Eurosatory 2018: σκάφος Leopard 2A7 + πύργος Leclerc = «ευρω-τανκ»!

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η γαλλική και η γερμανική βιομηχανία παρουσίασαν αναπάντεχα ένα νέο concept για άρμα μάχης του μέλλοντος, το Euro Main Battle Tank (EMBT) στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory.

Πρόκειται για την πρώτη μετουσίωση της συνεργασίας εταιρειών των δυο χωρών που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο διαβουλεύσεων εδώ και αρκετά χρόνια, για την σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης επόμενης γενιάς.

Το EMBT έχει αναπτυχθεί από την KNDS – μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και την γαλλική Nexter – και συνδυάζει ένα σκάφος Leopard 2 με έναν πύργο Leclerc και πυροβόλο 120 χιλιοστών. Η KMW και η Nexter συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν μια κοινή εταιρεία το 2015.

Επειδή το Leclerc διαθέτει ελαφρύτερο αυτοματοποιημένο πύργο, σε σύγκριση με το μη αυτόματο πύργο του Leopard 2, το EMBT είναι αρκετά ελαφρύτερο και έχει περιθώριο ανάπτυξης περίπου 6 τόνους ακόμα (περί το 10% των 60 συνολικά τόνων που προγραμματίζεται να ζυγίζει το EMBT).

Στελέχη της KNDS διέρευσαν ότι η σχεδιαστική ανάπτυξη για το νέο άρμα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2017, με το πρωτότυπο να διεξήγαγε δοκιμαστικές βολές μόλις πριν ένα μήνα, ενώ φιλοδοξούν σύντομα να έχουν έτοιμο κανονικό πρωτότυπο που θα μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή σε σειρά.

Η πρωτοβουλία αυτή χρηματοδοτήθηκε από την κοινοπραξία και όχι από την γαλλική ή την γερμανική κυβέρνηση. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο πρωτότυπο επίδειξης αναμένεται να τροποποιηθούν ώστε να ενσωματώσουν όλες τις απαιτήσεις τεχνολογίας και συνεργασίας για ένα μελλοντικό άρμα μάχης που θα μπορεί να μπει σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2030.

Για το EMBT, μία από τις σοβαρότες δυσκολίες ήταν η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών και μηχανικών διεπαφών μεταξύ του πύργου και του σκάφους. Το πλαίσιο είναι βασισμένο στην τελευταία έκδοση του A7 του Leopard 2, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πλήρεις δοκιμές κινητικότητας με τον πύργο του Leclerc εγκατεστημένο.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha
Guest
tsimuha

Ειναι το Leoclerc.

Spyros
Guest
Σπύρος

Ή το Lecard.

tsimuha
Guest
tsimuha

Προσπαθησα να το στειλω αλλα το site εκανε τα δικα του.
Τι ειναι πιο καλο, σκαφος Leo-2 με πυργο Leclerc η σκαφος Leclerc με πυργο Leo-2;

Gunner
Guest
Gunner

Το Tropical Leclerc με το L55, γερμανική θωράκιση, APS, σκοπευτικά, RWS και κάποια άλλα υποσυστήματα. Αυτό που βλέπουμε πραγματικά είναι βήμα πίσω σε σχέση με το Tropical Leclerc όταν μιλάμε για κινητικότητα. Στο Λιτόχωρο το Tropical Leclerc έσκισε κυριολεκτικά τον ανταγωνισμό σε κινητικότητα, μεγίστη εμβέλεια.

Manolis
Guest
manolis

Ειναι Leo-2 με εξτρα ντουλαπια.

tsimuha
Guest
tsimuha

Αν δεν εβαζα την φωτο με τα ντουλαπια (πριν χρονια) την τυφλα σου θα ηξερες σημερα!

κλείτος ο μέλας
Guest
κλείτος ο μέλας

δηλαδή το καινούργιο πυροβόλο που αναπτύσσει η ραιμενταλ των 130 χιλ πάει άπατο?

tsimuha
Guest
tsimuha

Πρωτότυπο επίδειξης ειναι, δεν θα μπει σε παραγωγη αυτο.
Με βαση τις εμπειριες απο αυτο στο μελλον θα βγει το νεο αρμα, εκεινο μπορει να εχει το 130αρι.

Iomar
Guest
Μάριος

Καλησπέρα,

Έχουμε κάποια πληροφόρηση εάν μειώθηκε το πλήρωμα λόγω της αυτόματης αναχορηγίας;

tsimuha
Guest
tsimuha

Γιατι εχει χωρο για γεμιστη ο πυργος του Leclerc;

jimeta
Guest
jimeta

Προσωπικά αυτοματοποιημένοι πύργοι στα άρματα δεν μου αρέσει καθόλου γιατί αν χαλάσει-μπλοκάρει παπαλα,καλύτερα 4μελές πληρωμα να έχεις το κεφαλι σου ήσυχο γιατί και σε περίπτωση που πάθει κάτι ο γεμιστής μπορεί να αναλάβει ο πυροβολητής.

Tpap
Guest
Tpap

Παλαιότερα είχε παρουσιαστεί σε σκάφος leopard 1, τοποθετημένος πύργος leclerc (ελαφρύτερη έκδοση 15 τον. από 18 τον.).

GK_
Guest
GK

“EMBT”: Πολυ περιορισμενη σχεση. Αυτο που βλεπουμε ειναι ο πυργος του Leclerc μαλλον στhν ποιο προσφατη διαμορφωση (https://en.wikipedia.org/wiki/AMX_Leclerc «..SXXI version include titanium, tungsten and semi-reactive layers») με τα ανωτερα επιπεδα προστασιας απεναντι σε Βληματα ΚΕ & ΧΕ και τον βαθμο αξιοπιστιας του συτηματος σκαφους+προωσης του Leo2! Στην ουσια ειναι μια προσπαθεια να συνδιαστουν τα «κλαυτερα» χαρακτηριστικα των δυο ΜΒΤ. Το σημαντικο ομως ζητημα δεν αφορα το «παρον» με αυτο που επιδειχτηκε αλλα το «μελλον» . Ετσι λοιπον κανονικα στο εκθετηριο το EMBT θα επρεπε να ειναι ελαφρα διαφορετικο! Κυριο οπλισμο το πυροβολο των 130χλς της Ραϊμενταλλ σε συνδιασμο με το… Read more »