ΑΠΟΨΗ: Δεν αντέχει άλλο η Εθνική Άμυνα την συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ζήσαμε 4,5 χρόνια

100
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν την πάγια θέση μας, για μη ανάμιξη του περιοδικού και της ιστοσελίδας σε κομματικές κόντρες. Πολλοί μας έχουν προσάψει διάφορους τίτλους, επηρεασμένοι από τις προϋπάρχουσες προκαλύψεις τους. Θέλουν από εμάς την καταδίκη κάποιων πολιτικών (ατόμων και αποφάσεων) ή στήριξή τους (πάλι από εμάς). Λυπούμαστε, δεν είμαστε με κανέναν, πλην της ίδιας της χώρας μας και της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Με τον τρόπο όμως που αντιλαμβανόμαστε εμείς, και όπως έχουμε μάθει από την θητεία μας δίπλα στον ιδρυτή μας. Και κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει τι να γράφουμε.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν να λέμε την άποψή μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, την άποψή μας για πολιτικά ζητήματα τη λέμε “στα ίσια” κι όχι για να ικανοποιήσουμε την “κοινή γνώμη”, με τυμπανοκρουσίες και clickbait. Όσοι μας παρακολουθούν χρόνια ξέρουν ακριβώς τι εννοούμε.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Το ότι δεν είμασταν υπέρ ή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν μας απαγόρευσε να κρίνουμε αρνητικά τη στάση της στο θέμα του συνεχώς μειούμενου αμυντικού προϋπολογισμού, και την αύξηση των ψηφοθηρικών επιδομάτων. Ή στην ανικανότητά της να υπογράψει την πολυαναμενόμη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ή τη μη συνέχιση κρίσιμων προγραμμάτων για τις Ε.Δ.

Αν θέλαμε να κατακρίνουμε την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα το κάναμε με τις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις που το κάναμε, αλλά με κινήσεις που ξέραμε, αλλά δυστυχώς αν γράφαμε θα πόλωναν το κλίμα μεταξύ των αναγνωστών μας (το οποίο πολύ εύκολα ξεπερνούσε τα όρια σε επίπεδο σχολίων). Τώρα, ας μην μείνουμε εκεί, η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε στις εκλογές του Ιουλίου, αυτή η οποία κρίνεται από τους αναγνώστες μας κι εμάς είναι η σημερινή.

ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε

Αν κάπου κάναμε συνεχή “αντιπολίτευση” στην προηγούμενη ήταν το θέμα της παροχής επιδομάτων στο τέλος του έτους, από το υπερπλεόνασμα που είχε φέρει η υπερφορολόγηση και οι αντισυνταγματικές περικοπές του περίφημου Νόμου Κατρούγκαλου. Αντί αυτό το πλεόνασμα να κατευθυνθεί είτε στην πραγματική οικονομία (επενδύσεις) είτε στην ενίσχυση της Εθνικής μας Άμυνας, πήγαινε σε επιδόματα τα οποία, όπως απέδειξε η χορήγησή του πριν τις ευρωεκλογές ήταν αναμφίβολα ψηφοθηρικά.

Η εναντίωσή μας σε αυτή την πρακτική, την οποία είχαμε στηλιτεύσει, έκανε αρκετούς να μας χαρακτηρίσουν “δεξιούς”, “οπλάδες”, “φονιάδες των λαών”, “υπαλληλάκια των πολυεθνικών” που πουλάμε όπλα. Τελικά το να αναφέρεις την απλή λογική στην Ελλάδα μπορεί να σε κάνει στόχο. Στο ενδιάμεσο, το ΠΝ τα μόνα πλοία που δεν έχει “βγάλει” στο πέλαγος για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, είναι το Αβέρωφ και η Τριήρης Ολυμπιάς.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;

Πιστεύετε πως θέλει μαγικές και μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κάποιος πως το επόμενο πεδίο διαμάχης του Ελληνισμού θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος; Δηλαδή, όταν εκεί κρύβονται υδρογονάνθρακες (κι ουχί υδατάνθρακες) αξίας δις δολαρίων, η Τουρκία θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπει Ελλάδα και Κύπρο να πλουτίζουν; Την έννοια του Lebensraum την έχει ακούσει ποτέ κανείς; ας σηκώσει χέρι…

Τώρα, με έναν Π/Υ 530 εκ. δολαρίων, είναι αλήθεια πως μπορεί να διατηρήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται η… Πορτογαλία. Που έχει να αντιμετωπίσει τους επιθετικούς μπακαλιάρους του Ατλαντικού. Για μια χώρα με τα γεωπολιτικά προβλήματα της Ελλάδας, είναι παρηγοριά στον άρρωστο.

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)

Αν περιμέναμε κάτι από τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν ήταν αυτή, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ήταν η αλλαγή στην εξοπλιστική πολιτική. Φιλελεύθερη ή σοσιαλιστική, δεξιά ή αριστερή, πιστεύαμε πως θα υπήρχε κάποια αλλαγή ειδικά στον Π/Υ. Παρακολουθούμε προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν μέσα στο Υπουργείο μετά τις εκλογές.

Βλέπουμε την εξαιρετική συνεργασία που έχει ένας τεχνοκράτης Υπουργός με τον γνώστη Υφυπουργό, ο οποίος προέρχεται από τις ΕΔ και γνωρίζει τις ανάγκες τους. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, και ο ένας δεν είναι εκεί για να ελέγχει τον άλλον (όπως συνηθίσαμε για αρκετά χρόνια στο Πεντάγωνο). Βλέπουμε πως παρά τα όσα έγραφαν οι Κασσάνδρες, οι Αρχηγοί συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και κανείς δεν τους πείραξε, αντίθετα, είναι συνεχώς μαζί με την πολιτική ηγεσία και προσπαθούν. “Ξήλωμα” δεν υπήρξε, γιατί κανείς τους δεν πήγε σε προεκλογική συγκέντρωση κανενός Κόμματος, οι άνθρωποι στρατιωτικοί είναι. Και υπάρχει πραγματική συνεργασία με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά

Το σημαντικότερο είναι πως αυτή τη φορά δεν ήρθε η νέα ηγεσία να διαγράψει μονοκονδυλιά ότι έκανε η προηγούμενη. Η νέα ηγεσία, ακούγοντας και τις εισηγήσεις των Αρχηγών, πήρε τη σκυτάλη από εκεί που είχε μείνει από την προηγούμενη. Στήριξη του προγράμματος των F-16, συνέχεια των συζητήσεων για τις [email protected], συνέχεια της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας που έφτασε σε συμφωνία. Επιτάχυνση των προγραμμάτων για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, ΜΗ-60R.

Γιατί γράφουμε αυτό το άρθρο; διότι δυστυχώς, το ΥΠΕΘΑ, οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί δεν έχουν δυστυχώς … προίκα. Με την έννοια που την ξέρουμε όλοι μας. Να την διαθέσουν για να πάρουμε ας πούμε 24 F-35 ή 30 Rafale. Ή 4 [email protected], ή δυο ακόμη υποβρύχια, ή 300 σύγχρονα ΤΟΜΑ και 40 HIMARS/Deepstrike. Εξαρτώνται για όλα αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών. Όσο λοιπόν “μαγειρεύεται” ο νέος Προϋπολογισμός, κρίνουμε απαραίτητο να “παρέμβουμε”.

ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ

Ξέρουμε πολύ καλά πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει λεπτομερώς όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΥΕΘΑ έχει πολλές φορές εξηγήσει τις ανάγκες ενίσχυσης του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ. Αν βέβαια θέλουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να προσφέρουν πραγματική κι όχι εικονική αποτρεπτική ικανότητα. Όλα αυτά θέλουν το εξής απλό, χρήμα. Και μάλιστα αρκετό.

Τώρα, αναγκαζόμαστε να γράψουμε γιατί έχουμε αντιφατικά μηνύματα. Από την μια έχουμε μάθει πως “ανεπίσημα” ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ να μειώσει ακόμη τον Προϋπολογισμό του! Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως λόγω των πρόσφατων φοροπερικοπών χρειάζονται, έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να το ανατρέψει! Ενώ λοιπόν προεκλογικά είχε πει πως δεν θα δοθεί άλλο επίδομα πλην αυτού που δόθηκε προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα, λέγοντας πως θα πιαστούν οι στόχοι του 2019, θα μπορέσει να ξαναδώσει Νέο Επίδομα στο τέλος του 2019! Δηλαδή δυο επιδόματα μέσα στο έτος! Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πείνα!!!

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;

Η γειτονιά μας γίνεται πολύ επικίνδυνη. Αν εμείς συνεχίσουμε να μοιράζουμε επιδόματα, τότε, αν ποτέ χρειαστεί, θα πρέπει να ξέρουμε πως ήταν συλλογική μας ευθύνη που τα στελέχη του ΠΝ θα πολεμήσουν με πλοία 40+ ετών. Θα γίνουμε σκληροί αν πούμε πως τώρα μετράμε τα ευρώ των επιδομάτων, αλλά σε μια σύγκρουση θα μετράμε απώλειες; Η επένδυση χρημάτων στην Εθνική Άμυνα είναι μια κίνηση που -δεδομένων των τρεχουσών συγκυριών- μπορεί να αποδώσει μεγάλη υπεραξία. Για αυτό το σημαντικό θέμα, θα επανέλθουμε με νέο άρθρο μας.

Καταρχάς θα πρέπει να αποφασίσει το ΥΠΟΙΚ αν πιάνει ή δεν πιάνει τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019. Αν ναι, τότε ας αυξήσει για το 2020 τους πόρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αν δεν τους πιάνει, τότε ας αφήσουμε τα επιδόματα, και ας μιλήσουμε για το αν θέλουμε να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις, και μάλιστα σύγχρονες.

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως για πρώτη φορά μετά την έναρξη της Κρίσης, ας δώσει η Κυβέρνηση προτεραιότητα στο ΥΠΕΘΑ και τον Π/Υ του. Ας ακούσει η Κυβέρνηση τις εισηγήσεις που κάνουν ο ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ. Ας δώσει λιγότερα σε επιδόματα, για να ενισχύσει εκτάκτως το ΥΠΕΘΑ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολο και πολυέξοδο σπορ. Αν δεν έχουμε τις αντοχές, ας το αφήσουμε να πιάσουμε αυτά που ξέρουμε. Και ας βλέπουμε στην τηλεόραση τις τουρκικές εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, ή την σημαία τους σε ελληνικά νησιά. Παραφράζοντας γνωστή ρήση γνωστού πολιτικού ανδρός, τα νησιά ας τα χάσουμε, τα επιδόματα μην χάσουμε!

Ας σταματήσουμε να θρηνούμε νέους ήρωες, κι ας γιορτάζουμε νέες νίκες


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Noble Member
p270

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα αντέχει

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Oπως αντεξαμε ως τωρα έτσι θ αντεξουμε αλλα 10 χρόνια. Δυστηχως…

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Μέχρι τώρα όμως δεν είχε αποθρασυνθεί η Τουρκία , σήμερα δεν πολύ υπολογίζει τις ΗΠΑ (ή έτσι δείχνει) και όλο και πιο αχόρταγη γίνεται . Θα μπορούμε να αντέξουμε αλλά 10 χρόνια λέτε;

p270
Member
Noble Member
p270

δύσκολα αλλά πως να αλλάξει αυτό ,ίσως με έξυπνες κινήσεις που όμως δεν γίνονται για διάφορους έως και πονηρούς λόγους θα έλεγα

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Εξαιρετικό άρθρο και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή. Συγχαρητήρια.

AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Πολύ σωστά τα λέτε για άλλη μια φορά. Το μοναδικό σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι παρά την διαδεδομένη ρήση, η Κασσάνδρα δεν διαψεύστηκε ποτέ της. Όπως τα έλεγε γίνονταν τα πράγματα αλλά δεν την πίστευε κανείς μέχρι που ήταν πολύ αργά… Για αυτό ανησυχώ πάντα όταν διαβάζω για Κασσάνδρες και τα λάθη τους…

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Νομίζω ότι η συνεχής αντιπαράθεση επιδομάτων και Εθνικής άμυνας είναι υπερβολική , δημιουργεί εσφαλμένα τήν εντύπωση ότι μόνο ένα από τα δύο μπορεί να υπάρξει , ότι τό ένα σκοτώνει τό άλλο καί τελικά οδηγεί τόν αναμένοντα τό επίδομα στήν αποκήρυξη τής ανάγκης γιά Αμυνα . Μέσα στόν κυκεώνα τού προυπολογισμού 1,5-2 δίς ετησίως μπορούν να βρεθούν με τήν προυπόθεση ότι θα καταστεί κοινή γνώση σε κάθε πολίτη η ανάγκη χρηματοδότησης τής ανεξαρτησίας μας , χρειάζεται επιμονή γιά τήν επίτευξη αυτού τού σκοπού έστω καί μέσω τού φόβου ………

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Μα όταν το χρήμα είναι περιορισμένο και από την μια βλέπουμε εισηγήσεις περί μείωσης του Π/Υ και από την άλλη βλέπουμε ότι θέλουμε να δώσουμε επιδόματα τότε ποια η λύση; Ή κόβουμε το ένα ή το άλλο;
Δεν υπάρχει άπλετο χρήμα. Πώς μπορούν να συνυπάρξουν και αύξηση των αμυντικών δαπανών και επιδόματα στον Π/Υ;

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Μπορούν να συνυπάρξουν με τήν εκλογίκευση τών επιδομάτων καί κυρίως με τήν συναίσθηση τών προβλημάτων τής Αμυνας . Η έλλειψη μέριμνας για τούς πραγματικά αδύναμους θα τούς εξαφανίσει ( τό θέλουμε ? ) , θα πρέπει να βρεθούν πόροι μέσα από τήν κατανόηση τού γεγονότος ότι η ανεξαρτησία κοστίζει . Είμαι καπνιστής , τό πακέτο μου κοστίζει 4,60 , άν πάει 6,00 θα τό κόψω ? Αν η βενζίνη αυξηθεί 0,20 θα πηγαίνω με τα πόδια ? άν τό τέλος επιτηδεύματος ( 1000 ευρώ ανά επιχείρηση τουλάχιστον ) δέν καταργηθεί καί πάει στήν Αμυνα θα λουκετάρουν όλοι ? Πολλά αν… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Σίγουρα δεν θέλουμε να εξαφανίσουν ε τους αδύναμους , αλλά.πραγματικα πιστεύετε ότι έτσι προστατεύονται οι αδύναμοι; Είστε σίγουρος ότι ολα τα επιδόματα πάνε στους πραγματικα έχοντες ανάγκη; (Σίγουρα παίρνουν επιδόματα και αυτοί που έχουν ανάγκη και έχουν και φορολογική ενημερότητα , γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να έχουν και υποφέρουν, αλλά αν δεν έχεις φορολογική ενημερότητα δεν έχεις ανάγκη ε;) Επίσης επειδή καθημερινά έχω να κάνω με επαγγελματίες στην αγορά του φαγητού λόγω δουλειάς ξέρετε πόσες επιχειρήσεις θα έκλειναν αν είχαν κι ένα φόρο επιτηδευματος έστω και 1000 ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα; Όσο για τις προτάσεις… Read more »

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Οχι , δέν προστατεύονται αποτελεσματικά οι πραγματικά αδύναμοι με τα επιδόματα , ναί υπάρχουν λάθη στά κριτήρια , ναί ένα μέρος τών επιδομάτων φεύγει σε Βαλκανικές κλπ χώρες . Να τά κόψουμε τελείως ? Οχι , να τα εκλογικεύσουμε , αυτό λέω . Τόν φόρο ( τέλος ) επιτηδεύματος τόν πληρώνεις εδώ καί χρόνια αγαπητέ φίλε με τήν ετήσια δήλωση σου ( άν έχεις και υποκαταστήματα πληρώνεις περισσότερα ) , ή κυβέρνηση εξήγγειλε τήν κατάργηση του , μιλάμε γιά ποσόν γύρω στό 1 δίς , άν δέν κάνω λάθος ….. Γιά τσιγάρα και καύσιμα αν δέν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τήν… Read more »

T.B
Guest
T.B

Μεχρι και ο τελευταιος Διοικητης Μοναδος πηγαινοερχεται σπιτι του με επιτελικο αυτοκινητο και βενζινες πληρωμενες, για ποιον λογο; Θερινα θερετρα κλπ για ποιον λογο να υπαρχουν; Ολα αυτα δεν κοστιζουν; Πηπως να γινει πρωτα ενας εξορθολογισμος εξοδων των ΕΔ και μετα να μιλησουμε για τα επιδοματα; Ο Βασιλιας της Σουηδιας πηγαινε στην αγορα με ποδηλατο, αλλα ο διοικητης της μοναδος στελνει με το επιτελικο να κανει τα ψωνια για το σπιτι του, κατα τα λοιπα φταινε τα επιδοματα, και τα δικα τους δικατους και τα δικα μας παλι δικα τους τα θελουν, λογικο, εφοσον εχουν αναπτυξει νοοτροπια δημοσιου υπαλληλου με… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

επικαλειστε τα τελευταια 4 χρονια που εγινε η περισσοτερη δουλεια σε σχεση με οτι ειχε γινει απο 2015 και πισω…. Καποιος βρισκεται σε καποια αλλο παραλληλο συμπαν και αυτος δεν ειμαι εγω. Εγινε οτι επρεπε? Σιγουρα οχι. Θα μπορουσαν να γινουν περισσοτερα? Πιθανως, αλλα οχι θαυματα. Σιγουρα ομως εγιναν πραγματα σε αντιθεση με την απολυτη απραξια απο 2015 και πισω. Τωρα καποια πραγματα φαινεται να τρεχουν ποιο γρηγορα γιατι ειχαν ηδη τρεξει εδω και 1χρονο+ οποτε υπαρχει προεργασια. Το αν θα μπορεσουν να συνεχισουν να τρεχουν τα πραγματα με τον ιδιο η καλυτερο ρυθμο… εξαρταται απο τα οικονομικα της χωρας.… Read more »

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Θα συμφωνήσω μαζί σου.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Ετσι ακριβως οπως τα λες ειναι αδελφε,απο το 2006 εως το 2015 τι εγινε?δεν το κρινω πολιτικα,το κρινω με βαση τα γεγονοτα.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

απο το 6-8 τα ξυναμε κ απο το 9/10 κυρηξαμε πτωχευση τι ακριβως ηθελες να γινει δηλαδη να παρουμε 4φρεμ κ 400 αμπραμς κ μετα τι θα πηγαιναμε ως επαιτες στο γιουρογκρουπ,εχω την εντυπωση οτι μερικοι ξεχνατε το χαος που υπηρχε κ που κορυφωθηκε το 15.

