν την θητεία;εγώ λέω όχι γιατί οι ψήφοι είναι ωραίοι και η καρέκλα πιο καλή ακομα

Stamatis
Guest
Stamatis

Εάν ένας πολιτικός/ ΥΠΕΘΑ θέλει να είναι σοβαρός, δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να μην αυξήσεις την θητεία και γενικότερα να μην κάνεις αλλαγές σε αυτό το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι υποκριτής και πέρα από τις μεγαλοστομίες, δεν σε ενδιαφέρει η άμυνα της χώρας επί της ουσίας. Επίσης δεν μπορούν όσοι δεν έχουν κάνει θητεία να έχουν σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που έχουν κάνει. Γνωρίζω ένα σωρό άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό και μια χαρά κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ας πληρώσουν τους μισθούς ενός ΕΠΟΠ και ας… Read more »

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

18 μήνες θητείας χωρίς να ρίξεις μια σφαίρα,να μην αναγνωρίζονται συντάξιμα,να κάνεις τις αγγαρίες που σε χώνει ο 19χρονος ΕΠΟ,να παίρνεις μηναία αποζημείωση που δεν φτάνει ούτε για ενα πακέτο τσιγάρα και να πληρώνεις μόνος σου τις μετακινήσεις σου,κλπ κλπ…. είμαι σίγουρος πως θα κατενθουσιαστεί η ελληνική κοινωνία!

tallyhogr
Guest

@ Γιαννης Παυλίδης: Ω ναι και έχεις απόλυτο δίκιο! Ειναι απλά ανέκδοτο που δεν μετράει ως συντάξιμος χρόνος η θητεία και αμα θες θα πρεπει να τα πληρώσεις απο την τσέπη σου εκ των υστερών (και ειναι πανακριβη η εξαγορα πλεον). Και φυσικά επίσης ειναι φοβερό ανέκδοτο η μισθοδοσία του στρατεύσιμου. Εστω 50-80 ευρώ θα πρεπε να το δινουν για τα τυπικά έξοδα και γιατι ειναι και κοινωνικά σωστό. Θυμαμαι ειχαμε στην μονάδα μου κανα 2 παιδια απο φτωχες οικογένειες που και μονο η εννοια του στρατού ηταν δυσβάσταχτο οικονομικο βάρος γι αυτούς. Κάθε μήνα αφαιρούνταν λεφτά απο την τροφοδοσια… Read more »

neverwill
Member

Καλησπέρα , ο τίτλος τού άρθρου είναι ” Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία για αύξηση της στρατιωτικής θητείας; ” .Νομίζω ότι η πραγματική ερώτηση , σε αυτό καί σέ άλλα θέματα , είναι ” ποιός ειναι ο βαθμός αξιολογικής ικανότητας τού Ελληνικού λαού ? ” . Στήν ουσία τώρα , η κοινωνία είναι ” χειραγωγίσημη ” , άν ο πολιτικός κόσμος συμφωνούσε στήν αύξηση τής θητείας , θά ήταν θέμα εβδομάδων , άν όχι ημερών να πεισθούν όλοι γιά τήν αυξηση . Θα μπορούσαν νά δοθούν καί ανέξοδα “τυράκια” γιά τούς υπηρετούντες και τίς οικογένειες τους όσο διαρκεί η θητεία… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

τι ακριβως θα ωφελησει καποιον να καθαριζει θαλαμο κ γοπινγκ στον εβρο για 6 μηνες επιπλεον? Β. ποιος θελλει στρατιωτικη θητεια? κανενας ακομα και οι πατριδοκαπηλοι δε θελλουν. Γ. εδω 12 μηνες κ πας 6 εβρο και αυτοκτονουν κι εσεις θετε και αυξηση θητειας? κανενας δεν θα πολεμισει δυστηχως η ελλας εχει σβησει η πιστευεται οτι θα υπαρχουν νεοι σε αυτην την χωρα? ολοι να φυγουν εξω θελλουν κ φυσικα κανεις δεν θα γυρισει εκτος απο 100 τρελους πιθανων. Ασχετο αλλα οχι με καταδρομεις δεν κεριζεις τα φυρομ αλλα ουτε με επιστρατευση ξεχνατε μαλλον τον uck και τα κονε με… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Διπλασιασμός της θητείας θα αυξήσει το προσωπικό στο στρατό 200% σε βάθος χρόνου και σε μεγαλύτερο ποσοστό κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός (τον οποίο θα λύσει η αύξηση της θητείας), αλλά το τι κάνουν στον στρατό και πόσο μάχιμοι είναι. Βολές θέλαμε να κάνουμε και βολές δεν κάναμε, παρότι παρακαλούσαμε, εκπαίδευση υπό το μηδέν σε όλα, ενώ σε μια δυο περιπτώσεις που ήρθαν επίστρατοι όλη η φάση ήταν για γέλια. Και ακόμη πιο για γέλια ήταν ο τρόπος που δίνανε ειδικότητα στον καθένα, είχαμε άτομα που μπορεί στην πολιτική ζωή να ήταν… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Και για να συμπληρώσω: 1) Σε μια εταιρεία θα το λέγαμε epic waste of resources, να έχω μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμο, οι 5.000 να κάνουν κάτι και οι υπόλοιποι να είναι μόνο για σκοπιά και αγγαρεία, αλλά και σε περίπτωση μπαμ, να μην ξέρουν που παν τα τέσσερα. Και μετά να συζητήσω μεθόδους αύξησης/διπλασιασμό του κόσμου που έχω και δεν χρησιμοποιώ ή εκπαιδεύω. 2) Γνωστός μου σε άλλη χώρα μου είχε πει ότι η θητεία τους είναι μικρή, αλλά η εκπαίδευση εντατική, ενώ για κάθε χρόνο από τα επόμενα χρόνια, σε καθορισμένη περίοδο για το καθένα ξαναπηγαίνουν μερικές μέρες εκπαίδευση,… Read more »

Theo
Guest

Όπως δεχτήκαμε τα αυτονόητα στην οικονομία: ΕΝΦΙΑ, ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, μαγνητικές κάρτες (αυτές του 666), κόψιμο επιδομάτων προπέλας, stage, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικά πανεπιστήμια κλπ.

