Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

170
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. Ήταν ένα από τα άρθρα που προσπαθούσε να βάλει την ιστορία του εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά και το ενδιαφέρουν της ΠΑ για F-35 σε μια “τάξη”. Ήταν η εποχή που για “κάποιους” η μόνη απάντηση στο F-35 ήταν το… Su-35GR, και μόνο η Π&Δ τόνιζε την επικινδυνότητα του F-35 σαν οπλοσύστημα και μέσο κυριαρχίας στον αεροπορικό αγώνα. Δύσκολο για εμάς, αλλά μάλλον καταφέραμε να “καταρρίψουμε” τις “θεωρίες” για Su-35 αντί ροδάκινων.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Northrop Grumman (εδώ), η εταιρεία και η RAF επέδειξαν την ικανότητα διασύνδεσης του ψηφιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων Link 16 που διαθέτει το Eurofighter Typhoon, και του Multifunction Advanced Data Link (MADL) του F-35B. Έτσι τα δεδομένα του Typhoon μπορούν να “διαβαστούν” από το format του Link 16, και να τροφοδοτήσουν τα F-35B με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αλλά και το αντίστροφο, όπου τα δεδομένα του F-35B να μεταφραστούν σε format Link 16. Τα δυο αεροσκάφη μέχρι σήμερα μπορούσαν να επικοινωνούν μέσω του Link 16, αλλά δεν μπορούσαν να μεταδοθούν κάποιες πληροφορίες (5ης γενιάς όπως αναφέρει η ανακοίνωση) από το F-35B στο Typhoon. Σημειώνουμε πως το F-35B ανάμεσα στα υπόλοιπα κορυφαία χαρακτηριστικά του, έχει την ικανότητα να παρουσιάζει το περιβάλλον επιχειρήσεων και τις απειλές ενοποιημένα από όλους τους αισθητήρες (με μια διαδικασία που η LM ονομάζει Fusion), ασχέτως αν προέρχονται από το ραντάρ, το IRST ή άλλους αισθητήρες. Έτσι μειώνεται δραματικά η επιβάρυνση και ο φόρτος εργασίας του πιλότου.

Με αυτό τον τρόπο τα Typhoon θα μπορούν να δέχονται πληροφορίες από τα F-35B που πιθανότατα να προπορεύονται στον εχθρικό εναέριο χώρο, και να μεταδίδουν τις πληροφορίες στα Typhoon που ακόμη δεν θα έχουν πλησιάσει σε απαγορευμένη περιοχή (που το F-35 μπορεί να πετάει πολύ πιο εύκολα). Εχθρικά αεροσκάφη μπορούν να πληγούν από τα Typhoon (με Meteor από πολύ μεγάλη απόσταση για παράδειγμα, χωρίς το εχθρικό αεροσκάφος να είναι καν στο ραντάρ του Typhoon!), χωρίς το F-35B να αποκαλυφτεί ούτε και για να αμυνθεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για στόχο εδάφους, όπου F-35B βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα (από την στιγμή που δεν μπορούν να εντοπιστούν από δίκτυα αεράμυνας) μπορεί να επισημάνει στο έδαφος στόχο ευκαιρίας , υψηλής όμως αξίας (για παράδειγμα εκτοξευτή πυραύλων εδάφους-εδάφους ή αντιαεροπορικό όπλο), και να τον χτυπήσει πάλι ένα Typhoon με όπλο μακράς ακτινάς δράσης όπως Storm Shadow (ή κάποιο άλλο). Με αυτό τον τρόπο η Βρετανία αξιοποιει στο μέγιστο τις δυνατότητες των δυο μαχητικών της, και έτσι συμπληρώνει το ένα το άλλο, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητές τους…

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε για όλους, πως πλέον οι πραγματικές επιδόσεις ενός αεροσκάφους δεν παίζουν τόσο ρόλο σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι απλός. Βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube όπου πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας συνομιλούν -φωνητικά- μεταξύ τους ή με τα ραντάρ αναχαίτισης δεν θα επαναληφθούν σε πιθανές μελλοντικές πολεμικές αναμετρήσεις πάνω από το Αιγαίο. Τα δεδομένα στόχου μεταδίδονται πλέον ψηφιακά, και το αεροσκάφος-μαχητικό είναι ένα κομμάτι σε ένα διασυνδεδεμένο περιβάλλον όπου συμμετέχουν επίγεια και εναέρια ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά, στρατηγεία κοκ. Η εποχή που από τον ασύρματο μεταδίδονται φωνητικά πληροφορίες του στυλ “πρόσεχε πίσω ώρα επτά σου έρχονται” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπότε, μαχητικά με υπέρτερες ή “διαστημικές” δυνατότητες ή αντιαεροπορικά συστήματα που υπόσχονται τα πάντα (και καταρρίψεις πάνω από την Άγκυρα), αν δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα σύγχρονο διασυνδεδεμένο σύστημα αεράμυνας έχουν αξία  ελάχιστα παραπάνω από λιανοτούφεκο Α’ ΠΠ, και ταυτόχρονα εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο ύπαρξης φίλιων απωλειών (προβλήματα συμβατότητας IFF, και κακής “επικοινωνίας” καθώς οι επιχειρήσεις θα γίνονται σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου). Οι αερομαχίες ακόμη και σήμερα πάνω από το Αιγαίο γίνονται γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποχωρήσουν οι εισβολείς του FIR Αθηνών. Σε μια πραγματική πολεμική αναμέτρηση, η ΠΑ θα προτιμούσε μια βολή AIM-120 ή Mica παρά το να εμπλέξει υπερπολύτιμα μαχητικά και πιλότους σε αερομαχίες πάνω από τα νησιά. Δεν λέμε ότι δεν θα λάμβαναν χώρα και αερομαχίες, αλλά θα ήταν η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας.

Στην αξίωση “μα ακόμη φωνητικά δίνονται οδηγίες” η σωστή απάντηση είναι “κακώς”. Ο κάθε πιλότος θα πρέπει να έχει τακτική εικόνα στις οθόνες του για όλο το Αιγαίο ή όπου αλλού τον ενδιαφέρει, αυτόματα, χωρίς φωνητική επικοινωνία. Και το πρόβλημα είναι πως πολλά από τα αεροσκάφη μας (τα περισσότερα για να είμαστε ακριβείς) είτε δεν έχουν την δυνατότητα ορθής διασύνδεσης (Link 16), είτε τις κατάλληλες οθόνες (interface) για να παρουσιαστεί αυτή η πληροφορία. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί και ο εκσυγχρονισμός των F-16, που ανάμεσα στα άλλα θα επιτρέψει και την πλήρη διασύνδεση των αεροσκαφών στο σύστημα αεράμυνας, αλλά και μεταξύ τους. Τα αεροσκάφη θα μπορούν να “επικοινωνούν” δικτυακά, να ανταλλάσουν στόχους, να αποκαλύπτουν απειλές, και να χρησιμοποιούν στο έπακρο διαθέσιμα όπλα και καύσιμα (για παράδειγμα, ένα F-16 να “χτυπά” στόχο με όπλο που εκτοξεύτηκε από άλλο F-16 αλλά επισημάνθηκε από το ίδιο). Και όλη αυτή η “ανταλλαγή” πληροφορίες γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζεται πως η διασύνδεση F-16V και F-35A είναι “απόλυτη”, καθώς τα αεροσκάφη θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το ένα τις δυνατότητες του άλλου. Αυτός είναι προφανώς κι ένας από τους λόγους που η ηγεσία της Αεροπορίας ζήτησε το F-35A, κι όχι κάποιο άλλο “υπερμαχητικό” 4ης, 4,25, 4,5 ή και 4,75 γενιάς (και φυσικά συνυπολογίζοντας πως είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, το μόνο διαθέσιμο παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται σαν όπλο πρώτης μέρας πολέμου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί την πρώτη μέρα καταστρέφοντας τις αμυντικές υποδομές του χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί). Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία με τα F-35A αποκτά πλέον την δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διαπερνώντας και καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και επιτρέποντας την καταστροφή της αεροπορίας μας στο εδαφος. Με την πιθανή απόκτηση F-35 από την ΠΑ, η Ελλάδα δεν αποκτά δυνατότητα αντιμετώπισης, αλλά απλά αποκτά κι αυτή αυτές τις δυνατότητες.

