Σύμφωνα με γαλλικές πηγές η DGA ολοκλήρωσε την περίοδο 28 Αυγούστου-31 Οκτωβρίου την πέμπτη κατά σειρά περίοδο δοκιμών του ΜΕΑΜ nEUROn από το 2012 οπότε και πέταξε για πρώτη φορά.

Στην πρόσφατη εκστρατεία δοκιμαστικών πτήσεων επαναλήφθηκαν μετρήσεις RCS και άλλων χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (LO) σε αισθητήρες συμπληρώνοντας τα στοιχεία της προηγούμενης δέσμης δοκιμών του 2016.

Κατά πληροφορίες το UCAV πέταξε αποστολές διείσδυσης στον εναέριο χώρο που επιτηρούσαν E-3F AWACS αλλά και εναντίον του ειδικού πρωτότυπου Mirage 2000D «501» που φέρει ραντάρ RBE2/AESA και συσκευές τηλεμετρίας. Το σημαντικότερο όμως ήταν οι πτήσεις με LGB GBU-12 στην οποία αξιολογήθηκε η συμπεριφορά του φορτίου στις καταπονήσεις στον αέρα με τις θύρες της αποθήκης οπλισμού κλειστές αλλά και ανοικτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην επόμενη φάση, την Άνοιξη του 2018 θα πραγματοποιηθεί άφεση LGB. Να σημειώσουμε ότι το 2015, στη διάρκεια σουηδικών δοκιμών είχε γίνει άφεση Mk82

Να θυμίσουμε ότι το nEUROn είναι πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας από το οποίο έχουν επωφεληθεί κάποιες από τις χώρες που μετέχουν σε αυτό αλλά δεν προορίζεται να αποδώσει επιχειρησιακό μοντέλο. Επιπλέον το τέλος του προγράμματος είναι πλέον άμεσα ορατό αφού η Γαλλία, που είναι και ο κύριος συμμέτοχος επιδιώκει άλλα παράλληλα προγράμματα για σχεδίαση και κατασκευή επιχειρησιακών MEAM με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και μόνη της.

(φωτογραφία αρχείου)

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Iδου η ευκαιρια μας για ucav και ελπιζω να μην χαθει. Για μενα παση θυσια πρεπει να ασκηθουν πιεσεις απο την αεροπορια για να μπουμε σε καποιο προγραμμα ucav.

  • Καλημέρα
   Πως ακριβώς το εννοείτε αυτό. Ελπίζουμε όχι στη βάση των μπουρδολογιών των «γνωστών και μη εξαιρετέων» (ιστοτόπου και φυλλάδας) που διέδιδαν στο παρελθόν την αγορά 200 nEUROn από την ΠΑ.
   Το nEUROn είναι ένα πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας για όσους μπορούν να το εκμεταλλευτούν και εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε. Η ΠΑ δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις. Μπορεί να προβάλει απαιτήσεις και μέχρι εκεί. Υπό το πρίσμα μάλιστα των πρόσφατων εξελίξεων για το F-16 έχετε ελπίζουμε αντιληφθεί ότι το «πάπλωμα» της ΠΑ φτάνει μέχρι τα 100 εκατομμύρια ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια και για τις ΕΔ συνολικά στο μισό δις ετησίως…

   • ΑΣφαλώς και μπορεί και επιβάλλεται να ασκήσει πιέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα μετατροπής του nEUROn σε Ucav ή σε κάποιο άλλο.
    Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης της στο προσεχές μέλλον η ένταξη των ucav στο δυναμικό της ώστε να υφίσταται ως Π.Α. και όχι ως ουραγός των εξελίξεων στο «αεροπορικό άθλημα» όπως τείνει να καταντήσει όχι με δική της υπαιτιότητα κατά κύριο λόγο.
    Όσο για τις πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος δεν είναι και τόσο σημαντικό το ετήσιο τίμημα για αυτό το πρόγραμμα.