Με τον ίδιο τρόπο θα καλωσορίσουμε και την αύξηση της θητείας.

Spyros
Member
Spyros

Η πραγματικότητα, όταν έχεις στρατό κληρωτών, είναι πως σε μια μονάδα 100 ατόμων, πχ οι 20 είναι εκεί γιατί επέλεξαν επαγγελματικά να είναι εκεί, και οι άλλοι 80 είναι φαντάροι. Δηλαδή μάλλον θα προτιμούσαν να είναι κάπου αλλού. (προσέξτε, δεν υπονοώ πως ΚΑΝΕΝΑΣ δε θέλει να υπηρετήσει θητεία στην Ελλάδα, απεναντίας, προσωπικά δεν ξέρω πολλούς που θα ηταν υπέρ της μείωσης, πόσο μάλλον της πλήρους κατάργησης της θητείας στην Ελλάδα, αλλά αν πάτε πίσω στο μυαλό που είχατε στα 19-20-22 σας χρόνια, θα καταλάβετε ελπίζω τι εννοώ) Ενώ λοιπόν σε έναν επαγγελματικό στρατό η κατάσταση είναι πως ο καθένας, ανεξαρτήτως… Read more »

Gilan
Member
Gilan

Κατηγορηματικά καμία αύξηση στη θητεία. Έχω υπηρετήσει τον Στρατό και σαν φαντάρος (18 μήνες θητεία) και σαν στέλεχος (7 χρόνια διαφθορά). Ένα μήνα πριν απολυθώ ως έφεδρος Λχιας (Αρχηγός Στοιχείου στα M-110A2), έμαθα κατά τύχη (όχι σε εκπαίδευση) ότι πριν τη βολή ανεβάζουμε την πίεση αζώτου και κλείνουμε κάτι βάνες του κυκλώματος που είναι μέσα στον πύργο, όχι μόνο εγώ αλλά και οι άλλοι έφεδροι Λχιες δεν το ξέρνανε. Αν μετά από σχεδόν 18 μήνες δεν μας έχουν πει τι κάνουμε πριν τη βολή και δεν έχουμε κάνει ούτε βολή ως Αρχηγοί Στοιχείου, τότε η 18μηνη θητεία δεν λύνει κανένα… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

επειδη ακουω παντα την καραμελα ισραηλ να θυμισω οτι αν δεν ειχε πυρινικα κ ηπα δε θα κανανε τιποτα απο το σε διαμαχη με τους παλαιστινιους και τι κανουν τιποτα.

Zipo's
Guest
Zipo's

Εργάζομαι σε λογιστικό γραφείο και ο προϊστάμενος μου ασχολείται (δυστυχώς…) με τα πολιτικά. Προσοχή: δεν είναι βουλευτής, απλά έχει κυριολεκτικά την “τρέλα” να πολιτεύεται. Κάθε μέρα λοιπόν, χωρίς υπερβολή, έρχονται 2 με 3 γονείς (να μη μιλήσω για τα τηλέφωνα…) οι οποίοι ζητούν κάποια μετάθεση για το “παλικάρι”, για το υπόλοιπο τρίμηνο-τετράμηνο. Η απάντηση που δίνουν οι λεβέντες (όταν εμφανίζονται) σε απλή κουβέντα που γίνεται είναι αφοπλιστική: σιγά μη πολεμήσω, όταν έρθει η ώρα θα την “κάνω”…Και μιλάμε, επαναλαμβάνω, απλά για πολιτευόμενο και όχι για κάτι παραπάνω. Ο νοών νοείτω… Οπότε νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής στο ερώτημά σας.… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

ωραια τα λεει ο ταξιαρχος αλλα του διαφευγει κατι.δεν θελλει κανενας να παει σε πολεμο οι νεοτεροι θα σου πουν πουλα κανα νησι η τα πετρελαια να τα βγαζουμε -50-50 συν οτι ολοι θελλουν να φυγουν εξωτερικο κανεναν νεο δεν τον νοιαζει οχι μονον η χωρα του αλλα κ η χωρα που θα παει διοτι οπυ γης και πατρις ειδικα για τους εχοντες πτυχιο δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα

zipo's
Guest
zipo's

Αγαπητέ Ευάγγελε, προανέφερα ότι το βασικό και κυριότερο είναι η αλλαγή νοοτροπίας, πράγμα το οποίο φωνάζουν τόσο οι στρατιωτικοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ωχ, τι είπα!), όσο και οι “γραφικοί”, “ακροδεξιοί” ή δε ξέρω και εγώ πώς αλλιώς τους αποκαλούν τα ΜΜΕ αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

Theo
Guest

@ βαγγέλης

Αυτό με τους νέους και τους γέρους είναι άθλιο, ειδικότερα όταν η μέση σύνταξη του γέρου είναι διπλάσια από το μέσο μισθό του νέου. Σε ποιο κράτος από τα 200+ του ΟΗΕ 3 νέοι εργαζόμενοι συντηρούν τη σύνταξη ενός γέρου;

Αφού ο βασικός μισθός του νέου είναι 400 ευρώ καθαρά, θα έπρεπε η μέση σύνταξη του γέρου να ήταν 250 ευρώ.

Στείλαμε σαν κοινωνία στον καιάδα τη νεολαία και τους επαγγελματικά καταρτισμένους (βλέπε 500,000+ μετανάστες στο εξωτερικό) για να παίρνει συνταξούλα κάθε 1η του μηνός η αεροσυνοδός, η κομμώτρια, ο δημόσιος υπάλληλος και πάει λέγοντας.

