- Advertisement -

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

- Advertisement -

 
To άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. Ήταν ένα από τα άρθρα που προσπαθούσε να βάλει την ιστορία του εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά και το ενδιαφέρουν της ΠΑ για F-35 σε μια “τάξη”. Ήταν η εποχή που για “κάποιους” η μόνη απάντηση στο F-35 ήταν το… Su-35GR, και μόνο η Π&Δ τόνιζε την επικινδυνότητα του F-35 σαν οπλοσύστημα και μέσο κυριαρχίας στον αεροπορικό αγώνα. Δύσκολο για εμάς, αλλά μάλλον καταφέραμε να “καταρρίψουμε” τις “θεωρίες” για Su-35 αντί ροδάκινων.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Northrop Grumman (εδώ), η εταιρεία και η RAF επέδειξαν την ικανότητα διασύνδεσης του ψηφιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων Link 16 που διαθέτει το Eurofighter Typhoon, και του Multifunction Advanced Data Link (MADL) του F-35B. Έτσι τα δεδομένα του Typhoon μπορούν να “διαβαστούν” από το format του Link 16, και να τροφοδοτήσουν τα F-35B με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αλλά και το αντίστροφο, όπου τα δεδομένα του F-35B να μεταφραστούν σε format Link 16. Τα δυο αεροσκάφη μέχρι σήμερα μπορούσαν να επικοινωνούν μέσω του Link 16, αλλά δεν μπορούσαν να μεταδοθούν κάποιες πληροφορίες (5ης γενιάς όπως αναφέρει η ανακοίνωση) από το F-35B στο Typhoon. Σημειώνουμε πως το F-35B ανάμεσα στα υπόλοιπα κορυφαία χαρακτηριστικά του, έχει την ικανότητα να παρουσιάζει το περιβάλλον επιχειρήσεων και τις απειλές ενοποιημένα από όλους τους αισθητήρες (με μια διαδικασία που η LM ονομάζει Fusion), ασχέτως αν προέρχονται από το ραντάρ, το IRST ή άλλους αισθητήρες. Έτσι μειώνεται δραματικά η επιβάρυνση και ο φόρτος εργασίας του πιλότου.

Με αυτό τον τρόπο τα Typhoon θα μπορούν να δέχονται πληροφορίες από τα F-35B που πιθανότατα να προπορεύονται στον εχθρικό εναέριο χώρο, και να μεταδίδουν τις πληροφορίες στα Typhoon που ακόμη δεν θα έχουν πλησιάσει σε απαγορευμένη περιοχή (που το F-35 μπορεί να πετάει πολύ πιο εύκολα). Εχθρικά αεροσκάφη μπορούν να πληγούν από τα Typhoon (με Meteor από πολύ μεγάλη απόσταση για παράδειγμα, χωρίς το εχθρικό αεροσκάφος να είναι καν στο ραντάρ του Typhoon!), χωρίς το F-35B να αποκαλυφτεί ούτε και για να αμυνθεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για στόχο εδάφους, όπου F-35B βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα (από την στιγμή που δεν μπορούν να εντοπιστούν από δίκτυα αεράμυνας) μπορεί να επισημάνει στο έδαφος στόχο ευκαιρίας , υψηλής όμως αξίας (για παράδειγμα εκτοξευτή πυραύλων εδάφους-εδάφους ή αντιαεροπορικό όπλο), και να τον χτυπήσει πάλι ένα Typhoon με όπλο μακράς ακτινάς δράσης όπως Storm Shadow (ή κάποιο άλλο). Με αυτό τον τρόπο η Βρετανία αξιοποιει στο μέγιστο τις δυνατότητες των δυο μαχητικών της, και έτσι συμπληρώνει το ένα το άλλο, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητές τους…

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε για όλους, πως πλέον οι πραγματικές επιδόσεις ενός αεροσκάφους δεν παίζουν τόσο ρόλο σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι απλός. Βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube όπου πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας συνομιλούν -φωνητικά- μεταξύ τους ή με τα ραντάρ αναχαίτισης δεν θα επαναληφθούν σε πιθανές μελλοντικές πολεμικές αναμετρήσεις πάνω από το Αιγαίο. Τα δεδομένα στόχου μεταδίδονται πλέον ψηφιακά, και το αεροσκάφος-μαχητικό είναι ένα κομμάτι σε ένα διασυνδεδεμένο περιβάλλον όπου συμμετέχουν επίγεια και εναέρια ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά, στρατηγεία κοκ. Η εποχή που από τον ασύρματο μεταδίδονται φωνητικά πληροφορίες του στυλ “πρόσεχε πίσω ώρα επτά σου έρχονται” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπότε, μαχητικά με υπέρτερες ή “διαστημικές” δυνατότητες ή αντιαεροπορικά συστήματα που υπόσχονται τα πάντα (και καταρρίψεις πάνω από την Άγκυρα), αν δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα σύγχρονο διασυνδεδεμένο σύστημα αεράμυνας έχουν αξία  ελάχιστα παραπάνω από λιανοτούφεκο Α’ ΠΠ, και ταυτόχρονα εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο ύπαρξης φίλιων απωλειών (προβλήματα συμβατότητας IFF, και κακής “επικοινωνίας” καθώς οι επιχειρήσεις θα γίνονται σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου). Οι αερομαχίες ακόμη και σήμερα πάνω από το Αιγαίο γίνονται γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποχωρήσουν οι εισβολείς του FIR Αθηνών. Σε μια πραγματική πολεμική αναμέτρηση, η ΠΑ θα προτιμούσε μια βολή AIM-120 ή Mica παρά το να εμπλέξει υπερπολύτιμα μαχητικά και πιλότους σε αερομαχίες πάνω από τα νησιά. Δεν λέμε ότι δεν θα λάμβαναν χώρα και αερομαχίες, αλλά θα ήταν η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.

Στην αξίωση “μα ακόμη φωνητικά δίνονται οδηγίες” η σωστή απάντηση είναι “κακώς”. Ο κάθε πιλότος θα πρέπει να έχει τακτική εικόνα στις οθόνες του για όλο το Αιγαίο ή όπου αλλού τον ενδιαφέρει, αυτόματα, χωρίς φωνητική επικοινωνία. Και το πρόβλημα είναι πως πολλά από τα αεροσκάφη μας (τα περισσότερα για να είμαστε ακριβείς) είτε δεν έχουν την δυνατότητα ορθής διασύνδεσης (Link 16), είτε τις κατάλληλες οθόνες (interface) για να παρουσιαστεί αυτή η πληροφορία. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί και ο εκσυγχρονισμός των F-16, που ανάμεσα στα άλλα θα επιτρέψει και την πλήρη διασύνδεση των αεροσκαφών στο σύστημα αεράμυνας, αλλά και μεταξύ τους. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να “επικοινωνούν” δικτυακά, να ανταλλάσουν στόχους, να αποκαλύπτουν απειλές, και να χρησιμοποιούν στο έπακρο διαθέσιμα όπλα και καύσιμα (για παράδειγμα, ένα F-16 να “χτυπά” στόχο με όπλο που εκτοξεύτηκε από άλλο F-16 αλλά επισημάνθηκε από το ίδιο). Και όλη αυτή η “ανταλλαγή” πληροφορίες γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζεται πως η διασύνδεση F-16V και F-35A είναι “απόλυτη”, καθώς τα αεροσκάφη θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το ένα τις δυνατότητες του άλλου. Αυτός είναι προφανώς κι ένας από τους λόγους που η ηγεσία της Αεροπορίας ζήτησε το F-35A, κι όχι κάποιο άλλο “υπερμαχητικό” 4ης, 4,25, 4,5 ή και 4,75 γενιάς (και φυσικά συνυπολογίζοντας πως είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, το μόνο διαθέσιμο παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται σαν όπλο πρώτης μέρας πολέμου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί την πρώτη μέρα καταστρέφοντας τις αμυντικές υποδομές του χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί). Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία με τα F-35A αποκτά πλέον την δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διαπερνώντας και καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και επιτρέποντας την καταστροφή της αεροπορίας μας στο εδαφος. Με την πιθανή απόκτηση F-35 από την ΠΑ, η Ελλάδα δεν αποκτά δυνατότητα αντιμετώπισης, αλλά απλά αποκτά κι αυτή αυτές τις δυνατότητες.

Οι μελλοντικές αερομαχίες στο Αιγαίο δεν θα είναι επίδειξη σε AirShow, θα είναι μια τεχνολογική αναμέτρηση που αν δεν δεις τον αντίπαλο πρώτος, και δεν έχει το κατάλληλο όπλο να τον χτυπήσεις, τότε έχασες. Και η απώλεια της αεροπορίας μας -γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος- θα σημάνει και την απώλεια εθνικού εδάφους. Κάποιοι ευαγγελίζονται αερομαχίες όπου το ρωσικό Su-35 θα κατατροπώνει τον “κουβά” F-35, γιατί είναι ένα “ανώτερο” μαχητικό. Κανείς όμως δεν λέει τι σημαίνει “ανώτερο μαχητικό”. Γιατί κάθε “ανώτερο” μαχητικό μπορεί να καταστραφεί από έναν AIM-120 ή έναν Meteor, ειδικά αν στον έχει ρίξει ένα μαχητικό που δεν το έχεις δει, δεν το έχεις εντοπίσει ποτέ. Μια μελλοντική σύρραξη πάνω από το Αιγαίο δεν θα είναι οι αερομαχίες όπως τις ξέραμε, αλλά μια πραγματική “κόλαση” πυρών, με συνεχείς εμπλοκές BVR, όπου τον πρώτο λόγο θα το έχουν μέσα μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς (σε αυτό έχει βοηθήσει και η βελτίωση των συστημάτων IFF). Αερομαχίες θα γίνουν με F-35, όταν κι ΑΝ αυτά εντοπιστούν. Αλλά δεν θεωρούμε ότι κάποιος χρήστης F-35 θα θέσει ένα τόσο πολύτιμο asset σε κίνδυνο βάζοντάς το σε μονομαχία με ένα άλλο μαχητικό. Το F-35 θα πλησιάζει αθόρυβα το πεδίο της μάχης, θα εντοπίζει αυτόνομα ή με την βοήθεια του MADL τον στόχο του και θα τον καταστρέφει με βολή AMRAAM. Τόσο απλά.

Αντί λοιπόν κάποιοι “γνώστες” να προτείνουν “πρωτοπόρες” λύσεις, ας αφήσουμε λίγο στην άκρη αυτές τις “λύσεις” (που μάλιστα θα πληρωθούν και με ροδάκινα κατά μερικούς), και ας δούμε καταρχάς τι κάνουν άλλες χώρες (όπως είδαμε τι κάνουν παραπάνω οι Βρετανοί). Οι επιδόσεις στην Red Flag φυσικά και έγιναν με συνεργασία F-22, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν με συνεργασία Typhoon (ή με F-16 στην περίπτωση της Τουρκίας και ίσως της Ελλάδας). Φυσικά και δεν έχουμε τίποτα με το πραγματικά εξαιρετικό Su-35 (που σημειωτέον είναι ένα κορυφαίο μαχητικό, που καλύπτει απόλυτα τις ρωσικές αεράμυνας, σε ένα περιβάλλον όμως πολύ διαφορετικό από το περιβάλλον του Αιγαίου), ούτε με το F-15 σε όλες του τις εκδόσεις (που είναι και παραμένει ένα πανίσχυρο μαχητικό πολλαπλών ρόλων) ή το Saab Gripen, το Rafale, το Eurofighter, όλα τους πολύ καλές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών αυτών που τα επιλέγουν. Κανένα από αυτά δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να εντοπίσει το F-35, και ότι μπορεί να το πλήξει με κάποιο όπλο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν”, ακόμη και η απόκτηση των F-35A (για τα οποία απλά ζητήσαμε πληροφορίες). Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό, με την παρούσα κατάσταση κάθε σκέψη για απόκτηση F-35 ή οποιουδήποτε άλλου Νέου Μαχητικού είναι ουτοπικές. Οι οικονομικές μας δυνατότητες, ακόμη και στις πιο ευνοϊκές συνθήκες, μάλλον “εξαντλούνται” στον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ. Αυτή την στιγμή, ο εκσυγχρονισμός είναι η καλύτερη λύση σε ότι αφορά το κόστος/όφελος, όπως έχει αποδείξει και η σχετική μελέτη της Αεροπορίας. Προτείνουμε λοιπόν σε όλους τους φίλους μας να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις πλήρεις αναλύσεις όλων των μαχητικών που έχουμε κάνει ή θα (ξανα)κάνουμε στο περιοδικό, και το θέμα της επιλογής του ΝΜΑ να το αφήσουν στους επιτελείς της ΠΑ. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης καφενείου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gerasimos-Landos

Εξαιρετικό άρθρο!

Giorgos

Respect! Μια χαρά τα λέτε…

Xouftalo

Εξαιρετικό άρθρο. Πολλοί έχουν μείνει ακόμη στην εποχή του Top Gun (της ταινίας) και ονειρεύονται σύγχρονους Ριχτχόφεν με φουλάρια να “ριχνουν” τους “μπούφους” στο Αιγαίο μετά από σκληρά g-lock. Αυτός ο πόλεμος τελειώνει. Και όποιος το κατάλαβε, έχει καλώς. Το F-35 είναι μια τεράστια επένδυση που θα κληθεί να υπηρετήσει για μισό τουλάχιστον αιώνα. Αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει τα προβλήματα του (εκτός ίσως του κόστους) Και πρεσβεύει το καινούργιο δόγμα στον αεροπορικό πόλεμο. Ή θα ακολουθήσουμε, ή θα ξεπεραστούμε από την πραγματικότητα.

Nick

Δεν συμφωνώ καθόλου με την Ιστορία που μας γράψετε
Τι περιμένουν εκεί στην αεροπορία και στο πεντάγωνο το
πότε θα πάρουν τα F35 οι Τούρκοι να παίζουμε ηλεκτρονικά ?
Προληπτικο χτύπημα λέγεται κάθε μέρα προκαλούν ευκαιρία είναι.
Δεν το γράφω επειδή γουστάρω πόλεμο αλλά η κατάσταση της χώρας
Είναι τραγική δεν νομίζω να καταφέρουμε να δούμε f-16v ότι γίνει τώρα

ptisidiastima

Ποιος σας είπε ότι περιμένουμε τα F-35; η ΠΑ έχει ήδη τέτοια δυνατότητες αλλά όχι σε όλο τον στόλο. Δικαίωμα σας να μην συμφωνείτε, κάθε διαφωνία βοηθά στον διάλογο. Αυτά που λέτε για το προληπτικό χτύπημα μήπως θέλετε να το εξηγήσετε λίγο περισσότερο;

Nick

Μπορεί να γράφω κάποια πράγματα εν θερμω,
ο λόγος είναι ότι δεν ξέρω τι θα ξημερώσει
αύριο για τη χώρα, η απάντηση είναι γραμμένη
από πάνω λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα
καταφέρουμε να αναβαθμισουμε τον στόλο των F16

ptisidiastima

Προφανώς και δεν είναι σίγουρο. Ακόμη δεν είναι σαφές ούτε ποια block θα εκσυγχρονιστούν

Emmanuil

Το ιδανικό θα ήταν ένας εκσυγχρονισμός του συνολικού αριθμού των υφισταμένων f16, με γνώμονα την άρση της ανομοιοτυπίας τους και, σίγουρα, την δυνατότητα μεταξύ τους ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταφοράς δεδομένων (link 16;;;). Αυτό, ναι, θα ήταν μιά λύση ικανή να διατηρήσει το αξιόμαχο της ΠΑ απέναντι στον κύριο αντίπαλο, τουλάχιστον για τα πρώτα 5-10 χρόνια από την απόκτηση του 1ου F35 από την γείτονα.

Κωνσταντίνος

Η εποχή των αερομαχιων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν γίνεται να υπάρξει αερομαχία μεταξύ ενός stealth αεροσκάφους και ενός μη stealth. Το μονο σενάριο που μπορεί να υπάρξει αερομαχία ειναι μεταξύ δυο stealth αεροσκαφών θεωρητικά αλλά και αυτό ειναι λίγο παρατραβηγμένο. Ακόμα και οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό γι’αυτο και αναπτύσσουν αεροσκάφος 5ης γενιάς και ακόμα ποιο αποτελεσματικούς πυραύλους bvr αλλά και αισθητήρες, αλλιώς γιατι να ανεπτυςαν pal fa θα μέναμε με τα su35. Μάλιστα οι Ρώσοι δεν σκοπεύουν να αφήσουν τα μαχητικά τους μόνα τους αλλά να λειτουργούν μαζί με τα su 35 απο τα οποία έχουν παραγγείλει και άλλα αλλά και αναβαθμισμένα su 30 , ούτως ώστε μαζί με ολα τα αλλά συστημάτα ( ραντάρ, SAMs, awacs) να μπορούν να προσφέρουν σφαιρική προστασία. Οποιοδήποτε απο αυτά τα συστημάτα μείνει μονο του καταστρέφεται. Το ίδιο ισχύει και για τα αμερικανικά συστημάτα όπου το ένα καλύπτει το άλλο και ολα λειτουργούν σε ένα σύστημα σαν καλολαδωμένη μηχανή για να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Υποπτεύομαι πως και οι υπόλοιποι στρατοί κινούνται πάνω στο ίδιο μονοπάτι. Παραδείγματος χάριν η αγορά των s400 απο την Ινδία μαζί με την συνολική αναβάθμιση των su 30 τη στιγμή που περιμένουν το fgfa δεν έγιναν τυχαία. Πιστεύω πως ειναι μια προσπάθεια απο τους Ινδούς να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Εμείς εδώ εαν θέλαμε su 35 θα μπορούσαμε να το πάρουμε ( σε περίπτωση που μας άφηναν ) μονο εαν θα μπορούσαμε με κάποιο τροπο να το συνδέσουμε και να το κάνουμε να δουλέψει μαζί με το f35( όταν το πάρουμε) και την αεράμυνα μας (κατι που θεωρώ πως ειναι απο πολύ δυςκολο έως απίθανο) αλλιώς θα ήταν βάρος και τίποτα άλλο. Αυτό που πρεπει να αντιληφθούμε ειναι πως τα επόμενα χρόνια οι αγορές θα “κλειδώσουν” δηλαδή δεν θα μπορείς να έχει αμερικανικά και γαλλικά η οτι άλλο αεροσκάφος θέλεις και ρωσικά SAMs εκτός και αν έχεις το χρήμα να δώσεις για να τα κανεις οσο το δυνατόν να δουλέψουν μεταξύ τους αλλιώς μην τα πάρεις καθόλου.Στο μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα θα υπάρχουν οι χειριστές δυτικών συστημάτων και ανατολικών (ρωσικών) συστημάτων και οι οτι ναναι που απλά θα αγοράζουν οτι τους αρέσει η οτι βρουν στο ράφι και όταν ερθει η μέρα να τεσταρουν τα καλούδια τους θα πέσουν απότομα στη πραγματικότητα.

Aris

Το άρθρο πράγματι είναι πολύ επεξηγηματικό όσο αφορά τις δυνατότητες αποκάλυψης στόχων.
Η ερώτηση μου βέβαια είναι η εξής και δεν ξέρω αν έχει καν βάση. Μπορεί ένα UAV stealth να κάνει την ίδια δουλειά; Εννοώ παθητική πρόσκτηση μέσω αισθητήρων και ενώς PAESA, relay μέςω link16 κλπ κλπ.Αν ναι το κόστος συντήρησης και απόκτησης θα είναι χαμήλοτερο ενώς F35?
Επίσης η intracom ή η οποιαδήποτε εταιρία δεν μπορεί να κατασκευασει ένα ελληνικό σύστημα τέτοιας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ όλου του στόλου και δικτύου ΕΑ; Με το wispr καλά τα πήγε μιας και κάνει και εξαγωγές. Και μιλαμε και για ναυτικό, στρατό ώστε να έχουν όλοι αντίληψη της κατάστασης

ptisidiastima

Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά καθώς σε υποθετικές ερωτήσεις θα έπρεπε να δώσουμε υποθετικές απαντήσεις. Τα UAV/UCAV έχουν ανεξερεύνητες δυνατότητες, αλλά δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υποκαταστήσει ένα μαχητικό. Ίσως να το συμπληρώσει μόνο. Για τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας πάλι δεν μπορούμε να απαντήσουμε

ivychris

Δεν νομίζω ότι τα τουρκικά F-16 να μπορούν να ανταλλάξουν data, texts & εικόνες αμφίδρομα με τα F-35 χωρίς αναβάθμιση ή χωρίς την πιστοποίηση AWW-13 Data Link pod, εκτός αν το έχουν ήδη

ptisidiastima

Πράγματι να μην μπορούν να λάβουν όλα τα δεδομένα από το F-35 λόγω link 16, αλλά όπως είδατε λύσεις βρίσκονται. Πάντως έχουν Link 16

ζοπ

Πολύ καλο αρθρο αλλα όπως παντα δεν απανταει ουτε αυτό στο ερωτημα:
Σε 2-3 χρονια από τωρα οι ουνοι εχουν ετοιμοπολεμη μοιρα φ-35 …πως αντιμετωπίζονται;;..παντως σιγουρα όχι με μελετη…ελεος…από το 2003 που οι Τουρκοι συμμετεχουν στην κοινοπραξια και ηδη εχουν εκπαιδευσει πιλοτους οι ελληνες επιτελείς το..”μελετανε”..
Η αληθεια είναι μια: Ισως για πρωτη φορα στην ιστορια της η Π.Α μας επεσε εξω στις προβλεψεις της και εδωσαν με τη επιλογή τους στους Τουρκους την πρωτοπορια..ακομα και αν σημερα υπογράφαμε συμβολαιο για Φ-35 θα τα παιρναμε σε 5 χρονια από σημερα δηλαδή παραπανω 2 τουλάχιστον χρονια που θα είναι αξιοποιησημα από την ΤΗΚ..
επειδή πολλα διαβαζουμε προσωπικα με την απλη λογικη υπαρχουν δυο λυσεις: Η η νεα κυβερνηση ΗΠΑ καθυστερει τις παραδοσεις στην Τουρκια μεχρι να προλάβουμε η μας δινει από τη δικη της παρτιδα..απλα πραγματα..

Em.Ti

Οι επιτελείς το ήξεραν χρόνια τώρα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Μην ξεχνάτε ότι το 2003, όταν η Τουρκία υπέγραφε για το (τότε) JSF, εμείς γλυκοκοιτούσαμε το Eurofighter, ενώ η Dassault έφερνε εδώ Rafale για να τα δοκιμάσουμε. Από εκεί και πέρα, με την οικονομία της χώρας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι επιτελείς είναι ενίσχυση με νέα οπλα, από τη στιγμή που περικόπτονταν μισθοί και παροχές στελεχών.

som1els

“ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι δαπάνες αυτές για εξοπλιστικά προγράμματα στο ύψος που μειώνονται, δηλαδή, κατά 1 τρις δραχμές, θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2008. Απλώς δεν θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2005. Μπορεί να πει κανείς, εξ αυτού του λόγου και μόνο, αφού θα έχουμε εξοπλιστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, ότι έχουμε μια επέκταση στο ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2001-2005, για το οποίο έχουμε αποφασίσει σε γενικές γραμμές. Ολα αυτά τα θέματα τότε θα αντιμετωπιστούν αναλόγως των συνθηκών εκείνης της περιόδου και των αναγκών που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι με αυτές τις προμήθειες, με αυτούς τους εξοπλισμούς έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο που διασφαλίζει την άμυνα της χώρας και βεβαίως καθιστά τις Ενοπλες Δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή.”
“ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτή η απόφαση για τα”Γιουροφάιτερ” μπορεί να αλλάξει μέχρι τότε, εάν δεν ικανοποιηθούμε από την προσφορά που θα μας γίνει;
ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια υπόθεση δική σας. Σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Είναι αυτή που σας ανέφερα. Παραμένουμε στην επιλογή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, όσον αφορά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.”
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wOjbcoHV7HYJ:www.minpress.gr/minpress/scriptpage.html%3Fid%3D2870855+&cd=19&hl=el&ct=clnk&gl=gr
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=135591

ptisidiastima

Θα ξέρετε το ανέκδοτο που τελειώνει με την έκφραση “βρε τι πας και θυμάσαι τώρα…”

desperadonik

το μονο που με ανησυχει ειναι οτι η Lockheed γινεται σχεδον ο μοναδικος προμηθευτης της ΠΑ. F-16, F-35 ισως, C-130, P-3, C-27 συνεργασια Alenia. μπορει να την δουμε να χτυπαει και το νεο εκπαιδευτικο οταν και αν ερθει και αυτη η ωρα.

ptisidiastima

Σωστό μέχρι ένα σημείο, αυτό που μπαίνει στην εξίσωση το F-35… Γιατί όπως λέμε και στο άρθρο, δεν βλέπουμε αγορά συντόμως!

Άρης

Σωστά όσα γράφετε όσον αφορά τις δυνατότητες των μαχητικών. Εκεί που διαφωνώ όμως είναι το ότι αν υπάρχουν λεφτά η όχι δεν είναι ένα ερώτημα που να θέλει απάντηση (η απάντηση είναι προφανής), είναι ένα πρόβλημα που θέλει λύση. Το ζητημα είναι πως να βρεθούν “λεφτά” και τι μπορούμε να κάνουμε για να το καταφέρουμε. Έχω την γνώμη ότι είναι πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται. Τα ξέρετε βέβαια, απλά η απραξία και η ενδοτικότητα έχουν φθάσει σε επίπεδα ακραία…

ptisidiastima

Μακάρι να υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν. Αλλά εμείς δεν το βλέπουμε πουθενά. Εμείς μαζί σας είμαστε

Gilan

Το άρθρο είναι πολύ κατατοπιστικό και ίσως η απάντηση στην Τουρκική (stealth) επιθετικότητα έχει δοθεί από τον πρώην Α/ΓΕΑ Τουρνά: η λύση είναι τα πολυστατικά ραντάρ.
(δηλαδή η δυνατότητα να εντοπίζεις αόρατους στόχους)!

ptisidiastima

Δεν είναι δοκιμασμένα, ούτε έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους. Αλλά άντε και τα είδες, πως τα ρίχνεις;

gm

Τα ίδια λέγανε και στις αρχές του 60 για τα Phantom με τα ραντάρ και τους sparrow, μέχρι που άρχισαν να τους ξηγώνται αλμυρό φυστίκι, καλλιεργητές μπαμπού με Mig-17

ptisidiastima

Από τους καλλιεργητές μπαμπού μέχρι το 2017 έχει περάσει μια επανάσταση της μικροηλεκτρονικής που έφερε τους υπολογιστές από μέγεθος εργοστασίου σε μέγεθος φυστικιού.

ΣΕΡΓΙΟΣ

Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζονται τα F-35, γιατί αυτοί θα έχουν 100+ μαχητικά και εμείς αργότερα μόνο 20. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να γυρνάνε αόρατα και να λέμε ότι μπορούμε να τους ανταποδώσουμε το 1/5 των χτυπημάτων που θα δεχθούμε! Δεν αντιμετωπίζεις ένα βομβαρδιστικό με ένα άλλο βομβαρδιστικό.
1. Τα link16 δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν/παρεμβληθούν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου;
2. Είμαστε σίγουροι ότι το F-35 είναι αόρατο σε όλα τα διαθέσιμα στην αγορά συστήματα; Ραντάρ ή και αεροσκάφη;
3. Δεν νοιώθετε παγιδευμένοι σε φαύλο κύκλο με τα αμερικάνικα συστήματα όπου όταν εμείς παίρνουμε το νεότερο, μετά απαντούν οι Τούρκοι αγοράζοντας το ακόμα πιο σύγχρονο και πάει λέγοντας μόνο που αυξάνει κατά πολύ το κόστος. Και πάντα κάποιος βγαίνει και θέτει θέμα Εθνικής ασφάλειας. Δηλ. ξαφνικά 20 τεμάχια άρον άρον, τελείως στοκ, χωρίς καμία ελληνική προστιθέμενη αξία ίσα ίσα να τα πληρώνουμε με τα χρόνια. Χάνεις π.χ. 2-3 σε ατυχήματα και μετά αποκτούν διακοσμητικό ρόλο αν υπολογίσεις διαθεσιμότητα κλπ. Άλλες χώρες κάνουν παζάρια / συμπαραγωγές / με τροποποιήσεις κλπ σε πιο φθηνά μαχητικά εμείς ούτε καν να το σκεφτούμε! Το άρθρο είναι πιστεύω πρώιμο και γίνεται μόνο και μόνο επειδή ή “άλλη πλευρά” έριξε στο τραπέζι το ρώσικο μαχητικό.

ptisidiastima

Αρχίζοντας από το τέλος προς την αρχή, οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι ένας φαύλος κύκλος. Από την στιγμή που ο κόσμος μπήκε στην βιομηχανική επανάσταση, για να είσαι ασφαλής έπρεπε συνεχώς να παίρνεις καλύτερα και πιο σύγχρονα όπλα. Το αν είναι αόρατο ή όχι, μάλλον το ξέρουμε όλοι. Το πόσο είναι ένα θέμα, αλλά βλέποντας όλους τους υποψήφιους αγοραστές να κλείνουν παραγγελίες (Ισραήλ, Ιταλία, Νορβηγία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία κοκ) δεν μπορούμε να πούμε ότι το αεροπλάνο δεν κάνει όσα υποσχέθηκε. Το Link 16 έχει ειδικό σχεδιασμό να μην παρεμβάλεται.

ΣΕΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να έχουνε αμυντικούς εξοπλισμούς, σε αυτό δεν διαφωνούμε!
Βλέπουμε όμως Βραζιλία, Ινδία και άλλους να πραγματοποιούν διαγωνισμούς με τρομερούς όρους, για συμπαραγωγή και εγχώρια συμμετοχή κλπ. εμείς θέλουμε απλά να δώσουμε τα (δανεικά) λεφτά και να ξεμπερδεύουμε παίρνοντας τα F-35 τώρα και μετά από κάποιο καιρό τον αντικαταστάτη αυτών κλπ. Ωστόσο, αν επιλέξεις ένα άλλο μαχητικό (ίσως Rafale, Grippen) έχεις την ευκαιρία για αντισταθμιστικά, μεταφορά τεχνογνωσίας κλπ., αυτά με το F-35 δεν γίνονται, το παίρνεις ως έχει. Εμείς χαιρόμαστε να σκάμε τα λεφτά σαν καλοί πελάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας! Εθνική ασφάλεια επίσης σημαίνει και να αξιοποιείς στο μέγιστο τα λεφτά που δίνεις, τελικά αυτός που νικά είναι αυτός με τα παραπάνω μέσα πολέμου. Πιστεύω χρειάζεται καλύτερη διερεύνηση στις λύσεις εξουδετέρωσης των F-35, υπάρχουν πολλές απόψεις και θα ήταν ενδιαφέρον να τις παρουσιάσετε σε κάποιο τεύχος.

ACHERON

«F-35B βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα (από την στιγμή που δεν μπορούν να εντοπιστούν από δίκτυα αεράμυνας)».
Ακούγεται πολύ ωραίο,αλλά μία μικρή απορία ανακύπτει εδώ:από την στιγμή που τα πλευρά και το οπίσθιο τμήμα δέν είναι εξ ίσου στέλθ με το πρόσθιο,ἡ πτήση «βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα»,δέν αφήνει περιθώρια ανιχνεύσεως από δίκτυα που βλέπουν την ουρά του (tailside);
Αυτό,δέν αφήνει περιθώρια και για την αντιμετώπιση του;

ptisidiastima

Θεωρητικά, πίσω από το F-35 θα ακολουθούν και μαχητικά 4ης γενιάς, με καθοδήγηση AWACS. Προφανώς αυτοί που θα σχεδιάζοου τις αποστολές θα το έχουν αυτό υπόψιν

Headache

Όλα αυτά είναι σωστά αλλά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε φθηνότερες “λύσεις” με ρεαλιστικότερη προσέγγιση.
Δεδομένης της ατολμίας της απανταχού Πολιτικής Εξουσίας, η οποία σε όλες τις μικρο-κρίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επεισόδιο, έχει φανεί λιγότερη των περιστάσεων (Ίμια,Οτσαλάν αλλά και άλλα μικρότερα) για ποια STEALTH αποτροπή μιλάμε; Ποιος θα τολμήσει να κουνήσει το δάχτυλο στους γείτονες. Θεωρώ απίθανη και την προσπάθεια άμυνας χωρίς να πάρουμε 2-3 τηλέφωνα για εντολές “άνωθεν”
Στρατηγικά θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε και γαλλικό παίκτη, αντικαταστάτη των Mirage-2000-5 έστω και μικρό αριθμό, (Rafale), γιατί είναι αεροσκάφος που έχει δοκιμαστεί και είναι εξαιρετική πλατφόρμα , μη Αμερικάνικη, έστω και εάν δεν είναι stealth. Εναλλακτικά πιστεύω ότι και το Grippen NG θα ήταν στα κυβικά μας, με εξαιρετικό ραντάρ και πολύ μικρότερο κόστος από ένα RAFALE και ίσως από το “τραίνο” πακέτο μια αναβάθμισης, των παλαιοτέρων F16.
Συνδυαστικά με 2 Erieye ακόμα, αλλά και αρκετά UAV.Ψευδαισθήσεις για συμπαραγωγή δεν θέλω να έχουμε, γιατί τα σκάνδαλα καραδοκούν. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι πέρα από κάποια σκόρπια άρθρα που μιλάνε για την απόδοση του F35, το αεροπλάνο δεν είναι δοκιμασμένο στο πεδίο της μάχης, και θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί… και να αναμείνουμε!

socrates_politis

Το άρθρο σας όπως πάντα ήταν εξαιρετικό. Έχω μόνο μια πολύ σοβαρή παρατήρηση να σας κάνω: στην Ελλάδα ΟΛΑ είναι συζήτηση καφενείου δυστυχώς. Όλοι ξέρουν τα πάντα, όλοι έχουν τη λύση και όλοι “έχουν κάποιον γνωστό του φίλου τους εκ των έσω που τους το είπε”… Εμπρός για αγορά Τ-50 με ροδάκινα κ δωρεάν διακοπές στη χειρότερη!

victor

Μιλάμε για ένα ηλεκτρομαγνητικά αόρατο α/φ, το ίδιο είναι και οι εκπομπές του;
Δηλ. το madl είναι μεν δύσκολο/αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά αδύνατο να ανιχνευθεί σαν μια απλή εκπομπή;
Η μεταφορά των δεδομένων είναι και αυτή ένα είδος εκπομπής, ένα ψιλιασμένο αφ ηλεκτρονικού πολέμου δε μπορεί να την ανιχνεύσει;

ptisidiastima

Προφανώς όχι

Kostas

το MADL κανει κατευθυνομενες εκπομπες οποτε ειναι πολυ δυσκολο να ανιχνευθει

Παναγιωτης

Καλημερα στην αγαπητη Πτηση. Πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας αλλα επιτρεψτε μου να διατυπωσω καποιες επιφυλαξεις. Πρωτον βολη με αμραμ η μετεορ δεν σημαινει και καταριψη. Μεχρι στιγμης βολες περαν του οριζοντα εναντιων συριακων μιγκ 23 Ιρακινων μιραζ φ1 και μη λειτουργικων μιγκ29 εχουν ποσοστα επιτυχιας 17%. Εναντιων φ16 και μιραζ2000 ποσο % επιτυχης θα ειναι? Δευτερων εστω και το φ35 ανοιγει το ρανταρ του αυτοματως δεν θα γινει αντιληπτο απο το συστημα αυτοπροστασιας του αντιπαλου? Συγχρονα συστηματα αυτοπροστασιας επιτρεπουν την βολη οπλων περαν του οριζοντα με βαση με τις ενδειξεις του συστηματος .Σε αυτην την περιπτωση τι γινεται? εστω και εαν εισαι φ35 τι κανεις καθεσαι και εαν ο επερχομενος πυραυλος εχει παθητικο αισθητηρα τι γινεται? Η απαντηση ειναι προφανης κλεινεις το ρανταρ αρα τι εικονα θα μεταδοσεις πισω σου? Απολυτος καμια. Τριτον ειναι βεβαιο οτι τα ιπταμενα ρανταρ θα μπορεσουν να επιβιωσουν στο πεδιο της μαχης ειτε τα δικα μας ειτε του αντιπαλου? Η απαντηση και οχι. Προκειμενου να διασφαλιστουν αυτα τα μεσα θα ειναι πισω παρα πολυ πισω απο την πρωτη γραμμη και μονο μια αδρη εικονα θα μεταδιδουν στα μαχητικα πρωτης γραμμης. Εαν τα τελευταια δεν ανοιξουν τα ρανταρ τους δεν προκειτε να καταφερουν να ολοκληρωσουν την αποστολη τους. Τεταρτον Τα δικτυα λινκ16 κλπ ειναι απολυτος ασφαλη? ποσο ανθεκτικα ειναι στις παρεμβολες του αντιπαλου? ειπαρχουν ασφαλη συμπερασματα απο ρεαλιστικες ασκησεις μεχρι στιγμης?. Πεμπτον ολα αυτα τα καλουδια του αεροπορικου πολεμου: τεχνολογια στελθ, δικτυα μεταφορας δεδομενων, πυραυλων περαν του οριζοντα ,ρανταρ αεσα ,θα λειτουργησουν οπως διαφημιζονται εναντιων αντιπαλων ιδιου τεχνολογικου επιπεδου ? Αυτο δεν σημαινει οτι τα αεροσκαφη στελθ και συγκεκριμενα τα φ35 δεν προσφερουν πλεονεκτηματα σε αυτον που τα διαθετει.Ομως με με καποια συγκεκριμενα αντιμετρα η αποτελεσματικοτητα τους περιοριζονται.Στην περιπτωση της ΠΑ αυτο το οποιο πρεπει πρωτα να κανει ειναι να επενδυσει σε παρα πολυ ικανα συστηματα αυτοπροστασιας για το συνολο των μαχητικων της. Τα συστηματα αυτα θα πρεπει να ειναι ικανα να εντοπιζουν και να παρεμβαλουν ρανταρ αεσα, να προσφερουν δυνατοτητα προειδοποιησης επερχομενου βληματος συνολικα γυρω απο το αεροσκαφος και να διαθετουν συρομενα δολωματα. Αυτο θα αποτρεψει την Τουρκικη αεροπορια να εκτελει εκπαιδευτικες βολες στα αεροσκαφη μας. Επισης ολα τα μαχητικα πρεπει να αποκτησουν αισθητηρες IRST και σκοπευτικα κασκας.Επιπλεον πρεπει η υποδομη της ΠΑ να μεταφρθει υπογεια αρκετα βαθεια ωστε η επιτυχη προσβολη των Ελληνικων αεροδρομιων να γινεται μια πολυ δυσκολη υποθεση για την ΤΗΚ. Τελος η ΠΑ πρεπει να αποκτησει διερευμενες ικανοτητες ηλεκτορονικου πολεμου και να μελετησει την αποτελεσματικοτητα VHF &UHF εναντιων αεροσκαφων χαμηλου ηλεκτρονικου πολεμου. Αυτα ηθελα να γραψω σε επιγραματικα.Ευχαριστω για τον χωρο σας και καλη συνεχεια στον επιμονο δρομο της ορθης ενημερωσης.

ptisidiastima

Καταρχάς δεν είναι αυτά τα ποσοστά του AIM-120, ούτε καν στο μοντέλο -Α, ενώ τώρα είμαστε στο -C και στο -D. Δυστυχώς είναι θανάσιμη απειλή για όποιον τον αντιμετωπίσει. Ναι, όταν το F-35 ανοίξει το ραντάρ του θα γίνει αντιληπτό, αλλά μάλλον δεν καταλάβατε το άρθρο. Δεν χρειάζεται να ανοίξει το ραντάρ του, μέσω Link 16/ MADL έχει ότι χρειάζεται από τα AWACS ή τα επίγεια ραντάρ ή τα άλλα αεροσκάφη 4ης γενιάς. Βέβαια και να το ανοίξει δεν αλλάζει και πολύ η τακτική κατάσταση, απλά ο αντίπαλος θα ξέρει ότι υπάρχει στην περιοχή F-35. Δεν θα ξέρει την ακριβή του θέση, αλλά και να την ξέρει δεν θα μπορεί να το χτυπήσει με AMRAAM ή άλλο αντίστοιχο.
Το πόσο ανθεκτικά είναι τα Link 16 σε παρεμβολές δεν ξέρουμε, έχουν όμως κατασκευαστεί να μην παρεμβάλονται ούτε να “σπάνε”. Όλα αυτά είναι βέβαια θεωρητικά, δεν έχει δοκιμαστεί. Τα υπόλοιπα που λέτε λογικά, αλλά κοστίζουν. Τα περισσότερα θα μας τα δώσει η αναβάθμιση των F-16 σε -V.

ivychris

Εγώ έχω μάθει ότι με συρόμενα δολώματα πιάνεις μόνο καλαμάρια…
“…It is easy to see that as the RCS of the “stealth” aircraft is reduced and that the margin for the first missile launch by this aircraft against the conventional fighter is increased. For example, if the “stealth” aircraft has a RCS of 0.1m2, then it could target the conventional fighter for approximately 60 seconds, before the conventional fighter can fire its missiles (for the equal short–range radar scenario). This time margin exceeds 70 seconds in the scenario in which the conventional fighter is equipped with a superior range radar and reaches approximately 110 seconds in the scenario in which both aircraft have equal long–range radars.”
σελ.8,9,10 από τη μεταπτυχιακή θέση του τότε επισμηναγού (major) Φ.Χατζηγεωργιάδη στο Monterey, Ca. Naval Postgraduate School τον Σεπτέμβριο του 2004….!!
http://calhoun.nps.edu/bitstream/handle/10945/1453/04Sep_Chatzigeorgiadis.pdf?sequence=1

ptisidiastima

Ενδιαφέρουσα μελέτη. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε;

ivychris

1. Η Π.Α. γνωρίζει τις δυνατότητες των stealth Α/φων εδώ και 13 χρόνια, τουλάχιστον.
2. Επειδή γνωρίζει η Π.Α. γνωρίζουν και οι διατελέσαντες πολιτικοί προϊστάμενοι καθώς και οι αντίστοιχοι πρωθυπουργοί.
3. Ενα Α/φος 3ης γενιάς, ακόμη και 3+ δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει ένα 5ης. (σχετ: μελέτη)
4. Η διαμόρφωση δεν θα είναι “V” εν τω συνόλω μια που δεν θα αντικατασταθεί ο κινητήρας με τον F110-GE 132 με 5.000 λιβρες περισσότερη ώση για να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο βάρος των νέων αισθητήρων, ρανταρ κλπ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιδοσεις του.

ptisidiastima

Για ποιο αεροσκάφος 3ης γενιάς μιλάτε, και για ποιο 3+; Επίσης, από που συμπεραίνεται το επιπλέον βάρος των αισθητήρων;

Kostas

το ρανταρ του Φ35 εχει εξελιγμενη τεχνολογια low probability of detectionπου η εκπομπη τιου θα προσληφθει ως “θορυβος” απο τα υπαρχοντα συστηματα RWR

ptisidiastima

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εντοπιστεί από συστήματα RWR και ESM…

Kostas

οχι απο τα υπαρχοντα

ptisidiastima

Πράγματι θα έχουν ένα θέμα (σημαντικό)

DimitriUK

Παιδια τα ρανταρ AESA δεν γινονται αντιληπτα σε RWR γιατι κανουν effectively frequency jumping

ptisidiastima

Από που εξάγεται το συμπέρασμα αυτό;

Gunslinger32

@Παναγιωτης
Ίσως θα έπρεπε να μπούνε στον σχεδιασμό της ΠΑ τα Stand off Jammer σε αεροσκάφη EW/EA.

ΓΙΑΝΝΗΣ

Πόσες βολές Άμρααμ και Μέτεορ έχουν γίνει εναντίον συριακών Μιγκ-23, ιρακικών Μιράζ Φ-1 και μη λειτουργικών (?) Μιγκ-29 ??

ptisidiastima

Δεν καταλαβαίνουμε τον σκοπό της ερώτησης την στιγμή που ξέρετε την απάντηση; μήπως να ρωτήσετε απευθείας αυτό που σκέφτεστε;

Παναγιωτης

Ευχαριστω για την απαντηση σας. Σχετικα με το ποσοστο ευστοχιας για βολες περαν του οριζοντα το νουμερο που ανεφερα εχει ληθφει απο μια σχετικη αναφορα της US Air force η οποια κυκλοφορει και στο διαδυκτιο σχετικα με τις επιδοσεις πυραυλων αερος αερος σε πραγματικες επιχειρησεις. Δεν υπονοω οτι οι πυραυλοι αμραμ ειναι αχρηστοι αλλα και η αμερικανικη υποθεση οτι καθε βολη και kill ειναι ανεδαφικη. Δευτερον δεν νομιζω οτι τα ιπταμενα ρανταρ θα μπορουν να δωσουν μια ξεκαθαρη εικονα στα μαχητικα χωρις τα τελευταια να ανοιξουν τα ρανταρ τους. Αυτο ακριβως ανεφερεται και σε αρθρο σχετικα με την επιχειρησιακη αξιοποιηση των F22. Τριτων Ειναι θεμα χρονου να εμφανιστουν πυραυλοι αερος αερος με υπερυθρο ερευνητη και αυλοθητη προκειμενου να μπορουν να πληγουν αεροσκαφη στελθ. Το προγραμμα εκσυγχρονισμου των f16 το μονο που θα κανει ειναι να μην επιταχυνει την απαξιωση των αεροσκαφων και η ΠΑ μεινει χωρις αεροσκαφη.Δεν αποτελει προσπαθεια αντιμετωπισης αεροσκαφων στελθ. Οταν το καλυτερο δυτικο μαχητικο εναεριας μαχης το EF2000 αντιμετωπισε το F22 τα σχολια των αμερικανων χειριστων ηταν ενδεικτικα:”Τους αφηναμε να πλησιαζουν προκειμενου αυτοι να εχουν καμια ελπιδα και εμεις καποιο ενδιαφερων”. Σημερα το ποιο αξιοπιστο αντιμετρο απεναντι στο F35 ειναι ενα αλλο F35 καθως ετσι θα λειτουργησει ο παραγοντας της αποτροπης. Βεβαια αυτη η λυση ακομα δεν ειναι διαθεσιμη στην ΠΑ για αυτο και το μελλον του κλαδου διαγραφεται ζοφερο.Τα μαχητικα στελθ ηρθαν για να μεινουν και οι χωρες που θα τα ενταξουν στο οπλοστασιο τους θα αποκτησουν πρωτογνωρες επιχειρησιακες ικανοτητες.Εαν η ΠΑ δεν αποκτησει τουλαχιστων 30 F35 το ταχυτερο δυνατων τοτε σε μεσα σε δεκα χρονια θα ειναι τελειως ξεπερασμενη στην περιοχη της Α Μεσογειου ανικανη να προβαλει αποτελεσματικα αεροπορικη ισχυ στο ΑΙγαιο η στην Κυπρο.ΓΙα μια αλλη φορα βγαλαμε τα ματια μας μονοι μας.

Kostas

“Ειναι θεμα χρονου να εμφανιστουν πυραυλοι αερος αερος με υπερυθρο ερευνητη και αυλοθητη προκειμενου να μπορουν να πληγουν αεροσκαφη στελθ.”
Λαθος μεγαλο. Τετοιοι πυραυοι δεν υπαρχουν ουτε και αναμενονται στο προσεχες μελλον. Εαν ενας πυραυλος κινειται με μεγαλη ταχυτητα για μεγαλη αποσταση (BVR αποστασεις) υπερθερμαινονται οι προσθιες επιφανειες του και υποβαθμιζονται δραματικα οι επιδοσεις μιας οποιασδηποτε κεφαλης υπερυθρων

Antonis-Loukas

τότε πως χρησιμοποιείται τέτοιος ερευνητής από τους SM-2 blockIIIB? Έστω και σε συνδυασμό με ερευνητή SARH? Οι MICA. R-27T/ET και οι προταθέντες R-77T, υπάρχουν σε παράλληλο σύμπαν?

Kostas

Αντωνη, ο μονος αληθινος πυραυλος μεγαλου βεληνεκους απο αυτους που ανεφερες ειναι ο SM-2IIIB (εμβελεια 167 χλμ). Ο πυραυλος αυτος συνδυαζει SARH και υπερυθρη κεφαλη. Η υπερυθρη κεφαλη ειναι σε πλευρικη θεση του πυραυλου και καλυπτεται απο ειδικο καλυμα το οποιο ανοιγει στην τελικη φαση. Δες εδω:
http://seawavesmagazine.blogspot.com/2016/06/australia-sm-2-block-iiib-standard.html
Το πλευρικο καλυμα που ανοιγει στην τελικη προσεγγιση σημαινει οτι η υπερυθρη καθοδηγηση δεν μπορει να λειτουργησει στην μεση της πορειας του αφους. Αυτος ο πυραυλος εχει αυξημενες αναγκες mid-course guidance και για αυτο στον SM-2blockIIIB συνδυαζεται με SARH. H SARH καθοδηγηση (ιδια με των παλαιων Sparrow) εχει πολλα και σημαντικα μειονεκτηματα (αναγκη να διατητηρησεις σταθερη πορεια και αρα εισαι ευαλωτος στους εχθρικους πυραυλους, αναγκη να “φωτιζεις” το στοχο συνεχως με το ρανταρ σου κλπ κλπ). Αρα νομιζω οτι το παραδειγμα του SM-2block IIIB δεν εχει εφαρμογη/αξια για αεροπορικη μαχη.
Παμε τωρα στον R-27ET. Συμφωνα με το εγχειριδιο του Su-27 ενω εχει μεγιστη εμβελεια 104 χλμ, η μεγιστη αποτελεσματικη εμβελεια του ειναι 54 χλμ σε head on εμπλοκες και 12χλμ σε tail on. Η μεγαλη διαφορα μεγιστης και αποτελεσματικης εμβελειας εγκειται και στο φαινομενο που περιεγραψα στο προηγουμενο σχολιο μου. Οταν οι νεες εκδοσεις του ΑΜΡΑΑΜ εχουν εμβελεια 180 χλμ, καταλαβαινεις οτι ενας πυραυλος με εμβελεια 50 χλμ ΔΕΝ μπορει να αποτελει την λυση. Παραμοιοι περιορισμοι για τον R-77Τ.
Παμε στον mICA λοιπον. Η μεγιστη εμβελεια του ειναι 50χλμ, αρα παλι δεν μπορει να ειναι η λυση απεναντι σε αφη οπλισμενα με AMRAAM.
Οι πυραυλοι με υπερυθρη κεφαλη καθοδηγησης εχουν το προσθετο μειονεκτημα οιτ η υπερυθρη κεφαλη ΔΕΝ μπορει να εξαγαγει πληροφοριες ταχυτητας/αποστασης του στοχου, αρα δεν μπορει να βελτιστοπιοηθει η πορεια του πυραυλου προς τον στοχο.
Με λιγα λογια οι πυραυλοι με υπερυθρη καθοδηγηση μπορουν να χρησιμοποιηθουν αοτελεσματικα σε αποστασεις εως και 50χλμ (με την υπαρχουσα τουλαχιστον τεχνολογια). Το προβλημα ειναι πως να προσεγγισεις το Φ35 σε αποσταση 50 χλμ χωρις να καταριφθεις.

Antonis-Loukas

Επειδή φαίνεται πως έχεις γνώσεις, εξήγησε μου, πως ο AIM-120D πετυχαίνει επιχειρησιακή εμβέλεια και όχι πρακτική(προφανώς έναντι 747…) 180 km, χωρίς κάτι ιδιαίτερο όπως αυλοωθητή, ενώ ο κατά πολύ μεγαλύτερος/βαρύτερος R-27ET, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια σύμφωνα με τις πηγές που βρίσκω εγώ(πάλι έναντι 747…), 120 km(να συγκρίνουμε τουλάχιστον τα ίδια θεωρητικά πράγματα, μιας και οι τιμές που παραθέτεις αποτελούν μάλλον πρακτική εμβέλεια). Ο R-27ΕΑ που δεν έχει θέμα κεφαλής, πως γίνεται να έχει εμβέλεια 130 km ‘μόνο’? Επίσης, εξήγησε μου, πως γίνεται, ο επίσης βαρύτερος του AIM-120, R-77-1/M/K-77M να έχει παραπλήσιες δυνατότητες με τον AIM-120D… Η προτεινόμενη έκδοση R-77T τι έγινε? Αν η τεχνολογία δεν επιτρέπει την ύπαρξη υπέρυθρου ερευνητή σε πυραύλους BVR, τότε οι Η.Π.Α γιατί αναπτύσουν το NCADE? Οι Ρώσοι, αν έχουν σε κάποια πράγματα το πάνω χέρι, αυτά σίγουρα είναι τα πυραυλικά συστήματα… Αντικειμενικά λοιπόν, οι ισχυρισμοί των Αμερικανών για τις επιδόσεις των ΑΙΜ-120, είναι παπάτζες…

Kostas

ανοιγεις πολλα θεματα. Μερικες απαντησεις-σχολια
1) το προγραμμα NCADE δεν υφισταται πλεον, απο οτι θυμαμαι αφορουσε την ΕΞΩΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ προσβολη βαλλιστικων πυραυλων στην φαση ανοδου τους. Εκτος της ατμοσφαιρας δεν υπαρχει αερας να θερμαινει τη μυτη του πυραυλου μεσω τριβης. Αρα νομιζω αυτο το παραδειγμα δεν στεκει.
2) ο αυλοωθητης δεν ειναι απαραιτητος για την επιτευξη μεγαλων βεληνεκων. Ισα, ισα που εχει μειονεκτηματα για τον πυραυλο. Εχει αξια μονο για εκτοξευση βληματος απο χαμηλα υψη, κατι (τα χαμηλα υψη) το οποιο ειναι απαραιτητο για αεροσκαφη μη-στελθ, οπως το Ταιφουν/Ραφαλ/Γκριπεν. Για τα στελθ αφη που μπορουν να πετανε ανενοχλητα σε μεγαλα υψη, ο Μετεορ δεν εχει αξια, αντιθετως μειονεκτει εναντι του ΑΙΜ-120D.
3) κανεις μεγαλο λαθος για τα πυραυλικα συστηματα των Ρωσων: α) Οταν υπαρχει ο SM-6 με εμβελεια 450 χλμ και μοναδικες ικανοτητες προσβολης στελθ αφων β) οταν υπαρχει ο SM-3 με εμβελεια 2500 χλμ εναντι βαλλιστικων πυραυλων, ειναι εντελως λαθος να ισχυριζεσαι οτι οι ρωσοι εχουν το πανω χερι.
4) O R-27 εχει πολεμικη κεφαλη 40 κιλων εναντι 18 κιλων του ΑΜΡΑΑΜ. Αυτο το εκαναν οι Ρωσοι επειδη δεν μπορουν να επιτυχουν την ακριβεια του ΑΜΡΑΑΜ. Εχει σημαντικη επιπτωση στις κινηματικες ικανοτητες να πρεπει να μεατφερει ο πυραυλος διπλασιο βαρος πολεμικης κεφαλης.
5) O Ρ77 εχει χειροτερο αεροδυναμικο σχημα σε σχεση με τον ΑΜΡΑΑΜ λογω σχηματος επιφανειων ελεγχου, επισης εχει μεγαλυτερη διαμετρο αρα και μεγαλυτερη αντισταση στον αερα. Για αυτο και ο Ρ77 υστερει σε κινηματικες επιδοσεις εναντι του ΑΜΡΑΑΜ.

ΣΕΡΓΙΟΣ

το σχόλιο μου κάπου θα κόλλησε…

ptisidiastima

Ποιο σχόλιο;

Θανασης

Oι ασυναρτησίες αυτου του τυπου καλο θα ηταν να αποφεύγονται για να δικαιολογηθεί το εξοφρενικο κοστος των αεροσκαφων 5ης γενιας.
Ηδη στο εμποριο υπαρχουν και ρανταρ και λογισμικο υποκλοπης οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες για κάθε είδους αδρανεια.

ptisidiastima

Ποιες ασυναρτησίες; για ποια ραντάρ και ποιο λογισμικό μιλάτε;

ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν φτηνά μαχητικά 5ης γενιάς και ούτε αντιμετωπίζονται με τα ραντάρ και τα λογισμικά υποκλοπής που φαντασιώνεσαι ή είδες σε σάιτ στυλ Λιακόπουλου και πράβδα μούφα νετ.

dimitrov

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα η ύπαρξη F-35 στις 2 πλευρές του Αιγαίου θυμίζει κάπως πυρηνική ισορροπία. Αυτός που έχει την ατομική βόμβα κερδίζει. Αν έχουμε και οι δύο κανείς δεν είναι ασφαλής. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι και χειρότερα διότι η χρήση τους δεν είναι τόσο καταστροφική όσο των πυρηνικών. Άρα κανείς ευκολότερα φεύγει από την απειλή χρήσης και πάει στην χρήση. Θεωρητικά και ο άλλος έχει δυνατότητα πρώτου πλήγματος. Αλλά και να ανταποδώσει με τα δικά του F-35. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η καταγωγή του ραντάρ του viper από αυτό του F-35. Δίνει φοβερά πλεονεκτήματα. Οπότε πάλι κομβικός είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. Και μάλιστα όλων. Με το μεγάλο πακέτο.

ptisidiastima

Στην γενική προσέγγιση δεν έχετε άδικο. ΑΝ, λέμε ΑΝ, πάρουμε κι εμείς F-35, θα υπάρξει ένα νέο είδος ισορροπίας με ακριβώς τα χαρακτηριστικά του MAD του Ψυχρού Πολέμου. Ναι, το ραντάρ το F-16V είναι ένα μεγάλο asset.

Antonis_Loukas

Αν και παλαιός αναγνώστης, δεν μπορώ να μην σχολιάσω τη λάθος συλλογιστική σας… Για ποια αμοιβαία καταστροφή μιλάμε, όταν η Τουρκία είναι 5πλάσια μας και στο καλό σενάριο, θα έχει 5πλάσια f-35 από εμάς? Την ίδια ικανότητα απορρόφησης πληρωμάτων έχει η Ελλάδα με τους γείτονες της? Τα 20 f-35 που συζητάμε, θα της κλάσουν το ρόλο όπως έλεγαν οι παλαιοί… Ας κοιτάξουμε για διασύνδεση (στο μόνο που συμφωνώ), να επενδύσουμε σε QWIP συστήματα υπερύθρωνν και να βάλουμε μια κεφαλή IR σε meteor, μπας και δούμε προκοπή… Αλλιώς, όσο και αν τσούζει, μόνο με τπτ Su (ή Mig-31) μπορούμε να έχουμε ελπίδες αντιμετώπισης του F-35

ptisidiastima

Ωραία, εξηγήστε μας πως τα MiG-31 θα μπορούν να αντιμετωπίσουν F-35, αλλά και πως μπορούμε να αποδείξουμε πως το Su-35 μπορεί να δει ένα F-35; από που αντλείται τα δεδομένα αυτά;

Antonis-Loukas

Απόδειξη δεν υπάρχει καμία. Ενδείξεις όμως πολλές… Φυσικά, δεν λέω να αγοράσουμε ένα από αυτά, αλλά να κάνουμε τα βήματα που αναφέρω.
Πάμε στις ενδείξεις λοιπόν…
Από όλα τα α/φη σε υπηρεσία, το Su-35, έχει ή όχι, το δεύτερο σε διάμετρο ραντάρ καθώς και πρόβλεψη για επιπλέον κεραίες L-band στα φτερά? ΑN υπάρχει ραντάρ που θα μπορούσε να δει το F-35, τότε το IRBIS-E, είναι ένας πολύ καλός υποψήφιος… Ειδικά αν δεν καταπιούμε αμάσητο τον ισχυρισμό της LM για το πόσο χαμηλό RCS έχει το F-35(προσωπικά, θεωρώ πως σε ένα ευρύτερο πρόσθιο τόξο, το ‘τουρκικό’ F-35 δεν μπορεί να έχει χαμηλότερο μέσο RCS από 0,01). Οι ισχυρισμοί για τις επιδόσεις του Irbis απέναντι σε τέτοιο ίχνος, αναφέρουν ανίχνευση(και όχι προφανώς στοχοποίηση) στα 90 Km. Αυτά για την x-band. Στην l-band μιλάμε για καλύτερα σαφώς νούμερα και μικρότερη ακρίβεια. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το OLS-35… Από άποψη οπλισμού, το Su έχει στη διάθεση του πυραύλους που υπερτερούν ή θα υπερτερούν των AIM-120D(για meteor έχουμε ακόμη…), ειδικά αν λάβουμε υπόψιν και τις κινηματικές επιδόσεις των 2 α/φων… Για το Mig-31, μια έκδοση του με το ραντάρ του Su(αλλά προφανώς μεγαλύτερη κεραία) και τους τερατώδεις R-37M, δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να εγκλωβίσει F-35T στα 120 km. Ακόμη και στα 100 ή και στα 80 να γίνεται αυτό, η NEZ των R-37M είναι σαφώς παραπάνω από ότι βλήμα μπορεί να φέρει το F-35. Με ταχύτητα 6 mach δε(σε σχέση με τα 4-4,5 των δυτικών) και χάος στις επιδόσεις μεταξύ φορέα και στόχου, για πια επιβίωση των F-35 μιλάμε?

ptisidiastima

Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δηλαδή να μην δεχόμαστε το τι μας λέει η LM (λογικό), αλλά να δεχόμαστε ότι μας λένε (γενικά) για το Su-35. Προφανώς και το Su-35 έχει πανίσχυρα συστήματα εντοπισμού, αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει απέναντι σε ένα stealth μαχητικό. Μάλλον όχι όσα λέτε. Το δε MiG-31 μάλλον το υπερτιμάτε. Αν τώρα έχετε αποδείξεις για όλα αυτά (που δεν υπάρχουν), θα σας ρωτήσουμε πως θα “κλειδώσει” ένας πύραυλος πάνω σε stealth μαχητικό. Θα αφήσουμε ασχολίαστα τα 6 μαχ…

Antonis-Loukas

για τα 6 mach
http://www.military-today.com/missiles/r37.htm
Ο εγκλωβισμός από το βλήμα, γίνεται σε μικρή απόσταση από το στόχο(πριν καθοδηγείται SARH ή και χωρίς καθοδήγηση) και δεν κάνει εντύπωση αν παρατηρήσει και πάλι, το μέγεθος της κεραίας του πυραύλου καθώς και τη τεχνολογία της(AESA). Η ίδια η LM, αναφέρει για τα μέτρα μείωσης του ίχνους σε συγκεκριμένο τόξο. Πόσο πιθανό είναι, ένα F-35, να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα άλλο α/φος, ακριβώς στο ίδιο ύψος και με μηδενική γωνία μεταξύ τους? Ακόμη και μικρή διαφορά ύψους ή ύπαρξη γωνίας μεταξύ των α/φών, απομακρύνει τη πιθανότητα επανάληψης των εργαστηριακών rcs σε πραγματικές συνθήκες. Για τις κεραίες L-band του Su δεν σχολιάσατε… Εν πάσει περιπτώσει, δεν λέω ό,τι το Su-35 ή το Mig-31BM μπορούν να αντιμετωπίσουν το F-35, αλλά ό,τι ΑΝ κάποιο α/φος μπορεί, αυτά θέτουν τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες(μαζί με F-22 και Su-50).

ptisidiastima

To site που αναφέρετε δεν θεωρούμε πως είναι επιβεβαίωση της ταχύτητας. Το γράφει και το wikipedia, αλλά βρείτε αντίστοιχο όπλο με αυτή την διατομή και αεροδυναμική να κινείται με 6 μαχ. Δεν θα το σχολιάσουμε άλλο. Τώρα, L-Band ραντάρ δεν μπορούν να προσφέρουν στοιχεία βολής. Και οι απαιτήσεις τους σε κεραίες είναι τεράστιες. Στο τέλος λέτε αυτό που λέμε, ότι το F-35 δεν μπορεί να εντοπιστεί. Αυτό είναι το όλο θέμα.

Kostas

Ο Αντωνης ξεχασε να μας πει οτι οι ” επιπλέον κεραίες L-band στα φτερά” ακομα και να μπορουσαν να ανιχνευσουν αποτελεσματικα το Φ35, δεν μπορουν να ανιχνευσουν το ΥΨΟΣ πτησης του Φ35, αρα δεν μπορουν να κανουν στοχοποιηση, ΑΡΑ και σε αυτο το σεναριο το Φ35 θα μπορει να δει το Σοθκχοι, να το στοχοποιησει και να το πληξει απο αποσταση

dimitrov

Άσχετο … και το ΣτΒ είχε πολλαπλάσιες πυρηνικές κεφαλές από το ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω πως η ΕΣΣΔ- μιάς και το ρίξαμε στα ρώσικα υπερόπλα – θα σκεφτόταν πως έχει περισσότερα πυρηνικά για να κάνει – εντελώς υποθετικά – τέτοια γούστα στις ΗΠΑ. Το ζητούμενο είναι να το έχεις και να βάζεις το ίδιο πρόβλημα στον εχθρό σου. Επίσης να ξέρεις τι είναι αυτό που έχει ο εχθρός σου. Άραγε η ΤΗΚ θα ξέρει τι εστί F-16viper; Άσε που τα 25, αν έρθουν, θα είναι η αρχή. Μετά θα έρθουν άλλα τόσα. Όνειρο θερινής νυκτός είναι να τα αγοράσουμε γενικώς. Άμα όμως έρθουν τα πρώτα θα έρθουν και άλλα. Το κλειδί πάντα είναι τα viper.

Antonis-Loukas

Δηλαδή τώρα, αυτό είναι επιχείρημα? Οι πυρηνικές κεφαλές που είχε η κάθε πλευρά, αρκούσαν για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλαπλές φορές! Το ότι η ΕΣΣΔ είχε περισσότερες από το ΝΑΤΟ, δεν της εξασφάλιζε ατιμωρησία σε περίπτωση πρώτου πλήγματος. Τα ‘δικά’ μας 20(τα 25 που τα είδες?), αν και όταν έρθουν, θα μας εξασφαλίσουν MAD έναντι 100(ή και 120…) τουρκικών F-35? Έχοντας να τονίσω, το 1/6 της έκτασης της Τουρκίας? Τα υποτιθέμενα(και πάλι…) δικά μας viper, πόσα θα είναι? Ακόμη και συνδυαστικά με τα παλί υποτιθέμενα 20 F-35, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν 100+ τουρκικά F-35 ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με τα τουρκικά εκσυγχρονισμένα F-16? Πλάκα κάνουμε? Το F-35 ΑΝ αποκτηθεί, θα αποτελέσει απλά και μόνο ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα μας(και γνώση του α/φους του αντιπάλου) και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει λύση, στα 100+ f-35 της Τουρκίας…

ptisidiastima

MAD δεν θα εξασφαλίσει, απλά η άλλη πλευρά θα ξέρει ότι έχεις κι εσύ κάποιες προηγμένες δυνατότητες. Πράγματι, λύση στα F-35 δεν υπάρχει. Τώρα ας μείνουμε στο “αν και όταν” που σωστά αναφέρετε…

Antonis-Loukas

Θα θέλατε να σχολιάσετε, το δόκιμο ή όχι μιας πιθανής προμήθειας βαλλιστικών/πυραύλων cruise μεγάλης εμβέλειας, ως απάντηση στην απόκτηση ενός μαχητικού πρώτου πλήγματος(100 F-35)? Αν, ανά πάσα στιγμή, οι κύριες βάσεις α/φων, κέντρα διοίκησης, ναύσταθμοι, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές και συγκεντρώσεις υλικού/προσωπικού, είναι στοχοποιημένες, θα τολμήσει η Τουρκία, να χρησιμοποιήσει τα F-35 της? Δεν θα ακυρώναμε στη πράξη, τη προμήθεια F-35 της Τουρκίας? (Προφανώς μιλάω για συστήματα εκτός MTCR που η Τουρκία, εμπεριστατωμένα ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ).

ptisidiastima

Είναι κι αυτό μια λύση. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να σχεδιαστεί ένα νέο δόγμα άμυνας, όποιο κι είναι αυτό, και πρέπει να είναι διακλαδικό…

Kostas

φιλε Αντωνη, ειναι ενδιαφερουσα ιδεα, το ειχα προτεινει πριν χρονια σε μια διαδικτυακη συζητηση ως μια εναλλακτικη που χρηζει αναλυσης. Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν συγχρονα μεσα τερματικης αμυνας (Α/Α οπλα) που χρειαζεσαι μαζικο κορεσμο τους για να περασουν την Α/Α αμυνα μερικα οπλα και να επιτυχεις την προσβολη του στοχου. Εαν εχεις αεροπλανα (οπως το Φ35) μπορεις να κανεις ταυτοχρονη προσβολη των αντιαεροπορικων μεσων, παρεμβολη των Α/Α μεσων, κυβερνοπολεμο (με τα Φ35) και να καταστησεις αναποτελεσματικα τα ανταεροπορικα μεσα και να επιτυχεις καταστροφη του στοχου.

Antonis-Loukas

Δεν προσποιούμαι πως γνωρίζω ποια οπλικά συστήματα(ή συνδυασμός αυτών) θα μπορούσαν να δώσουν λύση, αλλά υπάρχουν συστήματα που είτε είναι μη ανασχέσιμα λόγω ταχύτητας, ικανότητας παρεμβολών, ικανότητας τερματικών ελιγμών, rcs ή προφίλ πτήσεως. Όλα όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό… Κοστίζουν(σε αγορά αλλά και συντήρηση, εκπαίδευση και επάνδρωση αν βάλουμε και το τεχνικό προσωπικό), κλάσμα των χρημάτων αγοράς F-35. Ακόμη, δεν ενέχουν το ρίσκο(παρότι υποτίθεται μικρό, είναι υπαρκτό) να έχεις απώλειες σε προσωπικό(πιλότους). Το μόνο που με προβληματίζει, είναι τυχόν αγορά S-400 από τη Τουρκία και οι δυνατότητες αυτού του συστήματος απέναντι σε τέτοιες απειλές. Εδώ όμως, έρχομαι στο συμπέρασμα, ό,τι είτε οι S-400 μπορούν να καταρρίπτουν στόχους χαμηλού rcs όπως βλήματα cruise, είτε όχι, δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, όπως με τυχόν αγορά F-35 ως αντίδοτο στην αγορά του α/φους από τη Τουρκία. Αυτό γιατί, στη πρώτη περίπτωση, αρνούμαι να δεχτώ ό,τι το F-35 έχει χαμηλότερο rcs από ένα σύγχρονο βλήμα cruise ή τελευταίας γενιάς SRBM/MRBM/ρουκέτα, άρα το F-35 μπορεί να αντιμετωπιστεί από τυχόν αγορά S-400 από εμάς(και πιθανότατα, είναι αντιμετωπίσιμο και από συγκεκριμένα μαχητικά και ευάλωτο στο λοκάρισμα από πυραύλους ενεργής καθοδήγησης καθοδήγησης. Στη δεύτερη περίπτωση, που το S-400 δεν μπορεί να κάνει αυτά που διαφημίζει, θα έχουμε τα μέσα, να διατρήσουμε την άμυνα του αντιπάλου, με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και σαφέστερα οικονομικότερα από την ενδεχόμενη αγορά F-35 γι’αυτό το ρόλο.
Υ.Γ Πολύ ευχαρίστως να συζητήσω περί ποια συστήματα θεωρώ καταλληλότερα.

Em.Ti

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να ασχολείται έστω και λίγο με τα αμυντικά θέματα που να διαφωνεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 στο πρότυπο Viper είναι αναγκαίος. Είναι για την ακρίβεια το πιο αναγκαίο βήμα πριν την οποιαδήποτε άλλη κίνηση για την ενίσχυση της Π.Α.

ptisidiastima

Καλά μην το λέτε αυτό. Πολλοί δεν ξέρουν ότι οι φίλοι και γείτονες έχουν εκσυγχρονίσει τα δικά τους, κι αυτά από μόνα τους είναι μια σημαντική απειλή, χωρίς να πάρουν τα F-35…

Φίλιππος

Δεν έχετε βάλει “like” στα σχόλια, αλλιώς θα το πάταγα 😛

ptisidiastima

Έχουμε like!

giorgos tsagaris

Λειψο ομως χωρις το IRST…

Kostas

καποια στιγμη πρεπει να αναλυθει οι μοναδικες δυνατοτητες που θα προσεφερε η εκδοση -Β του Φ35 ειδικα για το περιβαλλοιν του Αιγαιου αλλα ακομη και την Κυπρο.
Ενδεικτικα αναφερω ενα:
– ταχυτατος ανεφοδιασμος και επανεξοπλισμος πλησιον της περιοχης επιχειρησεων= δυνατοτητα παραγωγης μεγαλυτερου αριθμου εξοδων

ptisidiastima

Και πολύ υψηλότερο κόστος, μικρότερη ακτίνα δράσης, και δυσκολότερη συντήρηση…

giorgos tsagaris

Oπου ομως ο μικρος αριθμος τους εχει σαφως μικροτερη επιδραση στο κοστος χρησης τελικα?
Μοναδικη τακτικη ευελιξια….

ptisidiastima

Με το F-35B φοβόμαστε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση που είχαμε πολύ παλαιότερα για τα Harrier και τα “αβύθιστα αεροπλανοφόρα”… Πάντως μέχρι το F-35B έχουμε μερικά δις δρόμο ακόμη…

Kostas

“πολύ υψηλότερο κόστος” σωστο, 25% περισσοτερο, ΑΛΛΑ το Φ35Β βγαζει 6 εξοδους την ημερα εναντι 4 του Φ35Α, αρα χρειαζεσαι λιγοτερα αεροπλανα για την εκτελεση του ιδιου αριθμου αποστολων
” μικρότερη ακτίνα δράσης” σωστο, αλλα στην πραξη διαλεγεις 600 νμ απο τον Αραξο ή 450νμ απο την Λημνο? Διαλεγω το δευτερο
” δυσκολότερη συντήρηση” θεωρητικα ναι, αλλα προς το παρον οι διαθεσιμοτητες και των δυο τυπων ειναι παραπλησιες

ptisidiastima

Σε καιρό πολέμου, να βάλουμε δηλαδή τα σημαντικότερα asset της ΠΑ σε απόσταση βολής ATACMS; ή και stand-off όπλων που θα εκτοξευτούν εκτός εναερίου μας χώρου;

Giorgos tsagaris

Πως θα τα στοχοποιουν οταν οι πιθανοι χωροι αποπροσγειωσης τους θα ειναι πρακτικα απειροι?

ptisidiastima

Όπως θα στοχοποιηθούν τα πάντα σε καιρό επιχειρήσεων, με τακτικά μέσα αναγνώρισης…

Kostas

το προβλημα ειναι οτι με την πληθωρα των stand off οπλων του εχθρου πολυ λιγα αεροδρομια θα μεινουν επιχειρησιακα για αεροσκαφη συμβατικης απογειωσης. Για αυτο παραπνω ανεφερα τον Αραξο και οχι πχ την Αγχιαλο. Τα Φ35Β θα μπορουν να χρησιμοποιουν πληρως ολα τα αεροδρομια της ενδοχωρας γιατι απαιτουν μονο περιπου 200 μετρα διαδρομου για την απογειωση. Θα ειναι απιθανο να υπαρξει τετοια καταστροφη αεροδρομιου που να μην μεινει ουτε 200 μετρα διαδρομου. Αντιθετα, η προσβολη με μολις 3 οπλα (σε κρισιμα σημεια) ενος αεροδιαδρομου, αρκει για να τον κανει ακαταλληλο για αεροσκαφη συμβατικης απο-προσγειωσης.

George K.

Kostas, έχετε πάρει αναλυτικές απαντήσεις από το f16.net, δεν έχετε καλυφθεί; Είναι προφανές ότι το Β δεν έχει καμία επιχειρησιακή αξία στο περιβάλλον του Αιγαίου.
Άλλωστε το Β έχει μικρότερη διαθεσιμότητα από το Α. Πιο πολύπλοκο, με μεγαλύτερες απαιτήσεις συντήρησης και μικρότερη ποσότητα καυσίμου εσωτερικά…

Kostas

φιλε Γιωργο εχω παρει απαντησεις απο ανθρωπους που ξερουν το αφος και για αυτο επιμενω

ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν θα αγοράσουμε F-35B.

George K.

Το F35B δεν έχει καμία χρησιμότητα στο περιβάλλον του Αιγαίου. Οι βάσεις της αεροπορίας στα νησιά είναι οι πρώτοι στόχοι των Τούρκων. Οι αποστάσεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Ούτως ή αλλιώς με την ποσότητα καυσίμου εσωτερικά στους 8,4 τόνους, και ακτίνα δράσης > 600nm, δεν χρειάζεται τα νησιά για ανεφοδιασμό.

Giorgos tsagaris

Ποιος λεει οτι τα Φ-35Β θα επιχειρουν απαραιτητα απο βασεις της ΠΑ.
Αυτο ακριβως ειναι που ΔΕΝ θα ειναι δεδομενο με τα ”Β”

ptisidiastima

Από όπου και να επιχειρούν, είναι εντός του τακτικού πυροβολικού έτσι όπως το λέτε σε κάθε περίπτωση

Giorgos tsagaris

Οχι δεν ειναι….καθε ευθεια του οδικου δυκτιου που βολευει και προληπτικα (εδω γελαμε) εχει προετοιμαστει ειναι δυναμει αξιοποιησιμο.
Γι’αυτο και ανταπαντωνατς σε προηγουμενη απαντηση σας…ΔΕΝ ειναι δυνατο να στοχοποιηθουν (ποσο μαλλον και να βληθουν) σε πραγματικο χρονο….

ptisidiastima

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σε καιρό πολέμου θα υπάρχουν άπειρα μέσα τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης. Και πρέπει να πούμε ότι δεν επαρκούν μόνο τα κομμάτια δρόμου, χρειαζόμαστε και κινητή υποδομή.

George K

Το F35Β δεν είναι ούτε Harrier, ούτε Gripen. Και η ΠΑ δεν ακολουθεί το δόγμα της σουηδικής. Δυστυχώς όμως το θέμα παρα έχει ξεφύγει απο καφενειακή συζήτηση…
Όπως είπε και ο συντάκτης, οι αρμόδιοι οι οποίοι ξέρουν, θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις…

kkalev

Ορισμένες απορίες σχετικές με την αναβάθμιση των F-16 οι οποίες έχουν σημασία για την αντιμετώπιση των F-35:
1) Υπάρχει κάποια εικόνα για το πόσο μειώνεται το RCS του F-16 από την ενσωμάτωση του ρανταρ AESA; Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα ήταν να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις όπως το Have Glass 5ης γενιάς; Ο στόχος προφανώς δεν μπορεί να είναι η προσέγγιση του RCS του F-35 αλλά κάθε σημαντική μείωση του RCS στα F-16 είναι πιθανό να καταστήσει περισσότερο δύσκολη την παροχή τακτικής εικόνας από τα AWACS τα οποία θα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και επομένως να αλλάξει τις τακτικές των πακέτων F-35.
2) Πόσο πιθανή είναι η ενσωμάτωση υπέρυθρου ανιχνευτή στα αναβαθμιζόμενα F-16;
3) Είναι δυνατή η ενσωμάτωση του MICA IR στα F-16V; Ο πύραυλος έχει το σαφές πλεονέκτημα να διαθέτει υπέρυθρο ανιχνευτή (αν και δεν έχει τις εμβέλειες του AMRAAM/Meteor) καθώς επίσης και τη δυνατότητα να μεταφερθεί η εικόνα από την κεφαλή στο πιλοτήριο με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητής υπέρυθρων χαμηλού κόστους.

ptisidiastima

1. Δεν μειώνεται το RCS κανενός αεροσκάφους λόγω AESA. Μήπως θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;
2. Είναι δυνατή, αλλά μπορεί και να αγοραστούν ατρακτίδια Sniper
3. Όλα είναι θέμα κόστους, στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον πολύ υψηλού

Tfekoylas giorgos

καλα ολα αυτα στην θεωρια και στην πραγματικοτητα αν σας καλουσαν στο υπουργειο εθνικης αμυνας να καθησεται στο ιδιο τραπεζι μαζι με τον υπουργο και τους επιτελαρχες για να αποφασησετε μαζι και να αναλαβεται τις ευθυνες των αποφασεων σας και φυσικα την κριτικη αργοτερα.Ποιο αεροσκαφος θα πρωτινατε στους επιτελαρχες?Ποιο ειναι το αεροσκαφος που καληπτει τις ελληνικες αναγκες και φυσικα να υπερτερει εναντι των γειτονων ?

ptisidiastima

Κανονικά δεν απαντάμε σε θεωρητικές ερωτήσεις. Στην συγκεκριμένη θα σας πούμε απλά πως σας περιοδικό προτιμούμε την σοβατότητα από την υπερβολή και τον κιτρινισμό. Πιστέψτε μας, οι αεροπόροι μας έχουν την κατάλληλη θεωρητική γνώση αλλά και την εμπειρία να πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις, χωρίς δημοσιογραφικές συμβουλές. Αν βάλουμε ένα όριο στην Ελλάδα σε αυτό που όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε, κι ας αποδεχτούμε ότι κάποια πράγματα άλλοι τα ξέρουν καλύτερα…

Giorgos

ότι πιο σωστό και ταπεινό έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Είσαστε επαγγελματιες και σας παρακολουθώ από μωρό γι’αυτό τον λόγο.

Defencegreece

Μπορείτε να μας εξηγείσετε πως επετευχθηκαν τα 1-2 kills έναντι του F-35 από παλαιά F-16N της μοίρας των Agressor στην άσκηση Red Flag 17 ?
Τε τελευταία συνοδεύονταν ακόμη και από F-22

ptisidiastima

Καταρχάς στην Red Flag δεν πετάνε F-16N. Τα τελευταία είναι (ήταν) του Ναυτικού κι έχουν αποσυρθεί. Αλλά στην Red Flag τον ρόλο της απεικονισης εκτός των F-16C αναλαμβάνουν κι άλλοι τύποι, όπως F-15C. Σε κορεσμένο περιβάλλον, υπάρχει περίπτωση απωλειών και stealth μαχητικών. Που θέλετε να καταλήξετε;

Andreas

Κάθε όπλο που αναπτύσσεται οδηγεί και στο αντίμετρο. Βέβαια οι ΗΠΑ και να το εχουν δεν θα το πουν γιατί πρέπει να πουλήσουν.Αν ένα F- 35 βρεθεί απέναντι σε F-35 πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Το ίδιο θα συμβεί οταν βρεθεί συστημα που να βλέπει στελθ. Αρχικά στο F-22 δεν προβλεπόταν πυροβόλο. Η USAF ομως το απαίτησε. Κάτι ηξερε. Οπότε ας συνεχίσουμε τα BFM. Η τεχνολογία γοητεύει και προοδεύει. Αλλά δεν περιορίζεται. Τώρα το F-35 κάνει θραύση γιατί είναι η μόνη επιλογή και φυσικά γιατί τα στοιχεία του είναι απόρρητα.

Defencegreece

Εξ όσων γνωρίζω το F-15C σταμάτησε να χρησιμοποιείται από την USAF στο ρόλο των Agressor από το 2014
Πλέον το μοναδικό αεροσκάφος είναι το F-16C.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ρητα ακόμη αν το kill ratio αφορούσε μονο το ίδιο F-35 ή στα πλαίσια COMAO (όπου υπήρχαν F-22).
Θα είχε ενδιαφέρον το debriefing καθώς και οι επιδόσεις του σε αυτόνομη δράση (χωρίς την παρουσία του Ραπτορα)

ptisidiastima

Το kill ratio αφορούσε μόνο F-35, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Το άλλο θέμα από ότι είδαμε το απαντήσατε μόνος ήδη!

Defencegreece

Double Check από την Nellis AFB
Έχετε δίκαιο τελικά συμμετέχουν και F-15C στους Aggressor

jager

ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩ ΤΣΑΚΙΣΤΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ F-35 ΟΥΤΕ ΓΙΑ SU-35 ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ 3 ΚΑΙ ΛΙΓΟ

ptisidiastima

Ναι, αναμένουν σε λίστα προσγείωσης μετά τα F-35. Τώρα για τα Su-35 δεν σχολιάζουμε καν… Για να καταλάβετε, ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που πραγματικά είναι ότι πιο επείγον αυτή την στιγμή. Οι λόγοι είναι πραγματικά οικονομικοί…

George K.

Αν κάτι υπόσχεται στο μέλλον ανίχνευση του F35 ή stealth αεροσκαφών είναι η τεχνολογία AESA με τεχνολογία GaN.
Βέβαια είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα, αλλά εάν και όταν καταστεί επιχειρησιακή, θα είναι και αυτή game changer.
http://aviationweek.com/defense/counter-stealth-radar-key-growing-aew-market

ptisidiastima

Θεωρητικά πάντα μιλάμε, γιατί πρακτικά δεν έχουμε κάτι…

Manolis

Aκομα και με τα λιγα που ειναι γνωστα, το νεο Erieye στοχευει να αποκαταστησει την εμβελεια αποκαλυψης του ρανταρ για στοχους 1/10 (ενα δεκατο) του αρχικου π,χ, F-16. Το προβλημα ομως ειναι οτι συμφωνα με τον κ. Ζηκιδη το F-35 εχει ιχνος 1/100 (ενα εκατοστο) συγκρινομενο με το F-16…
“The new version restores its range against stealthy targets, against which it offers a 70% range increase or “the same range, against a target one-tenth the size,” a Saab engineer says. “That was a major criterion in the design”.

George K

Πολύ σωστά. Απο την άλλη στα ρανταρ AESA το θέμα τους είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, γι αυτό και είναι υδρόψυκτα. Η τεχνολογία GaN υπόσχεται χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ οτι τα ραντάρ GaAS. Οπότε θεωρητικά μπορείς να αυξήσεις την ενέργεια εκπομπής, αυξάνοντας την εμβέλεια έρευνας και εντοπισμού. Ο εντοπισμός VLO στόχων βασίζεται σε ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η SAAB. Χονδρικά να αναφέρω οτι “συγκρίνει την θέση κάποιων ψευδοστόχων τους οποίους τους είχε απορρίψει, και αναλόγως την θέση τους τους κατηγοριοποιεί”. Ακόμα είναι στα σπάργανα, αλλά ευχαρίστως θα πόνταρα.
Αλλά για να καλύψεις αποστάσεις BVR θέλει ακόμα πολύ δρόμο.

stefan

Προβλέπεται δυνατότητα “διακλαδική” συνεργασίας; Για παράδειγμα μπορεί το μαχητικό stealth, να δώσει real-time πληροφορίες στο πυροβολικό (MLRS) προκειμένου το τελευταίo να πλήξει θέσεις αεράμυνας, ρανταρ, θέσεις αντίπαλου πυροβολικού, αεροδρόμια; Aν ναι, 12-20 απο αυτά είναι οτι χρειαζόμαστε για την διατήρηση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Υπάρχει ανταεροπορικό “αντίδοτο” στο F-35; Mπορεί, για παράδειγμα, να ακυρωθεί απο πυροβολαρχίες S400 ή κάτι παρόμοιο;

ptisidiastima

Καταρχάς δεν νομίζουμε ότι S-400 μπορούν να εντοπίσουν τα F-35. Ούτε δυστυχώς και τα Patriot. Κατά δεύτερον, το μαχητικό μπορεί να δώσει real time πληροφορίες οπουδήποτε υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή, συνήθως διακλαδικά στρατηγεία. Αλλά δεν συνηθίζεται να βάζεις μια τέτοια πλατφόρμα να κάνει τον προωθημένο παρατηρητή πυροβολικού. Μπορεί να γίνει και με άλλα μέσα πολύ πιο αποδοτικά.

Kostas

στην τελευταια ασκηση red flag των αμερικανων τα Φ35 επληξαν τα πλεον συγχρονα αντιαεροπορικα μεσα με βομβες JDAM. Τι σημαινει αυτο?
πλεον συγχρονα Α/Α μεσα= Σ400
οι βομβες JDAM εχουν βεληνεκες μεχρι 15 ναυτικα μιλια
Αρα τα Φ35 πλησιασαν τους Σ400 σε αποσταση μολις 15 μιλιων χωρις να φοβηθουν….
Χρειαζεται να πουμε κατι αλλο?

ptisidiastima

Οι Αμερικανοί δεν έχουν διαθέσιμα τα S-400, αλλά παλιές εκδόσεις των S-300. Φυσικά στην Red Flaf συμμετέχουν και δυτικά Α/Α συστήματα. Γενικά όμως το F-35 μπορεί να καταστρέψει τα Α/Α χωρίς αυτά να μπορούν να κάνουν τίποτα…

Kostas

γινεται ηλεκτρονικη προσομοιωση των Α/Α οπλων

ptisidiastima

Όχι μόνο

dimitrov

Αντώνη τα 25 τα είπε Ο ΥΠΑΜ. Ο ίδιος κλαιγότανε στους Αμερικάνους για τόσα. Όσο για τα Viper παίρνω το καλό σενάριο δηλ block50/52+/52+adv. Βγαίνουν περίπου 121. Για τα υπόλοιπα με κάλυψε το τελευταίο σχόλιο της Π&Δ. Και ναι είναι επιχείρημα. Σε μερικά πράγματα δεν μετράνε οι αριθμοί από μόνοι τους αλλά η δυνατότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα μου άρεσε το F-35. Να ξέρω ακριβώς τι κάνει και να θέσω ίδιο ζήτημα στον εχθρό. Ο άλλος λόγος είναι βιομηχανικός καθαρά. Μακάρι η Ελλάδα να ήταν αλλιώς και να είμασταν εξ αρχής στο πρόγραμμα για 60-90 τμχ(τότε που έσκουζε ο Νίκολας Μπερνς μη και πάρουμε γιουροφάιτερ) αντί να βαυκαλιζόμαστε με Eurofighter, SIEMENS, NOVARTIS κ.α. μεγάλες απατεωνιές και γενικώς να μην είχαμε φαληρίσει. Εικάζω πάντως πως ο ΥΠΑΜ αυτά δεν τα λέει μόνος του. Η ΠΑ δείχνει να ελέγχει το ζήτημα. Και θεωρεί ζήτημα ζωής και θανάτου τα viper. Άρα λοιπόν υποθέτω πως οι άνθρωποι που εμείς πληρώνουμε από τους φόρους μας δεν είναι μαλ@#$%ς. Της ΠΑ, όχι ο ΥΠΑΜ. Οπότε ξέρουν τι ζητάνε. Δεν είμαι πτέραρχος ούτε εσύ. Γιατί δεν ζητάνε εκείνοι μιγκ, σουχόι; Σε κάθε περίπτωση και μόνο ο αριθμός των σχολίων σε αυτό το άρθρο δείχνει και το πόσο προβληματίζει γενικώς το F-35; Τυχαίο; Δεν είδα κανέναν να κόβεται τόσο για το Τ-50. Εκτός από τους Ρώσους που ψάχνουν χρηματοδότη για να το σώσει.

Antonis-Loukas

Το πρόβλημα μου με εσάς τους υποστηριχτές της αγοράς F-35, έγκειται στο ό,τι ο καθένας χρησιμοποιεί επιχειρήματα, που ακυρώνουν αυτά άλλων. Τελικά, θα αποφασίσετε, αν πύραυλοι ενεργού ραντάρ, μπορούν να κλειδώσουν ή όχι σε F-35? Αν ΔΕΝ μπορούν, τότε η αναβάθμιση σε Viper των F-16 μας, τι ακριβώς το κοσμογονικό θα φέρει? Διαλειτουργικότητα με την υποτιθέμενη μοίρα F-35? Αυτό, οι τούρκοι, θα το έχουν, με τα εκσυγχρονισμένα F-16 τους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι στο επίπεδο viper. Τα δικά μας viper, θα μου πεις, ό,τι θα είναι ανώτερα των τουρκικών… So fucking what? Τα ίδια όπλα δεν θα χρησιμοποιούν? Τι να τη κάνεις τη μεγαλύτερη εμβέλεια/ακρίβεια ενός ραντάρ AESA, όταν ακόμη και το συμβατικό ραντάρ, απέναντι σε συμβατικούς στόχους(f-16), υπερβαίνει την εμβέλεια των όπλων που διαθέτεις? Έναντι F-35, όπως ισχυρίζεστε οι περισσότεροι, AESA ή μη, είναι άχρηστο! Από την άλλη, τα πολλά περισσότερα τουρκικά F-35, θα μπορούν να μεταβιβάζουν στόχους στα και καλά υποδεέστερα τουρκικά F-16, όπου θα αποκτούν πλεονέκτημα, από τα και καλά ανώτερα δικά μας viper. Αν πάλι, πύραυλοι ενεργής καθοδήγησης, ΜΠΟΡΟΥΝ να κλειδώσουν το F-35(και κατ’επέκταση μπορούν σε ικανοποιητικές αποστάσεις και τα ισχυρότερα ραντάρ μαχητικών), τότε πάλι το AESA του viper, μας είναι άχρηστο, μιας και λόγο μεγέθους, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως τα F-35. Άρα, σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχουν αντίδοτα στο F-35, με μερικά από αυτά να είναι το EF-2000 με CAPTOR, το F-15SE, to Su-35S, το MiG-31BM και ίσως το φημολογούμενο Rafale με ραντάρ μεγαλύτερου μεγέθους. Σε κάθε περίπτωση, εκσυγχρονισμός F-16 σε viper, είναι σπατάλη των ελάχιστων πιστώσεων που έχουμε? και το λογικό(και σαφώς οικονομικότερο σενάριο), είναι αναβάθμιση με link 16, νέο υπολογιστή αποστολής ίσως εκτός της τελευταίας παρτίδας F-16, ραντάρ AESA μόνο στα block 50 και κλείσιμο τρυπών με συστήματα αυτοπροστασίας/ατρακτίδια/όπλα. Στο σκέλος της αγοράς F-35, πολύ αμφιβάλω, αν η γνώση του α/φους του αντιπάλου, δικαιολογεί το κόστος αγοράς των. Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει, ο μόνος τρόπος να ακυρώσουμε στη πράξη, οποιαδήποτε σκέψη χρησιμοποίησης των τουρκικών F-35 σε πρώτο πλήγμα, είναι να διασφαλίσουμε την ύπαρξη οπλικών συστημάτων που α) ικανοί αριθμοί των, θα επιβιώσουν ενός πρώτου πλήγματος από τον αντίπαλο και β) η εμβέλεια/ακρίβεια/ισχύς των, θα μπορεί να επιφέρει εξοντωτικά πλήγματα στον αντίπαλο. Τι θα είναι αυτά? Φαντασία έχετε, αλλά εγώ κλείνω προς Iskander-M,DF-15/16/21/25, SY-400(μιας και οι Τουρκία έχει ακυρώσει στη πράξη την MTCR) με επικουρική απόκτηση βελτιωμένων ATACMS(ναι και αυτών που έχουν στα σκαριά για το 2021). Ίσως (και) ucav ή εκτοξευόμενους από ξηράς cruise μεγάλης εμβέλειας.

dimitrov

Σίγουρα παίζουν ρόλο τα όπλα με τα οποία θα εξοπλίσουμε ότι έχουμε και ότι πάρουμε. Για τα υπόλοιπα σου απάντησα. Η ΠΑ υποτίθεται πως ξέρει. Εμείς δεν είμαστε πτέραρχοι αλλά “φίλαθλοι”. Ωστόσο τα ραντάρ AESA οργανωμένα σε πλέγμα μεταξύ τους αλλά και με άλλα συστήματα(π.χ. πολυστατικά ραντάρ για τα οποία υποτίθεται πως ενδιαφερόμαστε) δίνουν σοβαρές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση αεροσκαφών LO. Από εκεί και μετά υπάρχει και η διαφορά τεχνολογίας. Θυμάμαι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΑΕ που έλεγαν πως το ραντάρ AESA των RAFALE θα είχε το 80% των δυνατοτήτων των ραντάρ AESA των F-16E/F! Τώρα για να φαρδύνει το ραντάρ του γαλλικού μαχητικού θα πρέπει να φαρδύνει και το ίδιο. Και φυσικά να κάτσεις εσύ να τα πληρώσεις όλα αυτά. NO MERCI! Σε κάθε περίπτωση η LM διατείνεται πως το APG-83SABR έχει απάρτια με κοινά χαρακτηριστικά ή είναι ίδια με το APG-81. Κάποιοι λένε πως αυτή η συγγένεια φτάνει σε επίπεδο 95%. Σε κάθε περίπτωση, καταπώς διαβάζουμε, το F-16 αποκτά δυνατότητες μαχητικού 5ης γενιάς στον κρίσιμο αυτό τομέα. Εδώ δεν έχει so fucking what. Έχει μόνο viper fucking many, many others. Μη με κακίζεις λοιπόν για τα επιχειρήματα μου. Δεν τα θέτω εγώ αλλά το ίδιο το f-35. Και δεν είμαι εγώ ο εχθρός σου αλλά οι Τούρκοι. Αυτοί μας έχουν βάλει το F-35 …….. ξέρεις που …… στην κορυφή της απειλής.

Antonis-Loukas

Τα Η.Α.Ε είχαν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο για τα Rafale(προφανώς γιατί το υπάρχον ραντάρ δεν τους ικανοποιούσε). Εσύ στάθηκες, σε ένα α/φος που είπα πως ίσως να μπορεί να κάνει τη δουλειά. Το viper, ακόμη και αν έχει το ίδιο ραντάρ με το F-35, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, καθώς το τελευταίο, έχει πολύ μικρότερο rcs. Αν πύραυλοι ενεργού ραντάρ, μπορούν να λοκάρουν το F-35, τότε για να ισοφαρίσεις τη διαφορά rcs, θέλει αρκετά ισχυρότερο ραντάρ από το τελευταίο(εδώ παίζει μπάλα η διάμετρος) με τουλάχιστον ισάξια όπλα(αλλά συνδυασμένα με καλύτερες κινηματικές επιδόσεις φορέα). Το viper, δεν έχει τίποτε από αυτά. Ποιο το νόημα, να ξοδέψεις τόσα χρήματα, για να φέρεις τα α/φη σου σε ένα επίπεδο, που ουσιαστικά ΔΕΝ προσφέρουν κάτι παραπάνω έναντι των τουρκικών F-16(λόγω όπλων, αλλιώς αν είμαστε μάγκες ας πιστοποιήσουμε meteor…), μιας και είτε με AESA, είτε χωρίς, υπερκαλύπτεται η πρακτική εμβέλεια των εκδόσεων του AIM-120. Αν υπάρχουν πύραυλοι που σκοπεύουμε να πιστοποιήσουμε στα F-16 μας, οι οποίοι δεν αξιοποιούνται πλήρως από το V9 και θέλουν SABR, τότε μαζί σου για ενσωμάτωση του στον εκσυγχρονισμό. Με μια μικρή λεπτομέρεια… Σχέση κόστους/απόδοσης. Αν με αυτά τα χρήματα, μπορώ να βρω το αντίδοτο στα F-35, δεν σπαταλάω αυτά τα λεφτά, ώστε να καταρρίπτω εχθρικά F-16, γιατί πολύ απλά, αυτά θα έχουν συνήθως πλεονέκτημα, λόγω συνεργασίας με τα F-35(που εμείς θα έχουμε σε ανεπαρκέστατους αριθμούς για αντίστοιχη χρήση).
Στη περίπτωση δε, που πύραυλοι ενεργής καθοδήγησης, ΔΕΝ μπορούν να λοκάρουν στο F-35, δεν έχει νόημα καν να εξετάσουμε κόστος/απόδοση και σπρώχνουμε όλα τα κονδύλια(μείον τα ελάχιστα που ανέφερα για minimum εκσυγχρονισμό των F-16), σε ‘λύσεις’ που θα ακυρώνουν στη πράξη, την χρησιμοποίηση των F-35 ως μαχητικών πρώτου πλήγματος.Λοιπόν, δεν σε κακίζω, απλά εξοργίζομαι με την αβάντα της LM και την προνομιακή της μεταχείριση. Αν οι Η.Π.Α θέλουν να υπάρξει σχετική ισορροπία στο Αιγαίο, τότε ας προτείνουν κανένα σοβαρό αντίμετρο και να σταματήσουν να μας ‘αρμέγουν’ με οπλικά συστήματα που μας είναι άχρηστα. Αν ΔΕΝ έχουν λύση στο πρόβλημα μας, τότε είναι καιρός να μας αφήσουν να αναζητήσουμε λύσεις, εκτός των δικών τους βιομηχανιών.
Υ.Γ Η Π.Α, έχει πολλά άξια στελέχη, αλλά η εκάστοτε ηγεσία, ακολουθεί πλήρως τις υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας. Ναι, με λίγα λόγια είναι κατά 90% κομματόσκυλα, χωρίς τσίπα, καθώς ένας τους δεν έχει υποβάλλει παραίτηση, για τις σκανδαλώδεις αποφάσεις ΚΥΣΕΑ, την άφεση της Π.Α στο έλεος Θεού και δανειστών και για την ευρύτερη αντιμετώπιση της ασφάλειας της χώρας κλπ κλπ.