    • Για να ακριβολογούμε με τις λέξεις τι ακριβώς σημαίνει να «ασκήσει πιέσεις» Τα επιτελεία υποβάλουν τις ανάγκες τους και ενημερώνουν για την κρισιμότητα της ικανοποίησής τους. Πως αλλιώς ασκούνται οι πιέσεις δηλαδή. Το τι σημαίνει ζήτημα επιβίωσης επίσης όταν οι ανάγκες για την διατήρηση του αξιόμαχου (δεν σχολιάζουμε την ξύλινη γλώσσα περί διατήρησής του) είναι τεράστιες. Όσο δε αφορά την χρηματοδότηση για πιο πρόγραμμα μιλάμε, το nEUROn; Το nEUROn βρίσκεται στο τέλος του και όσοι το εκμεταλλεύτηκαν, το έκαναν. Επίδειξη τεχνολογίας αφορά, δηλαδή επαλήθευση στην πράξη τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Για να τις εκμεταλλευτεί κάποιος τις παίρνει και την πάει παρακάτω, στο επόμενο βήμα, το επόμενο πρόγραμμα, πιθανότητα κατασκευαστικό (που θέλει πλέον πολύ μεγάλη χρηματοδότηση). Εσείς βλέπετε δυνατότητα να γίνει σήμερα κάτι τέτοιο; Και αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το εάν πρέπει να γίνει… χθες!!!

     • Καλημερα, το οτι ειναι ειναι τεχνολογια επιδειξης το γνωριζω εξισου, δεν ανεφερα κατι για nEUROn.

      » στο επόμενο βήμα, το επόμενο πρόγραμμα, πιθανότητα κατασκευαστικό (που θέλει πλέον πολύ μεγάλη χρηματοδότηση). Εσείς βλέπετε δυνατότητα να γίνει σήμερα κάτι τέτοιο;»
      επειδη πολλα μπορουμε να πουμε, να πανε εννοειται σε καποιο προγραμμα ucav, και πιεσεις μπορουν να ασκηθουν ( με την αναβαθμιση των f-16 τι κανανε δηλαδη; 1.1 δις κοστος, τοσο θα στοιχισει ενα ucav σε χρηματοδοτηση; ) απο της λιγες ευκαιριες για δημιουργια ενος οπλικου συστηματος-που αξιζει να επενδυσεις τα χρηματα- (διοτι μονοι δε μπορουμε -κυριως οικονομικου-) ας ενδιαφερθουν λιγο οι επιτελεις και να μαθαινουμε ποσο ειναι η χρηματοδοτηση για να μπεις συνεταιρος σε ενα προγραμμα ucav. Αν ειναι δυνατον να καστιζει η αναπτυξη και παραγωγη ενος συστηματος ucav πιο πολυ απ’αυτη ενος μαχητικου, αλλιως ας κατσουν να επιχειρουν με βαση τυπου Ιμια σχεδια ( ως προς το αεροπορικο κομματι- το βυθιζω αφου εχει νεκρη γωνια το ρανταρ του τουρκικου πλοιου )

