18.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ: H νέα νοοτροπία στο ΥΠΕΘΑ μέσα από την ενεργοποίηση ενός εξαιρετικά κρίσιμου αμυντικού προγράμματος

- Advertisement -

 

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ασυνήθιστη κινητικότητα στο Υπουργείο Άμυνας. Ναι, έχουν ξεκινήσει να τρέχουν προγράμματα που θεωρούμε θεμελιώδους σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εντάξει, δεν ζούμε εποχές ΕΜΠΑΕ, και δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε (θα εξηγήσουμε άλλη φορά το γιατί), αλλά είναι σίγουρα μια περίοδος που το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ ψάχνουν να υλοποιήσουν τα πιο cost effective προγράμματα, που θα ενισχύσουν ασύμμετρα τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ουκρανία αγοράζει πυραυλακάτους κλάσης Super Vita (Ρουσσέν)!

Αντιλαμβανόμαστε πως όλοι μας χαρήκαμε για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale, καθώς δεν μιλάμε για ένα απλό “πρόγραμμα”, αλλά για ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να δούμε να ξεκινά και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ, όποιες κι αν είναι αυτές. Αυτά τα δυο, είναι τα “βαριά” προγράμματα, που έχουν συγκεντρώσει όλη τη δημοσιότητα, και το ενδιαφέρον. Πως να μην το κάνουν άλλωστε, από τη στιγμή που αθροιστικά θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ, ένα απίστευτο ποσό για την Ελλάδα της κρίσης.

Θα μας επιτρέψετε όμως να πούμε, πως δεν αξίζει κανένα νέο πρόγραμμα, κανένα νέο οπλικό σύστημα, αν δεν αξιοποιήσουμε πρώτα αυτά τα οποία έχουμε ήδη σε υπηρεσία. Αν δεν γίνουν επαναπιστοποιήσεις όλων των πυραύλων που έχουμε αγοράζει, αν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις Follow On Support. Συνεπώς, καλές οι νέες φρεγάτες, αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με τα όπλα που ήδη έχουμε.

Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του ΠΝ, από τα πρώτα τορπιλοβόλα, στις Super Vita – Μία περιήγηση στην ιστορία

Πολλές φορές παρασυρόμαστε κι εμείς από τα θέματα των “μεγάλων” αγορών, καθώς αυτά είναι πιο ενδιαφέροντα. Αλλά υπάρχουν άλλα, εξίσου σχεδόν σημαντικά. Αυτή τη στιγμή, το ΠΝ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το τουρκικό ναυτικό οπουδήποτε χρειαστεί, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι 5 πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, πλοία με πολύ ισχυρό οπλισμό για το μέγεθός τους, που το ΠΝ τις χρησιμοποιεί ακόμη και σε ρόλο κορβέτας.

Αυτό που κάνει σημαντική μια Super Vita, είναι η δυνατότητα που έχει να αυτο-προστατεύεται από εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους, χάρη στο αυτοματοποιημένο σύστημα μάχης TACTICOS, το ραντάρ 3D MW-08 αλλά και το συνδυασμό πυροβόλου OtoMelara 76mm αλλά κυρίως, χάρη στο σύστημα RAM που διαθέτει.

Πύραυλοι RAM Block 2 για την Ιαπωνία, «έλεγχος τιμών»

Το σύστημα RAM, που το ΠΝ έφερε πρώτο στο Αιγαίο, και δεν δίστασε να το ζητήσει ακόμη και στις νέες φρεγάτες [email protected] Helleniques (πριν “ναυαγήσει” η προμήθεια), είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, που βασίζει πολλά πάνω του το ΠΝ, ενώ πιστεύουμε πως θα το δούμε και σε όποιες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων επιλεγούν τελικά. Πως να μην το κάνει άλλωστε, αφού πάνω του βασίζεται το USN αλλά και το BundesMarine. Οι δε Γερμανοί, εξοπλίζουν όλα τα πλοία τους με το σύστημα αυτό, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Βαλτική είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, που αν χρειαστεί, θα γίνει ένα πολύ δύσκολο πεδίο μάχης.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;

Τώρα, η διασπορά των 5 Super Vita σε συγκεκριμένα σημεία, μαζί με τα 4+1 υποβρύχια ΑΙΡ του ΠΝ, έκαναν την αρτηριακή πίεση των τούρκων επιτελών να ανεβαίνει επικίνδυνα. Οι φρεγάτες με τους Harpoon δεν μπορούν να επιτύχουν όσα μπορεί ο ΜΜ40 Block2. Θα πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε με κάθε μέσο το asset που λέγεται Super Vita.

Με λύπη μας, είχαμε διαπιστώσει πως, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, από φαιδρά ως επικίνδυνα, το ΠΝ δεν είχε καταφέρει να πείσει τις μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ να προχωρήσουν σε έλεγχο και συντήρηση των συστημάτων RAM, που πάνω τους βασίζεται η υπεροχή των Super Vita. Δεν θα γράψουμε για ευνόητους λόγους την κατάσταση των όπλων, αλλά θα πούμε, πολύ προσεκτικά, πως οι RAM χρειάζονται έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα, και μια διαδικασία που την έχουμε ακούσει πολλές φορές, σαν “επαναπιστοποίηση”. Την ανάγκη την ξέραμε, αυτό που δεν βλέπαμε πουθενά είναι η ενεργοποίηση κάποιου υποπρογράμματος.

ΕΚΠΛΗΞΗ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ενεργοποίηση προγραμμάτων Τορπιλών, Scalp, RAM!

Τελικά, πριν περίπου ένα μήνα, με πραγματική έκπληξη ομολογούμε, μάθαμε για την Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Έλεγχος/Συντήρηση Κ/Β RAM». Αν δείτε τη δημοσίευση εκείνης της μέρας, το υποπρόγραμμα αυτό είναι αμέσως δεύτερο μετά τις τορπίλες για τα 214ΗΝ! Οι τορπίλες, για ευνόητους λόγους, έχουν πάρει τη μέγιστη δημοσιότητα, και όπως έχουμε γράψει, θα υπογραφούν άμεσα. Ελάχιστοι όμως ήξεραν για το “θέμα” με τον έλεγχο των RAM, ενός σημαντικού όπλου για τα πιο σύγχρονα πλοία επιφανείας του ΠΝ.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ: MM40 Block 2 Exocet εναντίον RBS15 Mk3

Το θέμα αυτό, όπως και άλλα, το ανέλαβε προσωπικά ο ΥΕΘΑ, και προχώρησε με απόλυτη προτεραιότητα. Οι Επιτελείς του ΠΝ που περίμεναν πολύ καιρό, έτρεξαν άμεσα τις διαδικασίες, και αναμένεται κι εδώ άμεση ενεργοποίηση και μεταφορά των πρώτων (των παλαιότερων) όπλων στη Γερμανία για επαναπιστοποίηση. Το έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχουν άνθρωποι σε γραφεία που δουλεύουν νυχθημερόν, χωρίς άδειες ή υπερωρίες, για να προχωρήσουν όλα αυτά που εμείς καταγράφουμε στα άρθρα μας.

