25.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box Ο Ελληνικός Στρατός ελπίζει στη παραχώρηση 300 M2A2 Bradley, 1200+ M1117 Guardian...

Ο Ελληνικός Στρατός ελπίζει στη παραχώρηση 300 M2A2 Bradley, 1200+ M1117 Guardian ASV και 12 AAV-7 για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο Ελληνικός Στρατός είναι αναγκασμένος να ελπίζει σε ενίσχυση των μαχητικών του δυνατοτήτων μέσω της παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ΕΣ είναι αναγκασμένος να διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μεγάλο αριθμό ενεργών μονάδων εκστρατείας, προκειμένου να καταφέρει να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά, σε ένα μεγάλο και ευρύ πεδίο μάχης (Έβρος) με έναν υπέρτερο αριθμητικά αντίπαλο (Τουρκία).

Ο Ελληνικός Στρατός επιμένει για μεταχειρισμένα Μ2Α2 Bradley ζητώντας , ποιος είναι ο λόγος της προτίμησης αυτής;

Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένουν σε υπηρεσία χιλιάδες άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, Α/Κ πυροβόλα κοκ. Το πρόβλημα είναι, πως το υλικό αυτό, χρήζει ανανέωσης. Και η ανανέωση πρέπει να γίνεται κάθε 20 με 30 χρόνια, όχι κάθε 50 με 100. Είναι τελείως απαράδεκτο ο ΕΣ να επιχειρεί με μέσα που έχουν αποσυρθεί από κάθε άλλο Στρατό της Δύσης.

Γιατί «τρώγεται» ο ΕΣ να αποκτήσει M2 Bradley; Τι είναι αυτό που του λείπει και απαξιώνονται τα Leopard 2HEL; Νέο ΤΟΜΑ ή πατέντες;

Πριν όμως μιλήσουμε για “αντικατάσταση” υλικού, θα πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα της “Συμπλήρωσης” υλικού. Ο ΕΣ έχει μεγάλες ανάγκες σε υλικό, που όχι θα αντικαταστήσει, αλλά θα συμπληρώσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Έτσι, με πρώτη δηλωμένη ανάγκη ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ, ο ΕΣ έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του US Army.

Η Ελλάδα θέλει την αμερικανική επιδότηση για ΤΟΜΑ Bradley ή θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian

H πρώτη “έγκριση” για 367 ΤΟΜΑ της βασικής έκδοσης Μ2Α0 ήταν θετική, αλλά διαπιστώθηκε από τον ΕΣ πως θα χρειάζονταν μια τεράστια επένδυση στα οχήματα, προκειμένου αυτά να καταστούν λειτουργικά και να έχουν και κάποιες αξιόλογες επιχειρησιακές δυνατότητες. Τότε ο ΕΣ επανέλαβε το αίτημά του, ζητώντας 300 οχήματα της έκδοσης M2A2-ODS (Operation Desert Storm), με βελτιωμένες δυνατότητες και αυξημένη συντηρησιμότητα (υπάρχει υποστήριξη για την έκδοση αυτή).

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο ΕΣ ελπίζει πως τα οχήματα αυτά, θα συντηρηθούν με ίδια μέσα στα ΠΕΒ και θα ενισχύσουν άμεσα στις Επιλαρχίες των Leo2HEL/A4. Βέβαια κόστη θα υπάρχουν, καθώς δεν νοείται να μην αποκτήσουν ασφαλείς επικοινωνίες και ΣΔΕ όπως τα Leo2.

Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις για τα M1117 Guardian, κινούμαστε προς περισσότερα M113A3

H υπόθεση των M1117 φαίνεται επίσης να προχωράει κανονικά, και οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο ΕΣ σκοπεύει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα από το αμερικανικό απόθεμα. Αυτό που “αρέσει” ιδιαίτερα στους επιτελείς, είναι η μικρή ηλικία των οχημάτων, αλλά και η δυνατότητα να συντηρούνται εύκολα, καθώς τα περισσότερα συστήματα μπορούν να βρεθούν και στο εμπόριο. Ο ΕΣ έχει ήδη ζητήσει τα όπλα των οχημάτων, και αναμένεται κάποια στιγμή το αίτημα συνολικά να πάει στο Κονγκρέσο για έγκριση.

367 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Τώρα, παρά τις αρχικές πληροφορίες, ο αριθμός των AAV-7 που προβλέπεται να αποκτηθούν είναι πολύ μικρός, και μάλλον δεν θα ξεπεράσει τα 12 (!) οχήματα. Βέβαια, υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις από το ΓΕΣ και τους Πεζοναύτες, καθώς η εισαγωγή ενός οχήματος σε πολύ μικρούς αριθμούς, θα επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημα συντήρησης, ενώ δεν θεωρείται πως μπορεί να κάνει τη “διαφορά”.

AAV-7: Πανάκεια, ή λύση ανάγκης για τους Έλληνες Πεζοναύτες;

Βέβαια, θα είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες Πεζοναύτες θα αποκτήσουν ένα τέτοιο μέσο, και θα πάψουν να είναι ο “φτωχός συγγενής” στις συμμαχικές αποβατικές ασκήσεις. Αλλά η συμμετοχή σε ασκήσεις ίσως δεν είναι από μόνος του ο λόγος που θα ανάγκαζε τους Πεζοναύτες να αγοράσουν τα οχήματα. Τα AAV-7 θα αποκτούνταν από την Ελλάδα με κονδύλια από το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιού υλικού από τις ΗΠΑ, με μια “επιδότηση” περίπου 25 εκ. δολαρίων.

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;

Ο ΕΣ, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του “Εθνικού Οχήματος”, πρόκειται να βελτιώσει δραματικά τις δυνατότητες του τροχαίου υλικού του, ενώ με τις παραπάνω παραχωρήσεις σκοπεύει να βελτιώσει τις μαχητικές του δυνατότητες. Η εισαγωγή των M1117 θα αλλάξει δραστικά τη σύνθεση των μονάδων, και τη δυνατότητα ελιγμών.

Στην τελική ευθεία για την αποδοχή 1200 M1117 ASV Guardians για τον Ελληνικό Στρατό!

Κάπου εδώ να πούμε πως τα MRAP που έχουν προσφερθεί στον ΕΣ από τις ΗΠΑ, ήταν σε μια πολύ κακή κατάσταση, και ο ΕΣ προτιμά να περιμένει προκειμένου να βρεθούν αποθέματα σε καλύτερη κατάσταση.

Σε νεότερο άρθρο μας θα επανέλθουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ο ΕΣ για την ανανέωση του υλικού του, αλλά και την ενίσχυση των μαχητικών του δυνατοτήτων.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

74 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
74 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
VAGGELAS

Καλησπέρα σε όλους. Για τα ΑΑΑ-7, δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να αποκτηθουν, όχι μόνο του μικρού τους αριθμού και της ηλικίας τους, αλλά και λόγω μηδαμινής πιθανότητας να πραγματοποιηθεί κλασσική αμφίβια επιχείρηση σε πιθανή συρραξη με την Τουρκία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Για τα Bradley, πιστεύω ότι είναι μια μια ευκαιρία ποι δεν πρέπει να χαθεί. Θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε τα οχήματα που επιλέγουν να καταστούν αξιομαχα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα το M2A2 υπηρετεί στον ενεργό (active) Αμερικανικό Στρατό, στην έκδοση Μ2Α2 SA (Situational Awareness), με μικρές αλλά στοχευμενες βελτιώσεις.… Read more »

Voiceofreason

Πολύ θετική σκέψη φίλε. Συμφωνώ.

Gunner

Διαθέσιμα για τον ΕΣ δεν νομίζω να υπάρχουν M2A2 ODS-SA.
https://www.nationalguard.mil/Resources/Image-Gallery/News-Images/igphoto/2000783178/

Μιλάμε για το M2A2 ODS κατά πάσα πιθανότητα από μονάδες της εθνοφρουράς που τα αντικαθιστούν με M2A2 ODS-SA.

Οι διαφορές μεταξύ των 2 οχημάτων είναι πολλές. Από το ΣΕΠ μέχρι τις ερπύστριες.

VAGGELAS

Φίλε Gunner, συμφωνώ απολύτως, σε καμία περίπτωση τα SA, δεν θα είναι διαθέσιμα για παραχώρηση στον ΕΣ. Αναφέρθηκα στην συγκεκριμένη υποεκδοση του οχήματος στη λογική ότι εάν τελικά αποκτηθουν Bradley από εμάς, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο στοχευμενης αναβάθμισης των ODS (με στοιχεία από τα SA), στο πλαίσιο του συνολικού κόστους που θα απαιτηθεί για να καταστούν αξιομαχα τα υπό παραλαβή Bradley. Αντιλαμβάνομαι ότι υπό το καθεστώς εξοπλιστικής δυστοκιας που παρουσιάζεται στη Χωρα μας είναι σχετικά απίθανο, αλλά αναφερόμαστε σε μοναδική ευκαιρία δραματικής αναβάθμισης των κυρίων μονάδων ελιγμου του ΕΣ. Ζητώ συγνώμη αν στο προηγούμενο μου σχόλιο δεν ήμουν… Read more »

Gunner

Μακάρι αλλά δεν νομίζω ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια. Και μόνο που θα ενεργοποιηθούν τα ΤΟΜΑ, θα αποκτηθούν βασικοί φόρτοι πυρομαχικών 25Χ137 για το πυροβόλο, μερικοί TOW για να έχουν έστω κάποιο φορτίο ATGW, τα διαθέσιμα χρήματα θα σωθούν.

Raptor001

Θα διαφωνήσω λίγο με τα AAV-7, από τις αποβατικές άκατοι που έχουμε του Β’ ΠΠ είναι σαφώς καλύτερα. Λόγο Νησιών ίσως απαιτηθεί (δυστυχώς) αμφίβια επιχείρηση.

Miscojones

Ισως θα έπρεπε να κάνετε σαφή διαχωρισμό σε θέματα ειδήσεων και σε θέματα γνώμης-σκέψεων του περιοδικού.
Το παρόν άρθρο πχ είναι η γνώμη του περιοδικού για το πως πρέπει να στηθεί η εντεκάδα.

Τα M1117 τι ελιγμούς θα κάνουν, ειλικρινά δεν ξέρω. Για τα Bradley πάντως, ικετεύω να μην υπάρξει άλλη ενημέρωση αν δεν υπογραφεί η συμφωνία. Τα ενδιάμεσα ημι-νέα κάνουν κακό στην εύθραυστη ψυχολογία μας!

chriss8

Ένα αληθινό out of the box θα ήταν, αφού δεν έχουμε λεφτά για αγορά οχημάτων τύπου Stryker, να χρησιμοποιήσουμε τα Μ1117. Δλδ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί ενός αληθινού APC. Δεδομένου ότι είναι ανώτερα των M113 που διαθέτουμε, σε ευκινησία, σε οπλισμό και σε θωράκιση, θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν σε πολλές περιπτώσεις. Το θέμα μεταφοράς προσωπικού θα μπορούσε να λυθεί πάρα πολύ απλά με μια μικρή αλλαγή. Αντί να έχουμε 1 όχημα για μια ομάδα, θα έχουμε ένα όχημα για μια ημιομαδα. Με αυτό τον τρόπο μια ομάδα πεζικού θα έχει πολλαπλάσια ισχύ πυρός και μοναδική δυνατότητα ελιγμών, σε σχέση… Read more »

gdmast

Θα βοηθήσουν πάρα πολύ τα Μ-1117, ιδίως εάν λάβουμε υπ’ όψιν τι μέσα έχουν σήμερα τα Τάγματα Αναγνωρίσεως (VBL, Hummer και ΜΒ240GD). Η διαφορά σε δυνατότητες και ασφάλεια είναι χαώδης. Επιπλέον θα απεμπλέξουν και κάποια Μ-113 που χρησιμοποιούνται και αυτά ως μέσα αναγνωρίσεως σήμερα. Χώρια βεβαίως τη χρησιμότητά τους αλλού. Είναι 100% ιδανικά? Όχι. Όμως αυξάνονται κατά πολύ αρκετές δυνατότητες (και όχι μόνο του πεδίου της αναγνώρισης).
Για τα Bradley έχεις δίκιο.

jim40

Γιατί το VBL είναι υποδεέστερο του Μ1117?

chriss8

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα. Έχουμε πολύ λίγα. Επίσης τα Μ1117 ΑΝ τα πάρουμε θα είναι παραχώρηση και όχι αγορά.

