Η ανακοίνωση χτες της χορήγησης έκτακτου επιδόματος βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τον Πρωθυπουργό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, θετικές από αυτούς που πρόκειται να το λάβουν, αρνητικές για αυτούς από τους οποίους αντλήθηκε το πλεόνασμα για να δωθεί.

Η δουλειά μας δεν είναι ο σχολιασμός της πολιτικής επικαιρότητας, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν θα λάβουμε θέση σε μια διελκινστίδα απόψεων που λέει από την μια μεριά να δώσουμε έκτακρο επίδομα σε ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να ανασάνουν οι τελευταίες, και στην άλλη που λέει να μειωθεί η φορολογία προκειμένου να ανασάνουν αυτοί από τους οποίους έχει προέλθει το πλεόνασμα. Αυτό ας το κρίνει ο κάθε αναγνώστης με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις, και δεν μας αφορά, τουλάχιστον τόσο ώστε να αναφερθούμε στο περιοδικό μας.

Ο λόγος που έχουμε μείνει στις χτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ο απλός ένας. Μήπως, για να το πούμε λαϊκά, να δώσουμε «κανά φράγκο» για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Όσοι μας παρακολουθούν εδώ ή στο περιοδικό τακτικά, και μοιράζονται μαζί μας τις ανησυχίες τους για το μέλλον της ελληνικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ικανότητας, πιθανότατα να έχουν τις ίδιες απορίες… δεν υπάρχει δυνατότητα να δωθούν λίγα χρήματα για τον επανεξοπλισμό/εκσυγχρονισμό του υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό εισακτέων στις παραγωγικές σχολές; δεν μπορούμε να δώσουμε, έστω και εκτάκτως, ένα ποσό στους ανθρώπους που μοχθούν για την ασφάλειά μας, σε πλοία με 9 μποφόρ κάπου στα θαλάσσια σύνορά μας, σε προκεχωρημένα αεροδρόμια ή τραβώντας 9g, σε φυλάκια και στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς και κρατούν ζωντανές μονάδες που απαιτούν 900 άτομα με 150; Είναι δύσκολο;

Για να εξηγούμαστε. Τα στελέχη των ΕΔ δίνουν τα τελευταία χρόνια ακόμη έναν ατελείωτο αγώνα, στερώντας από τις οικογένειές του για να κρατήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μάχιμες στο κομμάτι που τους αντιστοιχεί. Και πιστέψτε μας, ασχέτως του τι γράφουν τα fake news sites, το καταφέρνουν. Κανείς δεν νοιάστηκε για αυτούς, και το μόνο που έχουν πάρει είναι κοροϊδία. Θα ήταν τόσο απαγορευτικό ένα και μοναδικό έκτακτο επίδομα, που αν μη τι άλλο θα τους έδειχνε ότι η υπόλοιπη κοινωνία νοιάζεται;

Πάμε λίγο παρακάτω. Μαθαίνουμε πως η απόκτηση των OH-58D Kiowa κάνει 45 εκ. δολάρια και «ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού» για να τα αποκτήσουμε. Η απόκτηση 5 επιπλέον CH-47D κάνει 80 εκ δολάρια. Πόσο θα κόστιζαν μερικά ΤΟΜΑ, είτε M2A2 Bradley, είτε Marder, πόσο ένας αριθμός 20-40 UH-60; Πόσο κοστίζει ο εκσυγχρονισμός των MLRS; Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται εκσυγχρονισμό χτες, με νέα όπλα και νέα ραντάρ. Πόσο κοστίζουν 4 SMART-L και η αγορά νέων ESSM Mod 2; Τα υποβρύχιά μας θα ρίξουν τορπίλες με ηλικία όση τα στελέχη που τα επανδρώνουν, ενώ με 40-80 εκ. θα μπορούσαμε να είχαμε νέες τορπίλες. Πόσο κοστίζουν ένας αριθμός JSOW C-1 και επιπλέον ΑΙΜ-120 και IRIS-T;

Προφανώς όχι τόσο πολύ όσο φαντάζεται κανείς. Θα μπορούσαν ΟΛΑ τα παραπάνω να είχαν γίνει με το περσινό και φετινό «κοινωνικό μέρισμα» και θα περίσσευαν αρκετά.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολλούς να μας χαρακτηρίσουν κοινωνικά «ανάλγητους», «στυγνούς μιλιταριστές», ακόμη και αντικυβερνητικούς (σε κάθε κυβέρνηση μας θεωρούν αντικυβερνητικούς, γιατί όχι και σε αυτή;). Επαίτες διαφημίσεων μας θεωρούν «υπαλλήλους», και πάει λέγοντας. Το τι είμαστε το ξέρετε όλοι εσείς, που μας διαβάζετε και μας εμπιστεύεστε. Εμείς είμαστε απλά η ΠΤΗΣΗ. Και θα παραμείνουμε.

