Η Γαλλία παρουσιάζει νέο «οικολογικό φόρο» στα αεροπορικά εισιτήρια

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Γαλλίδα υπουργός Μεταφορών Ελισαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σχέδια επιβολής ενός νέου «οικολογικού φόρου» στα εισιτήρια για πτήσεις από τη χώρα. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένης διαβούλευσης σχετικά με το κατά πόσον η πολιτική αεροπλοΐα θα πρέπει να συνεχίσει να επωφελείται από μια δεκαετή απαλλαγή από φόρους καυσίμων, δεδομένου του αυξημένου αποτυπώματος της στην αλλαγή του κλίματος.

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις αλλαγές στη φορολογία των αερομεταφορών. Η δε Μπορν υποστήριξε την απόφαση αναφέροντας ότι κι άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν επιβάλλει παρόμοι «οικολογικό φόρο».

Ο όμιλος Air France-KLM, που από μόνος του πραγματοποιεί το 50% των πτήσεων της από τη Γαλλία εξέδωσε μία ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση σχολιάζοντας το νέο φόρο: «Αυτός ο νέος φόρος θα ποινικοποιούσε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Air France, σε μια εποχή που η εταιρεία πρέπει να ενισχύσει την επενδυτική της ικανότητα για να μειώσει ακόμα πιο σύντομα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, κυρίως στο πλαίσιο της πολιτικής ανανέωσης του στόλου της».

Ο φόρος θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά και θα επιβάλλει χρέωση 1,50 ευρώ ανά εισιτήριο για εσωτερικές και ενδοευρωπαϊκές πτήσεις στην οικονομική θέση, που θα αυξάνεται μέχρι και στα συν 18 ευρώ ανά εισιτήριο για πτήσεις πρώτης θέσης εκτός ΕΕ, σύμφωνα με την Μπορν.

Τα έσοδα από το νέο φόρο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές δημόσιων μεταφορών, κυρίως σιδηροδρομικών κι οδικών, όχι όμως και για την ενθάρρυνση των αεροπορικών εταιρειών να ανανεώσουν τον στόλο αεροσκαφών τους και να μεταβούν σε νέες σχεδιάσεις με πιο αποδοτικούς κινητήρες και καλύτερη κατανάλωση καυσίμου ανά διανυθέντα μίλια.

Σημειώνεται ότι ο νέος αυτός «οικολογικός φόρος» θα ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από τη Γαλλία, ανεξάρτητα από το αν είναι γαλλικές ή όχι αλλά προβλέπεται ότι θα υπάρχει απαλλαγή για τις πτήσεις από προς την Κορσική καθώς και τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις.

Οι μετοχές στην Air France-KLM, της EasyJet – η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη Γαλλία – και της Lufthansa σημείωσαν πτώση περί το 3% μετά την ανακοίνωση της Μπορν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Noble Member
Aris

Οι φόροι θα πάνε για ανάπτυξη των επίγειων δικτύων μεταφοράς… πόσο πίσω δηλαδή;;;
Έχω μια ερώτηση να κάνω όποιος ξέρει να απαντήσει: όταν μια εταιρία σε βρίσκει υπέρβαρο στις βαλίτσες σε χρεώνει με το κιλό για τα καύσιμα που θα χαλάσει παραπάνω σωστά; Τότε ανοίγεις την βαλίτσα φοράς 15 μπλούζες και άλλα και δεν πληρώνεις μιας και η βαλίτσα έπεσε κάτω από το όριο…εσύ όμως κουβαλάς τα ίδια κιλά και τσάμπα!!!! Λογική υπάρχει ή απλά κλέψιμο;;;;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Σου έχω καλύτερο: εγώ είμαι πες κάπως εύσωμος και 1,85 ύψος, πες 125 κιλά. Κρατάω μια βαλίτσα 18 κιλά και μια χειραποσκευή 5 κιλά… εντός ορίων, μια χαρά. Για 5 μέρες θα λείψω, δε θέλω και τίποτ’ άλλο. Επόμενη στο γκισέ είναι μια 19χρονη καινούργια φοιτήτρια, 1,60 ύψος και 45 κιλά βάρος, αλλά κουβαλάει μια δεκαριά βιβλία της σχολής της συν διάφορα συμπράγκαλα που θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο… 2 βαλίτσες, 34 κιλά βάρος, συν χειραποσκευή, πες άλλα 5. Εγώ λοιπόν συνολικά ταξιδεύω συνολικά με 148 κιλά μαζί με αποσκευές, και δεν πληρώνω έξτρα για υπέρβαρο. Η έρμη η φοιτήτρια… Read more »