Voiceofreason

300 Bradley, 1200+ M1117 και 12 AAV-7 και όσα MRAP βρεθούν στην κατάσταση που θέλουμε, δεν τα λες και λίγα. Και από ότι κατάλαβα από το άρθρο υπάρχει πράγματι η πιθανότητα να τα πάρουμε. Πάνω κάτω 1600 κομμάτια. Πολύ καλό νέο και καλοδεχούμενα. Βέβαια κάποιοι καχύποπτοι θα αναρωτηθούν : – γιατί πρέπει να πάρουμε με το ζόρι τα ¨σαπάκια που θα τα έκαναν οι Αμερικανοί κατσαρόλες¨; – γιατί οι ¨κακοί¨ Αμερικανοί θέλουν να μας τα δώσουν; – γιατί μας έδωσαν τα 75 Kiowa -στο εξωφρενικό ποσό των 50 εκ. ευρώ- για να συμπληρώσουμε τα 64 επιθετικά ελικόπτερα που μας επιτρέπεται… Read more »

GK21

Tαπεινη,προσωπικη και αυθαιρετη αποψη.Λογο κορονοιου,ταραχων,επεισοδιων και κυριως λογο προεκλογικης περιοδου στις ΗΠΑ,νομιζω πως απο αυτη την κυβερνηση Τραμπ δεν εχουμε να περιμενουμε τιποτα.Μετα τις εκλογες,και ασχετα απο το ποιος θα εκλεγει,ισως και να κινηθει κατι.Μεχρι τοτε Μ-113 η θανατος…..

Υ.Γ. Για ολους τους παραπανω λογους,εχω μια υποψια πως σε περιπτωση εμπλοκης μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας,οι ΗΠΑ ισως και να μην δειξουν τα αντανακλαστικα που εχουν δειξει αλλες φορες στο παρελθον…

Athan

Έχω διαφορετική άποψη. Νομίζω πως ακριβώς λόγω των αμφίρροπων Αμερικανικών Εκλογών, η ομάδα Τραμπ έχει κάθε συμφέρον να “χρυσώσει” την Ελλάδα τώρα, και όχι αργότερα. Οι Ελληνοαμερικανοί άλλωστε, παραδοσιακά Δημοκρατικοί, του χάρισαν το ’16 μαζικά την πολύτιμη ψήφο τους. Πέραν της Επιχειρησιακής πλευράς, όπου έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί χρόνος για να αφομειωθούν τα όποια Οπλικά Συστήματα καταφέρουμε να πάρουμε από τις ΗΠΑ, αυτό που έχει σημασία είναι πρώτα το momentum της αποκτήσεώς τους. Ισραήλ (AIPAC), βαθύ administration και Προεδρία (Team Trump), σπάνια συνέβει να έχουν κοινά συμφέροντα έναντι της Ελλάδος, κάτι που εμφανέστατα γίνεται τώρα. Είναι η ευκαιρία μας… Read more »

GK21

Για να ειμαι απολυτα ειλικρινης,σκεφτηκα να αναφερω τους Ελληνοαμερικανους σαν αντιβαρο σε ολα αυτα που συμβαινουν στις ΗΠΑ,αλλα δεν ξερω αν υπαρχει συνεννοηση αναμεσα στην ομογενεια και στην Ελληνικη κυβερνηση πανω στο θεμα των εξοπλισμων. Σιγουρα οι ομογενεις και η εκλησια της Αμερικης εχουν βοηθησει και συνεχιζουν να βοηθουν και σημερα στα εθνικα θεματα.Τωρα για περιπτωση εμπλοκης τους σε παραχωρηση δωρεαν στρατιωτικης βοηθειας προς την Ελλαδα δεν ξερω κατι. Επισης δεν γνωριζω τι προβλεπει η αμερικανικη νομοθεσια για τη παραχωρηση δωρεαν στρατιωτικου υλικου σε συμμαχο χωρα.Αν η αποφαση ειναι αποκλειστικα του προεδρου μπορουν να γινουν πολλα για να πειστει.Αν ομως… Read more »

Athan

Φίλε μου συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Θέλω μόνον να αναφερθώ σε ορισμένες απορίες σου: Η Ομογενειακή HALC έχοντας εξαιρετικές σχέσεις της με τους Ισραηλινούς, τους Αρμένιους και τους Αμερικανούς καί των δύο Κομμάτων, είναι βασικός αρχιτέκτων των Αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, των συνδεομένων με τον Νόμο Μαγκνίτσκυ (S-400), όπως και βασικός υποστηρικτής του Eastmed Act. Η εμπλοκή της στα των Αμυντικών, αποδεικνύεται από τις επισκέψεις στην Ελλάδα και τους ανθρώπους που συναντούν. Το ίδιο αποδεικνύει η συμμετοχή στελεχών της στο deal των Ναυπηγείων, όπως και στο vetting Μελών της Γερουσίας και του Κογκρέσου για τις επιθυμητές παραχωρήσεις από τις… Read more »

GK21

Ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Stavrogin1

και το κονγκρέσο;

Athan

Το Κογκρέσο και η Γερουσία είναι πλέον κατά 90% θετικά έναντι των απαιτήσεων της Ελλάδας, όσες δηλαδή και οι διακομματικές Ψήφοι στους Νόμους Ελληνικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα για το Κογκρέσο, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, η Speaker of the House Nάνσυ Πελόζι μαζί με το team Μενέντεζ καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις και τον σχεδιασμό μας. Ο λόγος που ο ΠΘ είδε την Πρόεδρο της Βουλής στην πρόσφατη επίσκεψή του, ήταν ακριβώς ο συγχρονισμός και με την Αντιπολίτευση. σ.σ. Οι Δημοκρατικοί είναι αντιερντογανικοί και φανατικοί αντιρώσοι. Κατάφεραν να φυλακίσουν τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του POTUS Trump, Στρατηγό Φλύνν, τον φλογερότερο φιλότουρκο/φιλορώσο του Αμερικανικού… Read more »

evaggelos

τι αντανακλαστικα εχουν δειξει τα αμερικανα?

Athan

Δεν μας ενδιαφέρουν τα αντανακλαστικά κανενός παρά μόνον τα δικά μας.
Οι άλλοι, όταν καταλάβουν πως κάτι είναι προς το συμφέρον τους, αντανακλούν σαν τον Φάρο της Αλεξάνδρειας.

Antonis_Loukas

Φυσικά και μας ενδιαφέρουν… Άλλωστε, με βάση τα συμφέροντα των άλλων, εξηγούνται και πολλά ‘παλαβά’ των (μη)εξοπλισμών μας… Ποιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ με βάση τη παραδοχή, ότι δεν πρέπει με τίποτα, να χαθεί η Τουρκία και να διαλυθεί η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ; Μήπως το να αφοπλιστεί η Ελλάδα, ώστε να μην αποτολμήσει πόλεμο με τον άρπαγα που λέγεται Τουρκία; Μια Ελλάδα, ‘ξεδοντιασμένη’, πόσο πιθανό είναι, να ρισκάρει πλήρους κλίμακας σύγκρουση, σε σχέση με ‘έντιμες συμφωνίες’,΄συνεκμεταλλεύσεις’ και λοιπά κακαρίσματα; Φυσικά, θα μπορούσαν να επιλέξουν και τον αντίθετο δρόμο, αυτόν της ενίσχυσης της Ελλάδος, σε βαθμό τέτοιο, που θα… Read more »

Vassilis13

Κ τα Βradley κ τα Μ1117 ειναι απαραίτητα. Τα μ1117 μπορούν να αντικαταστήσουν κ κατι σαράβαλα mercedes που έχουμε.

Τωρα για τα aav7 πιστεύω πώς πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη, εφόσον είναι οντος ακριβά σε συντήρηση. Καλύτερα να δούμε αν παίζουν απατσιD…

Raptor001

Κάτι πρέπει να γίνει και με τα Stayer επειγόντως…. Νισάφι δεν πάει άλλο… Μόνο η μόλυνση στο περιβάλλον που κάνουν αρκεί….

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση, Εύχομαι ότι ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει όλα τα συστήματα που θέλει έτσι ώστε να αυξήσει την φονικότητα του. Ταυτόχρονα θα πρέπει μέσα από ασκήσεις να φτιάξει το δικό του δόγμα χρήσης των ΤΟΜΑ και των Μ1117 σε επιχειρήσεις μεικτών σχηματισμών που θα λύνουν τα ιδιαίτερα προβλήματα πού αντιμετωπίζει. Η αποστολή του Μ1117 δεν είναι ή υποστήριξη Τ/Θ σχηματισμών ως Μ/Κ ΠΖ αλλά ή υποστήριξη επιχειρήσεων ως μέσο Στρατονομιας. Η αποστολή του θα αλλάξει οπότε χρειάζεται νέο δόγμα. Άσχετα με ότι ιστορίες θα έρθουν για ‘σαπακια’, άχρηστα, ακριβά, κλπ. Εγώ δεν θα ήθελα να είμαι το Πεζικό… Read more »

chriss8

Για πες  Yiorgos την γνώμη σου στο παρακάτω. Ένα αληθινό out of the box θα ήταν, αφού δεν έχουμε λεφτά για αγορά οχημάτων τύπου Stryker, να χρησιμοποιήσουμε τα Μ1117. Δλδ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί ενός αληθινού APC. Δεδομένου ότι είναι ανώτερα των M113 που διαθέτουμε, σε ευκινησία, σε οπλισμό και σε θωράκιση, θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν σε πολλές περιπτώσεις. Το θέμα μεταφοράς προσωπικού θα μπορούσε να λυθεί πάρα πολύ απλά με μια μικρή αλλαγή. Αντί να έχουμε 1 όχημα για μια ομάδα, θα έχουμε ένα όχημα για μια ημιομαδα. Με αυτό τον τρόπο μια ομάδα πεζικού θα έχει πολλαπλάσια… Read more »

Yiorgos

chriss8 chriss8

Chris, όπως είπα παραπάνω, για την χρήση του Μ1117 ως APC, ο Σ. Ξ θα πρέπει να αναπτύξει το δόγμα χρήσης του οχήματος και πώς θα συνδυαστεί με τις ομάδες Π.Ζ. αν η αποστολή του είναι ως ΤΟΜΠ.

Στην τελική ανάλυση, αυτά που αναφέρεις παραπάνω είναι εφικτά εάν υπάρχει υπομονή, επιμονή, χρήμα και σχεδιασμός. Το Μ1117 δεν είναι πανάκεια αλλά μπορεί να κλείσει πολλές τρύπες και να δώσει αυξημένη προστασία, και όγκο πυρών σε σχέση με το σήμερα.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

George_K

Πιο ζήτουλας πεθαίνεις….
Κατάντια…

Voiceofreason

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα φίλε.!!

Athan

Φίλε μου.
Έχει γεμίσει ο τόπος με ιστορίες για ζήτουλες που κάποια στιγμή απεδείχθει πως ήταν εκατομμυριούχοι.
Αντίστοιχα πολλές ιστορίες κυκλοφορούν για γαλαντόμους Εχωφραγκάκηδες οι οποίοι ερεζιλεύθησαν όταν απεδείχθει πως ήταν τρυπιοτσέπηδες τζαμπατζήδες.
Btw, στην περίπτωσή μας πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή (ελπίζω) Συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα συμβάλλει τεράστιο Στρατηγικό Κεφάλαιο στον αντισυμβαλλόμενο, δηλαδή στις ΗΠΑ.
Στην Ακαδημαϊκή ορολογία των Οικονομικών του Webster, αυτό ονομάζεται “αλισβερίσι” και όχι “ζητιανιά”.

George_K

Συμφωνώ αγαπητέ, αλλά πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αυτή η περιβόητη αγορά σύγχρονων ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ υπήρχε πολύ πριν την αγορά των Leo2, Μετά από τόσα χρόνια και τόσα δις ευρώ ασχολούμαστε με τροχαίο υλικό εποχής Βιετνάμ…

Tazos

Η απόκτηση των 300 Μ2Α2 είναι προτεραιότητα και θα ενυσχήσουν σημαντικά τον Εβρο (επιτέλους…). Αλλά λέω εγώ τωρα, αυτά τα 367 Μ2Α0 που σαπίζουν κάπου στην έρημο μήπως πρέπει να τα ξανα-δούμε; Αν αποκτηθούν δωρεάν και πληρώσουμε μόνο το κόστος μεταφοράς, θα μπορούσε ένας αριθμός τους 200-250 να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιηθούν στα νησιά αντικαθιστώντας επιτέλους τα ΒΜΡ-1 στον αντι-αποβατικό ρόλο. Όσο και αν είναι ξεπερασμένα τεχνολογικά, ένα όχημα με σταθεροποιημένο 25χιλ πυροβόλο+TOW είναι αρκετά χρήσιμο σε αντι-αποβατικό ρόλο.