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητή Πτήση,

  όχι για την Αμυνα δεν έχει. Αν οι ανυσηχιες σας παραμένουν, δοκιμάστε καμια τριετια άνεργοι με τους λογαριασμους να τρέχουν ή πληρώστε με 500 ευρώ μισθό τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιου σας…. η το ενοικιο. Οχι. Δεν λαικίζω. Αυτά ειναι πολυ πραγματικά και συμβαίνουν ανάμεσα μας. Η άμυνα θα πάρει οτι πρόβλεπεται να πάρει. Η χώρα δεν περιστρέφεται γύρω απο τα F16 της και τα Leo-2 της.

  Ναι χρειαζόμαστε αξιομαχο στρατό, αλλα όχι εις βάρος της ζωής των ανθρώπων μας. Μην σκοτωσουμε κι αλλους εν καιρώ ειρήνης. Κριμα ειναι. Παν μετρον άριστον.

  • Δεν ήξερα ότι ο ένοχος για την ανεργία ήταν ο στρατός της ελλαδος.
   Παντός για εμένα είναι αυτή που ψηφίζουν ανίκανους πολιτικούς και μετά δείχνουν αυτούς που δίνουν και τη ζωή τους για να έχει και χώρα για τους ανίκανους. Και βέβαια ο αστυνόμος πυροσβέστης και στρατιώτης πρέπει να είναι πάντα εκεί στα δύσκολα αλλά χωρίς τα κατάλληλα μέσα.
   θέλει πολύ θαρος για να κάνει κάποιος αυτοκριτική !

  • Καλό θα ήταν να αναφέρεται και το όνομά σας , όπως κάνει κάθε σοβαρός σχολιαστής . Και ναι αγαπητέ κύριε λαϊκίζετε και εσείς και οι πολιτικοί μας που τόσα χρόνια συντηρούν με επιδόματα μία ολόκληρη χώρα . Γιατί ξεχνάτε κύριε , ότι τα ψίχουλα που σας και μας πετάνε είναι βγαλμένα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, όπως παραδέχτηκαν οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης . Και για να σας προλάβω το ίδιο πρόβλημα θα είχα αν αυτά τα ψίχουλα τα χορηγούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση . Δεν χρειαζόμαστε επιδόματα αλλά δουλειές και ανάπτυξη . Και στον φτωχό αντί για επιδόματα , ας δώσουν βασικά είδη διατροφής με μηδενικό ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς φόρο κατανάλωσης και υψηλό αφορολόγητο όριο και κυρίως απασχόληση χωρίς βασικό μισθό 380 ευρώ Ας αφήσουν να δημιουργηθούν δουλειές , τις οποίες θα δημιουργήσουν Ελληνικές και ξένες επενδύσεις . Ας σταματήσουν όλοι οι πολιτικοί να βάζουν τρικλοποδιές στην δημιουργία απασχόλησης . Ας βρει , αυτή και όποια άλλη κυβέρνηση έρθει , τα ίδια χρήματα που χορηγεί τώρα στους , εγώ θα πω λαθρομετανάστες και ας με κακοχαρακτηρίσετε , στους Έλληνες αναξιοπαθούντες ΧΩΡΙΣ να γδύνει τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες . Πρώτα πρέπει να ταΐσουμε την οικογένειά μας και να φροντίσουμε το σπίτι μας και μετά , αν περισσέψουν χρήματα , κοιτάζουμε να βοηθήσουμε και παραδίπλα . Το επίδομα είναι άσχημη πράξη και θυμίζει ελεημοσύνη . Δεν παραβλέπω ότι υπάρχουν ανάγκες και είναι κρίσιμο το θέμα αλλά λύσεις πραγματικά υπάρχουν . Μυαλό και θέληση λείπουν . ΚΑΙ ΝΑΙ!!!!!!! ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ .
   Ευχαριστώ για την υπομονή σας

  • Φίλε Kosyfi, η αλήθεια είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα θα σκοτώσει ανθρώπους!!!!Δυστυχώς η οικονομία δε λειτουργεί με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Θείος-γνώστης των πάντων-μέγας ηγέτης- πρωθυπουργός μας. Πολύ απλά, αυτή την στιγμή χρωστούνται στο δημόσιο 700 εκατομμύρια ανεισπρακτες οφειλές. Από την άλλη οι επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις πρέπει να είναι κοντά στο 1,5 δις ευρώ. Η φορολογία και εισφορές υπέρ ασφαλιστικών οργανισμών των τελευταίων εν Ελλάδι ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων ανεβαίνει πάνω από το 60%. Κάθε μέρα χάνονται θέσεις εργασίας και φυσικά τα 40 – 50 ή και 100 ευρώ χαρτζηλίκι δεν θα πληρώσουν κανένα λογαριασμό, καμμία κάρτα. Από τη μια το κράτος κλείνει τις επιχειρήσεις και από την άλλη δίνει χαρτζηλίκι.Το περίφημο πλεόνασμα πρέπει να πάει εκεί που ανήκει, στην ανάπτυξη!!!Η ανάπτυξη θα δώσει δουλειές, οι δουλείές φόρους και λεφτά στους χειμαζώμενους χωρίς εργασία. Και αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν επιβίωση της Ελλάδος, πολεμική βιομηχανία και εξοπλισμούς. Οτιδήποτε άλλο συζητείται είναι να μην πω.Βέβαια για να πω του στραβού το δίκαιο, είμαστε προ-συρράξεως με τουλάχιστο μια γειτονική χώρα, οπότε καταλαβαίνετε που θα έπρεπε να παει το κοινωνικό να μην πω(γράψω) -μέρισμα.

