16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΌλοι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ, AN όμως παρθούν "δύσκολες"...

Όλοι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ, AN όμως παρθούν “δύσκολες” αποφάσεις, αγοραστούν νέα πλοία, έρθουν ΑΒ ή Tico, με μεγάλο κόστος, θα στηρίξουμε;

- Advertisement -

 

180923-N-ZL062-0069
PHILIPPINE SEA (Sept. 23, 2018) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Chancellorsville (CG 62) fires a Harpoon/Stand-Off Land Attack Missile on the fantail in support of Valiant Shield 2018. Valiant Shield is a U.S. only, biennial field training exercise (FTX) with a focus on integration of joint training in a blue-water environment among U.S. forces. This training enables real-world proficiency in sustaining joint forces through detecting, locating, tracking, and engaging units at sea, in the air, on land, and in cyberspace in response to a range of mission areas. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Sarah Myers)Myers/Released)

Η ΠΤΗΣΗ ήταν μάλλον το πρώτο μέσο που έκανε σημαία την ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Εδώ και αρκετά χρόνια, τις εποχές που “λεφτά δεν υπάρχουν”, η ΠΤΗΣΗ έκανε παρουσιάσεις όλων των πιθανών λύσεων που αφορούν το ΠΝ, από μεταχειρισμένα πλοία μέχρι και αγορά νέων.
Έχουμε σαν γνώμονα την άποψη του ότι “λεφτά δεν υπάρχουν όταν δεν θέλουμε να δώσουμε”. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, είτε η παρούσα, είτε η προηγούμενη, είτε άλλες πριν από αυτές, όταν χρειαζόταν, έβρισκαν χρήματα. Απλά τα χρήματα αυτά δεν ήταν ποτέ για την Άμυνα, και ποτέ φυσικά για το ΠΝ.

ThinkOfTheBox: Belh@rra ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;


Το ΠΝ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Αναγκάζεται να βγάζει αποστολές με μειωμένο προσωπικό, ενώ τα πλοία “καταρρέουν’ από την υπερβολική χρήση, αλλά και τις δεκαετίες φθοράς. Το έχουμε ξαναγράψει, και θα το ξαναγράψουμε. Θεωρούμε τα πληρώματα των πλοίων του ΠΝ αφανείς ήρωες, που καταφέρνουν και λειτουργούν πλοία με ηλικία μεγαλύτερη από αυτή του κυβερνήτη τους.
Τώρα, καθώς η αγαπητή μας γειτονική χώρα, είναι έτοιμη να ζητήσει ΑΟΖ μέχρι και με την Ιταλία, ενώ σε λίγο θα δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ ούτε στην Πελοπόννησο, η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Ελλάδα, είναι μέσω ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων. Και ο μόνος τρόπος για να έχεις μια ΑΟΖ, που δεν θα έρχεται η κάθε Τουρκία να διεξάγει παράνομες έρευνες, είναι το Πολεμικό Ναυτικό.

Belh@rra ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;


Τώρα, για ποιο ΠΝ συζητάμε; αυτό με τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S, που τα πληρώματα έχουν κάνει ΤΙΣ πατέντες προκειμένου να τις κρατήσουν εν πλω και επιχειρησιακές; Το ΠΝ, που ο κύριος κορμός των πλοίων είναι οι 6 εκσυγχρονισμένες S, που, παρά τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων, συνεχίζουν να έχουν τα ίδια όπλα που είχαν πριν 40 χρόνια; ή με τους κινητήρες που πλέον ούτε η κατασκευάστρια εταιρεία ξέρει ότι κάποτε τους κατασκεύαζε…
Μάλλον θα μιλάμε για το ΠΝ των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, που η οικονομική ηγεσία αποφάσισε πως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 160 εκ. ευρώ, “δεν έβγαινε”. Τη στιγμή που τόσα πρέπει να ξοδέψουμε για κάθε ένα από τα πλοία, όχι και για τα 4 μαζί. Ή μιλάμε για το ΠΝ, που έχει 5 υπερσύγχρονα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης, χωρίς τορπίλες! Ίσως μιλάμε για το ΠΝ, που ένα Ναυπηγείο είναι ανίκανο εδώ και μια δεκαετία να ολοκληρώσει δυο πυραυλακάτους, με απίθανες υπερβάσεις κόστους.

Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;


Συνεπώς, είμαστε περήφανοι για την Ιστορία του ΠΝ μας, είμαστε όμως και υπερήφανοι για τα μέσα που παρέχουμε σήμερα στα στελέχη του ΠΝ για να κάνουν τη δουλειά τους; Είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας; (για αποφυγή παρεξηγήσεων, ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη, καθώς έχουμε Δημοκρατία, κι εμείς εκλέγουμε αυτούς που ΔΕΝ κάνουν κάτι).
Για όσους δεν τους άρεσε η παραπάνω παράγραφος, θα θυμίσουμε κάποια σχόλια για την πιθανή αγορά των 4 ελικοπτέρων MH-60R, που θα αντικαταστήσουν τα ΑΒ212ASW. Κάποιοι επέκριναν την επιλογή, ρίχνοντας μάλιστα ευθύνες στην γνωστή… Lockheed Martin. Και να σκεφτούμε πως ακόμη δεν υπεγράφη η συμφωνία! Απλά, “θέλουμε”!

140513-N-TP834-116
PACIFIC OCEAN (May 13, 2014) The guided-missile cruiser USS Bunker Hill (CG 52) pulls away after completing a replenishment-at-sea. Bunker Hill is part of the Carl Vinson Carrier Strike Group and is underway conducting a composite training unit exercise off the coast of Southern California. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class John Philip Wagner Jr./Released)

Το ότι η LM είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, δεν έχει περάσει από κανενός το μυαλό; το ότι τα περισσότερα όπλα τα πουλάει παγκοσμίως η LM; Το ότι αγοράζουμε 4 ελικόπτερα στην τιμή των 3; το ότι πληρώνουμε λιγότερα από όσα η Ινδία; το ότι κάποια στιγμή δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους αξιωματικούς του ΠΝ να πετούν με απαρχαιωμένα ΑΒ212;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Geoffrey R. Pyatt μιλά για νέες φρεγάτες για το ΠΝ και τις συνδέει με τα ναυπηγεία Ελευσίνας! LCS/MMSC με κατασκευή στην Ελλάδα η απάντηση των ΗΠΑ στις Belh@rra;


Πιστεύουμε πως πλησιάζει η στιγμή, που η Ελλάδα, μέσω της παρούσας προφανώς κυβέρνησης, θα πρέπει να αποφασίσει να θέλει ή όχι να έχει ΠΝ. Αν θέλει ή όχι να έχει ΑΟΖ. ΑΝ θέλει ή όχι να έχει νησιά, αν θέλει να είναι στο σημερινό της μέγεθος. Γιατί μπορούμε να πούμε όχι σε όλα, και να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε “κοινωνικές δαπάνες”.
Γράψαμε ένα άρθρο πρόσφατα. Μέσες άκρες, λέγαμε το εξής απλό. Ή παίρνουμε αποφάσεις εντός του καλοκαιριού για το ΠΝ, ή το κλείνουμε το μαγαζί. Και δεν λέμε για το ΠΝ μόνο, μιλάμε για όλη την “επιχείρηση”. Γινόμαστε επιθετικοί, αλλά τα πράγματα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Το φτάσαμε στο τέλος…

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για Belh@rra, LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ


Και το ερώτημα του σημερινού μας άρθρου είναι απλό. ΑΝ, λέμε ΑΝ, η κυβέρνηση, που έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποδεχτεί τις πιεστικές εισηγήσεις του ΠΝ, και προχωρήσει σε συμφωνίες-αγορές πλοίων, ελικοπτέρων, τορπιλών, είμαστε σίγουροι πως θα είμαστε μαζί της, και μαζί με το ΠΝ;
Αν προχωρήσει η από καιρό “κλεισμένη” συμφωνία με τη Γαλλία, για την αγορά δυο φρεγατών Belh@rra (Μπελάρα), με οπλισμό και εξοπλισμό που ικανοποιεί το ΠΝ, αν γίνει κάτι αντίστοιχο με τις MMSC ή τις FFG(X) και αγοραστούν 4 πλοία, όπως έχει ήδη προταθεί, αν παραληφθούν μεταχειρισμένα Arleigh Burke ή Ticonderoga, όλα αυτά απαιτούν χρήματα. Κι όταν λέμε χρήματα, εννοούμε πολλά χρήματα.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των Belh@rra από τη χώρα μας;


