22.3 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Nέο μαχητικό Stealth από τη Ρωσία; Συνεχίζεται η ανάπτυξη του PAK DP

Nέο μαχητικό Stealth από τη Ρωσία; Συνεχίζεται η ανάπτυξη του PAK DP

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά την παρουσίαση του πρωτοτύπου του PAK FA, που έλαβε την ονομασία Sukhoi Su-57 όλη η δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας έδειξε να επικεντρώνεται στην επιτυχημένη ολοκλήρωσή του ως το μοναδικό ρωσικό μαχητικό stealth του αμέσου μέλλοντος. Οι περιορισμένοι πόροι και οι μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις απαιτούσαν οικονομία δυνάμεων.

Η MIG ετοιμάζει αεροσκάφος 5ης γενιάς

Ωστόσο, με το Su-57 PAK FA σε παραγωγή, ρωσικά μέσα αναφέρουν πως η ανάπτυξη του MiG-41 PAK DP, συνεχίστηκε και βρίσκεται πια σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη του βαρέως μαχητικού αναχαίτισης stealth εντοπίζονται αρκετά νωρίς, μόλις τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του σχεδίου.

Αναφορά του τηλεοπτικού καναλιού ‘Russia Today’ στην εξέλιξη του νέου μαχητικού αναχαίτισης stealth (πηγή: Russia Today)

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αεροπορικής Βιομηχανίας MiG, Ilya Tarasenko αποκάλυψε πως το MiG-41 “δεν είναι πλέον ένα μυθικό σχέδιο”.

Το σχεδιαστικό γραφείο Mikoyan ξεκίνησε επίσημα την ανάπτυξη του μαχητικού το 2013 με σκοπό την αντικατάσταση του παλιότερου MiG-31, που πρόκειται να αποσυρθεί από το 2028. Το σχέδιο του νέου αεροσκάφους αναχαίτισης μακράς ακτίνας βασίζεται σχεδιαστικά στο MiG-31 και θα ενσωματώνει πολλές νέες τεχνολογικές λύσεις που θα το καθιστούν ανώτερο από άλλα μαχητικά περασμένων γενεών.

Παρουσίαση: MiG-31 FOXHOUND, το ρωσικό F-14 που παραμένει τελείως ασυναγώνιστο

Όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα, το νέο αεροσκάφος θα έχει υψηλή ταχύτητα, 4 ως 4.3 Mach, ξεπερνώντας πολλούς πυραύλους αέρος-αέρος, θα έχει ικανότητες λειτουργίας σε αρκτικές συνθήκες, πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης και θα μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί σε μια πλήρως μη-επανδρωμένη πλατφόρμα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υποτροχιακού βαρέως μαχητικού MiG-41. Το σχέδιο βασίζεται σε σχέδια άλλων δεκαετιών και πιθανότατα καμία σχέση δεν θα έχουν με την πραγματικότητα (πηγή: Twitter)

Όπως ανακοίνωσε ήδη από το 2017, το σχεδιαστικό γραφείο της Mikoyan, το MiG-41 θα είναι ένα πρωτοποριακό αεροσκάφος με αποστολή την προφύλαξη των ρωσικών συνόρων, θα φέρει χαρακτηριστικά stelath και θα διαθέτει νέας τεχνολογίας όπλα. Για τα τελευταία, ο Tarasenko ανέφερε ένα όπλο λέιζερ για την αντιμετώπιση εχθρικών πυραύλων και λειτουργία σε πολύ μεγάλα ύψη, ακόμα και σε υποτροχιακό υψόμετρο.

Αν και ακριβείς πληροφορίες για τις διαστάσεις και τα υποσυστήματα που θα φέρει το MiG-41 δεν υπάρχουν, αφήνοντας πολλά -υπερβολικά πολλά θα προσθέταμε- στη φαντασία, πιστεύεται πως το αεροσκάφος PAK DP, εφόσον κατασκευαστεί, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αεροσκάφη αναχαίτισης που έχει δει η αεροπορία ως σήμερα.