  • «…Μην σκοτωσουμε κι αλλους εν καιρώ ειρήνης. Κριμα ειναι…»

   Ευτυχώς που μοιράζουν €300 – τους καφέδες μιας χρονιάς – και σταμάτησαν οι αυτοκτονίες… αφού προηγουμένως χρωστάει €6 δισ. ληξιπρόθεσμα στην αγορά την οποία έχει υπερφορολογήσει και η οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα προσλάμβανε τον επί 3 χρόνια άνεργο…
   Τουλάχιστον οι Ιάπωνες έχουν τιμή & αξιοπρέπεια και λέγεται χαρακίρι…

 2. Το ποσό που αναλογεί στον προυπολογισμό του Υπουργείου Αμύνης ΔΕΝ είναι μικρό ! Τώρα αν τα 3/4 πάνε σε μισθους και σε συντάξεις και λοιπά έξοδα και το ποσό που μένει για προμήθειες ειναι κουτσουρεμένο είναι άλλο θέμα.Καποια στιγμή πρέπει να γινει και ένας εξορθολογισμός στα έξοδα : Να μην χρεωνονται 100 μπριζόλες για φυλάκιο με 15 άτομα προσωπικο,μια μπρίζα για 80 ευρώ,τιμητικά αγήματα για την γιορτή καθε κωλοπετεινίτσας,κλπ…

  • Πες τα ρε φίλε.
   Επίσης ο κάθε γαλονάς που πάει επίσκεψη (aka επιθεώρηση) σε ένα στρατόπεδο ξέρετε πόσα παίρνει οδοιπορικά; Να ένα ωραίο θέμα για άρθρο.

  • Πικρές αλήθειες. Οι αμοιβές όμως των στελεχών των ΕΔ είναι πενιχρές αντικειμενικά, όπως και των περισσοτέρων στο Δημόσιο που κάνουν κάτι ουσιώδες. Απαιτείται πάντως εξορθολογισμός: Δεν μπορεί Αντισυνταγματάρχης των Καταδρομών και ομόβαθμός του του Σώματος Δικαστικών Γραμματέων ΕΔ (υπάρχει και ταξίαρχος αυτής της ειδικότητας!) να παίρνουν τον ίδιο μισθό!!
   Άμεση αύξηση της θητείας σε 15 μήνες ΑΛΛΑ υπό τον όρο του άμεσου κλεισίματος των ΚΑΑΥ, ΚΕΔΑ κλπ. Συνεχής ένοπλη εκπαίδευση. Κανένας στρατιώτης σερβιτόρος παγωτών σε συζύγους και ανήλικα αξιωματικών. Τέλος αποσπάσεων από μονάδες σε πάρεργα. Τα καλοκαίρια δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες επειδή όλοι οι στρατεύσιμοι είναι σε ΚΑΑΥ, ΚΕΔΑ και Λέσχες!! Τέλος σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών ετών 45. Αποκατάσταση της πειθαρχίας. Τέλος στην καταδυνάστευση στρατευσίμων από καυκάσιες συμμορίες υπό το νωθρό βλέμμα αδιάφορων αξιωματικών. Αυστηρή πειθαρχική δίωξη (και Στρατοδικείο ακόμη) σε στρατευσίμους και στελέχη για έκθεση προσωπικού σε κίνδυνο ζωής, δια τροχαίων παραβάσεων, χρήσης επικίνδυνων οχημάτων και υλικών κλπ.
   Άμεση αξιοποίηση της αστικής ακίνητης περιουσίας των ΕΔ κατά το πρότυπο του Ελληνικού, όχι παραχώρηση σε Δήμους για αναπλάσεις, πεζοδρόμια από γρανίτη, εκθέσεις graffiti, θερινά σινεμά και άλλες αφορμές για αρπαχτές από εργολάβους. Χρήση των σχετικών πόρων αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των ΕΔ.