Kostas

Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα Φ16 χρειαζονται ενα νεο υπολογιστη, λινκ 16 και δομικη αναβαθμιση (αναλογως του μοντελου). Συμφωνω οτι οι εκσυγχρονισμοι σε Viper δεν εχουν (σχεδον) καμια αξια εναντι της απειλης των Φ35.

dimitrov

Κακά τα ψέματα η LM είναι καθεστώς στην Ελλάδα και έχει μπει πολύ βαθιά στην ΕΑΒ. Ενδεικτικά θυμάμαι μια διαφάνεια σε περιοδικό του ειδικού χώρου από παρουσίαση της LM για το πως θα έπρεπε να πάει στο μέλλον η ΠΑ. Ήταν η παρουσίαση λογικά πριν το 2005. Αυτή πρότεινε 30-40 F-16 και αργότερα 60-90 F-35. To καλοκαίρι του 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή αγόρασε τα 30 F-16! Επίσης κοβω, καταλαβαίνεις ποιά, πως αν δεν είχαμε φαληρίσει ο ΓΑΠ το 2010 θα είχε παραγγείλει τα 60 F-35.
Το ακόμα φαιδρότερο ήταν η Φ/Γ Α/Α. Όταν ξεκίνησε το ΠΝ την έρευνα ρωτούσε για την ικανότητα εντοπισμού α/φ LO των ραντάρ των υποψηφιοτήτων. Ρωτούσαν και Έλληνες δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου. Σε κάποια έκθεση ναυτική. Όλοι οι εκπρόσωποι απαντούσαν πως τα ραντάρ των φραγατών τους είναι ικανά να εντοπίσουν το F-35 και να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά!!!!!!!!!! Το φοβερό είναι πως το ίδιο έλεγε και ο εκπρόσωπος της LM για το AEGIS!!!!!!!!!!!!! Τουτέστιν πας από τη Σκύλα (βιομηχανίες ΗΠΑ) στην Χάρυβδη(λοιπές βιομηχανίες)Τώρα όσον αφορά τα μαχητικά 4ης γενιάς τα θεωρώ μάλλον παρωχημένα από τη στιγμή που βγαίνει το F-35. Συνδυασμός μαχητικού 4ης με 5ης γενιάς είναι άλλο θέμα. Αν παρέδιδαν ταχύτερα, και όχι στην κασίδα μας, και δεν υπήρχε Άκης, τα φράγκα των F-16 και MIRAGE2000, 6δις περίπου θα μπορούσαν να πάνε σε 60-80 μαχητικά 4ης γενιάς. Και μετά να προσθέταμε F-35.

B-2SpiritPilot

φανταστικο σεναριο,συγνωμη για την ορθογραφια προκαταβολικα, εχουν οι “τουρκοι” 120 f35 και εμεις 20 αντε 40 ,νομιζω οτι αν παρουν την αποφαση μια μερα να τα χρησημοποιησουν ,το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο με το αν ειχαμε 200 f16 η 200 Su35 ,γιατι αυτος που θα χτυπησει πρωτος εχει και τις περισοτερες πιθανοτητες να κερδισει ,ακομα και αν ειμαστε εμεις και εχουμε f104 k f4. καλα ειναι να εκσυγχρονιστουν τα f16 αυτα τα 100 -120 καθαρα για λογους μη απαξιωσης και λογιστικης υποστηριξης ασχετως με τα του κινητηρα θεματα ,καλα θα ηταν και ενας meteor με ir κεφαλη αν γινεται. Η αποτροπη-αμυνα ομως ειναι πολλα πραγματα μαζι,οπως και η επιθεση με στρατο σε ενα κρατος.Αν ηταν απλα θεμα των f35 την επομενη της αγορας τους και προσγειωσης στην αγκυρα θα ξεκινουσαν φορτωμενα με βομβες για την αθηνα.Δεν ειναι ομως μονο θεμα αριθμων και δυναμης,αλλα αν νομιζετε οτι ειναι εχω την λυση ,πυρηνικα.Κατα τα αλλα ωραιο αρθρο

dimitrov

Νομίζω πως κάπως έτσι αντιμετωπίζει και ο Πούτιν το θέμα των F-22 και των F-35. Να κι αν τα έχουν οι Αμερικάνοι, να κι αν δεν τα έχουν οι Ρώσοι. Άμα φτάσουμε στο αμήν θα γίνει πυρηνικό ολοκαύτωμα. Τόσο απλά. Και να λέτε κι ευχαριστώ διότι μπορεί να μας έχουν μείνει και τπτ βιολογικά από το ΒΙΟΠΡΕΠΑΡΑΤ.

B-2SpiritPilot

Και κατι για τους συνομοσιολογους, τις παραμονες της επιθεσης τους στο ισραηλ οι αιγυπτιοι διεδιδαν οτι ο στρατος τους ειναι σε κακα χαλια

Chris07

Η λύση για εμας ειναι το J-31 τζαμπα αγοραζουμε τοσα iphone πλουσιους τους εχουμε κανει τους κινέζους να μας τα δωσουνε τζαμπα

Em.Ti

Χαχαχαχα, καλό!!!

Themis

Τα Τουρκικά F-35 θα είναι τα ίδια με τα F-35 της USAF ;

ptisidiastima

Προφανώς θα είναι. Δεν υπάρχει εξαγωγική έκδοση

Manolis

Στο “hardware” σιγουρα. Στο software ομως?

aris32

καπου διαβασα οτι το εκσυχρονισμενο φ16 θα εχει περισσοτερο βαρος απο το νεο ρανταρ . να θυμισουμε οτι στο νεο ρανταρ του αφαιρουνται οι σερβομηχανισμοι ( κινητηρες με ακριβεια θεσης ) και τα παρελκομενα τους δηλαδη το συστημα που ελεγχει τους κινητηρες . αρα λιγοτερο βαρος .
απο εκει και περα σωστο το αρθρο . εμεις ομως τι θα κανουμε ; θα δωσουμε λεφτα οπως στα p3 και θα χασουμε το δασος ; τι εννοω γιατι να αναβαθμισουμε το συνολο του στολου ενώ μπορουμέ να αναβαθμίσουμε τα 52+ στο επίπεδο των 52Μ με μόνη αλλαγή και στις δυο εκδόσεις την αλλαγή του υπολογιστή βολής με τον νέο που θα βάλει και στα δικάτης φ16 ηUSAF ( MCFF αν θυμαμαι καλα ) . να αναβαθμίσουμε στην έκδοση V τα 50 και τα μπλοκ 30 μία αναβάθμιση σε ένα επίπεδο με ότι απάρτια περισέψουν από τα μπλοκ50 και 52+ και ίσως από τα φάντομ της ανδραβίδας . θα δώσουμε χρήματα μετα για ατρακτίδια σκόπευσεις και ναυτιλιας και περισσότερα όπλα .
οσο αφορα τα φ35 ναι η λογική λεει οτι θα παμε μελλοντικα σε παραγγελία 20+20 και νομιζω οτι είναι σωστο . ευελπιστω στην εκδοση f35c γιατι εχει μεγαλύτερα φτερα ενισχυμένο συστήμα προσγειωσεις περισσοτερη προστασια απο την διαβρωση της θαλασσας και μεγαλυτερη εμβελεια και σχετικα καλυτερες επιδοσεις λόγω των μεγαλύτερων φτερων . βεβαια ειναι και λιγο πιο ακριβο .

Ouranos

Αγαπητοι. Θα σας προσκαλουσα να διαβασετ μερικα επιστημονικα αρθρα για τις εξελιξεις στα radars especially the static and low frequency or ultra low frequency. Τα stealth τυπου f35 τα βλεπουν χωρις προβλημα. Το θεμα τους ηταν το targeting. Not enough energy concntration for precicion targeting. Το προβλημα εχει σχεδον βρεε λυση. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087396/ http://aviationweek.com/technology/new-radars-irst-strengthen-stealth-detection-claims
Πολυ συντομα ενα multi radar sytem 20/30 of για παραδειγμα sunflowers με ενα super computer for signal analysis and convergence διεσπαρμενο στα νησια μας ανατολικα απλα θα εκαναν τα F35 as targetable as an f16 se πυραυλους που εδω εχουν αναφερθει. Can be operational within less than 3-5 years to come.

Ouranos

and i forgot: new f35 jaming capabbilities are not a serious threat for a networked multi sunflower or similar radar system
Και ενα τελευταιο hint
The WW2 SCR-270 radar picked up the Japanese Dec. 7, 1941 attack on Pearl Harbor at a distance of about 150 miles. It was a vhf radar operating on the frequency 106 Mhz. In 1946 a modified version of this radar ( Project Diana) received a radar echo from the moon at 477,000 miles round trip. The original Pearl Harbor radar is on display at The National Electronics Museum in Baltimore , Md.
Maybe we could fire up this old radar and see if we could pick up the B-2 and F-35…

Ouranos

Οποτε ενας συνδιασμος ενος τετοιου δυκτιου με βαλιστικους πυραυλους απλα θα στειλουν την τουρκια μερικα χρονια πισω. Χωρις να υποτιμουμε βεβαια το τι μπορουν να μας κανουν με την δυναμη πυρος, αποβατικα κλπ.

DangerJetExhaust

Με λίγη ψύχραιμη ανάλυση των δυνατοτήτων του F-35, μπορεί κανείς να βρει και τρόπους αντιμετώπισης της απειλής, ανακαλύπτονται μειονεκτήματα του αεροσκάφους προς εκμετάλλευση, δεν αποτελεί την πανάκεια της αεροπορικής υπεροχής. Η άμυνα είναι πολύπλοκη διαδικασία πολλών παραγόντων και σίγουρα οι δικοί μας επιτελείς τους μελετούν. Για παράδειγμα για να μείνει απολύτως αόρατο, “σβήνει” το ραντάρ και παίρνει δεδομένα με Link 16 / MALD από ιπτάμενα ραντάρ και άλλα “συμβατικά” αεροσκάφη: Με κατάλληλες τακτικές ή στρατηγήματα, η καταστροφή αυτών των “συμβατικών” ή AWACS αεροσκαφών (από τα πακέτα π.χ. F-16 με F-35) ίσως είναι η λύση. Θα φαίνεται εξάλλου ότι κάτι συνοδεύουν. Επίσης η μικρή μεταφορική ικανότητα του F-35 είναι αδύνατο σημείο, ειδικά αν είναι να χρησιμοποιηθεί για βομβαρδιστικό. Στο στενό και μικρό περιβάλλον του Αιγαίου, όπου τα βλήματα μακρού πλήγματος (πλεύσης ή βαλλιστικά) μπορεί να κάνουν θραύση, εκτοξευόμενα ακόμα και από F-4 (π.χ. πύραυλος cruise εκτοξεύεται από F-16 πάνω από την Κεφαλλονιά και καταστρέφει το εργοστάσιο της Aselsan στην Άγκυρα), η ύπαρξη F-35 φαίνεται σαν υπερβολή, δεδομένου ότι αν κατά λάθος βρεθεί σε οπτική επαφή με F-16, είναι καταδικασμένο με κατάρριψη (δεν υπάρχει stealth για βλήματα πυροβόλου, και ναι, είναι πιθανό κατά λάθος να βρεθεί μπροστά σε αντίπαλο αεροσκάφος, το πεδίο της μάχης καμιά φορά είναι χαοτικό και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να διαβάσει και να αξιολογήσει τα δεδομένα ενός υπολογιστή). Οι Τούρκοι έχουν ήδη δώσει βάση στην κατασκευή δικών τους βλημάτων cruise (SOM που η έκδοση J μπαίνει σε F-35). Από την άλλη, ένα F-35 γρήγορα διαπερνά την ελληνική αεράμυνα και επιστρέφει στη βάση του. Μήπως ο εκσυγχρονισμός των δικών μας F-16 θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα εξελιγμένο σύστημα IRST; (πρότυπο Block 60 και ακόμα καλύτερο) Μήπως πρέπει να σκεφτούμε την απόκτηση εξελιγμένων βλημάτων Α/Α “φονιάδων AWACS” – και με ικανότητα εμπλοκής stealth στόχων, αν είναι εφικτό και υπάρχει κάτι τέτοιο – ή και συμπαραγωγής τους; (αν βρεθούν τα λεφτά) Μήπως ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου πρέπει να μπει στα εκσυγχρονισμένα F-16, που θα παραπλανά τους AIM-120; Μήπως πρέπει να δώσουμε βάση σε εξελιγμένα βλήματα cruise που θα καταστρέψουν τις υποδομές υποστήριξης των F-35, στρατηγεία, ραντάρ και κέντρα διοίκησης της THK (το κεφάλι του φιδιού) και άλλους στόχους, που θα παραλύσουν την εχθρική δύναμη, άσχετα αν διαθέτει F-35; Μήπως ένας καλός δορυφόρος τηλεπισκόπησης (έστω με leasing) μας παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τις κινήσεις των Τούρκων, έτσι ώστε τα βλήματα των F-35 να σκάσουν σε άδεια καταφύγια και εικονικά ραντάρ; Ίσως ακόμα και η τοποθέτηση πολλών, φθηνών, αλλά εξελιγμένων, ραντάρ VHF να μας έδιναν μια προειδοποίηση. Λεφτά, βέβαια, χρειάζονται για όλα αυτά. Και πάντως σαφέστατα, αν αργότερα βρεθεί το ραντάρ – αντίδοτο στα stealth, (αμφίβολο αν θα μας το πουλήσουν ή θα το πουλάνε πανάκριβα) το F-35 θα αξίζει μόνο για τα ηλεκτρονικά του και στην ουσία θα αποτελεί κακή επένδυση κόστους προς όφελος, κοινώς μια ιπτάμενη πατάτα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα αργήσει να βρεθεί το αντίδοτο, ξέρουν όμως πως η ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Γι’ αυτό και βρίσκονται σε παραγωγή εξελιγμένες εκδόσεις των F-16, F-15 και F-18, ώστε αν χρειαστεί, να καταφύγουν σε “συμβατικές” σχεδιάσεις και φυσικά να ακυρώσουν περαιτέρω προμήθεια F-35. Το ίδιο κάνουν και οι Ρώσοι με το συνδυασμό Sukhoi T-50 & Su-35. Υπάρχει και μια πιο απλή λύση: Ένα νέο πραξικόπημα εναντίον του Σουλτάνου Ερντογκάν, μετά την παραλαβή των F-35, που θα στείλει τους πιλότους τους στη φυλακή και τα αεροπλάνα στις αποθήκες.

Kostas

Νομιζω οτι κανεις πολλαπλα λαθη στο σχολιο σου και εξηγω:
“Για παράδειγμα για να μείνει απολύτως αόρατο, «σβήνει» το ραντάρ και παίρνει δεδομένα με Link 16 / MALD από ιπτάμενα ραντάρ και άλλα «συμβατικά» αεροσκάφη: Με κατάλληλες τακτικές ή στρατηγήματα, η καταστροφή αυτών των «συμβατικών» ή AWACS αεροσκαφών (από τα πακέτα π.χ. F-16 με F-35) ίσως είναι η λύση. Θα φαίνεται εξάλλου ότι κάτι συνοδεύουν.” Τα Φ35 ενος σχηματισμου μπορουν να ανοιγουν εκ περιτροπης τα ρανταρ τους για να παιρνουν ειξονα τακτικης καταστασης που την μεταδιδουν στα αλλα αφη του σχηματισμου. Το ρανταρ του Φ35 εχει χαρακτηριστικα low probability of detection και το πιθανοτερο ειναι αυτες οι εκπομπες να ΜΗΝ ανιχνευθουν απο τα υπαρχοντα RWR συστηματα. Ακομα και να ανιχνευθουν, μιλαμε για διακοπτομενες εκπομπες, οποτε απλα θα ξερεις οτι κατι ερχεται απο αυτη την κατευθυνση και δεν θα ξερεις που ακριβως ειναι. Παιζει και το σεναριο τα αφη που ανοιγουν τα ρανταρ να προσεγγιζουν απο διαφορετικη κατευθυνση απο αυτη που προσεγγιζουν τα Φ35 που θα εκτοξευσουν τους πυραυλους…
” Επίσης η μικρή μεταφορική ικανότητα του F-35 είναι αδύνατο σημείο, ειδικά αν είναι να χρησιμοποιηθεί για βομβαρδιστικό. ” 8 SDB δεν το λες μικρο φορτιο. Καθε Φ35 καταστρεφει 8 στοχους εδαφους. Ποση περισσοτερη ζημια πρεπει να σου κανει δηλαδη?
‘Στο στενό και μικρό περιβάλλον του Αιγαίου, όπου τα βλήματα μακρού πλήγματος (πλεύσης ή βαλλιστικά) μπορεί να κάνουν θραύση, εκτοξευόμενα ακόμα και από F-4 (π.χ. πύραυλος cruise εκτοξεύεται από F-16 πάνω από την Κεφαλλονιά και καταστρέφει το εργοστάσιο της Aselsan στην Άγκυρα), ” οι πυραυλοι κρουζ μπορουν να καταριφθουν απο τα επιγεια αντιαερπορικα. Αντιθετα το Φ35 ειτε θα παρεμβαλει ειτα θα καταστρεψει τα επιγεια αντιαεροπορικα και οι βομβες του θα εχουν πολυ πολυ μεγαλυτερη πιθανοτητα διεισδυσης της αντιαεροπορικης αμυνας και καταστροφης των στοχων
“δεδομένου ότι αν κατά λάθος βρεθεί σε οπτική επαφή με F-16, είναι καταδικασμένο με κατάρριψη (δεν υπάρχει stealth για βλήματα πυροβόλου, και ναι, είναι πιθανό κατά λάθος να βρεθεί μπροστά σε αντίπαλο αεροσκάφος, το πεδίο της μάχης καμιά φορά είναι χαοτικό και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να διαβάσει και να αξιολογήσει τα δεδομένα ενός υπολογιστή).” ο πιλοτος δεν χρειαζεται να διαβασει τις πληροφοριες απο τα διαφορα συστηματα, το αφος κανει το sensor fusion και ο πιλοτος του Φ35 μπορει να καταλαβει ποιος ειναι εχθρος και ποιος ειναι φιλος πολυ ταχυτερα πο τα αφη 4ης γενιας και να κανει την βολη πρωτος. Επισης να σου θυμισω οτι το Φ35 εχει πολυ ισχυροτερο πυροβολο απο το Φ16…
“Μήπως ο εκσυγχρονισμός των δικών μας F-16 θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα εξελιγμένο σύστημα IRST; ”
τι να το κανεις το IRST οταν εχει νεφωση? πως μπορει το υπερυθρο συστημα να κανει εξαγωγη δεδομενων βολης οταν δεν μπορει να υπολογισει αποσταση?
“Μήπως πρέπει να δώσουμε βάση σε εξελιγμένα βλήματα cruise που θα καταστρέψουν τις υποδομές υποστήριξης των F-35, στρατηγεία, ραντάρ και κέντρα διοίκησης της THK (το κεφάλι του φιδιού) και άλλους στόχους, που θα παραλύσουν την εχθρική δύναμη, άσχετα αν διαθέτει F-35;” δες παραπανω τα περι καταρριψης των κρουζ απο επιγεια ΑΑ μεσα του εχθρου.
” Υπάρχει και μια πιο απλή λύση: Ένα νέο πραξικόπημα εναντίον του Σουλτάνου Ερντογκάν, μετά την παραλαβή των F-35, που θα στείλει τους πιλότους τους στη φυλακή και τα αεροπλάνα στις αποθήκες.” χαχα

DangerJetExhaust

Ευχαριστώ για το σχολιασμό, έχετε απόλυτο δίκιο. Ελπίζω λοιπόν στο πραξικόπημα ή σε πιθανή κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας ή σε καμιά απρόβλεπτη ανατροπή γεωστρατηγικών δεδομένων

Manolis

Mια υπεραπλουστευση που συναντω συχνα σε σχολια μετα το τουρκικο πραξικοπημα, ειναι οτι οι τουρκικες ΕΔ εχουν περιπου αχρηστευτει απο το περσινο πραξικοπημα, η “θα” αχρηστευτουν μετα απο ενα νεο και ως εκ τουτου οι ΗΠΑ δεν θα παραδωσουν τα F-35 ή/και θα διακοψουν το προγραμμα. Εαν εξαιρεσουμε την περιπτωση η τουρκια να αποσταθεροποιηθει πληρως και να γινει πχ. ενα παρα-κρατος του ISIS, κατι το οποιο εκτος απο απιθανο θα ειναι και γενικοτερα βλαπτικο για τη χωρα μας, δεν προκειται να μειωθει οσο θα θελαμε η μαχητικη ισχυς των γειτονων. Ακομα και στην περιπτωση π.χ. διακοπης ροης ανταλλακτικων, εφόσον τα F-35 εχουν παραδοθει οι τουρκοι θα εχουν τα μεσα για να διατηρησουν μερικα F-35 ετοιμοπολεμα. Το ιδιο ισχυει και για τα υπολοιπα μαχητικα τους. Οι παλαιοτεροι θα θυμουνται το παραδειγμα της Περσιας, Ιραν πια, με τα υπερμαχητικα της εποχης , τα F-14 Tomcat. Oταν χρειαστηκε, οι “μουλαδες” τα εβγαλαν απο τις αποθηκες που ηταν αποθηκευμενα και εψαχναν αγοραστη, βρηκαν ανταλλακτικα, πιλοτους και ΧΟΣ (στις φυλακες τους) και οταν πετουσαν εστελναν την Ιρακινη αεροπορια στο χωμα ή πισω στα καταφυγια τους. Ποιοι? Οι ισλαμιστες του Αγιατολαχ Χομεινι. Και να σκεφτει κανεις οτι F-14 πετουσαν ΜΟΝΟ οι “σαταναδες” (ΗΠΑ) στον κοσμο, καμμια αλλη αεροπορια και ως εκ τουτου μονο αυτοι ειχαν τα απαραιτητα ανταλλακτικα των πλεον πολυπλοκων μαχητικων της εποχης. Για να ειμαι απολυτως σαφης, πραγματι το πραξικοπημα αποδυναμωσε σε καποιο βαθμο τις ΤΕΔ. Αυτο ομως θα ειχε στρατιωτικη αξια για εμας μονο εαν οι δικες μας ΕΔ ηταν σε αψογη κατασταση και συγχρονως το αμυντικο δογμα μας ειχε ενσωματωμενη την εννοια του προληπτικου χτυπηματος. Τιποτε εκ των δυο δεν ισχυει.

ΟΘΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ωραία ανάλυση, αλλά τι ακριβώς αναμένεται να κάνουν 20 Ελληνικά F-35 απέναντι σε 120 Τουρκικά, εξοπλισμένα με πυραύλους meteor; Η Τουρκία έχει ζητήσει 100 τέτοιους πυραύλους για πιστοποίηση στα F-35 που θα παραλάβει. Θα συμφωνήσω ότι οι αερομαχίες είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστες όταν πύραυλοι όπως ο IRIS-T είναι ALL ASPECT (δεν χρειάζεται να γίνει βολή από πίσω) ενώ έχουν δυνατότητα εγκλωβισμού 90 μοιρών από τον άξονα πτήσεως του Α/Φ. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με την απόκτηση των Τουρκικών F-35 αφορά την δυνατότητα καταστροφής της Ελληνικής Αεροπορίας στο έδαφος (συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών F-35 αν τελικά τα πάρουμε), διότι τα αεροπλάνα αυτά είναι χαμηλής παρατηρησιμότητας σε συχνότητες RADAR μπάντας Χ. Το RCS του F-35 εξαγωγής εκτιμάται σε 0,1m2 ενώ για τα Αμερικανικά Α/Φ υπολογίζεται σε 0,01m2 σε αυτή τη συχνότητα. Η αντιμετώπιση των αεροσκαφών αυτών λοιπόν πρέπει να εστιάζεται σε δύο παραμέτρους : πρώτον τον εντοπισμό τους και δεύτερο το όπλο με το οποίο θα πληγούν, δεδομένου ότι τα RADAR των αεροσκαφών, των πυραύλων αλλά και του συστήματος ΒΕΛΟΣ είναι στη μπάντα Χ. Ο εντοπισμός Α/Φ χαμηλής παρατηρησιμότητας είναι δυνατός με χρήση RADAR χαμηλών συχνοτήτων κάτω από 2 GHz δηλ. σε μπάντες S, L ή UHF. Σε αυτές τις συχνότητες το F-35 εκτιμάται ότι έχει RCS 1m2 ενώ είναι πιο ευάλωτο πλευρικά. Συστήματα RADAR χαμηλών συχνοτήτων που θα μπορούσαν να δουν το F-35 είναι τα : GIRAFFE 4A, GIRAFFE 8A, SMART-L, ERIEYE, NEBO-M, KASTA και τα παθητικά συστήματα HOME ALERTER-100 και ORION καθώς και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα IRS-700, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα ASRAD-HELLAS για ενίσχυση των δυνατοτήτων του σε επίπεδο διμοιρίας (κατά τα πρότυπα οργάνωσης του γερμανικού LeFla Sys αλλά με το IRS-700 αντί του RADAR). Το δεύτερο σκέλος της άμυνας κατά των F-35 αφορά τα οπλικά συστήματα που μπορούν να το πλήξουν. Σε αντίθεση με το F-22, το F-35 δεν έχει ψύξη της εξαγωγής του κινητήρα του, άρα θεωρητικά θα είναι ευάλωτο σε πυραύλους IR κατά προτίμηση εδάφους – αέρος (STINGER, VL-MICA IR, SL IRIS-T, SM2 BLOCK 3B) , όπως και σε πυραύλους με ράδιο κατεύθυνση από τον εκτοξευτή όπως τα παλιά ΝΙΚΗ ΗΡΑΚΛΗΣ ή το PANTSIR S2 που διαθέτει και RADAR μπάντας S (σε αντίθεση με το TOR M2 που έχει RADAR μπάντας Χ). Κατά την άποψη μου η ενίσχυση της Ελληνικής αεράμυνας για την αντιμετώπιση της απειλής αιφνιδιαστικού πρώτου πλήγματος θα προσέφερε καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων οικονομικών πόρων από την αγορά 20 Α/Φ. Δοκιμές συστημάτων κατά Α/Φ χαμηλής παρατηρησιμότητας, θα μπορούσαν να γίνουν σε συνεργασία με τους Γάλλους πάνω στα πρωτότυπα του UCAV NEURON, ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η ΕΑΒ. Φυσικά, το F-35 είναι το καλύτερο Α/Φ στον κόσμο αυτή τη στιγμή για την αντικατάσταση των αποσυρθέντων Α-7 εάν αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά να πληρώσουμε 175 εκ $ το αεροπλάνο με την υποστήριξη (τόσο κόστισαν στο Ισραήλ) απλώς και μόνο γιατί τα πήρε η Τουρκία είναι μάλλον ανόητο για τα οικονομικά μας δεδομένα.

Andreas

Υπάρχει και μια άλλη λύση για την αποφυγή αιφνιδιασμού. αφού είναι όπλο πρώτου πλήγματος για να μας πιάσει στον ύπνο, να σκάψουμε υπόγεια καταφύγια για τα αεροσκάφη και άσε το να βαράει το χώμα.

DangerJetExhaust

Μήπως έχετε καμιά ιδέα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ως συνολικό αμυντικό δόγμα και με βάση την παρουσία των Τουρκικών F-35, έστω αν βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή σε πολύ καλή κατάσταση και με άφθονο διαθέσιμο χρήμα;

ptisidiastima

Είναι κάτι που δεν υπάρχει απάντηση σε δυο γραμμές. Θα το αναλύσουμε σε επόμενα τεύχη, αλλά όχι με την λογική του “άφθονου χρήματος”…

Προβοκάτωρ

Βρε πρεμούρα που σας έχει πιάσει..

Kallergio

1) Υπάρχει κάποια UCAV / UAV υλοποίηση με το ραντάρ του και τους αισθητήρες του F-35; Αν ναι, θα μπορούσαν δυο μειομένου αριθμού μοίρες από αυτά να βρίσκονται εναλλάξ εν πτήση σε αιγαίο και Αν. Μεσόγείο ώστε να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση και στοχοθεσία στα α/α όπλα και στο να σηκωθούν τα αναβαθμισμένα ( λέμε τώρα) F-16 ώστε να μην είναι στο έδαφος; Τα οποία θα λαμβάνουν και μέσω Link16 δεδομένα από τα UAV. Σε συνεργασία και με τα Embraer και κλπ συστήματα αεροπορίας και ναυτικού.
2) Αν δεν υπάρχουν τέτοια μη επανδρωμένα, τότε θεωρητικά, (και περιμένω και θεωρητική απάντηση άρα) θα μπορούσε ένας μικρός αριθμός f-35 να κάνει αυτή τη δουλειά; Να πετάει συνέχεια όπως τα ebraer και να παρέχει δεδομένα ώστε να μην πιαστούμε στον ύπνο; Καταλαβαίνω πως ο ρόλος του δεν είναι αυτός, απλά μέσω ερωτημάτων μπορούμε να βρούμε την λύση.
3) Είμαι υπέρ και της αναβάθμισης των f-16 και της αγοράς f-35 όταν μπορέσουμε. Ρωτώ λοιπόν, αν ένα f-35 που πετάει πάνω από την Σκύρο πχ, εντοπίσει άλλο f-35 ερχόμενο από Σμύρνη το οποίο έχει ήδη Lockάρει Ελληνικό f-16V
στη μέση απόσταση, μπορεί το f-16 μας να δει μέσω του ελληνικού f-35 το Τουρκικό μέσω του Link και να εξαπολύσει κάποιον από τους πυραύλους τους ο οποίος όμως θα καθοδηγηθεί στον στόχο λαμβάνοντας data από το f-35 μας;
4) Αν τελικά αναβαθμίσουμε κάποια από τα σύγχρονα μπλοκ των f-16 (50 και μετά) Θα μπορούσε μια από της μοίρες που θα προκύψουν να εξοπλιστεί σαν μοίρα “ειδικών επιχειρήσεων” ας το πούμε; Με επιπλέον αισθητήρες, ατρακτίδια, πυράυλους μακρού βεληνεκούς , συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, οπτικά νυχτερινών επιχειρήσεων, βαφές μείωσεις ίχνους και ότι καλύτερο στην αυτοπροστασία; Με στόχο βέβαια να αποτελέσουν μια μοίρα επίδοξων f-35 κυνηγών. Εννοείται ως θα έπρεπε να αναπτύξουν και κατάλληλες στρατηγικές που θα μπορούσαν να δοκιμασθούν απο συναικπαιδεύσεις με το Ισραήλ (αν δεν είναι βέβαια διαβαθμισμένο και απαγορευτικό αυτό -και με το δίκιο τους – από τους Ισραηλινούς).
Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να μην κούρασα.

Em.Ti

1) Όχι, ακόμα έστω.
2) Ναι, αλλά δίνετε απάντηση μόνος σας, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.
3) Δεν εντοπίζεται ένα F-35 από ένα άλλο F-35, τουλάχιστον όχι με την χρήση ραντάρ, πράγμα που σημαίνει ότι τότε θα το έχει “δει” και το F-16V.
4) Είναι ήδη έτσι, με εξαίρεση τη “βαφή μείωσης ίχνους” που φυσικά μπορεί να μπει πάνω αλλά είναι πανάκριβη και στην αρχική της εφαρμογή και στη συντήρησή τους. Και φυσικά, το κυνήγι F-35, όπως ενδεχομένως μπορείτε να διαβάσετε στα διάφορα άρθρα της Π&Δ, δεν είναι απλή υπόθεση.

Alex

Θα συμφωνήσω με το άρθρο αλλά ας μην απαξιώνουμε την σημασία της κλειστής αερομαχίας.
Στο Βιετνάμ αν δεν κάνω λάθος οι Αμερικάνοι πίστευαν ότι το F4 με τους πυραύλους τους ήταν ικανό
να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο αλλά τελικά χρειάστηκε να εξοπλίσουν το μαχητικό και με κανόνι.
Καλή η διασύνδεση και η τακτική εικόνα του πεδίου αλλά νομίζω χρειάζεται και η τέχνη του πολίτου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!

H Lockheed Martin σήμερα έκανε μια ειδική διαδικτυακή παρουσίαση της πρότασης της MMSC-HN (της "ελληνικής" MMSC, -HN προς στιγμήν τη λέμε εμείς και οι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

70
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99 $

Related News

Η Τουρκία στρέφεται στη Νότια Κορέα για να σώσει το Altay!

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με νοτιοκορεατικές εταιρείες για να λύσει τα προβλήματα του προγράμματος Altay, που μαστίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις.https://www.ptisidiastima.com/altay-power-pack-korea/Όπως αποκαλύπτει το «Defense News», η...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη»

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στη Νέα Πέραμο Αττικής, προκειμένου να επιθεωρήσει...

Η Ισπανία «επαναπιστοποιεί» τους πυραύλους Taurus στα EF-18M

Τρία μαχητικά EF-18M της Ισπανικής Αεροπορίας βρίσκονται στο Manching της Βαυαρίας, για να πιστοποιηθούν εκ νέου τον πύραυλο μακρού πλήγματος Taurus μετά τον εκσυγχρονισμό...