Τότε είχαμε ερωτηθεί, από πολλούς αναγνώστες μας, “τι έχουν τα RAM” και προωθείται ο έλεγχος. Η απάντηση είναι νομίζουμε προφανής. Όπως και η αλλαγή νοοτροπίας, που θεωρούμε πως σωστά επικροτούμε…

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

119 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
119 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
11 days ago

ΑΡΙΣΤΑ.

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
11 days ago

Εγώ από αυτά που γράφετε καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν είχαμε αρκετό απόθεμα πυραύλων για τα RAM, ίσως από τα 21 που παίρνουν να είχαμε μέσα 5-6; Ή σε κάποια πλοία τίποτα; Ή κάτι παρόμοιο. Σε κάθε περίπτωση να δούμε αποτελέσματα, τέρμα τα πολλά λόγια.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
11 days ago
Reply to  Kostasq

Δε υπάρχουν εκτοξευτές ram, είναι όλοι ομοιώματα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  Koulis

Ούτε το χιούμορ δεν αντέχετε;

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
11 days ago

Έχουν κοπεί στις εξετάσεις και προσέρχονται μεταξεταστέοι!

Μιλάμε για δαύτους που κάναν 7 μήνες να στείλουν την ψηφισμένη σύμβαση M2000/FOS στο Επικρατειας!!

Και όλα αυτά ενώ ΞΈΡΑΝ που πως και ποτε θα κάνει τη κίνηση ο Σουλτάνος αφού δεν είχε κρύψει τις προθέσεις τους

Γράφετε για Exoset BII ενώ έχουμε προμηθευτεί για τις SV Block III η κάνω λάθος ?

Οι τορπίλες είναι άλλο ένα μεγάλο φιάσκο!

Και βεβαια μην ξεχνάμε πως ΔΕΝ έχουν αλλάξει τον Νομο Βενιζέλου!

Κάποιοι έχουν γράψει πως κρατάνε τον νομο αυτόν ως άλλοθι σε περίπτωση τύχει καμια στραβή με τους γείτονες διαπιστωθεί αδυναμία και μετά αναζητηθούν ευθύνες

Για να δούμε!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
11 days ago
Reply to  CKfurious

Εσύ τολμάς να σχολιάζεις στην Πτήση, όταν σε διπλανό site την αποκαλείς πτώση και διάστρεμμα. Αυτά προς γνώση.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Αυτό που σας έγραψα. Να και η απόδειξη από σχόλιο που έκανε στο defencereview στο άρθρο ” Πολεμικό Ναυτικό: Αποτιμώντας τα εξοπλιστικά προγράμματα”
CK
1 Οκτωβρίου 2020 στις 18:37
Τι έγινε?Πέφτουν τα νούμερα στο Πτώση και Διάστρεμμα και ήρθατε να μας ζαλίσετε με τις νίκες εδώ πέρα
Had enough reeeeeeeeeeeeeee

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Πολύ.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μα πρέπει να ξέρετε πως έχω σχιζοφρενική προσωπικότητα!
Από τη μια γράφω ως Koulis-oSFP και από την άλλη ως 
Πτώση και Δένδιας sorry ως CKfurious!!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Συ είπας.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Για να καταλάβετε τις ενέργειες του CK, στο υπόψη site γράφει ως Κούλης με ψεύτικο προφίλ.
Σε εμένα απαγορεύονται τα σχόλια.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Δεν έχω κόντρα με κάποιον άλλον που γράφει και εδώ και εκεί. Δείτε το περίεργο σχόλιο που έκανε περί σχιζοφρενικής προσωπικότητας.

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
10 days ago
Reply to  Koulis

Πηρες προαγωγη σε διαδικτυακο ενωματαρχη η μου φαινεται…..?????

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  GK21

Επειδή ξεσκέπασα το φίλο σου ενοχλήθηκες. Την ουσία όμως δεν τη σχολιάζεις. Είναι ντροπή να βρίζουμε και να κοροϊδεύουμε το μέσο που μας φιλοξενεί και μάλιστα κατά εξακολούθηση.

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
10 days ago
Reply to  Koulis

Δεν ξερω τι κανουν οι αλλοι σε αλλα site,και δεν ειναι δουλεια μου να ψαχνω για να μαθω.Σχολιαζω,διαφωνω και συμφωνω με τα αρθρα που βλεπω εδω.Και αν εχω κοντρα με καποιον,τι εχω μονο εδω.Δεν βολταρω στο ιντερνετ για να βρω τι λεει και τι κανει.Μην τρελαθουμε εντελως.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  GK21

Εξακολουθείς να μη σχολιάζεις αυτό που έγραψε ο φίλος σου.

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
10 days ago
Reply to  Koulis

Αυτο σου λεω αλλα δεν θες να το καταλαβεις.Σχολια που δεν εχουν γινει εδω μεσα δεν με ενδιαφερει να τα σχολιασω.Οτι γραφεται εδω μεσα πολυ ευχαριστως να το συζητησουμε.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  Koulis

Εάν κόβονται κοσμια σχόλια μου που διαφωνούν με τη θέση που εκφράζεται σε κάποια άρθρα δικαίωμα μου είναι να εκφραστώ όπως εγώ νομίζω όπου εγώ νομίζω!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Το θάψιμο που τρώτε είναι άνευ προηγουμένου. Το λυπηρό είναι ότι δε βρέθηκε ούτε ένας να γράψει ένα σχόλιο στήριξης της Πτήσης για αυτήν την αποκάλυψη.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Συγχαρητήρια. Αυτό κατά τον CK βέβαια είναι πτώση και διάστρεμμα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Και τα διαστρέμματα!!!

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μπα εγώ προσπάθησα να σας δείρω εν παρουσία σας αλλα κόψατε τα σχόλια!!

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
10 days ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Γιατι οχι?Σχολια σε δημοσια θεα κανουν/κανετε/κανουμε,κραξιμο σε δημοσια θεα θα φανε/φατε/φαμε…..(αν και οποιου του αξιζει και παντα σε κοσμια πλαισια)

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago
Reply to  Koulis

Έχει η “Π” ανάγκη τέτοια “στήριξη”. Γιατί υποτιμάς το μέσο που υποτίθεται ότι εκτιμάς;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  x-m

Και εσύ κανένα σχόλιο για το φίλο σου CK. Όταν καθένας από εσάς σιωπά, αυτό σημαίνει ότι μια χαρά δέχεστε αυτά που υποστηρίζει.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago
Reply to  Koulis

Έχω επιλέξει όσον αφορά τα αμυντικά θέματα να ενημερώνομαι από την “Π” εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πιο πολύ πιο πρόσφατα παρακολουθώ και ένα ακόμα site (φιλοκυβερνητικό για να μην έχεις απορία) στον οποίο δεν υπάρχουν σχόλια,οπότε καταρχάς δεν ήμουν γνώστης της όλης ιστορίας.

Είναι αυτονόητο ότι διαφωνώ κάθετα επί του χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος με τον CK, τελεία και παύλα.

