Μεταβολές στην προτεινόμενη κορβέτα SIGMA 10514 για τη Ρουμανία

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Damen Group μοιάζει να έχει προχωρήσει σε μεταβολές στον εξοπλισμό της υποψήφιας κορβέτας SIGMA 10514 για τη Ρουμανία, σύμφωνα με μοντέλο υπό κλίμακα του σκάφους που εκτίθεται στην έκθεση «BSDA 2018».

 

Η φωτογραφία προέρχεται από το «rumaniamilitary.ro» και παρουσιάζει εγκατεστημένο αντιπυραυλικό σύστημα RAM στην οροφή του υπόστεγου φιλοξενίας ελικοπτέρου ναυτικής συνεργασίας αλλά και κύριο ραντάρ AESA NS100. Στο μοντέλο δεν φαίνεται εγκατεστημένο κάποιο VLS, αν και υπάρχει χώρος πίσω από το κύριο πυροβόλο των 76mm. Για τα Κ/Β κατά πλοίων η Damen προκρίνει τόσο το Exocet MM-40 Block III όσο το Harpoon Block II ER.

Προηγουμένως η SIGMA 10514 προσφερόταν με αντιπυραυλικό πυροβόλο Millenium των 35mm, κύριο ραντάρ SMART-S Mk2, Κ/Β κατά πλοίων Exocet MM-40 Block III και το ευρωπαϊκό SYLVER εφοδιασμένο με Α/Α πυραύλους VL-MICA.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ivychris
Member
ivychris

πολύ καλό το NS100 με ονομαστική εμβέλεια 200χλμ και συνδυάζεται με το ρανταρ SCOUT Mk-3 και στην ίδια οικογένεια η Thales έχει εξελίξει το SM400 AESA S band GaN mulit-beam, για αεράμυνα περιοχής 280χλμ., το οποίο θα πρέπει να το ελέγξει το ΠΝ για τις ΜΕΚΟ, εφ΄όσον επιλέξει τοποθέτηση ιστού στην “υποστηριζόμενη” αναβάθμιση

pk
Guest
pk

Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ένα πλοίο 100-120μέτρων με 27-30 κόμβους, με exocet block 3, ssm , aesa radar, αεράμυνα περιοχής >150km, σόναρ και τορπίλες? Πόσο δύσκολη είναι πια μια απόφαση και υλοποίηση? Ας αφήσουμε για τώρα τα f35 και ας αναβαθμισουμε/αποκτήσουμε σε ενιαίο block τα 24 ( πια) mirage 2000-5 και καμία 25αρια m2000-9 των ΗΑΕ σε πχ Μ2000-10H. Ας πάρουμε και 2-3 pac3 μεταχειρισμένα, MLRS, scalp, έξυπνες λύσεις σε ραντάρ uhf/L band, αποθεματα πυρομαχικων και ανταλλακτικά. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει σωστή πατέντα για vshorad και atgm? Πόσο δύσκολο είναι να γίνει σωστή αντιαποβατικη πατέντα με τα suzana?… Read more »

Ulysses
Guest
Ulysses

Μια διευκρίνηση για να μην μπερδευτεί κανένας καλοπροαίρετος αναγνώστης: Ο Ερντογάν σε μια κλασική προεκλογική εξαγγελία δήλωσε πως θέλει να διπλασιάσει το ΑΕΠ της Τουρκίας μέχρι το 2023, και διαδικτυακά κάποιοι έχουν βάλει τους χάρτες κάτω και μετράνε πόσες χώρες πρέπει να καταλάβει για να διπλασιαστεί η Τουρκία εδαφικά!!

pk
Guest
pk

Φίλε μου, ο Ερντογάν εννοεί ότι θέλει και ποτέ δεν είναι σταθερό αυτό που εννοεί.

Η κατρακύλα της λιρας και η ιδεοληψια
των 100 ηττημένων για τηνΤουρκια χρόνων λογω Λωζάνης το 2023, θα παίξει στους ουγκα μπουγκα Τουρκους ως κάλεσμα για το οτιδήποτε τους πει.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To δύσκολο δεν είναι να βρεθεί το πλοίο που μας κάνει. Το δύσκολο είναι να βρεθούν τα 3+ δις ευρώ για την αγορά τους. (φρεγάτες) Για πυρομαχικά και ανταλλακτικά απαιτούνται ακόμη 3 δις. (για το σύνολο των Ε.Δ)
Όπως προφανώς δεν καταλαβαίνεις το πρόβλημα μας είναι να βρούμε αυτά τα ,,μικροποσά,, για να μπορέσουμε τελικά να καλύψουμε τις ανάγκες μας…

Tpap
Member
Tpap

Σε νεότερη μπροσούρα της thales το ns100 έχει μέγιστη θεωρητική εμβέλεια τα 280 χλμ. Ακόμα και το APAR στην έκδοση block2 έχει τη δυνατότητα σε συνδυασμό με το sm400 να μπει σε προσαρμοζόμενο ιστό (imast) ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου. Δηλαδή το APAR μπορεί πλέον να “μικρύνει” σε διαστάσεις. Ευχής εργον θα ήταν να μπει και το ns100 στις ΜΕΚΟ, αλλά δε το βλέπω.

bill971
Guest
bill971

Ονειρευόμαστε!
Η μία MEKO πάει για ”κανιβαλισμό”. Να καλυφθούν με ανταλλακτικά οι υπόλοιπες. Τι συζητάμε τώρα…

Tpap
Member
Tpap

Αν πράγματι ισχύει αυτό που λες, ας το κλείσουμε το μαγαζί να τελειώνουμε. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω με τιποτα.

NikolakiEfentis
Member

Καλησπέρα. Το NS100 θα ήταν η βέλτιστη λύση κατά τη γνώμη μου. Νομίζω όμως πως λόγω «γνωστών» περιορισμών βάρους των ΜΕΚΟ 200ΗΝ δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί ολοκληρωμένος ιστός, τουλάχιστον όχι στη θέση του MW-08, ούτε φυσικά το APAR Mk2. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να τοποθετηθεί ένα ραντάρ που να υποστηρίζει πολλαπλές εμπλοκές (με τον αντίστοιχο πύραυλο, τις απαραίτητες ζεύξεις δεδομένων και νέο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης), αλλά δεν το βλέπω εφικτό με τα σημερινά δεδομένα. Νομίζω πως το ΠΝ θα κοιτάξει να αλλάξει το 2D DA-08 με το NS100 και να αναβαθμίσει το MW-08 (στο επίπεδο εκείνο των… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Τίποτα δεν καννιβαλιζεται. Όλα είναι λειτουργικά εκτός των πλοίων που βρίσκονται σε συντήρηση

bill971
Guest
bill971

Μου το είπε σήμερα κάποιος που είναι πλήρωμα μηχανής της φρεγάτας που θα “κανιβαλιστεί”.
Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα πολύ.
& από συγγενή έχω μάθει ότι γίνονται & σε πιο μικρά πλοία αυτές οι πρακτικές.
Φαντάζομαι όχι μόνο στο ναυτικό.
Δυστυχώς.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν ισχύει…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ το Π.Ν έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις σε δύο ραντάρ που το ένα είναι το Sea Giraffe ενώ το άλλο δεν θυμάμαι πως το λένε. Πάντως το όνομα θυμάμαι να αποτελείται από 3 γράμματα. (ή ίσως 4…)
Οι ΜΕΚΟ έπρεπε να εκσυγχρονιστούν την περίοδο 2005-2010. (αυτό έχει ειπωθεί από το ΓΕΝ…) Τώρα αυτό που θέλουν να κάνουν είναι ένας αρκετά περιορισμένος εκσυγχρονισμός που θα αφορά την αλλαγή κάποιων ηλεκτρονικών συστημάτων και την τοποθέτηση κάποιων καινούργιων.

NavalAnalyses
Member

Το αντίστοιχο του Sea Giraffe είναι το TRS-3D/16.

NikolakiEfentis
Member

Το Sea Giraffe(!); Από μόνο του το συγκεκριμένο ραντάρ δεν βλέπω τί παραπάνω μπορεί να προσφέρει, ιδίως σε σχέση με το NS100. Αν υποθέσουμε μάλιστα, πως το CMS θα είναι το (με δεδομένο τον σύντομο και περιορισμένο εκσυγχρονισμό) TACTICOS δεν βλέπω τον λόγο για το Sea Giraffe. Άλλωστε το σκάφος ήδη έχει το ΜW-08 και αυτό που πρέπει να βγει είναι DA-08 (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι για πέταμα), οπότε από άποψη εμβέλειας το Sea Giraffe AMB δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Εκτός αν μιλάμε για την έκδοση -4Α, αλλά είναι σε χρήση από κάποιο Ναυτικό;

Tpap
Member
Tpap

Το Sea Giraffe AMB είναι τεχνολογίας PESA, σε αντίθεση με το 4Α του οποίου η κεραία είναι τεχνολογίας ΑΕSA, νομίζω ότι το τελευταίο ενδιαφέρει το ΠΝ μαζί με την έκδοση περιστρεφόμενης κεραίας του TRS-4D (AESA) και τα ραντάρ της οικογένειας NS100/200 (AESA). Επίσης, το 4Α μπορεί να συνδυαστεί και με το Sea Giraffe 1X τοποθετημένα και τα δύο σε ένα ιστό (αντίστοιχο με το imast, psim κτλ.). Επίσης, έχει παρουσιαστεί και η έκδοση του 4Α με τέσσερις σταθερές κεραίες μαζί με το 1Χ, τοποθετημένα σε ένα ιστό. Όσον αφορά στην έκδοση της SIGMA προσφέρεται στη Ρουμανία αποτελεί ένα συγκερασμό της… Read more »