 3. Καλως τα.ναυτακια τα ζουμπουρλουδικα……. Η Πτηση εμπαινε στο σπιτι μιυ σχεδον πριν αρχισω να διαβασω γραμματα και θα μπαινει μεχρι να αρχισει και ο γιος μου να διαβαζει…….δρ.μποτω να.μην παρατητησω αυξημενη ευαισθησια τον τελευταιο χρονο πιο πολυ μεσω του blog οχι.υοσο μεσω του περιοδικου…..για πολιτικο σχολιασμο τα τελευταια δυο χρονια περιπου δειλα.δειλα…………..τωρα δειλα.δειλα βλεπουμε.προβληματα στη αμυνα στα αντισταθμηστικα των αρματων με προσφατο αρθρο…….στην αεροποτια στρατου .κ.τ.λ….οχι φυσικα οτι δεν υπαρχουν και τοσο ακτιβεις αναλυσεις γνωσεις και εμπειρια οπωσ η δικια σας δεν υπαρχει κατ ελαχιστο στον γενικο τυπου, ουτε καν στον ειδικο……..αλλα δε θα.παραλειψω να σχολιασω,νομιζω εχω το.δικαιωμα μετα απο τοσα χρονια αναγνωσης..
  Οτι πολλα χρονια, δεν ξερατε δεν ακουγατε, δεν γραφατεν δεν αναφερατε ουτε μιζες ουτε πεταμενα λεφτα ουτε αχρειαστες αγορες, οι αντισταθμηστικα για…ελαιολαδα ουτε τιποτα….θυμαμαι ακομα μετα απο 22 χρονια τον τιτλι των αερονρων περιπου το 96,97 <>. Απο εκει και περα ακρα του ταφου σιωπη…..αν δε ξερατε εσεις, απο που θα τα μαθαιναμε;; Απο το Αστρα και.Οραμα; Η απο την Αθλητικη Ηχω????? Ποσα marder θα ειχαμε αν δεν ειχαμε μιζες παντου; Πωσ πηραμε tor οταν η αεροπορια εβγαζε πρωτο το Adats??? Ναι τοσο παλιος ειμαι και ακομα πιο παλιος…..που εισασταν να μας ανοιξετε τα ματια……..με αγαπη πολυ και εκτιμηση να.μην εχετε χασει την ψυχη σας με τα χρονια και ανταγωνιζεστε το λαικισμο των…..defence-air-army-otinanai.com.gr

  • Αγαπητέ φίλε κι εσύ και κάποιοι άλλοι, σας παρακαλώ πολύ, κάντε τον κόπο να περνάτε τα σχόλια σας από ένα κειμενογράφο πριν τα αναρτήσετε. Βοηθάει πάρα πολύ εμάς τους υπολοίπους να καταλάβουμε τι θέλετε να πείτε.
   Πάντα φιλικά.

 4. Η άμυνα μας χρειάζεται ενίσχυση από χθες, τόσο στον εκσυγχρονισμό των μέσων όσο και στο οπλοστάσιό της, η χώρα μας βρίσκετε σε υπαρκτό κίνδυνο.

  Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να δοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη, δεν θεωρώ λάθος την χορήγηση του.

  Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έγκειται στο γεγονός ότι λίγοι παράγουν εθνικό πλούτο και πολλοί αμείβονται με μεγάλους μισθούς (δημόσιος τομέας).

  Έκπτωση στην άμυνα δεν κάνουμε, στο δημόσιο τομέα ναι!

 5. Αγαπητή Πτήση,

  Πήρες μια γεύση τι θέλουν οι Έλληνες. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

  Για ΟΣΕ, συνταξιουχους ΔΕΚΟ, Οργανισμούς-δημοτικές επιχειρήσεις κλπ υπάρχουν χρήματα. Για το Μέγαρο Μουσικής, για να υπάρχουν 40 Δήμοι στην Αττική (πχ για να είναι διαφορετικός δήμος τα Βριλίσσια από την Πεντέλη-Μελίσσια), για να υπάρχουν παράλληλα με τα Δημοτικά Συμβούλια ξεχωριστά συμβούλια για τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην δήμοι που συγχωνεύτηκαν, υπάρχει πχ άλλο συμβούλιο για το Δήμο Ναυπλίου και άλλο για την Δημοτική Ενότητα Ναυπλιου), για όλα αυτά υπάρχουν χρήματα.

  Η ΠΑ και συνολικά οι ΕνΔυνάμεις δυστυχώς δεν είναι καθαρίστριες να σειστεί ο τόπος, ΕΡΤ να εφευρεθούν ακόμη και νεκροί (που στην ΠΑ είναι τακτικοί, αλλά ποιος τους …), ΟΣΕ για να καλύπτονται κάθε λογής απίθανα και δυσθεώρητα ελλείμματα, ΔΕΗ για να λαμβάνουν τα στελέχη πλουσιοπάροχους μισθούς και συντάξεις, ΛΑΡΚΟ για να έχουν μπόνους για αντιοικονομικό έργο και δωρεάν ρεύμα σε κάθε ιδιωτική τους ιδιοκτησία, γραφείο συμβούλου βουλευτή ή υπουργού για να έχει τον πλέον σύγχρονο και εξεζητημένο εξοπλισμό, Βενιζέλος για να έχει θωράκιση (άρα ασφάλεια, στο μέσο μεταφοράς) απέναντι σε κάθε πιθανή και απίθανη απειλή.

