Η Κίνα ξεκινά την ανάπτυξη καινούριου stealth μαχητικού!

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Κίνα αναπτύσσει ένα νέο τύπο μαχητικού αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές από τα κορυφαία ινστιτούτα σχεδιασμού αεροσκαφών της χώρας την Πέμπτη. Στρατιωτικοί παρατηρητές προβλέπουν, με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες, ότι το νέο αεροσκάφος θα είναι σχεδίασης stealth και θα χαρακτηρίζεται από σημαντική χρήση προηγμένων σύνθετων υλικών.

Το 2018, το τμήμα δομών του Ινστιτούτου Σχεδιασμού και Έρευνας Αεροσκαφών, η εταιρεία Shenyang (AVIC) και το τμήμα οπλικών συστημάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Κατασκευών AVIC ίδρυσαν από κοινού μια ομάδα με την επωνυμία «JJ» με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους, σύμφωνα με ένα άρθρο που κυκλοφόρησε αυτή τη βδομάδα στους δημόσιους λογαριασμούς WeChat των ινστιτούτων.

Το κοινό αυτό πρόγραμμα ανάπτυξης έλαβε σχεδιαστική μορφή για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 και ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του με τελετή έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2018. Η ομάδα JJ υπέβαλε μια απεικόνιση ενός δοκιμαστικού τεστ τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα πάντα με το άρθρο.

Το άρθρο δεν περιείχε λεπτομέρειες για το όνομα ή τις ιδιαιτερότητες του νέου μαχητικού αεροσκάφους, αλλά έδινε μια φωτογραφία που αφήνει να εννοηθεί ότι η ομάδα JJ μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρότερη υποομάδα επικεντρωμένη στην ανάπτυξη ενός αεραγωγού σχήματος S.

Οι αεραγωγοί σχήματος S βρίσκονται συνήθως σε αεροσκάφη τύπου stealth καθώς αποκρύπτουν τα πτερύγια του κινητήρα από την προσπίπτουσα ακτινοβολία των εχθρικών ραντάρ.

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο άρθρο, τρεις υποομάδες της ομάδας JJ βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Δύο από τις ομάδες ανέπτυξαν σύνθετα υλικά για ολόκληρη τη δομή και τις ολοκληρωμένες εισαγωγές αέρα, ενώ η τρίτη παρουσίασε προκαταρκτικά ένα νέο είδος προηγμένου υλικού.

Η Shenyang, θυγατρική της AVIC είναι γνωστή για την ανάπτυξη αρκετών κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως το J-11, το J-16 και ειδικότερα το J-15 (έκδοση αεροπλανοφόρου). Επίσης, σχεδίασε το δεύτερο stealth μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας μετά το J-20, δηλαδή το FC-31, το οποίο δεν έχει εισέλθει σε υπηρεσία με την Κίνα, αλλά προσφέρεται για εξαγωγές.

Ορισμένοι στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν υποθέσει βάσιμα ότι το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα μπορούσε να είναι στην πραγμαιτότητα μια αναβαθμισμένη, εσωτερική έκδοση του FC-31, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Ίσως να είναι μια σχεδίαση για κάθετη απο/προσγείωση για τα αποβατικά της πλοία, στα πρότυπα του F-35B.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Η απλά μετά την αντιγραφή του F-35 βρήκαν πρόσβαση και στο Su-57 και έιπαν ας κάνουν και ένα τέτοιο στο 1/4 του Ρώσικου κόστους και χρόνου, να έχουν καλού κακού και τέτοιο.

Stefanos.K
Member
Member
Stefanos.K

Μετά από 20 χρόνια με το j 20 κατάφεραν να φτιάξουν κάπου στα 20 αεροσκάφη παραγωγής πολύ κατώτερου του F16 viper.
Όποτε για 2040 θα το δούμε το νέο για τους κινέζους.
Σε οποία χώρα του κόσμου το κράτος επεμβαίνει Τα αποτελέσματα είναι μια πατάτα
Η ευρωπαίοι πολίτες το έχουν πληρώσει ακριβά αυτό με πολλά δις παίζοντας πολιτικά παιχνίδια το κάθε κόμμα
Και είναι ντροπή να μην μπορούν η χώρες της Ευρώπης να φτιάξουν αεροσκάφη όπως η Αμερική.

Yannis
Member
Noble Member
Yannis

Συγνώμη για την παρεμβαση. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει επικρατήσει σε όλα τα πλάτη και μήκη η λέξη προς λέξη μετάφραση των Αγγλικών, για παράδειγμα “stealth fighter” σε “στελθ μαχητικού”. Στα Ελληνικά όμως από όσο γνώριζα από τα παλιά χρόνια οι ξένες λέξεις εισάγονται ως αντικειμενικοί και όχι επιθετικοί προσδιορισμοί και το σωστότερο είναι (ήταν τότε) “μαχητικά στελθ” . Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που γράφουν και διαβάζουν την Πτήση είναι αεροπόροι και όχι φιλόλογοι και μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν όλα αυτά, και ούτε εγώ είμαι φιλόλογος, άρα μπορεί να κανω λαθος, αλλά πιστεύω ότι ήταν υποχρέωση μου να… Read more »

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Πολυ ενδιαφερουσα παρατηρηση, δεν γνωριζα τον κανονα. Αυτο που το κανει ιδιαιτερα περιπλοκο, ειναι οτι στα αγγλικα το ”stealth” ειναι ουσιαστικο που χρησιμοποιειται ως επιθετικος προσδιορισμος στη φραση ”stealth fighter”, ενω στα ελληνικα, το ”μαχητικο” ειναι ουσιαστικοποιημενο επιθετο στη φραση ”στελθ μαχητικο”. Εαν πχ αντι ”μαχητικο”(επιθετο) χρησιμοποιουσαμε τη λεξη ”αεροσκαφος”(ουσιαστικο) τοτε θα ισχυε σιγουρα ο κανονας που ανεφερες, ομως στη περιπτωση μας μια απο τις δυο λεξεις θα χασει την ιδιοτητα της. Οποτε,αν και δεν ειμαι φιλολογος οποτε ειναι εικασιες, μαλλον και τα δυο ειναι σωστα.