Μαχητές της Στρατόσφαιρας: το MiG-31 ‘Foxhound’ από κοντά (βίντεο)

Σε μια κρίσιμη ερώτηση, το σχεδιαστικό γραφείο Mikoyan απάντησε πως στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο που θα πετάξει ως το 2025 φέροντας τους ίδιους κινητήρες Soloviev D-30F6 που φέρει και το MiG-31. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ενός μεγάλου δικινητήριου μαχητικού με πάνω από 20 μέτρα μήκος και βάρος απογείωσης 40 τόνους, ξεπερνώντας το F-22 Raptor.

Ως προς τις σχεδόν μυθικές ικανότητες του μαχητικού, θα σχολιάσουμε πως όλα στη ζωή έχουν ένα όριο. Οι Ρώσοι πέρασαν από τη μυστικοπάθεια της Σοβιετικής Εποχής σε μια εποχή εντυπωσιασμού που υπερβάλλει σε σημαντικό βαθμό για τις επιδόσεις των οπλικών του συστημάτων. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός (ή μήπως μανία;) των Ρώσων και Ρωσόφιλων δημοσιογράφων και bloggers προσδίδει θεϊκές ικανότητες σε οπλικά συστήματα πριν αυτά εγκαταλείψουν καν τα σχεδιαστήρια.

Παλιότερη φανταστική απεικόνιση του MiG-41 ως μια stealth έκδοση του MiG-21

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η κάλυψη του κενού της άγνοιας αλλά δημιουργείται μια κακή παρακαταθήκη που θεωρεί το οτιδήποτε ρωσικό ανώτερο και ακατανίκητο, μια πίστη που δοκιμάζεται σκληρά όταν το σύστημα βρίσκεται στο πεδίο. Επί του προκειμένου, δεν έχουμε αμφιβολία πως το MiG-41, αν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι ένα εντυπωσιακό αεροσκάφος.

To project του “διαστημικού” MiG-41 (PAK DP) θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 – Ή μήπως όχι;

Τα στοιχεία πτήσης σε μεγάλα ύψη και με μεγάλη εμβέλεια είναι τεχνολογικά στοιχεία που το αεροσκάφος χρειάζεται για να καλύψει την αχανή ρωσική επικράτεια των 17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό αποδεικνύεται από παλιότερα σχέδια, όπως το Tupolev Tu-28 και το MiG-25. H υποτροχιακή πτήση επίσης είναι εφικτή και πολλά σχέδια τεχνολογικά προηγμένων χωρών ρέπουν προς την κατεύθυνση του εσώτερου διαστήματος, είτε με βλήματα είτε με αεροσκάφη και σίγουρα, η ικανότητα πτήσης σε πολύ μεγάλα ύψη δεν το κάνει “διαστημόπλοιο”, όπως διατείνονται πολλοί ιστότοποι υπερβολών.

Είναι επίσης γεγονός, πως η πτήση σε μεγάλες ταχύτητες και σε τόσο μεγάλα ύψη θα κάνει τη χρήση τωρινής τεχνολογίας άχρηστη. Νέοι κινητήρες, νέα κατευθυνόμενα βλήματα θα απαιτηθούν για να λειτουργήσουν αποστελεσματικά σε συνθήκες ψύχους και χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο ενώ τα όπλα λέιζερ δεν είναι φαντασία, όπως στη δεκαετία του 1950. Έχει όμως πολύ ακόμα δρόμο να καλύψει και κυρίως να αποδείξει το αν η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει την ανάπτυξη δύο μεγάλων προγραμμάτων μαχητικών (κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού) Stealth ταυτόχρονα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikkan

Στα σκίτσα είναι οι καλύτεροι
Απιαστοι

christos_choris_a

Βασικά θα πρέπει να περιμένουμε μια μετατόπιση από τα σημερινά χαρακτηριστικά stealth των αεροσκαφών της 6ης γεννιάς σε σύγκριση με αυτά της 5ης. Θα πρόκειται βασικά για semi-stealth σχεδιάσεις μιας και το βασικό πλεονέκτημα που τείνουν οι σχεδιάσεις αυτές δεν είναι το “δε με βλέπει το ραντάρ σου” αλλά το “δε με φτάνουν οι πύραυλοί σου”. Ίσως να εγκαταλειφθούν τελείως οι stealth σχεδιάσεις μιας και το ζητούμενο θα είναι η πτήση στα 60.000 ή και τα 80.000 μέτρα όπου και το βασικό όπλο κατάρριψης του αντιπάλου θα μπορούσε να είναι το λέιζερ μιας και η αραιή ατμόσφαιρα ευνοεί τη διατήρηση… Read more »

Koursaros312

Stelth βομβαρδιστικά/μαχητικά από ρωσία, μου θύμισε τις stelth κορβέτες της τουρκίας, το Παπανικολής βεβαία έχει άλλη άποψη, αλλά αν τους ευχαριστεί η λέξη stelth, stelth τότε.

Last edited 2 months ago by Koursaros312
Spyros

…και εκεί που σκεφτόμουν πως μπορεί να τα λένε στα σοβαρά, είδα πως θα έχει ταχύτητα 4-4μισι μαχ. ΟΚ πάμε στο επόμενο άρθρο.

christos_choris_a

Στην αραιή ατμόσφαιρα των 50.000 μέτρων plus οι μεγάλες υπερηχητικές ταχύτητες έρχονται φυσιολογικά. Τα 4,5 mach δεν θα ήταν υπερβολική ταχύτητα σε ένα τέτοιο ύψος.

Spyros

Α, στα 150.000 πόδια δηλαδή. Ωραία.

Lesalaut

Οι Ρώσοι, αντί να έχουν πέσει με τα μούτρα στην εξέλιξη ενός στελθ διαδόχου των MiG-29/Su-25, ασχολούνται με φαραωνικά πρότζεκτ ενώ αφήνουν την αγορά στους Κινέζους με το FC-31. Το ίδιο κάνουν και όσον αφορά τα ελαφρά μαχητικά, όπου Κινέζοι, Ινδοί, Νοτιοκορεάτες και πιθανώς Αμερικανοί (με παράγωγα του Τ-7) πρόκειται να κυριαρχήσουν σε μία αγορά όπου άλλοτε δέσποζε το MiG-21.
Σε πολλά γάτα ο Πούτιν, όμως με το εμπόριο δε φαίνεται να το ‘χει.
ΥΓ: τους Ευρωπαίους ας τους αφήσουμε στη μακαριότητα τους.

ShadowMan

Πάντως εδώ ολόκληρη Αμερική μαζι με την κοινοπραξία της και πάλι οχι μονο μπόρεσε να σχεδιάσει ενα Φ35 και οχι δυο ειδών, αλλά της πήρε και πολλά χρόνια και δεν το εχει τελειώσει ακόμη! Το να καταλήξει στο τελος της 10ετιας η ρωσια να εχει δυο τέτοιους τυπους αεροσκάφους ενεργούς το βρίσκω ουτοπικό. Ας τελειώσουν με το su57 να αρχισει να πουλάει και βλέπουμε.
και οχι δεν θεωρώ την αμερική τη μόνη υπερδυναμη κτλπ, απλά θεωρώ οτι ειναι λιγο δυσκολο οι επόμενες χώρες στη λίστα να καταφέρουν κατι πρώτες πριν απο αυτή. Κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Έξι δωρεάν NSW RIB για τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Διαγωνισμοί για ατομικά υλικά, αισθητήρες, drones και έγκριση πληρωμής για...

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έξι σκάφη άκαμπτης γάστρας (RIB) για ειδικές επιχειρήσεις, μετά από σχετική...

Ο Ρωσικός Στρατός δοκιμάζει το νέο βαρύ φλογοβόλο ΤΟS-2

Κάθε φορά που βάλλονται ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές προκαλούν δέος και η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της νέας έκδοσης TOS-2 «Τοσότσκα» στην κύρια φάση της...

Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά του Λουκασένκο

ΑΠΕ-ΜΠΕΕκατοντάδες γυναίκες, φωνάζοντας «ντροπή», έδωσαν το "παρών" σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων που οργανώνουν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της...
- Advertisement -