  Θέλουμε ΛΑΡΚΟ, ΟΣΕ, υψηλές συντάξεις σε δεητζήδες και οτετζήδες, Οργανισμούς χωρίς αντικειμενο, 40 Δήμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής και πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη!
  Θέλουμε Καρανίκες και κουμπάρους (μην ξεχνιόμαστε), εκπρόσωπους τάφου (επίσης μην ξεχνιόμαστε) και στρατούς «συμβούλων», θέλουμε πολυήμερα ταξίδια της κλαδικής εεε κυβέρνησης ήθελα να πω σε Κούβα και Πάρο, θέλουμε κοινωνικό μέρισμα-φιλοδώρημα, χάρισμα χρεών του Μεγάρου Μουσικής και 14 μισθούς στους 1.410 υπαλλήλους της Βουλής που αυξάνονται και πληθύνονται!!!

  http://www.kathimerini.gr/9…
  https://el.wikipedia.org/wi…
  http://www.kathimerini.gr/8…
  http://www.iefimerida.gr/ne…

  Με την Τουρκία θα το ρισκάρουμε! Τώρα το αν μια κρίση/σύρραξη/απώλεια εθνικού εδάφους, λόγω απομείωσης της αποτρεπτικής και μαχητικής ικανότητας των ΕνΔυν, στείλει την οικονομία στα Τάρταρα (ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα χωρίς καν βεβαιότητα για το ποιο θα είναι στο μέλλον το έδαφός της;) είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

  ΕΠΙΔΟΜΑ-ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ!
  Αυτό θέλει ο λαός! Ποιος τη χ**ζει την Άμυνα!

 6. Κοινωνική πολιτική λέει…Μάλιστα.Όλοι εσείς που σκούζετε για τις αμυντικές δαπάνες, ξεχάσατε ότι υπηρετήσατε κάποτε.Ξεχάσατε ότι σας έλειπαν από τις μονάδες πολλά και βασικά , όχι μόνο όπλα και σφαίρες…Σας έλειπε θέρμανση.Σας έλειπε ζεστό νερό..Αυτά για το ηθικό ενός κληρωτού είναι πολύ βασικά…Ναι , με ενοχλεί που εμένα σαν ελεύθερο επαγγελματία με έχει ξεζουμίσει για να έχει »πλεόνασμα» και να κάνει κοινωνική πολιτική.Ναι, ΔΕΝ θα με ένοιαζε αν τα έδινε στις ένοπλες δυνάμεις.Αυτές ρε θα τρέξουν πρώτοι.Τα αεροπλάνα , τα πλοία και οι ΟΥΚΑδες.Ούτε οι συνταξιούχοι θα τρέξουν , ούτε οι….φοιτητές που τους στέλνει ο μπαμπάς 1000 ευρω το μήνα.Αιντε γιατί ,η ηλιθιότητα έχει και τα όρια της….

  • Πολύ μεγάλες αλήθειες. Μιλάμε για Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς σωστά κράνη, άρβυλα και εξαρτήσεις. Χωρίς ένα αδιάβροχο χιτώνιο! Όσο για τα αξιοθρήνητα στρατόπεδα, κάποιοι νομίζουν ότι οι παραπάνω ελλείψεις είναι εθισμός στην καρτερία και σκληραγώγηση. Οι ίδιοι που φροντίζουν να μην πιάνει όπλο ο στρατεύσιμος, να μη γίνεται τίποτε ρεαλιστικό. Η μιζέρια του παγωμένου κοιτώνα ως υποκατάστατο του basic soldiering … Μετά τα αφηγούμαστε κι εμείς για μερικά χρόνια στις γυναίκες μας, και έπειτα τα ξεχνάμε …

  • Δυστυχώς αγαπητέ αυτό το λέτε εσείς. Η πλειοψηφία όμως των πολιτών αυτής της χώρας (βάσει και πρόσφατων σφυγμομετρήσεων) συμφωνεί με το μέτρο. Γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι σκέφτονται και με την τσέπη τους, αλλά και δεν δίνουν δεκάρα για τις ένοπλες δυνάμεις.

 7. Είναι άχαρος ο ρόλος του μάντεως δεινών, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει αμυντική προμήθεια, ούτε καν ανταλλακτικών ή πυρομαχικών (φυσικά ούτε και εκσυγχρονισμό των F-16). Μπορεί ακόμη και να μειώσει τη θητεία, αντί να την πάει στους 15 μήνες, όπως επιβάλλεται (οι αριθμοί δεν βγαίνουν). Δεν το είχε πει ένας κύριος προ πενταετίας; «Με την Τουρκία, θα το ρισκάρω!» Απορώ γιατί περιμένουμε κάτι. Ακόμη και τις δεσμεύσεις έναντι των κρατικών πιστωτών της Ελλάδος (οι οποίοι έχουν τρόπο πίεσης) δεν εφαρμόζουν. Εφαρμόζουν κατά γράμμα το πρόγραμμά τους μόνο: Ματαίωση ξένων αμέσων επενδύσεων, αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία, αποσάθρωση της ποινικής καταστολής του εγκλήματος, καθιέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων ως πολιτικών υποκειμένων και συνομιλητών των θεσμικών οργάνων του κράτους. Το ίδιο και στην άμυνα, όπου το πρόγραμμά τους είναι «ούτε ευρώ». Μπορεί σύντομα να δούμε και τις διαβόητες «επιτροπές φαντάρων». Η συνέπεια της κυβερνητικής παράταξης στην εφαρμογή του προγράμματός της είναι πραγματικά πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, και ερμηνεύτεται βέβαια από το ότι η αριστερά δεν είναι άποψη, είναι θρησκεία κάποιου είδους … Αφήστε καλύτερα τις ψευδαισθήσεις. Ελπίζω η αναζήτηση των ευθυνών να μη γίνει μετά από εθνικό ακρωτηριασμό … Γιατί η ιστορία δείχνει ότι τότε δεν γίνεται με όρους νηφαλιότητας.

