Νέα πολιτική της Π&Δ στα σχόλια, γιατί έχουμε ξεφύγει τελείως

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Γνωρίζουμε πως η “έκθεση” του περιοδικού στον χώρο του Διαδικτύου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το γνωρίζαμε όταν τον Νοέμβριο του 2016 αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε το blog μας σε σελίδα, και να δώσουμε κι εμείς την δική μας μάχη στην καθημερινή σας ενημέρωσή σας.

Δουλειά μας, σαν συντακτική ομάδα της Π&Δ για … δεκαετίες, ήταν να παρακολουθούμε τις σελίδες αμυντικής ενημέρωσης, ξένες και εγχώριες. Διαβάζοντας τους εγχώριους “ειδικούς”, στην αρχή γελάγαμε, μετά κλαίγαμε, μετά αποφασίσαμε ότι πρέπει να δώσουμε κι εμείς μέρος της μάχης για σοβαρή ενημέρωση. Το κάναμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Το πρόβλημα ξεκίνησε κυρίως στο facebook, και επεκτάθηκε στην ιστοσελίδα μας. Οι εκτός πραγματικότητας και εκτός μέτρου σχολιασμοί. Δεν μιλάμε για το πιστό κοινό μας, που θα έρθει να σχολιάσει συμφωνώντας ή διαφωνώντας. Μιλάμε για ανθρώπους που αμέσως ξεκινούν βαρείς χαρακτηρισμούς, εναντίον άλλων σχολιαστών, αρθρογράφων, και του ίδιου του περιοδικού.

Αντιλαμβανόμαστε πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές σελίδες όπου ο καθένας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Οι σελίδες αυτές ακριβώς γιαυτό τον σκοπό δημιουργήθηκαν. Λίγο -ή μάλλον πολύ- fake news, λίγος ψευτοπατριωτισμός, λίγο γυμνό, κι όλα καλά, είναι “πολλά τα clicks Άρη”.  Εμείς δεν είμαστε έτσι, και το τονίζουμε. Θέλουμε τα σχόλια, ειδικά τα αρνητικά, αρκεί να μην περιέχουν υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Εμφανίζονται κάποιοι, μας κατηγορούν για φιλική στάση στην Τουρκία για παράδειγμα, και θέλουν απάντηση. Δεν ανοίγουμε κακοπροαίρετο διάλογο, δεν θα το κάνουμε, άδικος κόπος. Δεν περιμένουμε πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης από τον καθένα.

Αν και ανέκαθεν δεν ανεχόμασταν τις βωμολοχίες, ειρωνείες κοκ, αποφασίσαμε μετά από μερικά τελευταία κρούσματα να γίνουμε πολύ σκληρότεροι. Όποιος υβρίζει στο facebook, ή στην σελίδα μας, άλλον αναγνώστη ή εμάς, τότε άμεσα θα μπλοκάρεται. Εξυπναδίτσες του στυλ “τα καινούργια σας αφεντικά κλπ” επίσης θα μπλοκάρονται χωρίς προειδοποίηση.

Ύβρεις, κομματικές τοποθετήσεις, ρατσιστικά ή αντισημητικά σχόλια, ειρωνείες, απειλές, “διαφημιστικά” links από άλλα “πεφωτισμένα” sites, θα διαγράφονται, και κατά περίπτωση θα μπλοκάρονται και αυτοί που τα αναρτούν. Αν διαφωνεί κάποιος με κάποιο άρθρο μας, ας το πει ελεύθερα, χωρίς όμως ύβρεις, είναι τόσο δύσκολο; αν δεν του αρέσει το σχόλιο, ας το τεκμηριώσει και ας το απαντήσει. Και αν μας ξεφύγει κάτι, ενημερώστε μας ή στείλτε μας mail στο [email protected].

Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που σε βάρος της επιβίωσής τους προσπαθούν να προσφέρουν σοβαρή ενημέρωση. Αν απαντάμε σε όποιον νομίζει ότι θα υποβιβάσει την ΠΤΗΣΗ σε επίπεδο καφενείου, δεν θα μπορούσαμε να σας ενημερώνουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Τα posts μας θα πέσουν από τα 10 ή 15 την μέρα στα 2 ή 5.

Και τέλος, είμαστε πολύ περισσότερο πατριώτες από πολλούς που μας κουνούν το δάκτυλο. Προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε και να ενημερώσουμε, αλλά κάποιοι επιθυμούν να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά. Άρθρα του στυλ “το φοβερό υπερόπλο που θα κατατροπώσει την Τουρκιά”, “στον δρόμο για την Κόκκινη Μηλιά”, “το 2018 είναι το έτος που ο γέροντας είπε πως η Ίμβρος θα ξαναγίνει ελληνική”, “πως τα 214 θα φάνε το τουρκικό αεροπλανοφόρο πριν βγει από το Ναυπηγείο” δεν θα τα δείτε σε εμάς. Κάνει κακό στα δικά μας clicks, αλλά δεν τα κυνηγάμε.

Κλείνοντας, θα πούμε πως επιθυμούμε και μάλιστα διακαώς την άποψη των αναγνωστών μας για τα θέματα, ειδικά εκεί που κάνουμε λάθη (από ορθογραφικά μέχρι και ουσίας). Πείτε μας ότι θέλετε, διαφωνήστε ελεύθερα! Τα χρόνια της κρίσης μας άλλαξαν, κουβέντες της “Πλατείας” και του καφενείου πέρασαν στην ζωή μας. Όλοι έγιναν “προδότες”, “αλήτες”, “πουλημένοι”. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το επίπεδο που είχαμε πάντα. Λέμε αλήθεια, δεν κραυγάζουμε.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •