Ένα διαστημόπλοιο της NASA μόλις “ξύπνησε” στο βαθύ διάστημα

3
2973
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένα διαστημόπλοιο της NASA που έχει ήδη ταξιδέψει 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο βαθύ διάστημα, μόλις ξύπνησε από το “λήθαργό” του για να αναλάβει μια νέα σημαντική αποστολή: να εξερευνήσει την “Υστατη Θούλη”.

Το New Horizons είναι διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ το οποίο εκτοξεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2006 για να μελετήσει τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, τους δορυφόρους του και σώματα της ζώνης του Κάιπερ. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη κύρια αποστολή του, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, τέθηκε σε κατάστασης “χειμερίας νάρκης” για να διατηρήσει ενέργεια και την ασφαλή λειτουργία του.

Η Υστατη Θούλη, αλλιώς γνωστή ως 2014 MU69 είναι ένα σώμα που βρίσκεται στη ζώνη του Κάιπερ και έχει διάμετρο περίπου 30-50 χιλιομέτρων. Το New Horizons θα μας αποκαλύψει τη πραγματική ταυτότητα του MU69, διότι ενδέχεται να είναι ένα μακρόστενο αντικείμενο, ή δυο ξεχωριστά αντικείμενα που έχουν συγχωνευθεί μεταξύ τους.

Τη περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώθηκε πως το New Horizons έλαβε και εκτέλεσε την εντολή εξόδου από τη κατάσταση “χειμερίας νάρκης” και η ομάδα του Johns Hopkins Applied Physics Laboratory που το χειρίζεται, έχει ξεκινήσει να οργανώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της συναρπαστικής αποστολής. Το διαστημόπλοιο λαμβάνει τις τελικές εντολές πορείας από το δίκτυο Deep Space Network της NASA για να επιτελέσει με επιτυχία τη πρώτη διέλευση στην ιστορία της Υστατης Θούλης, από την οποία απέχει “μόλις” 260 εκατομμύρια χιλιόμετρα και θα συναντήσει στις 1 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης

New Horizons: Προορισμός Ύστατη Θούλη


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
npo
Guest
npo

Υπέρτατη?
Εννοείτε “έσχατη Θούλη” ή απώτατη Θούλη.

Ulimus/Ultima στα Λατινικά είναι ο πιο μακρινός/μακρινή.

Thras
Guest
Thras

Σαν άρθρο από το μέλλον. Διαστημικά ταξίδια με επιβάτες σε ύπνωση…

ivychris
Guest
ivychris

Και πως σας διαφεύγει βεβαίως να αναφερθείτε στον Ακαδημαϊκό Δρ Σταμάτη Κριμιζή, όταν αναφέρεστε σε Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, του οποίου τυγχάνει Head Emeritus και επικεφαλής του προγράμματος Horizon, είναι ένα ερώτημα…
Θα μου πείτε ότι δεν πρέπει να ξύνετε πληγές…μην τυχόν και δυσαρεστήσετε τα μόμολα…
Λάθος σας…