     • Για τις… πιέσεις διαβάστε παρακαλούμε την απάντηση σε άλλο σχόλιο για να μην επαναλαμβανόμαστε…
      Για τα υπόλοιπα, από τα λεγόμενά σας αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια τεράστια παρανόηση που πρέπει να ξεκαθαριστεί από την αρχή. Η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα είναι ένα θέμα και η απόκτηση του προϊόντος είναι ένα άλλο, κάτι που οι περισσότεροι που αναφέρονται σχετικά δεν φαίνεται να ξεχωρίζουν. Πάρτε για παράδειγμα την εξέλιξη ενός προγράμματος νέου UCAV. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, στην κατηγορία του nEUROn, αν κρίνουμε από τους προϋπολογισμούς που συζητούν Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει κόστος ανάπτυξης πάνω από το ένα δις ευρώ και ίσως κινηθεί και πολύ υψηλότερα για ένα σύστημα που θα επιχειρεί στο μέλλον συνδυαστικά μαχητικά έκτης γενιάς. Ακόμη και αν κινηθεί εντός προϋπολογισμού (πράγμα σπάνιο για τέτοια προγράμματα) ο κάθε μέτοχος θα πρέπει να καταβάλει ένα μερίδιο με δυο πιθανά αντικρίσματα (εάν το πρόγραμμα ευοδώσει): δυνητικό έργο για την βιομηχανία του εάν βέβαια έχει τέτοια και μπορεί να ανταποκριθεί (βιομηχανική συμμετοχή που ίσως απαιτήσει επιπλέον μεγάλες επενδύσεις) και κέρδη από δυνητικές εξαγωγικές πωλήσεις. Άρα όταν το προϊόν UCAV έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για παραγωγή οι εταίροι του προγράμματος θα κληθούν να καταβάλουν πλέον το κόστος της αγοράς μονάδων (που θα έχουν δεσμευτεί προκαταβολικά), χρήματα βέβαια που θα είναι πολλαπλάσια της όποιας καταβολής συμμετοχής έχει γίνει αρχικά.
      Με άλλα λόγια η συμμετοχή δεν πληρώνει το τελικό προϊόν και τα οφέλη είναι κυρίως έμμεσα και όχι άμεσα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ΠΟΤΕ δεν υπήρξαν αρκετά χρήματα για αγορά προϊόντος πόσο δε μάλλον για επενδύσεις συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα. Και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.
      Άρα η «συμμετοχή σε πρόγραμμα» με την οποία πολλοί βαυκαλίζονται έχει πολλές πτυχές που επιλέγουν να ξεχνούν.

     • Πιέσεις σημαίνει σπάω αρχ@#$α σε τακτά χρονικά διαστήματα με κάθε τρόπο και μέσο ώστε να καταλάβει και ο κάθε αλκοολικός, ο κάθε τυχάρπαστος, το κάθε κομματόσκυλο ότι πρόκειται για καίριο ζήτημα και cost effective λύση τουλάχιστον.
      Η χρηματοδότηση του όποιου εξοπλιστικού προγράμματος είναι ζήτημα βούλησης της εκάστοτε κυβέρνησης αφού μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει την πραγματικότητα και τις επερχόμενες μεταβολές σε διάφορα επίπεδα.
      Το απαιτούμενο ποσό,θεωρητικά μπορεί να κυμανθεί από 30εκ.€ μέχρι και το διπλάσιο ή και παραπάνω αναλόγως το ποσοστό συμμετοχής βεβαίως.
      Πρόκειται για αστείο πόσο και δη σε σχέση με το επιδιωκόμενο όφελος.

     • Σε αυτή τη βάση αδυνατούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Όταν επανέλθετε στην πραγματικότητα μπορούμε να συνεχίσουμε.
      Διαβάστε την απάντηση σε άλλο σχόλιο. Σε τι αναφέρονται τα ποσά των… 30εκ.€ γιατί δεν έχουμε καταλάβει.

   • Δεν καταλαβαινω την ανασφαλεια σας να συγκρίνεστε με αλλους ιστότοπους και προσπαθείτε να τη βάζετε σε πολλες συζητησεις. Οποίος θελει σας διαβάζει…..
    Όσο για την πίεση σαφώς μπορει να ασκήσει …. εξαλλου ενα 1.1 δις προγραμμα πηρε. Πιστεύεται οτι έγινε με αυτόματο πιλότο. Τα προγραμματα δεν πέφτουν μόνα τους απο τον ουρανό. Θα συμφωνήσω οτι ειναι πολυ δύσκολο ….αλλα το να πάρει 1.1 δις ηταν πιο ευκολο;
    Εξαλλου στις κοινοπραξίες μπορει να συμμετέχει καποιος με λίγα χρηματα … με 10-50 εκσττομυρια ευρω σύνολο μπορει να συμμετέχει ς σε προγράμματα περνοντας ποσοστα …. οπως εκανε και σε αλλα προγράμματα. Χρηματα δίνονται απο το πλεόνασμα οπως λεει η κυβέρνηση περιπου 1,2 δις φέτος δηλαδη αν έδινε 1,1 ή 1,15 πλεόνασμα; Να ενας πόρος άμεσος και σιγουρα υοαρχουν αρκετοί άλλοι αμα θελουν.
    Το ερωτημα για μενα κερδίσαμε πχ απο neuron καποιο ποσοστό για τη χρήση τεχνολογίας σε μελλοντικά uav? Αυτο θα ηταν καλυτερα να αποσαφινηστει τι κερδίσαμε τελικα απο τη συμμετοχή μας!