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Σωστά περιγράφετε ότι το πρόβλημα αφοπλισμού των ελληνικών ΕΔ είναι πρωτίστως πολιτικό, όχι οικονομικό. Αυτό που παραλείπετε είναι να πάτε τη συζήτηση ένα βήμα πιο πίσω: τι εθνικούς στόχους έχουμε και για τι αποστολές προορίζουμε τις ΕΔ; Άλλες ΕΔ χτίζεις αν (1) στόχος είναι μόνο να μην χάσεις κατοικημένα εδάφη (κατά τα φαινόμενα ο μόνος στόχος όλων των κυβερνήσεων από το 1974 ως τώρα) και άλλες ΕΔ χτίζεις αν (2) στόχος σου είναι να διεκδικήσεις όσα σου ανήκουν στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, να ανακυρήξεις ΑΟΖ, να επεκτείνεις ΧΥ στα 12 νμ. και να υπερασπιστείς την Κύπρο (όλα αυτά… Read more »

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Ίσως κάποιοι φιλοδοξούν το (1) και βολεύονται και με λιγότερα ακόμα… Όταν κυβέρνηση βγαίνει κόμμα το οποίο πριν τις εκλογές με στέλεχός του λέει ανοιχτά ότι “θα το ρισκάρουμε” με τους Τούρκους, καταλαβαίνουμε ότι απλά έχει διαλυθεί οποιαδήποτε έννοια συλλογικότητας. Αυτό το έχουν δει και οι απέναντι. Και ΔΕΝ διορθώνεται ούτε με 10 Μπελάρα και 200 F-16 η αδιαφορία των πολιτών για την πολιτεία…

Giorgos
Member
Active Member
Giorgos

Φιλε επειδη αποκλειεται ατομα που βολευονται με το πρωτο σεναριο που περιεγραψες να επισκεπτονται το συγκεκριμενο site αυτοβουλος και επειδη εχουμε δει και τουρκους να γραφουν στα σχολια γνωμη μου ειναι οτι ειτε προκειται για κομματικα τρολ στην καλυτερη ειτε ελληνοφωνους τουρκους στη χειροτερη,ειτε πληρωμενους ειτε οχι

Mitsos_Mantzos
Member
Noble Member
Mitsos_Mantzos

Μισό λεπτό ρε Πτήση η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εξοπλιστικά που δεν έκαναν άλλες κυβερνήσεις εδώ και 10 -15 χρόνια. Έχουμε και λέμε, πρόγραμμα αναβάθμισης f-16 με το λιγότερο δυνατό κόστος, ελικόπτερα kiowa, εκπαιδευτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα h60, αναβάθμιση των p-3 Orion, και μαζί με όλα αυτά έδινε και επιδόματα, δηλαδή Πώς είναι δυνατόν να μην τα αναφέρετε όλα αυτά τα προγράμματα υπέρ της προηγούμενης Κυβέρνησης;;;;;; Εν τω μεταξύ ο καινούργιος υπουργός Το μόνο που βγάζει προς τα έξω είναι ότι τον έχει κυριεύσει παγωμένος φόβος. Δεν είμαι με καμία κυβέρνηση και ούτε πρόκειται να είμαι έως ότου βρεθεί τουλάχιστον για τα… Read more »

stergios21
Member
Trusted Member
stergios21

πεστα γ@μωτο…τα ιδια πιστευουμε και μας λενε συριζαιους

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Σωστά, αλλά είναι η ίδια κυβέρνηση που πάγωσε την αποδοχή των NH90, που δεν βρήκε λύση για την επιτάχυνση της παράδοσης των Super Vita, που δεν προχώρησε στην αγορα τορπιλών, δεν έκανε την FoS των δίλιτρων ενώ για την αναβάθμιση των P-3 καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο επιτυχημένη (θα) είναι μιας και τα στοιχεία για το τι περιλαμβάνει είναι μάλλον απογοητευτικά για την απόδοση των αεροσκαφών. Παράλληλα μπορούμε να μιλήσουμε για άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα αναδιοργάνωσης του στρατού μιας και η πολιτική ηγεσία σε πολλές περιπτώσεις υπέκυψε στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών. Τα Kiowa ήταν μια μεγάλη… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου Άλλωστε δεν υποστηρίζω την προηγούμενη κυβέρνηση οπως είπα προηγουμένως και ούτε καμία κυβέρνηση, αλλά το γράφω βάσει του παραπάνω κειμένου της πτήσης που λέει πολύ συνοπτικά ότι τα λεφτά που μάζευε η προηγούμενη κυβέρνηση από την υπερφορολόγηση δεν πήγαιναν στην άμυνα αλλά για επιδόματα, και εγώ λέω πως είναι δυνατόν να μην αναφέρει τα προγράμματα που έγιναν και που περιγράφω παραπάνω, πως είναι δυνατόν να έγιναν όλα αυτά τα προγράμματα και να μην πήγαν τα λεφτά στην άμυνα ; Βέβαια ξέχασα να συμπληρώσω τα 10 Σινούκ. Πως γίνεται να ξεχαστούν 10 Σινούκ, αναβάθμιση f-16,… Read more »

Steve
Member
Famed Member
Steve

Η αναβάθμιση των F16 έγινε “αναγκαστικά” γιατί έληγε η διορία της lokheed που μας ειχε δώσει… και πάλι έμειναν εκτός αρκετά αεροπλάνα… και με πολλά ερωτηματικά για τα περιφερικά legion pods, όπλα κτλ…
P3 με πολλά ερωτηματικά….
MEKO?
Mirage?
UAV? 2 χρόνια ακούγαμε για τα heron…
τορπίλες? (44.156.061 κόστισαν τα kiowa καλά χρυσά αλλά θα προτιμούσαμε 22 τορπίλες…)

stergios21
Member
Trusted Member
stergios21

η διαφορα ειναι οτι αυτοι καναν εστω και τα ελαχιστα που αναφερετε σε σχεση με το…τιποτα των προηγουμενων…αυτο προσπαθουμε να πουμε..ουτε ενθουσιαστηκαμε με αυτα που γιναν αλλα ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΛΟΥΣΕ αν η τωρινη κυβερνηση φτιαξει πολλα περισοτερα(ισα ισα το ευχομαστε κιολας)

Mitsos_Mantzos
Member
Noble Member
Mitsos_Mantzos

Αστο ρε Στέργιο άμα ο άλλος δεν θέλει να καταλάβει…. Θα σταθώ στην τελευταία σου πρόταση, μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να κάνει προγράμματα και περισσότερα μάλιστα Το ευχόμαστε, και ποιος δεν το εύχεται;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Έντιμος απολογισμός, Μήτσο. Έχεις δίκιο. Έγιναν πράγματα ουσίας. Και πολύ περισσότερα, απολύτως αναγκαία, δεν έγιναν. Όπως δεν έγιναν βέβαια ούτε πριν ούτε μετά. Η εκκρεμότητα των τορπιλών επί 20 σχεδόν έτη είναι απλά ασυγχώρητη.

Mitsos_Mantzos
Member
Noble Member
Mitsos_Mantzos

Καλώς όρισες Νικόλαε, μας έλειψε ο ήρεμος λόγος σου.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καλώς σε βρίσκω, αγαπητέ μου φίλε, πάντα μια καλή κουβέντα έχεις να πεις, σε ευχαριστώ, και γνωρίζεις με πόσο ενθουσιασμό παρακολουθώ τις συμβολές σου εδώ.

Faceof
Member
Trusted Member
Faceof

Καλησπέρα σε όλους…

Δυστυχώς…τα όσα είπε η Μπενάκη στον Παπούλια ακόμα δεν έχουν έρθει όλα…αλλά όπως πάντα στην ιστορία υπάρχουν οι Εφιάλτες και που έχουν ως σκοπό της ζωής τους και αναλάβει να τα φέρουν είς πέρας!!!

https://www.youtube.com/watch?v=AMwpBzdzo_M

Με τις Υγείες μας!!!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αν μου επιτρέπετε, τι είναι αυτό που σας αναστατώνει στο περιεχόμενο αυτού του κλιπ, και πού εντοπίζετε τη συσχέτιση με το θέμα της πιεστικής ανάγκης να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στους εξοπλισμούς; Παρακαλώ μην εκλάβετε το ερώτημά μου ως κακοπροαίρετη αμφισβήτηση, αλλά ως ειλικρινή απορία, διότι και αλλού έχω δει να προσδίδεται σε αυτή την προσφώνηση μια σχεδόν προφητική, αποκαλυπτική διάσταση, και μάλιστα σε διαφορετικό πλαίσιο εκφοράς από αυτό που σκιαγραφεί η πρώην Πρόεδρος της Βουλής (η ατυχήσασα Συνταγματική Συνθήκη της Ε.Ε., η διεθνής συνεργασία σε δικαστικές και ιδίως ποινικές υποθέσεις, η τρώση της δημοκρατίας από το διαδίκτυο των fake… Read more »

stepa
Guest

Η κουβεντα θα ειχε νοημα αν απευθυνονταν σε πολιτες κυριαρχου κρατους. Με πολιτες συνειδητοποιημενους με οραμα για την χωρα τους…. Αληθεια μετα απο δεκαετιες εθισμου σε παροχες, διακοποδανεια ,και αλλοτροιωσης τι σας κανει να πιστευετε οτι μια πολιτικη ελιτ ,ανεξαρτητως χρωματος, θα τολμησει να κανει το αυτονοητο θυσιαζοντας “κεκτημενα” της πελατειας της, αδιαφορωντας για τον μονιμο εφιαλτη της που λεγεται “πολιτικο κοστος”….? …. μαλλον τα 4.5 χρονια που αναφερετε ειναι πολυ αισιοδοξη προσεγγισηΜακαρι το προβλημα μας να ηταν μονο τα 4.5 χρονια των προηγουμενων.Θα ηταν πιο κοντα στην πραγματικοτητα ομως τα 45 χρονια, γιατι ακομα και οταν υπηρχαν λεφτα για… Read more »

Anios
Guest
Anios

Ακριβώς έτσι.

