Νέο αναβαθμισμένο RAFALE για την Γαλλία

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 20 Μαρτίου, η επιτροπή στρατιωτικών επενδύσεων του γαλλικού υπουργείου άμυνας με επικεφαλή τον υπουργό Jean-Yves Le Drian, αποφάσισε να δώσει την έγκριση που απαιτείτο για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός νέου αναβαθμισμένου Rafale, της έκδοσης F4. Την είδηση μετέδωσε το DefenceNews και ο ανταποκριτής του στην γαλλική πρωτεύουσα, Pierre Tran.

Στη νέα “έκδοση” η Dassault θα ενσωματώσει τα αποτελέσματα από τις μελέτες και την εμπειρία που έχει αντληθεί από τις επιχειρήσεις του μαχητικού στις αποστολές που έχει λάβει μέρος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ενισχυθεί η διασύνδεση του μαχητικού με δίκτυα πληροφοριών μάχης, ενώ θα γίνει και βελτίωση στην συγχώνευση των πληροφοριών που παρέχονται από τους αισθητήρες (του αεροσκάφους αλλά και εξωτερικούς, όπως για παράδειγμα ιπτάμενα ραντάρ). Επίσης αναμένεται να τοποθετηθούν βελτιωμένοι κινητήρες, νέα όπλα αλλά και δυνατότητες.

Μέχρι σήμερα η Γαλλία έχει παραγγείλει 180 μαχητικά Rafale, αλλά οι συνολικές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί στα 225 αεροσκάφη. Η εταιρεία αυτή την στιγμή αναπτύσσει την έκδοση F3R, που θα πιστοποιηθεί για υπηρεσία το 2018. Στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων θα εμπλακούν οι Thales και Safran, ενώ η MBDA θα αναπτύξει τα νέα όπλα.

Τα νέα μαχητικά της έκδοσης F4 αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία του 2025, ενώ οι δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες για ενσωμάτωση σε παλαιότερα αεροσκάφη από το 2023. Τα Rafale F4 θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000, και η Γαλλία θα έχει εντός της επόμενης δεκαετίας στόλο μαχητικών με ένα μόνο τύπο (το Rafale).

Από τις πληροφορίες που έγιναν διαθέσιμες δεν έγινε γνωστό αν θα ενισχυθούν οι δυνατότητες anti-stealth του μαχητικού, αν και κάτι τέτοιο πρέπει να είναι αναμενόμενο. Η τοποθέτηση βελτιωμένου radar αλλά και αισθητήρα IRST (βελτιωμένου, καθώς το Rafale διαθέτει ήδη τον εξαιρετικό OSF, Optronique secteur frontal) πρέπει να θεωρείται σίγουρη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha2
Guest
tsimuha2

Οπως θα επρεπε να ειναι απο την αρχη το Rafale.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Δυστυχώς οι μα@#κες πτωχεύσαν και για αυτό δεν το βγάλανε από την αρχή έτσι…

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Ο λογος ειναι οτι πολεμωντας οικονομικα την πρωην σοβιετικη ενωση ( και τελικα ριχνοντας την ) υπεγραψαν και την θανατκη καταδικη ολων αυτων των τεχνολογιων.Αφου δεν υπαρχει πλεον η απειλη δεν υπαρχει και η αναγκη για εξεζητημενες και ακριβες λυσεις.(και ποσοτητες βεβαια).Η πτωση των ανατολικων ηταν και η ταφοπλακα για δεκαδες προγραμματα.