Οι μελλοντικές αερομαχίες στο Αιγαίο δεν θα είναι επίδειξη σε AirShow, θα είναι μια τεχνολογική αναμέτρηση που αν δεν δεις τον αντίπαλο πρώτος, και δεν έχει το κατάλληλο όπλο να τον χτυπήσεις, τότε έχασες. Και η απώλεια της αεροπορίας μας -γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος- θα σημάνει και την απώλεια εθνικού εδάφους. Κάποιοι ευαγγελίζονται αερομαχίες όπου το ρωσικό Su-35 θα κατατροπώνει τον “κουβά” F-35, γιατί είναι ένα “ανώτερο” μαχητικό. Κανείς όμως δεν λέει τι σημαίνει “ανώτερο μαχητικό”. Γιατί κάθε “ανώτερο” μαχητικό μπορεί να καταστραφεί από έναν AIM-120 ή έναν Meteor, ειδικά αν στον έχει ρίξει ένα μαχητικό που δεν το έχεις δει, δεν το έχεις εντοπίσει ποτέ. Μια μελλοντική σύρραξη πάνω από το Αιγαίο δεν θα είναι οι αερομαχίες όπως τις ξέραμε, αλλά μια πραγματική “κόλαση” πυρών, με συνεχείς εμπλοκές BVR, όπου τον πρώτο λόγο θα το έχουν μέσα μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς (σε αυτό έχει βοηθήσει και η βελτίωση των συστημάτων IFF). Αερομαχίες θα γίνουν με F-35, όταν κι ΑΝ αυτά εντοπιστούν. Αλλά δεν θεωρούμε ότι κάποιος χρήστης F-35 θα θέσει ένα τόσο πολύτιμο asset σε κίνδυνο βάζοντάς το σε μονομαχία με ένα άλλο μαχητικό. Το F-35 θα πλησιάζει αθόρυβα το πεδίο της μάχης, θα εντοπίζει αυτόνομα ή με την βοήθεια του MADL τον στόχο του και θα τον καταστρέφει με βολή AMRAAM. Τόσο απλά.

Αντί λοιπόν κάποιοι “γνώστες” να προτείνουν “πρωτοπόρες” λύσεις, ας αφήσουμε λίγο στην άκρη αυτές τις “λύσεις” (που μάλιστα θα πληρωθούν και με ροδάκινα κατά μερικούς), και ας δούμε καταρχάς τι κάνουν άλλες χώρες (όπως είδαμε τι κάνουν παραπάνω οι Βρετανοί). Οι επιδόσεις στην Red Flag φυσικά και έγιναν με συνεργασία F-22, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν με συνεργασία Typhoon (ή με F-16 στην περίπτωση της Τουρκίας και ίσως της Ελλάδας). Φυσικά και δεν έχουμε τίποτα με το πραγματικά εξαιρετικό Su-35 (που σημειωτέον είναι ένα κορυφαίο μαχητικό, που καλύπτει απόλυτα τις ρωσικές αεράμυνας, σε ένα περιβάλλον όμως πολύ διαφορετικό από το περιβάλλον του Αιγαίου), ούτε με το F-15 σε όλες του τις εκδόσεις (που είναι και παραμένει ένα πανίσχυρο μαχητικό πολλαπλών ρόλων) ή το Saab Gripen, το Rafale, το Eurofighter, όλα τους πολύ καλές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών αυτών που τα επιλέγουν. Κανένα από αυτά δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να εντοπίσει το F-35, και ότι μπορεί να το πλήξει με κάποιο όπλο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν”, ακόμη και η απόκτηση των F-35A (για τα οποία απλά ζητήσαμε πληροφορίες). Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό, με την παρούσα κατάσταση κάθε σκέψη για απόκτηση F-35 ή οποιουδήποτε άλλου Νέου Μαχητικού είναι ουτοπικές. Οι οικονομικές μας δυνατότητες, ακόμη και στις πιο ευνοϊκές συνθήκες, μάλλον “εξαντλούνται” στον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ. Αυτή την στιγμή, ο εκσυγχρονισμός είναι η καλύτερη λύση σε ότι αφορά το κόστος/όφελος, όπως έχει αποδείξει και η σχετική μελέτη της Αεροπορίας. Προτείνουμε λοιπόν σε όλους τους φίλους μας να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις πλήρεις αναλύσεις όλων των μαχητικών που έχουμε κάνει ή θα (ξανα)κάνουμε στο περιοδικό, και το θέμα της επιλογής του ΝΜΑ να το αφήσουν στους επιτελείς της ΠΑ. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης καφενείου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gerasimos
Member
Gerasimos

Εξαιρετικό άρθρο!

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Respect! Μια χαρά τα λέτε…

Xouftalo
Member
Xouftalo

Εξαιρετικό άρθρο. Πολλοί έχουν μείνει ακόμη στην εποχή του Top Gun (της ταινίας) και ονειρεύονται σύγχρονους Ριχτχόφεν με φουλάρια να “ριχνουν” τους “μπούφους” στο Αιγαίο μετά από σκληρά g-lock. Αυτός ο πόλεμος τελειώνει. Και όποιος το κατάλαβε, έχει καλώς. Το F-35 είναι μια τεράστια επένδυση που θα κληθεί να υπηρετήσει για μισό τουλάχιστον αιώνα. Αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει τα προβλήματα του (εκτός ίσως του κόστους) Και πρεσβεύει το καινούργιο δόγμα στον αεροπορικό πόλεμο. Ή θα ακολουθήσουμε, ή θα ξεπεραστούμε από την πραγματικότητα.

Nick
Guest
Nick

Δεν συμφωνώ καθόλου με την Ιστορία που μας γράψετε Τι περιμένουν εκεί στην αεροπορία και στο πεντάγωνο το πότε θα πάρουν τα F35 οι Τούρκοι να παίζουμε ηλεκτρονικά ? Προληπτικο χτύπημα λέγεται κάθε μέρα προκαλούν ευκαιρία είναι. Δεν το γράφω επειδή γουστάρω πόλεμο αλλά η κατάσταση της χώρας Είναι τραγική δεν νομίζω να καταφέρουμε να δούμε f-16v ότι γίνει τώρα

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Η εποχή των αερομαχιων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν γίνεται να υπάρξει αερομαχία μεταξύ ενός stealth αεροσκάφους και ενός μη stealth. Το μονο σενάριο που μπορεί να υπάρξει αερομαχία ειναι μεταξύ δυο stealth αεροσκαφών θεωρητικά αλλά και αυτό ειναι λίγο παρατραβηγμένο. Ακόμα και οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό γι’αυτο και αναπτύσσουν αεροσκάφος 5ης γενιάς και ακόμα ποιο αποτελεσματικούς πυραύλους bvr αλλά και αισθητήρες, αλλιώς γιατι να ανεπτυςαν pal fa θα μέναμε με τα su35. Μάλιστα οι Ρώσοι δεν σκοπεύουν να αφήσουν τα μαχητικά τους μόνα τους αλλά να λειτουργούν μαζί με τα su 35 απο τα οποία έχουν παραγγείλει και άλλα… Read more »

Aris
Member
Aris

Το άρθρο πράγματι είναι πολύ επεξηγηματικό όσο αφορά τις δυνατότητες αποκάλυψης στόχων. Η ερώτηση μου βέβαια είναι η εξής και δεν ξέρω αν έχει καν βάση. Μπορεί ένα UAV stealth να κάνει την ίδια δουλειά; Εννοώ παθητική πρόσκτηση μέσω αισθητήρων και ενώς PAESA, relay μέςω link16 κλπ κλπ.Αν ναι το κόστος συντήρησης και απόκτησης θα είναι χαμήλοτερο ενώς F35? Επίσης η intracom ή η οποιαδήποτε εταιρία δεν μπορεί να κατασκευασει ένα ελληνικό σύστημα τέτοιας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ όλου του στόλου και δικτύου ΕΑ; Με το wispr καλά τα πήγε μιας και κάνει και εξαγωγές. Και μιλαμε και για ναυτικό, στρατό… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Δεν νομίζω ότι τα τουρκικά F-16 να μπορούν να ανταλλάξουν data, texts & εικόνες αμφίδρομα με τα F-35 χωρίς αναβάθμιση ή χωρίς την πιστοποίηση AWW-13 Data Link pod, εκτός αν το έχουν ήδη