Αρης
Guest
Αρης

Θητεια στα 18, και 24 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Δεν ειναι “δωρο στην πατριδα”. Ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Και δεν ειναι θεωρητικο μαθημα να το βγαλεις σε μερικους μηνες (σχολια του τυπου λιγους μηνες εκπαιδευση και να παμε σπιτι). – Θελει ΠΟΛΥ χρονο για να αφομοιωσεις αυτα που πρεπει – Και πρεπει να ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ μετα την εκπαιδευση, ωστε να και να αφομοιωσεις περισσοτερο αυτα που πρεπει να κανεις και να ΕΙΣΑΙ εκει ωστε να υπαρχει στρατος ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Θητειες ενος χρονου προκαλουν τα γελια σε αλλους – με ενα χρονο θητεια ΔΕΝ γινεσαι στρατιωτης. Στοχος μπορει να γινεσαι, στρατιωτης δεν γινεσαι. Αλλα απο εξυπνακιστικες… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

ερωτηση νεολαιου οχι εμου.και γιατι ειναι υποχρεωση?

ft
Guest
ft

Δεν έχει σημαντικο νόημα να αυξηθεί η θητεία, αν ταυτόχρονα δεν αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης. Νομίζω ότι η θητεία έχασε το νόημά της στα μάτια των πολιτών, από τη στιγμή που αυτή αναλώνονταν σε σκοπιές και αγγαρίες.
Βεβαίως η επάνδρωση είναι το σημαντικότερο θέμα σήμερα, παράλληλα όμως θα πρέπει η εκπαίδευση να γίνει ρεαλιστική, να δίνει τα ουσιαστικά εφόδια που πρέπει να έχει ένας μαχητής στο πεδίο.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Συμφωνω κι εγω με πολλους απο τους προλαλησαντες: αυξηση της θητειας ναι, αλλα οχι πριν απο μια αναδιοργανωση της εκπαιδευσης του κληρωτου, με τροπο τετοιο ωστε και ο ιδιος να νοιωθει οτι δεν χανει τον χρονο του στον στρατο και να αυξανεται το αξιομαχο του και εν τελει οι δεξιοτητες που θα αποκτησει να μπορουν να χρησιμευσουν δυνητικα και στην μετεπειτα πολιτικη του ζωη. Ακομη, θα πρεπει ολοι να διατηρουμε επαφη με το στρατευμα ( πχ μετεκπαιδευσεις) μεχρι μια ορισμενη ηλικια. Τελικα, οκ, ας μην αντιγραψουμε τους ισραηλινους, εστω ομως ας το κανουμε οπως οι κυπριοι (που το κανουν πολυ… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πολλοί συσχετίζουν την αύξηση της θητείας με την απόδοση της εκπαίδευσης σήμερα. Λένε δηλαδή ότι εφόσον δε γίνεται σωστή εκπαίδευση δε χρειάζεται να αυξηθεί η θητεία. Μα τι σόι λογική είναι αυτή; Όταν προτείνεται αύξηση της θητείας προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με αρτιότερη εκπαίδευση. Υπάρχουν εδώ δύο ζητήματα. Πρώτον, χρειαζόμαστε μεγαλύτερους αριθμούς. Όχι για να μαζεύουν πευκοβελόνες αλλά κάποιος πρέπει να επανδρώσει τα φυλάκια, κάποιος πρέπει να μαγειρέψει, κάποιος να συντηρήσει τα αμυντικά έργα κοκ. Άρα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση της θητείας, στράτευση στα 18 (για αποφυγή διαρροών… Read more »

Βροχοποιός
Guest
Βροχοποιός

Η κοινωνία είναι έτοιμη. Κανείς δεν πρόκειται να αντιδράσει αρνητικά βλέποντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και μάλιστα στο άμεσο. Προσωπικά επειδή ζω σε παραμεθόριο δε θα είχα πρόβλημα να ξαναπάω αν χρειαστεί. Είναι υψίστης σημασίας να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να δούμε τα πράγματα κατάματα έστω και τώρα. Δεν μπορεί η χώρα να στηρίζεται στη μεσολάβηση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Πρέπει να μπορούμε να αμυνθούμε μόνοι μας. Άμεσα λοιπόν πρέπει να εξαγγελθεί κλιμακωτή αύξηση από 9 σε 14, 16 και 18 μήνες, αρχής γενομένης από την επόμενη ΕΣΣΟ ώστε να καταταγούν περισσότεροι τώρα, με κίνητρο… Read more »

Καυτή Πιπεριά
Guest

Δυστυχώς για τους νέους μας η θητεία πρέπει να αυξηθεί και να γίνει 2 χρόνια.. γιατί δεν είμαστε ούτε Ελβετία, ούτε Γερμανία.. είμαστε Ελλάδα.. Και οι ΕΠΟΠ πια γεράσανε, πάνε.. την δουλειά θα την κάνουν οι οπλίτες μας.. οι κληρωτοί μας

Ευχαριστούμε την Πτήση για ένα ακόμα σωστό και καυστικό άρθρο.

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Η θητεία με τον τρόπο που γίνεται είναι χαμένος χρόνος. Υπηρέτησα 19 μήνες, εκ των οποίων 6 στο Διδυμότειχο. Ευτυχώς καναμε βολές, ασκήσεις, σκοπίες κοκ. Από το χρονικό διάστημα που ήρθα στην Αθήνα τίποτα. Υπάλληλος γραφείου. Μετά τίποτα, καμία κλήση απλά έφεδρος. Ακούω σημερα άλλους που παρουσιάζονται και στα ΚΕ δεν κάνουν γυμναστική μην τυχών και χτύπησουν. Το όπλο διακοσμητικό. Αυτό είναι πέταμα χρόνου και όχι θητεία. Πάρτους για 9 μήνες, εκπαίδευσε σωστά, αξιολόγησε το δυναμικό σου, δώσε ειδικότητες σωστές, και ανά έτος διετία, κάλεσε τους για μια εβδομάδα και κάνε αξιολόγηση και εκπαίδευση, για τα επόμενα 10 χρόνια ή… Read more »

x-m
Member
x-m

Είναι παράδοξο που δεν έχει αυξηθεί η θητεία μετά το 2010.Μειώνει τεχνητά το δείκτη ανεργίας και όλες οι κυβερνήσεις λατρεύουν τα νούμερα όταν τις συμφέρουν! Σοβαρά, το πόσο ακριβώς πρέπει να είναι η θητεία μόνο η στρατιωτική ηγεσία το ξέρει. Θα περίμενα κάποτε η πολιτική ηγεσία να ακολουθήσει. Το χρονικό διάστημα που υπηρέτησα (18+5) δεν μου φαίνεται τραγικό, γιατί όχι;( Να μπορούσα να ξαναπήγαινα έστω ένα 3μηνο!). Όταν όμως έχεις “χαρίσει” ως πολιτική ηγεσία στο παρελθόν τόσους μήνες, πρέπει να εξηγήσεις πειστικά γιατί επαναφέρεις τη διάρκεια σε υψηλότερα επίπεδα. Νομίζω όμως ότι όλα ξεκινούν απο τη λανθασμένη πεποίθηση που έχει… Read more »

clickbaitlover reloaded
Guest
clickbaitlover reloaded

Είναι ενδιαφέρον θα έλεγα να εξεταστεί το θέμα της θητείας σε ευρύτερη βάση. Ας πούμε πόσοι ανθρωπομήνες εργασίας χάνονται από το ΑΕΠ της χώρας με την θητεία. Πιο είναι το εναλλακτικό κόστος της θητείας στον οικονομία με άλλα λόγια. Πόσα θα προσέφεραν αυτοί οι νέοι στο ΑΕΠ με την εργασία τους. Πόσα δαπανούν οι οικογένειες τους για να υποστηρίξουν την θητεία τους. Αυτή η επίδραση στην οικονομία πόσο επηρεάζει την συνολική ισχύ της χώρας η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι συνισταμένη η οικονομία. Αν ο αντίλογος είναι η ανεργία μήπως να αναρωτηθούμε πόσο βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κρύψουν κάποια… Read more »

npo
Member
npo

Τώρα ζητάτε δύσκολα.
Καλύτερα να κάνουμε καμιά διαδήλωση για τ’ όνομα, ή στην Αμερικάνικη πρεσβεία ή κάτι.

tkostas
Member
tkostas

και 42 μήνες να γίνει η θητεία αν το παιδί στα τα μάτια της οικογένιας είναι πάντα παιδι, δεν θα αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ.

Δείτε την Σπαρτη.-

TGD
Guest
TGD

Όταν ήμουν στο στρατό είχα χρεωθεί το οπλοπολυβόλο της μονάδας. Πάραυτα δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Στις βολές (ή μήπως να πω στην βολή;) μου δίναν G3, γιατί το HK11 ήταν ολοκαίνουγο και δεν ήθελαν να το χαλάσουν!

Άγγελος
Guest
Άγγελος

Αν είναι να γίνει 24 μήνες όπως είναι σήμερα και απλώς ο φαντάρος να στέλνεται να καθαρίζει στρατόπεδα από τα φύλλα και να σκοτώνει με όποιον τρόπο μπορεί τη βαριεμάρα του κάνοντας και δυο φορές βολές τότε τί νόημα έχει; Απλώς για να λέμε για τους αριθμούς ότι οι μονάδες είναι πλήρεις; Σε τι θα ωφελήσει κάτι τέτοιο; Γιατί να μην δούμε και ένα σύστημα τύπου Φινλανδίας. Δηλαδή σοβαρή εκπαίδευση κάποιους μήνες ας είναι και λιγότεροι και μετά κάθε χρόνο ή δύο χρόνια φρεσκάρισμα με ασκήσεις. Ένα σύστημα δηλαδή που κρατά αξιόμαχο τον πολίτη που έχει κάνει τη θητεία για… Read more »

dacourtgr
Guest

Διαφωνώ κάθετα, η λύση πρέπει να είναι ένας πλήρως επαγγελματικός στρατός με ενεργή εφεδρεία και τακτικές ασκήσεις των εφέδρων δίπλα στα στελέχη. Η κάθε ειδικότητα να έχει κάθε χρόνο ή κάθε δυο χρόνια μια σύντομη εκπαίδευση 15-20 ημερών, και να ενημερώνονται για κάθε τι νέο που προκύπτει στα οπλικά συστήματα που χειρίζονται. Το σύστημα που υπάρχει σήμερα είναι ξεκάθαρα και μόνο για να μην κάνει το επόμενο βήμα η ηγεσία των Ε.Δ., αρέσει το τσάμπα στους πολιτικούς.

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Θα πρεπει να καταλαβει η Ελληνιδα μανα οτι αν αυξηθει η θητεια, ο γιος της θα περναει καλυτερα για τον απλουστατο λογο οτι δεν θα φυλαει καθε μερα σκοπια…
Να γινει ομως στελεχωση μοναδων…(ειδικα πρωτης γραμμης) κι οχι στελεχωση γραφειων…!

data
Member
data

Καθολου ετοιμη το αντιθετο. Πασουμε απο συλλογικο συνδρομο αρνησης της τουρκικης απειλης. Αλλα μια υπευθυνη κυβερνηση σεν ακολουθει απλα τις διαθεσεις του κοσμου παιρνει πρωτοβουλιες και εν αναγκη σκληρες αποφασεις

megisteas
Member
megisteas

Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική αν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία. Δεν λέω ότι είναι λάθος το άρθρο σε φιλοσοφικό επίπεδο αλλά στην ουσία του ερωτηματος. Είμασταν έτοιμοι για τον ΕΝΦΙΑ; είμασταν έτοιμοι για τους φόρους; Είμασταν έτοιμοι για το κόψιμο μισθών και συντάξεων; Αν εχουμε κράτος αυτό αποφασίζει και τελειώνει η συζήτησή. Αντιδράσεις θα υπάρχουν ε και; η έχεις κυβέρνηση η δεν έχεις. Τα υπόλοιπα είναι καφενειοσυζητησεις. Τώρα τα περί εκπαιδεύσεις κτλ είναι σωστά. Αλλά εγώ στους 18 μήνες θυμάμαι πάντα άτομα να προσπαθούν να πάνε για γοπινγκ πάρα να κάνουν βολή ή εκπαίδευση. Προτιμούσαν να σερβίρουν στην λέσχη… Read more »

