17.6 C
Athens
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Επιχειρησιακό το νέο ραντάρ SABR της Αμερικανικής Αεροπορίας

- Advertisement -

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έκρινε επιχειρησιακό το νέο ραντάρ AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) της Northrop Grumman που τοποθετήθηκε στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Αμερικανικής Αεροπορικής Εθνοφρουράς.

Πρόκειται για μια σημεντική εξέλιξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αμερικανική Αεροπορία να αντικαταστήσει τα μηχανικής κεραίας σάρωσης ραντάρ τύπου AN/APG-66 και AN/APG-68 στα F-16 με το νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης ραντάρ (AESA) και είναι συνεπής με την προσπάθεια που καταβάλλει η Βόρεια Διοίκηση για να συμβάλλει στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.

72 SABR AESA για την USAF!

“Το SABR επιτρέπει στους χειριστές των F-16 να εντοπίσουν, καταυγάσουν, αναγνωρίσουν και να στοχοποιήσουνμεγαλύτερο αριθμό απειλών, πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις πολύ πριν κατορθώσει να τους απειλήσει ο εχθρός”, σημειώνει ο διευθυντής του προγράμματος SABR Mark Rossi. “Η αναβάθμιση αυτή θα καταστήσει το μαχητικό πολλαπλού ρόλου F-16 ικανό και σύγχρονο για δεκαετίες στο μέλλον”, συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση της επιχειρησιακής ετοιμότητα του συστήματος ήρθε στις 15 Οκτωβρίου από την κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman. Η ολοκλήρωση των ραντάρ AN/APG-83 στα F-16 της Εθνοφρουράς ξεκίνησε ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Joe Foss Field της Νότιας Ντακότα. Πρόκειται για την τέταρτη βάση που λαμβάνει τα νέα ραντάρ.

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

Το AN/APG-83 συνδυάζει ένα συνθετικό διάφραγμα υψηλής ανάλυσης, παντός καιρού που σαρώνει την επιφάνεια και παρουσιάζει μια μεγάλη και λεπτομερή εικόνα στον χειριστή διευκολύνοντας την αναγνώριση και εντοπισμό στόχων. Οι λειτουργίες του ενσωματώνουν σύγχρονα διδάγματα από την εμπειρία της Northrop Grumman με τα ραντάρ των μαχητικών F-35 και F-22, η ομοιοτυπία με τα οποία θα διευκολύνει το έργο των τεχνικών και χειριστών και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gregory

Καλημέρα,
Κσι τα δικά μας αναβαθμισμένα το ίδιο ραντάρ δεν θα έχουν?

ptisidiastima

Πράγματι αλλά ταυτόχρονα και καλύτερο υπολογιστή

Spyros

Block 40 έχουν αυτοί…

Georgios-Papadopoulos

Πρακτικά Spyros Spyros από C/D το πήγαν E/F. Αυτές όμως είναι γενικές ονομασίες. Σημασία έχει τι βρίσκεται κάτω από το καπό-από τα μέταλλα, στα ενδότερα του σκάφους, ακόμα και τι τεχνολογίας ή πόσο μεγάλες οθόνες υπάρχουν προς βοήθεια του χειριστή. Από κάτω λοιπόν, για να μην αλλάξουν το σύστημα ψύξης του ραντάρ φορέσαν το ΑΡG-83, που δε μπορεί να βγάλει τη μέγιστη ισχύ/δυνατότητά του γιατί υπερθερμαίνεται με το ψυγείο του μηχανικής σάρωσης, ενώ οι χουβαρντάδες στα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, τα φραγκαλίσαν και αλλάξαν όλο το σύστημα, μαζί με το σύστημα ψύξης και βάλαν το παλιότερο μεν ΑΡG-80, πάλι AESA, ολόιδιας λογικής με το ΑPG-83 όμως λόγω ισχύος βλέπει και στοχοποιεί πιο πριν το 80ρι από το 83ρι!!!
Επίσης στην Ινδία προτάθηκε το μαχητικό με IRST αισθητήρα επί της ατράκτου, μπροστά από την καλύπτρα, όπως και στα Rafale και Typhoons όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που ξεχάσαμε να απαιτήσουμε τώρα που αναβαθμίζονται τα δικά μας, θα ήταν μια ωραία ευκαιρία να έμπαινε και ένας σαρωτής υπερύθρου, δεν νομίζετε;

message-editor_1568935392514-71dad610074e1af6222182b76e6f048f1.jpg
Spyros

Για να πάρει τον αισθητήρα μπροστά από τη καλύπτρα το Ε/F μετατέθηκε προς τα εμπρός το ραντάρ, μικραίνοντας αντίστοιχα τον κώνο και την κεραία του. Το τι συνέπειες έχει αυτό στην εμβέλεια του ραντάρ έχει ενδιαφέρον.

Όσο για τα αμερικανικά C/D, τα οποία σχολίασα, το ότι είναι block 40 απλά έχει να κάνει με το πότε κατασκευάστηκαν, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουν αναβαθμιστεί.

Και σε γενικές γραμμές, το βασικό δεν είναι το τι κρύβεται κάτω από το καπό/τα μέταλλα, αλλά το τι όπλα φέρει. Το μαχητικό είναι ένας φορέας. Ό,τι ραντάρ, υπολογιστή αποστολής, ατρακτίδιο Ε/Ο κι αν έχει, αυτό που μετράει είναι το τι όπλα μεταφέρει, πόσα, και πόσο μακριά. Όλα τ’ άλλα είναι σοφιστείες.

Georgios-Papadopoulos

Spyros Spyros το θέμα είναι να μπορεί να βλέπουν οι αισθητήρες που έχει πάνω ως και τις τελικές εμβέλειες των πυραύλων π.χ. AIM-120D με εμβέλεια 150χλμ άμα το ραντάρ του δεν μπορεί να δει παραπάνω από 100χλμ.

Spyros_Kapa

Όλο

sotbak

άντε να παίρνουμε σειρά….

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

192
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε περιορισμένη αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών οδήγησης των Leopard 1A5

Όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του συστήματος "Διαύγεια", η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) προκήρυξε διαγωνισμό για την αξιολόγηση και τροποποίηση 190 παθητικών περισκοπίων...

‘Marine One’: Tα «Προεδρικά» VH-3D ένα βήμα πιο κοντά στην απόσυρση

Μετά από τόσους Προέδρους που μετέφερε, το εμβληματικό ‘Marine One’ πλησιάζει στο τέλος της... προεδρικής του θητείας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Naval Air Systems...