ζοπ
Guest
ζοπ

Πολύ καλο αρθρο αλλα όπως παντα δεν απανταει ουτε αυτό στο ερωτημα: Σε 2-3 χρονια από τωρα οι ουνοι εχουν ετοιμοπολεμη μοιρα φ-35 …πως αντιμετωπίζονται;;..παντως σιγουρα όχι με μελετη…ελεος…από το 2003 που οι Τουρκοι συμμετεχουν στην κοινοπραξια και ηδη εχουν εκπαιδευσει πιλοτους οι ελληνες επιτελείς το..”μελετανε”.. Η αληθεια είναι μια: Ισως για πρωτη φορα στην ιστορια της η Π.Α μας επεσε εξω στις προβλεψεις της και εδωσαν με τη επιλογή τους στους Τουρκους την πρωτοπορια..ακομα και αν σημερα υπογράφαμε συμβολαιο για Φ-35 θα τα παιρναμε σε 5 χρονια από σημερα δηλαδή παραπανω 2 τουλάχιστον χρονια που θα είναι αξιοποιησημα από… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Οι επιτελείς το ήξεραν χρόνια τώρα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Μην ξεχνάτε ότι το 2003, όταν η Τουρκία υπέγραφε για το (τότε) JSF, εμείς γλυκοκοιτούσαμε το Eurofighter, ενώ η Dassault έφερνε εδώ Rafale για να τα δοκιμάσουμε. Από εκεί και πέρα, με την οικονομία της χώρας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι επιτελείς είναι ενίσχυση με νέα οπλα, από τη στιγμή που περικόπτονταν μισθοί και παροχές στελεχών.

som1els
Guest
som1els

“ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι δαπάνες αυτές για εξοπλιστικά προγράμματα στο ύψος που μειώνονται, δηλαδή, κατά 1 τρις δραχμές, θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2008. Απλώς δεν θα γίνουν την περίοδο μέχρι το 2005. Μπορεί να πει κανείς, εξ αυτού του λόγου και μόνο, αφού θα έχουμε εξοπλιστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο, ότι έχουμε μια επέκταση στο ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2001-2005, για το οποίο έχουμε αποφασίσει σε γενικές γραμμές. Ολα αυτά τα θέματα τότε θα αντιμετωπιστούν αναλόγως των συνθηκών εκείνης της περιόδου και των αναγκών που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι με αυτές… Read more »

desperadonik
Member
desperadonik

το μονο που με ανησυχει ειναι οτι η Lockheed γινεται σχεδον ο μοναδικος προμηθευτης της ΠΑ. F-16, F-35 ισως, C-130, P-3, C-27 συνεργασια Alenia. μπορει να την δουμε να χτυπαει και το νεο εκπαιδευτικο οταν και αν ερθει και αυτη η ωρα.

Άρης
Guest
Άρης

Σωστά όσα γράφετε όσον αφορά τις δυνατότητες των μαχητικών. Εκεί που διαφωνώ όμως είναι το ότι αν υπάρχουν λεφτά η όχι δεν είναι ένα ερώτημα που να θέλει απάντηση (η απάντηση είναι προφανής), είναι ένα πρόβλημα που θέλει λύση. Το ζητημα είναι πως να βρεθούν “λεφτά” και τι μπορούμε να κάνουμε για να το καταφέρουμε. Έχω την γνώμη ότι είναι πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν γίνονται. Τα ξέρετε βέβαια, απλά η απραξία και η ενδοτικότητα έχουν φθάσει σε επίπεδα ακραία…

Gilan
Member
Gilan

Το άρθρο είναι πολύ κατατοπιστικό και ίσως η απάντηση στην Τουρκική (stealth) επιθετικότητα έχει δοθεί από τον πρώην Α/ΓΕΑ Τουρνά: η λύση είναι τα πολυστατικά ραντάρ.
(δηλαδή η δυνατότητα να εντοπίζεις αόρατους στόχους)!

gm
Guest
gm

Τα ίδια λέγανε και στις αρχές του 60 για τα Phantom με τα ραντάρ και τους sparrow, μέχρι που άρχισαν να τους ξηγώνται αλμυρό φυστίκι, καλλιεργητές μπαμπού με Mig-17

ΣΕΡΓΙΟΣ
Guest
ΣΕΡΓΙΟΣ

Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζονται τα F-35, γιατί αυτοί θα έχουν 100+ μαχητικά και εμείς αργότερα μόνο 20. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να γυρνάνε αόρατα και να λέμε ότι μπορούμε να τους ανταποδώσουμε το 1/5 των χτυπημάτων που θα δεχθούμε! Δεν αντιμετωπίζεις ένα βομβαρδιστικό με ένα άλλο βομβαρδιστικό. 1. Τα link16 δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν/παρεμβληθούν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου; 2. Είμαστε σίγουροι ότι το F-35 είναι αόρατο σε όλα τα διαθέσιμα στην αγορά συστήματα; Ραντάρ ή και αεροσκάφη; 3. Δεν νοιώθετε παγιδευμένοι σε φαύλο κύκλο με τα αμερικάνικα συστήματα όπου όταν εμείς παίρνουμε το νεότερο, μετά απαντούν οι… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

«F-35B βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα (από την στιγμή που δεν μπορούν να εντοπιστούν από δίκτυα αεράμυνας)».
Ακούγεται πολύ ωραίο,αλλά μία μικρή απορία ανακύπτει εδώ:από την στιγμή που τα πλευρά και το οπίσθιο τμήμα δέν είναι εξ ίσου στέλθ με το πρόσθιο,ἡ πτήση «βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα»,δέν αφήνει περιθώρια ανιχνεύσεως από δίκτυα που βλέπουν την ουρά του (tailside);
Αυτό,δέν αφήνει περιθώρια και για την αντιμετώπιση του;

Headache
Member
Headache

Όλα αυτά είναι σωστά αλλά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε φθηνότερες “λύσεις” με ρεαλιστικότερη προσέγγιση. Δεδομένης της ατολμίας της απανταχού Πολιτικής Εξουσίας, η οποία σε όλες τις μικρο-κρίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επεισόδιο, έχει φανεί λιγότερη των περιστάσεων (Ίμια,Οτσαλάν αλλά και άλλα μικρότερα) για ποια STEALTH αποτροπή μιλάμε; Ποιος θα τολμήσει να κουνήσει το δάχτυλο στους γείτονες. Θεωρώ απίθανη και την προσπάθεια άμυνας χωρίς να πάρουμε 2-3 τηλέφωνα για εντολές “άνωθεν” Στρατηγικά θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε και γαλλικό παίκτη, αντικαταστάτη των Mirage-2000-5 έστω και μικρό αριθμό, (Rafale), γιατί είναι αεροσκάφος που έχει δοκιμαστεί και είναι εξαιρετική πλατφόρμα… Read more »

socrates politis
Member
socrates politis

Το άρθρο σας όπως πάντα ήταν εξαιρετικό. Έχω μόνο μια πολύ σοβαρή παρατήρηση να σας κάνω: στην Ελλάδα ΟΛΑ είναι συζήτηση καφενείου δυστυχώς. Όλοι ξέρουν τα πάντα, όλοι έχουν τη λύση και όλοι “έχουν κάποιον γνωστό του φίλου τους εκ των έσω που τους το είπε”… Εμπρός για αγορά Τ-50 με ροδάκινα κ δωρεάν διακοπές στη χειρότερη!

victor
Member
victor

Μιλάμε για ένα ηλεκτρομαγνητικά αόρατο α/φ, το ίδιο είναι και οι εκπομπές του;
Δηλ. το madl είναι μεν δύσκολο/αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά αδύνατο να ανιχνευθεί σαν μια απλή εκπομπή;
Η μεταφορά των δεδομένων είναι και αυτή ένα είδος εκπομπής, ένα ψιλιασμένο αφ ηλεκτρονικού πολέμου δε μπορεί να την ανιχνεύσει;

Kostas
Member
Kostas

το MADL κανει κατευθυνομενες εκπομπες οποτε ειναι πολυ δυσκολο να ανιχνευθει

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Καλημερα στην αγαπητη Πτηση. Πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας αλλα επιτρεψτε μου να διατυπωσω καποιες επιφυλαξεις. Πρωτον βολη με αμραμ η μετεορ δεν σημαινει και καταριψη. Μεχρι στιγμης βολες περαν του οριζοντα εναντιων συριακων μιγκ 23 Ιρακινων μιραζ φ1 και μη λειτουργικων μιγκ29 εχουν ποσοστα επιτυχιας 17%. Εναντιων φ16 και μιραζ2000 ποσο % επιτυχης θα ειναι? Δευτερων εστω και το φ35 ανοιγει το ρανταρ του αυτοματως δεν θα γινει αντιληπτο απο το συστημα αυτοπροστασιας του αντιπαλου? Συγχρονα συστηματα αυτοπροστασιας επιτρεπουν την βολη οπλων περαν του οριζοντα με βαση με τις ενδειξεις του συστηματος .Σε αυτην την περιπτωση τι γινεται? εστω… Read more »

Gunslinger32
Guest
Gunslinger32

@Παναγιωτης
Ίσως θα έπρεπε να μπούνε στον σχεδιασμό της ΠΑ τα Stand off Jammer σε αεροσκάφη EW/EA.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Πόσες βολές Άμρααμ και Μέτεορ έχουν γίνει εναντίον συριακών Μιγκ-23, ιρακικών Μιράζ Φ-1 και μη λειτουργικών (?) Μιγκ-29 ??

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

Ευχαριστω για την απαντηση σας. Σχετικα με το ποσοστο ευστοχιας για βολες περαν του οριζοντα το νουμερο που ανεφερα εχει ληθφει απο μια σχετικη αναφορα της US Air force η οποια κυκλοφορει και στο διαδυκτιο σχετικα με τις επιδοσεις πυραυλων αερος αερος σε πραγματικες επιχειρησεις. Δεν υπονοω οτι οι πυραυλοι αμραμ ειναι αχρηστοι αλλα και η αμερικανικη υποθεση οτι καθε βολη και kill ειναι ανεδαφικη. Δευτερον δεν νομιζω οτι τα ιπταμενα ρανταρ θα μπορουν να δωσουν μια ξεκαθαρη εικονα στα μαχητικα χωρις τα τελευταια να ανοιξουν τα ρανταρ τους. Αυτο ακριβως ανεφερεται και σε αρθρο σχετικα με την επιχειρησιακη αξιοποιηση… Read more »

Kostas
Member
Kostas

“Ειναι θεμα χρονου να εμφανιστουν πυραυλοι αερος αερος με υπερυθρο ερευνητη και αυλοθητη προκειμενου να μπορουν να πληγουν αεροσκαφη στελθ.”

Λαθος μεγαλο. Τετοιοι πυραυοι δεν υπαρχουν ουτε και αναμενονται στο προσεχες μελλον. Εαν ενας πυραυλος κινειται με μεγαλη ταχυτητα για μεγαλη αποσταση (BVR αποστασεις) υπερθερμαινονται οι προσθιες επιφανειες του και υποβαθμιζονται δραματικα οι επιδοσεις μιας οποιασδηποτε κεφαλης υπερυθρων

Antonis
Member
Antonis

τότε πως χρησιμοποιείται τέτοιος ερευνητής από τους SM-2 blockIIIB? Έστω και σε συνδυασμό με ερευνητή SARH? Οι MICA. R-27T/ET και οι προταθέντες R-77T, υπάρχουν σε παράλληλο σύμπαν?

Kostas
Member
Kostas

Αντωνη, ο μονος αληθινος πυραυλος μεγαλου βεληνεκους απο αυτους που ανεφερες ειναι ο SM-2IIIB (εμβελεια 167 χλμ). Ο πυραυλος αυτος συνδυαζει SARH και υπερυθρη κεφαλη. Η υπερυθρη κεφαλη ειναι σε πλευρικη θεση του πυραυλου και καλυπτεται απο ειδικο καλυμα το οποιο ανοιγει στην τελικη φαση. Δες εδω: http://seawavesmagazine.blogspot.com/2016/06/australia-sm-2-block-iiib-standard.html Το πλευρικο καλυμα που ανοιγει στην τελικη προσεγγιση σημαινει οτι η υπερυθρη καθοδηγηση δεν μπορει να λειτουργησει στην μεση της πορειας του αφους. Αυτος ο πυραυλος εχει αυξημενες αναγκες mid-course guidance και για αυτο στον SM-2blockIIIB συνδυαζεται με SARH. H SARH καθοδηγηση (ιδια με των παλαιων Sparrow) εχει πολλα και σημαντικα μειονεκτηματα… Read more »

Antonis
Member
Antonis

Επειδή φαίνεται πως έχεις γνώσεις, εξήγησε μου, πως ο AIM-120D πετυχαίνει επιχειρησιακή εμβέλεια και όχι πρακτική(προφανώς έναντι 747…) 180 km, χωρίς κάτι ιδιαίτερο όπως αυλοωθητή, ενώ ο κατά πολύ μεγαλύτερος/βαρύτερος R-27ET, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια σύμφωνα με τις πηγές που βρίσκω εγώ(πάλι έναντι 747…), 120 km(να συγκρίνουμε τουλάχιστον τα ίδια θεωρητικά πράγματα, μιας και οι τιμές που παραθέτεις αποτελούν μάλλον πρακτική εμβέλεια). Ο R-27ΕΑ που δεν έχει θέμα κεφαλής, πως γίνεται να έχει εμβέλεια 130 km ‘μόνο’? Επίσης, εξήγησε μου, πως γίνεται, ο επίσης βαρύτερος του AIM-120, R-77-1/M/K-77M να έχει παραπλήσιες δυνατότητες με τον AIM-120D… Η προτεινόμενη έκδοση R-77T τι έγινε?… Read more »

Kostas
Member
Kostas

ανοιγεις πολλα θεματα. Μερικες απαντησεις-σχολια 1) το προγραμμα NCADE δεν υφισταται πλεον, απο οτι θυμαμαι αφορουσε την ΕΞΩΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ προσβολη βαλλιστικων πυραυλων στην φαση ανοδου τους. Εκτος της ατμοσφαιρας δεν υπαρχει αερας να θερμαινει τη μυτη του πυραυλου μεσω τριβης. Αρα νομιζω αυτο το παραδειγμα δεν στεκει. 2) ο αυλοωθητης δεν ειναι απαραιτητος για την επιτευξη μεγαλων βεληνεκων. Ισα, ισα που εχει μειονεκτηματα για τον πυραυλο. Εχει αξια μονο για εκτοξευση βληματος απο χαμηλα υψη, κατι (τα χαμηλα υψη) το οποιο ειναι απαραιτητο για αεροσκαφη μη-στελθ, οπως το Ταιφουν/Ραφαλ/Γκριπεν. Για τα στελθ αφη που μπορουν να πετανε ανενοχλητα σε μεγαλα υψη,… Read more »

ΣΕΡΓΙΟΣ
Guest
ΣΕΡΓΙΟΣ

το σχόλιο μου κάπου θα κόλλησε…

Θανασης
Guest
Θανασης

Oι ασυναρτησίες αυτου του τυπου καλο θα ηταν να αποφεύγονται για να δικαιολογηθεί το εξοφρενικο κοστος των αεροσκαφων 5ης γενιας.
Ηδη στο εμποριο υπαρχουν και ρανταρ και λογισμικο υποκλοπης οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες για κάθε είδους αδρανεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν φτηνά μαχητικά 5ης γενιάς και ούτε αντιμετωπίζονται με τα ραντάρ και τα λογισμικά υποκλοπής που φαντασιώνεσαι ή είδες σε σάιτ στυλ Λιακόπουλου και πράβδα μούφα νετ.

dimitrov
Member
dimitrov

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα η ύπαρξη F-35 στις 2 πλευρές του Αιγαίου θυμίζει κάπως πυρηνική ισορροπία. Αυτός που έχει την ατομική βόμβα κερδίζει. Αν έχουμε και οι δύο κανείς δεν είναι ασφαλής. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι και χειρότερα διότι η χρήση τους δεν είναι τόσο καταστροφική όσο των πυρηνικών. Άρα κανείς ευκολότερα φεύγει από την απειλή χρήσης και πάει στην χρήση. Θεωρητικά και ο άλλος έχει δυνατότητα πρώτου πλήγματος. Αλλά και να ανταποδώσει με τα δικά του F-35. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η καταγωγή του ραντάρ του viper από αυτό του F-35. Δίνει φοβερά πλεονεκτήματα. Οπότε πάλι κομβικός είναι ο… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να ασχολείται έστω και λίγο με τα αμυντικά θέματα που να διαφωνεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 στο πρότυπο Viper είναι αναγκαίος. Είναι για την ακρίβεια το πιο αναγκαίο βήμα πριν την οποιαδήποτε άλλη κίνηση για την ενίσχυση της Π.Α.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Λειψο ομως χωρις το IRST…

Kostas
Member
Kostas

καποια στιγμη πρεπει να αναλυθει οι μοναδικες δυνατοτητες που θα προσεφερε η εκδοση -Β του Φ35 ειδικα για το περιβαλλοιν του Αιγαιου αλλα ακομη και την Κυπρο.

Ενδεικτικα αναφερω ενα:
– ταχυτατος ανεφοδιασμος και επανεξοπλισμος πλησιον της περιοχης επιχειρησεων= δυνατοτητα παραγωγης μεγαλυτερου αριθμου εξοδων

George K.
Guest
George K.

