Ιππόκαμπος, το νεότερο γνωστό φεγγάρι του “εξωτικού” πλανήτη Ποσειδώνα

0
515
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τις τελευταίες μέρες την ύπαρξη του 14ου φεγγαριού του πλανήτη Ποσειδώνα. Το νέο φεγγάρι ονομάζεται Ιππόκαμπος και ανακαλύφθηκε με την ενδελεχή μελέτη δεδομένων του Hubble, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2004.

 

Ο Ποσειδώνας αποτελεί τον όγδοο κατά σειρά πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, μεταξύ του Ουρανού και του Πλούτωνα, σε απόσταση 4,495e9 χλμ. από τον Ήλιο. Ο Ποσειδώνας ανακαλύφθηκε το 1846. Ο πλανήτης χαρακτηρίζεται από τους ισχυρότερους ανέμους που έχουν παρατηρηθεί παντού και ένα αχνό και κατακερματισμένο σύστημα δακτυλίων.

 

Σύμφωνα με το “Popular Mechanics”, ο Ιππόκαμπος έχει διάμετρο περίπου 21 μιλίων και ίσως είναι προϊόν μιας σύγκρουσης κομήτη ή αστεροειδή με έναν μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα που λέγεται Πρωτέας. Οι πληροφορίες για τους δορυφόρους του Ποσειδώνα άρχισαν να αυξάνονται μετά το πέρασμα του διαστημοπλοίου Voyager 2 το 1989. Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη του δορυφόρου Τρίτωτα από τον 19ο Αιώνα, κυρίως λόγω του μεγάλου του μεγέθους. Η παρουσία του Τρίτωνα δημιούργησε με τη σειρά της έξι νέα φεγγάρια, τα οποία ανακάλυψε το Voyager 2. Για τα υπόλοιπα φεγγάρια πολύτιμες πληροφορίες δίνει το Hubble, αλλά τα δεδομένα που συλλέγει απαιτούν εντυπωσιακά εξειδικευμένη επεξεργασία.

 

Πέρα από τα βασικά στοιχεία είναι παρακινδυνευμένο να δοθούν ιδιαίτερες πληροφορίες για τον Ιππόκαμπο. Η νέα διαστημική μας ανακάλυψη είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, έτσι, μόνη δυνατότητα εμπλουτισμού της ανθρώπινης γνώσης θα μπορούσε να προσφέρει η εκτέλεση μιας διαστημικής αποστολής. Και ίσως, μαζί με τον Ιππόκαμπο, να μάθουμε περισσότερα για τον μακρινό Ποσειδώνα ή να βρούμε περισσότερα φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω του.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •