Νέες ρουμανικές επενδύσεις στην Άμυνα

0
1707
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεση επένδυσης 2,5 δις ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή σε ΝΑΤΟϊκά πρότυπα της 57ης Αεροπορικής Βάσης (Baza 57 Aeriană) της Ρουμανικής Αεροπορίας (Forțele Aeriene Române) η οποία συνυπάρχει με το Διεθνές Αεροδρόμιο Mihail Kogălniceanu) περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κωστάντζας.

Ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης, μόλις 12 χιλιόμετρα από την Μαύρη Θάλασσα, θα είναι ο δεύτερος μετά την ανακατασκευή σε πρότυπα ΝΑΤΟ της Baza 86 Aeriana, η οποία σήμερα φιλοξενεί τα Viper της FAR.

Ο προγραμματισμός είναι να δημιουργηθεί εκεί η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της χώρας, η οποία δεν θα υποστηρίζει απαραίτητα μόνο την Ρουμανική Αεροπορία, ενώ θα περιλαμβάνει πεδίο βολής αλλά και μια «δορυφορική» πόλη που θα μπορεί να στεγάσει προσωπικό και τις οικογένειές τους για 8.000-10.000 στελέχη.

Η Baza 57 Aeriană κατασκευάστηκε το 1955 και αργότερα, το 1960 προστέθηκε το πολιτικό αεροδρόμιο δίπλα της. Την έσχατη περίοδο πριν από την υποβάθμισή της (για ρουμανική χρήση), φιλοξενούσε τα MiG-29 της FAR, ενώ ήδη από το 1999 κ(αι πιο εντατικά μετά το 2004) χρησιμοποιείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ενδιάμεσος σταθμός για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μετά τον εποικισμό της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014 επαναδραστηριοποιήθηκε και από εκεί υλοποιούνται ΝΑΤΟϊκές αποστολές air policing.

Αναφορικά με την παρουσία της FAR αυτή αφορά στην λειτουργία της ως προκεχωρημένης βάσης/μεταστάθμευσης της Baza 86 Aeriană 86 «Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă» και ειδικότερα των MiG-21 LanceR-B/C της 861ης Μοίρας Μαχητικών όσο και των IAR-330L της 863ης Μοίρας Ελικοπτέρων  με καθήκοντα MEDEVAC.

Μετά την ανακατασκευή της (η οποία θα γίνει σε φάσεις με διάρκεια μιας τουλάχιστον δεκαετίας, ενώ για την πλήρη ολοκλήρωσή της ίσως απαιτηθούν και 20 χρόνια) η Βάση θα είναι ικανή να φιλοξενεί και F-35.

Igor Bozinovski  (Φωτογραφία  Giovanni Colla & Daniele Faccioli)

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στο τρέχον τεύχος μας περιλαμβάνουμε και άρθρο για την Ρουμανική Αεροπορία και τη διαδικασία ολοκλήρωσης της εισαγωγής των F-16 σε υπηρεσία που περιέχει πολλές λεπτομέρειες για τις φιλοδοξίες της FAR.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of