Em.Ti
Member

Όποιος έχει υπηρετήσει έστω και ένα τρίμηνο μπορεί να καταλάβει ότι η αύξηση της θητείας δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημα του Ε.Σ. με λίγα λόγια. Πρέπει να επιληφθούν πρώτα τα κάτωθι: 1. Οριστική λήξη των ρουσφετιών και ποινικοποίησή τους 2. Αναδιοργάνωση του Ε.Σ. (έχει ξεκινήσει ευτυχώς ήδη) με συνένωση μονάδων και κατάργηση άλλων που δεν προσφέρουν κάτι 3. Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου προγράμματος εκπαίδευσης 4. Αλλαγή δόγματος του Ε.Σ. 5. Επαναφορά της Χωροφυλακής/Συνοριοφυλακής και μεταβίβαση σε αυτήν πολλών από τις αποστολές που αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο Ε.Σ. Εν ολίγοις, είναι πολλά από αυτά που πρέπει να… Read more »

kostas meniothis
Guest
kostas meniothis

Συμφωνω…

Arkas
Guest
Arkas

Αυξηση θητειας χωρις αναδιοργανοση ολου του στρατου , δεν προσφερει τιποτα. Θητεια τουλαχιστον 12 μηνες και δημιουργεια μοναδων εθνοφρουρων ανα νομο, με εκπαιδευση 1 φορα το μηνα (σ/κ). Γιανα εινια εφικτη η μετεκπαιδευση κατα τοπους.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Θυμάμαι ένα διοικητή που είχα σε μονάδα της Αθήνας, που χρησιμοποίησε τους στρατεύσιμους ένα Σάββατο βράδυ για να κάνει δεξίωση σε φίλους του, μονάδα – σμηναρχία του Αιγαίου που δούλευε τέλεια η Λέσχη Αξιωματικών (είχε έρθει για δεξίωση και δημοσιογράφος του περιοδικού) ενώ τα Rheinmetal ήταν ασυντήρητα πριν από προγραμματισμένη άσκηση και τόσα άλλα που δείχνουν το πως επενδύεται η θητεία. Αντίθετα μια μετακίνηση του GCA δεν έγινε, το flight check το θυμηθήκαμε την προηγούμενη μέρα πριν λήξει η πιστοποίηση του συστήματος. Επίσης από αξιόπιστες πηγές έχω ακούσει στο τριζωνικό που ίσχυε το 1990 ή εκεί περίπου η (ανέντιμη) μετάθεση… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Τώρα είναι η ευκαιρία που είναι όλοι μαστουρωμένοι με το survivor και δεν θα καταλάβουν τπτ. Θητεία στα 18 χωρίς καμία αναβολή. Θητεία στους 24 μήνες. Μείωση των μονίμων στελεχών ΕΠΟΠ, ταξίαρχων, στρατηγών, στραταρχών και άλλων τέτοιων λες και είμαστε ο Κόκκινος Στρατός των Εργατών και των Αγροτών το 1944. Και το κυριώτερο απ΄όλα σύγχρονη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Εξίσου σημαντική και η αξιοποίηση της εφεδρείας. Εγώ έχω υπηρετήσει 15μηνο κι άμα θένε ξανάρχομαι να υπηρετήσω τη διαφορά και να με βάλουν σε κανονική εφεδρεία αλά Ισραήλ, όχι 1 φορά στα 25 χρόνια. Θα μειωθεί τεχνηέντως και η ανεργία.

evaggelos
Member
evaggelos

απλα τα πραγματα δεν εχωμεν στρατο τελος..ποτε δεν ειχαμε παντα βυσματα υπηρχαν κ θα υπαρχουν στρατος ο οποιος δεν εκπαιδευει τον πολιτη σε κατι περα απο το σφουγγαρισμα δεν συμμετεχει σε αποστολες του νατο δεν εχει νοημα.ημαστε στον 21 αιωνα εχουμε πολεμο με ηλεκτρονικα μεσα κ ο στρατος σου μιλα για το βιετναμ απλα καταντια.τελος το μεγαλυτερο ποσοστο ελληνων θελλει να φυγει απο την χωρα σιγα μην γυρισει να πολεμισει για τους βολεψακιδες.κ οχι ουτε για τους δικους του θα το κανει.ολοι ξερουν εντος κι εκτος χωρας ποσο αχρηστοι ειμεθα για αυτο καναμε τις κοτες το 96 γι αυτο και… Read more »

Kanenas
Member
Kanenas

Ρε φίλε , έχεις κάνει τέσσερα σχόλια και όλα είναι , άστα να πάνε . Μήπως μπέρδεψες τα ιστολόγια ; Εδώ όλες οι απόψεις , όποτε μπαίνω και διαβάζω , είναι σοβαρές και τεκμηριωμένες , χωρίς να προσπαθήσουν να κομματικοποιήσουν τα σχόλια τους ή να προωθήσουν κάποια ατζέντα . Τ ο θέμα είναι σοβαρό και άσε την προπαγάνδα και την εθελόδουλη στάση .

evaggelos
Member
evaggelos

δεν ασκω καμια προπαγανδα ουτε προσωπικος ειμαι εθελοδουλος ουτε ανηκω σε κοματα απλα καταγραφω αυτα που βλεπω γυρο μου κ οτι ειδα στο δωδεκαμηνο της θητειας μου.σωστο η λαθος θα κριθει στο τελος ειδωμεν

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις! Καταρχήν στην ερώτηση , αν η Ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει αύξηση της στρατιωτικής θητείας? Η απάντηση είναι ασφαλώς και ΝΑΙ!! Βασικά η Ελληνική κοινωνία άντεξε 3 μνημόνια σε 8 χρόνια!!! Το να αυξηθεί η θητεία κατά 3 ή 6 ή και 9 μήνες θα περάσει σχεδόν απαρατήρητο.. Εξάλλου έξω δεν υπάρχουν άμεσα δουλειές, σύνταξη προβλέπεται να πάρουμε στα 67 (?) οπότε π.χ 6 μήνες παραπάνω θητεία δεν είναι πρόβλημα ακόμη και για έναν που έχει πέσει θύμα της αριστερής προπαγάνδας “ότι είναι χάσιμο χρόνου η στρατιωτική θητεία και σε φρενάρει από την εξέλιξη σου… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest

Υπηρέτησες και 3 μήνες φυλακή?

STRATOS
Member
STRATOS

Όχι 18 μήνες ήταν τότε (1999-2000) η Θητεία για όλους στον Στρατό ξηράς. 23 για τους δόκιμους αξιωματικούς.

15 μήνες ήταν η θητεία για τους ειδικοδυναμήτες επί Βαρβιτσιώτη (προγενέστερα).

Προβοκάτωρ
Guest

Ε,τότε γιατί γράφεις ότι υπηρέτησες 18 μήνες σε Μοίρα?

STRATOS
Member
STRATOS

Με συγχωρείς, Ενοώ 18 μήνες θητεία, στην μοίρα είμουν 12 μήνες.

STRATOS
Member
STRATOS

Και μερικές επισημάνσεις για την Επάνδρωση μονάδων Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιβιώσει από την Τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Έβρο, και να μπορέσει να αντιμετωπίσει και μία ταυτόχρονη επιθετική ενέργεια των σχεδόν ανύπαρκτων αλβανών και σκοπιανών (ο αλβανικός και σκοπιανός στρατός είναι δύναμης μίας ταξιαρχίας έκαστος) χρειάζεται ο Ε.Σ να φτάσει τουλάχιστον 100.000 άνδρες δύναμη (σε καιρό ειρήνης) ώστε να μπορέσει να επανδρώσει πλήρως όλες τις μονάδες του. Αυτή την στιγμή η δύναμη του Ε.Σ πρέπει να βρίσκεται στις 77.000 άνδρες (και γυναίκες) εκ των οποίων 42.000 είναι μόνιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ. 35000 άνδρες πρέπει να… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

1. Θητεία 15-18 μηνών άμεσα. Μονάδες σκιάχτρα τέλος. Δεν υπάρχει χρόνος. Ευεργετικό και για το ηθικό, που υποφέρει από τις ελάχιστες εξόδους. 2. Εκπαίδευση, άσκηση (το όνειδος της παχυσαρκίας, συν τοις άλλοις, καταρρακώνει και το ηθικό …), πορείες, τακτικές, βολές. Πολλές βολές. Γόπες, ασβέστωμα δένδρων, λιτάνευση 5 εικόνων σε τρία χωριά εντός 24 ωρών, αγήματα για … άφιξη πρωθυπουργού για ΔΕΘ, αρχαίοι αγώνες κλπ τέλος. 3. Λέσχες, ΚΑΑΥ, ΚΕΔΑ τέλος. Όποιος θέλει να πάει εκεί αυτοεξυπηρετείται, με μια συνδρομή ετήσια γίνεται και ένα φρεσκάρισμα των καταλυμάτων. Δεν περισσεύει ούτε ένας Έλληνας οπλίτης για να σερβίρει παγωτά. 4. Όχι καθολική στράτευση… Read more »

tsimuha
Guest
tsimuha

” Γιατί κανένας κληρωτός δεν βλέπει Στίνγκερ στη θητεία του;”

Ε τωρα εισαι ψευτης, μεσα στο COC υπηρχε μια αφισα με stinger, μια με αρμα Μ1, μια με Tornado και μια με Τunguska!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δεν έχω μπει στο COC, ένα ταπεινό μπατζόσκυλο ήμουν, ραϊνμεταλάς και σκοπάνθρωπος/plane spotter (!), το μόνο που κατόρθωσα ήταν, αθροίζοντας τις όποιες γνώσεις μου διοικητικής επιστήμης με εκείνες ενός φίλου προγραμματιστή και υπό την ανοχή και καθοδήγηση δυό θαυμάσιων αξκών (ο ένας έδινε και νοσταλγική χροιά, αποκαλώντας τα Sidewinder “γκαρέιτ” … παλιά καραβάνα και ωραίος άνθρωπος …) να ξαναστήσουμε το ΓΡ.ΣΤΡ.ΠΡ. πτέρυγας για να ξέρουμε ποιος υπηρετεί και ποιος έχει φύγει, και να μη μας σέρνει τα εξ αμάξης το ΑΤΑ κάθε φορά που ζητάμε ειδικότητες που έχουμε … Τα wallpapers μας ήταν Χόρνετ και Τόμκατ …

tsimuha
Guest
tsimuha

Ποια εποχη; 113;

Nikolaos
Member
Nikolaos

ΕΣΣΟ 2000Β. 113.

tsimuha
Guest
tsimuha

Ηρθες μετα , ΣΤ94 εγω.

Agamemnon
Member
Agamemnon

Με την υπαρχουσα νοοτροπια η απαντηση στο ερωτημα αναγεται στην σφαιρα του θεωρητικου και της Επιστημονικης Φαντασιας.
Χρειαζεται δραστικη αλλαγης αυτης ωστε να γινει κατι ουσιαστικο αυτο.

KV
Guest
KV

Είναι γνωστό από όσους έχουν υπηρετήσει ότι η στρατιωτική θητεία είναι χάσιμο χρόνου τουλάχιστον όπως γίνεται στην Ελλάδα όχι στο Ισραήλ. Η μονή χρησιμότητα της είναι η αύξηση του αριθμού των στρατιωτών για να έχουμε περισσότερο στρατηγούς –ναυάρχους και πτέραρχους. Ανταλλαγές ρουσφετιών μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών κτλ. Αυτό προκαλεί περισσότερα πεταμένα λεφτά στον πάτο του άδειου κουβά. Η λύση είναι απλή: • Κατάργηση αχρήστων στρατοπέδων ( εντός Αττικής,κτλ), • Κατάργηση υπηρεσιών ( στρατολογία, Υπηρεσία φαρών, κτλ) με ψηφιοποίηση τους και μετατροπή του μόνιμου υπέρβαρου τεμπέλικους προσωπικού ( 80 μέρες αδείας 4 ώρες δουλείας το πολύ ανά ημέρα ) σε μάχιμες… Read more »

ilias35
Member
ilias35

H απαντηση στο ερωτημα δοθηκε μεσα από τα σχολια. ΟΧΙ. Δεν είναι γιατι δεν θελει. Η κοινωνια εχει αλλαξει προς το χειροτερο εννοείται. Όταν βλεπω τετοια σχολια από αναγνωστες της ΠΤΗΣΗΣ πραγματικα θλίβομαι.

ilias35
Member
ilias35

σε αυτό φταιει και το περιοδικο γιατι πλεον επαψε να διαμορφωνει γνωμες και θα τολμουσα να πω χαρακτήρες και συμπεριφορές. Εν πασει περιπτωσει, εν προκειμενω. Η θητεια για να δημιουργησει μαχητες και όχι σαβουρα που θα πρεπει να κουβαλησουν σε μια δυσκολη κατάσταση οι Μοναδες πρεπει να είναι 24 μηνες. Όλα τα αλλα είναι προφασοις εν αμαρτίαις. Παράδειγμα ότι το κοστος είναι δυσβασταχτο για τις οικογενειες. Δηλαδη καποιος παει καπου οπου εχει δωρεαν φαγητο, λογαριασμούς, υγειονομικη περιθαλψη και 3 εισιτηρια να παει σπιτι του δεν είναι βαρος για την οικογενεια του λες και στο σπιτι του θα τρεφεται με κοπανιστο… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Συμβολή food for thought και γροθιά στο στομάχι ταυτόχρονα. Ίσως η πιο γόνιμη συμβολή στη συζήτηση. Ίσως, λόγω της στατικής φύσεως του αγώνα που επρόκειτο να δώσουμε, να μην είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προκλήσεων (αν και η ειδικότητά μας στο παρελθόν – 1987 & 1996 – είχε πάρει ατομικά φύλλα πορείας, και μάλιστα με απαιτητικά tasks, θυμάμαι παλαιότερους να αφηγούνται πώς φθάνουν με Ηρακλή στη Σαντορίνη στην κρίση του 1987 με εντολή να “οχυρώσουν” την ατέλειωτη αμμώδη παραλία από ενδεχόμενη ενέργεια εχθρικού κλιμακίου αμφιβίων καταδρομών κατά της εκεί σμηναρχίας) ….

ilias35
Member
ilias35

φταιτε στο βαθμο που το περιοδικο δεν δινει τοση σημασια ατα αθρα γνωμης όπως παλαιοτερα που ξαναλεω ότι διαμορφωνε χαρακτήρες και συμπεριφορές. Αποτέλεσμα να βλεπω πολλα σχολια επιεικως απαράδεκτα για αναγνωστες της ΠΤΗΣΗΣ. Βλεπω ποσο λιγοι εχουν καταλαβειτην κρισιμοτητα της πενταετιας 2018-2023. Λυπάμαι πραγματικα τα λιγα παιδια που θα βρεθουν σε ένα θερμο επεισοδιο με ένα κακοσυντηρημενο οπλο, με νυχτερινες διόπτρες που δεν θα ξερουν πως δουλευουν με αλλους 2-3αντι για 7-8 να ακουν ελικόπτερα να πετουν μεσα στη νυχτα, με έναν Λοχαγο 500 μετρα μακρυα, να περιμενουν διαταγες από έναν εφεδρο υπαξ που μεχρι χθες του ελεγαν ΄΄ποιος εισαι… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Δεν ξέρω πως πιστεύεις εσύ ότι γίνονται οι πόλεμοι το 2018, πάντως οι Τούρκοι με κανόνια μας απειλούν.
Κάτι μου λέει βέβαια ότι δε νιώθεις την απειλή και ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα διότι οι κακοί πολιτικοί φταίνε για όλα και τα οργανωμένα συμφέροντα.
Όπως και να έχει, όποιος πιστεύει ότι οι πόλεμοι δε γίνονται με κανόνια βρίσκεται σε λάθος ιστοσελίδα.

ilias35
Member
ilias35

Δηλαδη αυτο που γινεται στο Αφριν ειναι κατι διαφορετικο απο αυτο που περιγραφω?Δεν βλεπουμε Α/Τ πυραυλους να χτυπουν αρματα μαχης? Τα δε πολυβολα και τυφεκια που βαλλουν τι στοχευουν? ρομποκοπ?Και τα κανονια των τουρκων ποιος θα τα αντιμετωπισει ? Μηπως τα κανονια τα δικα μας πρωτιστως? Και τα κανονια τα δικα μας ποιος θα τα χειριζεται? Οι Super heroes? Λυπαμαι δεν καταλαβαινω τι θελετε να πειτε?

Ionas
Member
Ionas

Το σχόλιό μου ήταν απάντηση στο σχόλιο του elias1969.

Ionas
Member
Ionas

Συγνώμη για τη σύγχιση, το σχόλιό μου ήταν απάντηση στο σχόλιο του Aragorn.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Σωστός, αλλά μάλλον εκ παραδρομής σε άλλον απευθύνεστε, νομίζω ο elias1969 έχει γνήσια αγωνία για την πατρίδα και καλώς τεκμηριωμένους προβληματισμούς.

Κώστας
Guest
Κώστας

Καλό θα ήταν κάποιοι να μιλάνε για τον εαυτό τους μόνο και όχι για τους άλλους… Αν κάποιος θέλει να υπηρετήσει όχι 18 μήνες, αλλά και 108 μήνες, μπορεί να το ζητήσει ελεύθερα. Του το απαγορεύει κανείς; Επίσης, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε και μόνιμα στο στρατό, ώστε να εκπαιδεύονται κατάλληλα κάθε μέρα και να προσφέρουν στην πατρίδα! Αλλά φρόνιμο είναι σκεφτόμαστε και τους άλλους μερικές φορές. Ένας νέος σήμερα σπουδάζει 4 χρόνια, βάλε και το μεταπτυχιακό άλλα 2 χρόνια, που στους περισσότερους είναι απαραίτητο πλέον, βάλε και το διδακτορικό κάποιες φορές και ποιος ξέρει πόσα άλλα χαρτιά με σκοπό… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Επιτρέψτε μου, με όλη τη φιλική διάθεση, να σημειώσω ότι εδώ γίνεται μια δημόσια συζήτηση, όπου πολίτες προτείνουν νομοθετικά μέτρα για ένα πρόβλημα, ασκώντας τη θεμελιώδη ελευθερία του λόγου και επιτελώντας μια εξίσου θεμελιώδη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το τι επιθυμεί ο καθένας για τον εαυτό του το γνωρίζει καλά ο ίδιος, οπότε η παραίνεση “να μιλάνε για τον εαυτό τους” είναι μάλλον άτοπη, καθώς ουδείς έχει την ανάγκη να διατυπώνει δημοσίως τα ατομικά του σχέδια. Οι νόμοι όμως (για το περιεχόμενο των οποίων οι σεβαστοί συνομιλητές διατυπώνουν θέση) αφορούν το σύνολο και η συμμόρφωση με αυτούς δεν είναι εθελοντική.… Read more »

ilias35
Member
ilias35

Πολύ σωστα Νικολαε. Ευτυχως που την ΠΤΗΣΗ εξακολουθουν να την διαβαζουν ανθρωποι του επιπεδου σου. Χαιρομαι για αυτο.Μπραβο!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Αγαπητέ Ηλία,
ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια, αλλά προπάντων για την προθυμία σου να εισφέρεις πολύ σημαντικές όψεις του προβληματισμού, που εμείς οι αδαείς συχνά παραβλέπουμε, αλλά εσύ – προφανώς λόγω λειτουργήματος (μην επιβεβαιώνεις, είναι και λεπτό το θέμα) – είσαι σε θέση να γνωρίζεις. Μπορεί να είμαστε στοιχειωδώς ενήμεροι για κάποιες λειτουργίες και οπλοσυστήματα των ΕΔ, αλλά ώρες ώρες μοιάζουμε με κάποιους που νομίζουν ότι οι πόλεμοι γίνονται με κουμπιά. Γι’ αυτό θεωρώ την οπτική σου εξαιρετικά πολύτιμη και εύχομαι ειλικρινά όποτε βρίσκεις λίγο χρόνο να μοιράζεσαι με το κοινό του περιοδικού μας τις καίριες παρατηρήσεις σου.

ilias35
Member
ilias35

Το γραφω οτι δεν ειμαστε ετοιμοι γιατι η κοινωνια μας ειναι πρωτα ο ευατουλης μας. Ακριβως οτι περιγραφεις πιο πανω. Οτι εχεις πολλες δουλειες να ασχοληθεις με το να προασπισεις τα συμφεροντα της χωρας σου και δεν προλαβαινεις. Η συζητηση ομως εκτος των αλλων ηταν ποσος χρονος απαιτειται για να μην γινει καποιος τροφη για τα κανονια και εν συνεχεια να νικησει. Σιγουρα παντως απαιτειται μεταδιδακτορικο για να καταλαβει καποιος οτι ο επαγγελματικος στρατος για να αντιμετωπισεις εναν γειτονα οπως η τουρκια ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ. Το δοκιμασαμε τα προηγουμενα χρονια με τους ΕΠΟΠ και παλι δεν το καταλαβαμε, Ας κοιταξει καποιος… Read more »

Aragorn
Guest
Aragorn

Εσύ ο ilias1969 μάλλον βρίσκεσαι στο έτος 1969 και όχι στο 2018. Πλέον οι πόλεμοι μόνο με κανόνια δεν γίνονται. Και η Ελλάδα του 2018 μόνο “ελεύθερη” δεν είναι για να τρέμει μη σκλαβωθεί, καθώς θα βρίσκεται υπό επιτροπεία μέχρι το 2099 (μπορεί και παραπάνω) από τους “φίλους” και “σύμμαχους” θεσμούς! Βέβαια τότε που ψηφίζονταν τα μνημόνια κάποιοι ζητωκραύγαζαν και χειροκρατούσαν, ότι τάχα ήρθαν οι Ευρωπαίοι να μας εξυγιάνουν, ενώ όσοι φώναζαν ήταν κουκουλοφόροι αναρχικοί! Αλλά εμείς ακόμη φοβόμαστε τους κακούς Τούρκους μήπως μας σκλαβώσουν με τα κανόνια, όταν το 60% των νέων στην πιο παραγωγική τους ηλικία είναι άνεργοι… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Τα ίδια έλεγαν και στη Γαλλία το 1936-40, και είδαμε τι έγινε … Επίσης επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο έκανε τους Βαλκανικούς Πολέμους, τις Ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου και το Έπος του 1940. Για την ακρίβεια αυτός ο Έλεγχος έληξε το 1987 (ως τότε υπήρχε κρατικό μονοπώλιο στα σπίρτα και στο αλάτι, που πήγαινε υπέρ του χρέους του 19ου αιώνα). Ακόμη, ο σχετικισμός των αξιών, όπου τον διεθνή δανεισμό τον λέμε ξενική κατοχή, τους πολίτες που έχουν αντίθετη θέση από μας “φασίστες” κλπ, το μόνο που κατορθώνει είναι να εξωραϊζει την πραγματική ξενική κατοχή,… Read more »

ilias35
Member
ilias35

Η ιστορια της Μεταποεμικης Ελλαδος με λιγα λογια. Δυστυχως έτσι ακριβως είναι μεχρι και το τελευταιο κομμα.

ilias35
Member
ilias35

Απο το 1991 δεν βλεπουμε πως γινονται οι πολεμοι? Το θεμα ειναι αν η αυξηση της θητειας ειναι απαραιτητη προκειμενου να αυξηθει η αποτρεπτικη ικανοτητα της χωρας ή οχι και το επεκτεινα για το αν ενας επαγγελματικος στρατος ειναι απαραιτητος για την χωρα, αν ειναι εφικτος ή αν αντιθετα συνεβαλλε στην πτωχευση της. Επειδη σκεφτομαι τους νεους και δεν θα ηθελα να χαθουν αδικα και επειδη δυστυχως αυτοι θα κληθουν σε σε μια κριση για αυτο αναφερω τι θα επρεπε να γινει. Επιπλεον θα ηθελα να πω οτι λιγοι καταλαβαν τι γλυτωσαμε την προηγουμενη εβδομαδα. Οσον αφορα μνημονια συνταξεις ανεργια… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Καλημέρα σε όλους Ομολογώ ότι η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δυστυχώς επίκαιρη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να αναφέρω ότι δεν έχω υπηρετήσει λόγω σπουδών και σταδιοδρομίας στο εξωτερικό όπου βρίσκομαι τα τελευταία 25 χρονια. Καλώς ή κακώς βρισκόμαστε σε μια γειτονιά που είναι επικίνδυνη και χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για άμυνα αλλα και για προβολή ισχύος και εξωτερική πολιτική. Επίσης είναι γεγονός ότι η απόσταση που μας χώριζε με την Τουρκια έχει ανοίξει επικίνδυνα και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα γίνει μη αναστρέψιμη. Όσον αφορά την αύξηση της θητείας κατά την γνώμη μου το ερώτημα δεν είναι μονοδιάστατο.… Read more »