Το F35B δεν έχει καμία χρησιμότητα στο περιβάλλον του Αιγαίου. Οι βάσεις της αεροπορίας στα νησιά είναι οι πρώτοι στόχοι των Τούρκων. Οι αποστάσεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Ούτως ή αλλιώς με την ποσότητα καυσίμου εσωτερικά στους 8,4 τόνους, και ακτίνα δράσης > 600nm, δεν χρειάζεται τα νησιά για ανεφοδιασμό.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Ποιος λεει οτι τα Φ-35Β θα επιχειρουν απαραιτητα απο βασεις της ΠΑ.
Αυτο ακριβως ειναι που ΔΕΝ θα ειναι δεδομενο με τα ”Β”

George K
Guest
George K

Το F35Β δεν είναι ούτε Harrier, ούτε Gripen. Και η ΠΑ δεν ακολουθεί το δόγμα της σουηδικής. Δυστυχώς όμως το θέμα παρα έχει ξεφύγει απο καφενειακή συζήτηση…
Όπως είπε και ο συντάκτης, οι αρμόδιοι οι οποίοι ξέρουν, θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις…

kkalev
Member
kkalev

Ορισμένες απορίες σχετικές με την αναβάθμιση των F-16 οι οποίες έχουν σημασία για την αντιμετώπιση των F-35: 1) Υπάρχει κάποια εικόνα για το πόσο μειώνεται το RCS του F-16 από την ενσωμάτωση του ρανταρ AESA; Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα ήταν να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις όπως το Have Glass 5ης γενιάς; Ο στόχος προφανώς δεν μπορεί να είναι η προσέγγιση του RCS του F-35 αλλά κάθε σημαντική μείωση του RCS στα F-16 είναι πιθανό να καταστήσει περισσότερο δύσκολη την παροχή τακτικής εικόνας από τα AWACS τα οποία θα πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και επομένως να αλλάξει τις τακτικές των πακέτων… Read more »

Tfekoylas giorgos
Guest
Tfekoylas giorgos

καλα ολα αυτα στην θεωρια και στην πραγματικοτητα αν σας καλουσαν στο υπουργειο εθνικης αμυνας να καθησεται στο ιδιο τραπεζι μαζι με τον υπουργο και τους επιτελαρχες για να αποφασησετε μαζι και να αναλαβεται τις ευθυνες των αποφασεων σας και φυσικα την κριτικη αργοτερα.Ποιο αεροσκαφος θα πρωτινατε στους επιτελαρχες?Ποιο ειναι το αεροσκαφος που καληπτει τις ελληνικες αναγκες και φυσικα να υπερτερει εναντι των γειτονων ?

Defencegreece
Guest

Μπορείτε να μας εξηγείσετε πως επετευχθηκαν τα 1-2 kills έναντι του F-35 από παλαιά F-16N της μοίρας των Agressor στην άσκηση Red Flag 17 ?

Τε τελευταία συνοδεύονταν ακόμη και από F-22

Andreas
Member
Andreas

Κάθε όπλο που αναπτύσσεται οδηγεί και στο αντίμετρο. Βέβαια οι ΗΠΑ και να το εχουν δεν θα το πουν γιατί πρέπει να πουλήσουν.Αν ένα F- 35 βρεθεί απέναντι σε F-35 πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Το ίδιο θα συμβεί οταν βρεθεί συστημα που να βλέπει στελθ. Αρχικά στο F-22 δεν προβλεπόταν πυροβόλο. Η USAF ομως το απαίτησε. Κάτι ηξερε. Οπότε ας συνεχίσουμε τα BFM. Η τεχνολογία γοητεύει και προοδεύει. Αλλά δεν περιορίζεται. Τώρα το F-35 κάνει θραύση γιατί είναι η μόνη επιλογή και φυσικά γιατί τα στοιχεία του είναι απόρρητα.

Defencegreece
Guest

Εξ όσων γνωρίζω το F-15C σταμάτησε να χρησιμοποιείται από την USAF στο ρόλο των Agressor από το 2014
Πλέον το μοναδικό αεροσκάφος είναι το F-16C.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ρητα ακόμη αν το kill ratio αφορούσε μονο το ίδιο F-35 ή στα πλαίσια COMAO (όπου υπήρχαν F-22).
Θα είχε ενδιαφέρον το debriefing καθώς και οι επιδόσεις του σε αυτόνομη δράση (χωρίς την παρουσία του Ραπτορα)

Defencegreece
Guest

Double Check από την Nellis AFB

Έχετε δίκαιο τελικά συμμετέχουν και F-15C στους Aggressor

jager
Guest
jager

ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩ ΤΣΑΚΙΣΤΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ F-35 ΟΥΤΕ ΓΙΑ SU-35 ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ 3 ΚΑΙ ΛΙΓΟ

trackback

[…] στην Πτήση & Διάστημα […]

George K.
Guest
George K.

Αν κάτι υπόσχεται στο μέλλον ανίχνευση του F35 ή stealth αεροσκαφών είναι η τεχνολογία AESA με τεχνολογία GaN.
Βέβαια είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα, αλλά εάν και όταν καταστεί επιχειρησιακή, θα είναι και αυτή game changer.
http://aviationweek.com/defense/counter-stealth-radar-key-growing-aew-market

Manolis
Member
Manolis

Aκομα και με τα λιγα που ειναι γνωστα, το νεο Erieye στοχευει να αποκαταστησει την εμβελεια αποκαλυψης του ρανταρ για στοχους 1/10 (ενα δεκατο) του αρχικου π,χ, F-16. Το προβλημα ομως ειναι οτι συμφωνα με τον κ. Ζηκιδη το F-35 εχει ιχνος 1/100 (ενα εκατοστο) συγκρινομενο με το F-16…
“The new version restores its range against stealthy targets, against which it offers a 70% range increase or “the same range, against a target one-tenth the size,” a Saab engineer says. “That was a major criterion in the design”.

George K
Guest
George K

Πολύ σωστά. Απο την άλλη στα ρανταρ AESA το θέμα τους είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, γι αυτό και είναι υδρόψυκτα. Η τεχνολογία GaN υπόσχεται χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ οτι τα ραντάρ GaAS. Οπότε θεωρητικά μπορείς να αυξήσεις την ενέργεια εκπομπής, αυξάνοντας την εμβέλεια έρευνας και εντοπισμού. Ο εντοπισμός VLO στόχων βασίζεται σε ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η SAAB. Χονδρικά να αναφέρω οτι “συγκρίνει την θέση κάποιων ψευδοστόχων τους οποίους τους είχε απορρίψει, και αναλόγως την θέση τους τους κατηγοριοποιεί”. Ακόμα είναι στα σπάργανα, αλλά ευχαρίστως θα πόνταρα.
Αλλά για να καλύψεις αποστάσεις BVR θέλει ακόμα πολύ δρόμο.

stefan
Guest
stefan

Προβλέπεται δυνατότητα “διακλαδική” συνεργασίας; Για παράδειγμα μπορεί το μαχητικό stealth, να δώσει real-time πληροφορίες στο πυροβολικό (MLRS) προκειμένου το τελευταίo να πλήξει θέσεις αεράμυνας, ρανταρ, θέσεις αντίπαλου πυροβολικού, αεροδρόμια; Aν ναι, 12-20 απο αυτά είναι οτι χρειαζόμαστε για την διατήρηση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Υπάρχει ανταεροπορικό “αντίδοτο” στο F-35; Mπορεί, για παράδειγμα, να ακυρωθεί απο πυροβολαρχίες S400 ή κάτι παρόμοιο;

Kostas
Member
Kostas

στην τελευταια ασκηση red flag των αμερικανων τα Φ35 επληξαν τα πλεον συγχρονα αντιαεροπορικα μεσα με βομβες JDAM. Τι σημαινει αυτο?
πλεον συγχρονα Α/Α μεσα= Σ400
οι βομβες JDAM εχουν βεληνεκες μεχρι 15 ναυτικα μιλια

Αρα τα Φ35 πλησιασαν τους Σ400 σε αποσταση μολις 15 μιλιων χωρις να φοβηθουν….

Χρειαζεται να πουμε κατι αλλο?

dimitrov
Member
dimitrov

Αντώνη τα 25 τα είπε Ο ΥΠΑΜ. Ο ίδιος κλαιγότανε στους Αμερικάνους για τόσα. Όσο για τα Viper παίρνω το καλό σενάριο δηλ block50/52+/52+adv. Βγαίνουν περίπου 121. Για τα υπόλοιπα με κάλυψε το τελευταίο σχόλιο της Π&Δ. Και ναι είναι επιχείρημα. Σε μερικά πράγματα δεν μετράνε οι αριθμοί από μόνοι τους αλλά η δυνατότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα μου άρεσε το F-35. Να ξέρω ακριβώς τι κάνει και να θέσω ίδιο ζήτημα στον εχθρό. Ο άλλος λόγος είναι βιομηχανικός καθαρά. Μακάρι η Ελλάδα να ήταν αλλιώς και να είμασταν εξ αρχής στο πρόγραμμα για 60-90 τμχ(τότε που… Read more »

Antonis
Member
Antonis

Το πρόβλημα μου με εσάς τους υποστηριχτές της αγοράς F-35, έγκειται στο ό,τι ο καθένας χρησιμοποιεί επιχειρήματα, που ακυρώνουν αυτά άλλων. Τελικά, θα αποφασίσετε, αν πύραυλοι ενεργού ραντάρ, μπορούν να κλειδώσουν ή όχι σε F-35? Αν ΔΕΝ μπορούν, τότε η αναβάθμιση σε Viper των F-16 μας, τι ακριβώς το κοσμογονικό θα φέρει? Διαλειτουργικότητα με την υποτιθέμενη μοίρα F-35? Αυτό, οι τούρκοι, θα το έχουν, με τα εκσυγχρονισμένα F-16 τους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι στο επίπεδο viper. Τα δικά μας viper, θα μου πεις, ό,τι θα είναι ανώτερα των τουρκικών… So fucking what? Τα ίδια όπλα δεν θα χρησιμοποιούν?… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Σίγουρα παίζουν ρόλο τα όπλα με τα οποία θα εξοπλίσουμε ότι έχουμε και ότι πάρουμε. Για τα υπόλοιπα σου απάντησα. Η ΠΑ υποτίθεται πως ξέρει. Εμείς δεν είμαστε πτέραρχοι αλλά “φίλαθλοι”. Ωστόσο τα ραντάρ AESA οργανωμένα σε πλέγμα μεταξύ τους αλλά και με άλλα συστήματα(π.χ. πολυστατικά ραντάρ για τα οποία υποτίθεται πως ενδιαφερόμαστε) δίνουν σοβαρές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση αεροσκαφών LO. Από εκεί και μετά υπάρχει και η διαφορά τεχνολογίας. Θυμάμαι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΑΕ που έλεγαν πως το ραντάρ AESA των RAFALE θα είχε το 80% των δυνατοτήτων των ραντάρ AESA των F-16E/F! Τώρα για να φαρδύνει το ραντάρ… Read more »

Antonis
Member
Antonis

Τα Η.Α.Ε είχαν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο για τα Rafale(προφανώς γιατί το υπάρχον ραντάρ δεν τους ικανοποιούσε). Εσύ στάθηκες, σε ένα α/φος που είπα πως ίσως να μπορεί να κάνει τη δουλειά. Το viper, ακόμη και αν έχει το ίδιο ραντάρ με το F-35, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, καθώς το τελευταίο, έχει πολύ μικρότερο rcs. Αν πύραυλοι ενεργού ραντάρ, μπορούν να λοκάρουν το F-35, τότε για να ισοφαρίσεις τη διαφορά rcs, θέλει αρκετά ισχυρότερο ραντάρ από το τελευταίο(εδώ παίζει μπάλα η διάμετρος) με τουλάχιστον ισάξια όπλα(αλλά συνδυασμένα με καλύτερες κινηματικές επιδόσεις φορέα). Το viper, δεν έχει τίποτε από αυτά.… Read more »

Kostas
Member
Kostas

Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι τα Φ16 χρειαζονται ενα νεο υπολογιστη, λινκ 16 και δομικη αναβαθμιση (αναλογως του μοντελου). Συμφωνω οτι οι εκσυγχρονισμοι σε Viper δεν εχουν (σχεδον) καμια αξια εναντι της απειλης των Φ35.

dimitrov
Member
dimitrov

Κακά τα ψέματα η LM είναι καθεστώς στην Ελλάδα και έχει μπει πολύ βαθιά στην ΕΑΒ. Ενδεικτικά θυμάμαι μια διαφάνεια σε περιοδικό του ειδικού χώρου από παρουσίαση της LM για το πως θα έπρεπε να πάει στο μέλλον η ΠΑ. Ήταν η παρουσίαση λογικά πριν το 2005. Αυτή πρότεινε 30-40 F-16 και αργότερα 60-90 F-35. To καλοκαίρι του 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή αγόρασε τα 30 F-16! Επίσης κοβω, καταλαβαίνεις ποιά, πως αν δεν είχαμε φαληρίσει ο ΓΑΠ το 2010 θα είχε παραγγείλει τα 60 F-35. Το ακόμα φαιδρότερο ήταν η Φ/Γ Α/Α. Όταν ξεκίνησε το ΠΝ την έρευνα ρωτούσε για… Read more »

B-2SpiritPilot
Member
B-2SpiritPilot

φανταστικο σεναριο,συγνωμη για την ορθογραφια προκαταβολικα, εχουν οι “τουρκοι” 120 f35 και εμεις 20 αντε 40 ,νομιζω οτι αν παρουν την αποφαση μια μερα να τα χρησημοποιησουν ,το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο με το αν ειχαμε 200 f16 η 200 Su35 ,γιατι αυτος που θα χτυπησει πρωτος εχει και τις περισοτερες πιθανοτητες να κερδισει ,ακομα και αν ειμαστε εμεις και εχουμε f104 k f4. καλα ειναι να εκσυγχρονιστουν τα f16 αυτα τα 100 -120 καθαρα για λογους μη απαξιωσης και λογιστικης υποστηριξης ασχετως με τα του κινητηρα θεματα ,καλα θα ηταν και ενας meteor με ir κεφαλη αν γινεται.… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Νομίζω πως κάπως έτσι αντιμετωπίζει και ο Πούτιν το θέμα των F-22 και των F-35. Να κι αν τα έχουν οι Αμερικάνοι, να κι αν δεν τα έχουν οι Ρώσοι. Άμα φτάσουμε στο αμήν θα γίνει πυρηνικό ολοκαύτωμα. Τόσο απλά. Και να λέτε κι ευχαριστώ διότι μπορεί να μας έχουν μείνει και τπτ βιολογικά από το ΒΙΟΠΡΕΠΑΡΑΤ.

B-2SpiritPilot
Member
B-2SpiritPilot

Και κατι για τους συνομοσιολογους, τις παραμονες της επιθεσης τους στο ισραηλ οι αιγυπτιοι διεδιδαν οτι ο στρατος τους ειναι σε κακα χαλια

Chris07
Guest
Chris07

Η λύση για εμας ειναι το J-31 τζαμπα αγοραζουμε τοσα iphone πλουσιους τους εχουμε κανει τους κινέζους να μας τα δωσουνε τζαμπα

Em.Ti
Member
Em.Ti

Χαχαχαχα, καλό!!!

Themis
Guest
Themis

Τα Τουρκικά F-35 θα είναι τα ίδια με τα F-35 της USAF ;

aris32
Guest
aris32

καπου διαβασα οτι το εκσυχρονισμενο φ16 θα εχει περισσοτερο βαρος απο το νεο ρανταρ . να θυμισουμε οτι στο νεο ρανταρ του αφαιρουνται οι σερβομηχανισμοι ( κινητηρες με ακριβεια θεσης ) και τα παρελκομενα τους δηλαδη το συστημα που ελεγχει τους κινητηρες . αρα λιγοτερο βαρος . απο εκει και περα σωστο το αρθρο . εμεις ομως τι θα κανουμε ; θα δωσουμε λεφτα οπως στα p3 και θα χασουμε το δασος ; τι εννοω γιατι να αναβαθμισουμε το συνολο του στολου ενώ μπορουμέ να αναβαθμίσουμε τα 52+ στο επίπεδο των 52Μ με μόνη αλλαγή και στις δυο εκδόσεις την… Read more »

Ouranos
Guest
Ouranos

Αγαπητοι. Θα σας προσκαλουσα να διαβασετ μερικα επιστημονικα αρθρα για τις εξελιξεις στα radars especially the static and low frequency or ultra low frequency. Τα stealth τυπου f35 τα βλεπουν χωρις προβλημα. Το θεμα τους ηταν το targeting. Not enough energy concntration for precicion targeting. Το προβλημα εχει σχεδον βρεε λυση. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087396/ http://aviationweek.com/technology/new-radars-irst-strengthen-stealth-detection-claims Πολυ συντομα ενα multi radar sytem 20/30 of για παραδειγμα sunflowers με ενα super computer for signal analysis and convergence διεσπαρμενο στα νησια μας ανατολικα απλα θα εκαναν τα F35 as targetable as an f16 se πυραυλους που εδω εχουν αναφερθει. Can be operational within less than… Read more »

Ouranos
Guest
Ouranos

and i forgot: new f35 jaming capabbilities are not a serious threat for a networked multi sunflower or similar radar system Και ενα τελευταιο hint The WW2 SCR-270 radar picked up the Japanese Dec. 7, 1941 attack on Pearl Harbor at a distance of about 150 miles. It was a vhf radar operating on the frequency 106 Mhz. In 1946 a modified version of this radar ( Project Diana) received a radar echo from the moon at 477,000 miles round trip. The original Pearl Harbor radar is on display at The National Electronics Museum in Baltimore , Md. Maybe we… Read more »

Ouranos
Guest
Ouranos

Οποτε ενας συνδιασμος ενος τετοιου δυκτιου με βαλιστικους πυραυλους απλα θα στειλουν την τουρκια μερικα χρονια πισω. Χωρις να υποτιμουμε βεβαια το τι μπορουν να μας κανουν με την δυναμη πυρος, αποβατικα κλπ.