 8. Από τα 2,5 δις του προϋπολογισμού για την άμυνα, τα 2 δις πάνε σε μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Βίτσα. Είναι υπερβολικό το νούμερο. Πρέπει η θητεία να επανέλθει όπως (όχι και τόσο) παλιά στους 18 μήνες (21 για αεροπορία – ναυτικό, και 23 για δοκίμους). Να πάψει ο στρατός να είναι (τόσο) «επαγγελματικός».

  • Και για να έχουμε καλό ρώτημα, γιατί συμπεριλαμβάνουν τις συντάξεις των στρατιωτικών στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ; Κάνουν το ίδιο σε κανένα άλλο Υπουργείο; Συμπεριλαμβάνουν στο Υγείας τις συντάξεις ιατρών και νοσηλευτών και υπαλλήλων, στο Παιδεία τις συντάξεις του διδακτικού προσωπικού, στο Οικονομικών τις συντάξεις των συνταξιούχων υπαλλήλων του, στο Ανάπτυξης τις συντάξεις των δεητζήδων, στο Μεταφορών τις συντάξεις των οτετζήδων κλπ;;;

   Γιατί σε όλα τα άλλα Υπουργεία (πλην Δικαιοσύνης και ΠροΠο) οι συντάξεις δεν θεωρούνται μέρος των δαπανών του οικείου τομέα, αλλά αποτελούν ξεχωριστή δαπάνη του προϋπολογισμού; Γιατί η Άμυνα, η Ασφάλεια/Πολιτική Προστασία και η Δικαιοσύνη πρέπει να θεωρείται ότι επιβαρύνουν το κράτος και μέσω των συνταξιούχων τους, ενώ αυτό δεν πρέπει να ισχύει και για τις άλλες κρατικές λειτουργίες;;; Γιατί οι θεσμοί που στηρίζουν την ύπαρξη κι επιβίωση του Κράτους πρέπει να θεωρούνται ακόμα κι εκεί αντιοικονομικοί;

 9. Παραμύθι χωρίς Όνομα

  Πηνελόπη Δέλτα

  Όλα εκεί μέσα θα τα βρούμε, αλλά δεν θα μας αρέσουν, γι’ αυτό και είναι από τα άγνωστά της διηγήματα «για παιδιά».

  …Στρατός και Στόλος Παρών!
  και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 10. Με τα 500 εκατ για τα μουσειακα και αχρηστα Ρ3 ποσες τορπίλες, κιοβα, mlrs, εξαρτήσεις, κρανη και αλλα πιο ουσιαστικα και επειγοντα για την αμυνα μας θα περναμε?
  Δεν ειδαμε ομως ουτε παραιτησεις ουτε εστω μια φωνη απο τους δεκαδες πτεραρχους, στρατηγους και ναυαρχους που εχουμε.

  • Εσύ το λες πως είναι άχρηστα.Μαζί και κάτι δημοσιογράφοι που ονομάζουν όλα τα μαχητικά …..Phantom.Όσες χώρες τα έχουνε σε υπηρεσία προσπαθούνε να τα κρατήσουνε σε υπηρεσία και τα περνάνε από πρόγραμμα αναβάθμισης.

   Απορίας άξιο είναι γιατί αποσυρθήκανε από τον Μεϊμαράκη χωρίς να έχει βρεθεί αντικαταστάτης .

  • Άχρηστα μπορεί να μην είναι, για χάρη τους όμως παραμελήθηκαν πολλές άλλες απείρως πιο επείγουσες ανάγκες. Πρώτα από όλα, η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που θα στοίχιζε το ίδιο και αν επιλεγόταν το αυστραλιανό πρόγραμμα θα οδηγούσε σε πλοία με ικανότητες αεράμυνας υπεροχής για τα επόμενα 20 χρόνια.