Η αγορά των 2 Belh@rra θα απαιτήσει τουλάχιστον 3 δις ευρώ, ενώ το πρόγραμμα των LCS, ΑΝ προχωρήσει θα χρειαστεί άλλα 4 περίπου δις. Η ένταξη στο Στόλο δυο Ticonderoga, ακόμη κι αν μας παραχωρηθούν ΔΩΡΕΑΝ, τότε θα απαιτήσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1 δις ευρώ, αν όχι δυο, για όπλα, ανταλλακτικά, εκπαίδευση. Η αγορά των ελικοπτέρων, των τορπιλών υποβρυχίων, και του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι λίγο κάτω των 500 εκ. ευρώ.
Αν μάλιστα προχωρήσουμε σε κατασκευή και των δυο επιπλέον υποβρυχίων 214ΗΝ, τότε προσθέτουμε άλλο ένα δις. Κάνατε την πρόσθεση; κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε δαπάνες για την EPC ή κάποιο άλλο πλοίο, που θα αντικαταστήσει όλες τις S σε βάθος χρόνου, ίσως και τις ΜΕΚΟ200ΗΝ την επόμενη δεκαετία.

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)


Ξαναλέμε, για πολλοστή φορά, πως δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις πως η Ελλάδα θα ενισχύσει το ΠΝ με ένα πρόγραμμα ύψους 10 δις ευρώ. Όλοι μας όμως καταλαβαίνουμε πως αυτό πρέπει να γίνει, με οποιοδήποτε τρόπο, την επόμενη δεκαετία ή δεκαπενταετία να βρούμε ένα ποσό που θα αγγίζει τα 10 δις. Αν θέλουμε να έχουμε ΠΝ. Και μάλιστα, αυτά για αρχή, καθώς σύντομα θα πρέπει να ασχοληθούμε με νέα πλοία LHD, νέες πυραυλακάτους, νέα περιπολικά, νέα… τα πάντα!

140528-N-TP834-122
PACIFIC OCEAN (May 28, 2014) The guided-missile cruiser USS Bunker Hill (CG 52) steams into position to conduct an underway replenishment with the Military Sealift Command fleet replenishment oiler USNS Yukon (T-AO 202). May 28, 2014 marks the 97th anniversary of the first operational underway replenishment, which was conducted by the U.S. Navy oiler USS Maumee (AO-2). Bunker Hill is part of Carl Vinson Carrier Strike Group, underway conducting a composite training unit exercise off the coast of Southern California. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class John Philip Wagner Jr./Released)

Συνεπώς, το ΠΝ, θα πρέπει να λαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 750 εκ. ευρώ με ένα δις ετησίως, για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Κι όλα αυτά, ενώ ο Π/Υ της άμυνας είναι για τις Ε.Δ το ποσό των 530 εκ. ευρώ! Πως θα γίνει αυτό;
Μια τέτοια επένδυση στο ΠΝ, σημαίνει πως θα πρέπει να θυσιάσουμε αρκετά. Πιθανότατα να θυσιάσουμε φοροαπαλλαγές, ή ακόμη και να ανεχτούμε νέους φόρους. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 έγινε κατανοητό πως λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρούμε τα χρήματα. Αλλιώς δουλευόμαστε μεταξύ μας.

