29.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Νέος πύραυλος BVR για τις ΗΠΑ με ραντάρ AESA και ramjet

Νέος πύραυλος BVR για τις ΗΠΑ με ραντάρ AESA και ramjet

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 101
  •  
  •  

Οι ΗΠΑ αναζητούν τον αντικαταστάστη του AIM-120 που παρά τις συνεχείς αναβαθμίσεις, δεν είναι σε θέση να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το Flight Global, το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει τα τελευταία δυο χρόνια τις διαδικασίες για τη κατασκευή ενός νέου πυραύλου που θα ενσωματώνει ραντάρ AESA και κινητήρα ramjet.

Η κίνηση των αμερικανών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από τη στιγμή που ο Meteor θα τεθεί σύντομα σε υπηρεσία και οι Ρώσοι, αλλά και οι Κινέζοι, αναπτύσουν παρόμοια βλήματα (Κ27Μ και PL12D/PL21 αντίστοιχα).

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τις ικανότητες του νέου βλήματος, αλλά σίγουρα θα φτάνει ή θα ξεπερνά το βεληνεκές του AIM-120D, που είναι στα 180 χιλιόμετρα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 101
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

ώρα του ήταν…

Νικος

και αργησαν

chikichiki

Late to the party gents…

Τρέεεεχετε τώρα…κοιτάξτε μην τον ακυρώσετε κι’αυτόν σαν τον 9X Blk III και κόψετε πάλι τα απαυτά σας μόνοι σας…βασικά ξεκολλήστε λίγο απ’τον προστατευτισμό και συνεργαστείτε για παράγωγο του Meteor, απλά πράγματα.

Kapoios

Το γεγονός ότι ο μελλοντικός πύραυλος BVR (και) των ΗΠΑ βασίζεται σε ραντάρ – έστω και AESA – λέει πολλά για τα πραγματικά όρια των σχεδιάσεων stealth…

chikichiki

Οι περισσότερες σχεδιάσεις αεροσκαφών σήμερα δεν είναι ούτε καν low-observable (και δεν υπάρχει αντικαταστάτης στον ορίζοντα – Dassault, Eurofighter εσάς κοιτάω), και πλέον δεν χρειάζεται ο πύραυλος να κλειδώσει το στόχο 20χλμ πριν για να τον πετύχει. Ο AMRAAM ήδη έχει τη δυνατότητα να φύγει απ’τη ράγα στα 3χλμ και κάτω, να κλειδώσει ελισσόμενο στόχο και να τον καταστρέψει. Αυτό το γεγονός λέει περισσότερα για τις snap-shot ικανότητες των σύγχρονων RF όπλων παρά για τις εμβέλειες αποκάλυψης αεροσκαφών στελθ.

Kostas

Οι πύραυλοι ramjet μειονεκτούν όταν βληθούν από μεγάλο υψόμετρο. Συγκεκριμένα οι πύραυλοι που κινούνται με πύραυλοκινητήρες μπορούν να ανέλθουν σε μεγάλο υψόμετρο και να εκμεταλλευτούν την μηδενική αντίσταση και να πετάξουν πολύ μακρύτερα. Αντίθετα οι πύραυλοι που κινούνται με τεχνολογία ραμτζετ οφείλουν να κινηθουν εντός της πυκνής χαμηλής ατμόσφαιρας και να υποβληθούν στην τριβή του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να προμηθεύονται το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Επομένως Παρόλο που οι κινητήρες ραμτζετ έχουν θεωρητικά πλεονεκτήματα στην πράξη δεν υπερτερούν των πυραύλων που κινούνται με πύραυλο κινητήρες όταν βληθουν από μεγάλα υψόμετρα.