   Πέρα από τις ΜΕΚΟ, μόνο στο ΠΝ η αναβαθμιση των τορπίλλων SUT σε επίπεδο που πλησιάζει τις DM2A4, των S70, η προμήθεια κι αναβάθμιση/εξπολισμός μεταχειρισμένων S60 από το USN και η προμήθεια πυρομαχικών AHEAD και Vulcano, όλα αυτά μαζί θα κόστιζαν επίσης όσο η αναβάθμιση των Ρ3. Ομοίως η προμήθεια ακόμα 3 ΤΠΚ. Ομοίως η προμήθεια 1 ακόμα Σκάφους Υποστήριξης κλάσης «Προμηθεύς» σε συνδυασμό με 2 παράκτιες συστοιχίες ΚΒ. Το Ocean που αποσύρουν οι Βρετανοί και ορέγονται Βραζιλιάνοι και Τούρκοι στοιχίζει 120 εκ ευρώ. Και όλα αυτά, πολύ πιο επείγοντα ή χρήσιμα, αφορούν μόνο το ΠΝ. Από τον ΕΣ και την ΠΑ θα μπορούσα να σου βρω άλλες 10 τέτοιες ανάγκες/συνδυασμού προγραμμάτων, επίσης πολύ πιο επείγοντα ή σημαντικά.

   • Ο ΕΣ πήρε Leo-2HEL, Apache, MLRS, PZH2000 κα., αντίστοιχα η ΠΑ αναβαθμίζει τα F-16 σε V.
    Το ΠΝ έχει σειρά, όχι τα P-3, αλλά η αναβάθμιση Ρανταρ , ΣΜ, MK41VLS), ο πλήρης εξοπλισμός και η διασύνδεση (Link-16) των ΜΕΚΟ & S με όλα τα κύρια συστήματα του ΣΑΕ, ΑΑ, F-16 & ΑΣΕΠΕ, η κατασκευή των 2 U214 & o εξοπλισμός τους με σύγχρονα όπλα.
    Το χρόνιο πρόβλημα της μη αναβάθμισης, ή ελλιπούς αναβάθμισης (S) και απαξίωσης των φορέων (Mirage) οφείλει να αποδοθεί στην έλλειψη σταθερών πολιτιστικών αντανακλαστικών της πολιτικής ή στρατιωτικής εξουσίας, ή αμφοτέρων.
    Αφού, ενώ μπορείς, δεν θέλεις να δαπανήσεις κεφάλαια για κατασκευή νέων sσύγχρονων φορέων, δεν αναβαθμίζεις ούτε τους υπάρχοντες με μικρότερο κόστος?
    Όσον αφορά το HMS Ocean, αν ήταν σοβαρή η πολιτική εξουσία, θα έθετε στους Άγγλους το δίλημμα των οικονομικών επιπτώσεων, πολλαπλάσιων των £80 Εκ, σε μια πιθανή πώληση στη τουρκία αντί της Βραζιλίας

 11. Η άμυνα δεν «πουλάει».
  Δώσε στο λαό χαρτζιλίκι να πάρει πίτσες και σουβλάκια,να κάνει Χριστούγεννα.
  Καλή χόρταση και σε καλή μεριά.

 12. ασχετο αλλα κατι γραφει το defencenews για εκσυγχρονισμο των mirage 2000-9 των ΗΑΕ για 350εκ. Λογικοτατο κοστος ενω ανοιγει τον δρομο και για τα δικα μας

  • Σημαντική είδηση, την είχαμε δει από χτες βράδυ, αλλά όπως γράφουμε και στο σχετικό μας post, αφορά μόνο τα Mirage 2000-5Mk2, όχι τα παλαιότερα αεροσκάφη

 13. Υπάρχει η σημαντική λεπτομέρεια σε αυτόν τον χειρισμό:

  Το «κοινωνικό μέρισμα» θα το πάρουν πίσω μέσω άμεσων ή έμμεσων φόρων, δεν είναι κορόιδα. Αντιθέτως, τα έξοδα για εξοπλισμούς δεν τα παίρνουν πίσω, πόσο μάλλον όταν όλοι εξ’αυτών αφορούν εισαγωγικά είδη με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής ελληνικών εταιριών.

  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με το «κοινωνικό μέρισμα» φαίνεται ότι δίνουν λεφτά στον κόσμο (το ποιοί πραγματικά το παίρνουν είναι άλλο θέμα), κόσμο που ψηφίζει. Οι στρατιωτικοί καλώς ή κακώς την δουλειά που έκαναν, θα συνεχίσουν να την κάνουν, άσχετα με το τί ψηφίζουν.

  Δεν διαφωνώ με προλαλλήσαντες που ανέφεραν ότι οι αμυντικές δαπάνες θέλουν εξορθολογισμό. Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω ότι έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

 14. Πρέπει όλοι, των ενόπλων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων, να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Να μιλήσω κι εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας και να αντιπαραβάλω το ΥΠΕΘΑ που έχει εγγυημένη χρηματοδότηση (αυτά τα έστω «λίγα» 500εκ αλλά εγγυημένα);
  Δυστυχώς βλέπω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Σήμερα αν και η πίτα είναι όλο και μειούμενη, συνεχίζονται τα ίδια κόλπα, οι ίδιες πονηριές, οι ίδιες αρπαχτές για τους λίγους, πλέον, που είναι εντός συμποσίου.