    • Μα τι λέτε; Εμείς δεν καταλαβαίνουμε πως βγάζετε αυτά τα... συμπεράσματα. Τι συγκρίσεις και τι ανασφάλεια...
     Κατά τα άλλα προφανώς και δεν ξέρετε πως δουλεύουν τα πράγματα. Το πρόγραμμα των F-16 κυοφορείται από το 2008-2009 και κάποια στιγμή μετά από πολλά κύματα εδέησε να περάσει σε φάση υλοποίησης μέσα από τις διαδικασίες που υπάρχουν. Ή πιστεύετε ότι κάποιος μπήκες χτύπησε το χέρι στο τραπέζι ή έπιασε κάποιων από τα πέτα και πήρε το 1,1 δις. Στα προγράμματα όπως το nEUROn σαφώς συμμετέχει κανείς ποσοστιαία αλλά και οι απολαβές τους είναι αντίστοιχες. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας (ένα αεροσκάφος). Και στην προκειμένη περίπτωση, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ήμασταν μια παρανυχίδα. Όταν όμως συζητάμε για προγράμματα ανάπτυξης μιλάμε για δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμυρίων.
     Απάντηση στο ερώτημα που θέτετε προφανώς και πρέπει να υπάρξει. Αλλά εμείς πάντα όταν αναφερόμαστε στο θέμα υποσημειώνουμε τις φαντασιώσεις που είχαν καλλιεργηθεί στο συγκεκριμένο θέμα... Καταλάβατε...;
     Καταλάβατε

     ;

   • δυστυχώς γίνεται αντιληπτό….όμως για να «καλυφθεί» και η γαλλική διάσταση, επί των γεωπολιτικών δεδομένων μιλώντας, το πρόγραμμα είναι ευκαιρία γιατί και game changer θα είναι η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος και ισορροπίες θα κρατάμε μεταξύ των φίλων μας και φυσικά η Ελλάδα θα συμμετέχει στις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

    • Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκετε την ευκαιρία. Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι το nEUROn είναι ένα πρόγραμμα που δεν έχει επόμενη μέρα για όλους τους συμμετέχοντες συλλογικά. Αν επικεντρωθούμε στους Γάλλους, έχουν ήδη επιδιώξεις αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Το επόμενο πρόγραμμα στην κατηγορία του nEUROn που δεν θα είναι επίδειξης τεχνολογίας έχει τεράστιο κόστος. Αλλά και να μην είχε για μια χώρα όπως η Ελλάδα που δεν μπορεί να επενδύσει σε R&D είναι απλώς αδύνατο. Άντε όμως και επενδύσαμε και είμαστε μέτοχοι ενός προγράμματος που θα αποδώσεις καρπούς στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Μετά πρέπει να βρούμε και τα χρήματα να αγοράσουμε το προϊόν, που πιθανότατα θα κοστίζει όσο ένα σημερινό μαχητικό.

     • Δηλαδή δεν πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης UCAV;

      Όλοι οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο, έχουν την πεποίθηση ότι τα μη επανδρωμένα α/φη είναι το μέλον του αεροπορικού αγώνα (σίγουρα συνεργαζόμενα με επανδρωμένα) οπότε το να μείνει η χώρα εκτός ανάπτυξης ενός τέτοιου αεροχήματος – όπως έκανε με το F35 – δεν βγάζει νόημα…

      Πιστεύω ότι είνια επιβεβλήμενο να αναζητήσουμε την κοινοπραξία με τις περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε μοντέλο παραγωγής και να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξή του, έστω και με μικρό ποσοστό και ανάλογα μικρό τίμημα. Τα χρήματα για τις παραγγελίες των UCAV θα πρέπει να βρεθούν όπως και εσείς σημειώνετε στα τέλη της δεκαετίας του ’20, δηλαδή σε 10-12 χρόνια από σήμερα.

      Κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι η οικονομική μας κατάσταση τότε και σας υπογράφω ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων με τόσο μακρινό ορίζοντα, δεν έχουν καμία αξία. Προβάλλουν την υπάρχουσα κατάσταση που κανείς δεν ξέρει αν θα ισχύει του χρόνου…

     • Δεν το λέμε αυτό, όπως θυμάστε έχουμε υπερθεματίσει για την συμμετοχή της χώρας σε προηγμένα προγράμματα όπως το FCAS. Αλλά έχουμε καθυστερήσει, και δεν είναι σίγουρο πως το πρόγραμμα θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Δηλαδή η επένδυση μπορεί να πεταχτεί απλά στα σκουπίδια. Αν είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε ας προχωρήσουμε (και φυσικά βρούμε τα χρήματα)…

     • Μιας και ήμουν «εκτός πραγματικότητας» σύμφωνα με την άποψη σας το ποσό που έγραψα αναφέρονταν στο ποσό συμμετοχής μας κατ΄έτος και όχι για να αποκτήσουμε τεχνογνωσία αεραγωγών ή σημείων ανάρτησης και να καμαρώνουμε σαν γύφτικα σκερπάνια.
      Μα ούτως ή άλλως, όταν θα πετάει το FCAS θα είναι η περίοδος που θα πρέπει να ανανεωθεί μέρος του αεροπορικού στόλου μας.
      Ζητούμενο είναι να δει κάποιος-οι αρμόδιοι στην πραγματική του διάσταση και να προγραμματιστούν αναλόγως οι μελλοντικές κινήσεις αιτιολογημένα.

      Τώρα θα μου πείτε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τα UAV…

     • ok, τώρα μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Όλοι ελπίζουμε να είμαστε οικονομικά σε θέση να ανταποκριθούμε όταν θα έρθει η ώρα, απλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων!

 2. Άξιο προσοχής στη φωτογραφία, η ορατή διαφορά στo θερμοκρασιακό προφίλ των καυσαερίων του Rafale και του nEUROn, τα οποία πετούν με την ίδια ταχύτητα.

  • Ίδια ταχύτητα, όμως άλλο μέγεθος, άλλο βάρος, άλλη οπισθέλκουσα, εντελώς άλλες βέλτιστες ταχύτητες…

   Το Rafale στη φωτογραφία έχει ανεπτυγμένα slats, οπότε κινείται σχετικά αργά, άρα με σημαντική γωνία προσβολής, που συνεπάγεται σχετικά αυξημένη ώση. Το nEUROn σχεδιαστικά είναι υποηχητικό, χωρίς προβλέψεις για πτήση σε μεγάλες γωνίες προσβολής, και στη φωτογραφία πιθανότατα κινείται στην βέλτιστη (για το ίδιο) ταχύτητα, δηλαδή με τη μικρότερη δυνατή γωνία προσβολής και αντίστοιχα χαμηλές απαιτήσεις ισχύος.

   Σαφώς το θερμικό ίχνος είναι μεγάλο κομμάτι της Χαμηλής Παρατηρησιμότητας, αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα επ’ αυτού από μια τέτοια φωτογραφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here