Δεν θα μπω στην διαδικασία όμως να τον επικρίνω γι’αυτό δημόσια, , ενήλικες είμαστε , ο καθένας (έστω και ανώνυμα) είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Ούτε θεωρώ ότι η “Π” έχει ανάγκη κάποιου είδους στήριξη. Την στηρίζουν οι αναγνώστες της με τον τρόπο που έχει αξία.

Φίλους δυστυχώς λόγω της ανωνυμίας κυρίως και της απόστασης από εδώ μέσα δεν μπορώ να έχω. Μακάρι να μπορούσα, υπάρχουν άτομα που τα εκτιμώ πάρα πολύ και θα ήθελα να τα έχω γνωρίσει από κοντά.Αν κρίνεις από τα upvotes τότε ο Nikolaos Nikolaos ,ο Antonis_Loukas Antonis_Loukas (και όχι μόνο αυτοί) είναι κολλητάρια μου………

Αντίθετα με ότι πιστεύεις, ο CK έχει συμβάλει στο διάλογο εδώ μέσα είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε διαφωνεί. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.

Last edited 10 days ago by x-m
CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  x-m

Και που ξέρεις πως είμαι ενήλικας??

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Το υποθέτω…….. αν είσαι 17χρονο και έχεις άποψη για οπλικά συστήματα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ.κλπ., τι να πω ; Μπράβο σου.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  Koulis

Και δεν εννοώ μόνο στην άλλη ιστοσελίδα.

Iomar
Member
Iomar (@iomar)
9 days ago
Reply to  Koulis

Καλησπέρα,

Η καλύτερη απάντηση σε όποιον τολμά (και γράφω το “τολμά” με πλήρη συνείδηση της έννοιάς του) να κακολογεί, διασύρει ή άλλως πως να θεωρεί ότι μπορεί να πλήξει το κύρος της Πτήσης είναι η παντελής αδιαφορία.

Εξ όσων μπορώ να θυμηθώ δεν σχολίασα ποτέ οτιδήποτε έγραφε στο site ο συγκεκριμένος, δεν με ενδιαφέρει ποσώς τι γράφει αλλού, και ο μόνος λόγος για τον οποίο μπαίνω στον κόπο να ασχοληθώ είναι ότι δεν είναι σε θέση να αντικρούσει τους ισχυρισμούς σας, ΌΧΙ για να υπερασπιστώ την Πτήση, δεν χρειάζεται.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Αποκαλυπτήρια. Η απόλυτη επιβεβαίωση

Ted
Member
Ted (@ted)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Μεταξετασταίοι μπορεί
Δεν έμειναν όμως στην ίδια χρονιά, όπως συνέβη με ΌΛΟΥΣ κατά την προηγούμενη 15ετία
Οπότε, μπορείς τουλάχιστον να παραδεχτείς πως είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15χρόνια

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  Ted

Θα δείξει !
Μέχρι στιγμής έχουμε διακηρύξεις μονο
Χάσανε πολύτιμο χρόνο 
Όπως έγραψα ξέρανε που πως και ποτε θα κινηθεί ο Σουλτάνος
Απαράδεκτες καθυστερήσεις σε κρίσιμα προγράμματα με αποτέλεσμα να είμαστε στη κατάσταση που είμαστε
Όπως έχω γράψει δεν είναι θέμα αδιαφορίας ανικανότητας ωχαδελφισμού ασχετοσύνης έλλειψης πόρων
Μακάρι να διαψευστω ευχάριστα και να κατεβω μαζί με τον σύντροφο Κουλή να διαδηλώνουμε υπέρ της συγκεκριμένης κυβέρνησις!!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Αν δεν είχαν κοπεί μεταξεταστεοι πόση θα ήταν η διαφορά 30 μονάδες;

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
10 days ago
Reply to  Koulis

Αυτό είναι όμως το θέμα. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας για να μην γκρινιάζουμε. Ολα όσα γίνονται στην πολιτική, γίνονται με σκοπό να γίνει η διαχείριση του εκλογικού σώματος.

Ως εκλογικό σώμα γουστάρουμε το δούλεμα και την καλοπέραση. Το κυριότερο δε, είναι ότι έχουμε την πατρίδα σε δεύτερη μοίρα. Τον Φεβρουάριο θα ήταν αδύνατο να εξαγγελθεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτής της έκτασης. Δεν το γουστάρει ο Έλληνας. Δεν έμαθε να βλέπει μακριά και λατρεύει τις θεωρίες συνομωσίας (όλα γίνονται για να πουλήσουν οι οπλαδες, όλα τα έχουν συμφωνημένα κτλ κτλ). Ποσοι είμαστε αυτοί που καιγόμαστε για αποτελέσματα στην άμυνα? Έπρεπε να σκάσει μύτη ο ερντογαν στο Καστελλόριζο για να αποδεχτεί το εκλογικό σώμα ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα:
1) μετά από χρεοκωπία
2) εν μέσω πανδημίας που γεννά νέα οικονομική κρίση
3) μετά από την απαξίωση του χώρου της άμυνας και των εξοπλισμών,επί 30ετίας. Ας μην ξεχνάμε ότι με 15% δημόσιο έλλειμα, ο αστικός μύθος μιλάει ότι μας χρεοκόπησαν οι εξοπλισμοί (αμυντική δαπάνη μέχρι 3-3,5%).

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
10 days ago
Reply to  Koulis

Καλα κοψε κατι….Ουτε τα ταισμενα μεχρι λιποθυμιας με δημοσιο χρημα ΜΜΕ δεν δινουν τετοια διαφορα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  GK21

Εγώ ρώτησα πόση θα ήταν η διαφορά στη φράση για μεταξεταστεους, δε μίλησα για διαφορά 30 μονάδων.

Vas
Noble Member
Vas (@vas)
11 days ago

Αυτές πάντως οι τορπίλες όλο άμεσα υπογράφονται και ακόμα τίποτα, έχει καταντήσει ένα γελοίο σήριαλ που θα έπρεπε να ντρέπονται οι υπεύθυνοι.

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
11 days ago
Reply to  Vas

Μπορεί και κάτι να έχουμε και να μη θέλουμε να το πούμε.

George
Trusted Member
George (@george)
10 days ago
Reply to  epampapas

Αυτή η μετριοφροσύνη θα μας φάει! 🙂

Vas
Noble Member
Vas (@vas)
10 days ago
Reply to  epampapas

Ναι το κρατάμε μυστικό…νομίζω δουλευόμαστε ομαδικός και μας δουλεύουν και οι κυβερνώντες για όλα αυτά τα προγράμματα που μέχρι στιγμής για κανένα δεν υπάρχει σύμβαση από τα τόσα που έχουν ακουστεί.
https://defencereview.gr/giati-kathysterei-i-apofasi-toy-kysea-g/

Punker
Active Member
Punker (@punker)
11 days ago

Εξαιρετικά νέα, περιμένουμε με αγωνία να ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού των τορπιλών.