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Με λίγη ψύχραιμη ανάλυση των δυνατοτήτων του F-35, μπορεί κανείς να βρει και τρόπους αντιμετώπισης της απειλής, ανακαλύπτονται μειονεκτήματα του αεροσκάφους προς εκμετάλλευση, δεν αποτελεί την πανάκεια της αεροπορικής υπεροχής. Η άμυνα είναι πολύπλοκη διαδικασία πολλών παραγόντων και σίγουρα οι δικοί μας επιτελείς τους μελετούν. Για παράδειγμα για να μείνει απολύτως αόρατο, “σβήνει” το ραντάρ και παίρνει δεδομένα με Link 16 / MALD από ιπτάμενα ραντάρ και άλλα “συμβατικά” αεροσκάφη: Με κατάλληλες τακτικές ή στρατηγήματα, η καταστροφή αυτών των “συμβατικών” ή AWACS αεροσκαφών (από τα πακέτα π.χ. F-16 με F-35) ίσως είναι η λύση. Θα φαίνεται εξάλλου ότι κάτι συνοδεύουν.… Read more »

Kostas
Member
Kostas

Νομιζω οτι κανεις πολλαπλα λαθη στο σχολιο σου και εξηγω: “Για παράδειγμα για να μείνει απολύτως αόρατο, «σβήνει» το ραντάρ και παίρνει δεδομένα με Link 16 / MALD από ιπτάμενα ραντάρ και άλλα «συμβατικά» αεροσκάφη: Με κατάλληλες τακτικές ή στρατηγήματα, η καταστροφή αυτών των «συμβατικών» ή AWACS αεροσκαφών (από τα πακέτα π.χ. F-16 με F-35) ίσως είναι η λύση. Θα φαίνεται εξάλλου ότι κάτι συνοδεύουν.” Τα Φ35 ενος σχηματισμου μπορουν να ανοιγουν εκ περιτροπης τα ρανταρ τους για να παιρνουν ειξονα τακτικης καταστασης που την μεταδιδουν στα αλλα αφη του σχηματισμου. Το ρανταρ του Φ35 εχει χαρακτηριστικα low probability of… Read more »

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Ευχαριστώ για το σχολιασμό, έχετε απόλυτο δίκιο. Ελπίζω λοιπόν στο πραξικόπημα ή σε πιθανή κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας ή σε καμιά απρόβλεπτη ανατροπή γεωστρατηγικών δεδομένων

Manolis
Member
Manolis

Mια υπεραπλουστευση που συναντω συχνα σε σχολια μετα το τουρκικο πραξικοπημα, ειναι οτι οι τουρκικες ΕΔ εχουν περιπου αχρηστευτει απο το περσινο πραξικοπημα, η “θα” αχρηστευτουν μετα απο ενα νεο και ως εκ τουτου οι ΗΠΑ δεν θα παραδωσουν τα F-35 ή/και θα διακοψουν το προγραμμα. Εαν εξαιρεσουμε την περιπτωση η τουρκια να αποσταθεροποιηθει πληρως και να γινει πχ. ενα παρα-κρατος του ISIS, κατι το οποιο εκτος απο απιθανο θα ειναι και γενικοτερα βλαπτικο για τη χωρα μας, δεν προκειται να μειωθει οσο θα θελαμε η μαχητικη ισχυς των γειτονων. Ακομα και στην περιπτωση π.χ. διακοπης ροης ανταλλακτικων, εφόσον τα… Read more »

ΟΘΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ
Guest
ΟΘΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ωραία ανάλυση, αλλά τι ακριβώς αναμένεται να κάνουν 20 Ελληνικά F-35 απέναντι σε 120 Τουρκικά, εξοπλισμένα με πυραύλους meteor; Η Τουρκία έχει ζητήσει 100 τέτοιους πυραύλους για πιστοποίηση στα F-35 που θα παραλάβει. Θα συμφωνήσω ότι οι αερομαχίες είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστες όταν πύραυλοι όπως ο IRIS-T είναι ALL ASPECT (δεν χρειάζεται να γίνει βολή από πίσω) ενώ έχουν δυνατότητα εγκλωβισμού 90 μοιρών από τον άξονα πτήσεως του Α/Φ. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με την απόκτηση των Τουρκικών F-35 αφορά την δυνατότητα καταστροφής της Ελληνικής Αεροπορίας στο έδαφος (συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών F-35 αν τελικά τα πάρουμε),… Read more »

Andreas
Member
Andreas

Υπάρχει και μια άλλη λύση για την αποφυγή αιφνιδιασμού. αφού είναι όπλο πρώτου πλήγματος για να μας πιάσει στον ύπνο, να σκάψουμε υπόγεια καταφύγια για τα αεροσκάφη και άσε το να βαράει το χώμα.

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Μήπως έχετε καμιά ιδέα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ως συνολικό αμυντικό δόγμα και με βάση την παρουσία των Τουρκικών F-35, έστω αν βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή σε πολύ καλή κατάσταση και με άφθονο διαθέσιμο χρήμα;

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Βρε πρεμούρα που σας έχει πιάσει..

Kallergio
Guest
Kallergio

1) Υπάρχει κάποια UCAV / UAV υλοποίηση με το ραντάρ του και τους αισθητήρες του F-35; Αν ναι, θα μπορούσαν δυο μειομένου αριθμού μοίρες από αυτά να βρίσκονται εναλλάξ εν πτήση σε αιγαίο και Αν. Μεσόγείο ώστε να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση και στοχοθεσία στα α/α όπλα και στο να σηκωθούν τα αναβαθμισμένα ( λέμε τώρα) F-16 ώστε να μην είναι στο έδαφος; Τα οποία θα λαμβάνουν και μέσω Link16 δεδομένα από τα UAV. Σε συνεργασία και με τα Embraer και κλπ συστήματα αεροπορίας και ναυτικού. 2) Αν δεν υπάρχουν τέτοια μη επανδρωμένα, τότε θεωρητικά, (και περιμένω και θεωρητική απάντηση άρα)… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

1) Όχι, ακόμα έστω.
2) Ναι, αλλά δίνετε απάντηση μόνος σας, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.
3) Δεν εντοπίζεται ένα F-35 από ένα άλλο F-35, τουλάχιστον όχι με την χρήση ραντάρ, πράγμα που σημαίνει ότι τότε θα το έχει “δει” και το F-16V.
4) Είναι ήδη έτσι, με εξαίρεση τη “βαφή μείωσης ίχνους” που φυσικά μπορεί να μπει πάνω αλλά είναι πανάκριβη και στην αρχική της εφαρμογή και στη συντήρησή τους. Και φυσικά, το κυνήγι F-35, όπως ενδεχομένως μπορείτε να διαβάσετε στα διάφορα άρθρα της Π&Δ, δεν είναι απλή υπόθεση.

alex
Guest
alex

Θα συμφωνήσω με το άρθρο αλλά ας μην απαξιώνουμε την σημασία της κλειστής αερομαχίας.
Στο Βιετνάμ αν δεν κάνω λάθος οι Αμερικάνοι πίστευαν ότι το F4 με τους πυραύλους τους ήταν ικανό
να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο αλλά τελικά χρειάστηκε να εξοπλίσουν το μαχητικό και με κανόνι.
Καλή η διασύνδεση και η τακτική εικόνα του πεδίου αλλά νομίζω χρειάζεται και η τέχνη του πολίτου.

Π.Α
Guest
Π.Α

Μηπως το εχετε τερματισει με το f35 ? κανα γεωπολιτικο αρθρο δεν εχετε να γραψετε?

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Μετατροπή παλιών ραντάρ L με διαφορετικές κεραίες κέρδος ανίχνευσης 25+% Νέου τύπου ραντάρ με ειδικό διαμορφωμένο σήμα μέσα στην βασική συχνότητα κέρδος ανίχνευσης 25-35% η μόνη λύση για τα αεροσκάφη. Νέου τύπου ραντάρ στην πράξης έχεις ένα παλιό με 6 επιπλέον πομπούς και 6 κεραίες τελείως διαφορετικές όμως από της υπάρχουσες μαζί, με επιπλέον μονάδες επεξεργασίας του θορύβου 5 στον αριθμό και επιπλέον ειδική μονάδα επεξεργασίας με δυο υπολογιστές. Εμβέλεια ανίχνευσης για το RCS του F-35 200-220 χιλιόμετρα . Μειονεκτήματα κόστος 3-4 φορές από ένα απλό ραντάρ αλλά χρειάζεσαι 2 ραντάρ το ένα για ανίχνευση το άλλο για στοχοποίηση -ιχνηλάτηση… Read more »

sotbak
Member
sotbak

ενδιαφέρον…

Alexandros
Member
Alexandros

Σοβαρά τώρα δεν προέχει η αγορά ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους για να αντικαταστήσουμε τα Cessna T-41 και T-2 Buckeye μετά ο εκσυγχρονισμός των F-16 και μετά στο F-35, είναι ποτέ δυνατόν να πετάμε ένα αεροσκάφος τόσο προηγμένο όσο το F-16V-M-2000mk2-F-35 (ίσως στο μέλλον) και να βασιζόμαστε για την τελική εκπαίδευση σε ένα αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν πριν 60 χρόνια; Είμαστε ένας λαός των άκρων άλλα είπαμε…. Για να το φέρω στην διάσταση του Ε.Σ φαντάσου να είχαν βγει στην αγορά ατομικά όπλα λέιζερ για τον στρατό ξηράς να διαπραγματευόμασταν την αγορά τους με μια κορυφαία Αμερικάνικη η Ευρωπαϊκή εταιρεία να τα αποκτούσαμε… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Την στιγμή που οι ουλαμοί εφοδεύουν με Leo2A5GR (ένα από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης στον κόσμο, ακόμα), οι λόχοι του μηχανοκίνητου πεζικού βγαίνουν γενναία από τα M113, κρατώντας τα G3 και προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα ατσάλινα κράνη στο κεφάλι, ενώ ο ξεχειλωμένος Τελαμώνας (!!!) χαριτωμένα ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος. Δεν είναι ανέκδοτο, συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια σε οποιαδήποτε άσκηση του Ε.Σ.

Και τα παραδείγματα πάρα πολλά.

Μην πείτε γιατί, είναι πολλοί οι λόγοι.

Για τους ίδιους λόγους, ακόμα πετάμε (και θα πετάμε) με T-41D και T-2E ενώ η “πρώτη γραμμή” θα είναι τα F-16C/D Blk 52+ Adv.

Spyros
Member
Spyros

Συμφωνώ μέχρι κεραίας. Είναι σαν να συζητάμε αν έχουμε λεφτά για 1000άρα μηχανή, για ένα πιτσιρικά που κάνει ποδήλατο με βοηθητικές.

Alexandros
Member
Alexandros

Και να προσθέσω στο σχόλιο μου, προμήθεια λειζερ όπλου και πρώτες βολές με M1

Υ.Γ Τα Thomson τα έχει ακόμα η αεροπορία;

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ)
Guest
ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ)

ΜΗΠΩΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ;;;;;; ΜΗΠΩΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΑ F-35 A ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΕΜΟΥ;;;; Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ;;;;; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΉΤΤΗΤΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ;;;;; ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ….ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ.

ThanosD
Member
ThanosD

Παρακολουθώ ,αυτη την ατέλειωτη συζήτηση και μου ερχεται ένα ερώτημα.; Aν η Τουρκία αποκτούσε πυρηνικα όπλα,όπως πχ το Πακιστάν. και οχι F-35 ¨Θα καταλάμβανε την άλλη μέρα την Ελλάδα..; Απο το 1974 έχουν περάσει 44 χρόνια.Η Τουρκία σε καποια διαστήματα είχε την ευκαιρία της με ισχυρότερη αεροπορία…(Εποχή F-16) …και παντα ειχε το πλεονέκτημα της πολυ μεγαλύτερης χώρας που σε ενα πόλεμο διαρκείας είχε και έχει το πλεονέκτημα..Γιαί σε λίγες μέρες τα όπλα πρωτης γραμμης τελειώνουν..,οι πύραυλοι τελειώνουν,και πάμε σε εποχές Β Πολέμου.¨Ιραν -Ιρακ …και 50 χρόνια πίσω γιατι δεν υπαρχουν ακόμη στη γειτονια πετροδολλάρια..Σενάρια λοιπόν 44 χρόνια,για εναν πόλεμο που… Read more »

Headache
Member
Headache

Παρακαλώ παραθέστε νούμερα έστω και για 20 F35 , κόστος χρήσης σε βάθος 15ετιας χωρίς συμπαραγωγές και άλλα “βλαβερά” για τον τόπο smile , όπως επίσης για (έστω ότι όλα γίνονται -V- ) 120 F16V αλλά και για 30 Gripen E.
Μετά θα είναι μια χρήσιμη συζήτηση.

Θανασης
Guest
Θανασης

Εγω πιστευω ότι τετοια συστηματα είναι επικινδυνα ανεπαρκης σε κανονικης εντασης κρισης αρα και πολεμους, επομένως χρήσιμα μονο σε περιφεριακες και χαμηλης εντασης περιοχες.
Για το κοστος τους θα προτεινα βελτιωμένα ιπταμενα ρανταρ που υπαρχουν στο εμποριο,κανουν την δουλεια οικονομικοτερα και με λιγοτερα προβλήματα υποστιριξης.
Αν λογαριάσουμε και την περιοχη της κρισης πιστευω ότι μερικα πλοια η ελικοτερα η αεροσκάφη σε ότι αφορα την χερσαια του θα εχουν καλυτερα αποτελέσματα από αυτά τα μεμονομενα και στασμοδικα συστηματα ισχυως.

Emmanuil
Guest
Emmanuil

Θα διαφωνήσω σχετικά με τα ιπτάμενα ραντάρ. Έχουμε ένα σχετικά μικρό θέατρο αεροπορικών επιχειρήσεων, όπου το ρόλο μπορούν να τον καλύψουν τα υφιστάμενα ERJ, αν και πάλι, δεν θεωρώ ότι ο τύπος αποτελεί το “κλειδί” για την επαρκή αεράμυνα. Ο συνδιασμός ικανοτήτων ενός προηγμένου ραντάρ, μιας πλατφόρμας αποτελεσματικών όπλων και η ικανότητα ψηφιακής συνδεσιμότητας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των α/φών θεωρείται η ιδανική. Και αυτά, στο πρόσωπο των F16 μέσω ενός κατάλληλου προγράμματος αναβάθμισης, όπως αναφέρεται και παραπάνω στο άρθρο.

Χάρης
Guest
Χάρης

Bravo as usual!!!
Με το nEUROn τι γίνεται;

Δηματης Κωστας
Guest
Δηματης Κωστας

Gia mena to F 35 den mas kani dioti einai akomi provlimatiko kai to ekanan, i theloun na to kanoune akrivotero apo oti einai idi einai theloune na valoune ta exoda epidiorthosis stin timi agoras kai na to kanoune etsi apo ta per. 90,.ekat.$ kapou 115 ekat.$ ( ta elege kapios tis Lookhead stin Germaniki TV). Me alla Logia kai afto tha tous gini ena provlimatiko Aeroplano opos to F15 ( elege kapote tis dekaetias enas diikitis tis Germanikis Luftwaffe, oti to F15 einai polidaoano…mia evdomada petai kai dio evdomades einai sto sinergio gia sindirisi). Kai na pame parakato, emis… Read more »

Pk
Guest
Pk

Από τα λίγα που γνωρίζω κι αυτά διαβάζοντας στο Internet, έχω την εντύπωση πως τα F-35 δεν είναι πλήρως stealth, αλλά μόνο μερικώς. Κυρίως από μπροστά και πίσω, όχι από τα πλάγια. Επίσης έχω διαβάσει πως “Τα σημερινά υπερσύγχρονα ραντάρ μπορεί να μην εντοπίζουν τα ίδια τα αεροπλάνα αλλά “λοκάρουν” τις βόμβες που φέρουν -τον οπλισμό τους, δηλαδή!”. Αν και πρέπει να είναι ηλίθιοι οι Τούρκοι να τα στείλουν με οπλισμό, αν αυτό ισχύει… Άλλωστε ο ρόλος τους θα είναι να βοηθάνε τα f16 της Τουρκίας να κλειδώνουν στόχους από πολύ μακριά, χωρίς καν να τους βλέπουν ακόμη, και όχι… Read more »