Αποβατικό LPD για το Περού με κόστος… ενός μαχητικού! (@D_Mitch)


Συνεπώς, ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όταν μιλάμε για Iver Huitfeld, ALS, LCS, FREMM, FFG(X), FDI, San Giorgio κοκ, πως καλά είναι όλα αυτά τα πλοία. Εξαιρετικά, και το πιθανότερο είναι πως το ΠΝ θα τα πάρει στην καλύτερη δυνατή τιμή. Το θέμα μας όμως είναι, είμαστε έτοιμοι σαν χώρα, σαν πολίτες, να δεχτούμε τις όποιες θυσίες θα απαιτήσει μια τέτοια κίνηση;
Αν αρχίσουμε “ναι, αλλά οι “Belh@rra είναι πανάκριβες, σκάνδαλο” (ενώ θα έχουν αγοραστεί με διακρατική συμφωνία, δηλαδή θα πληρώνουμε το γαλλικό κράτος, όχι την εταιρεία), “οι MMSC είναι άχρηστες, πάλι στην LM τα δίνετε, σκάνδαλο” (ενώ θα φτιαχτούν στην Ελλάδα με FMS ή 25ετές δάνειο, “υποβρύχια στους Γερμανούς; σκάνδαλο” (ενώ θα πληρωθούν λιγότερο από τα αρχικά), “ελικόπτερα από τις ΗΠΑ, σκάνδαλο” (ενώ τα αγοράζουμε 20-25% φθηνότερα από τους άλλους πελάτες), τότε δεν έχουμε πολλές επιλογές. Ή αν πάρουμε ALS θα λένε κάποιοι “μα καλά, τα αδοκίμαστα ελληνικά;σκάνδαλο”, αν αγοραστούν Sa’ar θα λέμε “μα καλά, εμείς δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πλοίο;”.
Ας μην κάνουμε καμία προμήθεια. Ευκολότερο θα είναι για όλους μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες


Χρειάζεται εμπιστοσύνη το προσωπικό του ΠΝ. Μετά από 30 τόσα χρόνια επαφή με τα στελέχη των Ε.Δ μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα πως οι άνθρωποι στα Επιτελεία γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζονται. Η επιλογή ενός οπλικού συστήματος, δεν γίνεται με την λογική Καρτών Υπερατού, αλλά με άπειρες παραμέτρους, από λεπτές χρηματοδοτικές λεπτομέρειες μέχρι γεωπολιτικές ισορροπίες.

170621-N-VR594-0123
PACIFIC OCEAN (June 21, 2017) An MH-60R Sea Hawk helicopter assigned to the “Wolfpack” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 75 departs the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Princeton (CG 59). The ship is underway in the U.S. 7th fleet area of operations. The U.S. Navy has patrolled the Indo-Asia-Pacific routinely for more than 70 years promoting regional peace and security. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kelsey J. Hockenberger/Released)

Συνεπώς, ΑΝ και ΟΤΑΝ αποφασιστεί κάτι, είμαστε σίγουροι πως το ΠΝ και το ΓΕΝ ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Το θέμα είναι άλλο, και δεν εξαντλείται σε Belh@rra ή Iver Huitfeld, LCS/MMSC ή Gowind, EPC ή ALS. Είναι αν θα είμαστε εδώ, να στηρίξουμε δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν τις στηρίξουμε, θα πρέπει να είμαστε εδώ όταν θα πρέπει να καταπιούμε τις δύσκολες συνέπειες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

194 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
194 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 47, Απρίλιος 2024

Το  καινούργιο μας Τεύχος Απριλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ Πολεμική Αεροπορία: Συρρίκνωση «οροφής» εν ονόματι...

Τώρα και οι Γάλλοι θέλουν ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για τους Oλυμπιακούς;

Νέα συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε το Παρίσι για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικότερα από εναέριες απειλές και μη επανδρωμένα αεροχήματα της κατηγορίας ιπτάμενων...

Ερυθρά θάλασσα: Έντονη δραστηριότητα των Χούθι, πολλαπλές αναχαιτίσεις πυραύλων

Ιδιαίτερα έντονη ήταν χθες η δραστηριότητα των Χούθι και των επιθέσεων που πραγματοποιούν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν κατά της διεθνούς...