16.7 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Νέα έκδοση του ARMATA ως Βαρύ Θωρακισμένο Όχημα Πεζικού με πυροβόλο των 57 mm

- Advertisement -

Συνεχίζεται η ανάπτυξη νέων εκδόσεων οχημάτων μάχης από τις ρωσικές εταιρίες με την εμφάνιση αυτή τη φορά ενός οχήματος παροχής ισχυρών πυρών υποστήριξης βασισμένο στο όχημα Τ-15 του προγράμματος ARMATA. Το νέο όχημα φέρει ένα πυροβόλο των 57 mm και αντιαρματικούς πυραύλους σε ευμεγέθη μη-επανδρωμένο πύργο με την ονομασία BMPT-3.

Η Ρωσία παρήγγειλε 132 T-14 και T-15


Η Ρωσία έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αρκετές εκδόσεις οχημάτων υποστήριξης πεζικού με ισχυρότατη θωράκιση και ποικιλία όπλων με ευρύ τόξο βολής και ισχυρά διαμετρήματα αλλά όχι τα βαρύτατα πυροβόλα των αρμάτων. Η σύλληψη του σχεδίου βγήκε από τις σκληρές οδομαχίες στην Τσετσενία και ιδίως στο Γκρόζνι στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 όταν τα ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κομματιάστηκαν από μικρές, ευέλικτες ομάδες πεζικού με αντιαρματικά όπλα που χτυπούσαν από την “ασυλία” των υψηλών ορόφων των κτιρίων, εκεί που τα άρματα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν άμεσα και να στρέψουν τον οπλισμό τους.

Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί εκδόσεις του ΒMP-T σε σασί άρματος Τ-72 και Τ-90 με επιπλέον θωράκιση και ελαφρύτερο πύργο με δύο πυροβόλα των 30 mm, ρουκέτες, θερμοβαρικούς πυραύλους, βαρέα πολυβόλα και πολυβομβιδοβόλα. Το 2015 παρουσίαστηκε το πρωτότυπο του προγράμματος ARMATA Τ-15, ένα βαρύ όχημα πεζικού βασισμένο σε επανασχεδιασμένο πήγμα άρματος μάχης που παρείχε ακαταμάχητη προστασία. Το 2018 παρουσίαστηκε το πρωτότυπο ενός οχήματος αυτοκινούμενο αντιαεροπορικού οχήματος με το πυροβόλο των 57 mm και δευτερεύοντα ρόλο παροχής πυρών κατά χερσαίων στόχων σε μη-επανδρωμένο πύργο πάνω σε πήγμα ΒΜΡ-3 με την ονομασία 2S38 Derivatsiya-PVO.

Το νέο όχημα ΒΜΡΤ-3 αποτελεί ώσμωση των δύο τελευταίων οχημάτων με τον πύργο 2S38 και το πήγμα του Τ-15. Το όχημα συνδυάζει μοναδικών επιπέδων προστασία στο μεταφερόμενο πρσωπικό των 9 ανδρών ανάλογης του άρματος Τ-14, με αρθρωτές πλάκες θωράκισης χάλυβα, κεραμικών πλακών και συνθετικού θώρακα που επιτυγχάνει προστασία ανάλογης της STANAG 4569 Level 5. Στο πρόσθιο και πλαϊνά τόξα διαθέτει επίσης ενεργό θωράκιση ενώ φέρει και το σύστημα ενεργητικής προστασίας Afganit για τηλεχειριζόμενα πυρομαχικά και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα.

Ο οπλισμός του είναι ετνυπωσιακός, αφού το πυροβόλο των 57 mm που προέρχεται από το αντιαεροπορικό S-60 έχει βεληνεκές 14.5 χλμ. και επιτυγχάνει ταχυβολία 80 βλημάτων το λεπτό. Το πυροβόλο είναι ικανό να βάλλει έξυπνα εγκαιροφλεγή πυρομαχικά, διατρητικά για την αντιμετώπιση τεθωρακισμένων ακόμα και κατευθυνόμενα βλήματα για την κατάρριψη Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών και χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων και αεροσκαφών καθώς και εκρηκτικά για την εξουδετέρωση οχυρώσεων και εχθρικών οχημάτων. Πέραν αυτών, μπορεί να φέρει πυραύλους Ataka αντί των παλιότερων ΑΤ-6 Spiral, που μπορούν να καταστρέψουν εχθρικό όχημα στα 6 χλμ. επιτυγχάνοντας διάτρηση 800 mm θωράκισης.

Εταιρία υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσει “έξυπνο” βλήμα 57mm για τον Ρώσικο στρατό


Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
6 months ago

Απίστευτο…κάτι τέτοιο στα νησιά μας θα θέριζαν…

darede
Member
darede (@darede)
6 months ago
Reply to  Lefteris

κάτι τέτοια στα νησιά, θα βούλιαζαν τους δρόμους. Στα νησιά απαιτείται μέσο άρμα και μεσαίο IFV, είτε ερπυστριοφόρο είτε τροχοφόρο

AstirKeno
Astir Keno
6 months ago
Reply to  darede

Tα Μ-48Α5 MOLF που χρησιμοποιούμε στα νησιά ζυγίζουν 49t. To T-15 ARMATA ζυγίζει 48t, λογικά κάπου εκεί βρίσκεται και το βάρος του BMPT-3.
Αν τα ΜΟLF δεν βουλιάζουν γιατί να βουλιάζουν τα BMPT-3?

