Ανάπτυξη νέου παράγωγου φρεγατών κλάσης Gorskov – πριν καν μπουν σε υπηρεσία

1
2161
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η έρευνα και ανάπτυξη για μία φρεγάτα νέας γενιάς του σχεδίου 22350M (κλάση Gorskov) έχει ξεκινήσει στη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις διευθύνοντα συμβούλου της Severnaya Verf (Βόρειο Ναυπηγείο) Ιγκόρ Πονομάριοφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Συμμετέχουμε σε αυτές τις εργασίες μαζί με το Βόρειο Σχεδιαστικό Γραφείο, αλλά οι παράμετροι της φρεγάτας και ο αριθμός τους θα καθοριστούν από το υπουργείο Άμυνας, που χρειάζεται να αντικαταστήσει τα πλοία του μεγάλου εκτοπίσματος (σ.σ. blue water)».

Σχέδιο 22350M

Ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού Βλαντιμίρ Κορόλιεφ είχε δηλώσει ότι το Ναυτικό ελπίζει να έχει τέσσερις φρεγάτες σχεδίου 22350 μέχρι το 2020. Από εκείνο το σημείο και μετά θα ναυπηγούνταν μόνο φρεγάτες της αναβαθμισμένης έκδοσης.

Ο δε αναπληρωτής αρχηγός του Ναυτικού αρμόδιος για θέματα εξοπλισμών αντιναύαρχος Βίκτορ Μπουρσουκ δήλωσε ότι το Ναυτικό θα ήθελε να έχει η πρώτη αναβαθμισμένη φρεγάτα του σχεδίου 22350M το 2026.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Π&Δ ήδη εδώ και τρεις μήνες είχαμε υπογραμμίσει το οξύμωρο μία νέα κλάση φρεγατών να μπαίνει σε υπηρεσία σχεδόν 15 χρόνια μετά την καθέλκυση του πρώτου πλοίου.

Οι υπερσύγχρονες ρωσικές φρεγάτες που όταν παραδοθούν… δεν θα είναι πια υπερσύγχρονες.

Με αυτό το άρθρο, από την ίδια επίσημη ρωσική κρατική πηγή επιβεβαιώνεται απόλυτα η παραπάνω επισήμανση. Δια στόματος Ρώσων αξιωματούχων πλέον, οι φρεγάτες κλάσης Gorskov δεν θα ξεπεράσουν τα τέσσερα πλοία, ακριβώς επειδή ήδη θεωρούνται ξεπερασμένες και δεν υπάρχει λόγος να ναυπηγηθεί σε μεγάλους αριθμούς.

Όταν ξεκίνησε εξάλλου το συγκεκριμένο πρόγραμμα, υπήρχε η επιθυμία για μια κλάση όχι λιγότερων από 30 πλοίων, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Αυτό όχι απλώς αποδεικνύεται άπιαστο όνειρο, αλλά φαίνεται ότι η πρώτη αναβαθμισμένη φρεγάτα δεν θα είναι διαθέσιμη πριν το 2026!

Κι εφόσον από την ίδια πηγή προκύπτει ναυπήγηση μόνο 4 φρεγατών της αρχικής κλάσης και έπειτα της αναβαθμισμένης, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι μέχρι το 2026 το ρωσικό Ναυτικό θα διαθέτει στις τάξεις (αν όλα πάνε καλά) πέντε νέες φρεγάτες μετά από 20+ χρόνια που το πρώτο πλοίο έπεσε στο νερό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
NavalAnalyses
Guest

Η αναβαθμισμένη έκδοση της Gorskov λογικά θα είναι αυτή https://www.youtube.com/watch?v=g_9Yxms-fo4 Αν παρατηρήσετε, οι Ρώσοι συνηθίζουν να λένε πολλά τα τελευταία χρόνια για τις μεγάλες μονάδες επιφανείας (αντιτορπιλικά, φρεγάτες, μεγάλα αποβατικά κ.λπ.) κάνοντας πάντα πολύ λίγα. Αθόρυβα όμως από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν εισάγει σε υπηρεσία μεγάλο αριθμό μικρότερων μονάδων, όπως κορβετών, που η πλειονότητα αυτών φέρει βαρύτερο οπλισμό και ηλεκτρονικά αιχμής σε σχέση με ότι δυτικό αντίστοιχο υπάρχει. Θα έχουν έξι Steregushchiy σε υπηρεσία μέσα στο 2018, με άλλες επτά υπό κατασκευή για υπηρεσία ως το 2020, οκτώ ελαφρύτερες Buyan-M μέσα στο 2018 με άλλες έξι τουλάχιστον υπό κατασκευή,… Read more »