massey-ferguson-65

Αυτό πηγαί να κάνει ο ελληνικός στρατός,αλλά όταν οι Αμερικάνοι τους είπαν ότι το m2a0 δεν υποστηρίζεται πια και δεν υπάρχουν ανταλακτικα,όπως τα Apache A,….γι’αυτό απετηταν η αναβαθμηση τους για να γίνουν επιχηρισιακά

Brainp

Έγραψε κάποτε ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι:
“Η ελεημοσύνη διαφθείρει και εκείνον που παίρνει. Επίσης δε λύνει το πρόβλημα, γιατί το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τη ζητιανιά “

Athan

Ισχύει. Στην περίπτωσή μας όμως, ουσιαστικά πρόκειται για ανταποδοτικές Αμερικανικές Παραχωρήσεις έναντι της υπογραφείσας MDCA με την Ελλάδα. Οπότε το σχόλιό σου, όντως λυρικό, απευθύνεται σε άλλους και όχι στους Έλληνες ή γενικώς σε αντισυμβαλλόμενους Συμμάχους. Με λίγα λόγια, ας σταματήσουμε επιτέλους να βρίζουμε τους εαυτούς μας χωρίς λόγο. Ο δε Ντοστογιέφσκι έγραφε για την κατάσταση στην οπισθοδρομική Ασιατική Ρωσία και όχι για την Ελλάδα του σήμερα. Επίσης, “προνομιούχους ζητιάνους” της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. μας αποκαλούν οι εχθροί μας και ιδιαίτερα ο γνωστός ζητιάνος του Πλανήτη, Ταγίπ Ερντογάν. Πάει πολύ να συμφωνούμε με τον φθόνο και την ζήλια του… Read more »

Brainp

“Ας σταματήσουμε να βρίζουμε τους εαυτούς μας δίχως λόγο ” Στο τέλος του Γενάρη 2020 που ψηφίστηκε η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ οι Έλληνες βουλευτές αντί να συζητάνε στην Βουλή για αυτήν , μαλωνανε για την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Λέω Ψέματα; Ναι ξέρω έχει κουράσει η σύγκριση Ελλάδας Ισραήλ αλλά τι να κάνουμε ; Είναι η μοναδική παρομοια περίπτωση χώρας με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και περικυκλωμένη από εχθρούς. Γελάει και ο σκύλος του Νετανιάχου με τις παραχωρήσεις οπλικών συστημάτων που μας έχουν κάνει η Η.Π.Α Υπάρχουν χώρες που έχουν πλάνο και στρατηγική για την… Read more »

Athan

Σε καταλαβαίνω φίλε  Brainp . Όμως είναι φυσικό να στενοχωριέσαι, καθώς, όπως είναι φυσικό, δεν γνωρίζεις την ουσία της MDCA, ούτε την συζήτηση που έλαβε χώρα στις Επιτροπές, ιδιαίτερα δε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτό το γεγονός είναι λογικό, καθότι η συγκεκριμένες Συνεδριάσεις είναι διαβαθμισμένες και δεν είναι ανοικτές στο ευρύ Κοινό. Εκεί λοιπόν συζητούνται διεξοδικά όλα τα θέματα, στην δε περίπτωση της MDCA υπήρξε σχεδόν απόλυτη σύμπνοια (πλην ΚΚΕ) ανάμεσα στους Πολιτικούς αντιπάλους. Το ότι δεν γνωρίζει ο απλός Έλληνας τα Παραρτήματα της Συμφωνίας, όπως και την συμφωνία του Πολιτικού κόσμου, δεν μας πειράζει. Αυτό… Read more »

Brainp

“στην δε περίπτωση της MDCA υπήρξε σχεδόν απόλυτη σύμπνοια (πλην ΚΚΕ) ανάμεσα στους Πολιτικούς αντιπάλους.”
????? Τι έγινε ; ???

Φίλε μου φαίνεται ότι το γνωρίζεις το θέμα δεν το συζητάμε .
Εγώ που είμαι άσχετος λέω ότι η συμφωνία δεν αναφέρει ΤΊΠΟΤΑ συγκεκριμένο για παραχώρηση υλικού ΤΊΠΟΤΑ.
Επίσης εγώ ο άσχετος λέω ότι μια σοβαρή χώρα θα έλεγε ότι για την παραχώρηση της Σούδας θέλω Π.Χ βλήματα JASSM η θέλω δύο arleigh burke. Συμφωνία με συγκεκριμένα ανταλλάγματα και όχι συμφωνία που θα μιλά γενικά και αόριστα για παραχώρηση υλικού , μια συμφωνία που μας καταντά χώρα – παρία .

Stavrogin1

Ο Ντοστο ήταν ο ” μεγάλος ψυχολόγος” κατα Νιτσε, το συγκεκριμένο αφορούσε όλους τους άνθρωπους. το ιδιο επιχειρημα χρησιμοποιουν και πολιτικοι για τα επιδόματα.

Athan

Όμως το αρχικό υπόδειγμα για αυτήν την Φιλοσοφική του θέση, ήταν αυτό που διέγνωσε στην δική του Κοινωνία. Συμφωνώ πως υπάρχουν γενικοί κανόνες στην Κοινωνική Ψυχολογία, συμφωνώ όμως και μ’αυτούς που επικεντρώνουν στο Ψυχοπνευματικό φορτίο και το Πολιτισμικό προφίλ κάθε Λαού.

Stavrogin1

Η ανατομία της ρωσικής κοινωνίας 17ου-19 ου ειναι πολύ συνγκεκριμένη, απολύτως δυτικοποιημένη στο βαθμό να προτιμουν τα γαλλικά απο τα ρώσικα. ” απο τή στιγμη που επεστρεψα δεν xoρταίνω να μιλώ ρούσικα” Μίσκιν, “ο Ηλιθιος”. Η φράση δεν ειναι τυχαία, ειναι σκανδαλο σε εκεινη την κοινωνία. ” και λοιπόν τί αλλο είδατε στην ελβετια εκτός απο τον γάιδαρο;” πάλι “ο Ηλιθιος”Κατα βαθος ο Ντοστο λέει ελαχιστα για τους μουζικους και άπειρα για την αστική ταξη που ηταν και ο φορέας των νεων ιδεών εκ δυσης κι εχθρος καθε τι ρώσικου. Στον διπλό, στο υπόγειο, Ηλίθιο, δαιμονισμένοι, ονειρο ενος γελοιου, Καραμαζοφ,… Read more »

x-m

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ζητιανιάς. Δεν χαρίζουν τίποτα .Και οι αμερικανοί παίρνουν (π.χ. Σούδα) χωρίς χρηματικό αντίτιμο.
Ποιά χώρα με ανάλογο μέγεθος και οικονομικές δυνατοτήτες έχει τόσο μεγάλες ανάγκες όσο εμείς ; Ακόμα και υπο ιδανικές συνθήκες δεν “βγαίνει” μόνο με αγορές.

