Επίσημη παραλαβή για τα 12 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη P-2002JF της Σχολής Ικάρων

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, η τελετή ένταξης των δώδεκα (12) νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής, τύπου TECNAM P-2002JF, στην Πολεμική Αεροπορία, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969.

Το P-2002JF της Πολεμικής Αεροπορίας εν πτήση! (Φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών TECNAM P-2002JF, στα οποία επέβαιναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Κυρίες και κύριοι, Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στην Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης, στην τελετή ένταξης στην Πολεμική Αεροπορία, των Νέων Αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής TECNAMP-2002.

Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής προσπάθειας, την υλοποίηση ενός προγράμματος με σκοπό την αναβάθμιση της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων, στο λίκνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η ένταξη των δώδεκα νέων αεροσκαφών με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης, αποτελεί ένα έμπρακτο και ουσιαστικό βήμα, πουεντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης.

Άφιξη Νέου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους (P-2002JF) Σταδίου Επιλογής της ΠΑ

Είμαστε όμως και ταυτόχρονα περήφανοι, γιατί σήμερα κάνουμε πράξη μια σημαντική απαίτηση πολλών ετών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια επιτακτική ανάγκη στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης των αεροπόρων μας, που αντιμετώπιζε η Πολεμική Αεροπορία εδώ και χρόνια. Ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων μας στις πτήσεις. Την απόκτηση νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των παλαιών πια αεροσκαφών T-41D, που για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969, μεγάλωσαν όλες τις γενιές των Ιπταμένων. 

Η χθεσινή προσγείωση στο Τατόι των τελευταίων τριών αεροσκαφών του προγράμματος, σηματοδοτεί και την ποιοτική απογείωση στον τομέα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Ικάρων μας. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα, ώστε οι αυριανοί πιλότοι μας, αυτοί που σε λίγα χρόνια θα πετάξουν με σύγχρονα μαχητικά, να ανοίξουν τα «φτερά τους», να εκπαιδευτούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Να κάνουν επιτυχώς το άλμα στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης και να έχουν καλύτερη μετάβαση τελικά στα σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου.

Αυτό είναι βέβαια το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας, μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και της εταιρείας TECNAM. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για την σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Θέλω να τονίσω ότι κάναμε το πρόγραμμα πραγματικότητα, και μάλιστα νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος, και με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους-απόδοσης. Εκπαιδεύσαμε τεχνικούς και ιπταμένους και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις των πρωτοετών Ικάρων μας με τα νέα αεροσκάφη. Επίσης, ήδη τα νέα αεροσκάφη έχουν ενταχθεί στο σχέδιο παροχής συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, με αποστολές εναέριας επιτήρησης.

Κυρίες και Κύριοι, Έχουμε πλήρη επίγνωση της ρήσης του Θουκυδίδη, ότι «Η ισχύς της πόλης είναι οι άντρες και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία». Βασιζόμαστε στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο και τον πολυτιμότερο πολλαπλασιαστή της ισχύος μας.

Η βελτίωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών μας, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς και ήταν πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών μας, αποτελεί την έμπρακτη εγγύηση του αξιόμαχου και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό το διαφυλάττουμε και το αξιοποιούμε. Αυτό κάνουμε και σήμερα. 

 Και όπως έχω αναφέρει, η αεροπορική ισχύς αποτελεί ένα βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας. Ιδιαίτερα στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η σημασία της αεροπορικής ισχύος είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Θέλω να τονίσω ότι εργαζόμαστε πάντα με γνώμονα και συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς ευνοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά από τις αεροπορικές μας μονάδες οι οποίες, μαζί με τις χερσαίες και τις ναυτικές, θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την υλοποίηση του προγράμματος για το Νέο Αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής, αναβαθμίζεται η αεροπορική μας εκπαίδευση.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς.

Αναβαθμίζεται η Πολεμική Αεροπορία.

Αναβαθμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ και πάλι την Πολεμική Αεροπορία για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων που έχουμε θέσει. Στους Ίκαρους, στους εκπαιδευτές τους, και στο προσωπικό υποστήριξης των αεροσκαφών, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Μην χάσετε εκτενές αφιέρωμα στα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη P-2002JF στο Τεύχος Ιουλίου της Π&Δ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ηθελα να ρωτησω καθοτι ασχετος αν αυτα μπορουν να παρουν οπλισμο κι αν πρεπει ακομα και τα εκπαιδευτικα να εχουν οπλισμο για παν ενδεχωμενο.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Με 240 kg ωφέλιμο φορτίο (για 2 άτομα συν 100 λίτρα καύσιμο, που ζυγίζει 70 κιλά και κάτι), τι οπλισμό θα μπορούσαν να έχουν, πέρα από 2 πιστόλια για τους επιβαίνοντες;

CKfurious
Member
CKfurious

METEOR ??? cool

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μόνο; Και γιατί όχι Brahmos; razz

CKfurious
Member
CKfurious

Όσο το σκέφτομαι τόσο πιο πολλές εφαρμογές μπορώ να σκεφτώ

το αεροσκάφος έχει πολύ μικρό RCS
μπορεί να πετάει τόσο γρήγορα ώστε τα doppler radar να το κόβουν από ιπτάμενο στόχο και να το παίρνανε ως αυτοκίνητο or παπάκι εάν το εντοπίσουν

έχει διμελές πλήρωμα οποτε ο ένας θα το πετάει και ο άλλος θα ναι χειριστής οπλικών συστημάτων

του βάζουμε ένα Link 16 για να παίρνει τακτική κατάσταση και έτοιμο

όπως προτείνεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές ναυτικής κρούσης και βομβαρδισμού

Και δεν χρειάζεται brahmos και τέτοια μπιχλιμπίδια

https://www.youtube.com/watch?v=E_iq0lKTCfU

pay attention at 0:32!

Thinking out of the box!!

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν μπορώ να αποφασίσω αν κάνετε πλάκα ή όχι. Τέλος πάντων, δείτε λίγο εδώ την διαμόρφωση (κυρίως σε κάτοψη):
http://www.tecnam.com/wp-content/uploads/2015/05/P2002-JF-trittico.jpg

Νομίζω φαίνεται πως με μισάνοιχτη καλύπτρα δεν είναι εφικτό να αφεθεί όλμος από το κόκπιτ.

Αλλά να ξαναεστιάσουμε λίγο στο βάρος;

Έστω 2 άτομα, με βάρος (ντυμένοι) 80 κιλά έκαστος. Με πλήρες φορτίο καυσίμου (100 λίτρα, δηλαδή 70 κιλά) είμαστε στα 230 κιλά. Το ωφέλιμο φορτίο του αεροσκάφους είναι 240.

Γι’ αυτό σας λέω. Δυο πιστόλια, άντε και 2 χειροβομβίδες. Και πολλά λέω.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ανάλογα πόσο μερακλήδες είναι τα πληρώματα, θα μπορούσε ο συγκυβερνήτης (αν είναι ο ίδιος αρκετά ελαφρύς) να φορτωθεί ένα MAG/SAW και να γαζώνει με την καλύπτρα ανοιχτή. Αλλιώς, όχι.

YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Αυτά είναι για τις πρώτες απο και προσγειώσεις. Να καταλάβουν οι εκπαιδευτές ποιοι έχουν τα φόντα να γίνουν ιπτάμενοι.

Τα Texan αν δεν κάνω λάθος έχουν δυνατότητα να φέρουν οπλισμό.

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Αχ …. όλα εισαγωγής ….
Σιγά το πετούμενο που πρέπει να το εισάγουμε κιόλας ….

comment image

YannisPavlidis
Member
Active Member
YannisPavlidis

Τι να κάνουμε ρε πατριώτη, αφού δεν το έχουμε!

Δεν βλέπεις που και προεκλογικά ασχολούμαστε μόνο με την επένδυση του Ελληνικού? Πολύς ντόρος για ένα καζίνο, 10 ξενοδοχεία και 50 φαγάδικα.

Είμαστε έθνος σερβιτόρων….

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Και το Λας Βέγκας πόλη σερβιτόρων είναι.

Aris
Member
Noble Member
Aris

Γιατί μόνο 12;;; Πόσα θα πετάνε πόσα συντήρηση κλπ κλπ;
Βάλε άλλα 20 τουλάχιστον

extb2b
Member
extb2b

Αν αυτό είναι για την βασική αρχική εκπαίδευση μετά ποια είναι τα επόμενα στάδια για να πετάξει ένας πιλότος π.χ Φ16 ?

Mitsos_Mantzos
Member
Noble Member
Mitsos_Mantzos

Μετά πεταει με Τ-6, και τέλος με jet T-2.
Έπειτα πηγαίνει στις Μοίρες για περαιτέρω εκπαίδευση με το αεροπλάνο που θα πετάξει π.χ. F16.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Το οποίο Τ2 αν και jet όπως γράφεις χρειάζεται αντικατάσταση εδώ και μία δεκαετία…

Ο αντικαταστάτης του Τ2 μάλιστα, θα είναι ιδανική πλατφόρμα για να έχει δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού και να μπορέι να αναλάβει αποστολές εγγύς υποστήριξης (CAS), απελευθερώνοντας τα βαρύτερα μαχητικά από αυτό το ρόλο σε περίοδο επιχειρήσεων. Φαίνεται ότι το Μ346 είναι η λογική επιλογή, θα δείξει…

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

λοιπον κατσε να θεσω το θεμα αλλιως ασχετα με το μπρικι που πηραμε τα εκπαιδευτικα καλο δεν θα ηταν να ειναι ολα οπλισμενα ασχετα με αυτα του πρωτου σταδιου? αναφορα με βαση τα texan τ leonardo m346 k το κ50 g.e