Alexandros
Member
Alexandros

Νομίζω ότι τα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν κατάφερε ούτε θα κατάφερνε ποτε να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Giorgos
Member
Active Member
Giorgos

αν ειχε την προσβαση στο δανεικο χρημα που ειχαν πασοκ και νδ πιστευω και οι νεκροι επιδομα θα επαιρναν

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax
Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Κατάφερε όμως – ΔΥΣΤΥΧΩΣ – να είναι “άξιος” συνεχιστής τους…

flashg
Member
flashg

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη χαθεί. Η Κύπρος εξαρτάτε πλέον από τους Γάλλους και τους Αμερικάνους. Το ΠΝ είναι άφαντο και δεν μπορεί να επιχειρήσει εκεί. Ακόμα και αν πάρουμε δύο Μπελάρα πάλι είναι αδύνατον να επιχειρήσουμε αφού δεν έχουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που χρειάζεται ούτε και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Το πρόβλημά μας είναι ότι με αυτούς το μέγεθος των εξοπλισμών κινδυνεύουμε να χάσουμε και το Αιγαίο. Τα όποια κονδύλια έχουμε δεν φτάνουν ούτε να συντηρήσουμε, ούτε να εκσυγχρονίσουμε τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα. Το τραγικό πρόγραμμα των Ρ3 μας στοίχισε την αγορά απαραίτητων πυρομαχικών και την συντήρηση συστημάτων. Ποιο… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αναμφίβολα το πλέον εύστοχο και πειστικό σχόλιο στο θέμα.

chriss8
Member
chriss8

Τις δεκαετίες που είχαμε αληθινή αποτρεπτική ισχύ, οι ΕΔ έπαιρναν το 4,5-6% του ΑΕΠ. Όταν πέφτουν για 15 χρόνια κάτω του 2,5% απλά ΔΕΝ δουλεύει ΤΙΠΟΤΑ. Όσα συνθήματα και αν λέμε. Το πόσα μπορούμε να δώσουμε είναι ευαίσθητο θέμα σε μια ρημαγμένη οικονομία. Αλλά όπως είπατε και εσείς υπάρχει προστιθέμενη αξία. Πρέπει να δώσουμε πάγια μεγαλύτερα ποσά για την άμυνα και να κάνουμε εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος 10ετίας ή 20ετίας έτσι ώστε να Μπορούμε να διαθέσουμε τα σωστά ποσά. Με τα σωστά ποσά θα αγοράσουμε τα σωστά όπλα Στις σωστές ποσότητες για να έχουμε ουσιαστική άμυνα και αποτροπή ανάλογη της… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καίρια και απολύτως πειστική παρέμβαση. Οι ανάγκες είναι ανελαστικές, εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές, όχι αυτές στο τι μας περισσεύει αφού μοιρασθούμε μεταξύ μας ένα υποτιθέμενο μέρισμα επιτυχούς διαχείρισης ( ….) ….

GiorgosRou
Member
GiorgosRou

Αν γινόταν να ερωτηθεί ο κόσμος άμεσα αν θέλουν επιδόματα για τα επόμενα 5 χρόνια ή ενίσχυση της εθνικής άμυνας στο σύνολο της αντί να στρουθοκαμιλιζουν στα πολιτικά χαράκωματα, πιστεύω ότι η απάντηση θα ήταν εκκωφαντικη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. πάρα πολύ απλά πράγματα η συνεχής υποτίμηση της εθνικής μας συνείδησης είναι απαράδεκτη. Και εγώ που τα λέω αυτα υποστηρίζω ΣΥΡΙΖΑ

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Αν αυτό που ζούμε σε αυτή την χώρα δεν είναι η μέρα της μαρμότας τοτε δεν ξέρω τι είναι…

CKfurious
Member
CKfurious

1) Τεχνοκράτης Υπουργός?? Ο Δικηγόρος από δικηγορική οικογένεια πολιτικών και βολευτής από το 2007?? Πλακα μας κάνατε!!! https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 2) Εξαιρετική συνεργασία με αυτόν POU επί ημερών του είχαμε έλληνες στρατιωτικούς αιχμαλωτους από Τούρκους από το 74?? Εδώ το τερματίσατε!! Είναι γνωστό ότι μεταξύ τους δεν μιλιόνται Τα ίδια και με τον γενικό γραμματέα Δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες Δεν έχουν πολιτική Πολλά περιστατικά της παραπάνω ωραίας ατμόσφαιρας έχουν βγει έξω Ενδεικτικά : Κατά το ΠΡΏΤΟ ΘΈΜΑ της προηγουμενης κυριακής ο υφυπουργός προσπάθησε να κάνει άσκηση γενικής επιστράτευσης Σχέδιο E με δικη του πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει τον Υπουργό που ήταν… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Τα νούμερα σου είναι λάθος. Για κάποιους βαθμούς δεν έχεις βάλει ούτε τους μισούς.

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Επειδη με ενδιαφερει και ειναι δυσκολο να βρεθουν οι αριθμοι, εαν τους γνωριζεις ας τους παραθεσεις

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Τα νούμερα είναι δύσκολο να μαζευτούν και να ανακοινωθούν παρόλο που ανακοινώνονται επί μέρους με ΦΕΚ. Το κλασικό μας πρόβλημα είναι οι 100δες στρατηγοί/ναύαρχοι/πτέραρχοι/ταξίαρχοι. Επειδή οι αξιωματικοί αμείβονται κατά μ.ο. όσο και ένας ΔΥ του 8ώρου, η μεγαλύτερη ανταμοιβή έρχεται όταν θα γίνεις ανώτατος καθώς εκεί εκτοξεύονται τα πάντα… δεν θες να τους πληρώνεις όλους ανάλογα της πραγματικής θέσης τους γιατί στοιχίζει και αν πάρουν αυτοί παραπάνω πρέπει κάποιοι άλλοι να πάρουν λιγότερα (ΔΕΚΟ, κομματικοί στρατοί, μετακλητοί, παλαιότερα Ολυμπιακή κτλ. κτλ.) Άρα έχεις λίγες παραπάνω θέσεις για λίγο παραπάνω στελέχη ώστε πάντα να κρατάς και το τυράκι του να τους… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Εσεις τα γραφεται, η νεα κυβερνηση εξεφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων. Το γιατι δεν με αφορά αλλά φαναιρώνει ότι όποια κι αν ήταν η λογική των επιδομάτων, υπαρχει η πρόθεση να υιοθετηθεί ξανά οπότε η αποδοση της ευθήνης της συγκεκριμένης πολιτικής στην υποτιθέμενη αριστερή ιδεολογία των προηγούμενων ηταν εσφαλμένη. Περαν αυτών σωστα ζηταμε περισσότερα χρηματα για την άμυνα. Και μην ξεχνάμε, μειωση ανωτάτων αξιωματικών, αξιοποιηση ακίνητης περιουσίας, μαζεμα της εξωφρενικής μισθοδοσίας εκει που χρειαζεται, που αποτελει το 50% σχεδον του συνολικου προυπολογισμου της αμυνας. νεα δογματα αμυνας, καλύτερη εκπαίδευση, αξιοκρατία και λιγο χερι στο πλεονασμα. Αλλά… Read more »

Giorgos
Member
Active Member
Giorgos

Εχω μια ενσταση,η διαφορα μεταξυ αριστερης και δεξιας ιδεολογιας στα οικονομικα ειναι πολυ συγκεκριμενη.Η αριστερα ειναι υπερ της υψηλης φορολογιας ,του μεγαλου κρατους ,των επιδοματων και της περιορισμενης ατομικης ευθυνης.Η δεξια απο την αλλη ειναι υπερ της χαμηλης φορολογιας του μικρου κρατους κατα των επιδοματων και υπερ της ατομικης ευθυνης.Οποτε αν η νεα ελληνικη κυβερνηση συνεχισει την πολιτικη των επιδοματων ειναι λαθος να μιλαμε για υποτιθεμενη αριστερη ιδεολογια των προηγουμενων αλλα πιο σωστα για υποτιθεμενη δεξια ιδεολογια των επομενων

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Η ιστορία της Ελλάδος δεν ξεκινάει από το 2015 αλλά πολύ πιο πριν. Πράγματι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα στο χώρο της Άμυνας τα τελευταία 4,5 χρόνια από την άλλη βέβαια για να είμαστε αντικειμενική στα 4,5 χρόνια αγοράστηκαν μεταχειρισμένα 10 Chinook, 70 Kiowa ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός των P 3 Orion ο εκσυγχρονισμός των 85 F 16 σε Viper έγινε η πολύ δουλειά στο διαγωνισμό των νέων τορπιλών στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών Belharra στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών Meko και άλλα προγράμματα. Όλοι μας θα θέλαμε να είχαν γίνει περισσότερα αυτό είναι βέβαιο γνωρίζοντας φυσικά πως δεν ήταν και… Read more »

npo
Member
Famed Member
npo

Τα 4,5 χρόνια πως προέκυψαν? 2010 με 2016 η πολιτική άμυνας ήταν διαφορετική ???