Ίσως να είχε ενδιαφέρον ένα άρθρο ThinkOutOfTheBox: θα ήταν επωφελές για την άμυνα της χώρας ένας κλάδος συνειδητά να συρρικνωθεί και τα αναλογούντα κονδύλια να κατευθυνθούν για την ενίσχυση των άλλων δυο;

Athan

Συμφωνώ με όλα εκτός της συρρίκνωσης οιουδήποτε Κλάδου, ακόμη και προς όφελος κάποιου άλλου.
Νομίζω πως παρά τις απίθανες κωλυσιεργίες, με λίγη τύχη, τεράστια προσπάθεια και άριστο σχεδιασμό, θα καταφέρουμε να αναπληρώσουμε τα μεγάλα κενά στην Άμυνά μας.

x-m

Αμήν.

Gunner

Ελεημοσύνη; δεν νομίζω. Συναλλαγή είναι και μάλιστα πολύ επωφελής και για τους δύο.

stepa

Αιρετικη αποψη εκ προοιμιου αλλα θα μου επιτρεψετε να την πω.Ολοι γνωριζουμε οτι δωρεαν κατ ουσιαν δεν υπαρχει.Τα οχηματα στα οποια αναφερεστε θα απαιτησουν ενα σημαντικο κοστος προκειμενου να αναπτυχθουν επιχειρησιακα ,και δεν νομιζω να χρειαζεται να αναφερω τους λογους.Οσο για την μαστιγα της πολυτυπιας, και τι σημαινει αυτο, νομιζω ειναι ευκολο να το φανταστουμε.Η ιδανικη λυση ασφαλως και θα ηταν, εαν οι συνθηκες το επετρεπαν η ενταξη ενος συγχρονου ΤΟΜΑ ,και σε ικανους αριθμους, επιτελους, στον κορμο των Τ/Θ δυναμεων του Ε.Σ. Δυστυχως ομως τετοια δυνατοτητα σημερα δεν υπαρχει.Αναρωτιεμαι ομως μηπως με ευκαιρια την επιτακτικη πλεον αναγκη αποκτησης τετοιου… Read more »

KonTim

Νομίζω πως η απόκτηση των M1117 Guardian και η προβολή τους σαν “game changer” είναι εξαιρετικά εσφαλμένη. Το συγκεκριμένο όχημα αναπτύχθηκε για να καλύψει αποστολές στρατονομίας, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται σοβαρά υπόψη σαν όχημα μάχης πρώτης γραμμής. Η ιδέα συνεπιχείρησης του με ερπυστριοφόρα οχήματα θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στο δόγμα μάχης του Ε.Σ με εντελώς αμφίβολα αποτελέσματα. Τα Guardian θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε κάποιους εξειδικευμένους σχηματισμούς/συγκροτήματα του Ε.Σ με κύριο ρόλο την εσωτερική ασφάλεια, στην Αστυνομία, την Συνοριοφυλακή(αν επανααυτονομηθεί) και την Χωροφυλακή(αν επανασυσταθεί) καθώς επίσης και σε αποστολές Επιτήρησης-Φύλαξης σε φυλάκια και εγκαταστάσεις του Ε.Σ, του Π.Ν και… Read more »

Mirage

Τα F-14 να “δουλεύουν” ??? Αν ότι αποσυρουν οι Αμερικάνοι μας το δίνουν…να το ψάξουμε 🙂

CKfurious

Για τα AAV-7πρέπει να ξαναδούμε το dogma και το ρολο των πεζοναυτών

Αρματαγωγά και αποβιβάσεις B παγκοσμιου πολεμου δεν έχουν καμια θέση πλέον στο περιβάλλον του Αιγαίου

Για τα Bradley: πολύ αμφιβάλλω πως έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουμε επιχειρησιακά
Μήπως μείνουν και αυτά μέσα στα κοντέινερ όπως τα KIOWA εάν καταφέρουμε και πληρώσουμε τα μεταφορικά από Αμερική

Μακάρι να προχωρήσουν αυτές οι κινήσεις και να μην αποδειχθούν αλλα..AB Μαΐου

peet14

Τα KIOWA είναι μέσα σε κοντέινερ ?

Athan

Τα Kiowa στα κοντέινερ. Μάιστα.

Gunner

Θα σου παραθέσω κάτι που αναρτήθηκε από το site για την Απόβαση της Νορμανδίας που έχει εφαρμογή σε Οποιαδήποτε αμφίβια επιχείρηση:

“Με τα DUKW, τα εφόδια έβγαιναν χωρίς καθυστέρηση στην ακτή αποβάσεως και συνέχιζαν οδικώς για τις μονάδες.”

https://www.ptisidiastima.com/d-day-10-innovative-technologies/

Τώρα στην θέση του DUKW, βάλε το AAV-7. Αντιλαμβάνεσαι τα οφέλη;

Krateros

Μετά λύπης διαβάζω από πολλούς ότι η ταξιαρχία πεζοναυτών δεν πρόκειται να κάνει ποτέ απόβαση στην Ιωνία… Ότι για τα νησιά χρειάζονται μόνο ελαφρά οχήματα… Και ποιός σας είπε κύριοι ότι ο πόλεμος θα διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος και όχι σε τουρκικό? Γιατί στο μυαλό σας έχετε αποκλειστικα την άμυνα? Τα νησιά μας θα έπρεπε να τα αντιμετωπιζετε ως ορμητήρια. Το ζητούμενο δεν είναι πώς θα υπερασπίσουμε τα νησιά, αλλά πως από τα νησιά θα περάσουμε απέναντι δημιουργώντας προγεφυρώματα και με τι υλικό Η αποστρατικοποίηση των νήσων που έγινε κάποτε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσε. Να εγγυηθεί στην Τουρκία ότι η… Read more »