Observer
Observer (@observer)
6 months ago

Nταξ’ το πυροβόλου του καν λίγου καλύτερου του Gavin…

Miscojones
Active Member
Miscojones (@miscojones)
6 months ago

Μετακίνησαν τον βαρύ πύργο στο πίσω μέρος του σκάφους για να αφήσουν χώρο για το προσωπικό, αλλά διαταράχτηκε η ισορροπία, οπότε έβαλαν αντίβαρα στο εμπρός μέρος για αντιστάθμισμα και τώρα μοιάζει σαν στραβοπατημένη παντόφλα……από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, η Ρωσία δεν μπορεί να αναπτύξει ούτε ένα ποδήλατο χωρίς πρόβλημα.

adpanos
adpanos (@adpanos)
6 months ago
Reply to  Miscojones

Το να ήθελαν να προσθέσουν στο εμπρός τόξο μεγαλύτερη θωράκιση που σήμαινε μεγαλύτερο βάρος και για αυτό τράβηξαν τον πύργο προς τα πίσω , δεν μπορεί να είναι ένα άλλο άλμα λογικής?
Τι να πω …

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
6 months ago

Να ένας τρόπος να αναβαθμίσεις καποια Μ60 και leopard 1…….το εχω γράψει και παλιά, τότε είχα δει μια σλοβενική εταιρεία που έφτιαχνε έναν τηλεχειριζομενο Πύργο με αυτο το πυροβόλο για εκσυχρονισμό T72…….

AstirKeno
Astir Keno
6 months ago

Δείχνει ιδανικά σχεδιασμένο για μάχη εντός αστικού ιστού.
Ο πύργος που είναι ίδιος με το Α/Α Derivatsiya-PVO επιτρέπει στο πυροβόλο μεγάλη γωνία ανύψωσης, καθιστώντας το όχημα ικανό να εμπλέξει στόχους στους ανώτερους ορόφους κτηρίων, κάτι που τα περισσότερα τεθωρακισμένα αδυνατούν λόγω ακριβώς της μικρής δυνατότητας ανύψωσης των όπλων τους .
Ο συνδυασμός μεγάλο διαμέτρημα του πυροβόλου, και η ποικιλία των διαθέσιμων πυρομαχικών, το καθιστά ικανό να εξουδετερώσει οτιδήποτε μπορεί να συναντήσει σε τέτοιο περιβάλλον. Από οχυρωμένες και μη θέσεις πεζικού μέχρι οχήματα, UAV και ελικόπτερα. Για ποιο σκληρούς στόχους έχει του ATGM.
Μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ομάδα μάχης πεζικού παρέχοντας σε αυτήν και το πλήρωμα πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας συνδυάζοντας πολύ ισχυρή θωράκιση και σύστημα αυτοπροστασίας.
Το όχημα διαθέτει υψηλή κινητικότητα καθώς προέρχεται από το Τ15.
Όχημα για αποστολές υψηλής έντασης και υψηλής επικινδυνότητας.
Σαν σχεδιαστική φιλοσοφία τη θεωρώ ενδιαφέρουσα τόσο σαν βαρύ ΤΟΜΑ για τον Έβρο όσο και σαν αντιαποβατικό μέσο στα νησιά ( τόσο απόβαση επί της ακτής όσο και αεραπόβαση στο εσωτερικό).

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
6 months ago
Reply to  Astir Keno

Ενδιαφέρον το οτι έχει μέγιστη εμβέλεια 14,5km
(Το ναυτικο Bofors 57/L70 έχει 17km)….αυτό σημαίνει οτι μπορεί να φτάσει τα παραλια απο καποια νησιά που με την ανάπτυξη έξυπνων πυρομαχικών σε αυτό το διαμέτρημα παρουσιάζει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον……

d.b
d.b (@d-b)
6 months ago
Reply to  Astir Keno

Με μόνη επιφύλαξη το μεγάλο μέγεθος, δεν μπορείς άλλωστε να τα έχεις ολα

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
6 months ago
Reply to  Astir Keno

Aυτη πρεπει να ειναι και η δικη μας φιλοσοφια στον Εβρο, και ισως και στα νησια. Χρειαζομαστε ενα ΤΟΜΑ με θωρακιση και ευκινησια οση ενα αρμα μαχης και με ισχυρο οπλισμο σε τηλεχειριζομενο πυργο. Μονο τα Ρωσικα Τ-15 armata που ειναι μετατροπη των T-14 και τα Ισραηλινα Namer που ειναι μετατροπη του Merkava καλυπτουν αυτες τις προδιαγραφες.
Τα Μ2 Βradley εχουν μεν το πλεονεκτημα πως πιθανοτατα να μπορουν να παραληφθουν σχετικα συντομα σε μεγαλους αριθμους, αλλα αυτο δεν ειναι σιγουρο. Το κοστος αναβαθμισης των οχηματων ειναι 3 εκ. το ενα, οσο περιπου ενα Ισραηλινο Ναμερ.
Η καλυτερη λυση πιθανοτατα θα ηταν να κατασκευασουμε τα δικα μας ΤΟΜΑ στην Ελλαδα (π.χ. βασισμενα σε σκαφος παραπλησιο του Leo2), ειτε να κανουμε συμπαραγωγη των Ναμερ, σε μια αναγεννημενη ΕΛΒΟ.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
6 months ago

Και ο αντικαταστάτης/αναβάθμιση του Bradley, 50mm θα έχει
https://www.thedrive.com/the-war-zone/28310/need-a-50mm-cannon-for-your-bradley-fighting-vehicle-replacement-design-just-ask-the-army

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

23
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99

Related News

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Πόλεμος του ’40: Η γενιά των ηρώων της διπλανής πόρτας

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μια απρόσωπη επέτειος. Καθημερινοί άνθρωποι, σαν όλους εμάς, έζησαν 80 χρόνια πριν έναν πραγματικό εθνικό ξεσηκωμό, παθιάστηκαν και από...

Οι ΗΠΑ καλούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άσκησε πίεση σήμερα τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν τη συμφωνία τους για εκεχειρία...