Ισχυρότερα πυρομαχικά νέας γενιάς για τον Ρωσικό Στρατό

5
2169
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 42
  •  
  •  

Δύο νέους τύπους πυρομαχικών των 5,45 χιλ. έχει αναπτύξει για τον Ρωσικό Στρατό η εταιρία TsNIITochMash (θυγατρική της Rostec) στο πλαίσιο των ερευνών του προγράμματος «Ράτνικ», μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤASS. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή, Ίγκορ Νικράσαφ, οι βολίδες 7N39 και 7N40 χαρακτηρίζονται από ενισχυμένη διατρητική ικανότητα και αυξημένη πυκνότητα πυρός αντίστοιχα.

«Το νέο πυρομαχικό 7N39 δύναται να διατρήσει θωράκιση 2Ρ από απόσταση 50-70 μέτρων ενώ η βολίδα 7N40 διαθέτει 1,5 φορά μεγαλύτερη πυκνότητα πυρός εν σχέσει με τις παραδοσιακές βολίδες» λέει στο ΤΑSS. Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας κράματος από καρβίδιο βολφραμίου (92%) και κοβαλτίου (8%) επιτρέπει στο διατρητικό 7N39 ‘Ιγκόλνικ’ να διαπερνά 5 χιλ. χαλύβδινης πλάκας θώρακα από τα 550 μέτρα.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ η επόμενη γενεά πυρομαχικών φορητών όπλων του Ρωσικού Στρατού υπερτερεί σημαντικά έναντι των αντίστοιχων της σοβιετικής εποχής. Πάντως οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού του υλικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν περιορίζονται στα πυρομαχικά.

Η Ρωσία έχει επενδύσει εδώ και καιρό στον εξοπλισμό του στρατιώτη του μέλλοντος, εφοδιάζοντας την συλλογή μάχης «Ράτνικ»  με βελτιωμένη προστασία, προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών, νέα όπλα και, φυσικά, πυρομαχικά. Το σύστημα «Ράτνικ» αποτελείται από περίπου 40 απάρτια για την προστασία και υποστήριξη του στρατιώτη, επιτρέποντάς του συνεχή ροή πληροφοριών για την τακτική κατάσταση στην ζώνη μάχης.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, σακκίδιο, ανεξάρτητο φίλτρο νερού, μάσκα αερίων και ιατρικό κιτ. Βεβαίως θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι τα σχετικά δημοσιεύματα για το σύστημα «Ράτνικ»… τρέχουν ταχύτερα από τα χρονοδιαγράμματα αλλαγής του υλικού, ωστόσο οι ρωσικές προσπάθειες συνεχίζονται.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 42
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest
Ευστάθιος Παλαιολόγος

Τι ειναι η “πυκνοτητα πυρος”;
Και πως αντιστοιχει το επίπεδο θωρακισης 2Ρ στα NIJ standards επιπεδα;

Spyros
Guest
Σπύρος

Κι εγώ την ίδια απορία έχω. Αν δεν είναι κακη μετάφραση, μάλλον είναι κάτι σε ‘αρμα που επιχειρεί και στον Άρη’…

Mike
Guest
Mike

Ίσως η λύση για τον αντικαταστάτη του 5,56 είναι ένα νέας γενιάς φυσίγγιο 5,56 με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και διατριτική ικανοτητα.

Θα είναι πιο φθηνό να σχεδιάσουν ένα νέο φυσίγγιο που θα είναι συμβατό με τα υπάρχοντα τυφέκια πάρα να αλλάξουν εντελώς διαμέτρημα.

chikichiki
Guest
chikichiki

Mk262
Mk318
M855A1 EPR

nikos
Guest
nikos

6.8 mm διάβαζα είναι το μέλλον. Καλύπτει και 7.62 κ 5.56 άριστα. Ενδιαφέρον οι κινήσεις που γινονται από την ρωσια.