GeoMoust

Είστε επικίνδυνος αλλά δυστυχώς για κάποιον που αναφέρει ιστορικά γεγονότα, δεν σκέφτεστε και την ιστορία πριν μιλήσετε. Για παράδειγμα θυμάμαι μια άλλη φορά στο παρελθόν που η Ελλάδα αντί να φροντίσει την άμυνά της άρχισε να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια για Κόκκινες Μηλιές κτλ μη έχοντας τα μέσα. Και όλοι ξέρουμε πως κατέληξε αυτό, οπότε να βουτάτε την γλώσσα στο μυαλό σας πριν μιλήσετε παρακαλώ

Krateros

Επιτρέψτε μου να θεωρώ πιο επικίνδυνο το να βρεθεί η χώρα σε μεταπολεμικό τραπέζι διαπραγματεύσεων, χωρίς διαπραγματευτικά “χαρτιά”. Έχοντας δηλαδή αναπόφευκτα απωλέσει καποια μικρά νησιά (το αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδος λόγω διασποράς) χωρίς να έχει να δώσει κάτι για αντάλλαγμα. Το θέατρο του Έβρου έχει στρατηγική αξία και αποτελεί διαπραγματευτικό “χαρτί”, μόνο εφόσον έχεις καταλάβει και αποκόψει την Τουρκία με την Βουλγαρία (δηλαδή η Τουρκία να συνορεύει μόνο με την Ελλάδα και οι χερσαίες μεταφορές και εμπόριο με την ΕΕ να εξαρτώνται από την δικιά μας βούληση). Κάτι τέτοιο την δεδομένη στιγμή που η Τουρκία στέλνει τα γεωτρύπανα να κάνουν… Read more »

Stavrogin1

συμφωνω με την τελευταια παραγραφο, διαφωνώ καθετα με όλα τα υπολοιπα

Athan

Το Ισοδύναμο στην περίπτωσή μας είναι, μεταξύ άλλων, η Αντεπίθεση στον Έβρο, ενώ το μεγάλο άγχος των Τούρκων Επιτελών είναι η Καλλίπολη.
Τα Νησιά είναι μεν “οχυρωμένα” από το υδάτινο στοιχείο, με το σοβαρό μειονέκτημα να είναι εντελώς εκτεθειμένα σε αποκοπή και απομόνωση από το υπόλοιπο Θέατρο.
Να γνωρίζετε πως η μεγαλύτερη έγνοια των Ελλήνων Επιτελών είναι η διατήρηση της επαφής των Νησιών με την Ηπειρωτική Χώρα.
Εάν παίζεις σκάκι, σκέψου τα στατικά πιόνια.

Krateros

Με σκακιστικούς όρους, θα παρομοίαζα τις μεγάλες νήσους ως αλογάκια. Οι δυνατότητες που δίνει το σύγχρονο πυροβολικό είναι τέτοιες που μεγάλο μέρος της Ιωνίας και των στρατηγικών βάσεων του αντιπάλου εισέρχονται εντός εμβέλειας, (ελαφρύνοντας έτσι και τις αποστολές της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού). Συστήματα MLRS, PAC3, NSM/MM40 bl.3 και στατικοί εκτοξευτές τορπιλών, θα έπρεπε να βρίσκονται σε επαρκή αριθμό σε κάθε μεγάλο νησί. Το δόγμα που θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί είναι το ένα μεγάλο νησί να μπορεί αυτόνομα να ενισχύσει το άλλο μεγάλο νησί και όχι να προσμένουν ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα. Αυτό σημαίνει επαρκή ενδυνάμωση… Read more »

dokimos

Τα 300 Μ2Α2 και 1200 Μ1117 είναι ότι πρέπει αλλά τα 8 AV δεν αξίζουν τον κοπο
Με τα 300 Μ2Α2 εχουμε καλυτερη θωράκιση στο ποτάμι και απελευθερώνονται 300 Μ113 για την ΑΣΔΕΝ με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια Τα Μ113 είναι ότι πρέπει για τα νησιά στην γρήγορη μεταφορά τμημάτων και για θέσεις παρατήρησης για τους λαθρο δηλαδη κινητες σκοπιές

Gelin

Μακάρι να ισχύει για τα M2 ODS. Θα μετατρέψουν τις ΤΘ ΤΞ σε πραγματικά φονικους σχηματισμούς ικανούς να αντιμετωπίσουν πολλές περισσότερες απειλές από ότι τώρα. Και τα M1117 χρησιμότητα είναι τόσο ως οχήματα αναγνώρισης όσο και φύλαξης μετόπισθεν. Μην ξεχνάμε τις μεγάλες αεραποβατικες δυνατότητες των απέναντι καθώς και μέρος του Μουσουλμανικού στοιχείου στην Θράκη.

Stavrogin1

Ως προς το Μ1117. 1200 οχηματα αναγνωρίσεως και ασθενοφόρα ισως να υπερβαίνουν κατα πολύ τις αναγκες του στρατου. οχηματα μάχης δεν ειναι ουτε τομπ γιατι δεν μπορουν να κουβαλησουν ουτε μιση ομαδα πεζικου 4-5 επιβάτες. Με βαση αυτα θα μπορουσαν καποια να μετατραπουν σε φορεις αντιαρματικών, όλμων 120χιλ. ή ακομα και 81χιλ. αν γινεται. κάποια θα μπορουσαν να αποκτησουν πυργο οπως ο cockerill mklll, αλλά με μεγαλο κόστος σε χρημα και πιθανως σοβαρή αυξηση βαρους ή καποια αλλη πατεντα και σε καποια να αφερεθει ο πυργο αν αυτο επετρεπε την μεταφορα 4-5 επιβατών με μονη προστασία πολυβολο 7.62. Τα 1200… Read more »

Gunner

Ερώτηση προς το περιοδικό, έχει εκφράσει ο ΕΣ ενδιαφέρον για ΤΟΜΟ Μ1064 και αν ναι υπάρχουν διαθέσιμα οχήματα;