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Η χώρα μας , σύμφωνα , με την Εurostat είναι πρώτη στις αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ με 2.5% GDP ή 5.3% General government expenditure με το διπλάσιο του μέσου όρου.
Το πρόβλημα των ΕΔ δεν είναι τα επιδόματα.Το πρόβλημα είναι στο οικοδόμημα των ΕΔ.
Δεν πρόκειται να λυθεί όπως κάποιοι ελπίζουν με δανεικά και 4-5% αμυντικές δαπάνες όπως λυνόταν σε προηγούμενες δεκαετίες.Νομοτελειακά οι ΕΔ θα καταρρεύσουν από το βάρος των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δαπανών.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9665811/2-15032019-BP-EN.pdf/2340c61d-9dc5-4b5f-9b13-db36ff01c082

stefanos
Member
Active Member
stefanos

Άρα, αν καταλαβαίνω καλά, προτείνετε να περικόψουμε τους συνταξιούχους; Φαντάζομαι αναφέρεστε μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων… Ελπίζω να κάνω λάθος γιατί θα ήθελα να μου απαντήσετε διαφορετικά πώς θα σας φαίνονταν κάτι τέτοιο όταν εσείς γίνετε συνταξιούχος.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Έλα όμως που δεν έχεις ΕΔ χωρίς προσωπικό. Αν τώρα πεις ότι θα κρατήσεις 10.000 κόσμο (μια ταξιαρχία, 20 μαχητικά, 2 φρεγάτες), ενώ σε λίγα χρόνια νομοτελειακά δεν θα έχεις τόσους συνταξιούχους, θα φτάσεις την αναλογία που θες.

Απλά παίξε την εξής εξίσωση που μέσα έχει τον μικρό μας πληθυσμό, την μικρή μας οικονομία και την μεγάλη απειλή που έχουμε. Είναι σαν να λες ότι είναι παράλογο τον Ιούλιο που οι Έλληνες καίνε περισσότερο το air condition από τους Ισλανδούς. Με μια ταξιαρχία υπάρχει θέμα εθνικής άμυνας δίπλα από την Τουρκία;

ΥΓ εννοείται χρειάζονται ριζικές τομές και αλλαγές…

Consigliere_
Member
Consigliere_

αμα δεν παραγεις ουτε σφαιρα λογικο να μεινεις αοπλος οταν τελειωσουν τα δανεικα

Ccg
Guest
Ccg

Σε μια κοινωνία εμποτισμένη από τον λαϊκισμό (η δεκαετής κρίση και κατάρευση ελάχιστα άλλαξε τη νοοτροπία των πολιτών) νομιζεται ότι είναι εύκολο κάποιος να πείσει για την αναγκαιότητα των στρατιωτικών δαπανών; Όταν μάλιστα στην συνείδηση των περισσότερων η αγορά ενός οπλικού συστήματος συναπαγεται αυτόματα μιζες και όχι αντιμετώπιση μιας υπαρκτησ ανάγκης; Φαντάζεσαι αν αντί για κάποιο επίδομα δοθούν τα χρήματα σε αμυντικές δαπάνες τις φωνές των τηλεοκηρυκων των πρωιναδικων αλλά και της αντιπολίτευσης και φυσικά το πολιτικό κόστος που θα επομισθει οποίος πήρε τέτοια απόφαση; Τι θ’ ακουσαμε ξανά για μιζες, για λαό που πεινάει ενώ πλουτίζουν οι “όπλαδεσ”, τι… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

πώς θα γίνει η αλλαγή στο οργανωτικό κομμάτι? από ποιους? τα στελέχη είναι και αυτά μέλη της κοινωνίας μας. Άλλοι σωστοί και άλλοι στόκοι. Το ίδιο σύστημα αξιών που έχει η κοινωνία μας το ίδιο τους φιλτράρει και διαλέγει αυτούς που θα πάρουν τις αποφάσεις! Επομένως γυρνάμε σε αυτό που είπες “μπορεί να αλλάξει μόνο σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά ή μετά από κάποιο σοκ”.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Το πάρτυ ξεκίνησε απο το 1996. Η διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν την Εθνική Άμυνα είναι ανεκδιήγητη. Η κυβέρνηση του Σύριζα για εμένα φέρει τις λιγότερες ευθύνες. Άλλωστε η αποστροφή του Σύριζα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας δεν ήταν κρυφή. Τα έλεγαν οι άνθρωποι σε κάθε ευκαιρία. Παρόλα αυτά προχώρησαν θέματα κυρίως λόγο του επιδειξιομανή Καμμένου και της ιδιότυπης συνεργασίας του με τον Σύριζα (σε κάνω κυβέρνηση, κάνω την δουλειά μου χωρίς ενόχληση). Δεν νομίζω να μπορούσε να κάνει πιο πολλά πράγματα, από οικονομικής πλευράς, μετά το 6μηνο φιάσκο αρχές του 15′, που γύρισε τη χώρα χρόνια… Read more »

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Συμφωνώ απολύτως τόσο με το άρθρο, όσο και με τους φίλους σχολιαστές, αφού ο καθένας φωτίζει και μια διαφορετική πτυχή του ζητήματος. Η μεγάλη εικόνα κατά την ταπεινή μου άποψη έχει ως εξης: 1. Δεν διαφαίνεται ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε ότι αφορά την Εθνική Άμυνα. 2. Είναι φανερό ότι έχουμε εναποθεσει σε επικυνδυνο βαθμό τις ελπίδες και προσδοκίες μας στον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό παράγοντα. 3. Ουσιαστική και έμπρακτη συνεργασία με την Κύπρο δεν υφίσταται. Για παράδειγμα ποιος μπορεί να μας πείσει ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτησει την αγορά μισής φρεγάτας; 4. Φοβάμαι ότι πλέον,… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καίριος και εύστοχος, όπως πάντα.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Μονο εγω βλεπω οτι οι τουρκοι “αποδυτικοποιουνται” και θα βρεθούν να μενουν μονο με τα παλια φ-16 τους καμια 20αρια χρονια ακομα, χωρις να παρουν κανενα καινουργιο αεροσκαφος? Αν δε κανουν το λαθος να παρουν κανα 2 μοιρες σουκχοι 35 φερ ειπειν, θα τους γινει και πληρες εμπαργο στα ανταλλακτικα των φ-16 και δεν θα πεταει κανενα τους. Φ-35 δεν θα παρουν ποτε γιατι δεν το θελουν πλεον, περα απο το οτι δε τους δινετε. Τους πετανε και απο συμπαραγωγους μεχρι τον επομενο μαρτιο και θα χασουν και 9δις$ συνολικα σαν βιομηχανικο κυκλο εργασιων, και το κυριοτερο οι εταιρειες τους… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Σκεφθήκατε μήπως η προοπτική που περιγράφετε τους οδηγήσει να κινηθούν άμεσα, τώρα που εμφανίζουμε πολύ μεγάλη υστέρηση; Ομολογώ ότι με ανησυχεί πολύ αυτό το ενδεχόμενο …
Όσο για τη στελέχωση της ΤΗΚ, έχει ήδη λυθεί το πρόβλημα, με νέες πολυπληθείς σειρές και κίνητρα ανάκλησης αποστράτων από την πολιτική αεροπορία (συχνά με σοβαρές πιέσεις, εύκολες για ένα ανελεύθερο καθεστώς …).

GK_
Member
Noble Member
GK_

Συμμεριζομαι τον προβληματισμο σας. Σιγουρα με απλα ευχολογια η εννοια «Εθνικη Αμυνα» μενει απλα «κενο γραμμα». Βεβαια ομως υπαρχουν πολλα που μπορουν να γινουν ακομη και εαν υπαρχουν μολις 530 εκ € ανα ετος. Οχι οτι θα εβλαπτε μια «αυξηση», αλλα ακομη και με αυτα τα λιγα, εστω και με ορισμενα «τερτιπια» (ας τα πουμε ετσι), χωρις να εχουμε απαιτησεις για κατι το «ονειρικο», αλλα με βαση την αρχη του εφικτου, μπορει να επιτρεψει να ξεπεραστουν οι σημερινοι σκοπελοι. Θελω να επιστησω την προσοχη στις παρα πολυ διαδεδομενες και γνωστες πρακτικες που εφαρμοζονται διεθνως εντος και εκτος του ΝΑΤΟ. Θελω… Read more »

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Θα συνταχθώ με αυτούς που πιστεύουν ότι οι δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις είναι λάθος δομημένες κι όχι ότι είναι λίγες – και θα εξακολουθήσω να λέω ότι έχουμε ένοπλες δυνάμεις παρελάσεων κι όχι επιχειρήσεων κάτι που δεν φαίνεται να δυσαρεστεί παρά τους αναγνώστες αυτού του blog. Πρακτικά έχουμε και λέμε: Μονάδες που υπάρχουν μόνο για να βολεύονται τα στελέχη Μεγάλος αριθμός στελεχών (τα είπε καλύτερα ο CKfurious και το ολοκλήρωσε υπέροχα ο chriss8) Αγορές χωρίς πρόβλεψη για ανταλλακτικά και αναβάθμιση Εγωισμοί των κλάδων (το ναυτικό θέλει να αποκτήσει αεροπορία, ο στρατός ξηράς νέο άρμα μάχης κι όχι να χρησιμοποιήσει… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Τορπίλες, Μεκο, τομα απο usa, οι δυο ρουσεν, μακαρι μηπως γινει κατι με τα 214, fos για αεροπλάνα και όπλα ……ολα τα αλλα ειναι ουτοπικά…..

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Προς το παρόν ναι … Αλλά δεν αρκούν … Θα είναι ωστόσο μεγάλη ανακούφιση στο βραχύ ορίζοντα, οπότε και περιμένουμε τα χειρότερα …

ΚωστήςΜ
Guest
ΚωστήςΜ

Γιατί μόνο τα 4,5 τελευταία χρόνια ; ΟΛΗ η ελληνική πολιτική ελίτ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εθνική άμυνα. Το έχουν τονίσει και πολλοί από τους αναγνώστες σας. Προς επίρρωση αυτού παραθέτω στοιχεία τελευταίας 10ετίας της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων δημοσιευμένα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών το Μάρτιο φέτος : (σε παρένθεση οι δαπάνες για εξοπλισμούς) 2009: 6,52 δις (2,2 δις), 2010: 6 δις (2δις), 2011: 4,87 δις (1,6 δις) , 2012: 4,11 δις (1 δις), 2013: 3,36 δις (0,75 δις) , 2014: 3 δις (0,59 δις), 2015: 3,25 δις (0,7 δις) , 2016: 3,14 δις (0,59 δις),… Read more »

stefanos
Member
Active Member
stefanos

Διάβασα τα σχόλιά σας. Εάν κάτι δεν μου ξέφυγε, η άποψή μου είναι ότι όλοι εκτιμάτε πως με αυτές τις ΕΔ και τα λεφτά του προϋπολογισμού που τους αφιερώνονται θα καλυφθεί και η ΝΑ Μεσόγειος. Πράγματι δεν μπορούν οι ΕΔ να φυλάξουν την Κύπρο, δεν είναι ψέμα. Ωστόσο, επειδή διάβασα για πετρέλαια κλπ., θα ήθελα να δείτε πως αντιμετωπίζουν το πράγμα οι γείτονες. Καταρχάς έχουν οικοιοποιηθεί την Κυπριακή ΑΟΖ με το επιχείρημα της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας (άρα και τα έσοδα επί αυτών των οικοπέδων) και έπειτα ό,τι περισσέψει το δινουν στους Μουσουλμάνους Κύπριους. Κοιτάξτε, σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει… Read more »

Nikoss
Member
Nikoss

Ο υπεθα ειπε οτι “το θεμα των φρεγατων εχει πολυ δρομο ακομα”..δηλαδη για να παραγγειλουμε δυο πλοια θα πρεπει να περασει καμια δεκαετια ακομα?δυστηχως εχουμε παρει το θεμα Εθνικη Αμυνα πολυ στα χαλαρα..ενα δις ετησιως για εξοπλισμους φυσικα και υπαρχει ενω απο το 20 η το 21 θα υπαρχουν επιπλεον 2 δις στα ταμεια του κρατους απο τη μειωση του πλεονασματος κατα τουλαχιστον μια μοναδα..δηλαδη θα πρεπει να φαμε καμια σφαλιαρα τυπου Ιμιων πρωτα και μετα να αρχισουμε τους εξοπλισμους?μονο που η επομενη σφαλιαρα μπορει να ειναι πολυ πιο δυνατη,καλυτερα ας μη το ρισκαρουμε..ο ερντογαν θα κανει προσπαθεια να παρει… Read more »

teo
Member
Trusted Member
teo

Δεν νομιζω οτι μπορουμε να περιμενουμε οτιδηποτε καλο στην αμυντικο τομεα.. Άλλωστε τα ιδια ατομα ηταν πανω κατω και το 2005-2009 που διπλασιασαν το δημοσιο χρεος της Ελλαδας χωρις να αγορασουν ουτε βιδα… ειναι τα ιδια ατομα που περασαν απο μπροστα τους σε τιμες σχεδον scrap, δεκαδες φρεγατες, χιλιαδες Abrams, Leo2, Bradley , blackhawks και δεν πηραν τιποτα… ειναι τα ιδια ατομα που δεν αγορασαν πυρομαχικα τορπιλες παροτι διοριζαν εκατονταδες χιλιαδες με προεδρικα διαταγματα…. ειναι τα ιδια ατομα που ετρεχαν στην ΕΕ για να εμποδισει το προγραμμα αναβαθμισης των f16… τα ιδια ατομα που σκανδαλολογουσαν για τις διοπτρες της θεον..… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δεν είναι τα ίδια άτομα. Για να ακριβολογούμε, άβυσσος χωρίζει τη σημερινή κυβέρνηση από τους πρωταγωνιστές των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων που περιγράφετε, και δεν μιλιούνται καν. Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός, ως απλός ακόμη βουλευτής χωρίς καμιά προοπτική ηγεσίας, είχε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να καταψηφίσει τον κ. Π. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κόντρα στο χρίσμα του κόμματός του, επικαλούμενος ακριβώς τους εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς αλλά και την κατάλυση της δημόσιας τάξης στην Αθήνα του 2008,γεγονότα με τα οποία ο ΠτΔ θα συνδέεται δια παντός. Όλα αυτά δεν λένε τίποτε βέβαια για το τι θα πράξει η… Read more »

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Ακριβώς!!!!

Silverakos
Member
Silverakos

Η μάχη είναι πλέον στις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Οι Έλληνες δεν θέλουν να στείλουν πια τα παιδιά τους στρατό. Δεν θέλουν να ακούνε για εξοπλισμούς γιατί νομίζουν ότι εινα8 μόνο για μίζες. Δεν αυξάνεται η θητεία όταν οι λειψανδρία είναι τραγική . Διάβαζα αυτό https://belisarius21.wordpress.com/2019/10/11/%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%bc%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%82/ Όπου λέει ότι στο ΝΑΤΟ μονάδες με επάνδρωση κάτω του 80% δεν θεωρούνται μάχιμες. Όταν στον Έβρο λογικά με τον αριθμό κληρωτών που έχουμε η επάνδρωση είναι ακόμα χαμηλότερη τι γίνεται? Σιγά χάνουμε την θέληση να αντισταθούμε . Συνδυασμός υπερτίμησης του αντιπάλου και εθελοτυφλία για την κατάντια των ΕΔ. Και δυστυχώς αυτό… Read more »

kalgeorge
Member
Active Member
kalgeorge

Μαααλιστα… Το μισο αρθρο αναλωνεται στο να δικαιολογησουμε γιατι ο συντακτης γραφει οτι γραφει και εμεις ειμαστε οι κακοι που τυχαινει να εχουμε μια διαφορετικη αποψη (ας πουμε κομματικη …. γιατι στα περισσοτερα αλλα θεματα λιγο-πολυ συμφωνουμε…) Τουλαχιστον η “χειροτερη” κυβερνηση (ετσι δεν λεει η ΝΔ ? ) εκανε 2-3 πραγματακια ( το προγραμμα των F-16, τα καινουργια εκπαιδευτικα για τους Ικαρους, τα Kiowa αντε και τα Ρ-3… Απο την τελευταια αγορα επι Καραμανλη τι εχει γινει που δεν εκανε η “καταραμενη” κυβερνηση του Συριζα..(ΔΕΝ ειμαι οπαδος του συγκεκριμενου κομματος ,δεν με πιστευετε φυσικα και δεν με νοιαζει βασικα )… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αναμφίβολα αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (χωρίς να ξεχνούμε τον αφανισμό των θυσιών των Ελλήνων από το εξάμηνο Τσίπρα / Βαρουφάκη, με την εξόντωση των τραπεζών και την εκμηδένιση της αξίας των συμμετοχών του Δημοσίου, μεταξύ άλλων ….). Και το έκαναν εφαρμόζοντας την πολιτική της Αριστεράς, προσπαθώντας να κάνουν όλους τους Έλληνες Δ.Υ., δηλαδή υποχείρια του κράτους, και απομυζώντας την πραγματική οικονομία για να το επιτύχουν. Ποιος θα ξεχάσει τις διαδηλώσεις της Αριστεράς και τις απεργίες με σύνθημα “όχι στη μονόπλευρη λιτότητα” όταν ο Καραμανλής ο νεότερος έδινε αφρόνως ετήσιες… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Στα 4,5 χρόνια Συριζα/Ανέλ έγιναν πολλά περισσότερα για την άμυνα απ`ότι το 2004-2009 που δένανε το σκύλο με τα λουκάνικα. Για να μην μιλήσουμε για την περίοδο 2012-2015. Και όσο κι αν έχω βρίσει και ειρωνευτεί τον Καμμένο, πως να το κάνουμε, είναι γίγαντας μπροστά στο σημερινό για τον οποίο απαξιώ να χύσω διαδικτυακό μελάνι για τα καμώματά του.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Δυστυχώς η πλειονότης των συμπολιτών μας αγνοεί τη σημασία της στρατιωτικής ισχύος ως πρωταρχικό παράγοντα ασφάλειας και ευημερίας ενός κράτους και έχοντας γαλουχηθεί επί σειρά ετών στην αρλουμπολογία περί διεθνούς δικαίου θεωρούν πως στις διεθνείς σχέσεις όταν έχεις το νόμο και το δίκαιο με το μέρος σου είσαι αυτομάτως προστατευμένος. Μέγα λάθος που πληρώνεται σε αίμα και δουλεία διαχρονικά, εδώ και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της γης. Προσθέστε σ’ αυτό και το αρνητικό κλίμα που εμπέδωσε στους πολίτες η εγκληματική κακοδιαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων την εποχή των παχυλών δανείων. Σε σειρά συζητήσεων σε διάφορα μέσα ΜΜΕ ακούω ξανά και ξανά… Read more »

ETS
Member
Noble Member
ETS

Ας δωσουν τα κομματα οσα χρωστανε απο τα θαλασσοδανεια αν ειναι τοσο συνεχιστες του κρατους υπερ της αμυνας με ρυθμισεις απο διαφορα εσοδα ,πλεονασματα η εστω νεους επιλεκτικους φορους και μιλαω για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυριως ,να δουμε εαν υπαρχει διαθεση.. Κανονικα εαν δοθει παλι επιδομα η αλλη οποιαδηποτε αυξηση υπερ αναξιοπαθουντων και εις βαρος της αμυνας η παραμεινουν οι προυπολογισμοι με τα ιδια διατιθεμενα ψιχουλα ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι αρχηγοι εαν εχουν μεζεα να παραιτηθουν αμεσως καταγγελοντας την εγκαταλειψη της αμυνας και την επερχομενη καταστροφη με ενδεχομενη απωλεια οχι μοναχα κυριαρχικων δικαιωματων που πανε να ζαχαρωσουν οι τεχνοκρατες .αλλη λαικιστικη περιγραφη… Read more »

peet14
Guest
peet14

Το πρόβλημα ,κατά την άποψη μου ,δεν είναι τα τελευταία 4 ή 8 χρόνια ,αλλά η δομή των Ε.Δ που αποτελεί ιερό τοτέμ και δεν τολμάει να το αγγίξει κανείς .Εξακολουθούν οι Ε.Δ να έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό αξιωματικών από την εποχή που το μέγεθος τους ήταν υπερδιπλάσιο . Δυστυχώς πρόκειται για έναν ακόμη υδροκέφαλο κρατικό οργανισμό ,που αρνούνται να τον εκσυγχρονίσουν και να τον φέρουν στις ανάγκες του σήμερα .Και είναι απολύτως άδικο τα στελέχη του να μην αμείβονται τουλάχιστον αξιοπρεπώς γιατί απλά υπάρχουν δεκάδες -εκατοντάδες άχρηστοι [για τη σημερινή πραγματικότητα] συνάδελφοι τους . Και φυσικά όταν οι… Read more »

Southpaw
Guest
Southpaw

Αν θελουμε να έχουμε κανονικο στρατο… Εμμισθη θητεια 18 μηνων στα 18 Εκπαιδευση που παραγει πρωτα μαχητες και οχι μαγειρες, οδηγους, ηλεκτρολογους, κομπιουτεραδες, και δε ξερω τι αλλες “δεξιοτητες”. Ας προσληφθουν και αρχιλοχιες απο τους πεζοναύτες αν δε μπορουμε να εκπαιδευσουμε τους στρατιωτες μας μονοι μας. Κλείσιμο πολλων στρατοπεδων και καταργηση αρκετων ανωτατων αξιωματικων. Ενεργή εφεδρεια, η θητεια προβλέπεται να ειναι 24 μηνες, ας υπηρετουν όλοι τους υπολοιπους εξη, ενα καθε χρονο (οχι απαραιτητα συνεχομενα). Εδω θα αντιδρασουν πολλοί. Ολοι οι φοιτητες των παραγωγικών σχολων των ενοπλων δυναμεων και των σωμάτων ασφαλειας πρεπει υπηρετουν πρωτα στις ειδικες δυναμεις πλήρη θητεια… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πολύ ουσιώδεις παρατηρήσεις.

apsa
Member
apsa

ΠΡΙΝ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ 1] ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ 2] Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ …ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ..= – ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ?- ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ !..- ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ?- ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ…..-ΑΡΑ ???…ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ Κ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…1] ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Κ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ..ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ Κ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ….- ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Κ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ ΟΤΟΥ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αν έχετε την καλοσύνη μη γράφετε παρακαλώ με κεφαλαία, είναι το αντίστοιχο του να κραυγάζει κάποιος στο αυτί του άλλου στο γραπτό λόγο, και δεν διευκολύνει την ανάγνωση …

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ενα μεγαλο προβλημα ειναι οτι εχεις λιγα κοματα στην ελλαδα δηλαδη πασοκ-νδ-συριζα-χα-κκε,τα εκτος βουλης ειναι ολα παρακλαδια του κκε κ κατι ασχετοι για να παρουν κρατικο χρημα οποτε εφοσον απετυχε η κυβερνηση συριζα το αμεσως ποιο συνεκτο κομα ειναι η νδ το πασοκ εχει τελιωσει κ προφανως κανενας δεν θελει σταλινιστες η χιτλερικους για κυβερνηση.Επισης δεν ειναι απαραιτητο να τιμωρεις κομμα τιμωρεις βουλευτες κ να μην βλεπουμε τους ιδιους σωτηρες-φωστηρες.

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Μήπως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ στην Πτήση;
Τι νόημα έχει να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τι λέει ο αρμόδιος για τα παραπάνω θέματα σε άλλα μέσα απαντώντας σε ερωτήσεις που είναι πάντα γύρω γύρω από αυτά που περιγράφετε και ποτέ “to the point”; Οργανώστε λοιπόν μία συνέντευξη με το ερωτηματολόγιο στημένο για να δώσει τις απαντήσεις στα καυτά θέματα που συζητάμε.
Όσο κι αν φωνάζουμε ή διαφωνούμε μεταξύ μας εδώ μέσα, δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Ηλιας
Guest
Ηλιας

Ας μας πούνε οι πολιτικές αυτοκρατορικες μας ελιτ αν χάσουμε κάνα δυο νησιά με μειωμένο πια ΑΕΠ πόσα επιδόματα θα δωσουν. Κι αν θέλουν πράγματι win-win (Καζάν-Καζάν) κατάσταση με την Τουρκία να πέσει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτός από τον 25′ παραλληλο, να πάρουν και 200 δις ευρώ από το εξωτερικό μας χρέος.

Giannis
Guest
Giannis

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, γράδφουμε γραφουμε γράφουμε…ότι πρέπει να επενδυθεί χρήμα στην Αμυνα που θα φέρει ισχύ και σεβασμό στη χώρα και επιπλέον αμυντική βιομηχανία με θέσεις εργασίας συνεισφορά στο ΑΕΠ και τέλος με ισχυρό Π.Ν θα έχουμε λόγο στην Α. Μεσόγειο και δυνατότητα ελέγχου της περιοχής και χρήση των κοιτασμάτων με βάση το Δ.Δ. που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε και θα αυξήσουν στο υπερ-πολλαπλάσιο τα έσοδα θεσεις εργασίας ΑΕΠ κλπ. Αυτά το Πολιτικό Συστημα ΣΥΝΟΛΙΚΑ, λόγω κουλτούρας και και και….από την αριστερά ως τη δεξιά δεν τα κατανοεί,..δεν μπορεί και δεν θέλει…. πάμε παρακάτω, συμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα, από τα 530… Read more »

nigozs
Member
nigozs

Δεν προσθέσατε κάτι σε ήδη γνωστά θέματα.
Το μόνο που κρατώ είναι πως αν είναι κάτι που διαφέρετε με άλλα παρόμοια sites/groups κλπ, είναι πως εμφανώς η πολιτική βρίσκεται όπισθεν.
Συνεχίστε όπως είστε.
Δημιουργείτε πρόβλημα σε δημοσιογράφους του αντικειμενου που είναι κρατικοδιαιτοι ή εξαρτώμενοι γενικώς και προσπαθούν με εσφαλμένο αντίλογο να καλύψουν τα λάθη που κανουν.
Ήδη έχω πετάξει εκτός ενημέρωσης 3 sites ενώ συνεχίζω ακάθεκτος να ενημερώνομαι από την διεθνή ειδησεογραφία και βέβαια εσάς.
Keep up the good work !!

hist
Member
Active Member
hist

Η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολιαστών, μάλλον θα πρέπει να σε προβληματίσει αγαπητή ΠΤΗΣΗ. Και δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι πλειοψηφία των αναγνωστών -ειδικά ενός περιοδικού με τη θεματολογία της ΠΤΗΣΗΣ- είναι Συριζαίοι. Μάλλον ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι εμμέσως πλην σαφώς μεροληπτήσατε αδίκως εναντίον των προηγουμένων, οι οποίοι κατά γενική ομολογία έκαναν φιλότιμες προσπάθειες παρά τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις ή την οικονομική στενότητα την οποία είχαν να αντιμετωπίσουν. Αποτέλεσμα αυτού οι όποιες αναβαθμίσεις- εξελίξεις οπλικών συστημάτων να προέρχονται από αυτούς και οι σημερινοί απλώς να τα προωθούν, αν μπορέσουν τελικά. Και προφανώς δεν είναι μόνο τα 4,5… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Σωστα οσα γραφετε,και αν και δεν ειμαι οπαδος της προηγουμενης κυβερνησης για να ειμαστε δικαιοι πρεπει να επισημανουμε οτι δρομολογησαν καποια εξοπλιστικα προγραμματα που εκκρεμουσαν απο το 2008 οπως εκσυχρονισμος Φ16,δρομολογησαν εκσυχρονισμο p3,πηραν τα 10 σινουκ,τα κιοβα,αποκατασταθηκαν διαθεσιμοτητες κατα τα φαινομενα…και αρχισαν διαδικασιες για μπελχαρα,εκσυχρονισμο μεκο.Να δουμε η τωρινη κυβερνηση τι εργοα θα αφησει διοτι μεχρι τωρα μονον λογια…

dimitrov
Member
dimitrov

Αντέχει … δεν αντέχει έτσι θα πάει …. αρέσει δεν αρέσει. Καθότι το κράτος στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική έχει …. συνέχεια. Το δούλεμα πχ των Γάλλων με τις φρεγάτες(φρεμ, μπελαρά κι ότι προκύψει) από την εποχή Καραμανλή είναι άριστο δείγμα πολιτικής διακομματικής συναίνεσης. Άλλωστε και η τοποθέτηση ενός δευτερότριτου πολιτικού στελέχους σαν ΥΠΑΜ δείχνει πως θα πάει το πράγμα. Θίχτηκαν κάποιοι αλλά το κράτος από την προηγούμενη 10ετία επενδύει στους προστάτες και …. τόσο όσο στην άμυνα. Είναι σαφές αυτό. Θα παρακαλέσω πάντως – αν και ορισμένοι δεν κρατιέστε, σε σημείο παρεξηγήσιμο – να αφήνετε έξω από εδώ… Read more »

youtu.be/-WeDmkMnkMk
Guest
youtu.be/-WeDmkMnkMk

Η κυβέρνηση δίνει επιδόματα διότι θέλει να ενισχύσει τις γεννήσεις για να μην βρεθούν μετά 30 χρόνια οι Έλληνες μουσουλμάνοι ιδιοκτήτες σε Belharrες που πλήρωσαν Χριστιανοί Έλληνες… Αλλά δεν πιάνει διότι οι Έλληνες δεν είναι χαζοί ξέρουν και τις ικανότητές τους και τις κυβερνήσεις όποτε τα τρώνε από εδώ και από εκεί. Αν μετρήσετε πόσα χρήματα χρειάζονται για ξηρά, ναυτικό και αεροπορία στα επόμενα 30 χρόνια για εξοπλισμό και υποστήριξη σε ανταλλακτικά (μόνο δηλαδή χρήματα που βγαίνουν έξω όχι μισθοί προσωπικού) θα δείτε ότι αυτό το νούμερο είναι φύσει αδύνατο να προέλθει από 10εκ προβληματικούς χαμηλής κατάρτισης και υπερφορολογημένους νοματαίους.… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Επανήλθε από κάποιους αναγνώστες το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αφορά αστικά στρατόπεδα κλπ. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι μονάδες, ο Στρατός, το ΥΠΕΘΑ κλπ δεν έχουν “δική τους” περιουσία, αλλά περιουσία του Δημοσίου λειτουργικώς δεσμευμένη (όχι δια παντός) για ορισμένους σκοπούς. Ακολούθως, να σημειώσουμε ότι (θα πρέπει να) είναι αυτονόητο ότι απο την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής θα πρέπει να ενισχυθούν οι ΕΔ. Δεν έχει νόημα π.χ. η διατήρηση του στρατοπέδου της ΠΑ στο Καβούρι. Η γη αυτή είναι υπερβολικά ακριβή για τη χρήση αυτή. Η διατήρηση μονάδας στη θέση αυτή είναι ασωτία. Το… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Συγχαρητηρια στους αναγνωστες και συμφορουμητες.Πραγματικα δεν περιμενα να δω την συντριπτικη πλειοψηφια των σχολιων να εχει αυτην την θεση.Αποδεικνυει οτι παρα τις οποιες πολιτικες αποψεις τουλαχιστον η μεγαλη πλειοψηφια αποδιδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Το αρθρο αυτο καθαυτο χωριζεται σε τρεις κατηγοριες. -Το πρωτο μερος του ειναι ενα κατηγορω…και ολοι αυτο το τονισαν οποτε δεν εχω να προσθεσω κατι παραπανω. -Το δευτερο μερος ειναι κατι που πραγματικα…μακραν απεχει απο αυτο που αποτελει την Πτηση που ξερουμε ολοι εμεις που ειμαστε μαζι της απο νωρις.Φερνει περισσοτερο σε ομολογια πιστης παρα σε αληθινη περιγραφη γεγονοτων.Ουτε εδω θα επεκταθω.Πολλοι τα εθιξαν ηδη.… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θα επιχειρήσω μια κάπως διαφορετική ερμηνεία: Η ΠΤΗΣΗ κάνει μια πολιτική παρέμβαση. Το έχει κάνει και επί προηγούμενης κυβερνήσεως στον ίδιο τόνο: Προσπαθεί να κρατήσει τις θετικές ενδείξεις και να θίξει τους κρατούντες στο φιλότιμο. Στο πνεύμα “Προχωρήστε, και αν δούμε αποτέλεσμα θα σας επιδοκιμάσουμε. Δεν θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι τα θρυλούμενα για περαιτέρω περικοπές είναι αληθή”. Όπως και τότε, επιδεικνύει μια στάση καλοπροαίρετης αναμονής. Οι αναγνώστες πράγματι δεν είμαστε εμπαθείς σχετικά με τα εν θέματι, και δεν κάνουμε ούτε ισοπεδωτική κριτική των απελθόντων, ούτε δίκη προθέσεων των κρατούντων. Ελπίζω μόνον η γενικότερη συναντίληψη να μην πάρει (για κάποιους… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS
Member
KaizerAmstelVonLagerS

Καλως ηρθες και απο εμενα αγαπητε φιλε.

Ως μη μελος αδυνατω να κανω like στην απαντηση σου. Περιμενω παλι τις παρεμβασεις σου στα διαφορα θεματα τις οποιες διαβαζω παντα με μεγαλο ενδιαφερον.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καλώς σε βρίσκω, αγαπητέ μου φίλε! Πάντα σε παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είσαι από κείνους που διαψεύδουν τον ατυχέστερο από τους περιβόητους “Στοχασμούς και Αποφθέγματα” του μεγάλου Κονδύλη ( “Ο διάλογος μεταξύ ετεροδόξων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός”).

Luz
Member
Luz

Είχα σταματήσει να γράφω στη σελίδα σας ( ποτέ δεν έγραφα πολύ βέβαια ) ,αν και συνέχιζα να την διαβάζω γιατί σε τεχνικά θέματα η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει δεύτερη στην χώρα μας , διότι όταν πριν περίπου 2 χρόνια ανέφερα σε ένα άρθρο σας ότι απλά ασκείται πολιτική , δέχθηκα επίθεση από τους διαχειριστές της σελίδας με υπονοούμενα ότι στηρίζω την προηγούμενη κυβέρνηση και οι επόμενες απαντήσεις μου απλά δεν αναρτήθηκαν ποτέ . Ο μόνος λόγος που με έκανε να ξανά γράψω δεν είναι μόνο ότι βλέπω πολλούς να σας ‘κατηγορούν’ για τον ίδιο λόγο , αλλά το… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

συμφωνοι μονο που υπαρχουν καποια θεματακια πχ τα υπερπλεονασματα δεν εχει κλειδωσει οτι θα μειωθουν οποτε μεχρι το 23 αν δεν κανω λαθος δεν προβλεπεται κατι,δευτερον στα πλεονασματσ αυτα πρεπει να συνυπολογιστουν κ τα δανεικα τοκοχρεωλυσια καθως κ το μαξιλαρι που θα πρεπει να αυξηθει καθως με το ηρακλης στις τραπεζες εγκυομαστε καπου 9 δις,τωρα αν το τελικο πλεονασμα φτασει τα 4,5 δις ποσο απο αυτο παει σε εμας κ ποσο στα δανεια η στο μαξιλαρι? το επιδομα απο οτι ειδα ειναι κοντα στα 135εκ. κ λενε οτι μονο οι του κεα θα το παρουν ιδωμεν,η αμυνα θα παρει λογικα… Read more »