Giorgos_S
Active Member
Giorgos_S (@giorgos_s)
11 days ago

Θετικό αλλά αυτά δεν θα έπρεπε να χρειάζονται καν έγκριση. Αν υπήρχε προγραμματισμός θα έπερεπε όλες οι επαναπιστοποιήσεις να έμπειναν απο την αρχή στα έξοδα συντήρησης του ναυτικού κέθε χρόνο, όπως και όλων των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι έκτακτο έξοδο όταν ξέρεις απο την αγορά του συστήματος καθε πότε χρειάζετε συντήρηση επαναπιστοποίηση. Πιο το νόημα να αγοράζονται συστήματα χωρις πρόβλεψη-προγραμματισμό για ότι θα χρειαστούν για τον αναμενόμενο χρόνο διατήρησής τους.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
11 days ago
Reply to  Giorgos_S

Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτό θα γίνεται από τώρα και στο εξής.

Vas
Noble Member
Vas (@vas)
10 days ago
Reply to  Koulis

Ε ρε δούλεμα που ρίχνεις και συ, για αυτό ακόμα δεν έχει υπογραφτεί καμία σύμβαση, ούτε καν των τορπιλών που υποτίθεται είναι τελειωμένη υπόθεση τόσο καιρό και είμαστε και ένα βήμα πριν το μπαμ με τους Τούρκους.
Σκέψου αν μας παίρνει τόσο και ένα απλό πρόγραμμα πυρομαχικών αξίας 100 και λιγότερο εκατομμυρίων ευρώ, για τις νέες φρεγάτες πόσα χρόνια ακόμη, ήδη μετράμε 12, εεε αλλά 5 τουλάχιστον για να πάρουμε(αν πάρουμε) απόφαση τι είναι μωρέ…στην ουρά είμαστε όπως σου αρέσει να λες, αυτή η ουρά φυσικά όπως πάντα θα διαρκέσει κάμποσα χρόνια.

Last edited 10 days ago by Vas
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  Vas

Δεν τα λέω μόνο εγώ. Δε μπορώ να γράψω περισσότερα όπως άλλωστε και η Πτήση.

viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
10 days ago
Reply to  Koulis

Να και τα εξ απορρήτων ! Σσσσ θα σε πιάσει η ΚΥΠ

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  viper3000ad

Τώρα κοροϊδεύεις μετά…..

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
11 days ago
Reply to  Giorgos_S

Να το πάω λίγο πιο κάτω λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε τις επαναπιστοποιήσεις ή έστω κάποιες αρχικές στην αρχική σύμβαση του συστήματος.
Το εχω γράψει πολλές φορές ότι πριν τις μεγάλες αγορές νέων συστημάτων πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μικρού κόστους μεγάλου αποτελέσματος όπως η σωστή και πλήρης συντήρηση των συστημάτων. Χαίρομαι που δρομολογούνται.

George55
Member
George55 (@george55)
10 days ago
Reply to  Giorgos_S

Γιατί διπλασιάζει το ήδη δυσβάστακτο κόστος αγοράς των οπλικών συστημάτων. Πχ τα 4 δις των 2 belhara με FOS μας φάνηκαν ακριβά. Γι αυτό ζητάμε ως αντισταθμιστικά να γίνεται συμπαραγωγή εδώ, έτσι ώστε να έχουμε δυνατότητες συντήρησης για τα περισσότερα οπλικά συστήματα με ιδία μέσα, και ελάχιστο κόστος, σε σχέση με FOS. Όσον αφορά τα διάφορα A2/AD συστήματα, απορώ γιατί δεν έχουμε αποκτήσει τεχνογνωσία σε ένα τόσο στρατηγικό κομμάτι της άμυνάς μας, με ανάπτυξη και εξέλιξη δικών μας συστημάτων, που θα ταιριάζουν 100% στις ανάγκες μας.

MK@
11 days ago

Τώρα που κάτι αλλάζει είναι ήδη αργά.
Πολύ αργά.
Αυτό δε που αλλάζει , επίσης αλλάζει αργά.
Πολύ αργά.

ultorius
Trusted Member
ultorius (@ultorius)
11 days ago

Μακαρι, με την ευκαιρια το sea bow που θα αντικαταστησει τα ram στη κορεα τι συγκρισεις εχει σε τιμες και επιδοσεις με ram? Ισως θα ηταν κατι που θα μπορουσαμε να κοιταξουμε αν αξιζει και να το τοποθετησουμε στα νεα πλοια.

Last edited 11 days ago by ultorius
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
11 days ago

Που φτάσαμε τα αυτονόητα να τα θεωρούμε αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλη επιτυχία!!!

Tjololo
Tjololo
11 days ago

Γιατί καθυστερει (?) τόσο πολύ η επιχειρησιακή ένταξη της 6ης Super Vita “Καραθανάσης”….??

Το πλοίο έχει παραδοθεί επίσημα στο Ναυτικό τον Άυγουστο…..κι ακόμα δεν φέρει οπλισμό EXOCET….

Τόσο πολύ χρόνο χρειάζεται αυτό???

Vas
Noble Member
Vas (@vas)
10 days ago
Reply to  Tjololo

Και να πω ότι δεν βιαζόμαστε με τους απέναντι που είμαστε ένα βήμα πριν την σύγκρουση…καλά δε για την 7η του χρόνου τέτοια εποχή να την περιμένουμε, θα κλείσει 13+ χρόνια η εισαγωγή της σε υπηρεσία μετά την υπογραφή της σύμβασης και μετά θέλουμε με αυτά τα μυαλά να χτίσουμε τις νέες φρεγάτες εδώ, ναι για να τις δούμε το 2052.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  Vas

Οι εξελίξεις μετά τις αμερικανικές εκλογές.

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
11 days ago

https://www.skai.gr/news/politics/freno-verolinou-se-kyroseis-kata-tourkias

Αν προχωρησει το θεμα με τις τορπιλες,θα παρακαλουσα την κυβερνηση να ειναι οπωσδηποτε γερμανικες.Eπισης αν γινεται,να ακυρωθει η προμηθεια των Rafale και να παμε στα Eurofighter.Oι ανθρωποι,μαζι με Ιταλους και Ισπανους, ειναι ολοψυχα στο πλευρο μας απο την αρχη της κρισης με την Τουρκια.Τετοια αχαριστια απο μερους μας δεν πρεπει να υπαρξει……

George55
Member
George55 (@george55)
10 days ago
Reply to  GK21

Έχουν γνώση οι φύλακες, ξέρουμε ότι η Γερμανία δεν θα κάνει τίποτα κατά της Τουρκίας, όσο είναι στην προεδρία της ΕΕ, γι’ αυτό ετοιμάζουμε διπλωματικά μέσα για μετά τον Δεκέμβριο, που θα έχει φύγει και ο Τράμπας με το καλό. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, παίζει να έρθουν στα νερά μας, όχι βέβαια με τα εξοπλιστικά μας.

Apache
Apache
11 days ago

Παιδια, να ρωτησω κατι μιας και συζηταμε για το ΠΝ? Οι πυραυλοι κρουζ πχ σκαλπ ναβαλ δεν ειναι must οσο αφορα τον οπλισμο των νεων φρεγατων? Αυτη η δυνατοτητητα δεν πρεπει οπωσδηποτε να υπαρχει?