 15. Συγχαρητήρια σε όσους σχολίασαν ότι οι δαπάνες στην άμυνα είναι κακά στημένες. Πόσες δαπάνες ενώ είναι περιττές απλά συνεχίζουν να γίνονται γιατί βολεύουν στελέχη. Η μονάδα της ΠΑ στην πιο ακριβή περιοχή της Ευρώπης οχι μακριά από μια περιοχή που έχει κολλήσει η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο γιατί υπάρχει ακόμα – πριν από 20 χρόνια ήταν ξεκάθαρα (με δήλωση στελέχους) για να βολεύονται στελέχη στην Αττική. Οι δυο μοίρες με κίτρινα αεροσκάφη γιατί δεν έχουν ενωθεί σε μια – κάτι που κουβεντιάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια ;
  Υπάρχει έστω και ένας. εκτός από μας που αγαπάμε την άμυνα. που πιστεύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αξίζουν τα λεφτά που σπαταλώνται για αυτές, ότι είναι για επιχειρήσεις κι όχι επιχειρήσεις και η θητεία δεν είναι χαμένος χρόνος; Πρακτικά οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ε.Δ είναι οι πιο καλοπληρωμένοι Δ.Υ χωρίς ευθύνες (να θυμίσω τους φαντάρους που σκοτώθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή του 2004 από ηλεκτροπληξία εκτελώντας αγγαρεία και αντί να πάνε όσοι έδωσαν εντολή για την αγγαρεία φυλακή για ανθρωποκτονία κατηγορήθηκαν οι φαντάροι που έδειξαν υπερβολικό ζήλο για αγγαρείες (για να μην αναφερθούμε στα πληρώματα του 748 και 750 που προκάλεσαν άνευ λόγου CFIT και στην περίπτωση του πρώτου κόστισε τη ζωή σε σχεδόν στρατεύσιμους) και τεράστια προνόμια. Και για να μην αναφερθούμε στη διαχείριση του τότε ΑΓΕΕΘΑ κ. Χρήστου Λυμπέρη που άφησε ακάλυπτη τη μια νησίδα, δεν είχε κλιμάκιο να την καλύψει (αν του ζητούσαν άγημα για λιτανεία θα το είχε βρει σε 10′) και την απίστευτη δικαιολογία για να μην πάει ελληνικό κλιμάκιο ότι δεν είχαν μπαταρίες για τους φακούς.

  Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να δω το υπέρ-πλεόνασμα που προέρχεται από τους υπερβολικούς φόρους που πληρώνω να χρησιμοποιείται για αγορές υλικού (κατά προτίμηση χωρίς μίζες) αντί να το εισπράττουν συνταξιούχοι που με τις πράξεις συμμετείχαν στο να φτάσουμε στην κατάσταση που είμαστε. και πόσοι άλλοι που απλά δηλώνουν φτωχοί
  Τέλος γκρίνιας.

  • Αγήματα σε λιτανείες, πανηγύρεις και σε απίθανα πράγματα τύπου αναβίωση αρχαίων αγώνων, τη στιγμή που άρματα σε νησιά δεν έχουν πλήρη τετραμελή πληρώματα, αποτελούν έγκλημα που θα πληρωθεί με αίμα και απώλεια εθνικού εδάφους την κρίσιμη στιγμή. Για ΚΑΑΥ. ΚΕΔΑ, Λέσχες, πευκοβελόνες, αποτσίγαρα και άλλες ευγενείς ενασχολήσεις τα έχω γράψει παραπάνω. Όπως επίσης το νοσηρό φαινόμενο οι ΟΠΥ, ΟΒΑ κλπ να θεωρούνται στελέχη (!!!) από τους αξιωματικούς, και – σε μια βλακώδη επίδειξη αρρωστημένου συντεχνιακού φατριασμού – να απαλλάσσονται από υπηρεσίες, ή να έχουν σκανδαλωδώς προνομιακό καθεστώς, ιδίως αν έχουν την χαμερπή ελληνική συνήθεια να κλαίγονται για τις προσωπικές τους περιστάσεις στους ανωτέρους (ενώ οι κληρωτοί είναι βέβαια κάποιοι που εκεί έξω την περνούν κοτσάνι, είναι «βουτυρόπαιδα», κανείς δεν έχει χήρα μάνα, κατάκοιτο πατέρα, ανήλικα αδέλφια κλπ). Άμα πεις όμως σε «ηγήτορες» της πευκοβελόνας «να πιάσουμε ένα-ένα όλα τα τυφέκια να κάνουμε μερικές βολές να δούμε αν δουλεύουν;» θα σου πει «τι λε ρε φίλε, να σκοτωθεί και κανένας, να με τρέχουν;» … Έτσι είναι … Μας φταίει και το κακό μας το κεφάλι, όχι μόνο τα χρήματα (όπως άλλωστε και στην παιδεία) …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here