ACHERON

Υπάρχει όμως διαφορά στην αντίληψη του τρόπου αξιοποιήσεως της προωθητικής ισχύος,και ευρύτερα της γεωμετρίας εμπλοκής.
Οἱ ράμτζετ δέν χρειάζεται να ανέλθουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να υπερβούν την τριβή της ατμόσφαιρας,καταναλώνοντας την προωστική ισχύ τους σε μερικά δευτερόλεπτα,και μετά να ψάξουν για τον στόχο τους χαμηλώτερα για να βουτήξουν επάνω του «μέσω Λαμίας»,αξιοποιώντας το ΥΠΟΛΟΙΠΟ της κινητικής τους ενεργείας,όπως οἱ AMRAAM.(ἄν εφαρμοστεί αυτό που -μάλλον θεωρητικά- περιγράφεις)
Αντιθέτως,οἱ ράμτζετ διατηρούν ομοιόμορφη ώση για πολύ μεγαλύτερο διάστημα,κατά συνέπεια και πλήρη ικανότητα ελιγμών για το ίδιο διάστημα.
Και όταν τα προωθητικά τελειώσουν,τότε θα εκμεταλευθεί το υπόλοιπο ορμής όπως και οἱ συνήθεις τύποι.

Spyros

Για πόσο μεγάλο ύψος μιλάτε; Απο πιο ύψος περίπου και πάνω αρχίζουν να ‘υποφέρουν’ οι ramjet;

chikichiki

Επειδή όμως οι περισσότερες αναχαιτίσεις δεν αφορούν SR-71, πρακτικά το πρόβλημα αυτό νομίζω πως είναι πολύ μικρότερο, και εξισσοροπείται και με το παραπάνω από το γεγονός ότι ο Meteor όταν φτάνει στο στόχο έχει ακόμα χρήσιμη ώση, ενώ ο AIM-120 “is running on fumes”, δηλαδή είναι σχεδόν glider. Αν δε κάνω λάθος δηλαδή.

Nikolaos

Σε συνέχεια παλαιών θαυμασίων σχετικών άρθρων, ιδίως της δεκαετίας του ’90 (αρκετά εκτενών μάλιστα ώστε να δημοσιεύονται σε συνέχειες, σε πλείονα τεύχη), μήπως θα ήταν η ώρα να επανέλθει η “Π” στους πυραύλους αέρος-άερος με δύο εκτενή άρθρα, ένα για βλήματα WVR και ένα για βλήματα BVR, με πλήρη καταγραφή όλων των τρεχόντων προγραμμάτων, αλλά και των μελλοντικών τάσεων και εξελίξεων, όπως και περιγραφή των αντιστοίχων τεχνολογιών; Ευχή μας το άρθρο να πλαισιώνεται από πίνακες όλων των εν ενεργεία και υπό εξέλιξη βλημάτων (ΑΙΜ-120Α ως -D, AA-12, κινέζικα κλπ.) με τεχνικά χαρακτηριστικά, βάρη, εμβέλειες κλπ., καθώς και με πίνακες χρηστών… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

Στην Galvion τα νέα κράνη του Δανικού Στρατού

Η Galvion, μια πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων προστασίας κεφαλής και ηλεκτρονικών μέσων ανέλαβε το συμβόλαιο για τα νέα κράνη του Στρατού...

Α. Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή

ΑΠΕ-ΜΠΕΜαζί με την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, τονίζει σε μήνυμά του για την 75η επέτειο...

Η Μαλαισία εξετάζει τρόπους να περισώσει το πρόγραμμα των Gowind 3100

Το υπουργείο Άμυνας της Μαλαισίας μελετά τρεις επιλογές σε μια προσπάθεια να σωθεί – έστω μερικώς – το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών Gowind 3100.Όπως...

Τι σημαίνει η πρωτη πτήση μαχητικού F-16 με ατρακτίδιο Legion

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της aμερικανικής Αεροπορίας πέταξεs την πρώτη του επιχειρησιακή πτήση με το νέο σύστημα αισθητήρων πολλαπλών λειτουργιών επί του...

Η Elbit Systems θα βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει μαχητικά

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, που εξειδικεύεται στους εκσυγχρονισμούς πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να βελτιώσει μαχητικά MiG-29.Σύμφωνα με το...
- Advertisement -