NikolakiEfentis

Αρχίζω απαντώντας στον αγαπητό KonTim πιο πάνω. Δεν νομίζω ότι ο ΕΣ θεωρεί τα Μ1117 «game changer» ούτε τα προορίζει για αφανή αναγνώριση. Τα 1200 Μ1117 – νούμερο που ούτε στα όνειρα μας δεν το έχουμε δει – έρχονται να καλύψουν με ομοιοτυπία πολύ μεγάλα κενά και πολλούς ρόλους. Παραθέτω παρακάτω, τί είχα πει και παλιότερα. Bradley – Τα 300+ που έχουμε ζητήσει προορίζονται για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων Μ/Κ Ταγμάτων στον Έβρο ΚΑΙ ΜΟΝΟ, όπου «προβλέπονται» επιχειρήσεις ελιγμών. Ερώτημα φυσικά είναι πως και ποιες τακτικές έχει αξιολογήσει ο ΕΣ ως τις καταλληλότερες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Υπάρχει πχ… Read more »

KonTim

Σε ευχαριστώ για την απάντηση-σχόλιο! Ίσως ο όρος “game changer” που χρησιμοποίησα να μην ήταν ο πλέον δόκιμος, όμως θα επιμείνω στην θέση πως τα M1117 Guardian είναι υπερτιμημένα από άποψης της προσοχής που τους έχει δοθεί. Παραθέτω την άποψη μου όσον αφορά τις αποστολές που έχεις κατά νου για τα Guardian: -Συνοδεία εφοδιοπομπών. Συμφωνώ και επαυξάνω! Αυτός ήταν άλλωστε και ο ρόλος για τον οποίον αναπτύχθηκαν στο Ιράκ. -Προστασία σημαντικών Βάσεων του ΕΣ, ΠΑ & ΠΝ. Επίσης ως ανωτέρω! Άλλωστε το έγραψα και ‘γω. -Αναγνώριση σε Έβρο και ΑΣΔΕΝ Ενταγμένα δηλαδή σε ΕΑΝ/ΙΛΑΝ; Στην προσφερόμενη διαμόρφωση δεν νομίζω πως… Read more »

NikolakiEfentis

KomTom συμφωνούμε στα περισσότερα.

Π&Δ, τελικά “μου απάντησε” ο ΣΒ για Kiowa, έχουμε παραλάβει Μ-3Ρ! 🙂

Gunner

Μ-3Ρ των ελληνικών OH-58D.
comment image

G...

Τελικα η Βυθοκορος ειναι το μονο που πηραμε. Μπράβο στην κυβερνηση. Φοβερη επιτυχία.

Apostolis

Μακάρι να έρθουν όλα αυτά αλλά και άλλα που έχουμε ανάγκη όπως τα 400 φορτηγά, βυτιοφορα κλπ που είχε εγκριθεί η δια θέση τους στην Ελλάδα.Θα έπρεπε να έχουμε μόνιμη αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ και να ψάχνει όλες τις αποθήκες των αποσυρμενων υλικών του αμερικανικού στρατού γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και σε πράγματα απλά και ευτελους αξίας αλλά πλήρως απαραίτητα για εμάς όπως σύγχρονα κράνη, εξαρτήσεις κλπ. Θέλει εγρήγορση ταχύτητα και επιτέλους να ξυπνήσουν κάποιοι στο Υπ. Αμυνας πριν είναι αργά.

ARMAD

Σε ότι αφορά την ερώτηση του jim40 M1117 VS VBL.
Το M1117,
1. Έχει MRAP σχεδίαση – επιβίωσιμοτητα.
2 Εξοπλίζεται με MK-19, M2 & M240 αντί ενός μονο Μ2.
3. Ομοιοτυπια κινητήρα & Xmission με άλλα σε χρήση αμερικανικα οχήματα.
4. Παρέχονται δωρεάν, ακόμη και τα όπλα να χρειαστεί να αγοράσει και ο ΕΣ πάλι κερδισμένος είναι.
5. Οι αναγκαίες επεμβάσεις, πχ. Εγκατάσταση Ελληνικων ασύρματων και συστήματος ενδοεπικοινωνιας γίνεται εύκολα από τα στρατιωτικά εργοστάσια και αν θέλετε με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΑΠΛΑ ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΈΝΑ ΤΙΜΗΜΑ, ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΌΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΝΈΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΝ

Gunner

Νομίζω ότι Μ2ΗΒ έχουμε, με τα ΜΚ19 έχουμε πρόβλημα.

SAAB

300 M2A2 Bradley, 1200+ M1117 Guardian ASV. Το κάθε όχημα από τα παραπάνω έχει κάποιες προδιαγραφές, άρα κάποια χρησιμότητα. Εάν είναι να τα προμηθευτούμε (;) για χρήση σύμφωνη με τις προδιαγραφές τους να το κάνουμε. 12 AAV-7. Δεν θα σταθώ στο νούμερο. Το ότι έχουμε πεζοναύτες με επιχειρησιακό σχέδιο εποχής Β’ ΠΠ, κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη απόκτησης ακόμη και ενός από το τίποτα. Και κάπου εδώ τελειώνει το τυράκι και ίσα που προλαβαίνουμε να αποφύγουμε την φάκα. Τυράκι=Τζάμπα πράμα ή συμμαχική συμφωνία. Φάκα= Συμφωνία εις βάρος της υγιούς Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ας πάρουμε μία υγιή Ελληνική αμυντική βιομηχανία ως παράδειγμα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

21
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99 $

Related News

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Ντεμίρ: Επιτυχημένη βολή 200 χλμ. του εγχώριου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA

Όπως ανακοίνωσε και στο λογαριασμό του στο twitter ο Ismail Demir, πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Κατασκευαστών Αμυντικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (SSB), o εγχώριας ανάπτυξης...

Ραντάρ ικανό να εντοπίζει πολυηχητικά κινούμενους στόχους αναπτύσσει η Ρωσία

"Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου ραντάρ θα ξεπεράσουν τις ικανότητες του Nebo-M σε υπηρεσία σήμερα ως προς την απόσταση εντοπισμού διαφόρων τύπων αεροσκαφών, περιλαμβανομένων...

Σκανδιναβικοί όλμοι για τον Στρατό των ΗΠΑ

Ο φινλανδικός όμιλος Patria Group μαζί με την νορβηγική Kongsberg Defence & Aerospace ανακοίνωσαν πως αναπτύσσουν ένα νέο σύστημα όλμων για λογαριασμό του αμερικανικού...

Περισσότερα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού BTR-4 για την Ουκρανία

Η Ουκρανία συνεχίζει να παραλαμβάνει τα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-4Ε, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμύνης στις...
- Advertisement -