Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έκρινε επιχειρησιακό το νέο ραντάρ AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) της Northrop Grumman που τοποθετήθηκε στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Αμερικανικής Αεροπορικής Εθνοφρουράς.
Πρόκειται για μια σημεντική εξέλιξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αμερικανική Αεροπορία να αντικαταστήσει τα μηχανικής κεραίας σάρωσης ραντάρ τύπου AN/APG-66 και AN/APG-68 στα F-16 με το νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης ραντάρ (AESA) και είναι συνεπής με την προσπάθεια που καταβάλλει η Βόρεια Διοίκηση για να συμβάλλει στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.
“Το SABR επιτρέπει στους χειριστές των F-16 να εντοπίσουν, καταυγάσουν, αναγνωρίσουν και να στοχοποιήσουνμεγαλύτερο αριθμό απειλών, πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις πολύ πριν κατορθώσει να τους απειλήσει ο εχθρός”, σημειώνει ο διευθυντής του προγράμματος SABR Mark Rossi. “Η αναβάθμιση αυτή θα καταστήσει το μαχητικό πολλαπλού ρόλου F-16 ικανό και σύγχρονο για δεκαετίες στο μέλλον”, συμπλήρωσε.
Η ανακοίνωση της επιχειρησιακής ετοιμότητα του συστήματος ήρθε στις 15 Οκτωβρίου από την κατασκευάστρια εταιρεία Northrop Grumman. Η ολοκλήρωση των ραντάρ AN/APG-83 στα F-16 της Εθνοφρουράς ξεκίνησε ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Joe Foss Field της Νότιας Ντακότα. Πρόκειται για την τέταρτη βάση που λαμβάνει τα νέα ραντάρ.
Το AN/APG-83 συνδυάζει ένα συνθετικό διάφραγμα υψηλής ανάλυσης, παντός καιρού που σαρώνει την επιφάνεια και παρουσιάζει μια μεγάλη και λεπτομερή εικόνα στον χειριστή διευκολύνοντας την αναγνώριση και εντοπισμό στόχων. Οι λειτουργίες του ενσωματώνουν σύγχρονα διδάγματα από την εμπειρία της Northrop Grumman με τα ραντάρ των μαχητικών F-35 και F-22, η ομοιοτυπία με τα οποία θα διευκολύνει το έργο των τεχνικών και χειριστών και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος.
Καλημέρα,
Κσι τα δικά μας αναβαθμισμένα το ίδιο ραντάρ δεν θα έχουν?
Πράγματι αλλά ταυτόχρονα και καλύτερο υπολογιστή
Block 40 έχουν αυτοί…
Πρακτικά
Spyros από C/D το πήγαν E/F. Αυτές όμως είναι γενικές ονομασίες. Σημασία έχει τι βρίσκεται κάτω από το καπό-από τα μέταλλα, στα ενδότερα του σκάφους, ακόμα και τι τεχνολογίας ή πόσο μεγάλες οθόνες υπάρχουν προς βοήθεια του χειριστή. Από κάτω λοιπόν, για να μην αλλάξουν το σύστημα ψύξης του ραντάρ φορέσαν το ΑΡG-83, που δε μπορεί να βγάλει τη μέγιστη ισχύ/δυνατότητά του γιατί υπερθερμαίνεται με το ψυγείο του μηχανικής σάρωσης, ενώ οι χουβαρντάδες στα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, τα φραγκαλίσαν και αλλάξαν όλο το σύστημα, μαζί με το σύστημα ψύξης και βάλαν το παλιότερο μεν ΑΡG-80, πάλι AESA, ολόιδιας λογικής με το ΑPG-83 όμως λόγω ισχύος βλέπει και στοχοποιεί πιο πριν το 80ρι από το 83ρι!!!
Επίσης στην Ινδία προτάθηκε το μαχητικό με IRST αισθητήρα επί της ατράκτου, μπροστά από την καλύπτρα, όπως και στα Rafale και Typhoons όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που ξεχάσαμε να απαιτήσουμε τώρα που αναβαθμίζονται τα δικά μας, θα ήταν μια ωραία ευκαιρία να έμπαινε και ένας σαρωτής υπερύθρου, δεν νομίζετε;
Για να πάρει τον αισθητήρα μπροστά από τη καλύπτρα το Ε/F μετατέθηκε προς τα εμπρός το ραντάρ, μικραίνοντας αντίστοιχα τον κώνο και την κεραία του. Το τι συνέπειες έχει αυτό στην εμβέλεια του ραντάρ έχει ενδιαφέρον.
Όσο για τα αμερικανικά C/D, τα οποία σχολίασα, το ότι είναι block 40 απλά έχει να κάνει με το πότε κατασκευάστηκαν, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουν αναβαθμιστεί.
Και σε γενικές γραμμές, το βασικό δεν είναι το τι κρύβεται κάτω από το καπό/τα μέταλλα, αλλά το τι όπλα φέρει. Το μαχητικό είναι ένας φορέας. Ό,τι ραντάρ, υπολογιστή αποστολής, ατρακτίδιο Ε/Ο κι αν έχει, αυτό που μετράει είναι το τι όπλα μεταφέρει, πόσα, και πόσο μακριά. Όλα τ’ άλλα είναι σοφιστείες.
Όλο
άντε να παίρνουμε σειρά….