Νέα τυφέκια εφόδου για το Ρωσικό Στρατό

7
2357

Σε διαδικασία αντικατάστασης των παλαιότερων τυφεκίων AK-74M, απόγονου του διάσημου AK-47 φαίνεται πως μπαίνει ο Ρωσικός Στρατός. Το παράδοξο είναι πως τα νέα τυφέκια θα είναι δυο τύπων, ένα σε διαμέτρημα 5,45mm και ένα σε 7,62mm.

AK-12

Το AK-74 που υιοθετήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 70, είναι ένα όπλο διαμετρήματος 5,45mm και είναι απευθείας απόγονος του AK-47 που εισήλθε σε υπηρεσία το 1947. Το 1991, παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση AK-74M.

Τα νέα τυφέκια θα είναι το AK-12 με διαμέτρημα 5,45Χ39mm και το AK-15 με διαμέτρημα 7,62Χ39mm. Αν και εμφανισιακά είναι πανομοιότυπα με το AK-74M, υποτίθεται πως διαθέτουν ανώτερες επιδόσεις. Θα είναι σε θέση να φέρουν όλα τα αξεσουάρ που χρειάζεται ένας μαχητής στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, όπως διόπτρες, σκοπευτικά λέιζερ, φορέα οπλοβομβίδων, ρυθμιζόμενο κοντάκι κτλ.

AK-15

Το μόνο παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι πως ο Ρωσικός Στρατός χρειάζεται δυο διαφορετικά διαμετρήματα. Ο πιθανότερος λόγος για τη διατήρηση του 7,62mm είναι πως υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσιγγιών αυτού του διαμετρήματος και προφανώς δεν αξίζει να καταστραφούν.

Πηγή: Military.com

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παράδοξο δεν είναι. Το ισχυρότερο διαμέτρημα είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχυρότερη διάτρηση, όπως π.χ. σε ορεινό αγώνα ή εναντίον αντιπάλων με θωράκιση. Το μικρότερο διαμέτρημα από την άλλη είναι ελαφρύτερο, έχει μικρότερη ανάκρουση και ήχο, στοιχεία που είναι απαραίτητα σε μάχη εντός κατοικημένων περιοχών όπου δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλες εμβέλειες βολίδας.
  Επίσης καλό θα ήταν η ΠΤΗΣΗ να μην κάνει copy paste άρθρα από άλλους ιστοτόπους γιατί αυτό αλλοιώνει το χαρακτήρα του περιοδικού. Αυτό το λέω για τον Επαχτίτη κυρίως που συνηθίζει να φέρνει άρθρα από το προσωπικό του ιστολόγιο.

 2. Παίρνεις αυτό το διαμέτρημα
  https://youtu.be/3zVyr-wjqy8
  και του ενσωματώνεις αυτή την διόπτρα
  https://youtu.be/Pmteh_NChOQ
  και έχεις ένα πεζικό που το κάθε του στοιχείο κατεβάζει μέχρι επιθετικά ελικόπτερα εκατοντάδες μέτρα απόσταση.

  Τα αρχαία κράνη από την εποχή του πολέμου της Κορέας μπορείς να τα κρατήσεις για γούρι.

 3. Και το ΝΑΤΟ έχει εδώ και δεκαετίες δύο διαφορετικά διαμετρήματα,που είναι το παράδοξο? Προφανώς, και στις 2 περιπτώσεις, το κάθε διαμέτρημα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του, τα συν και τα πλην, καλύπτει διαφορετική επιχειρησιακή ανάγκη. Δείτε για παράδειγμα το FN SCAR .

 4. Εδώ όμως επιλέγουν δυο «μεσαία» διαμετρήματα, αντί πχ να διαλέξουν 5.45 και 7.62R διατηρούν 5.45 και 7.62×39. Μάλλον η Π&Δ έχει δίκιο, έχουν το απόθεμα που δε πρόκειται να τελειώσει ποτέ και θεωρούν πως συμφέρει να τα κρατήσουν.

Comments are closed.