Έτοιμη η νέα ναυτική έκδοση -J του αειθαλούς H-6 (Tu-16) της Κίνας;

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό διαδίκτυο, τα δυο πρώτα επιχειρησιακά αεροσκάφη H-6J (μέχρι πρότινος γνωστά ως H-6KH ή ναυτικά H-6K) είναι έτοιμα να παραδοθούν στη ναυτική Αεροπορία της χώρας.

Πρόκειται για κλάδο που υπάγεται και επιχειρεί από κοινού με το Ναυτικό της Κίνας (Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού – PLAN) και διαθέτει μεγάλο αριθμό οργανικών αερομέσων κάθε είδους, από τακτικά μαχητικά αεροσκάφη μέχρι ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Το κύριο όπλο που προορίζεται για τη νέα αυτή έκδοση H-6J θα είναι μέχρι έξι υπερηχητική πύραυλοι YJ-12 τύπου ramjet καθώς κι ο νέος πύραυλος κρούσης YJ-100 αυξημένης εμβέλειας (μέχρι 800 χλμ.) που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Το πρώτο πρωτότυπο του H-6J εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου το 2015 και σύμφωνα με τις αναφορές, θα μεταφέρει επιπρόσθετα ατρακτίδια ECM στα ακροπτερύγια.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Κίνα επιμένει να διατηρεί σε παραγωγή ένα αεροσκάφος που πρωτοπέταξε το 1959, δηλαδή πριν σχεδόν εξήντα χρόνια. Το δε Tu-16 πιστό αντίγραφο του οποίου είναι το H-6 πέταξε πρώτη φορά ακόμα πιο πριν, το 1952.

Η εξήγηση βέβαια είναι μάλλον απλή κι έχει να κάνει με το κόστος και την πολυπλοκότητα της σχεδίασης κι ανάπτυξης εκ του μηδενός ενός ολοκαίνουριου σχεδίου. Αντίθετα το Η-6 υπάρχει ήδη, είναι επιχειρησιακό κι αξιόπιστο και μπορεί να παράγεται εύκολα και φθηνά σε μεγάλους αριθμούς.

Χάρη στο Η-6 εξάλλου η Κίνα έχει καταφέρει να αποκτήσει μία πλατφόρμα με βάση την οποία δημιούργησε κάθε πιθανή έκδοση που χρειαζόταν, από στρατηγικά βομβαρδιστικά μέχρι αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και ηλεκτρονικού πολέμου.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

“Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Κίνα επιμένει να διατηρεί σε παραγωγή ένα αεροσκάφος που πρωτοπέταξε το 1959, δηλαδή πριν σχεδόν εξήντα χρόνια. Το δε Tu-16 πιστό αντίγραφο του οποίου είναι το H-6 πέταξε πρώτη φορά ακόμα πιο πριν, το 1952.” Πέραν της επιφανειακής ομοιότητας που προκύπτει από κάποιες εκ των βασικών σχεδιαστικών γραμμών που δεν άλλαξαν σημαντικά, τα σημερινά H-6K/KH ουδεμία σχέση (τεχνολογική, μηχανολογική, επιχειρησιακή ή άλλη) έχουν με τα Tu-16/H-6 της δεκαετίας του ’50. Άλλωστε τα συμβατικά (δηλ. τα μη υπερηχητικά/διηχητικά & μη stealth) βαρέα βομβαρδιστικά, είναι μια κατηγορία όπου οι στοιχειώδεις σχεδιαστικές αρχές δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν… Read more »

Diogenis
Member
Diogenis

B 52 , Πρωτοπεταξε 1952Το 2005 ολοκληρώσε πενήντα χρόνια συνεχούς υπηρεσίας και μετά από αναβάθμιση μεταξύ του 2013 και 2015, αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι την δεκαετία του 2040.Τελικα και οι Αμερικανοι μεινανε στα παλια