George
Trusted Member
George (@george)
10 days ago
Reply to  Apache

Αν ρίξουν τους 8 κρουζ τους θα αλλάξει η ροή του πολέμου?
Αν είναι έτσι οι 100 της ΠΑ θα παραφτάνουν
Πιο πολυ must είναι ένα RAM

GATA
Active Member
GATA (@gata)
10 days ago
Reply to  Apache

Οχι, σε καμια περιπτωση

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
10 days ago
Reply to  Apache

Όχι, δεν είναι must. Απ’όσα γνωρίζω η κρούση ξηράς δεν ήταν ποτέ μεταξύ των αποστολών του ΠΝ. Πρώτη φορά προστέθηκε στις απαιτήσεις δια της πλαγίας οδού στα μέσα της δεκαετίας 2000 ώστε να προκριθούν οι φρεγάτες FREMM σε σχετικό διαγωνισμό. Επανήλθε πρόσφατα με τις FTI, αλλά στο μεταξύ έχουν περάσει πολλά χρόνια και θα μπορούσε κάτι να έχει αλλάξει. Δεν γνωρίζω πάντως με βεβαιότητα αν έχει προστεθεί πλέον σχετική απαίτηση, ή έστω ως επιθυμητό χαρακτηριστικό.

GATA
Active Member
GATA (@gata)
11 days ago

Καλο θα ηταν να ξεκινησει και η αναβαθμιση σε RAM Block II καθως και των Melara 76mm σε Strales λιγο λιγο.

Konstantinos1
Active Member
Konstantinos1 (@konstantinos1)
11 days ago

Δεν είναι αμυντικό πρόγραμμα, είναι ετεροχρονισμένη συντήρηση ενός οπλικού συστήματος που αφήσαμε να έχει χαμηλές διαθεσιμότητες για διάφορους λόγους.Φαίνεται πως κάτι άρχισε ν’αλλαζει, όχι στο ΥΠΕΘΑ αλλά στο υπουργείο οικονομικών. Καταντήσαμε να συζητάμε και να θεωρούμε εξοπλιστικά τα τακάκια στα Μιράζ, τη συντήρηση των Scalp , Exocet ,Mica, την επιστροφή σε πτήση των NH-90 και ένας θεός ξέρει τι άλλο θα προκύψει στο μέλλον. Η συντήρηση δεν είναι «αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού», είναι μια ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ και ΑΥΤΟΜΑΤΗ διαδικασία που κανονικά δε θα έπρεπε να μας απασχολεί καν.. Τέλος πάντων, δεν είναι ώρα για γκρίνιες και επειδή οι Τούρκοι.. ξαναβγήκαν σεργιάνι, όντως τα νέα είναι καλά.
Εύχομαι πραγματικά καλή δύναμη και υπομονή στα επιτελεία και σε όλους όσους δουλεύουν για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

G...
Active Member
G... (@g)
11 days ago

Κοροιδευομαστε μεταξυ μας. Τιποτα δεν εχει προχωρησει. Ουτε καν ο νομος Βενιζέλου. Ουτε καν τα αντιμετρα για τις τορπιλες που ειναι κιστος 5 εκατ.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  G...

10 εκ.

viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
10 days ago
Reply to  Koulis

Τα μέτρησες;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  viper3000ad

Τόσα είναι τα χρήματα που προβλέπονται.

Koursaros312
Trusted Member
Koursaros312 (@koursaros312)
11 days ago

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Vassilis13
Active Member
Vassilis13 (@vassilis13)
11 days ago

Όσο περνούμε πραγματα β διαλογής κ οτι μας επιβάλει η διπλωματία, δλδ ο διπλωματικός εξοπλισμός, τπτ δν αλλαζει.

Ολα θα φανούν απο την επιλογη φρεγάτας που θα κανουμε…

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
11 days ago

το καλο το αρθρο θα ειναι οταν αναβαθμιστουν κ τα ραμ κ τα φαλανξ

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
11 days ago

Αναγνώστης πάνω από 30 χρόνια έκανα λογαριασμό για να δηλώσω την ενόχληση μου για την περιορισμενη μάτια σας στα γεγονότα.
Όπως και εσείς ετσι και εγώ δεν ανήκω κομματικα πουθενά
Μετά το αξέχαστο άρθρο γιατί πόσο φίλοι μας είναι οι Γερμανοί διαβάζω τώρα για το πόσα πολλά πραγματα ΘΑ κάνει τώρα όπου να ναι η κυβέρνηση
Θλίβομαι

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
11 days ago

Διαβάζω δήλωση του αξιότιμου κυρίου Γεραπετριτη ότι η εθνική γραμμή στο Καστελόριζο είναι τα έξι μίλια
Σχόλιο επ αυτού έχετε?

Sousourada
Member
Sousourada (@sousourada)
10 days ago

Αυτή τη στιγμή τα 6,1 μίλια είναι διεθνή ύδατα. Αν χτυπήσεις στα διεθνή ύδατα είσαι πειρατής. Τι παραπάνω να σχολιάσει κανείς;

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
10 days ago
Reply to  Sousourada

Να σχολιάσει το ότι είναι διεθνή ύδατα επειδή ΕΜΕΊΣ δεν τολμάμε να ασκήσουμε νόμιμο δικαίωμα
Αυτό να σχολιασει

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
10 days ago

Ούτε εμένα μου αρέσει να ακούω το 6, αλλά το 6 έχεις ασκήσει και το έξι μπορείς να υπερασπιστείς πιο εύκολα. Πιστεύω, ότι και πάλι το ναυτικό μας θα είναι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή και θα τους παρακολουθεί στενά και γκρίζες ζώνες δεν θα δημιουργηθούν αφού και εμείς θα είμαστε εκεί. Από εκεί και πέρα, προσπαθείς να κερδίσεις χρόνο να έρθουν rafale, τορπίλες και nsm,jsow c1, slam er, jassm. Χωρίς αυτά εάν κάνεις επίθεση από τώρα, πέραν του ότι θεωρείσαι παράνομος, θα έχεις μεγαλύτερες απώλειες και λιγότερα οφέλη. Επομένως, ας περιοριστούμε στον να τους τον επακουμβάμε.

GeorgeD
Active Member
GeorgeD (@georged)
10 days ago
Reply to  ANDREW

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας»
Μάντεψε αυτά που έχω σε εισαγωγικά ποιος τα είπε? Το κυριαρχικά δικαιώματα δε θα σου αναλύσω εγώ ποια είναι, πάντως περιλαμβάνεται και το δικαίωμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων.
Αν δεν απαντήσεις στα 11,999 τότε κανένας εξοπλισμός δεν έχει αξία και αδίκως ξοδεύουμε τα χρήματα μας.

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
9 days ago
Reply to  GeorgeD

Γιατί θα πάνε τα νερά πουθενά? Είμαστε και εμείς εκεί και δηλώνουμε κανονικά τη παρουσία μας. Βρισκόμαστε σε πόλεμο φθοράς και για να βγούμε λιγότερο χτυπημένοι, θα πρέπει να προλάβουμε να έχουμε τα μέσα που θα κάνουν τη διαφορά. Όλοι ξέρουμε πως η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης στα 12 νμ για τα χωρικά της ύδατα και όλοι το θελουμε. Προτιμάς λοιπόν να ανακοινώσουμε επέκταση τώρα, και να μπουν μέσα και εμείς να πρέπει να απαντήσουμε αναγκαστικά, γιατί εάν δεν το κάνουμε θα είναι σαν να δηλώνουμε πως δεν μπορούμε να τα υπερασπιστούμε. Εάν, ήταν έτσι όπως τα λές κανένας ναύτης, αεροπόρος κλπ δεν θα πήγαινε στο πόστο του. θΑ είχαν όλοι παραιτηθεί, εκτός και εάν όλοι είναι ηθοποιοί και παίζουν το ρόλο που τους επιβάλλει η κάθε κυβέρνηση. Όχι , δεν είναι έτσι. Ας έρθουν οι πύραυλοι και τορπίλες που θέλουμε και μετά θα πάμε στα 12. Μέχρι τότε παίζουμε άμυνα για να χρεώνεται ακόμα περισσότερο ο erdogan και αν του επιβληθούν και άλλες κυρώσεις στο πλαίσιο caatsa (οι s400 έριξαν) , ακόμα καλύτερα για εμάς. Σε λίγο δεν θα έχει ανταλλακτικά για διάφορα μέσα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
11 days ago

Που φτάσαμε τα αυτονόητα να τα θεωρούμε αλλαγή νοοτροπίας και μεγάλη επιτυχία!!

George
Trusted Member
George (@george)
10 days ago

Δεν έχεις δίκιο
Το αυτονόητο στην Ελλάδα είναι επαναστατικό!
🙂

ETS
Active Member
ETS (@ets)
10 days ago

Ολα τριγυρω αλλαζουνε και ολα τα ιδια μενουν..
Φεξε Μαη μου να φας τριφυλλι..
Και ο μηνας εχει εννια..
Τι ειχες Γιαννη τι ειχα παντα..
Η λαικη σοφια απαντα στους πανηγυρισμους της προωθησης των αυτονοητων και μαλιστα ελαχιστου μερους εξ αυτων απο τον αραχνιασμενο καταλογο του 2014..
Ουτε το ενα τριτο απο αυτα δεν εχουν προχωρησει απο συνολο περιπου ενος δις και οι αναγκες ειναι πλεον τραγικες και λογω καταπονησης των μεσων .
Αλλα καποιοι δινουν ΑΑΑΑΡΙΣΤΑ..
Ουτε αεροπλανοφορο να αγοραζαμε ..και αντι να ντρεπομαστε το γιορταζουμε..
Συνιστω ψυχραιμια ..
Για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ..

Last edited 10 days ago by ETS
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
10 days ago
Reply to  ETS

Αυτό το ότι κάποιοι δίνουν άριστα λέει πολλά για το επίπεδο αντίληψης μεγάλου τμήματος του λαού μας
Όχι πως εχουμε την αποκλειστικότητα.Στο Η.Β που ζω και εργάζομαι τα ίδια συμβαίνουν

Thanos74
Active Member
Thanos74 (@thanos74)
10 days ago

Δηλαδη δεν θα το ρισκαρουμε?

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
10 days ago

«Το θέμα αυτό, όπως και άλλα, το ανέλαβε προσωπικά ο ΥΕΘΑ, και προχώρησε με απόλυτη προτεραιότητα.»
 
Τις τορπίλες(;), την FOS των Mirage 2000 (;) δεν τις έχει αναλάβει προσωπικά, ή τις έχει(…);
 
Mε όλη την ειλικρίνεια, αλλαγή νοοτροπίας δεν βλέπω καθόλου… Αλλά καθόλου… Άλλωστε αν υπήρχε δεν θα ήταν άπρακτοι για ένα χρόνο…
 
Το ότι είναι καλύτεροι από τους Σ.ΑΝΕΛ αδιαμφησβήτητα. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Πάρτε για παράδειγμα τον κο Γεραπετρίτη. Πριν λίγο καιρό έλεγε ότι ανέμενε καθοριστική παρέμβαση από τις ΗΠΑ (με ευκαιρία το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας), τώρα λέει ότι θα αντιδράσουμε με όριο τα 6 ΝΜ… ΟΚ είναι «βελτίωση» δεν λέω αλλά και πάλι γιατί να το πει; Δηλαδή από κει και πέρα μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν; Ποια η πρεμούρα να γαντζωθούμε στον νόμο; Γιατί να μην τους αφήσει την αμφιβολία; 

GeorgeD
Active Member
GeorgeD (@georged)
10 days ago

Καλά με τους ΑΝΕΛ, εσύ τον πήχη δεν τον έριξες απλά, έχει στείλει ο Ερντογάν το ερευνητικό για να τον βρει….

Θανασης
Θανασης
10 days ago

Το George bush αεροπλανοφορο των Η.Π.Α. λεγεται οτι κοστισε γυρω στα 4.5.δις $.
Αραγε συμβολικα θα χρειαστουμε νεο εμφυλιο πολεμο για να καταλαβουμε οτι και παραπλανιτικα αυτα τα ποσα ειναι παρα πολα και μονο που γραφωνται οχι που πληρονωνται.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago

Μετά (και) τις δηλώσεις Γεραπετρίτη κάθε άγχος για φρεγάτες ,Rafale, fos,mos,pos, είναι περιτό. Είμαστε με τη βούληση ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ της κυβέρνησης χώρα (αυτο)περιορισμένης κυριαρχίας.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  x-m

Όταν θα γίνει η επέκταση στα 12 μίλια να δω τί θα γράφετε.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
10 days ago
Reply to  Koulis

Που θα γινει ? Στη Ζακυνθο ? Εγω μπεσα σου λεω οτι αν πηγαινε και διαπραγματευονταν να εχουμε 10 μιλια στο Αιγαιο αντι για 12 που δικαιουμαστε με το νομο , αρκει να το δεχτει η Τουρκια και να δεχτει οτι και ο εναεριος χωρος ειναι 10 μιλια, θα το θεωρουσα πολυ ρεαλιστικο και δεν θα ειχα αντιρρηση. Αλλα οταν ακους τον υπουργο να λεει οτι κοκκινη γραμμη ειναι τα 6 μιλια, και την επομενη φορα θα λεει κοκκινη γραμμη ειναι η παραλια ε καταλαβαινεις τι γινεται

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago
Reply to  Koulis

Στο Αιγαίο αυτό θα γίνει όταν ο ήλιος βγάλει κέρατα, ούτε στιγμή νωρίτερα.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  x-m

Έχει αρχίσει να βγάζει.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  Koulis

Διέγραψε την ελληνική υφαλοκρηπίδα στη περιοχή με αυτές τις δηλώσεις?
Ναι η όχι?
Έδωσε το ελεύθερο στους γείτονες να κάνουν ότι γουστάρουν μέχρι τα 6nm από το Καστελόριζο?
Ναι η όχι?
Ο x-m το έθεσε σωστά το θέμα
εσύ πας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα
Να μου πεις αυτό σε βάζουν να κανεις!!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Εσένα σε βάζει κάποιος να κοροϊδεύεις την Πτήση;
Η συνέχεια θα διαψεύσει και εσένα και τους φίλους σου.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  Koulis

Ναι βεβαια!
Θα καταπλεύσουν τα AB και οι 2 [email protected]!!
Η μήπως έχουν καταπλεύσει και δεν τα έχουμε πάρει χαμπάρι επειδή είναι stealth??
Λες βρε???

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Ποτέ μη λες ποτέ και κάποιοι άλλοι θα γίνουν stealth.

Roger
Roger (@roger)
9 days ago
Reply to  CKfurious

Ξέχασες τα TICO.

ΑΒ και TICO είναι κάπου κρυμμένα στον πάτο του Αιγαίου και θα αναδυθούν όλα στην επιφάνεια όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Ck με ποιο τρόπο επηρεάζεται η Ελληνική υφαλοκρηπίδα με τα 6ν.μ ή τα 12νμ δεν μας έχεις πει. Και πως μια δήλωση ότι δεν θα επιτρέψουμε έρευνες στα εθνικά χωρικά μας ύδατα επηρεάζει το δικαίωμα μας για υφαλοκρηπίδα στην περιοχή?

GeorgeD
Active Member
GeorgeD (@georged)
10 days ago
Reply to  Mavi70

θα σου απαντήσω πως επηρεάζεται. Την ώρα που τους αφήνεις στα 6-12 μίλια, τότε δέχεσαι de facto ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα πέρα των 6νμ. Τότε όλο το επιχείρημά της Τουρκίας έχει βάση.
Ειλικρινά ελπίζω να έχουν σχέδιο (όχι υποχρεωτικά πολεμικό), όταν οι Τούρκοι πάνε στα 12- μίλια, αλλά προσωπικά αν πάνε και δεν αντιδράσουμε, προσωπικά θα το θεωρήσω νέα Ίμια.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
10 days ago
Reply to  GeorgeD

Ακριβώς
Τη κόκκινη γραμμή τη πήρε ο αέρας και τη πήγε στα στα όρια των εθνικών υδάτωv!!

Κάνουν έρευνες στην Υφαλοκρηπίδα σου (που δεν χρειάζεται να την ανακηρύξεις όπως τη AOZ) και βγαίνει και λέει πως η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 nm!!

Τότε γιατί βγάλαμε τον στόλο τον Αύγουστο όταν κάναν έρευνες στα 200km μακρυά από το Καστελόριζο???

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
10 days ago
Reply to  CKfurious

Η Τουρκία στην περιοχή έχει ή δεν έχει υφαλοκρηπίδα? Τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας μεταξύ δυο γειτονικών κρατών χρειάζεται συμφωνία. Αλλιώς ΔΔ. Οπότε τι θεωρεί η Τουρκία ή εμείς τι είναι υφαλοκρηπίδα μας αν δεν υπάρξει συμφωνία και υπογραφές είναι λόγια του αέρα.

Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
10 days ago
Reply to  GeorgeD

Καλησπέρα. Δηλαδή μου λες ότι εάν έρθω εγώ αύριο στον κήπο του σπιτίου σου και βάλω τραπεζάκι και 2 καρέκλες σημαίνει ότι είναι δικό μου!! Και αφού με δουν και οι γείτονες σου θα πουν το απλό…ότι είναι δικός μου. Παιδιά αυτά που γράφετε δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία των Τούρκων και κάποιων γυρολόγων των καναλιών που είναι από αρλούμπα σε αρλούμπα. Η μονή περίπτωση να δεχτούμε αυτή την κατάσταση είναι να χάσουμε σε πόλεμο και να υποχρεωθούμε εκ του αποτελέσματος. Γράφουμε ολοι για τις προκλήσεις τις Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Δεν έχω δει κανέναν να γράψει ότι είναι αυτή η 3 Navtex κατά σειρά που ως εκ θαύματος αφήνει εκτός την οριοθέτηση με την Αίγυπτο γιατί κάνει τζιζ. Πριν μερικούς μήνες λέγαμε ότι μας έδεσε κόμπο ο Ερντογάν με την συμφωνία του με την Λιβύη!!! Τώρα τι έγινε?

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
10 days ago
Reply to  Mavi70

Γιατί δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ ανατολικά;
Ίδια είναι η υφαλοκρηπίδα με 6, ίδια με 12 ν.μ.;
Απ’ ότι ξέρω δεν έχουμε χάσει πόλεμο με την τουρκία. Τότε ,γιατί δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ.;

Last edited 10 days ago by x-m
Mavi70
Member
Mavi70 (@mavi70)
9 days ago
Reply to  x-m

Καλημέρα. Κατά αρχήν έχουμε μπερδέψει δυο πράγματα που είναι παραπλήσια αλλά όχι όμοια. Την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα!! Κανείς στον κόσμο δεν μιλάει πλέον για υφαλοκρηπίδα αλλά για ΑΟΖ(με εξαίρεση την Τουρκία). Η διαφορά με την Τουρκία είναι για υφαλοκρηπίδα! Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η Τουρκία. Στην ερώτηση σου γιατί δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ ανατολικά(υποθέτω ότι εννοείς Αν. Μεσόγειο)θα σου πω ότι και να ανακηρύξουμε δεν έχουμε κάνει κάτι. Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες οριοθέτησης δεν υπάρχει ΑΟΖ. Και κυρίως με γείτονες όπως η Τουρκία. Αν βέβαια υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο και κατόπιν με την Κύπρο το πράγμα αλλάζει.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
10 days ago

Επομενο αρθρο: Κατι αλλαζει στο υπουργειο αμυνας. Ολοι οι στρατιωτες πλεον θα εχουν δωρεαν γεμιστηρα με σφαιρες για τα g3 τους.
Περα απο την πλακα, απο τις ανακοινωσεις του πρωθυπουργου εχει περασει ενας μηνας, δεν εχει προχωρησει τιποτα, κυρωσεις που ζηταγαμε απο τον Αυγουστο δεν μπηκαν, καναμε πισω στην ΕΕ κι αναγκασαμε και την Κυπρο να κανει το ιδιο για τη Λευκορωσια, η συμφωνια με τη Γαλλια εχει παγωσει, και οι Τουρκοι μας πλησιαζουν ολο και πιο κοντα, και η δικη μας αντιδραση ειναι ολο και πιο υποχωρητικη. Αυτα ειναι τα γεγονοτα οχι γνωμες και υποψιες.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
10 days ago

“Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να δούμε να ξεκινά και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ, όποιες κι αν είναι αυτές.”.
Έτσι όπως έχει γίνει το θέμα με τις φρεγάτες, δεν θέλουμε να το δούμε να ξεκινάει, όποιες κι αν είναι αυτές, αλλά με τις ποιοτικότερες. Δεν το γράφω από κακοβουλία, αλλά από αηδία ως προς την ενδοτικότητά μας σε όλα τα παρασκήνια, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι συνέβησαν και απλά δεν έχουν έρθει στο φως.
Ο χρόνος παράδοσης των super vita είναι πάθημα που δεν έχει γίνει μάθημα. Με το ζόρι να φτιάξουμε κάτι στην Ελλάδα. Μα αν είχε κέρδος η αμυντική/πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα, τόσοι επιχειρηματίες θα άφηναν το χρήμα να “πάει χαμένο”;
Είμαστε περιορισμένων δυνατοτήτων για τόσο μεγάλα πρότζεκτ και αυτό γιατί μία κατασκευή κάθε πενήντα χρόνια δεν συντηρεί έναν κλάδο.
Μια καλοπροαίρετη διόρθωση στον δαίμων του τυπογραφείου. Αντιγραφή από το site του ΠΝ για τους exoset. 8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3.

Και όσον αφορά τις τορπίλες, ας πάρουμε απ’ τους Κορεάτες ή τους Σουηδούς. Σιγά πόσο στοιχίζει μια πιστοποίηση σε σχέση με την τιμή ενός πυρομαχικού.

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
10 days ago

Αγαπητή Πτήση, συνέχισε το έργο σου. Όταν πήρα το πρώτο τεύχος κάπου στο 1982 δεν μπορούσα να προβλέψω το κόλλημα που θα έτρωγα. Αναμονή δύο μήνες για κάθε τεύχος και μετά ξεζούμισμα νύχτα μέρα μέχρι και την τελευταία λέξη. Το έχω ξαναπεί και όλοι εμείς οι ¨γέροντες” συμφωνούμε ότι : οι “4Τροχοί” και η “ΠΤΗΣΗ και διάστημα” έιναι σχολείο και διαμόρφωσαν χαρακτήρες. Θα ζητήσω από τους όψιμους αναγνώστες και σχολιαστές οι οποίοι έχουν αναγάγει την γκρίνια και τα επικριτικά σχόλια προς την κυβέρνηση, τις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και το περιοδικό σε μόνιμη δουλειά και επιστήμη, να αλλάξουν λίγο. Ναι η χώρα θα προχωρήσει, ναι τα παιδιά στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ είναι ήρωες, ναι η ΠΤΗΣΗ ΜΑΣ είναι μακράν το πιο αντικειμενικό περιοδικό του χώρου τα τελευταία 41 χρόνια και θα είναι για τα επόμενα 1000. Όποιος ξαναπιάσει στο στόμα του τα κορίτσια και τα παλληκάρια των ΕΔ και την ΠΤΗΣΗ να έχει πλύνει καλά το στόμα του πρώτα. Εγώ προσωπικά δεν θα ανεχτώ από κομματικούς ψευτοπροοδευτικούς κριτική για τους ανθρώπους που είναι απίκο στο Αιγαίο για μήνες ενώ κάποιοι είναι βολεμένοι με ατελείωτες άδειες και εξ αποστάσεως εργασία που δεν γίνεται ποτέ. Θα είμαι τρομερά αυστηρός αλλά πάντα κόσμιος σε ανάλογα σχόλια.

Φιλικά προς το περιοδικό και τους συνετούς φίλους

Κώστας.

Last edited 10 days ago by kK19641970
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
10 days ago
Reply to  kK19641970

Φίλε Κώστα εγώ το πρώτο τεύχος της Πτήσης το πήρα το 1984 σε ηλικία 16 ετών. Δεν έχω καμμία σχέση με κόμματα.
Έχω ζήσει την κρίση των Ιμίων ως Δκτης Πυρχιας σε ακριτικό νησί, όπου υπό βροχή γεμίζαμε με ρουκέτες τους ΠΕΠ RM -70.
Σε καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ μαζί σου.

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
10 days ago
Reply to  Koulis

Μα φυσικά εννοώ τους εξ @ριστερών προερχόμενους ,όμως δεν το λέω ευθέως μην κατηγορηθώ για συντηρητικός, τρομάρα τους.

viper3000ad
Trusted Member
viper3000ad (@viper3000ad)
9 days ago
Reply to  Koulis

Καμία σχέση !

Soap
Member
Soap (@soap)
10 days ago

Οταν ξυπνανε στις 3 το πρωι, φιλο αδελφικο, που μολις επεστρεψε απο το “καρτερι” και δεν ειδε καν τα 2 μωρα του.
Στις 5 ωρα ξημερωματα τον πας, ξανα μεσα, για να παει ξανα μεσα στο κητος.
Σε ολο τον δρομο σου μουρμουρα για (πολλοστή φορα) “τις κωλοτορπιλες τους μεσα” κτλ.

Οτι και να γραφουμε ειναι…

Πρεπει να σεβομαστε ως πολιτεια τα πληρωματα, τα στελεχοι και τους εφεδρους.
Πως γινεται να εχουμε απαιτησεις απο αυτους…

κατι θα αλλαξει οταν…
Ο νομος Βενιζελου καταργηθει. (δυο νομοσχεδια εκανε αυτος ο ανθρωπος και τα δυο τα εκανε…).
Η ευθυνοφοβια και γραφειοκρατια τελειωσει.
Ολες οι διαδικασιες γινουν λιγοτερες και αυστηρα time oriented.

Ας μας συγχωρησει ο αρθρογραφος για την δυσπιστία και μακαρι να εχει δικιο.

Roger
Roger (@roger)
9 days ago
Reply to  Soap

Πες τα ρε φίλε! ΠΕΣ ΤΑ!

Για 100 εκατομμύρια! Τις κωλοτορπίλες μου μέσα!

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
8 days ago
Reply to  Soap

Αυτοί που στελεχώνουν τα κήτη απλά ” ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Κάθε φορά που φεύγει, ο ύπνος ( μου ) χάνεται. Να ειναι καλά όπου και αν είναι εκεί έξω. Όσο για τους φίλους που αποκαλούν τα στελέχη των Ε/Δ απλούς δημόσιους υπαλλήλους ‘εχω την εξής απάντηση. Οι πιλότοι της ΠΑ, τα πληρώματα των Υ/Β , και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, όπως και όλες οι γυναίκες και όλοι οι άνδρες των ΕΔ επιτελούν ένα άκρως επικίνδυνο και δύσκολο έργο , έχοντας αναλάβει την φύλαξη της ακεραιότητας της πατρίδας και για αυτό τους το έργο αμείβονται από τον κρατικό προυπολογισμό που είναι το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών. Απλά αμείβονται από το δημόσιο, δεν είναι απλοί ΔΥ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γερμανικό άδειασμα στην Τουρκία, Ελληνική ΑΟΖ το κομμάτι νότια της Κρήτης σε επίσημο γερμανικό έγγραφο

 Η έρευνα του AegeanHawk έφερε στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, για μια ακόμη φορά. Νότια της Κρήτης βρίσκεται το γερμανικό θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος RV...

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...

Πλήρης στήριξη Μητσοτάκη στον Μακρόν: Οι προσωπικές προσβολές της τουρκικής ηγεσίας τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο...